InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) maart 2015
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) maart 2015

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) maart 2015 Islamitische Staat (IS), de soennitisch islamitische beweging die in 2014 het kalifaat uitriep in Syrië en Irak, is begin 2015 nog steeds niet te stuiten. IS lijdt verliezen, maar de beweging ligt nog lang niet op de rug. De wreedheden worden nog immer gruwelijker en IS intimideert en propageert via gepubliceerde videobeelden van executies, gevangenen en vernielingen van kunstschatten. Wat niet wordt vernield, wordt verkocht om daarmee de strijd te financieren. Maart 2015 is in het gebied van het kalifaat niet minder gruwelijk dan februari 2015 was.

Islamitische Staat is gruwelijk

Een strijd levert altijd gruwelijke situaties op en strijders gaan zich in elke oorlog te buiten aan wat je niet voor mogelijk hield. IS tart in februari 2015 elk voorstellingsvermogen over oorlogsmisdaden door op de proppen te komen met beelden van mensen die als beesten gevangen zitten in kooien. Ze worden als prooi door de straten gevoerd en hun lot is gruwelijk. IS heeft niet alleen onthoofding in het arsenaal maar praktiseert nu ook levende verbranding.

Humanitaire ramp en razzia's

De strijd van IS in Syrië en Irak, is een humanitaire ramp. Er wordt genocide gepleegd en iedere andersdenkende die voor de voeten van IS komt wordt letterlijk een kopje kleiner gemaakt. christenen, jezidi's, Koerden; ze worden met razzia's uit hun huizen verdreven en gevangen genomen, vermoord of verkocht.

Bulldozers en drilboren in Irak en Syrië

Naast de humanitaire ramp die zich voltrekt in de landen waar IS huishoudt, is er sprake van een culturele ramp. Eeuwenoude beeldhouwwerken en waardevolle opgravingen van sites in Irak en Syrië worden vernield. De schatten in musea worden gewoonweg gesloopt met grof en groot materieel. Met drilboren en sloophamers rammen ze op eeuwenoude beelden en cultureel erfgoed in, de kunstschatten in het museum van Mosul zijn vernield.

Het gebied is de bakermat van de westerse beschaving en IS houdt daar huis met grof geweld en met opzet om te vernielen. Er wordt geroofd om schatten te verkopen op de zwarte markt. Die geldstroom is een van de inkomstenbronnen van IS. Wat niet verkocht kan worden, omdat het bijvoorbeeld te groot en te zwaar is, wordt aan gruzelementen geslagen. Met de verwoestingen laat IS zien dat ze geen enkel respect heeft voor andere culturen.

Bamyan

Wat in Syrië en Irak gebeurt is vergelijkbaar met het opblazen van de eeuwenoude Boeddhabeelden in Afghanistan door de Taliban. De metershoge boeddha's van Bamyan waren in de zesde eeuw uitgehouwen in klifwanden in de Afghaanse provincie Bamyan. In 2001 bliezen de Taliban-strijders de beelden op. IS is bezig met een soortgelijke beeldenstorm.

UNESCO en Cultureel Erfgoed

Iran heeft Irak en UNESCO hulp aangeboden bij het in veiligheid brengen van kunstschatten. Zo lang de belangwekkende voorwerpen gevaar lopen wil Iran ze bewaren. Irak en Iran delen geschiedenis en daarom wil de Iraanse Organisatie voor Cultureel Erfgoed haar buurland helpen.

