InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Boko Haram - terreur in februari 2015
nieuws uitgelicht

Boko Haram - terreur in februari 2015

Boko Haram - terreur in februari 2015 Boko Haram riep in augustus 2014 het kalifaat uit en is sinds die tijd bezig met een schrikbewind in Nigeria en buurlanden. Deze radicale islamitische terreurbeweging blinkt uit in het zaaien van dood en verderf, vooral in noordoost Nigeria. Ze wil de bevolking de islamitische sharia opleggen. De Afrikaanse Unie grijpt in en gaat Boko Haram actief bestrijden.

Terroristische organisatie Boko Haram

Boko Haram is een zeer gewelddadige terroristische beweging, die moordt, doodt, plundert, in brand zet en ontvoert.

Kameroen, Tsjaad, Niger

De terroristen zijn vooral in noordoost Nigeria actief, maar gaan regelmatig de grens over naar Kameroen, Tsjaad en Niger. In 2014 werden naar schatting 4700 mensen gedood bij bloedige aanvallen. Boko Haram wil een streng-islamitische staat.

Afrikaanse Unie

De Afrikaanse Unie (AU) neemt het initiatief tot bestrijding van Boko Haram. Alleen met een effectieve bestrijding maakt Afrika kans bevrijd te raken van deze gruwel. De AU heeft besloten om een troepenmacht te vormen van 7500 militairen die tegen de terreurorganisatie gaat strijden en zet daarmee in op vrede en veiligheid. Het administratieve centrum van de AU zetelt in Addis Abeba.
Deskundigen menen dat Boko Haram de aanvallen opvoert vanwege de aankomende presidentsverkiezingen in Nigeria. Op 14 februari 2015 is het verkiezingsdag.

Februari 2015

1 februari 2015

Boko Haram staat voor de stad Maiduguru, maar het is nog niet gelukt deze in te nemen. Het Nigeriaanse leger en bevriende milities houden stand. Ze krijgen luchtsteun van bommenwerpers. Volgens berichten uit het strijdgebied heeft Boko Haram tientallen strijders verloren bij de actie. Bij de eerste actie kwamen 56 strijders om, bij de tweede meer dan 70. De strijd om de stad heeft ook tien burgers en twee Nigeriaanse soldaten het leven gekost. Maiduguru, hoofdstad van deelstaat Borno in het noordoosten van Nigeria, heeft ongeveer een miljoen inwoners.
Het lukt Boko Haram niet om de stad te veroveren. Wel werpen ze granaten op een dorpje in de buurt, waarbij burgerslachtoffers vallen.

5 februari 2015

De legers van Nigeria, Tsjaad en Kameroen binden op meerdere fronten de strijd aan tegen Boko Haram. Naar verluid zijn er honderden extremisten gedood bij dit offensief dat wordt uitgevoerd door grondtroepen met steun van de luchtmacht. Ondermeer het Sambesiwoud wordt gebombardeerd: daar heeft Boko Haram enkele kampen. De luchtaanvallen, die maandag 2 februari begonnen, zouden de extremisten inmiddels uit tientallen dorpen hebben verdreven.

6 februari 2015

Boko Haram strijders hebben in een grensplaats van Kameroen 91 mensen doodgeschoten of verbrand. Er raakten 500 mensen gewond. Fotokol werd aangevallen door ongeveer 800 extremisten. Jongeren die zich niet bij de extremistische beweging wilden aansluiten werden afgeslacht, het dorp werd platgebrand. Wat Boko Haram kon vinden aan voedsel en vee werd meegenomen.
Frankrijk gaat de Afrikaanse Unie ondersteunen met ondermeer wapens.
Er werden ook twee dorpen in Niger aangevallen.

8 februari 2015

Nigeria stelt de verkiezingen meer dan een maand uit vanwege het geweld van Boko Haram in het noorden van het land. De presidents- en parlementsverkiezingen verkiezingen zijn niet op 14 februari maar op 28 maart 2015.
De regionale verkiezingen in het land zijn verschuiven van 28 februari naar 11 april 2015. De kiescommissies zijn in februari niet in staat de veiligheid te garanderen. De regering wil eerst de regio onder controle hebben.
Goodluck Jonathan, een christen, is het zittende staatshoofd die herkiesbaar is. Zijn tegenstrever is de moslim Muhammadu Buhari, een voormalige militaire machthebber.

