InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Boko Haram - terreur in mei 2015
nieuws uitgelicht

Boko Haram - terreur in mei 2015

Boko Haram - terreur in mei 2015 Boko Haram, de islamitische organisatie die actief is in Nigeria en naburige landen, is berucht om de ontvoeringen van vrouwen en meisjes. In 2014 hebben ze zeker tweeduizend vrouwen en kinderen ontvoerd. De kidnapping van tweehonderd meisjes van een school in Chibok is de beruchtste van alle. Boko Haram wil een kalifaat in Afrika en vindt de regering van Nigeria een stel ongelovigen, ook al is de president een moslim.

Kalifaat

Boko Haram werd in 2002 opgericht en de terreurbeweging is sinds 2009 bezig met een opmars. Doel is om een islamitische staat te stichten in Afrika. De terreurgroep is tegen westerse invloeden en westerse scholing. De naam betekent oplichting is zondig, maar kan ook worden vertaald als westerse educatie is verboden. Met aanslagen en ontvoeringen zaait Boko Haram angst in Nigeria.

Sambisa-woud

Eind april en begin mei 2015 worden er veel vrouwen en kinderen bevrijd uit handen van Boko Haram. Het Nigeriaanse leger kamt het Sambisa-woud uit. Wat ze tegenkomen zijn getraumatiseerde vrouwen en kinderen. Geen jongens en mannen, want die werden meteen bij de overval op het dorp door Boko Haram gedood. De vrouwen en kinderen werden meegenomen naar kampen in het woud dat in het noordoosten van Nigeria ligt. Ze werden vastgebonden en mochten geen vin verroeren. Wie moest plassen werd achtervolgd door een Boko Haram strijder. Vele gevangenen overleden door ziekte en honger.

Het Sambisa-woud is geen woud met hoge bomen maar een savanne met stekelige struiken. Er huizen vele giftige slangen en de terreurorganisatie Boko Haram heeft daar zijn kampen opgeworpen.

Nigeria

1 mei 2015

Het Nigeriaanse leger bevrijdt bijna 700 Nigerianen uit dat Sambisa-woud in het noordoosten van Nigeria. Het uitgestrekte bos- en savannegebied is het laatste bolwerk van Boko Haram. Sommige vrouwen zijn zo getraumatiseerd door hun gevangenschap dat ze niet begrepen dat ze werden bevrijd; anderen riepen om hulp zodra ze de soldaten in het vizier kregen en wisten dat er redding op handen was. Vele vrouwen hebben intensieve psychologische hulp nodig.

Meisjes van Chibok

Het leger rolt negen kampen op en doodt diverse commandanten van de terreurorganisatie. De meisjes van Chibok zijn niet onder de bevrijdde mensen. Er zijn nog altijd 219 meisjes vermist en niemand weet waar ze worden vastgehouden. De meisjes kregen wereldwijd bekendheid toen Michelle Obama over hen twitterde met de hashtag #bringbackourgirls.

Getraumatiseerd

Kinderen die lang zijn vastgehouden door Boko Haram waren hun eigen taal en soms zelfs hun eigen naam vergeten. Ze zijn zwaar getraumatiseerd en hebben lege ogen. Bevrijde kinderen zonder ouders worden opgevangen in een weeshuis in Kameroen.
Waarschijnlijk zitten er nog honderden kinderen gevangen. De gevangenen zagen elke dag een van hen sterven en wachtten op de dag dat zij zelf aan de beurt zouden zijn.

Zwanger

Boko Haram strijders doodden oudere jongens en mannen voor de ogen van hun familieleden, voor ze de vrouwen en kleinere kinderen gevangen namen en meenamen naar het Sambisa-woud. Velen stierven daar van honger en ziekte. Na hun bevrijding door het Nigeriaanse leger reden ze dagenlang in pick-up-trucks voor ze bij een vluchtelingenkamp in de stad Yola waren. Daar kregen ze brood en thee en werden ze behandeld aan hun verwondingen. De bevrijdde groep had twee weken nauwelijks te eten gehad, behalve wat droge maïs. Een groot aantal van de meisjes en vrouwen (214) blijkt zwanger te zijn. Bij sommigen was het te zien en bij andere vrouwen bleek het uit de medische test.
Vlak voordat de gevangen werden gered heeft Boko Haram nog mensen gestenigd, volgens ooggetuigen verklaringen. Velen overleefden dat geweld niet.
Toen het leger het kamp binnenreed waren de gevangen nog niet veilig. Een groep vrouwen werd overreden door een pantservoertuig en anderen kwamen door een landmijn om het leven.

Het leger trof ook een groep van 260 vrouwen en kinderen aan die door het gebied van de staat Adamawa doolden. Ze waren hun dorpen ontvlucht of uit de handen van Boko Haram ontsnapt.