Jihadi John

Intussen is de identiteit achterhaald van de IS-terrorist die op YouTube filmpjes de beul is van diverse mensen die werden onthoofd. Hij hult zich in een zwart gewaad en verschuilt zich achter een zwart masker, maar desondanks is hij geïdentificeerd. Het is Mohammed Emwazi, een 27-jarige man die in Koeweit is geboren en in West-Londen is opgegroeid in een gegoed Brits gezin. Hij studeerde af als computerprogrammeur aan de universiteit van Westminster. Een reis naar Tanzania veranderde zijn leven. Hij wilde er een safari maken, maar werd aangehouden op verdenking dat hij zich wilde aansluiten bij een terreurbeweging die in Somalië actief is. Hij werd het land uitgezet en zat zelfs een nacht vast op Schiphol. Sinds eind 2012 werd er niets meer van hem vernomen, totdat hij op de onthoofdingsfilmpjes verscheen. Hij heeft Syrië bereikt en zich aangesloten bij IS. De terrorist viel op door zijn accentloze Engels.

Maart 2015

2 maart 2015

IS liet 28 christenen vrij die als gijzelaars in noordoost Syrië gevangen werden gehouden. Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten brengt het nieuws naar buiten. De vrijlating zou het gevolg zijn van een uitspraak van een islamitische rechtbank van de terreurbeweging. Eind februari nam IS 220 Assyrische christenen gevangen. Over de bijna 200 die nog gevangen zitten wordt nog onderhandeld.

Het Iraakse leger valt op 2 maart de geboortestad van wijlen Saddam Hoessein, Tikrit, aan. De stad ligt onder vuur van zwaar geschut. Het is het grootste offensief tot nog toe tegen IS in Irak.
Sjiitische milities ondersteunen het Iraakse leger, dat vanuit vijf verschillende richtingen oprukt, ook met steun van artillerie en luchtaanvallen.
Ongeveer 30.000 man doen mee aan het offensief. Iraakse premier Haider al-Abadi gaf zondag 1 maart het startsein voor de aanval.
Tikrit ligt 150 kilometer noordelijk van Badgad en is overwegend soennitisch. IS heeft de stad sinds juni 2014 al in handen. Pogingen om de stad te heroveren zijn tot nu toe mislukt. Tikrit is belangrijk vanwege de positie op een verbindingsweg tussen Bagdad en Mosul. Het Iraakse leger wil later Mosul, ook een IS-bolwerk, heroveren.

3 maart 2015

De grondtroepen van soennitische en sjiitisch milities krijgen steun van het Quds-korps, een elite-eenheid van de Iraanse revolutionaire Garde. De extremisten van IS zouden al uit gebieden rondom de stad zijn verjaagd.

4 maart 2015

Tikrit is de geboortestad van voormalig soennitische leider Saddam Houssein, die in 2003 werd verdreven. In 206 werd hij ter dood veroordeeld en opgehangen. Irak kwam daarna in een situatie van wetteloosheid terecht en sjiieten werden de machthebbers. De soennieten voelden zich achtergesteld door de overwegend sjiitische macht en daar ligt de voedingsbodem van soennitische IS.

Tikrit werd in de zomer van 2014 in een paar dagen veroverd en vele Iraakse militairen, veelal sjiieten, werden geëxecuteerd. Het Iraakse leger is er op gebrand de stad in handen te krijgen, vanwege de grote strategische waarde. Het leger probeerde al eerder de stad te heroveren, maar dat mislukte steeds. Nu heeft het leger hulp van sjiitische milities, die overigens niet minder wreed zijn dan IS-strijders. Er wordt gevreesd dat ze in Tikrit waak willen nemen voor de slachting die IS aanrichtte onder sjiitische militairen. Het leger krijgt ook hulp van soennitische stammen.

De Iraanse generaal Ghasem Soleimani, bevelhebber van het Quds-korps, wordt gezien als de belangrijkste strateeg in de strijd om Tikrit. Zijn aanwezigheid lijkt erop te wijzen dat Amerika en Iran in deze strijd tegen IS de handen ineenslaan. De internationale coalitie onder aanvoering van Amerika voert geen luchtbombardementen uit: dat doet Iraakse gevechtstoestellen.

