InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – februari 2016
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – februari 2016

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – februari 2016 Amerika wil in februari 2016 actie ondernemen om te voorkomen dat IS zich uitbreidt in Libië. Barack Obama houdt ook mogelijke uitbreidingen naar andere landen in de gaten. IS richt in Libië opleidingscentra in waar buitenlandse jihadisten worden verwelkomd en getraind. De terreurorganisatie opereert vanuit de stad Sirte en pleegt regelmatig aanvallen op Libië, zoals op de oliehaven aan de kust en IS belooft meer van dat soort aanvallen uit te zullen voeren. IS, dat ook wel Daesh wordt genoemd, gaat 'gewoon' door met z’n gruwelpraktijken.

Bombarderen boven Syrië

Nederland maakt zich op om F-16 gevechtstoestellen in te zetten boven Syrië: de beslissing is in januari 2016 gevallen. Van september 2014 tot januari 2016 vielen Nederlandse bommen alleen boven Irak. Om IS effectiever te bestrijden is besloten ook IS-doelen in Syrië te bombarderen.

De informatie over de doelen krijgt de luchtmacht van verschillende bronnen. Ook troepen op de grond geven informatie over de verblijfplaats van IS-cellen en aanvoerlijnen. Het bevel tot een actie wordt gegeven door het Combines Air Operations Center (COAC) dat in Qatar is gevestigd. Het COAC wordt geleid door de Amerikanen. Voordat er gebombardeerd wordt hebben Iraki's de informatie bekeken net als Nederlandse verantwoordelijken. Dat er in 2016 ook boven Syrië wordt gebombardeerd is een nieuwe stap in de strijd tegen IS, die nauwelijks terreinwinst boekt in Syrië en Irak, maar ook nog lang niet is uitgeblust.

Slaven en oorlogsmisdaden

IS zou in Irak 3,5 duizend kinderen en vrouwen als slaven houden. Ze zouden in de zomer van 2014 gevangen zijn genomen en sindsdien een slavenleven leiden. De slaven komen vooral uit de Jezidi-gemeenschap, maar ze komen ook uit andere etnische en religieuze minderheidsgroepen. Deze mensen worden slecht behandeld door IS. Er zou sprake zijn van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Het zou misschien zelfs wel genocide genoemd kunnen worden. Mensen worden gedwongen tot daden en onder de duim gehouden met schietpartijen, onthoofdingen, stenigingen, levend verbranden van mensen en het gooien van mensen vanaf gebouwen. Tussen 1 januari 2014 en 31 oktober 2015 zouden minstens 18.800 burgers gedood zijn en meer dan 36.000 mensen zijn verwond. Daarnaast worden mensen als slaven vastgehouden.

Kindsoldaten bij Daesh

IS ontvoert ook kinderen om ze tot kindsoldaat op te leiden. In Mosul alleen al zijn acht- tot negenhonderd kinderen meegenomen. Ze worden door de extremistenbeweging getraind en in de strijd ingezet. Als de kindsoldaten bang wegvluchten van het front dan worden ze door IS-strijders onverbiddelijk doodgeschoten.

Naast deze gruwelijkheden en het tot slaaf maken van gevangen hebben burgers het in het door IS gedomineerde gebied zwaar door gebrek aan voedsel, water of medische zorg.

Februari 2016

1 februari

Strijders van IS hebben een jongen van veertien onthoofd, in het bijzijn van zijn ouders en tientallen anderen. De omstanders werden gedwongen om naar de executie te kijken. De knul was niet naar het vrijdaggebed gegaan en de straf die IS over zijn ‘afvalligheid’ uitsprak was de dood. De onthoofding gebeurde in de stad Jarablus. De moskee wordt door IS gebruikt om zijn macht in stad en streek te bevestigen na frustratie over enkele militaire nederlagen. De Britse krant Daily Mirror bracht het nieuws naar buiten en als bron wordt een mensenrechtenactivist opgevoerd.

