InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Jemen – land op rand van burgeroorlog
nieuws uitgelicht

Jemen – land op rand van burgeroorlog

Jemen – land op rand van burgeroorlog Jemen, het land op het Arabisch Schiereiland, beleeft in 2015 een roerig jaar. Rebellen die steden veroveren, Al Qaeda dat sluimert en aanslagen die slachtoffers eisen. Het land verkeert op de rand van een burgeroorlog: Jemen brokkelt af door de inlandse strijd. De kans is groot dat het Arabische land te maken krijgt met een slepend conflict. Irak, Syrië en Libië geven daarbij het slechte voorbeeld.

Burgeroorlog in Jemen

Jemen ligt in het zuidwesten van het Arabisch Schiereiland. Het grenst aan Saoedi-Arabië en Oman. Het land ligt aan de Rode Zee en in het zuiden aan de Golf van Aden. Jemen is lid van de Arabische Liga.
De Arabische Liga werd in 1945 opgericht. Het is een organisatie van 22 Arabische landen die samenwerken. Het Hoofdkwartier is in de Egyptische hoofdstad Caïro gevestigd.

Houthi rebellen

Het land wordt verscheurd door onderlinge strijd. De sjiitische Houthi rebellen en aanhangers van de voormalige president Ali Abdyullah Saleh veroveren steden en drijven de huidige president Abed Rabbo Mansour Hadi in het nauw. President Hadi wordt niet door iedereen erkend. Aan de andere kant gaan er mensen de straat op om te demonstreren tegen de Houthi’s en Saleh.
De rebellen hebben inmiddels – 23 maart 2015 - de heerschappij over de hoofdstad Sanaa, de stad Taiz en meer gebieden in het land. Ze bezetten ook het vliegveld bij Taiz.

Soenniten en sjiieten

De Houthi’s worden gesteund door de sjiitische regering van Iran. Soennitisch Saudi-Arabië steunt de regering van president Hadi.
Sjiieten en soenniten zijn diep verdeeld sinds de dood van profeet Mohammed in 632. Twistpunt is ondermeer de vraag wie Mohammed heeft opgevolgd en wat de rol van de opvolgers en de betekenis van de profeet in het geloof is. Sjiieten vertegenwoordigen tien procent van de moslims. Zij kennen een strenge hiërarchie, waarmee ayatollahs het voor het zeggen hebben. Hun interpretatie van de islam is wet. In het soennitesche Ottomaanse Rijk was de wereldlijke leider ook de kalief, de plaatsvervanger van de profeet. De laatste kalief in Istanbul, Abdülmecid II, werd in 1924 door de nieuwe Turkse machthebbers verbannen. Hij stierf in Parijs.

Al Qaeda - AQAP

Jemen vecht ook tegen de terreurorganisatie Al Qaeda, tegen AQAP, Al Qaeda op het Arabisch Schiereiland. Mogelijk is ook terreurorganisatie Islamitische Staat doorgedrongen in het land. Een tak van IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een serie zelfmoordaanslagen op moskeeën in Sanaa. Bij vier aanslagen in twee moskeeën op 21 maart 2015 kwamen zeker 137 mensen om.
In de strijd tegen AQAP werkt Jemen samen met Amerika. Er worden regelmatig drone-aanvallen uitgevoerd met Amerikaanse drones. Amerika helpt Jemen omdat het land een uitvalsbasis van Al Qaeda is.

Amerikaanse militairen

Amerika trekt in maart 2015 echter zijn militairen terug. Ze waren gelegerd op de luchtmachtbasis Al Anad, maar ze gaan terug naar Amerika. In februari 2015 sloot Amerika al zijn ambassade in Sanaa. De opkomst van de Houthi-beweging maakt de strijd tegen de terreur steeds moeilijker en de militairen zijn hun leven niet zeker. Sinds september 2014 hebben Houthi’s Sanaa in handen en werden het parlement en de president naar huis gestuurd.

22 maart 2015

President Hadi is naar veiliger oorden in het zuiden van het land gevlucht. Op 22 maart 2015 is de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in een spoedzitting bijeen. De spoedzitting is op initiatief van president Hadi. De president gaf zelf ook een toespraak voor de televisie. Hij noemde de heerschappij van de rebellen een ‘coup tegen constitutionele legitimiteit’. Het was zijn eerste publieke optreden sinds hij Sanaa ontvluchtte. Hadi riep de Houthi’s op zich terug te trekken uit de hoofdstad en de wapens neer te leggen. De president riep Aden, de stad ten zuiden van Sanaa, uit tot officiële nieuwe hoofdstad van Jemen. De VN proberen te bemiddelen in het vormen van een overgangsregering. Alle partijen van Jemen zouden daarover mee moeten praten.