Groene kerk in Tikrit

In september 2014 blies IS de restanten van de bijna 1300 jaar oude Groene Kerk in Tikrit op. De Groene Kerk was één van de oudste christelijke monumenten in het Midden-Oosten. Het was de grootste van 12 kerken die de Romeinen in Tikrit bouwden. In de klassieke oudheid kreeg Tikrit daarom de bijnaam 'christelijke hoofdstad van het oosten'.

Vrees bij Nederlandse militairen

Nederlandse militairen en hun Duitse collega's die in Arbil Koerdische strijders trainen, lopen steeds meer gevaar doelwit te worden. IS probeert de Koerdische regio rond Arbil binnen te dringen. De Nederlandse en Duitse missie wordt stap voor stap uitgebreid. Den Haag stuurt uiteindelijk 130 militairen naar Arbil en Bagdad voor trainingsmissies.

Assad en de Syrische Christenen

Het hoofd van de Syrisch-Orthodoxe Kerk, patriarch Mor Ignatius Aphrem II, pleit ervoor dat het Westen samenwerkt met de Syrische president Bashar al-Assad tegen IS. Twintig landen uit het Westen en de Arabische wereld strijden tegen IS, maar dat doen ze niet samen met Assad. Nederland bombardeert met F-16 alleen doelen in Irak. Nederland is niet happig om met de Syrische president samen te werken omdat het regime van Assad op grote schaal mensenrechten schendt.

Syrische christenen voelen zich in de steek gelaten door het westen, volgens de patriarch. Zij vermoeden dat het Westen de olie belangrijker vindt dan de mensen. Saudi-Arabizue, Turkije en Qatar moeten meer onder druk gezet worden, meent de patriarch, omdat die landen IS steunen. Ondertussen is de christelijke minderheid bang dat het einde van hun bestaan in het Midden-Oosten naderbij komt. Patriarch Mor Ignatius Aphrem II sprak op 3 maart 2015 in Nederland met Tweede Kamerleden.

6 maart 2015

IS is bezig om de restanten van de eeuwenoude Assyrische stad Nimrud te vernielen. Nimrud is een van de belangrijkste archeologische sites ter wereld. Het Assyrisch paleis, en misschien wel de hele site van Nimrud, wordt vernietigd met ondermeer bulldozers. De stad werd gesticht in de 13e eeuw voor Christus en had in de Neo-Assyrische periode haar hoogtepunt. In 612 v.C. werd de stad verwoest door de Meden.
Het lijkt erop dat IS de geschiedenis van Irak aan het uitwissen is. De kunstschatten worden verhandeld.

Nimrud

Wereldwijd wordt geschokt gereageerd op de vernieling van de 3000 jaar oude stad Nimrud.
Unesco spreekt van een 'culturele zuivering'. De stad stond op de nominatielijst van het werelderfgoed. De hoogste sjiitische leider van Irak, ayatollah Ali el-Sistani, noemt IS 'een doldrieste organisatie die mensen noch stenen spaart' en roept op tot strijd tegen de terroristen.
Eerder werden al sjiitische heiligdommen en christelijke kerken verwoest, net als het door door joden en moslims vereerde graf van Jona in Mosul. IS noemt het afgoderij en de organisatie laat met de beeldenstorm aan de wereld zien waartoe ze in staat is en wat ze durft. De beelden van de verwoestingen worden ingezet als propagandamiddelen.

Bron: Screenshot YouTubeBron: Screenshot YouTube
Bron: Screenshot videoBron: Screenshot video
Bron: Screenshot videoBron: Screenshot video

9 maart 2015

In Lybië zijn acht bewakers van het olieveld Al-Ghani onthoofd. Het is de Libische tak van IS die dit op zn geweten heeft. Het olieveld dat werd aangevallen ligt 750 kilometer van Tripoli. Er werden vier Filipijnen, twee Bengalezen, een Oostenrijker, een Ghanees en een Tsjech ontvoerd die daar werkten. Waar de buitenlandse gijzelaars zijn is nog niet bekend.
De Libische tak van IS viel afgelopen weken verschillende olievelden aan. In Lybië liggen inmiddels elf velden stil.