Nigeria wil met buurlanden, Kameroen, Niger, Benin en Tsjaad, een legermacht inzetten tegen Boko Haram. Een leger van 8.750 man moet het noorden van Nigeria en de grensgebieden beschermen tegen de terroristische organisatie. De dreiging van Boko Haram is groeiende en dat willen de Afrikaanse landen een halt toe roepen.

15 februari 2015

Boko Haram valt het dorp Bgouboua aan en de inwoners slaan op de vlucht.
In Damaturu, een stad in Nigeria, pleegt een tienermeisje een zelfmoordaanslag in een druk busstation. Er komen zeker zestien mensen om en er zijn dertig gewonden. Boko Haram, die speciaal meisjes ontvoert om ze in te kunnen zetten voor dit soort aanvallen, zou achter de aanslag zitten.

Zwaarbewapende militanten van de terreurbeweging vallen op 14 februari de Nigeriaanse stad Gombe aan, maar die aanval wordt afgeweerd.
De week voorafgaand aan dit weekend is Boko Haram de grens met Tsjaad over gestoken om een dorp aan te vallen. Er vallen ten minste vijf doden.

19 februari 2015

Het Nigeriaanse leger bombardeert vanuit de lucht en vanaf de grond stellingen van Boko Haram. Daar zijn meer dan 300 strijders bij gedood. Het leger heeft tot doel elf dorpen te heroveren. Bij de bombardementen werd ook het dorp Abadam geraakt. Een projectiel viel per ongeluk op een moskee waar mensen bijeen waren. Het kostte 37 burgers hun leven.
De leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, kondigt aan de komende verkiezingen wreed te zullen verstoren. Hij dreigt met het aanvallen van stembureaus.

21 februari 2015

De Nigeriaanse strijdkrachten hebben Baga heroverd. Het dorp ligt vlakbij de grens met Tsjaad, Kameroen en Niger en is van strategisch belang. Boko Haram had op de routes naar het dorp meer dan 1.500 mijnen gelegd.

25 februari 2015

Nigeria wordt geteisterd door diverse bomaanslagen van zelfmoordenaars. In de stad Potiskum en Kano vinden tientallen mensen daardoor de dood en vele tientallen raken gewond. Tienermeisjes, mannen en vrouwen worden daarvoor ingeschakeld. De bomaanslagen zijn nog niet opgeëist, maar worden toegeschreven aan Boko Haram.

1 maart 2015

Een meisje dat verdacht werd van het dragen van een bomgordel werd gelyncht en andere zelfmoordenares werd gearresteerd.
Sommige meisjes die Boko Haram inzet als lopende bom zijn niet ouder dan tien jaar.

Nigeria

Legenda
A. Maiduguru
B. Addis Abeba
C. Fotokol
D. Damaturu
E. Gombe
F. Abadam
G. Baga
H. Potiskum
I. Kano

Lees verder

© 2015 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
  • http://www.parlement.com/id/vh7doscx0gzg/afrikaanse_unie geraadpleegd op 3 februari 2015
  • http://www.rijksoverheid.nl/regering/bewindspersonen/lilianne-ploumen/handelsmissies/50-jaar-afrikaanse-unie-addis-abeba-en-werkbezoek-uganda/index.html geraadpleegd op 3 februari 2015
  • Friesch Dagblad 2 februari 2015/ 5 februari 2015/ 6 februari 2015/ 19 februari 2015
  • http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2015/01/29/koenders-naar-top-afrikaanse-unie.html geraadpleegd op 3 februari 2015
  • http://www.volkskrant.nl/buitenland/nigeria-stelt-verkiezingen-uit-om-boko-haram~a3847014/ geraadpleegd op 8 februari 2015
  • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/02/07/nigeria-en-buurlanden-zetten-8-750-militairen-in-tegen-boko-haram/ geraadpleegd op 8 februari 2015
  • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/02/15/bom-ontploft-in-busstation-in-het-noordoosten-van-nigeria/ geraadpleegd op 15 februari 2015
  • Leeuwarder Courant 16 februari 2015
  • http://www.nu.nl/buitenland/3997365/nigeria-meldt-herovering-strategische-dorp-baga-boko-haram.html geraadpleegd op 21 februari 2015

Reageer op het artikel "Boko Haram - terreur in februari 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 10-02-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Islamitische Staat
Bronnen en referenties: 9
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!