InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – juni 2015
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – juni 2015

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – juni 2015 De soennitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS) riep in 2014 het kalifaat uit in Syrië en Irak. Sindsdien is er een bloedige strijd gaande en lokt IS jihadisten naar de regio. Binnen en buiten het gebied dat tot kalifaat is uitgeroepen worden aanslagen gepleegd. De terreurbeweging pleegt tevens een aanslag op de archeologische rijkdom van de streek. Antieke steden zoals Palmyra worden ingenomen en wat niet in geld kan worden omgezet wordt uit naam van het strenge geloof vernietigd.

De strijd tegen IS in de zomer van 2015


Terreinwinst van Islamitische Staat

Ondanks de steun die de Internationale Coalitie onder leiding van de Verenigde Staten biedt aan het leger van Syrië en Irak is IS nog niet op de knieën gedwongen. Integendeel. Het ziet er naar uit dat de terreurbeweging terreinwinst boekt. Belangrijke steden zoals Mosul zijn ingenomen en de Syrische woestijnstad Palmyra is afgelopen maand in handen van IS geraakt. De stad is bekend om zijn archeologische rijkdommen en het was een toeristische trekpleister voor Syrië.

Werving

De wervende kracht van IS strekt uit tot ver over de grenzen van Syrië en Irak. Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Staatsveiligheid is een onderzoek gestart naar werving van strijders door IS in het Afrikaanse land. Tientallen Zuid-Afrikanen zijn in de afgelopen tijd gerekruteerd en naar het noorden vertrokken. Complete Zuid-Afrikaanse families zouden naar Syrië en Irak zijn gegaan om daar mee te vechten met de terroristen. Het blijkt dat met name Pretoria een land is waar de mensen ontvankelijk zijn voor de lokroep van IS.
Turkije zet diverse mensen uit die proberen via dat land naar het kalifaat te trekken en het land wil met andere landen samenwerken om te voorkomen dat er meer buitenlanders naar IS vertrekken om de beweging te versterken.

Kernwapens

India is bevreesd dat IS de hand zal weten te leggen op Pakistaanse kernwapens. De Indiase minister van Defensie, Rao Inderjit Singh, waarschuwt daarvoor. Pakistan is het land met het snelst groeiende kernwapenarsenaal ter wereld. Er staan al 100 tot 120 kernkoppen klaar.

Gesprek

David Petraeus, ex-chef van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, meent dat de wereld het politieke gesprek met IS aan moet gaan. IS is een professionele organisatie en een geduchte vijand, die niet allen met wapens te bestrijden is, meent de voormalige CIA-man.
De inname van de Irakese stad Ramadi door IS vond Patraeus vooral een grote tegenvaller. Waar we dachten dat IS terrein verloor, bleek dat helemaal niet het geval te zijn. Patraeus denkt overigens wel dat Ramadi snel weer zal worden heroverd.

Juni 2015

1 juni 2015

In een nieuwe IS-video worden beelden vertoond van de marteling van een 14-jarige Syrische jongen, die geblinddoekt met zijn polsen aan het plafond hangt. Hij wordt geslagen en krijgt stroomstoten toegediend. Een gedeserteerde IS-strijder zou de film met zijn smartphone hebben gemaakt. De jongen was gevangengenomen nadat hij een tas naar een plaats had gebracht waar IS-strijders een bijeenkomst hadden. Iemand had hem gevraagd dat te doen. Er bleek een bom in de tas te zitten en de jongen werd opgepakt door IS en twee dagen lang gruwelijk gemarteld. Eén IS-strijders kreeg medelijden en liet de jongen gaan, die daarop naar Turkije vluchtte.
IS rekruteert ook kinderen in de leeftijd van 9 en 15 jaar. In het kamp staat een pot snoep voor de kinderen op de balie.

2 juni 2015

IS organiseert reeksen zelfmoordaanslagen, waarbij de zelfmoordenaars in Humvees, zwaar gepanserde terreinwagens, eropuit worden gestuurd. Drie zelfmoordenaars reden op 2 juni in op een politiebasis in Tharthar, ten noorden van Ramadi. De explosies bliezen een munitiedepot op en er werden zeker dertig Iraakse militairen gedood. De Humvees zijn gestolen van het Amerikaanse leger en buitgemaakt op Iraakse veiligheidstroepen.