Potiskum

8 mei 2015

De extremisten hebben een middelbare school in Potiskum aangevallen. Er waren explosies, ondermeer van een zelfmoordenaar die zichzelf opblies. Bij de aanslag raakten zes scholieren ernstig gewond. Scholieren raakten ook gewond omdat ze uit angst uit ramen sprongen.
De aanslag doet denken aan die door Al-Shabaab in Kenia, in april 2015.
Boko Haram is teruggedrongen in het Sambisa-woud. Het Nigeriaanse leger is bezig met een groot offensief.

23 mei 2015

Vier Boko Haram trainingskampen zijn vanuit de lucht vernietigd door het Nigeriaanse leger. Tientallen extremisten werden daarbij gedood. Twintig vrouwen en kinderen werden door het leger bevrijd.
Boko Haram pleegt aanslagen naar voorbeeld van IS en volgt het gezag van IS. De aanvallen van het Nigeriaanse leger op Boko Haram raken indirect daardoor ook IS.

Gubio

26 mei 2015

Meer dan veertig mensen in Gubio zijn gedood door Boko Haram die de plaats bestormden. De aanval duurde vijf uren en meer dan veertig mensen werden gedood, waaronder kinderen. Huizen en auto's werden in brand gestoken.

Tsjaad

29 mei 2015

Bij gevechten tussen het leger van Tsjaad en Boko Haram zijn zeker 33 militanten gedood. Tsjaad verlor drie militairen.
De gevechten vonden plaats bij op een eiland in het Tsjaadmeer.
President Buhari noemde in zijn inauguratiespeech de terreurbeweging ''een hersenloze bende die niets met de islam te maken heeft''.
Het lijkt erop dat Boko Haram de strijd heeft verloren. De terreurgroep wordt steeds vaker succesvol aangevallen door strijdkrachten uit onder meer Nigeria en Tsjaad. Sprake van een overwinning is er nog niet; dan moeten eerst de de ruim tweehonderd ontvoerde schoolmeisjes bevrijd worden en dat is nog steeds niet gelukt.

Maiduguri

31 mei 2015

In de Nigeriaanse stad Maiduguri is op een markt een bomaanslag gepleegd door een zelfmoordterrorist die met een bomvest een moskee binnenliep terwijl er een gebedsdienst gaande was. Er kwamen 26 mensen om.

Zelfmoordaanslag

1 juni 2015

Er worden zelfmoordterroristen naar drukke plaatsen zoals markten gestuurd, die vele slachtoffers maken. Tsjaad voert daarna een boerka- en tulbandverbod in.

Nigeria

Legenda
A. Sambisa
B. Yola
C. Adamawa
D. Chibok
E. Potiskum
F. Maiduguri
G. Tsjaadmeer
H. Gubio

Lees verder

© 2015 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
 • http://www.volkskrant.nl/dossier-boko-haram/ontvoerd-door-boko-haram-elke-dag-stierf-wel-iemand-van-ons~a3997988/ geraadpleegd op 4 mei 2015
 • Leeuwarder Courant 1 mei 2015/ 5 mei 2015
 • http://www.bbc.com/news/world-africa-13809501 geraadpleegd op 4 mei 2015
 • http://www.nu.nl/buitenland/3751593/vier-dingen-u-moet-weten-boko-haram.html geraadpleegd op 4 mei 2014
 • http://zoeken.nrc.nl/?q=Boko+Haram&sort=date geraadpleegd op 4 mei 2014
 • http://www.theguardian.com/world/2015/may/03/freed-nigerian-women-tell-of-how-boko-haram-killed-men-and-boys geraadpleegd op 4 mei 2015
 • Friesch Dagblad 5 mei 2015
 • http://nos.nl/artikel/2034603-boko-haram-pleegt-aanslag-op-school-in-nigeria.html geraadpleegd op 10 mei 2015
 • http://www.dagelijksestandaard.nl/2015/05/kampen-boko-haram-vernietigd-in-nigeria/ geraadpleegd op 24 mei 2015
 • http://www.nu.nl/buitenland/4059293/bomaanslag-markt-in-nigeria.html geraadpleegd op 1 juni 2015
 • http://www.nu.nl/buitenland/4058319/leger-tsjaad-doodt-militanten-boko-haram.html geraadpleegd op 1 juni 2015
 • http://www.nu.nl/buitenland/4056241/tientallen-doden-bij-nieuwe-aanval-boko-haram.html geraadpleegd op 1 juni 2015

Reageer op het artikel "Boko Haram - terreur in mei 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 10-02-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Boko Haram
Bronnen en referenties: 12
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!