InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – april 2015
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – april 2015

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – april 2015 Islamitische Staat (IS), de soennitisch islamitische beweging die in 2014 het kalifaat uitriep in Syrië en Irak, slaat zijn vleugels uit naar andere landen. De terroristen trekken nog immer mensen die naar Syrië komen om mee te strijden en er zijn kampen waar kinderen worden opgeleid. Voor de financiering van de strijd gebruikt IS ondermeer de salarissen van Irakese overheidsmedewerkers, waardoor er tientallen miljoen dollars naar de IS-kas vloeien.

Salarissen

Islamitische Staat (IS) haalt miljoenen dollars binnen van salarissen van Irakese overheidsmedewerkers. De ambtenaren werkten in bezet gebied als Mosul en hun salarissen worden gewoon uitbetaald. Dat geld bekostigt ondermeer de strijd van IS tegen het Irakese leger, hetzelfde leger dat Amerika traint om IS uit de bezette gebieden te verdrijven.

Irak blijkt jaarlijks 300 miljoen dollar te ontvangen van Amerika en daar worden ondermeer ambtenaren mee betaald. Amerika kan deze uitkering bevriezen, maar dan komen er waarschijnlijk vele Irakezen in Mosul zonder inkomen te zitten. Een groot deel van dat geld blijkt echter bij IS terecht te komen, die er wapens voor koopt en die daar Mosul mee vergrendelt. Wrang genoeg zorgt de Amerikaanse bijdrage die Irak zou moeten helpen voor een extra hindernis. Irakese soldaten kunnen moeilijker de stad heroveren omdat IS met de ambtenarensalarissen meer middelen heeft om Mosul te vergrendelen. Saillant is dat de Irakese soldaten door de Amerikanen getraind worden. Amerika en Irak voeren inmiddels samen campagne om het overheidsgeld buiten bereik van IS te houden.

Dabiq

IS heeft een eigen glossy, de Dabiq. In de laatste editie van april 2015 staan kinderen centraal. IS noemt ze ‘Welpjes van het kalifaat’ en investeert in de rekrutering en opleiding van de kinderen. Ze worden ingezet bij de gruweldaden en moeten ondermeer moorden plegen of assisteren bij executies als een soort praktijkstage of examenopdracht. Ook worden kinderen ingeschakeld om zelfmoordaanslagen te plegen.

Vierhonderd

In de eerste drie maanden van 2015 zou IS meer dan 400 kinderen en jongeren onder de 18 hebben gerekruteerd. Er zijn speciale agentschappen actief die kinderen werven en overhalen mee te doen met IS. Ze krijgen een rol bij publieke terechtstellingen als het uitdelen van zweepslagen en stenigingen. In de Dabiq staat te lezen hoe belangrijk kinderen voor IS zijn en hoe IS de kinderen waardeert. Wellicht is het gebrek aan volwassen soldaten een reden om kinderen in te zetten.
President Assad van Syrië, een tegenstander van IS, zet trouwens ook kindsoldaten in.

Hersenspoelen

Kinderen zijn gemakkelijk te beïnvloeden en te hersenspoelen en ze kosten niets of weinig. Kinderen die worden ingezet bij executies, zoals IS doet, is volgens Amnesty International een nieuw fenomeen. Het zijn minderjarigen die worden gebruikt of misbruikt om oorlogsmisdaden te plegen. Wat IS er precies mee beoogt is nog onduidelijk. Wellicht dat het shockerende element een grote rol speelt. Het schokeffect is een bekend doel dat terroristen nastreven. Eerst kregen we video’s te zien van onthoofdingen, toen van massa-executies, daarna van een verbranding. De volgende stap is het inzetten van kindbeulen. De mensen die de videobeelden zien verliezen door de opstapeling van gruwelijkheid de aandacht niet.

Welpen van het kalifaat

Kinderen die eerst video’s krijgen te zien van executies en daarna de messen mogen aangeven aan de beul en aanwezig mogen zijn bij een executie, raken al kijkende en doende gewend aan het geweld en de gruweldaden. Voor hen treedt er een gewenning op. Uiteindelijk worden de ‘Welpen van het kalifaat’ klaargestoomd voor een rol aan het front of voor een zelfmoordaanslag. De kinderen worden opgeleid tot niets ontziende jihadist. Amnesty International meent dat de kinderen meer slachtoffer zijn dan dader.

Maart 2015

In maart werd Tikrit heroverd op IS.

3 april 2015

Afgelopen vijf dagen hebben strijders van IS zeker 69 Syriërs geëxecuteerd. Dat maakt het Syrische Observatorium voor Mensenrechten bekend. De mensen die vermoord zijn komen uit Hama, Homs en Deir ez-Zor en zijn vooral burgers, waaronder kinderen en vrouwen. Een Syrische soldaat werd doorzeefd met kogels en triomfantelijk achter een auto geknoopt en door de straten gesleept.

Hackers

Hackers hebben IS de oorlog verklaard. De terroristische groepering maakt gebruik van westerse sociale media zoals Facebook en Twitter, waarmee de IS-propaganda en haat over de wereld wordt uitgestort.