Hatra en Khorsabad

De verwoesting van archeologische sites in Irak door IS, gaat verder. Na Nimrud is Hatra ten prooi gevallen aan IS en in Khorsabad zou ook zijn geplunderd en vernield. Khorsabad ligt 15 kilometer ten noorden van Mosul.
Khorsabad werd de nieuwe hoofdstad van het Assyrische Rijk, die in 721 voor Christus werd gesticht door koning Sargon II. De archeologische waardevolle plaats bezit beroemde stenen reliëfs.
Hatra zou een stad zijn die door nomaden in het Parthische rijk zijn gesticht in de derde eeuw voor Christus. In de stad stonden veel ruïnes die inmiddels met explosieven zijn opgeblazen. Hatra staat sinds 1985 op de werelderfgoedlijst van Unesco.

10 maart 2015

IS executeert eigen strijders, omdat ze waren gevlucht voor het Iraakse leger. In Syrië wilden IS-strijders aan de strijd ontsnappen, door naar Turkije te vluchten, maar ze werden voortijdig onderschept door hun voormalige strijdmakkers. Ze werden gedood of gevangen genomen. Er zijn onderlinge twisten binnen IS, omdat strijders uit Irak en Syrië zich boos maken om de voorkeursbehandeling van buitenlandse jihadisten. Die krijgen veiliger behuizing en meer betaald dan de IS-makkers die uit Syrië en Irak komen.
IS zet nu ook doventolken in om dove jihadisten aan te trekken. De eerste propagandavideo met doventolk is inmiddels gepubliceerd.
De leider van Boko Haram, Abu Bakr Shekau, heeft trouw gezworen aan de leider van IS, Abu Bakr al-Baghdadi. De kalief accepteert de trouw en kondigt aan dat daarmee het kalifaat is uitgebreid naar West-Afrika.
China meldt dat leden van de Oeigoerse gemeenschap zich hebben aangesloten bij IS. Ze zouden hebben meegevochten in Irak en Syrië en daarna naar China zijn teruggekeerd om er aanslagen te plegen.

Koning Abdullah II

Koning Abdullah II van Jordanië spreekt in het Europees Parlement in Straatsburg. Het geloof moet verdedigd worden, zegt de koning: "Ik kan niet toezien dat terroristen mijn geloof kapen!" De koning roept op tot samenwerking. De acties van IS staan haaks op de islam, benadrukt hij, ze zijn gebaseerd op haat en minachting en tegen menselijkheid. "Het motief van deze terroristen is niet het geloof, maar macht."
Jordanië schroefde de bombardementen op IS-stellingen op na de executie op de Jordaanse piloot Moaz al-Kasabeh, die levend werd verbrand.

12 maart 2015

Het leger van Irak en sjiitische milities zijn Tikrit binnengetrokken. De herovering gaat moeizaam omdat het gebied bezaaid ligt met bermbommen en er IS-sluipschutters worden ingezet. In de bermbommen zit zelfs chloorgas, geen dodelijke hoeveelheden maar wel angst zaaiend.
IS leidt kinderen op om ondermeer executies te plegen. Er is weer een video gepubliceerd waarop is te zien dat een jongetje een Palestijnse jongen van 19 door het hoofd schiet. De jongen zou volgens IS gespioneerd hebben voor Israël. IS publiceerde in januari ook al een video waarop een kind twee mannen doodschiet. De kindstrijders worden door IS liefkozend jonge leeuw van het kalifaat genoemd.

