InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) september 2015
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) september 2015

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) september 2015 Islamitische Staat profileert zich als een onbarmhartig regime dat gruweldaden pleegt om angst te zaaien en mensen onder zijn invloed te houden. De wereld wordt geconfronteerd met ongekende wreedheden en nachtmerrie veroorzakende taferelen die van erg naar erger gaan en zo verschrikkelijk zijn geworden dat het niet meer te bevatten is. Onthoofdingen, verbrandingen, mensen in kooien op weg naar hun executie, massa-executies, mensen die om hun geaardheid van gebouwen worden gegooid, cultuurschatten die worden opgeblazen, het stelselmatige verkrachten en het gebruik van gifgassen. Het is teveel en te gruwelijk. Terreurgroep IS is bezig met zuiveren van alles wat niet in hun monocultuur past.

De strijd tegen IS in het najaar van 2015


President Barack Obama

IS zal worden vernietigd, dat zegt president Barack Obama van de Verenigde Staten. Obama: "IS zal worden afgebroken en uiteindelijk vernietigd." Maar makkelijk zal het niet gaan. Om IS uit te schakelen zullen er meer luchtaanvallen gedaan moeten worden door de internationale coalitie. Op de grond zullen Iraakse soldaten, Koerdische strijders en Syrische rebellen nog meer getraind en bewapend moeten worden. Er worden vooralsnog geen Amerikaanse gevechtstroepen ingezet. Amerika wil niet terechtkomen in een nieuwe grondoorlog.

Gifgas

Er zijn steeds meer tekenen dat IS gifgas heeft en het ook gebruikt, ondermeer bij een aanval in Irak. Het zou om chloorgasgranaten gaan die zijn afgevuurd op de Pershmerga-strijders. Er was gele rook te zien dat duidt op chloorgas. Amerikanen vonden begin augustus granaatscherven met restanten mosterdgas. Artsen zonder Grenzen, die in de regio actief is, heeft meer mensen behandeld met symptomen van een gifgasaanval. Zo werd het huis van een gezin met een peuter en een baby getroffen door chloorgas. Er was veel gele rook te zien geweest en de wonden duiden op gifgas.

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag maakt zich grote zorgen om de ontwikkeling van de strijd. De OPCW kan pas in actie komen als daartoe een verzoek wordt gedaan door de autoriteiten, in dit geval de regering van Irak of de Verenigde Naties.

Tempel van Baäl

IS heeft de tempel van Baäl in Palmyra verwoest, een gebouw dat symbool stond voor tolerant Syrië. Dat gebeurde al in augustus. De terroristen proberen met hun beeldenstorm en verwoesting van cultureel erfgoed culturele en religieuze diversiteit uit te roeien. Voor de inwoners van Palmyra is het alsof hun huis in vernietigd: tot 1929 woonden er ook mensen in de tempel. De buitenste muren van de tempel, die destijds al niet meer als tempel werd gebruikt, vormden eeuwenlang de buitenmuren van de stad. Het heiligdom was niet alleen een cultureel of historisch symbool, maar tevens de plek waar ze zijn opgegroeid.

De tempel van Baäl stamt uit de eerste eeuw. De stad Palmyra maakte in die tijd deel uit van het Romeinse Rijk en rond het begin van onze jaartelling had Palmyra een belangrijke rol in de karavaanhandel. De stad ligt aan de zijderoute die van Oost naar West liep. De bouw van de tempel begon in het jaar 32 en in de loop der eeuwen is het complex steeds uitgebouwd. De tempel verenigde dan ook verschillende stijlen: Romeins, Grieks en oosters. In Palmyra konden verschillende stammen hun eigen goden aanbidden zonder dat er religieuze problemen ontstonden. Er waren altaren te vinden die voor verschillende goden waren opgericht. De tempel was daarmee een symbool voor de diversiteit van geloven die in één heiligdom een plaats vonden. Het is die tolerante en dat multireligieuze imago dat de tempel de das heeft omgedaan: het is alles wat IS probeert uit te roeien. IS gaat maar door met zijn beeldenstorm en dat niet alleen uit ideële motieven. Er worden miljoenen verdiend aan de verkoop van geroofde kunstschatten.

