InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – mei 2015
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – mei 2015

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – mei 2015 De soennitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS) riep in 2014 het kalifaat uit in Syrië en Irak. De strijd overschrijdt die grenzen en via aanslagen wordt die uitgebreid naar andere landen. De terroristen plegen op grote schaal genocide. Mensen worden gedwongen zich te bekeren tot de islam van IS of vermoordt. Religieuze minderheden worden stelselmatig gedood. De opmars van IS is gestuit, maar de minderheden zijn nog lang niet veilig en ondertussen richt IS zich op Afrika en wordt duidelijk dat Nederland een IS-kraamkamer is geworden.

Kraamkamer voor Islamitische Staat

Waar mannen en vrouwen samenleven, worden kinderen geboren, ook in de Islamitische Staat. Vrouwelijke jihadisten die vanuit Nederland naar de terreurstaat zijn gegaan om mee te strijden en zwanger zijn geraakt, komen naar Nederland terug om te bevallen. Als het kind er eenmaal is vertrekken ze weer naar Syrië of Irak. De baby gaat dan mee.

AIVD

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is bekend met de praktijk en spreekt over verschillende concrete gevallen. De medische situatie in de Islamitische Staat is minder goed dan ‘thuis’ en daarom verkiezen de vrouwen een bevalling in Nederland. Er zouden ruim veertig Nederlandse vrouwen in Syrië en Irak verblijven. Onder hen zijn ook meisjes van nog maar 15 en 16 jaar oud. Niet alle vrouwen komen naar Nederland om te bevallen, de meesten blijven in het kalifaat. Nederland is niet in staat om de moeders terugkeer naar Syrië of Irak te beletten. Terugkeren naar het kalifaat met auto of toeristenvlucht is zonder al te grote problemen te organiseren.

Mei 2015

1 mei 2015

Eind april komen 25 leden van de jihadistische terreurorganisatie IS om het leven en raken er twintig gewond bij een ontploffing in een fabriek waar explosieven worden vervaardigd. De fabriek staat in al-Mayadin. De melding komt van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Het gaat waarschijnlijk om een ongeluk maar ook een raketinslag wordt als mogelijke oorzaak niet uitgesloten.

Al-Mayadin ligt in de provincie Deir ez-Zor, die door IS wordt gecontroleerd sinds de zomer van 2014. IS beheerst het gebied bijna volledig, op de stad Deir Ez-Zor na en enkele minder strategische gebieden in de streek.

2 mei 2015

Islamitische Staat doodt honderden yezidi’s in het noorden van Irak, ten westen van Mosul. Yezidi’s zijn een religieuze minderheid in Irak die door IS worden beschouwd als duivelaanbidders. Dat is reden genoeg om het wapen op hen te richten.

Mosul is nog steeds een van de bolwerken van de terreurbeweging. Sporadisch laat IS yezidi-gevangen vrij, zoals in april gebeurde. Toen lieten de terroristen een groep van 216 ouderen en kinderen gaan. Ze hadden acht maanden gevangen gezeten en waren mishandeld en verwaarloosd. Veel gevangengenomen yezidi-vrouwen blijven in handen van IS, waar ze worden gebruikt als seksslaaf. De jonge yezidi-mannen worden veelal meteen vermoord.

3 mei 2015

In Bagdad pleegt IS twee aanslagen met autobommen die op een sjiitische militie waren gericht. Er kwamen 19 mensen om. De autobommen gingen vlak na elkaar af in Karrada, een drukke wijk met veel winkels en restaurants. Er was een herdenking gaande voor de sjiitische Imam Ali. De slachtoffers zijn vooral mensen die de herdenking bezochten en winkelend publiek.

8 mei 2015

IS opent een vijfsterrenhotel in Mosul. Het is het voormalige luxueuze Ninawa International Hotel, dat nu een vijfsterrenhotel van IS is. Het was een van de beste hotels van Irak, war nu IS-vlaggen hangen. Vrouwen mogen er niet in het zwembad zwemmen, vrouwen mogen ook niet tennissen, alcohol is taboe net als dansen, roken en gokken. En dat op straffe van geseling, kruisiging of onthoofding.