Aden

Aden was al hoofdstad sinds 1967, maar dan van Zuid-Jemen. Veel mensen die in het zuiden wonen voelen zich gediscrimineerd door de regering uit het noordelijke Sanaa. In 1990 werden de twee delen van Jemen (Jemen en Zuid-Jemen) herenigd. Zuid-Jemen had zich een paar jaar later, in 1994, weer willen afscheiden van het noorden, maar die poging mislukte.

26 maart 2015

President Hadi is per boot het land ontvlucht. De sjiitische Houthi-rebellen maken een snelle opmars naar het zuiden. Ze hebben de internationale luchthaven van Aden al in handen. De soennitische landen in de regio - Saoedi-Arabië, Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten - beginnen hem te knijpen voor de dadendrang van de Houthi's. Saudi-Arabië stuurt inmiddels troepen naar de grens met Jemen; er zijn 150.000 op de been gebracht volgens de Saudische regering. Het land is begonnen met het bombarderen van Houthi-stellingen, met steun van Amerika. Saoedi Arabië weet zich gesteund door een coalitie van tien (buur)landen: Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Bahrein, Qatar, Marokko, Egypte, Jordanië, Soedan en Pakistan. Iran veroordeelt de actie en spreekt van 'door Amerikanen gesteunde agressie' en van 'een invasie.'

30 maart 2015

Egypte wil een Arabische strijdmacht. De Arabische leiders kwamen bijeen om over de onrust in de regio te spreken en te bepalen welke maatregelen ze kunnen nemen. De Houthi's, gesteund door Iran, maken inmiddels de dienst uit in Jemen. Saoedi-Arabië zet de interventie voort tot de rust in het land is teruggekeerd. Dat kan wel maanden duren met alle risico's voor de Arabische landen van dien. De Arabische leiders kwamen samen in Sharm El-Sheikh voor een topoverleg. De gevluchte president Hadi van Jemen was daarbij aanwezig.

Chinezen en Pakistani zijn geëvacueerd uit Zuid-Jemen. De Pakistani werden met een vliegtuig opgehaald, voor de Chinezen kwam er een marineschip naar de belaagde stad Aden die behalve Chinezen ook Duitsers, Engelsen en Italianen meenam. Saoedi-Arabië evacueerde Saudi's uit Aden.

4 april 2015

President Hadi vlucht naar Sauoei-Arabië en de Arabische coalitie dropt wapens op Jemen voor de strijdkrachten die vechten tegen de Houthi-rebellen.

Jemen

Legenda
A. Golf van Aden
B. Rode Zee
C. Sanaa
D. Aden
E. Taiz
F. Sharm El-Sheikh
G. Mukalla

Lees verder

© 2015 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tawakkol Karman, Jemenitische ActivisteTawakkol Karman won in 2011 de Nobelprijs voor de Vrede, samen met twee Liberiaanse dames. Ze verzet zich op vreedzame w…
Goedkoop vliegen naar Jemen met YemeniaGoedkoop vliegen naar Jemen met YemeniaHet is geen alledaagse vakantiebestemmingen, maar wie op reis of op familiebezoek gaat naar Jemen zal dit meestal doen m…
Qat kauwen in Nederland niet verbodenQat is een drug waarop gekauwd wordt. Wordt in Nederland cannabis door velen gezien als een softdrug voor de doorsnee me…
De Arabische wereld: wat is de Arabische wereld?Veel mensen denken bij de Arabische wereld aan de Islamitische landen. Maar het islamitische land Turkije is bijvoorbeel…
Jemenitische opstand loopt uit op burgeroorlognieuws uitgelichtJemenitische opstand loopt uit op burgeroorlogVanaf januari 2011 waren in Jemen, evenals in andere Arabische landen, straatprotesten aan de orde van de dag. Honderddu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DVC
  • http://www.powned.tv/nieuws/buitenland/2015/03/jemen_nu_bijna_burgeroorlog.html geraadpleegd op 23 maart 2015
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Jemen geraadpleegd op 23 maart 2014
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Arabische_Liga geraadpleegd op 23 maart 2014
  • Leeuwarder Courant 23 maart 2015/ 27 maart 2015
  • Friesch dagblad 23 maart 2015/ 26 maart 2015/ 30 maart 2015/ 4 april 2015

Reageer op het artikel "Jemen – land op rand van burgeroorlog"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 28-09-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Terrorisme
Bronnen en referenties: 6
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!