InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – juli 2015
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – juli 2015

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – juli 2015 De soennitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS) riep in 2014 het kalifaat uit in Syrië en Irak. Sindsdien strijdt de terreurbeweging voor uitbreiding van het gebied. Het kalifaat wordt met gewapende strijd verdedigd en uitgebreid. Er gaan steeds meer stemmen op om IS niet meer Islamitische Staat te noemen, omdat het begrip een erkenning inhoudt voor iets dat het niet is: een staat. Alternatief is om het kortweg IS of Daesh te noemen. Daesh is het Arabische acroniem voor IS en staat voor 'Islamitische Staat in Irak en de Levant'. De strijd van IS breidt zich intussen uit naar Egypte en Afghanistan.

De gebeurtenissen in Irak en Syrië in juli 2015


Omgedraaide rollen

Islamitische Staat roept bij moslims tegenbewegingen op. Nu moskeeën door IS worden aangevallen krijgt IS door andere moslim-bewegingen met gelijke munt terugbetaald. De anti-IS terreurgroep Jaysh Al-Islam (leger van de islam) executeert een groep IS-soldaten en plaatst de executie in een video op internet, zoals IS met zijn executies doet. Deze keer zijn de rollen omgedraaid: de gevangen IS-soldaten zitten in hun zwarte uniform op de knieën en de beulen staan er in een oranje overal achter en schieten de soldaten met een jachtgeweer door het achterhoofd. Het motief: "De reden voor onze actie is het gevaar van de groeiende groep extremisten, zoals IS, in een tijd van verdeeldheid onder de moslims. Ze hebben huisgehouden op onze mensen in bevrijde gebieden.'' Het is de straf voor het vernielen van de moskeeën.

Jaysh Al-Islam

Jaysh Al-Islam zou 25.000 trouwe strijders in de gelederen hebben en over gepantserde tanks beschikken. De groep is in 2011 opgericht, na een verontrustende opkomst van groeperingen als Al-Qaeda en Isis. Het is een fanatieke vijand van beide organisaties.
Jaysh Al-Islam strijdt ook tegen het Syrische regime. Het Arabische koninkrijk investeerde miljoenen in het bewapenen en trainen van de strijders met als doel de Syrische president Bashar Al-Assad en de Jihad-organisaties te verslaan.

Juli 2015

1 juli 2015

IS strekt zijn armen uit naar Egypte. Op 1 juli komen zeventig Egyptenaren om in de Sinaï, na een groot offensief tegen controleposten van leger en politie. De aanval gebeurt bij het stadje Sheikh Zuweid, niet ver van de Gaza-strook en Israël. Het zijn aanhangers van Wilayat Sinai, een terreurorganisatie die zich in de herfst van 2014 heeft verbonden met IS. Een van de wapens behelst zelfmoordcommando's, een andere methode is het plaatsen van boobytraps: de toegangswegen tot de stad liggen er vol mee. De jihadisten trekken al schietend door de straten. Het Egyptische leger zet daarop F-16's in. Daarbij zouden zeker honderd terroristen zijn gedood, maar de overgebleven jihadisten hebben zware wapens en houden de gebouwen permanent bezet.

2 juli 2015

De zwarte vlag van IS wappert in Afghanistan; aan IS gelieerde strijders hebben voor het eerst een gebied in Afghanistan ingenomen. Zeker zes districten in de provincie Nangarhar zijn veroverd op de taliban. Honderden IS-aanhangers hebben papavervelden vernietigd. Met de opbrengst uit die velden financiert de taliban zijn gewapende campagne tegen de Afghaanse regering.

Afghanistan kreeg in april al te maken met een zelfmoordaanslag waarbij 35 mensen om het leven kwamen. IS-aanhangers in Afghanistan zouden Afghaanse mannen zijn die de taliban de rug hebben toegekeerd en buitenlandse strijders die zich bij hen hebben gevoegd. Alle moedjahedien worden uitgenodigd de heilige oorlog te voeren onder één vlag, die van IS. De taliban weerspreekt dat ze terrein hebben verloren aan IS en geven aan dat het om dieven en boeven gaat.

Bij een luchtaanval door de coalitie is in juni Tariq bin al-'Awni al-Harzi, een leider van de terreurgroep, gedood. Het nieuws komt 2 juli naar buiten. Hij zamelde geld in, zorgde voor de levering van wapens en ronselde jihadisten. Zijn dood is een klap voor IS, die het nu moeilijker zal krijgen om buitenlandse terroristen naar Syrië en Irak te halen.