3 juni 2015

Hamas in de Gazastrook probeert een einde te maken aan de opkomst van IS en verwante groeperingen. Veiligheidstroepen voeren arrestaties uit en de eerste dode in die strijd is gevallen. Hamas wil salafisten en jihadisten een halt toe troepen.

De Internationale Coalitie heeft al 4.100 luchtaanvallen uitgevoerd, waarbij meer dan 10.000 IS-strijders zijn gedood. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend. Toch hebben de extremisten aardig wat terinwinst weten te boeken.

4 juni 2015

IS vermindert de watertoevoer naar delen van de Iraakse provincie Al-Anbar. De watertoevoer wordt geregeld via een dam in de Eufraat. Het kan de bevloeiingssystemen en de waterzuivering in delen van de provincie in gevaar brengen. Water is een strijdmiddel geworden.

Volgens een Zweeds-Eritrese activist heeft IS 86 Eritrese vluchtelingen in Libië ontvoerd. De vluchtelingen, waaronder vrouwen en kinderen, wilden naar Tripoli reizen. IS-strijders vroeg wie van hen moslim is. De vluchtelingen zeiden dat zij islamitisch waren, maar ze kenden de Koran niet. Dat doet het ergste vrezen.

5 juni 2015

Strijders van IS voeren een onthoofding uit voor de ogen van kinderen. Op de video is te zien dat de onthoofding met een mes een volle minuut duurt. Eén van de strijders houdt daarna het hoofd omhoog, voor de neus van een groep kinderen die niet ouder zijn dan 8 jaar.

7 juni 2015

Het Iraaks leger heeft de belangrijke oliestad Beiji op IS heroverd. De Iraakse vlag is er gehesen.

9 juni 2015

IS heeft bij de West-Libische stad Sirte een energiecentrale veroverd. De zwarte IS-vlag wappert op steeds meer Libische gebouwen.

VS maakt bekend dat het bij de operatie op 16 mei tegen commando's Fathi ben Awn ben Jildi Murad al-Tunisi, een IS-commandant, veel informatie heeft buitgemaakt.
De VS weten nu meer over het leiderschap, de veiligheidsmaatregelen en de financiën van de terreurbeweging.

10 juni 2015

De VS gaat 400 extra militaire trainers naar Irak sturen. Ook wordt een nieuwe legerbasis in de provincie Anbar geopend. De VS kondigen aan dat Mosul waarschijnlijk pas in 2016 wordt bevrijd. Er is hiermee sprake van een minieme strategiewijziging van de coalitie.

11 juni 2015

Ruim 2000 vluchtelingen zijn de Turks-Syrische grens bij het plaatsje Tel Abyad overgestoken. In totaal onvluchtten deze week 7000 mensen het geweld in Syrië en Irak. De vluchtelingenkampen zijn overvol. De grensovergang ligt niet ver van Kobani, de stad die na de herovering op IS verworden is tot een spookstad. Turkije heeft al 2 miljoen vluchtelingen opgenomen.

14 juni 2015

Syrische Koerden omsingelen Tal Abyad nabij de grens met Turkije omsingeld. Duizenden inwoners zijn al gevlucht; de stad was sinds een jaar in handen van IS en ligt op een strategisch belangrijke positie. Wie de stad in handen heeft beheerst de bevoorradingsroute naar Raqqa, de hoofdstad van het door IS uitgeroepen kalifaat.

15 juni 2015

De Koerdische militie YPG herovert Tal Abyad. Ze beheersen daarmee een cruciale aanvoerroute van Turkije naar Raqqa.

17 juni 2015

Honderden Syriërs keren terug naar Tal Abyad.

22 juni 2015

Europol tuigt een nieuw Europees politieteam op dat sociale media-accounts opzoekt waar IS achter zit. Europol wil de kopstukken achter de online propagandacampagne opsporen en de accounts blokkeren. Via social media weet IS wereldwijd jihadgangers te bereiken en te ronselen. Er zouden zo'n 45.000 tot 50.000 accounts op Twitter gelieerd zijn aan de terreurgroep. Dagelijks worden er 100.000 nieuwe berichten de wereld in gestuurd.

