InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Boko Haram - terreur in juli 2015
nieuws uitgelicht

Boko Haram - terreur in juli 2015

Boko Haram - terreur in juli 2015 Duizenden mensen zijn al omgekomen in de zes jaren dat Boko Haram haar terroriserende werk doet. Sinds 2009 hebben ze 1,5 miljoen mensen op de vlucht gejaagd. Boko Haram wil een islamitische staat stichten waarin geleefd wordt volgens de streng islamitische regels van de sharia. Om dat doel te bereiken wordt gemoord en geplunderd, ontvoerd en verkracht. Vrouwen worden ingezet als wandelende bommen en als menselijk schild tegen aanvallen van buiten. Boko Haram is in het voorjaar van 2015 wel teruggedrongen.

President Muhammadu Buhari

President Muhammadu Buhari, die in het voorjaar van 2015 aantrad, voert gesprekken met buurlanden Tsjaad, Niger, Kameroen en Benin over de samenstelling van een regionale strijdmacht. De landen willen gezamenlijk de terreur tegengaan. In juni 2015 zijn verschillende aanvallen uitgevoerd waarbij veel mensen zijn omgekomen. Strijders van Boko Haram houden moordend huis. In het voorjaar van 2015 zijn ze wel teruggedrongen door het Nigeriaanse leger en hulptroepen van de Afrikaanse Unie.

Meisjes van Chibok

Een aantal van de meisjes die in april 2014 in de Nigeriaanse plaats Chibok zijn ontvoerd worden gedwongen met Boko Haram mee te vechten. Sommige meisjes worden gedwongen om nu andere gevangenen te terroriseren of zelfs te doden. Zowel de BBC als Amnesty International maakt melding van het feit dat de meisjes mee moeten doen met de terroristische bende.
Van de destijds 276 ontvoerde meisjes worden nog altijd 219 vermist. Sommige meisjes wisten uit de gevangenschap te vluchten.
Boko Haram gebruikt de hersenpoel-methode om de meisjes zover te krijgen dat ze kelen doorsnijden van christelijke mannen. De strategie is om de ontvoerde meisjes aan extreem geweld bloot te stellen waarna ze hun identiteit en menselijkheid verliezen. Daarna zijn ze zover dat ze onder dwang de ideologie van de militanten accepteren.

Zwanger

Ook worden de meisjes gedwongen te trouwen met strijders op straffe van doorsnijden van hun keel. De meisjes worden zwanger van hun ontvoerders. Ze worden 'oorlogsbuit' genoemd waarmee de mannen kunnen doen wat ze willen: verkrachten, verkopen, vermoorden.
De wereldwijde campagne #bringbackourgirls, waar onder meer Michelle Obama achter staat, vraagt om de terugkomst van de meisjes. Tot nu toe zonder resultaat.

Boerka en tulband

Inmiddels heeft Tsjaad een boerkaverbod uitgevaardigd. De boerka, het religieus, verhullend kledingstuk, is uit veiligheidsoverwegingen verboden. Tsjaad gaat net als Nigeria gebukt onder zelfmoordaanslagen door strijders van Boko Haram. De boerka kan te gemakkelijk bomgordels verhullen. Het verbod ging in na de terreuraanval op een politiebureau en een politieacademie in de hoofdstad van Tsjaad. Het verbod “uit veiligheidsoverwegingen” geldt ook voor tulbanden.

Boko Haram

2 juli 2015

De islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft aanslagen gepleegd in verschillende moskeeën in Kukawa in het noordoosten van Nigeria. Meer dan honderd mensen werden afgeslacht. De mensen waren tijdens de ramadan bijeen voor avondgebed. De gewapende mannen drongen ook woningen binnen en schoten vrouwen en kinderen dood. In de dagen daarna regent het op diverse plaatsen zelfmoordaanslagen met tientallen doden en gewonde tot gevolg.

8 juli 2015

Aan het Tsjaadmeer zijn twee dorpjes aangevallen. Er zijn 26 mensen gedood. De aanval draagt de kenmerken van Boko Haram.
De dorpelingen werden in de nacht verrast: de terroristen sneden kelen door en brandden huizen plat om er daarna weer vandoor te gaan. De regio heeft afgelopen weken meer aanvallen te verduren. Dat is waarschijnlijk het antwoord van Boko Haram op een gezamenlijk offensief tegen de terroristen door de legers van Nigeria, Tsjaad, Kameroen en Niger.

Jos en Zaria

10 juli 2015

Nigeria zegt het brein achter twee bomaansalagen in de steden Jos en Zaria te hebben opgepakt.