9 mei 2015

IS heeft de gevangenisopstand op haar geweten in een gevangenis in het oosten van Irak, in al-Khalis. Er braken rellen uit en de gevangenen gingen elkaar te lijf. Daarna vielen ze de bewakers aan en pakten hun wapens af. De gevangenen hebben daarna het wapenarsenaal van de gevangenis bemachtigd. Er vielen tientallen doden onder de inmates en bewakers. IS noemt de gevangenen 'onze broeders.' De politie is op zoek naar de ontsnapte mannen, vooral veroordeelde terroristen.

13 mei 2015

Bij luchtaanvallen van de internationale coalitie is de op één na hoogste commandant van IS omgekomen: Abdul Rahman Mustafa Mohammed, ook bekend als Abu Alaa al-Afri. Hij was in een moskee met tientallen IS-strijders, die allemaal zouden zijn gedood.

15 mei 2015

IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi heeft via een geluidsopname van zich laten horen. Sinds lange tijd was dit weer een teken van leven van de IS-leider die bij een bombardement zwaar gewond zou zijn geraakt. Hij roept alle moslims op om naar Syrië en Irak te trekken en mee te vechten.

Palmyra

IS nadert een van de belangrijkste archeologische plaatsen van het Midden-Oosten, de eeuwenoude stad Palmyra, een werelderfgoed. Vlakbij de stad vinden gevechten plaats tussen het Syrische leger en de jihadisten. Palmyra, dat ook wel de Stad van Duizend Zuilen wordt genoemd, is een imposante ruïne en gevreesd wordt dat IS verwoestingen aan gaat richten zoals ze ook in Irak met Nineveh en Nimrud en Khorsabad heeft gedaan. De steden werden geplunderd en archeologische stukken zijn voor grof geld verhandeld op de zwarte markt.

Ooit was het een van de grootste en rijkste steden van het Romeinse Rijk. De glorietijd beleefde het in de tweede en derde eeuw na Christus. Destijds liepen er karavanen met nomaden op honderden kamelen langs de stad. De dieren waren beladen met kleurrijke zijde en geurige kruiden uit India en China. Ook liep er een handelsroute van goud en zilver langs Palmyra. Het Unesco-werelderfgoed (sinda 1980) was een toeristisch trekpleister voor het land, waarvoor je uren door een woestijn moet rijden om er te komen.

16 mei 2015

IS zou het noorden van de historische stad Palmyra in handen hebben. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten.

17 mei 2015

IS smokkelt jihadisten vanuit Libië naar Europa op vluchtelingenbootjes. Ze worden door mensensmokkelaars verstopt in de bootjes waarmee bootvluchtelingen naar Europa worden gevaren. De Middellandse Zee is daarbij een populaire route. De gesmokkelde militanten willen aanslagen plegen in Europa.

IS heeft de Iraakse stad Ramadi veroverd, een grote overwinning voor de terreurbeweging. De legerbasis in de buurt was al in IS-handen. De stad is ondermeer veroverd door de inzet van autobommen. Er zouden zeker honderd Iraakse militairen zijn gedood.

18 mei 2015

Waar IS zaterdag Palmyra zou zijn binnengedrongen heeft het Syrisch leger zondag 17 mei de terroristen uit de stad terug kunnen drijven. De strijd zou zeker aan 295 mensen het leven hebben gekost, volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten. Het gaat om Syrische soldaten, IS-strijders en burgers, waarvan er tientallen zijn geëxecuteerd door IS. Er lijkt voorlopig geen schade te zijn toegebracht aan de historische stad. Het gebied wordt nog op explosieven onderzocht.