22 juni 2015

Het Syrische regeringsleger rukt op naar Palmyra in een poging de antieke woestijnstad en de omringende olievelden te heroveren.
Er wordt hevig gevochten. IS dreigt dat er niets van de historische stad overblijft als de troepen dichterbij komen.
Het offensief is afgelopen dagen vanuit de lucht opgevoerd.
In Palmyra wonen nog steeds 150 duizend mensen. Hun toestand verslechtert met de dag. Voorheen was het een bloeiende stad die 150 duizend toeristen per jaar trook. Er woonden ruimdenkende mensen.

23 juni 2015

Koerden en hun bongenoten hebben in noordelijk Syrië een militaire basis van Islamitische Staat veroverd. De basis ligt ten noorden van de stad Raqqa en was sinds vorig jaar in handen van IS.
Koerdische YPG rukt steeds verder op naar Raqqa. In de voorstad Ain-Issa zouden ze al wijken hebben ingenomen.

Gesneuveld

Er zouden inmiddels 32 Nederlanders zijn gesneuveld in Irak en Syrië.
Voor zover bekend zijn er 190 Nederlanders naar Irak en Syrië afgereisd en zijn er 35 weer teruggekeerd. De cijfers van de doden zijn moeilijk te verifiëren; er wordt ook wel eens een dood in scène gezet.

Palmyra

IS heeft een video verspreid waarin is te zien dat de zevende-eeuwse tombe bij Palmyra is opgeblazen met dynamiet. Het is de tombe van sjeik Mohammed bin Ali. Voor zover bekend is dit de eerste grote vernieling van de historische stad. IS beloofde eerder nog de eeuwenoude ruïnes met rust te laten. De tombe ligt iets ten noorden van Palmyra. IS heeft daar het hoofdkwartier. De terroristen noemen het bouwwerk ‘sjirk’, afgoderij.
IS heeft ook mijnen gelegd rond de ruïnes van Palmyra.

26 juni 2015

IS voert verrassingsaanvallen uit in het noorden van Syrië, in ondermeer Hassakeh en Kobani. Ze zetten autombommen in. De terroristen gebruiken de truc van vermomming. IS-strijders gaan vermomd als soldaten van het Vrije Syrische Leger de strijd en zetten daarmee hun tegenstanders op het verkeerde been. De verrassing is groot en dodelijk.

27 juni 2015

Turkije heeft al tien kilometer muur gebouwd op de grens met Syrië. De muur, die voorzien is van warmtecamera’s, moet militanten van IS buiten houden en illegale grensoverschrijdingen voorkomen.
Turkije wil nog meer muur bouwen.

29 juni 2015

De Britse premier David Cameron wil af van de term 'Islamitische Staat'. Hij wil alleen nog de afkorting ISIL gebruiken.
De benaming 'Islamitische Staat' geeft onterechte geloofwaardigheid aan een "giftige sekte'' die de dood aanbidt. Het ìs geen islamitische staat, zegt Cameron, maar een weerzinwekkend barbaars regime,.

30 juni 2015
IS onthoofdt twee 'tovenaarsvrouwen' in Oost-Syrië. Voor het eerst, voor zover bekend, heeft IS vrouwen onthoofd. Het gaat om twee vrouwen in de oostelijke Syrische provincie Deir Ezzor, die werden beschuldigd van tovenarij. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten maakt melding van de daad. De vrouwen zijn afzonderlijk van elkaar onthoofd. De ene in Deir Ezzor, de andere in al-Mayadeen, niet ver daar vandaan. De mannen met wie ze getrouwd waren zijn op dezelfde wijze omgebracht. IS vindt een illusionist al een tovenaar die de doodstraf verdient. Waar het viertal precies schuldig aan was is onduidelijk.
In al-Mayadeen zouden ook vijf mannen aan de stadmuur zijn genageld. Ze werden beschuldigd van overdag eten tijdens de Ramadan.

Juli 2015

Er komen meer beelden naar buiten van vernietiging van beelden uit Palmyra.
Aan IS gelieerde terreurorganisaties richten in Egypte en Afghanistan slachtingen aan; IS is allang niet meer in Irak en Syrië.