11 juli 2015

Boko Haram is verantwoordelijk voor de zelfmoordaanslag in de Tsjadische hoofdstad Ndjamena. Op de centrale marktplaats komen minstens vijftien mensen om het leven, door een zelfmoordaanslag van een in boerka verklede man. Hij bracht zijn bomgordel tot ontploffing toen een politieman hem wilde fouilleren.

12 juli 2015

Moslimextremisten van Boko Haram hebben in navolging van IS voor de tweede keer een onthoofdingsvideo gepubliceerd.
In de video is een vuurgevecht tussen Boko Haram-strijders en het Nigeriaanse leger te zien. Tegen het einde van het filmpje, dat de IS-stijl kopieert, is de onthoofding van een Afrikaanse soldaat. Boko Haram zwoor in maart trouw aan IS.

Gevangenen

Een aanslag op een gevangenis in Diffa in het zuiden van Niger is mislukt. Zeker vier mensen kwamen daarbij om het leven, drie Boko Haram-strijders en een Nigeriaanse militair. Doel van de aanslag was om militanten van de terreurgroep uit de gevangenis bevrijden. Boko Haram doet vaker pogingen om gevangen militanten te bevrijden. Soms lukt dat, zoals in november 2014, toen 144 strijders konden ontsnappen uit de Nigeriaanse gevangenis in Lokoja.

Gombe

16 juli 2015

In het noordoosten van Nigeria, op een markt in de stad Gombe, zijn bij een dubbele explosie 49 mensen omgekomen en tientallen gewond geraakt. De aanslag is nog niet opgeëist, maar draagt de karakteristieken van een Boko Haram aanslag. Dit geweld van deze en eerdere bomaanslagen voert de druk op de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari op. Hij heeft de bevelhebbers van de landmacht, luchtmacht en marine ontslagen. Buhari werkt samen met buurlanden om de terreurbeweging te vernietigen.

Damaturu

17 juli 2015

Drie jonge vrouwen hebben zichzelf opgeblazen in Damaturu. Dertien mensen kwamen om en zeker vijftien mensen raakten gewond. Het is het einde van de ramadan, zodat veel mensen in de stad waren om inkopen te doen voor het Suikerfeest.
Boko Haram valt ook een legerbasis in Tsjaad aan. Het Tsjadische leger biedt tegenstand en doodt 19 Boko Haram-strijders. Ze verliezen zelf één man.
In de ramadantijd heeft Boko Haram diverse aanslagen gepleegd. Daarmee geeft de terroristische groep gehoor aan de oproep van die andere terroristische beweging, IS. Die riep op zoveel mogelijk dood en verderf te zaaien tijden de islamitische vastentijd.

Boko Haram in juli 2015

Legenda
A. Kukawa
B. Tsjaadmeer
C. Zaria
D. Jos
E. Ndjamena
F. Diffa
G. Lokoja
H. Gombe
I. Damaturu

Lees verder

© 2015 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/07/02/aanval-door-boko-haram-in-nigeria-zeker-97-doden/ geraadpleegd op 2 juli 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/-boko-haram-doodt-150-mensen-in-noorden-nigeria~a4093289/ geraadpleegd op 2 juni 2015
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/06/29/ontvoerde-schoolmeisjes-moeten-meevechten-met-boko-haram/ geraadpleegd op 3 juli 2015
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/06/17/tsjaad-arresteert-5-terreurverdachten-en-verbiedt-de-boerka/ geraadpleegd op 3 juli 2015
 • Friesch Dagblad 10 juli 2015
 • http://www.spitsnieuws.nl/buitenland/2015/07/boko-haram-doet-is-na-met-onthoofdingsvideo geraadpleegd op 15 juli 2015
 • http://www.nu.nl/boko-haram/4084493/boko-haram-valt-twee-dorpen-in-tsjaad.html geraadpleegd op 15 juli 2015
 • http://www.nu.nl/buitenland/4086925/doden-bij-mislukte-aanval-gevangenis-in-niger.html geraadpleegd op 15 juli 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4099423/2015/07/12/Boko-Haram-eist-zelfmoordaanslag-Tsjaad-op.dhtml geraadpleegd op 15 juli
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/07/16/tientallen-doden-bij-dubbele-explosie-op-markt-in-nigeria/ geraadpleeg op 19 juli 2015
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/07/17/weer-aanslagen-in-nigeria-tientallen-doden/ geraadpleegd op 19 juli 2015

Reageer op het artikel "Boko Haram - terreur in juli 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 10-02-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Boko Haram
Bronnen en referenties: 11
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!