VS-commando's voeren actie uit

Delta Force commando's van Amerika hebben in het holst van de nacht een actie uitgevoerd nabij de olievelden van Deir-al-Zour. Doel was IS-olieboer Abu Sayyaf. Hij komt bij de actie om, zijn vrouw is meegenomen. De zwaarbewapende commando's stuiten op zwaar verzet van IS-strijders, die zichzelf beschermen met een schild van vrouwen en kinderen. De elitesoldaten hebben met precisieschoten het menselijk schild omzeild en de IS-strijders geraakt. Irak had de olieboer willen ondervragen. Zijn vrouw Umm Sayyaf speelde een rol in de mensenhandel. Tijdens de actie is een Yezidi-meisje van 18 jaar bevrijd, dat werd gebruikt als huisslaaf. Zij is teruggebracht naar haar familie. Alles wat informatie kan bevatten is meegenomen uit het verblijf voor nader onderzoek door experts. De commando's vonden ook archeologische schatten, zoals een Assyrische bijbel en oude munten.

21 mei 2015

IS heeft de stad Palmya en Tadmur veroverd. Het Syrische leger is gevlucht en er zijn vele doden gevallen. De bevolking van Palmyra heeft opdracht gekregen om binnen te blijven. De meeste inwoners zijn nog in de stad en niemand kan de stad verlaten. IS nam niet alleen de historische stad in, die ook wel 'de bruid van de woestijn' wordt genoemd, maar ook de luchthaven, gevangenis en een militaire legerbasis. Gevangenen werden vrijgelaten. In de straten van de stad heeft IS onthoofdingen uitgevoerd en burgers geëxecuteerd en krijgsgevangenen gedood.

Palmyra was een toeristische trekpleister, een stad met ruimdenkende mensen, het werd een stille stad in het midden van de woestijn. Nu is het een bolwerk van terroristen. IS boekte nog een succes door de grenspost bij Tanf in te nemen. De grensovergang ligt op ongeveer 240 kilometer van Palmyra.

26 mei 2015

Syrië, Irak en de internationale Coalitie beraden zich op een tegenoffensief na de laatste successen van IS bij Ramadi en Palmyra. IS werkt ondermeer met autobommen. Vrachtauto's vol explosieven worden op de militairen afgestuurd en tot ontploffing gebracht. In drie dagen tijd werden bij Ramadi 27 van deze autobommen op het Iraakse leger afgestuurd met een ware slachting tot gevolg.

28 mei 2015

IS is begonnen met het verwoesten van de historische stad Palmyra. Kunstschatten worden verhandeld op de zwarte markt en de rest wordt gesloopt. Op 27 mei werden de nog levende inwoners van de stad opgeroepen naar het antieke amfitheater te komen. Daar zijn vervolgens twintig mensen voor de ogen van allen geëxecuteerd. IS wordt door steeds meer partijen gezien als een bedreiging voor de mensheid. De leider van sjiitische partij Hezbollah in Libanon, Hassan Nasrallah, heeft dat publiekelijk laten weten. In Irak voert IS zelfmoordaanslagen uit. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van zandstormen om ongezien op te rukken naar de doelwitten.

30 mei 2015

IS blaast de beruchte gevangenis van Palmyra op. Het complex is een van de symbolen van de repressie van het Syrische bewind onder Hafez al-Assad, vader van de huidige Assad, in de jaren 80. De grote gevangenis in de woestijn joeg de Syriërs angst aan; er werd gefolterd en gedood. Met de vernietiging van het pand zijn ook alle bewijzen van de wreedheden die daar zouden zijn begaan verloren. Voor de val van Palmyra zouden de gevangenen die er nog zaten zijn overgebracht naar andere gevangenissen in Syrië.

31 mei 2015

IS heeft strategische gebieden bij de Turkse grens veroverd. Ze hebben de stad Soran Azaz en twee dorpen daar vlakbij in handen. Voor IS is er nu vrij baan richting grensovergang Bab al-Salam. In Fallujah in Irak is het hoofdkwartier van het Iraakse leger aangevallen. Daarbij zijn zeker twintig soldaten gedood. Er werd gebruik gemaakt van zelfmoordcommando's die auto's opblazen, omdat verdedigen tegen deze autobommen bijna niet te doen is. Ook in Libië vindt een zelfmoordaanslag plaats.