De strijd tegen Islamitische Staat in september 2015

3 september 2015

Een Nederlandse sergeant (26) van de Koninklijke Luchtmacht is overgelopen naar IS in Syrië. Defensie beschikt over bewijzen dat hij zich bij de terreurgroep heeft aangesloten.

7 september 2015

De Franse president François Hollande gaf opdracht voor verkenningsvluchten boven Syrië ter voorbereiding op Franse acties in de strijd tegen IS. De vliegtuigen komen vanaf dinsdag 8 september in actie. Hollande wil wel bijdragen aan de aanvallen vanuit de lucht maar wil geen grondtroepen inzetten. In Frankrijk werden het afgelopen jaar een paar grote terreuraanslagen gepleegd, onder meer bij het tijdschrift Charlie Hebdo en op de Thalys. Frankrijk zegt bewijs te hebben dat vanuit Syrië aanslagen worden beraamd tegen meerdere landen, waaronder Frankrijk. Tot nu toe bombardeert Frankrijk IS momenteel alleen in Irak, net als Nederland. Aan uitbreiding naar Syrië wordt gewerkt.

8 september 2015

Een jezidische vrouw die door een IS-strijder werd gedwongen tot prostitutie nam wraak door een commandant van IS in Mosul dood te schieten. De vrouw was seksslavin en werd gedwongen om met meerdere mannen te trouwen en seks met hen te hebben. Toen ze haar kans schoon zag schoot ze de commandant dood. Wat er daarna met haar gebeurde is niet duidelijk.

10 september 2015

IS gebruikt de foto van het verdronken Syrische jongetje Aylan om Syriërs en Libiërs te waarschuwen dat ze een doodzonde begaan door te vluchten. Vluchtelingen komen in Europa bloot te staan aan 'ontucht, sodomie, drugs en alcohol', volgens IS in het Engelstalige magazine Dabiq. Ze zullen daardoor de taal van de Koran vergeten, afvallig worden en zelfs hun terugkeer naar het kalifaat onmogelijk maken. Het vrijwillig verlaten van islamitische landen is een grove zonde, schrijft Dabiq.

De Syrische peuter Aylan verdronk in augustus voor de kust van Turkije. Zijn moeder en broertje overleefden de reis ook niet toen het bootje waarin zij zaten omsloeg. Het gezin was met de vader op weg naar Griekenland. De foto van de dode peuter op het strand van Turkije is de hele wereld overgegaan en symbool geworden voor de grote stroom vluchtelingen en de gevaren waar ze aan bloot staan.

14 september 2015

In de stad Hasaka in het oosten van Syrië hebben twee autobommen ruim twintig slachtoffers gemaakt. De eerste aanslag was gericht op Koerdische strijders: zes Koerden werden gedood. De tweede aanslag vond in het centrum plaats en daar vielen zeker twintig slachtoffers. Hasaka staat grotendeels onder controle van Koerden. IS ligt er op de loer en vaagde in juni de Syrische overheidscontrole nagenoeg weg. De Koerden richten zich niet op de Syrische overheid maar op IS. In hun strijd worden ze geholpen door luchtaanvallen van de internationale coalitie.

Australië

14 september 2015

Australië heeft voor het eerste een raket op Syrië afgevuurd. Het vliegtuig F/A-18 Super Hornet van de Royal Australian Air Force (RAAF) zou een gepantserd voertuig in het oosten van Syrië hebben vernield. Australië gaat, in de strijd tegen IS, niet alleen Irak bombarderen, maar ook Syrië. Australië zet zes gevechtsvliegtuigen in die op zowel Irak als Syrië gaan vliegen.