IS

Legenda
A. Pretoria
B. Palmyra
C. Ramadi
D. Tharthar
E. Ain-Issa
F. Kobani
G. Tel Abyad
H. Sirte
I. Tripoli
J. Mosul
K. Provincie Anbar
L. Gazastrook
M. Hassakeh
N. Deir Ezzor

Lees verder

© 2015 - 2020 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten - SOHRmijn kijk opSyrisch Observatorium voor de Mensenrechten - SOHRIn de Nederlandse Media zie je regelmatig het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten opduiken als een van de bronne…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nerika, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.volkskrant.nl/dossier-islamitische-staat/is-valt-hoofdkwartier-iraaks-leger-in-fallujah-aan~a4044369/ geraadpleegd op 1 juni 2015
 • http://www.nu.nl/buitenland/4059005/zuid-afrika-doet-onderzoek-werving-islamitische-staat.html geraadpleegd op 1 juni 2015
 • http://www.nu.nl/buitenland/4058703/india-vreest-kernwapens-pakistan-in-handen-krijgt.html geraadpleegd op 1 juni 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4045199/2015/06/01/Ex-chef-CIA-Ga-politieke-gesprek-met-IS-aan.dhtml
 • http://www.volkskrant.nl/dossier-islamitische-staat/nieuwe-is-video-toont-marteling-14-jarige-jongen~a4046328/ geraadpleegd op 1 juni 2015
 • Leeuwarder Coutant 2 juni 2015
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/06/23/koerden-veroveren-basis-islamitische-staat-in-noordelijk-syrie/ geraadpleegd op 23 juni 2015
 • http://www.volkskrant.nl/binnenland/32-nederlanders-gesneuveld-in-irak-en-syrie~a4086740/ geraadpleegd op 23 juni 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/is-blaast-eeuwenoude-tombe-op-nabij-palmyra~a4086616/ geraadpleegd op 23 juni 2015
 • http://www.volkskrant.nl/dossier-islamitische-staat/leger-assad-nadert-palmyra-offensief-ophanden~a4085997/ geraadpleegd op 23 juni 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/hamas-bevecht-opkomst-is-in-gaza~a4049996/ geraadpleegd op 23 juni 2015
 • http://www.volkskrant.nl/dossier-islamitische-staat/internationale-coalitie-heeft-al-10000-is-strijders-gedood~a4050847/ geraadpleegd op 23 juni 2015
 • http://www.volkskrant.nl/dossier-islamitische-staat/is-beperkt-watertoevoer-naar-delen-iraakse-provincie~a4054264/ geraadpleegd op 23 juni 2015
 • http://www.volkskrant.nl/dossier-islamitische-staat/is-ontvoert-86-eritrese-vluchtelingen-in-libie~a4056648/ geraadpleegd op 23 juni 2015
 • http://www.volkskrant.nl/dossier-vk-dossier-de-opstand-in-libie/is-in-libie-kinderen-kijken-toe-bij-onthoofding~a4056968/ geraadpleegd op 23 juni 2015
 • http://www.volkskrant.nl/dossier-strijd-in-irak/iraaks-leger-herovert-belangrijke-oliestad-op-is~a4061111/ geraadpleegd op 23 juni 2015
 • http://www.volkskrant.nl/dossier-islamitische-staat/islamitische-staat-verovert-energiecentrale-in-libie~a4065422/ geraadpleegd op 23 juni 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/meer-trainers-in-irak-vs-op-zoek-naar-nieuwe-strategie~a4069168/ geraadpleegd op 23 juni 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/ruim-2000-vluchtelingen-in-een-dag-turkije-binnen~a4071136/ geraadpleegd op 23 juni 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/koerden-omsingelen-door-is-bezette-stad-tal-abyad~a4076917/ geraadpleegd op 23 juni 2015
 • http://www.volkskrant.nl/dossier-islamitische-staat/nieuw-europol-team-speurt-web-af-naar-is-accounts~a4085808/ geraadpleegd op 23 juni 2015
 • http://www.volkskrant.nl/dossier-islamitische-staat/syriers-keren-terug-naar-tal-abyad-na-verdrijving-is~a4078819/ geraadpleegd op 23 juni 2015
 • Friesch Dagblad 26 juni 2015
 • http://www.volkskrant.nl/dossier-islamitische-staat/is-onthoofdt-twee-tovenaarsvrouwen-in-oost-syrie~a4091386/ geraadpleegd op 30 juni 2015
 • http://www.spitsnieuws.nl/buitenland/2015/06/premier-cameron-stop-met-term-islamitische-staat geraadpleegd op 30 juni 2015
 • http://www.nu.nl/buitenland/4077006/turkije-wil-meer-grensmuren-islamitische-staat.html geraadpleegd op 30 juni 2015

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – juni 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 01-08-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Islamitische Staat
Bronnen en referenties: 27
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!