InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Boko Haram - terreur in september 2015
nieuws uitgelicht

Boko Haram - terreur in september 2015

Boko Haram - terreur in september 2015 Boko Haram is een terreurorganisatie die vooral actief is in Nigeria en haar buurlanden. De groep toont overeenkomsten met de Islamitische Staat (IS) en imiteert haar propaganda en gevechtsmethoden. De Boko Haram aanhangers vechten ook voor een kalifaat: ze zworen trouw aan het kalifaat en aan IS-leider Abu Bakr al Baghdadi. De groepering is actief sinds 2002 en de Verenigde Staten noemen hem 'terroristisch' sinds 2013. Hoofddoel van de groep is het overnemen van de Nigeriaanse staat en het invoeren van de strenge islamitische sharia-wetgeving.

Boko Haram en Amnesty International

Boko Haram maakt niet alleen in Nigeria slachtoffers. Vorig jaar waren in Kameroen 400 slachtoffers onder de burgerbevolking te betreuren en tientallen zwaargewonden. Dat schrijft Amnesty International in een rapport dat in september 2015 uitkwam. Het rapport met de titel "Human rights under fire: attacks and violations in Cameroon`s struggle with Boko Haram" is gebaseerd op drie onderzoeksmissies in 2015. Sinds januari 2014 zouden er minstens 380 burgers zijn gedood.

Veiligheidstroepen van Kameroen antwoorden met aanvallen op dorpen en arrestaties van meer dan duizend mensen, waaronder jonge kinderen. Er zijn zeker 25 mensen omgekomen terwijl ze werden vastgehouden en 130 mensen worden nog vermist. Sinds Boko Haram geweld naar Kameroen heeft gebracht liggen steeds vaker burgers in de vuurlinie. Boko Haram pleegt oorlogsmisdaden door dorpen te verwoesten, mensen te mishandelen en ontvoeren en kinderen te gebruiken als zelfmoordbommen. Ze snijden kelen door en branden huizen plat, soms met de bewoners er nog in. Ze veroorzaken groot leed en angst onder de bevolking.

Het antwoord van de veiligheidstroepen van Kameroen was niet altijd rechtmatig en vaak met excessief geweld. Er zijn mensen gearresteerd zonder aanklacht en vastgehouden onder inhumane omstandigheden. Dat heeft tot tientallen doden geleid. Amnesty International hekelt de handelswijze van Boko Haram en bekritiseert de antwoorden van de veiligheidstroepen van Kameroen op het geweld. Bij zoektochten naar Boko Haram strijders gaan ze bijvoorbeeld zoeken in cordon-formatie en doden dan behalve de Boko Haram strijders waar de zoekactie voor bedoeld is, ook burgers. Burgers die worden gearresteerd worden onder abominabele omstandigheden vastgehouden. De Maroua gevangenis is overvol, er is gebrek aan sanitaire voorzieningen en onvoldoende medische zorg. Die belabberde omstandigheden leidde tot tientallen doden in de gevangenis, volgens Amnesty. Er vinden massa-arrestaties plaats en de familie hoort soms maanden niets over hun gevangen genomen familielid. Ze weten vaak niet eens of hun famielid nog in leven is.

Er moet meer gedaan worden om de burgers te beschermen. Tegen Boko Haram en ook tegen de veiligheidstroepen van Kameroen. Het leger hoort de burgers te bescherming. Misdaden, door welke partij ook gepleegd, moeten onmiddellijk worden onderzocht en bestraft, geeft Amnesty dringend mee.

Kerawa

3 september

Boko Haram doodt bij twee aanslagen in Kerawa in Kameroen 34 mensen. Ze brachten op een markt explosieven tot ontploffing en vielen een ziekenhuis aan.

Meisjes van Chibok

16 september

Nigeria hoopt dat Boko Harma de schoolmeisjes vrijlaat die op 15 april 2014 zijn ontvoerd. Boko Haram zou de meisjes willen laten gaan als Nigeria enkele gevangen leden van Boko Haram in vrijheid stelt.

De tweehonderd schoolmeisjes staan bekend als de Meisjes van Chibok. In die stad stond de school die ze bezochten. De meisjes waren er op dat moment om een natuurkunde-examen te maken. Boko Haram wil alle vormen van westers onderwijs uitbannen en zeker onderwijs aan meisjes.

De ontvoering trok veel media-aandacht en komt regelmatig weer in het nieuws. Er werd een Bring Back Our Girls-campagne gehouden, waar ook Michelle Obama zich achter schaarde door erover te twitteren met #Bringbackourgirls.

Bomaanslag in Maiduguri

21 september

In Maiduguri vinden drie explosies plaats waarbij zeker 46 mensen omkomen. Zo'n honderd mensen raken gewond. De zelfgemaakte bommen gaan af bij een moskee.

30 september

In 2015 zijn tot nu toe al 3.500 burgers omgekomen in Nigeria en omringende landen door terroristisch geweld van Boko Haram. In de afgelopen vier maanden vonden 1.600 mensen de dood.
President Muhammadu Buhari wil dit jaar nog een eind maken aan de terreur. Nigeria krijgt daarbij gewapende steun van Kameroen, Tsjaad, Niger en Benin.

BoKo Haram

Legenda
A. Chibok
B. Maroua
C. Maiduguri

Lees verder

© 2015 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
  • http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2015/9/Laat-Boko-Haram-de-ontvoerde-schoolmeisjes-vrij-2687361W/ geraadpleegd op 16 september 2015
  • http://zeenews.india.com/news/world/boko-haram-kill-400-in-cameroon-since-last-year-amnesty_1798116.html geraadpleegd op 17 september 2015
  • http://www.nu.nl/buitenland/4129831/doden-bij-drie-bomaanslagen-nigeriaanse-stad-maiduguri.html geraadpleegd op 21 mei 2016
  • http://www.nu.nl/buitenland/4136326/dit-jaar-al-3500-doden-acties-boko-haram.html geraadpleegd op 21 mei 2016
  • http://www.nu.nl/buitenland/4119048/boko-haram-richt-bloedbad-in-kameroen.html geraadpleegd op 21 mei 2016

Reageer op het artikel "Boko Haram - terreur in september 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 10-02-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Boko Haram
Bronnen en referenties: 5
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!