InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Jemen – mei 2015
nieuws uitgelicht

Jemen – mei 2015

Jemen – mei 2015 Jemen, het armste land van de Arabische schiereiland, wordt geterroriseerd door sjiitische Houthi-rebellen die in 2014 de macht overnamen van president Abd-Rabbu Hadi. De president ontvluchtte het land. Een coalitie onder aanvoering van Saoedi-Arabië bombardeert Houthi-stellingen. Amerika steunt de coalitie en Iran steunt de sjiitische Houthi-rebellen. De coalitie wilde geen grondtroepen sturen en alleen bombarderen, maar op 3 mei rukken er toch Arabische laarzen op naar Aden.

Jemen - verscheurd land

Jemen is een verscheurd land waarvan op 22 januari 2015 de premier en het gehele kabinet opstapte en president Abd-Rabbu Hadi terugtrad. Hij ontvluchtte het land en verblijft in de Saoedische stad Riyad. De Houthi-rebellen grepen de macht, maar een Arabische coalitie legt hen het vuur na aan de schenen.

Houthi's
De Houthi's zijn al jaren bezig aan een opmars in het Arabische land en de sjiitische rebellenbeweging rukte afgelopen maanden flink op. Vanuit het noorden gingen ze in de richting van hoofdstad Sanaa en daarna naar de zuidelijke havenstad Aden. Ze willen autonomie in het noorden - het gebied dat ze eeuwenlang regeerden - en hun eigen tradities en gebruiken verdedigen. De Houthi’s zijn anti-westers georiënteerd en bondgenoten van de sjiitische Hezbollah en het anti-westerse Iran. Een kwart van de bevolking steunt de rebellen, maar Al-Qaeda is een ferme tegenstander. De fundamentalistische soennitische Moslim Broederschap al-Islah is zelf op zoek naar uitbreiding van de macht. Zij staan lijnrecht tegenover de sjiitische Houthi's.

Mei 2015

1 mei 2015

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties buigt zich over strijd in Jemen. Een gezamenlijke verklaring zat er na de spoedzitting echter niet in; de Veiligheidsraad kon niet tot een overeenstemming komen. Rusland had de spoedzitting aangevraagd omdat het iets wil doen aan de verslechterde situatie in Jemen. Buurland Saoedi-Arabië, leider van de coalitie, bombardeerde de stellingen van Houthi-rebellen. Die bombardementen worden gesteund door Amerika en de sjiitische Houthi’s krijgen op hun beurt steun van Iran. Het maakt het gebied tot een kruitvat.

3 mei 2015

De coalitie en Saoedi-Arabië voeren sinds 26 maart luchtaanvallen uit op doelen van de Houthi's. De bombarderende coalitie gebruikt onder meer clusterbommen. Clusterbommen vallen uiteen in tientallen of soms wel honderden kleine explosieven die schade veroorzaken in een groot gebied en derhalve ook slachtoffers maken in een uitgestrekt streek. In de buurt van Sanaa, in noord Jemen, zijn clusterbommen afgeworpen, bewijzen de beelden die satellieten hebben opgevangen. Ze zouden zijn gevallen in de nabijheid van verschillende dorpen.

Clusterbommen

De explosieven van de clusterbommen ontploffen niet allemaal tegelijkertijd en niet direct. De kleinere explosieven vormen daarmee een langdurige dreiging voor de bevolking. Clusterbommen zijn omstreden omdat ze onevenredig veel burgerslachtoffers zouden maken. Die vertraagde destructieve eigenschap van clusterbommen was in 2008 reden voor 116 landen om een verdrag te ondertekenen tegen het gebruik van dit oorlogstuig. Dat verdrag werd destijds niet ondertekend door de Arabische landen die meedoen met de coalitie en ook niet door Amerika, het land dat de clusterbommen aan de Arabische coalitie heeft geleverd. Saoedi-Arabië ontkende eerst nog het gebruik van clustermunitie in Jemen.