13 maart 2015

IS dreigt in een videoboodschap met aanslagen in het westen. Met name het Witte Huis in Washington, de Big Ben in Londen en de Eiffeltoren in Parijs worden genoemd.
Aan de Turks-Syrische grens zijn 11 kinderen, vier vrouwen en een man opgepakt die in Syrië met IS willen strijden voor het kalifaat.
Er strijden al ongeveer 500 Indonesiërs in Syrië onder de vlag van IS.
De vrees groeit dat de Somalische strijdgroep Al-Shabaab zich gaat aansluiten bij IS, net als Boko Harma heeft gedaan. De Somalische terreurbeweging heeft zich verbonden aan Al-Quada, maar nu die groep aan macht lijkt te hebben ingeboet is er sprake van dat de Somalische terroristen zich bij IS gaan voegen. Leider Ahmed Omar Abu Ubayda, die sinds drie jaar de hoofdman van Al-Shabaab is, lijkt die kant op te sturen. De beweging had de hoofdstad Mogadishu en de havenstad Kismayo in handen maar heeft die moeten opgeven. De groep heeft nu het gebied in zuid Somalië in handen en enkele kleine delen in Kenia. Het Somalische leger en de Afrikaanse Unie zit de terroristen op de hielen.

19 maart 2015

IS heeft op 18 maart een aanslag gepleegd op het Bardo Museum in Tunis. Daarbij kwamen 23 mensen om, waaronder de twee aanslagplegers. IS noemt ze 'ridders van Islamitische Staat.' Ze gingen gewapend met machinegeweren en explosieven het museum in. De Tunesische politie heeft inmiddels een aantal handlangers van de aanslagplegers gearresteerd.

Diezelfde dag zou IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi ernstig gewond zijn geraakt bij een aanval op een konvooi van drie auto's in Irak. In december 2014 zou hij ook al een aanval hebben overleefd.

23 maart 2015

Hackers hebben gegevens van honderd Amerikaanse militairen online gezet. De hackers roepen sympathisanten van IS op om de mensen op die lijst te vermoorden. Het Pentagon heeft de militairen inmiddels gewaarschuwd.

24 maart 2015

IS begint een offensief in het westen van Syrië, in de provincies Homs en Hama. Er zouden 70 burgerslachtoffers zijn gevallen. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten vermoedt dat IS de aanvallen heeft ingezet om de moraal van de strijders op te krikken. In het noordoosten zijn door IS gevoelige verliezen geleden tegen de Koerden.
In Turkije, Saudi-Arabië, Jordanië en Qatar worden trainingskampen gehouden voor Syrische rebellen die tegen IS strijden.

25 maart 2015

Amerika voert de bombardementen op Tikrit op. De soldaten trekken de stad nog niet in omdat IS bommen heeft verstopt in de gebouwen.

Star Wars

Het Tunesische dorp Tataouine werd regelmatig bezocht door Start Wars-adepten, want daar in de woestijn waren in 1976 scènes geschoten voor het eerste deel van de succesvolle filmreeks Start Wars. De regio had sindsdien wat inkomsten uit toerisme en was daar blij mee. Tegenwoordig is het dorp het domein van IS-strijders en een broeinest van smokkel van drugs, wapens, brandstof en andere artikelen die geld opbrengen. Steeds meer jongemannen uit de streek kiezen voor de strijd van IS. De tijd dat er toeristen werden verwelkomd is voorbij.

27 maart 2015

Stond het Iraakse leger tot gisteren voor de stad Tikrit, nu zijn ze de stad in getrokken in samenwerking met milities en Amerikaanse bommenwerpers. De Amerikanen voeren sinds 25 maart de luchtaanvallen op IS-stellingen in de stad op. Iraakse premier Haider al-Abada noemt het 'de laatste fase' van de herovering van Tikrit. Van daar wil het Iraakse leger doorstoten naar Mosul, de grootste stad die in handen van IS is.

30 maart 2015

IS koelt zijn woede nu ook op de doden. De terroristen vernielden een kerkhof in Raqqa, omdat grafstenen en de dodenverering het gezag van Allah zouden ondermijnen. Eerder deze maand werden christelijke symbolen en kerken in de provincie Ninive in Irak vernield en vorige week werd een eeuwenoud klooster opgeblazen.

