InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – augustus 2015
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – augustus 2015

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – augustus 2015 De terroristische beweging Islamitische Staat is nog altijd niet op de knieën gedwongen. Meer dan een jaar doet IS inmiddels een poging het kalifaat uit te breiden en meer land in te nemen. De bombardementen en aanvallen van de internationale coalitie probeert ze daarbij een poot dwars te zetten, maar dat levert nog niet op wat de coalitie zou willen. In augustus 2015 is IS nog altijd niet gedecimeerd. Binnen de gelederen van IS zou AIDS een probleem vormen.

Islamitische Staat nauwelijks verzwakt

De internationale coalitie onder leiding van Amerika moet toegeven dat er veel geld en menskracht in de aanvallen op IS worden gestopt maar dat het door IS uitgeroepen kalifaat nog niet zoveel kleiner wordt. De streng islamitische terroristen hebben delen van Irak en Syrië veroverd en plegen buiten die twee landen aanslagen om te laten zien hoe daadkrachtig ze zijn. Ook in Turkije wordt een aanslag gepleegd die aan IS wordt toegeschreven. Daarmee is voor Turkije de maat vol: dit land gaat sinds juli 2015 ook in de aanval op IS-strijders.

Internationale Coalitie

De internationale coalitie heeft al miljarden euro’s uitgegeven. Er zijn tienduizend extremisten gedood, maar de luchtaanvallen hebben de terreurbeweging nog altijd niet op de knieën gedwongen. De coalitie heeft met zijn inmenging voorkomen dat heel Irak onder de voet werd gelopen door IS en in Noord-Syrië staat de beweging onder druk, maar IS ligt niet op de rug.

Propagandamachine

IS heeft een aantal zaken buitengewoon goed op orde. Een ervan is de propaganda. Die machine draait op volle toeren met gebruikmaking van social media, televisie, filmpjes en gedrukte media. De reikwijdte is groot: over de hele wereld kunnen potentiële aanhangers en sympathisanten meegenieten van wat IS naar buiten brengt.

Goede financiering

Het leger is goed gefinancierd en de manschappen worden aangevuld met strijders uit het buitenland. Bovendien breidt de beweging zich in landen als Libië, Egypte en Afghanistan uit. Een Amerikaanse generaal zei in de laatste week van juli dat IS terrein aan het verliezen is en minder manschappen heeft, maar dat er nog altijd tussen de twintig- tot dertigduizend strijders voor IS vechten. Analisten verwachten dat het nog jaren kan duren voor IS is verdreven uit de gebieden die het nu in handen heeft. De inkomsten uit olie zouden zo’n slordige 450 miljoen euro op jaarbasis bedragen en daar komen de inkomsten van roof uit de banken en kunstschatten nog bij.

Bressen

De internationale coalitie heeft in samenwerking met Syrische en Koerdische bondgenoten enkele bressen geslagen in het gebied dat IS in handen heeft. In de eerste helft van 2015 is IS ongeveer een tiende deel van het gebied dat ze in handen had kwijtgeraakt; de terreurbeweging begint het zwaarder te krijgen. Raqqa, de zelfbenoemde hoofdstad van wat het kalifaat moet worden, wordt regelmatig onder vuur genomen. IS heeft daarentegen de provinciestad Ramadi stevig in handen.

Augustus 2015

3 augustus 2015

De Russische veiligheidsdienst FSB heeft naar eigen zeggen veertien militante IS-aanhangers doodgeschoten. In de Noord-Kaukasus hebben militanten het kalifaat uitgeroepen en Moskou probeert een opstand daar te onderdrukken. Het gebied aan de zuidgrens van Rusland is een lappendeken van vooral moslimrepublieken; er werd in de jaren negentig gevochten door separatisten. De rebellen die zijn gedood zouden zijn betrokken bij terreurdaden en internationaal terrorisme.

10 augustus 2015

IS executeert een aantal mannen door ze op begraven explosieven plaats te laten nemen. Het gebeurde in het gebied dat door IS Khorasan wordt genoemd, een gebied grofweg in het huidige Iran, Afghanistan, Pakistan en Turkmenistan. Het is een gebied met een rijke islamitische geschiedenis, nu door IS geclaimd. Het is niet bekend wat de mannen zouden hebben misdaan. Het zouden afvalligen zijn. De executie is professioneel op video vastgelegd.

11 augustus 2015

Amerika en Turkije maken afspraken over een veilige zone in het noorden van Syrië. Er komt een bufferzone van 98 kilometer lang en 45 kilometer breed dat wordt bewaakt door het Vrije Syrische Leger. De VS en Turkije gaan aanvallen zodra IS-strijders de veilige zone binnenkomen.