Een groot aantal hackers wereldwijd gaat hun talent aanwenden om IS-accounts en -sites te ontregelen en sluiten. Dat is machtige bedrijven en overheden nog steeds niet gelukt. Er zijn zeker meer dan 26.000 accounts, die de meest gruwelijke beelden laten zien en dat moet maar eens afgelopen zijn, vinden de hackers.

Hatra

3 april 2015

De eeuwenoude stad Hatra is grotendeels vernield door strijders van IS. Ze plegen beeldenstorm en publiceren de beelden via een video. De stad was een door Unesco uitgeroepen Werelderfgoed.

Met voorhamers wordt op muren en beelden van monumentale gebouwen gebeukt en met hun kalasjnikovs schieten ze op kostbare ornamenten en beelden. IS sloopt de stad omdat 'hier iets anders wordt aanbeden dan God'. Hatra werd vorige maand ingenomen door IS.

Hatra maakte deel uit van het Parthische Rijk en was een vestingstad. Arabieren kozen later voor hun koninkrijk Hatra als hoofdstad. De weermuur van de stad bevat meer dan honderdzestig torens en er staan diverse vermaarde tempels in het hart van de stad. Eerder verwoestte IS al kunstschatten in Mosul en Nimrud.

9 april 2015

IS laat 216 Jezidi's vrij, vooral oudere en gehandicapte mensen. De vrijgelaten jezidi's, die IS beschouwt als duivelaanbidders, verkeren in slechte gezondheid. Het is niet duidelijk waarom IS ze vrijliet, mogelijk waren de zwakke mensen de terroristen tot last. Ze laten ook twee christenen vrij.

Cyberaanval

Op 8 en 9 april 2015 wordt de internationale Franse zender TV5 getroffen door een cyberaanval. De website lag eruit en schermen gingen op zwart: de omroep kon niet meer het reguliere programma's uitzenden. Het duurde tot donderdag 9 april in de namiddag voor er weer volgens programmering uitgezonden kon worden. De aanval kwam van een groep die zich bekend maakte als CyberCaliphate, hackers die verwant zijn aan IS. Ze plaatsten propagandavideo's op de Facebookpagina van TV5 en de namen van strijders in Irak die familie zijn van Franse militairen. Het was een zeer gecoördineerde actie, maar nog onduidelijk vanwaar de hackers die uitvoerden.

Yarmouk

10 april 2015

IS is doorgedrongen in Yarmouk, een kamp in de Syrische hoofdstad Damascus en niet ver van het paleis van president Assad. Yarmouk was een bloeiende wijk waar zo'n half miljoen mensen woonden, maar daar is niet veel meer van over. Er is al een jaar lang strijd om het kamp door verschillende groepen voor- en tegenstanders van het Syrische regime en er wonen nu nog maar 18.000 mensen, die kampen met gebrek aan water en voedsel.

Nimrud

12 april 2015

IS heeft zaterdag 11 april een video online gezet waarop te zien is dat Nimrud in maart 2015 volledig verloren is gegaan. De historische stad is verwoest met voorhamers, bulldozers en opgeblazen met dynamiet. De oude hoofdstad van het Assyrische Rijk is vooral beroemd om de enorme beelden van gevleugelde stieren met mensenhoofden.
Rondom Mosul, in het gebied waar IS momenteel de touwtjes in handen heeft, ligggen nog bijna tweeduizend archeologische belangrijke plaatsen en opgravingen.

Beji

16 april 2015

Irak is bezig met een offensief om de strategische oliestad Beji te heroveren. Na de overwinning om Tikrit is er van doorstoten naar Mosul, door het Iraakse leger, nog geen sprake. IS heeft na het verlies van Tikrit de tegenaanval ingezet. Ze hebben drie dorpen rond Ramadi bezet en rukken op richting de provinciehoofdstad. Aan de rand van Ramadi vechten ze tegen Iraakse veiligheidstroepen. Extremisten pleegden een aanslag op een politiebureau in Soufiya en namen een energiecentrale in.
In Syrië boeken Palestijnse strijders winst in Yarmouk. IS heeft ook weer een video gepubliceerd, waarin een Duitse jihadist aanslagen in Duitsland aankondigt. De ex-rapper Deso Dogg was drugsverslaafd en crimineel voor hij zich in 2013 aansloot bij IS.

19 april 2015

Deze zondag publiceert IS een video waarin de executie van dertig mannen te zien is. Een deel van de slachtoffers wordt geëxecuteerd op een strand en een deel wordt doodgeschoten in een woestijn. Jihadisten in Libië stellen de mannen voor als Ethiopische christenen en als leden van ‘de vijandige Ethiopische kerk’. Vermoedelijk zijn het Ethiopische migranten die via Libië probeerden naar Europa te komen. De videobeelden lijken echt en draagt het logo van al-Furqan, de mediatak van IS.