5 februari

Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten gaat het veel slechter met IS dan een jaar geleden. Er zoudend beduidend minder strijders zijn overgebleven. Begin februari ligt dat aantal tussen de 19.000 en 25.000 strijders in Irak en Syrië hebben, vorig jaar waren dat er volgens schattingen 20.000 tot 31.000.
IS verliest manschappen bij gevechten en bombardementen en door desertie. In Libië groeit het aantal IS-strijders juist.

12 februari

De strijd tegen IS buiten Syrië en Irak wordt opgevoerd. Afgelopen drie weken hebben de VS ongeveer twintig luchtaanvallen uitgevoerd in Afghanistan, tegen IS. In het oosten van Afghanistan krijgt IS steeds meer voet aan de grond. Volgens de Amerikanen zijn er in februari op het moment van de luchtaanvallen ongeveer 1000 tot 3000 IS-strijders actief.

15 februari

Een bron bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) brengt naar buiten dat IS vorig jaar augustus mosterdgas heeft gebruikt bij een aanval in Noord-Irak bij Erbil op Koerdische strijders.
Het gas zou afkomstig zijn uit Syrië, terwijl die chemische wapens in Syrië in 2013 en 2014 verwijderd en vernietigd zouden zijn. De OPCW was toen toezichthouder.
Mosterdgas is verwoestend voor huid, longen en ogen.

19 februari 2016

IS gebruikt steeds vaker minderjarigen, kinderen en tieners, voor het uitvoeren van terroristische acties. Er sterven steeds meer IS-kindsoldaten bij grondacties en terroristische aanslagen. De aanpak van zou nooit eerder zijn vertoond bij een extremistische organisatie. Het kan een teken zijn dat IS moeilijker volwassen jihadisten kan vinden.

23 februari

Een zestienjarige tiener uit Zweden is uit de handen van IS gered. Het meisje was naar Noord-Irak gereisd en speciale eenheden Koerdische strijdkrachten troffen haar bij Mosul en brachten haar in veiligheid. Het meisje uit Boras in Zweden was samen met haar vriend naar Syrië gereisd omdat hij daar wilde gaan vechten. De vriend zou zijn gedood bij een bombardement. Het meisje had haar ouders gebeld en om hulp gevraagd. Het meisje is overgedragen aan de Zweedse autoriteiten.

25 februari

IS shopt wereldwijd legale producten om explosieven van te maken. De onderdelen komen onder meer uit Amerika en Japan, Turkije en Irak en ook uit Brazilië en China.
De onderzoeksgroep Conflict Armament Research (CAR) onderzocht de herkomst onderschepte onderdelen uit bomfabrieken van IS. Alle 700 onderzochte onderdelen bleken legaal gekocht te zijn. Naar alle waarschijnlijkheid weten veel bedrijven niet dat ze aan de terreurgroep leveren.
IS komt ook aan wapens en goederen van Amerikaanse basissen in Syrië en Irak. De rest van hun goederen komt van de zwarte markt.

27 februari

IS heeft de Syrische grensplaats Tel Abyad aangevallen, maar de aanval werd afgeslagen. Er zouden zeker 45 IS-strijders en twintig Koerdische militieleden om het leven zijn gekomen. Tel Abyad ligt aan de Turkse grens en is in handen van Koerdische milities. Die kregen op de dag van de aanval steun van gevechtsvliegtuigen van de internationale coalitie tegen IS.

29 februari

IS zou nabij Raqqa acht Nederlandse jihadisten hebben geëxecuteerd nadat zij in conflict waren gekomen met de IS-leiders. IS zou tevens 75 Nederlanders gevangen hebben genomen. Activisten van de Syrische groep Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS) meldden de executie op social media.
RBSS houdt de misstanden van IS en de regeringslegers van president Assad in de gaten en maakt daar vanuit Raqqa melding van.

