InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Boko Haram - terreur in juni 2015
nieuws uitgelicht

Boko Haram - terreur in juni 2015

Boko Haram - terreur in juni 2015 De islamitische terreurbeweging Boko Haram voert sinds zes jaar oorlog in Nigeria. Het grote land in Afrika, dat 175 miljoen inwoners telt gaat gebukt onder aanslagen, overvallen, moordpartijen van de gruwelijkste soort en ontvoering van meisjes en vrouwen die vervolgens worden gedwongen zelfmoordaanslagen te plegen of als menselijk schild te dienen. De strijd heeft inmiddels aan meer dan 23.000 mensen het leven gekost in Nigeria en in de buurlanden.

Boko Haram

Boko Haram staat een islamitische staat voor met de sharia, de strenge islamitische wet, als leidraad en de strijders schuwen geen middel om dat doel te bereiken. Ze maken de vrouwen die ze gevangen hebben genomen zwanger en zetten ze in als menselijk schild.
In juni van het jaar 2015 gaat de strijd tegen de terreurgroep onverdroten voort.

Maiduguri

2 juni 2015

Op een markt in de Nigeriaanse stad Maiduguri heeft Boko Haram een bom laten ontploffen die tientallen mensenlevens kost. De strijders voerden eerder op de dag al een aanval uit op een wijk in het noordoosten van de stad.

Yola

5 juni 2015

In de Nigeriaanse stad Yola is een bom ontploft op de markt. De aanslag zou het werk zijn van Boko Haram. Tientallen mensen raakten zwaar gewond. Yola was nog niet eerder doelwit van Boko Haram.

9 juni 2015

Diverse Afrikaanse landen willen een speciale troepenmacht om een einde te maken aan de terreurbeweging Boko Haram. Er is een ontmoeting in Nigeria, waar dit op de agenda staat.

11 juni 2015

Boko Haram valt een aantal dorpen in het noordoosten van Nigeria aan. Tientallen mensen worden gedood en de dorpen worden platgebrand.

Potiskum en N'Djamena

15 juni 2015

In de Nigeriaanse plaats Potiskum is een kantoor opgezet dat de lokale bevolking moet beschermen tegen zelfmoordaanslagen. Dit kantoor is zelf slachtoffer geworden van twee bomaanslagen. Zeker tien mensen vinden de dood.
In het noordoosten van het land gebruikt Boko Haram vrouwen als menselijk schild.

In N'Djamena, de hoofdstad van Tsjaad, zijn dertig mensen om het leven gekomen bij een aanslag. Zelfmoordterroristen laten hun bommen afgaan bij een politiebureau en een politieschool.

Monguno

17 juni

In het Noord-Nigeriaanse dorp Monguno is een zak gevuld met bommen tot ontploffing gebracht. Door de explosie komen 63 mensen om. De zak werd aangetroffen in een verlaten Boko Haram-kamp en ongelukkigerwijs meegenomen naar het dorp. Daar dromden nieuwsgierige mensen samen toen de bom afging.

Niger

18 juni 2015

De terreurbeweging valt twee dorpen in Niger aan en richt een bloedbad aan. Zeker dertig mensen komen om. Het dorp Lamana wordt omsingeld en aangevallen en daarna rijden de terroristen naar N'Goumaou. De strooien daken van de hutten worden in brand gestoken. Een aantal overlevenden heeft ernstige brandwonden.

Bij zelfmoordaanslagen in de hoofdstad van Tsjaad komen 34 mensen om.

Pick-up truck

24 juni 2015

Boko Haram heeft in pick-up trucks en op motorfietsen twee afgelegen dorpen in Nigeria aangevallen. Er vallen tientallen doden en de dorpen zijn in de as gelegd.
De terreurgroep richt ook een bloedbad aan in Niger. Daar komen de Boko Haram-terroristen aangestormd op paarden en motorfietsen.
Het leger van Niger wil nu met grondtroepen en luchtaanvallen de strijders opsporen en uitschakelen. Het zuidelijke deel van dit land is dit jaar al tientallen keren aangevallen. Voor die regio is de noodtoestand uitgeroepen. Honderden mensen zijn intussen opgepakt op verdenking van banden met Boko Haram.

Nigeria

27 juni 2015

In het noordoosten van Nigeria zorgen twee vrouwelijke zelfmoordenaars voor een bloedbad door hun bomgordels op een drukke markt bij een moskee in Maiduguri tot ontploffing te brengen. Er vallen doden en tientallen gewonden, de moskee was op dat moment druk bezet.

1 juli 2015

Nigeria en de buurlanden verenigen zich in de strijd tegen Boko Haram.

Nigeria

Legenda
A. maiduguri
B. N'Djamena
C. Monguno

Lees verder

© 2015 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
  • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4088049/2015/06/25/Boko-Haram-doodt-tientallen-inwoners-Nigeriaanse-dorpen.dhtml geraadpleegd op 26 juni 2015
  • http://www.nu.nl/buitenland/4071270/boko-haram-valt-weer-dorpen-in-niger.html geraadpleegd op 26 juni 2015
  • http://www.nu.nl/buitenland/4073471/doden-nieuwe-aanslag-nigeriaanse-markt.html geraadpleegd op 26 juni 2015
  • http://www.nu.nl/buitenland/4071270/boko-haram-valt-weer-dorpen-in-niger.html geraadpleegd op 27 juni 2016
  • http://www.nu.nl/buitenland/4069054/antiterreurkantoor-nigeria-zelf-slachtoffer-aanslag.html geraadpleegd op 26 juni 2015
  • http://www.nu.nl/buitenland/4068778/veel-doden-twee-terreuraanslagen-tsjaad.html geraadpleegd op 26 ju i 2015
  • http://www.nu.nl/buitenland/4066934/boko-haram-doodt-weer-tientallen-nigerianen.html geraadpleegd op 2 juni 2015
  • http://www.nu.nl/buitenland/4065286/afrika-wil-troepenmacht-boko-haram.html geraadpleegd op 27 juni 2015
  • http://www.nu.nl/buitenland/4062852/bomexplosie-in-nigeria-eist-tientallen-levens.html geraadpleegd op 27 juni 2015
  • http://www.nu.nl/buitenland/4060452/tientallen-doden-aanslag-markt-nigeria.html geraadpleegd op 27 juni 2015

Reageer op het artikel "Boko Haram - terreur in juni 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 10-02-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Boko Haram
Bronnen en referenties: 10
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!