Ramadi

20 april 2015

De terreurbeweging staat in Irak voor de provinciehoofdstad Ramadi. Meer dan 90.000 inwoners van de provincie Anbar zijn op de vlucht geslagen. Het Iraakse leger probeert inname van de stad te voorkomen, maar de mensen wachten de strijd niet af. Ze mogen Bagdad niet binnen omdat het leger vreest dat er IS-leden tussen de vluchtelingen schuilgaan.

Der Spiegel

Het Duitse weekblad Der Spiegel heeft bewijzen dat Haji Bakr, een voormalige kolonel van de Iraakse inlichtingendienst, een van de IS-hoofdmannen was. Hij zou in 2004 na de val van Saddam Hussein zijn overgelopen naar een voorloper van IS. In 2014 werd hij gedood.

Het Duitse opinietijdschrift beschikt over documenten van Bakr waaruit spreekt op welke manier IS in 2012 en 2013 de macht greep in Noord-Syrië. Een nauwkeurig opgezette operatie met geavanceerd inlichtingenwerk was cruciaal in deze. Er werden ondermeer neppredikers ingezet die als spionnen werkten. Op die manier werden tegenstanders opgespoord om ze daarna te ontvoeren en vermoorden. Pas nadat de terroristen elke tegenstand hadden gebroken, werden gewapende strijders ingezet.

22 april 2015

Het Iraakse leger heeft delen van Ramadi heroverd, na aanvoer van versterking en wapens uit Bagdad.

Al-Qaeda

25 april 2015

Extremistische rebellen van Jabhat al-Nusra in Syrië hebben Jisr al-Shughour ingenomen. Er is dagenlang om de stad, een van de laatste plaatsen in de provincie Idlib die nog in handen was van de regering, gevochten. Het offensief begon 22 april. De rebellen van Jabhat al-Nusra zijn gelieerd aan Al-Qaeda. De inname van de stad is een klap voor het regime van Assad, die nu geen directe route meer heeft tussen de hoofdstad Damascus en de Middellandse Zee.

IS heeft 185 Iraakse militairen geëxecuteerd, na inname van hun legerbasis bij het Thartharmeer. Waarschijnlijk hadden de militairen geen munitie meer. IS controleert grote delen van het land in de westelijke Anbar-provincie.

Jezidi meisjes en vrouwen

De Jezidi meisjes en vrouwen die uit gevangenschap van IS hebben kunnen vluchten vertonen allemaal tekenen van mishandeling en seksueel misbruik. Velen zijn zwanger. Koerdische artsen gaan tegen de wetten in door abortussen uit te voeren bij deze meisjes en vrouwen, zodat zij na maanden van ellende en gruwel terug kunnen keren naar hun familie.

Syrië en Irak onder IS

Legenda
A. Homs
B. Ham
C. Deir ez-Zur
D. Mosul
E. Tikrit
G. Hatra
H. Yarmouk
I. Ramadi
J. Damascus
K. Thartharmeer

Lees verder

© 2015 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Belangrijkste aanslagen van Al-QaedaBelangrijkste aanslagen van Al-QaedaOp 1 mei 2011 werd bekend gemaakt door Obama, dat Osama Bin Laden, de grote Meesterbrein achter de aanslagen van 11 sept…
De voortplanting van de leeuw: paringsritueel en opvoedingDe voortplanting van de leeuw: paringsritueel en opvoedingDe leeuw straalt kracht en macht uit in het dierenrijk. Vele mensen raken gefascineerd door deze dieren net omwille van…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nerika, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.volkskrant.nl/dossier-islamitische-staat/salaris-ambtenaren-irak-komt-terecht-bij-is~a3922978/ geraadpleegd op 30 maart 2015
 • Leeuwarder Courant 1 april 2015/ 16 april 2015/ 22 april 2015
 • http://www.nu.nl/buitenland/4024246/executeert-tientallen-syriers-in-vijf-dagen.html geraadpleegd op 3 april 2015
 • http://buitenland.eenvandaag.nl/tv-items/58595/online_oorlog_tussen_hackers_en_is geraadpleegd op 3 april 2015
 • http://www.volkskrant.nl/dossier-islamitische-staat/filmpje-toont-nieuwe-verwoestingen-erfgoed-door-is-in-irak~a3944765/ geraadpeegd op 4 april 2015
 • Friesch Dagblad 9 april 2015/ 10 april 2015/ 10 april 2015
 • http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3949389/2015/04/11/Video-IS-toont-totale-verwoesting-Nimrud.dhtml geeaadpleegd op 12 april 2015
 • http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150419_01637301 geraadpleegd op 19 april 2015
 • http://www.demorgen.be/buitenland/terreur-van-is-raakt-steeds-meer-landen-a2292619/ geraadpleegd op 20 april 2015
 • https://www.nd.nl/artikelen/2015/april/25/rebellen-syrie-veroveren-stad geraadpleegd op 25 april 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3981366/2015/04/25/IS-executeert-185-Iraakse-militairen.dhtml geraadpleegd op 3 mei 2015
 • http://newsmonkey.be/article/40366 geraadpleegd op 24 mei 2015

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – april 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 17-03-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Islamitische Staat
Bronnen en referenties: 13
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!