InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Boko Haram - terreur in maart 2015
nieuws uitgelicht

Boko Haram - terreur in maart 2015

Boko Haram - terreur in maart 2015 Boko Haram is een Nigeriaanse islamitische terreurorganisatie die een waar schrikbewind voert in Nigeria en haar buurlanden. In augustus 2014 riep Boko Haram het kalifaat uit in het noordoosten van Nigeria en de inwoners worden met moord en doodslag overtuigd dat dit de ware weg is. De terreurgroep dreigt de democratische verkiezingen te verstoren met aanslagen. Tienermeisjes worden geroofd en ingezet als lopende bommen en dat alles om te zorgen dat binnen het kalifaat geleefd gaat worden volgens de sharia, de strenge islamitische wet. Afrikaanse landen verzetten zich tegen de terreur.

Kalifaat

Boko Haram gaat tekeer in Nigeria en haar buurlanden. In het dichtbevolkte land wonen moslims en christenen. De moslims wonen overwegend in het noorden en de christenen in het zuiden. Het kalifaat werd uitgeroepen over het noordoosten van Nigeria. De terreurgroep voert ook aanvallen uit op de buurlanden Tsjaad, Kameroen en Niger.

Wreed en bloederig

Boko Haram is een wrede terreurorganisatie. Complete dorpen worden van de kaart geveegd en inwoners afslacht en dat allemaal in naam van de islam en ten behoeve van het kalifaat. Boko Haram rooft regelmatig meisjes en jonge vrouwen die dan worden klaargestoomd om zelfmoordenaressen te worden. Soms zijn de meisjes niet ouder dan 10 jaar. Met een bomgordel om moeten ze zichzelf en omstanders opblazen, op busstation, controleposten en markten, op plekken waar veel slachtoffers te verwachten zijn. Het fenomeen zorgt voor veel angst in het land. Het is onduidelijk of de meisjes de bommen zelf tot ontploffing brengen of dat ze van afstand worden bediend.

Lynchpartij

In noordoost Nigeria werd een teenager doodgeslagen door een woeste menigte. Ze liep op een groentemarkt en wilde zich bij de ingang niet laten controleren. Ze werd overmeesterd door een menigte. Het vermoeden rees dat ze een bomgordel droeg en dat ze die op de markt tot ontploffing wilde brengen. Ze liet tijdens de aanval geen bom ontploffen, zodat getwijfeld wordt of ze een echte zelfmoordenares met bom was. De angst voor meisjes met bomgordels zit inmiddels zo diep dat een menigte in razernij kan ontsteken en een meisje dood kan knuppelen. Dat was in de stad Bauchi. Nadat ze dood was geslagen werd haar lichaam in brand gestoken.

Bauchi

Een ander verdacht meisje werd overgedragen aan de politie en gearresteerd op de grootste markt van de stad Bauchi.
Boko Haram wil de verkiezingen die op 28 maart 2015 op de agenda staan verstoren. Democratische verkiezingen is een corrupt westers concept, volgens de terreurorganisatie.

Dat Boko Haram zo vaak meisjes en vrouwen inzet om bommen tot ontploffing te brengen wordt gezien als een teken dat de terreurbeweging weinig rekruten naar zich toe trekt. De vrouwen worden ingezet op wat 'zachte doelen' worden genoemd: markten, stations en restaurants. Vrouwen kunnen zich daar gemakkelijk en onopvalend in het publiek mengen.

President Goodluck Jonathan

President Goodluck Jonathan veroordeelt de aanslagen en het gebruik van meisjes als bommendraagsters. Het zou een antwoord zijn op de successen die het Nigeriaanse leger boekt door verschillende steden te heroveren die al een aantal maanden in handen van de terreurgroep waren.

Inmiddels hebben diverse Afrikaanse landen uit de regio samen een militaire macht op de been gebracht om Boko Haram aan te pakken. De Afrikaanse Unie wil voorkomen dat Boko Haram doordringt in andere Afrikaanse landen en Nigeria bestrijdt de terreurgroep binnen haar eigen grenzen. De groep trekt regelmatig de grenzen naar Tsjaad, Kameroen en Niger over.

Slachtoffers

In 2014 hebben 10.000 mensen hun leven verloren dankzij de terreur van Boko Haram. In de vier jaren daarvoor vielen er 2.000 slachtoffers. Er zijn 1.5 miljoen mensen van huis en haard verderven.

3 maart 2015

Boko Haram lijkt methoden van IS te kopiëren. Ze hebben een onthoofdingsvideo gepubliceerd en via Twitter verspreid. Twee mannen die zouden hebben gespioneerd voor de Nigeriaanse regering zijn onthoofd. Het filmpje toont niet de onthoofding zelf, maar wel de onthoofde lichamen. De film heet 'Oogst van spionnen.'
Boko Haram publiceerde in het najaar van 2014 al een video van een onthoofding van een gevangen gevechtspiloot. Deze nieuwe film is professioneler gemaakt, naar voorbeeld van de IS filmpjes. Op de achtergrond is het geluid van een hartslag en van zware ademhaling te horen. Zo doet IS dat ook. De zwarte IS-vlag is te zien in de Boko Haram film.
Boko Haram kondigde vorige maand aan zich bij IS aan te willen sluiten.

7 maart 2015

In de Noord-Nigeriaanse stad Maiduguri zijn door een reeks bomaanslagen meer dan vijftig mensen om het leven gekomen. Vijf zelfmoordterroristen zouden de bommen tot ontploffing hebben gebracht op markten en een busstation.
De aanvallen worden toegeschreven aan Boko Haram.