Grondtroepen

De coalitie zet nu toch grondtroepen in. Ze zijn 3 mei aangekomen in Jemen en op weg naar Aden. Er zouden twintig troepen onderweg zijn, onder leiding van Saoedi-Arabië. Het zou gaan om een "verkennende missie" door elitetroepen en er zou nog niet gevochten zijn met de Houthi-rebellen, maar er wordt ook gesproken dat de strijd met de rebellen wel degelijk is begonnen.
Saoedi-Arabië ontkent eerst nog dat er een grondoperatie in Jemen in gang zou zijn gezet.

11 mei 2015

Saoedi-Arabië stelt een vijfdaagse staakt het vuren voor, zodat er hulpgoederen aan land kunnen worden gebracht. De Houthi's stemmen daar mee in. Zij willen een dialoog onder leiding van de Verenigde Naties om het conflict te beëindigen. In het weekend van 9 en 10 mei zijn er weer luchtaanvallen uitgevoerd door Saudische bommenwerpers. Ondermeer het huis van de ex-president Saleh is gebombardeerd. Saleh is bondgenoot van de Houthi's; hij bleef ongedeerd.

21 mei 2015

Saoedi-Arabië wilde het Houthi-bolwerk in de stad Maydee bombarderen, maar raakte een opvangkamp voor vluchtelingen in het noorden van Jemen. Zeker vijf vluchtelingen zijn omgekomen en tien raakten gewond.

Jemen

Legenda
A. Aden
B. Sanaa
C. Riyad

Lees verder

© 2015 - 2018 Sjaanfanameland, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop vliegen naar Jemen met YemeniaGoedkoop vliegen naar Jemen met YemeniaHet is geen alledaagse vakantiebestemmingen, maar wie op reis of op familiebezoek gaat naar Jemen zal dit meestal doen m…
Kwalificatie Wk voetbal 2010, AziëKwalificatie Wk voetbal 2010, AziëVoor de kwalificatie voor het WK van 2010 in Zuid-Afrika wordt er in Azië ook gevoetbald. Daar zijn er twee poules, waar…
De Arabische wereld: wat is de Arabische wereld?Veel mensen denken bij de Arabische wereld aan de Islamitische landen. Maar het islamitische land Turkije is bijvoorbeel…
Saoedi-Arabië: Land van olie, woestijn en gesluierde vrouwenSaoedi-Arabië is een Arabisch land dat de tongen losmaakt of het nu gaat om oorlogen, geloof, burka's, olie of de woesti…
Overzicht van alle landen in het Midden-OostenHet Midden-Oosten is geen continent; het is een regio van Afrika-Eurazië met vage grenzen. De term is ontstaan in het Ve…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DVC
  • http://www.telegraaf.nl/buitenland/23998815/___Arabische_grondtroepen_actief_in_Jemen___.html geraadpleegd op 3 mei 2015
  • http://www.nu.nl/buitenland/4042583/arabische-grondtroepen-actief-in-jemen.html geraadpleegd op 3 mei 2015
  • http://nos.nl/artikel/2033693-saudi-arabie-gooit-clusterbommen-in-jemen.html geraadpleegd op 3 mei 2015
  • http://nos.nl/artikel/2033514-veiligheidsraad-oneens-over-strijd-jemen.html geraadpleegd op 3 mei 2015
  • http://www.nu.nl/buitenland/4042583/grondtroepen-arabische-coalitie-landen-in-jemen.html geraadpleegd op 3 mei 2015
  • http://www.nu.nl/weekend/3978313/moet-u-weten-conflict-in-jemen-begrijpen.html geraadpleegd op 3 mei 2015
  • Leeuwarder Courant 11 mei 2015
  • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/05/21/saudi-arabie-bombardeert-internationaal-opvangkamp-jemen-vijf-doden-a1416138 geraadpleegd op 17 juli 2016

Reageer op het artikel "Jemen – mei 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 28-09-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Terrorisme
Bronnen en referenties: 9
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!