Islamitische Staat vernielt Palmyra

Palmyra is aan de beurt: IS heeft beelden online gezet waarop de vernietiging van beelden van de historische stad is te zien.
Beelden uit de Romeinse ruïnes van Palmyra - de stad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco - zijn verbrijzeld. Ook worden er beelden gestolen en verhandeld. In Malbej, nabij Aleppo, zou IS een bestelbus met gestolen beelden hebben onderschept. De smokkelaar kreeg zweepslagen en de beelden werden met een voorhamer aan gort geslagen. Uit foto- en filmmateriaal is niet duidelijk of het recentelijk of al eerder is gebeurd. In Palmyra zijn executies uitgevoerd in het historische amfitheater. Tussen de twintig en dertig Syrische militairen zijn vermoord.

6 juli 2015

Raqqah, de 'hoofdstad' van het IS-kalifaat ligt zwaar onder vuur. De internationale coalitie voert heftige luchtaanvallen uit. Doel is om klappen toe te brengen aan de infrastructuur en de bevoorrading van IS. De aanvallen steunen de opmars van Koerdische strijders, die de stad tot op 40 kilometer zijn genaderd. Er zouden meer dan 20 mensen zijn omgekomen, waaronder een vrouw en een kind. De andere slachtoffers zou IS-strijders betreffen. Vele tientallen mensen zijn gewond geraakt. IS reageerde door het publiceren van een video waarin gewonde kinderen zijn te zien en een executievideo van twee jonge Syriërs. Ze zouden foto's en filmpjes hebben gemaakt voor spionagedoeleinden.

8 juli 2015

IS heeft de website van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten (SOHR) gehackt. Het observatorium haalt haar site daarop uit de lucht. Het cyberleger van het kalifaat zet onder meer een foto van observatoriumdirecteur Rami Abdulrahman op de site, een gefotoshopte foto waarop hij geknield zit in oranje overall.

Italiaanse consulaat

In Egypte pleegt IS zaterdag 11 juli een bomaanslag tegen het Italiaans consulaat in Caïro. Een straatverkoper komt om. Het zou de eerste aanslag in Egypte zijn buiten de Sinaïwoestijn. Specialisten beschouwen het als voorteken dat IS oprukt naar Rome.

13 juli 2015

De beroemde dertiende-eeuwse citadel van Aleppo is vernietigd. Een bomexplosie vernielt delen van de muren van het fort, dat overigens in handen is van het Syrische regeringsleger. Wie de bommen af heeft laten gaan is onduidelijk. Assad verwijt het de rebellen. Aleppo was tot 2011 het handelscentrum van Syrië. Het Syrische regeringsleger vecht er tegen rebellen van al-Nusra, een met al-Qaeda gelieerde beweging.

Massamoord en kinderen

IS verspreidt beelden van haar grootste massamoord ooit. Er neemt zelfs een kind, een jongen van een jaar of twaalf, aan deel. De executie is van juni 2014, toen 1.500 Iraakse soldaten werden vermoord. De gruweldaad staat bekend als 'Het bloedbad van Camp Speicher' en vond plaats bij Tikrit.

Drones

De VS willen drones stationeren in Noord-Afrika om daarmee IS beter in de gaten te kunnen houden. Er zijn gesprekken gaande met verschillende landen, maar er is nog geen instemming. De drones zijn niet aleen te gebruiken voor spionagedoeleinden maar ook voor daadwerkelijke aanvallen.

Lening

Irak krijgt een lening van ruim 313 miljoen euro van de Wereldbank om de door IS verwoeste steden weer op te bouwen. De lening is voor vijftien jaar toegezegd.

15 juli 2015

Een filmploeg van het Britse Channel 4 heeft een documentaire gemaakt over de bevrijding van een groep Jezidi's. De film heet ‘Escape from Isis’ en wordt op 15 juli 2015 om 23.00 uur op de Britse Channel 4 uitgezonden. De filmers volgden Khaleel Al Dakhi, advocaat in Irak. Hij wil met zijn groep Irakezen bevrijden en uit bezet gebied smokkelen, veelal Jezidi vrouwen en kinderen, die in gevangenschap leven. In de documentaire is een groep van 34 Jezidi's te zien die hun vrijheid herwinnen. IS nam hen bij het het Sinjargebergte gevangen. Van de 3.000 Jezidi-vrouwen is zo’n 80 procent verkracht, zegt Khaleel Al Dakh. De vrouwen zijn seksslavinnen en worden gedwongen zich te bekeren tot de islam. Hun kinderen groeien in gevangenschap op te midden van barbaarse executies en vreselijk geweld.