16 september 2015

Er komen duizenden vluchtelingen uit Syrië naar Europa. De regering van Libanon, waar veel vluchtelingen een tijdelijk onderkomen in een vluchtelingenkamp hebben gevonden, waarschuwt dat één op de vijftig Syrische migranten in de enorme stroom een radicaal aanhanger van IS is of zelfs getraind is door de terreurorganisatie. "Voor je het weet is IS in Europa," zei de Libanese minister van Onderwijs Elias Bou Saab tegen de Britse premier David Cameron tijdens een bezoek aan een vluchtelingenkamp in Libanon.
Ook Paus Franciscus waarschuwt voor infiltranten. Italië ligt relatief dichtbij het gebied waar de wrede terroristen huishouden en Rome en Vaticaanstad worden beschouwd als potentiële doelen. De Russische president Poetin wil militaire steun geven aan de Syrische regering van Assad. Het is anders onmogelijk om IS te verslaan, meent Poetin. Rusland zou al bezig zijn met militaire versterking in Syrië.

Libanon

De uitbreiding van het gebied door IS in Syrië vormt een bedreiging voor Libanon. Dat zegt de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian. IS rukt bij Aleppo op en bedreigt daar troepen van Assad en het Vrije Syrische Leger. Deze laatste wordt door het Westen gesteund. Achter de lijn Damascus-Homs ligt Libanon. President Assad probeert dat gebied te verdedigen. Toch vindt het Westen Assad geen oplossing voor het probleem daar. Amerika en zijn bondgenoten vinden dat de president zo snel mogelijk weg moet. Rusland wil steunt juist het regime van Assad. Frankrijk gaat ook luchtaanvallen uitvoeren in Syrië. Dat deden ze al boven Irak, het land war IS oorspronkelijk vandaan komt.

18 september 2015

In de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn twee zelfmoordaanslagen gepleegd die zijn opgeëist door IS. Er kwamen zeker 21 mensen om en meer dan zeventig raakten gewond. De ene terrorist blies zichzelf op in de wijk Bab al-Sharji. De tweede koos voor een plein.

22 september 2015

Het aantal IS-spijtoptanten is groeiende. De wreedheden tegen andere moslims, 'on-islamitisch gedrag' zoals corruptie en de slechte kwaliteit van leven doen ze inzien dat ze een verkeerde keuze hebben gemaakt. Als dan ook nog de beloofde luxe producten uitblijven, willen ze niet meer blijven. Ze riskeren daarmee wraakacties. Tientallen overlopers zijn getraceerd en gevraagd openlijk te vertellen wat ze hebben beleefd om anderen te ontmoedigen naar Syrië te gaan. Onderzoekers van het King's College London houden zich hiermee bezig. Honderden strijders zouden IS al hebben verlaten of een poging gedaan hebben. Ze ontsnappen via Turkije. Wie wordt gesnapt overleeft dat niet. De overlopers die getuigen vormen slechts een fractie van het aantal ontgoochelde strijders.

26 september 2015

Rusland denkt erover om mee te vechten tegen IS binnen de internationale coalitie die door Amerika wordt aangevoerd. Dat moet dan wel onder voorwaarden, zoals een officieel mandaat van de Verenigde Naties. Rusland is pro-Assad en wil de regering van de Syrische president redden, terwijl Amerika Assad weg wil hebben.

27 september 2015

Frankrijk heeft de eerste luchtaanvallen uitgevoerd op IS-militanten in Syrië. Afgelopen twee weken voerden de Fransen al verkenningsvluchten uit. De bommen zijn gericht tegen IS en andere terroristische groeperingen, maar ook tegen de dodelijke bomaanslagen van president Bashar al-Assad.