31 maart 2015

Tikrit is voor het grootste deel heroverd op IS. Iraakse troepen hebben de extremisten uit het centrum van de stad verjaagd. Er zouden nog wel honderden IS-strijders elders in de stad doorvechten. De Iraakse strijdkrachten trekken in de strijd tegen IS samen op met sjiitische militanten. Tikrit was sinds juni 2014 in handen van IS.

1 april 2015

IS rekruteert honderden kinderen en leidt ze op tot niets ontziende jihadisten.

Syrie en Irak

Legenda
A. Raqqa
B. Mosul
C. Tikrit
D. Baghdad
E. Arbil
F. Nimrud
G. Hatra
H. Khorsabad
I. kalifaat Boko Haram
J. Mogadishu
K. Kismayo
L. Gebied van Al-Shabaab
M. Bardo Museum in Tunis
N. Homs
O. Hama
P. Tataouine

Lees verder

© 2015 - 2020 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nerika, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Leeuwarder Courant 27 februari 2015/ 2 maart 2015/ 4 maart 2015/ 10 maart 2015/ 12 maart 2015/ 13 maart 2015/ 14 maart 2015/ 23 maart 2015/ 27 maart 2015/ 22 april 2015
 • Friesch Dagblad 2 maart 2015/ 3 maart 2015/ 4 maart 2015/11 maart 2015/ 24 maart 2015
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Boeddha's_van_Bamyan geraadpleegd op 2 maart 2015
 • http://www.standaard.be/cnt/dmf20150302_01556601 gerazdpleegd op 2 maart 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3755094/2014/09/25/Islamitische-Staat-blaast-1300-jaar-oude-Groene-Kerk-op.dhtml geraadpleegd op 4 maart 2015
 • http://www.knack.be/nieuws/wereld/nieuwe-dimensie-in-barbarij-is-wist-geschiedenis-van-mensen-uit/article-normal-539419.html geraadpleegd op 6 maart 2015
 • http://www.volkskrant.nl/dossier-islamitische-staat/is-bulldozert-3000-jaar-oude-stad-plat~a3889369/ geraadpleegd op 7 maart 2015
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/03/09/is-onthoofdt-acht-bewakers-van-olieveld-libie/ geraadpleegd op 9 maart 2015
 • http://www.tijd.be/detail.art?a=9608868&n=7762&ckc=1 geraadpleegd op 9 maart
 • http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2015/3/IS-vernietigt-ruines-Hatra-extremisten-verjaagd-uit-al-Baghdadi-1721217W/ geraadpleegd op 9 maart 2015
 • http://www.nu.nl/buitenland/4009872/islamitische-staat-accepteert-trouw-boko-haram.html geraadpleegd op 13 maart 2015
 • http://www.hbvl.be/cnt/dmf20150313_01577399/is-dreigt-met-aanslagen-op-witte-huis-en-big-ben geraadpleegd op 13 maart 2015
 • http://www.powned.tv/nieuws/buitenland/2015/03/nieuwe_executiefilm_is_kind_sc.html geraadpleegd op 13 maart 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3901277/2015/03/13/IS-dreigt-met-aanslagen-op-Witte-Huis-Big-Ben-en-Eiffeltoren.dhtml geraadpleegd op 13 maart 2015
 • http://www.nu.nl/buitenland/4014655/eist-aanslag-museum-in-tunis.html geraadpleegd op 19 maart 2015
 • http://www.demorgen.be/buitenland/islamitische-staat-vernielt-kerkhof-in-syrie-a2269916/ geraadpleegd op 30 maart 2015
 • http://www.nu.nl/isis geraadpleegd op 31 maart 2015
 • Afbeelding bron 1: Screenshot YouTube
 • Afbeelding bron 2: Screenshot video
 • Afbeelding bron 3: Screenshot video

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) maart 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 28-01-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Islamitische Staat
Bronnen en referenties: 21
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!