Maart 2016

In maart 2016 zijn er grote zorgen om de Mosul-dam. Sinds IS de stuwdam in handen heeft is er geen onderhoud meer gepleegd. Als hij breekt wordt dat een ramp voor een groot gebied.

Dees

Legenda
A. Sirte
B. Qatar
C. Mosul
D. Erbil
E. Tel Abyad
F. Raqqa

Lees verder

© 2016 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – augustus 2014Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – augustus 2014Islamitische (IS, ISIS of Daesh) is en soennitische terreurbeweging die in Irak en Syrië een kalifaat uitroept en dat la…
Coalition of the Willing tegen jihadisten in Syrië en IrakCoalition of the Willing tegen jihadisten in Syrië en IrakDe VN-veiligheidsraad strijdt eensgezind tegen Islamitische Staat en jihadisten. Barack Obama sprak op 24 september 2014…
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – december 2016nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – december 2016Een coalitie van Iraakse regeringstroepen, Koerdische peshmergas en sjiitische milities is sinds half oktober 2016 opger…
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – september 2014nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – september 2014IS, Islamitische Staat, begint in de zomer van 2014 aan een opmars in Syrië en Irak. IS is de afkorting voor Islamitsche…
Islamitische Staat (IS, ISIS, Daesh) – opmars zomer 2014nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS, ISIS, Daesh) – opmars zomer 2014IS, Islamitische Staat, begint in de zomer van 2014 aan een opmars in Syrië en Irak. IS is de afkorting voor Islamitsche…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Haghal Jagul, Wikimedia Commons (CC0.0)
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4227240/2016/01/19/Islamitische-Staat-houdt-3-5-duizend-slaven-in-Irak.dhtml geraadpleegd op 23 januari 2016
 • http://www.blikopnieuws.nl/nieuws/237308/tientallen-moslimkinderen-hebben-al-op-jonge-leeftijd-extreme-ideeen.html geraadpleegd op 1 februari 2016
 • http://www.nu.nl/buitenland/4200288/houdt-zeker-3500-mensen-gevangen-in-irak.html geraadpleegd op 1 februari 216
 • http://www.nu.nl/syrie/4207401/duizenden-syriers-vluchten-offensief-turkije.html geraadpleegd op 1 februari 2016
 • http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/2603191/2016/02/01/IS-onthoofdt-jongen-14-na-missen-vrijdaggebed.dhtml geraadpleegd op 2 februari 2016
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4238942/2016/02/05/Amerikaanse-inlichtingen-IS-heeft-minder-strijders.dhtml geraadpleegd op 6 februari 2016
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4243317/2016/02/12/VS-bombarderen-IS-in-Afghanistan.dhtml geraadpleegd op 14 februari 2016
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4245198/2016/02/15/IS-gebruikte-verwoestend-mosterdgas-tegen-Koerden-Irak.dhtml geraadpleegd op 16 februari 2016
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4248046/2016/02/19/Steeds-meer-kinderen-ingezet-bij-terreurdaden-IS.dhtml geraadpleegd op 20 februari 2016
 • http://www.ad.nl/ad/nl/38261/Nieuws/article/detail/4250232/2016/02/23/Zweedse-tiener-uit-handen-IS-gered.dhtml geraadpleegd op 24 februari 2016
 • http://www.ad.nl/ad/nl/38261/Nieuws/article/detail/4251649/2016/02/25/IS-koopt-over-de-hele-wereld-onderdelen-voor-explosieven.dhtml geraadpleegd op 26 februari 2016
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4253127/2016/02/27/IS-in-de-aanval-in-Syrie.dhtml geraadpleegd op 28 februari 2016
 • http://www.ad.nl/ad/nl/38261/Nieuws/article/detail/4254080/2016/02/29/IS-doodt-acht-Nederlandse-jihadi-s-en-gijzelt-75-anderen.dhtml geraadpleegd op 29 februari 2016

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – februari 2016"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 19-03-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Islamitische Staat
Bronnen en referenties: 14
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!