12 augustus 2015

IS-terroristen hebben ontvoerde 30-jarige Kroaat in Egypte onthoofd. Foto's zijn verspreid door terroristen, achtergestelde bedoeïenenstammen, die banden hebben met IS. Het gebied waar de IS steunende bedoeïenenstammen zitten is een woestijngebied dat grenst aan Israël. De Kroaat, die bij het Franse bedrijf CGG werkte als dienstverlener in de olie- en gassector, is gedood omdat zijn land deelneemt aan de strijd tegen IS. Hij was 22 juli ontvoerd op weg naar Caïro. Een week eerder lieten de terroristen een video zien waarop ze de vrijlating van gevangen genomen moslimvrouwen eisten. Die vrijlating gebeurde niet.

13 augustus 2015

IS heeft bij een aanval in Makhmur waarschijnlijk chemische wapens gebruikt. Koerdische peshmerga-strijders liepen brandwonden op en hebben ademhalingsmoeilijkheden die door mosterdgas zouden zijn veroorzaakt. Mortiergranaten zouden zijn gevuld met chemicaliën.

IS heeft de 82-jarige Khaled Asaad, archeoloog in ruim 2000 jaar oude stad Palmyra, onthoofd. Asaad werkte al meer dan vijftig jaar in de historische stad en heeft wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan. Een maand eerder werd hij gevangen genomen. Het lichaam van de wetenschapper werd aan een zuil gehangen.

Palmyra staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. IS heeft gebouwen beschadigd en twee mausolea opgeblazen, maar een groot deel van de oude stad is nog intact. IS ziet in de oude bouwwerken geen geschiedenis maar afgoderij. De terreurbeweging smokkelt kunstwerken uit de historische stad en verkoopt die voor dik geld.

21 augustus 2015

IS heeft het Mar Elian-klooster uit de vijfde eeuw in de stad al-Quaryatayn in Syrië vernield. De terroristen en cultuurbarbaren gingen het bouwwerk met bulldozers te lijf. De stad, die op ongeveer 100 kilometer afstand ligt van de ruïnestad Palmyra, werd begin augustus veroverd door IS.

24 augustus 2015

IS heeft de bijna tweeduizend jaar oude Tempel van Baalshamin in Palmyra opgeblazen. De tempel was grotendeels Romeins en gewijd aan de god van de lucht. De terreurbeweging houdt maar niet op met zijn beeldenstorm en verdient tegelijk miljoenen aan de verkoop van geroofde kunstschatten.

IS is in Syrië en Irak bezig met een systematische vernietiging van erfgoed. Sinds de Tweede Wereldoorlog is een dergelijke verwoesting niet meer voorgekomen.

25 augustus 2015

Amerika en Turkije sluiten een akkoord. Ze treden samen op tegen IS en werken aan een bufferzone. De internationale coalitie geleid door de VS hebben 36 luchtaanvallen uitgevoerd op IS in Irak en Syrië. Daarbij zijn strijders, wapens en voertuigen getroffen.

Turkije heeft zijn terughoudendheid ten opzichte van IS afgelegd en heeft Amerika toestemming gegeven de Amerikaanse basis bij Incirlik te gebruiken voor de aanvallen.

Aids

IS heeft Raqqa uitgekozen als haar hoofdstad. Het leven van de mensen daar is verworden tot een nachtmerrie. Mondjesmaat komt er informatie uit die stad naar buiten door een groep die zich 'Al-Raqqah wordt zwijgend afgeslacht' noemt. Ze werken in het diepste geheim, met gevaar voor hun leven. Tijdens de ramadan worden jongeren gekruisigd, omdat ze voedsel zouden hebben genuttigd buiten de regels van de vastentijd om. De Syrische activisten smokkelen beelden van de terechtstellingen naar buiten, zodat de wereld weet heeft van het leven in de stad. Deze groep brengt ook naar buiten dat er binnen de gelederen van IS aids zou zijn uitgebroken. De bron zou een Indonesiër zijn geweest die na ontdekking door IS is omgebracht. Hij had voor zijn dood gemeenschap gehad met een 15-jarig Jezidi-meisje, dat geïnfecteerd is geraakt. Dat meisje werd als seksslaaf 'uitgeleend' aan andere IS-leden die daardoor geïnfecteerd werden. Het aids-probleem zou groot zijn geworden en de medische zorg binnen IS-gelederen zou er door onder druk zijn komen te staan. IS ronselt op grote schaal medisch personeel.

Huwelijksjihadist

Meisjes die in het kader van de 'huwelijksjihad' naar Syrië zijn vertrokken zouden seropositief zijn geraakt. Binnen de huwelijksjihad stellen moslima's hun lichaam beschikbaar aan de strijders. Er zouden zeker zestien strijders besmet zijn geraakt door seksueel contact met twee Marokkaanse huwelijksjihadisten. IS zou ze in quarantaine hebben geplaatst en de zestien tot zelfmoordterroristen hebben bestempeld. Dit zou voor IS een oplossing van hun aids-probleem zijn en tevens onderdeel vormen van een biologische oorlogsvoering. Het bloed van de zelfmoordterroristen kan bij hun actie anderen infecteren.