17 juli 2015

Ze hebben geen toestemming van het Britse Lagerhuis en toch voeren Britse piloten in Syrië luchtaanvallen uit op IS. Ze doen dat in samenwerking met het Canadese, Franse en Amerikaanse leger. Het Lagerhuis gaf nog geen goedkeuring voor aanvallen op Syrische grond, voor aanvallen in Irak op IS kreeg Cameron in 2014 wel goedkeuring.

Op een drukke markt in de Iraakse stad Khan Bani Saad heeft een autobom aan zijn zeker tachtig mensen het leven gekost en vijftig mensen verwond. Terroristen kozen het drukke moment aan het einde van de Ramadan uit; er waren veel mensen op straat.

Gifgas

Volgens het SOHR heeft IS gifgas ingezet tijdens een serie aanvallen op 28 juni. Dat komt in juli naar buiten. De Koerdische milities in het noordoosten van Syrië, in de regio Al-Hasakah, op wie de aanval was gericht, raakten daarbij gewond aan hun ogen. Ook hadden ze last van verstikkingsverschijnselen. YPG (Kurdish People’s Protection Units)-strijders hebben de aanval overleefd. De YPG meldt dat ze de laatste maand gasmaskers in handen hebben weten te krijgen. De milities zien daarin een teken dat IS bezig is met de voorbereidingen voor chemische oorlogsvoering. IS zou beslag hebben gelegd op oude chemische wapens - mosterdgas en sarin - van het oude regime van Saddam Hussein. Die chemische wapens stammen uit de jaren tachtig, uit de tijd van de Iraakse oorlog tegen Iran. Tussen 2004 en 2011 vonden Amerikaanse militairen oude opslagplaatsen voor de gassen in Irak. Enkele gebieden met deze opslagplaatsen zijn in handen van IS geraakt. De wapens waren in slechte staat en niet te gebruiken. Waarschijnlijk is, dat IS het materiaal zo heeft weten om te bouwen, dat het wel is in te zetten. Koerdische activisten melden dat er onder meer chemische wapens op Kobani zijn afgevuurd.

18 juli 2015

Saoedi-Arabië arresteert 431 vermeende leden van IS-cellen. Ze worden ervan verdacht aanvallen te willen plegen op moskeeën, medewerkers van veiligheidsdiensten en op een diplomatieke post. De arrestanten zijn voor het overgrote deel Saoedische burgers.
Ook zitten er mensen uit Jemen, Egypte, Syrië, Jordanië, Algerije, Nigeria en Tsjaad tussen. De terroristen zouden aanslagen gepland hebben in de provincie Sharurah. IS roept op aanslagen te plegen tegen het Saoedische koninkrijk. Twee dagen voor de arrestatie van de vermeende IS-terroristen was er een autobomaanslag bij een zwaarbeveiligde gevangenis in Riyad. Behalve de bestuurder van de auto kwam niemand om het leven. Twee veiligheidsmedewerkers raakten gewond. IS eiste de aanslag op.

In de Egyptische Sinaï zijn twee legerposten aangevallen. Zeker vijf militairen komen om. De aanval is opgeëist door militanten die trouw zweren aan IS, een 'filiaal' van IS. Bij Sheikh Zuweid zouden zeven soldaten gewond zijn geraakt. Militanten vallen de militairen aan met mortieren. De belangrijkste strijdgroep die actief is in de Sinaï, Ansar Beit al-Maqdis, heeft zich vorig jaar loyaal verklaard aan 'kalief' Abu-Bakr al-Baghdadi en IS. Sindsdien neemt het aantal aanvallen uit die hoek toe.

19 juli 2015

IS meldt via social media dat het in Noufliyah in Libië drie christenen heeft ontvoerd. Het zou gaan om mannen uit Ghana, Egypte en Nigeria; hun foto's uit hun paspoorten werden als bewijs getoond. De stad Noufliyah zou bekend staan als een bolwerk van IS-aanhangers. IS had het eerder jaar ook op christenen in Libië gemund. Toen werden 21 koptische christenen onthoofd.