De internationale coalitie voert luchtaanvallen uit op IS-stellingen in Irak en Syrië, waarbij doelen nabij Ramadi en Fallujah worden gebombardeerd. De luchtaanvallen moeten IS terugdringen; dat lukt in beperkte mate.
De strijd gaat in juni verder.

Kalifaat

Legenda
A. Al-Mayadin
B. Mosul
C. Karrada
D. Al-Khalis
E. Palmyra
F. Vertrekkust van bootvluchtelingen
G. Deir-al-Zour
H. Ramadi
I. al-Tanf
J. Tadmur

Lees verder

© 2015 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het verhaal achter ISISVandaag de dag horen wij op het nieuws, of lezen wij in de kranten steeds meer over het Midden-Oosten. De laatste tijd i…
Hoe groot is de kans op een terroristische aanslag in 2016?In 2015 en 2016 zijn op het nieuws steeds vaker terroristische aanslagen te zien. Niet alleen op andere continenten, maa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nerika, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/05/02/islamitische-staat-doodt-300-yezidis-in-noorden-irak/ geraadpleegd op 3 mei 2015
 • http://www.volkskrant.nl/alle-nieuws-over-islamitische-staat-is/ geraadpleegd op 3 mei 2015
 • http://www.metronieuws.nl/buitenland/2015/03/islamitische-staat-richt-het-vizier-op-afrika geraadpleegd op 3 mei 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3989729/2015/04/30/Tientallen-IS-strijders-gedood-bij-explosie-fabriek-Syrie.dhtml geraadpleegd op 3 mei 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3976255/2015/04/23/IS-strijdsters-gebruiken-Nederland-als-kraamkamer.dhtml geraadpleegd op 3 mei 2015
 • http://www.dagelijksestandaard.nl/2015/05/isis-opent-vijfsterrenhotel-in-mosul-maar-je-mag-er-niet-drinken-of-dansen-want-dan-komt-de-isis-politie-je-afstraffen/ geraadpleegd op 10 mei 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4011793/2015/05/09/IS-eist-gevangenisopstand-Irak-op.dhtml geraadpleegd op 10 mei 2015
 • http://www.volkskrant.nl/dossier-islamitische-staat/vs-zeggen-dat-boodschap-is-leider-echt-is~a4023867/ geraadpleegd op 15 mei 2015
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/05/15/is-staat-aan-de-rand-van-palmyra-wat-is-dat-eigenlijk-voor-stad/ geraadpleegd op 15 mei 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4020832/2015/05/13/Nummer-twee-van-IS-gedood-in-Irak.dhtml geraadpleegd op 15 mei 2014
 • http://www.nu.nl/buitenland/4050366/is-smokkelt-militanten-in-vluchtelingenboten-europa.html geraadpleegd op 17 mei 2015
 • http://www.volkskrant.nl/dossier-islamitische-staat/noorden-palmyra-in-handen-van-islamitische-staat~a4026907/ geraadpleegd op 17 mei 2015
 • http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150516_01684346 geraadpleegd op 18 mei 2015
 • Leeuwarder Courant 18 mei 2015/ 22 mei 2015/ 26 mei 2015
 • http://www.volkskrant.nl/dossier-islamitische-staat/in-palmyra-zal-het-leven-nooit-meer-hetzelfde-zijn~a4036880/ geraadpleegd op 22 mei 2015
 • Friesch Dagblad 28 mei 2015
 • http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/2343126/2015/05/30/IS-blaast-in-Syrie-gevangenis-van-Palmyra-op.dhtml geraadpleegd op 31 mei 2015
 • http://www.volkskrant.nl/dossier-islamitische-staat/is-valt-hoofdkwartier-iraaks-leger-in-fallujah-aan~a4044369/ geraadpleegd op 1 juni 2015

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – mei 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 15-03-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Islamitische Staat
Bronnen en referenties: 19
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!