27 augustus 2015

IS verovert vijf Syrische dorpen, waarvan twee vlakbij de Turkse grens liggen, in het gebied waar de Verenigde Staten samen met Turkije een nieuw front tegen de IS-strijders op hadden willen zetten. Turkije en Amerika willen nu snel een luchtoperatie starten tegen de jihadisten. Om de Turkse bufferzone tegen te werken heeft de terreurgroep het aantal aanslagen rondom Aleppo opgeschroefd.

Bij een zelfmoordaanslag in Ramadi zijn twee Iraakse generaals omgekomen. De troepen probeerden de stad te heroveren op IS toen een bomauto inreed op een colonne. Er kwamen ook drie soldaten om en tien mensen raakten gewond.

De belangrijkste hacker van de terreurgroep is in de buurt van Raqqa met een Amerikaanse drone-aanval gedood. Het gaat om de 21-jarige Brit Junaid Hussain, waarvan vermoed wordt dat hij leider van het CyberKalifaat was. Het CyberKalifaat is een groep die voor IS actief is op internet. De hackers nemen bijvoorbeeld accounts over. Zo zouden zij in januari een Twitter-account van het Pentagon hebben gehackt. Hussain groeide op in Groot-Brittannië en vertrok twee jaar geleden naar het Midden-Oosten.

31 augustus 2015

IS heeft vier Iraakse piloten levend verbrand. De mannen werden aan handen en voeten gebonden en opgehangen aan een stellage, toen onder hen het vuur werd aangestoken. Voor hun executie werden ze gedwongen te kijken naar beelden van een verbranding van een IS-strijder. Hun executie zou wraak zijn op acties die het Iraakse leger had ondernomen.

IS

Legenda
A. Kabardiλ-Balkariλ
B. Raqqa
C. Ramadi
D. Aleppo
E. Incirlik
F. Makhmur
G. Palmyra

Lees verder

© 2015 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – juli 2016nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – juli 2016IS deinst er niet voor terug om in de vastenmaand ramadan aanslagen te plegen. Niets en niemand is heilig voor de terreu…
Coalition of the Willing tegen jihadisten in Syrië en IrakCoalition of the Willing tegen jihadisten in Syrië en IrakDe VN-veiligheidsraad strijdt eensgezind tegen Islamitische Staat en jihadisten. Barack Obama sprak op 24 september 2014…
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – september 2014nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – september 2014IS, Islamitische Staat, begint in de zomer van 2014 aan een opmars in Syrië en Irak. IS is de afkorting voor Islamitsche…
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – december 2015nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – december 2015Het wordt steeds duidelijker dat de aanwezigheid van terroristen verenigd in de terreurgroep Islamitische Staat (Daesh)…
Islamitische Staat (IS) – praktijk van terreurorganisatienieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS) – praktijk van terreurorganisatieIslamitische Staat (IS of Daesh) is een terreurbeweging die zijn machtspositie uitbouwt met gruweldaden van de ergste so…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nerika, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Friesch Dagblad: Islamitische Staat nauwelijks verzwakt – 1 augustus 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/32380/Aanval-op-Islamitische-Staat/article/detail/4112839/2015/08/03/Russische-veiligheidstroepen-doden-IS-ers.dhtml geraadpleegd op 4 augustus 2015
 • http://nieuws.tpo.nl/2015/08/10/video-isis-executeert-gevangenen-door-ze-op-explosieven-te-zetten/ geraadpleegd op 11 augustsus 2015
 • http://www.nu.nl/buitenland/4113936/verovert-vijf-syrische-dorpen-.html geraadpleegd op 26 augustus 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/is-doodt-twee-iraakse-generaals-bij-ramadi~a4130441/ geraadpleegd op 26 augustus 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/vs-en-turkije-akkoord-over-veilige-zone-syrie~a4118296/ geraadpleegd op 27 augustus 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/is-terroristen-onthoofden-ontvoerde-kroaat-in-egypte~a4119052/ geraadpleegd op 27 augustus 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/-chemische-wapens-ingezet-tegen-koerden-in-irak~a4119934/ geraadpleegd op 28 juli 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/-is-onthoofdt-archeoloog-in-palmyra~a4124068/ geraadpleegd op 28 augustus 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/is-sloopt-eeuwenoud-klooster-met-bulldozers~a4125998/ geraadpleegd op 29 augustus 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/is-blaast-eeuwenoude-tempel-in-palmyra-op~a4128171/ geraadpleegd op 29 augustus 2015
 • Friesch Dagblad - 25 augustus 2015 - Geruchten over aids in het kalifaat
 • http://www.hlnn.nl/buitenland/is-verbrandt-vier-iraakse-piloten-levend/ geraadpleegd op 5 september 2015

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – augustus 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 18-04-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Terrorisme
Bronnen en referenties: 14
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!