10 maart 2015

Boko Haram moet in het noorden va Nigeris twee steden prijsgeven. Troepen uit Niger en Tsjaad hebben Malam Fatouri en Damasak heroverd en ongeveer 300 Boko Haram strijders gedood. Er zouden tien soldaten uit Tsjaad zijn omgekomen. Nigeria had toestemming gegeven voor de actie.
Afgelopen weekend heeft de leider van Boko Haram, Abu Bakr Shekau, trouw gezworen aan Abu Bakr al-Baghdadi van de Islamitische Staat. IS heeft daarmee een Afrikaanse vleugel.

12 maart 2015

Het leger van Kameroen heeft zo'n tachtig kinderen bevrijd uit een kamp waar ze werden opgeleid tot strijders. De kinderen van 5 tot 18 jaar werden ondermeer getraind in het omgaan met wapens. Meer dan honderd volwassen mannen die de kinderen trainden zijn opgepakt.

18 maart 2015

Het offensief tegen Boko Haram boekt resultaat. Dat zegt Het Nigeriaanse leger, dat met de steun van buurlanden Tsjaad, Kameroen en Niger op de terroristen jaagt. Boko Harma zou bijna volledig verdreven zijn. Het leger laat weten dat er in het noordoosten nog drie bestuurlijke gebieden van Nigeria zijn die beheerst worden door Boko Haram. Het zijn de gebieden Abadam, Kalabaldi en Gwoza in de deelstaat Borno. Begin 2015 had de terreurgroepering nog 20 districten onder controle.

20 maart 2015

De islamitische terreurbeweging heeft de stad Gamboru Ngala aangevallen en zeker twintig mensen gedood. Veel inwoners uit de stad zijn naar Tsjaad en Kameroen gevlucht.

21 maart 2015

In Damasak hebben militairen uit Tsjaad een massagraf gevonden met verminkte lichamen van zeker honderd burgers. De lichamen hadden steek- en snijwonden en vertoonden tekenen van marteling. Van een aantal slachtoffers was de keel doorgesneden en enkele lichamen waren onthoofd. De executieplaats van Boko Haram was bij een brug.

25 maart 2015

Boko Haram heeft uit Damasak zeker 500 meisjes en vrouwen ontvoerd. Dat verklaren overlevenden van de moordpartij die meer dan honderd mensen het leven kostte. De slachtoffers zijn op brute wijze vermoord en van een brug gegooid. Na de moordpartij namen strijders van Boko Haram op hun terugtocht honderden meisjes en vrouwen mee. De terroristen gingen langs scholen en kidnapten leerlingen en leraren. Het vermoeden is dat ze worden ingezet als menselijk schild.

30 maart 2015

De Nigeriaanse bevolking is in grote getalen gaan stemmen op 28 maart. Mensen stonden soms uren in de rij om hun stem uit te kunnen brengen. Nigeria is sinds 1960 onafhankelijk en sindsdien zijn er zeven keer verkiezingen geweest. Verkiezingen zijn erg belangrijk voor het land dat een geschiedenis heeft van machtsgrepen en bloedvergieten omwille van landbezit, etniciteit, politiek en extremisme. Boko Haram doodde op de verkiezingsdag zeker twintig mensen.

1 april 2015

In april start het terugdringen van Boko Haram door het leger van Nigeria met hulp van Tsjaad, Kameroen en Niger.

Boko Haram

Legenda
A. Bauchi
B. Maiduguri
C. Damasak
D. Gamboru Ngala

Lees verder

© 2015 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Boko Haram: wat wil Boko Haram?Boko Haram is een radicale moslimgroepering in Nigeria. De organisatie heeft meerdere aanslagen gepleegd op kerken in he…
Bronnen en referenties
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/02/28/vier-doden-in-nigeria-bij-zelfmoordaanslagen-van-boko-haram/ geraadpleegd op 2 maart 2015
 • http://www.theguardian.com/world/2015/mar/01/nigerian-crowd-beats-death-teenage-girl-accused-suicide-bomber geraadpleegd op 2 maart 2015
 • http://www.huffingtonpost.com/2015/03/01/boko-haram-suicide_n_6779120.html?utm_hp_ref=boko-haram geraadpleegd op 2 maart 2015
 • http://www.ibtimes.com/boko-haram-plot-nigerian-girl-killed-suspected-being-suicide-bomber-1832046 geraadpleegd op 2 maart 2015
 • http://nos.nl/artikel/2022405-boko-haram-lijkt-is-te-kopieren-met-onthoofdingsvideo.html geraadpleegd op 3 maart 2015
 • http://www.huffingtonpost.com/2015/03/02/boko-haram-video_n_6785074.html?ncid=tweetlnkushpmg00000017 geraadpleegd op 3 maart 2015
 • http://www.nu.nl/buitenland/4006103/meer-dan-vijftig-doden-aanslagen-markt-in-nigeria.html geraadpleegd op 7 maart 2015
 • Leeuwarder Courant 10 maart 2015/ 12 maart 2015
 • http://www.knack.be/nieuws/wereld/boko-haram-is-bijna-volledig-verdreven-zegt-nigeriaans-leger/article-normal-542391.html geraadpleegd op 18 maart 2015
 • http://www.powned.tv/nieuws/buitenland/2015/03/gruwelijke_vondst_in_boko_hara.html geraadpleegd op 21 maart 2015
 • Friesch Dagblad 25 maart 2015/ 30 maart 2015

Reageer op het artikel "Boko Haram - terreur in maart 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 10-02-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Afrikaanse continent
Bronnen en referenties: 11
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!