Net als Nederland bombardeerde Frankrijk eerst alleen Irak. François Hollande en de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius laten in Syrië doelen bombarderen op basis van inlichtingen die uit de verkenningsvluchten komen. Nederlandse minister Jeanine Hennis van Defensie overweegt om net als Frankrijk de militaire actie uit te breiden naar Syrië.

Oktober 2015

Rusland gaat zich actief met de strijd bemoeien en voert in oktober 2015 de eerste luchtaanvallen in Syrië uit.

IS

Legenda
A. Palmyra
B. Hasaka
C. Mosul
D. Bagdad
E. Damascus
F. Homs
G. Libanon

Lees verder

© 2015 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Coalition of the Willing tegen jihadisten in Syrië en IrakCoalition of the Willing tegen jihadisten in Syrië en IrakDe VN-veiligheidsraad strijdt eensgezind tegen Islamitische Staat en jihadisten. Barack Obama sprak op 24 september 2014…
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) augustus 2014Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) augustus 2014Islamitische (IS, ISIS of Daesh) is en soennitische terreurbeweging die in Irak en Syrië een kalifaat uitroept en dat la…
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) september 2014nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) september 2014IS, Islamitische Staat, begint in de zomer van 2014 aan een opmars in Syrië en Irak. IS is de afkorting voor Islamitsche…
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) september 2016nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) september 2016In juni 2014 werd er een kalifaat uitgeroepen in Syrië en Irak. Het is in september 2016 alweer meer dan twee jaar dat d…
Islamitische Staat (IS, ISIS, Daesh) opmars zomer 2014nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS, ISIS, Daesh) opmars zomer 2014IS, Islamitische Staat, begint in de zomer van 2014 aan een opmars in Syrië en Irak. IS is de afkorting voor Islamitsche…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nerika, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.nu.nl/buitenland/4117452/is-gebruikt-opnieuw-gifgas-in-irak.html geraadpleegd op 2 september 2015
 • http://www.nu.nl/weekend/3875884/islamitische-staat-zal-volgens-obama-worden-vernietigd-maar-hoe.html geraadpleegd op 2 september 2015
 • http://www.volkskrant.nl/opinie/de-morbide-lokroep-van-het-kalifaat~a4132900/ geraadpleegd op 2 september 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/tempel-was-symbool-van-tolerant-syrie~a4133691/ geraadpleegd op 1 september 2015
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/09/03/nederlandse-sergeant-sluit-zich-aan-bij-islamitische-staat-in-syrie/ geraadpleegd op 3 september 2015
 • Friesch Dagblad: Libanon waarschuwt EU voor infiltranten IS - 16 september 2015
 • Friesch Dagblad: Poetin verdedigt steun aan regime Assad - 16 september 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/australie-vuurt-eerste-raket-af-op-syrie~a4143183/ geraadpleegd op 16 september 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4137220/2015/09/07/Franse-gevechtsvliegtuigen-in-actie-boven-gebied-IS-in-Syrie.dhtml geraadpleegd op 16 september 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4137951/2015/09/08/Seksslavin-schiet-IS-commandant-dood.dhtml geraadpleegd op 16 september 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4139804/2015/09/10/IS-waarschuwt-vluchtelingen-met-foto-verdronken-peuter.dhtml geraadleegd op 16 september 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4142016/2015/09/14/Ruim-twintig-doden-door-autobommen-Syrie.dhtml geraadpleegd op 16 september 2015
 • Friesch Dagblad - Zelfmoordaanslagen in Iraakse hoofdstad - 18-9-2015
 • Friesch Dagblad - Rusland denkt over meevechten tegen IS - 26-9-2015
 • Leeuwarder Courant - 'IS ook bedreiging voor Libanon' - 17-9-2015
 • Leeuwarder Courant - IS-strijders verlaten terreurgroep - 22-9-2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/eerste-franse-bommen-op-is-militanten-in-syrie~a4150763/ geraadpleegd op 3 oktober 2015

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) september 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 01-08-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Islamitische Staat
Bronnen en referenties: 18
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!