20 juli 2015

Op een bijeenkomst in Turkije, in Suruç, pleegt een 20-jarige Turkse student met banden met IS een zelfmoordaanslag waarbij 32 doden vallen.

23 juli 2015

Koerdische strijders en hun bondgenoten veroveren een militaire basis ten noorden van Raqqa op IS. De Koerdische strijdgroep YPG kreeg Amerikaanse luchtsteun. YPG rukt verder op richting Raqqa en zou al wijken van voorstad Ain-Issa hebben ingenomen.

Turkije

Turkije gaat voor het eerst openlijke gevechten aan tegen IS. Turkije stuurt straaljagers naar Syrië en tanks om de terroristische organisatie te beschieten. Ook worden huiszoekingen gedaan en mensen met banden met IS en PKK, Turks-Koerdische Arbeiderspartij, gearresteerd. Het is een reactie op de dood van twee Turkse agenten in de grensplaats Diyarbakir. De agenten hielden gemaskerde mannen aan voor een verkeersovertreding, toen de inzittenden het vuur op de agenten openden. De officiële verklaring is dat Turkije de openbare orde en de nationale veiligheid beschermt. Op 21 juli werden twee Turkse agenten vermoord door aanhangers van de PKK. De agenten zouden IS hebben gesteund.

De Turkse bombardementen zijn ook een vergelding voor de bomaanslag van 20 juli in Suruç, waarbij 32 jongeren om het leven kwamen en meer dan 100 gewonden vielen. De jongeren waren van plan af te reizen naar Kobani, om mee te helpen aan de wederopbouw van de stad. Turkije geniet niet van iedereen vertrouwen. De regering Erdogan wordt ervan verdacht in het geheim samen te werken met IS om het autonome Koerdische gebied in het noorden van Syrië te ondermijnen.

27 juli 2015

De ommezwaai van Turkije wordt steeds concreter. Amerikaanse gevechtstoestellen mogen nu gebruikmaken van de luchtmachtbasis bij Incirlik en dat scheelt honderden kilometers vliegen. De Amerikanen en Turkije willen in het noorden an Syrië een bufferzone creëeren, het grensgebied waar IS haar toevoerlijnen heeft liggen.

28 juli 2015

Turkije staat op scherp en voelt zich bedreigd door IS èn de PKK; de Turkse politie arresteert meer dan duizend mensen vanwege vermeende banden met extremistische organisaties. Dit kunnen banden zijn met zowel IS als met Koerdische rebellen of de verboden extreem linkse HKP-C. Turkije voert bombardementen uit op IS-stellingen en op Koerdische doelen en maakt er deels een binnenlandse strijd van. Het maakt de strijd nog ingewikkelder, omdat de Koerden op hun beurt weer strijden tegen IS en daar ook succesvol in zijn. Ankara en PKK voerden al een tijd lang vredesbesprekingen en de huidige opstelling van Turkije doorkruist dat. IS spint juist garen bij strijd van Turkije tegen de PKK. Turkse strijdkrachten staan aan het oorlogsfront in Syrië en Irak. In een NAVO-treffen is de slotverklaring dat de NAVO Turkije steunt in de aanvallen op IS, maar er wordt met geen woord gerept over de Koerden.

30 juli 2015

In Libië heeft een jihadistische groepering een lokale tak van IS uit diens bolwerk Derna verdreven. Zeker 39 mensen vonden bij die gevechten de dood. De Libische jihadisten beschuldigen IS-extremisten van de moord op Nasr Akr, leider van de aan Al-Qaeda gelieerde Shura-raad. Dat gebeurde in juni en sindsdien vechten de twee militantengroeperingen om Derna. Libië verkeert sinds de verdrijving van Kadaffi in chaos, met een machtsstrijd tussen twee rivaliserende regeringen. Zij hebben elk hun eigen strijdkracht. Tripoli huisvest niet meer de internationaal erkende regering. Die is verjaagd uit de hoofdstad en zetelt nu in het oosten van het land. Libië heeft tegelijkertijd ook een islamitisch bewind van onder meer IS-strijders. Strijdende partijen hebben in juli 2015 in de Marokkaanse stad Skhirat een 'vredes- en verzoeningsakkoord' ondertekend, maar niet alle vertegenwoordigers waren daarbij aanwezig. Libië is voor buitenlanders een extra gevaarlijk land vanwege het risico van ontvoering.

Augustus 2015

IS heeft afgelopen half jaar weliswaar een tiende van zijn gebied verloren, maar is nog lang niet verdreven.

IS in juli 2015

Legenda
A. Sheikh Zuweid
B. Nangarhar
C. Tikrit
D. Palmyra
E. Aleppo
F. Raqqah
G. Caïro
H. Sinjargebergte
I. Noufliyah
J. Khan Bani Saad
K. Al-Hasakah
L. Sharurah
M. Ain-Issa
N. Suruç
O. Derna

Lees verder

© 2015 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Arabische wereld: wat is de Arabische wereld?Veel mensen denken bij de Arabische wereld aan de Islamitische landen. Maar het islamitische land Turkije is bijvoorbeel…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nerika, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.volkskrant.nl/dossier-islamitische-staat/is-vormt-steeds-grotere-bedreiging-voor-egypte~a4092571/ geraadpleegd op 2 juli 2015
 • http://www.demorgen.be/buitenland/is-verjaagt-taliban-uit-afghanistan-a2383056/ geraadpleegd op 2 juli 2015
 • http://nos.nl/artikel/2044775-is-slaat-beelden-uit-palmyra-aan-stukken.html geraadpleegd op 2 juli 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4093382/2015/07/02/IS-leider-gedood-bij-luchtaanval-in-Syrie.dhtml geraadpleegd op 3 juli 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4092330/2015/07/01/Tegenstanders-IS-draaien-de-rollen-om-in-gruwelvideo.dhtml geraadpleegd op 3 juli 2015
 • Leeuwarder Courant 13 juli 2015
 • http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/vs-wil-drones-inzetten-tegen-islamitische-staat geraadpleegd op 15 juli 2015
 • http://www.spitsnieuws.nl/geek/2015/07/islamitische-staat-hackt-site-syrisch-observatorium geraadpleegd op 15 juli 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/32380/Aanval-op-Islamitische-Staat/article/detail/4095445/2015/07/06/Ongenadig-spervuur-op-hoofdstad-van-het-kalifaat.dhtml geraadpleegd op 15 juli 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4094770/2015/07/04/IS-verspreidt-beelden-massa-executie-in-Palmyra.dhtml geraadpleegd op 15 juli 2015
 • http://www.demorgen.be/buitenland/is-liet-kind-deelnemen-aan-massamoord-a2393263/ geraadpleegd op 15 juli 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4103727/2015/07/19/Islamitische-Staat-kidnapt-christenen-in-Libie.dhtml geraadpleegd op 19 juli 2015
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/07/17/britse-piloten-voeren-in-syrie-aanvallen-uit-op-islamitische-staat/ geraadpleegd op 19 juli 2015
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/07/17/zeker-tachtig-doden-door-autobom-irak/ geraadpleegd op 19 juli 2015
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/07/18/is-gebruikte-gifgas-in-syrie/ geraadpleegd op 19 juli 2015
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/07/18/saoedi-arabie-arresteert-ruim-400-vermoedelijke-is-strijders/ geraadpleegd op 19 juli 2015
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/07/18/opnieuw-militairen-in-egyptische-sinai-gedood-door-strijders/ geraadpleegd op 19 juli 2015
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/07/19/twee-doden-bij-explosies-in-gaza/ geraadpleegd op 19 juli 2015
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/06/23/koerden-veroveren-basis-islamitische-staat-in-noordelijk-syrie/ geraadpleegd op 24 juli 2015
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/07/23/turkse-agent-vermoord-in-koerdische-stad-diyarbakir/ geraadpleegd op 24 juli 2015
 • Leeuwarder Courant 28 juli 2015
 • http://www.volkskrant.nl/opinie/islamitische-staat-is-veel-groter-gevaar-voor-turkse-stabiliteit~a4108871/
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/-jihadistengroep-verdrijft-is-uit-libische-stad~a4110756/ geraadpleegd op 4 augustus 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/waarom-spreekt-hollande-over-daesh-in-plaats-van-is~a4187782/ geraadpleegd op 29 juni 2017

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – juli 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 01-08-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Islamitische Staat
Bronnen en referenties: 25
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!