InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – januari 2015
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – januari 2015

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – januari 2015 Islamitische Staat belegert nog steeds de Syrische stad Kobani. Dat doen ze al sinds medio september. Syrische Koerden en Peshmerga proberen een doorbraak te forceren. Het kalifaat dat IS in juni 2014 uitriep bestaat uit een wirwar van wegen die steden verbindt. De openlijke strijd is vooralsnog in Syrië en Irak, maar de grensplaatsen in Libanon beginnen zich te knijpen. Ze zijn bang dat IS de bergen overkomt en het kalifaat uitbreidt naar hun land. Aan de grens zijn ondermeer christelijke gemeenschappen gevestigd.

Winterharde tenten in Syrië en Irak

Het is winter, ook in Irak en Syrië, in het strijdgebied van Islamitische Staat. Vele vluchtelingen wonen tijdelijk in tenten en bij het vluchtelingenkamp in Erbil zijn de tenten winterhard gemaakt. Bagdad is dagelijks het toneel van een terroristische aanslag en de gewone man schrikt er nauwelijks meer van op. Het hoort er inmiddels bij, sinds IS openlijk de strijd aanging en het kalifaat te vuur en te zwaard wil vestigen. De strijd in Syrië en Irak treft miljoenen mensen en het is zeer de vraag of zij na de jaarwisseling een gelukkig 2015 tegemoet kunnen zien. Vooralsnog ziet het er niet rooskleurig uit. IS heeft zich de afgelopen maanden ontwikkeld van terroristische beweging naar een redelijk stabiele staat die meer en meer zijn kalifaat uitbreidt en af en toe een tegenslag te verwerken krijgt. De dreiging blijft in het begin van januari onverminderd groot.

Islamitische Staat als bedreiging van wereldvrede

De wereld onderschat IS niet meer als ‘slechts’ een terroristische beweging: het is een bedreiging van de wereldvrede. Tegelijk weet de wereld dat als IS eenmaal is weggevaagd de problemen in Syrië en Irak niet meteen zijn opgelost. Daar liggen problemen die diepgeworteld zijn en die met de vernietiging van de IS-structuur niet zullen zijn opgelost. De landen hebben te maken met corruptie, kwetsbare besturen en eeuwenlange rivaliteit tussen de soennitische en sjiitische geloofsgemeenschappen. Zodra IS weg is zal er een gezonde machtsstructuur opgebouwd moeten worden in de landen waar ook plaats zal moeten worden ingeruimd voor etnische en religieuze minderheden. Ook zonder IS is de strijd in Syrië en Irak nog niet gestreden. Jezidi’s, christenen en sjiieten hebben het zwaar in het gebied.

Dorcas en IS

Dorcas, een organisatie die vanuit christelijke inspiratie mensen in nood helpt, ongeacht hun religie, ras, geslacht of politieke overtuiging, komt in actie voor de vluchtelingen in Noord-Irak. Dorcas helpt ondermeer de ontheemde en gevluchte mensen in Erbil. Daar vluchtten vooral christenen naartoe uit plaatsen in de buurt. De christenen die ten oosten van Mosul woonden sloegen in augustus 2014 massaal op de vlucht richting Erbil. Dorcas helpt de mensen daar ondermeer aan voedsel en matrassen. Ook worden er benodigdheden zoals luiers, maandverband, scheermesjes en ondergoed naar het gebied gebracht. Samen met plaatselijke partners wordt dat gedistribueerd. Ook worden er voedselpakketten uitgedeeld en matrassen en dekens gebracht.
Er zijn al meer dan een miljoen ontheemden door het oprukken van IS en velen bevinden zich in het Koerdische deel van Irak. Ze verblijven in leegstaande gebouwen, parken, kerken en tenten. IS geeft christenen de keuze tussen bekering, betaling van een hoge belasting of de dood.

Libanon

Dorcas helpt ook de christelijke vluchtelingen in Libanon. Dat land wordt overspoeld met vluchtelingen. Libanon heeft zelf vier miljoen inwoners en vanuit Syrië zijn al 1,2 miljoen mensen de grens over gevlucht. De Libanezen uit de grensstreek vormen burgerwachten die de bergen in de grensstreek in de gaten houden. IS-strijders steken regelmatig de grens over en de christelijke gemeenschappen in het gebied vrezen een inval. De mensen in de grensregio willen IS buiten de deur houden en hebben zich bewapend. Nu een kwart van de bevolking uit vluchtelingen bestaat en de IS aan de andere kant van de bergen op zijn kans wacht, nemen de spanningen in Libanon toe.

December 2014

In december 2014 zijn er wel wat succesjes geboekt door de Coalition of the Willing, de peshmerga en de Syrische Koerden maar de grote doorbraak blijft uit.

Januari 2015

3 januari 2015

Amerikaanse commando's hebben geprobeerd de Jordaanse piloot die in handen van IS is gevallen te bevrijden. De piloot vloog eind december boven Irak en zijn toestel stortte neer. Hij overleefde de crash dankzij zijn schietstoel, maar werd gevangen genomen door IS terroristen en wordt in Raqqa gevangen gehouden. De bevrijdingspoging door de Amerikanen moest worden afgebroken omdat de helikopters zwaar werden beschoten.
In november heroverde het Iraakse regeringsleger de stad Baiji, waar een belangrijke elektriciteitscentrale staat en de grootste olieraffinaderij. Met weinig materiaal knokte het leger zich een weg naar de stad, langs bermbommen, zelfmoordterroristen en autobommen. Begin januari dreigt IS de stad weer in handen te krijgen. Het Iraakse garnizoen is te klein om stand te kunnen houden, is de verwachting en versterking kan Baiji moeilijk bereiken.

5 januari 2015

Vrijdag 2 januari ontvoerde IS 170 mannen bij Kirkuk. Ook namen ze ongeveer dertig voertuigen mee. Het was een vergelding voor het verbranden van IS-vlaggen in de dorpen al-Shajara en Gharib.
In de nacht van 3 op 4 januari zijn 162 gevangenen vrijgelaten. Voor de laatste acht onderhandelen de jihadisten met de dorpelingen. IS wil losgeld.

8 januari 2015

Op woensdag 7 januari voeren drie mannen een terroristische aanslag uit op de redactie van het satirisch weekblad Charlie Hebdo. Ze roepen Allahu Akbar, Allah is groot, en maken kenbaar dat ze handelen in naam van Al Quaeda. Analytici zien hierin een wedstrijd tussen Al Quaeda en IS, waarbij IS de pr-strijd van 2014 heeft gewonnen met het uitroepen van het kalifaat en waarbij Al Quaeda laat zien dat het er ook nog is.
Islamitische Staat prijst de terroristen van de aanslag op Charlie Hebdo als 'heldhaftige jihadisten.' Zowel IS als Al Quaeda heeft bedreigingen geuit tegen Frankrijk, omdat het land bombardementen op extremisten uitvoert in Irak en vecht tegen extremisten in Afrika.
IS is de rijkste terreurbeweging van de wereld. Voor 2015 heeft de beweging 1,7 miljard euro te besteden. IS heeft niet alleen een begroting maar sinds begin januari ook een bank in Mosul. IS verdient grof geld aan olie en er zou tijdens diverse offensieven geld buitgemaakt zijn. De Coalition of the Willing probeert de geldkraan dicht te draaien door olieraffinaderijen te bombarderen.
Er vinden nog steeds onthoofdingen plaats, zelfs van mannen die bij de politie werkten en zelf onthoofdingen hebben gepleegd. Het nemen van een leven door onthoofding wordt wel gedaan als straf voor overtredingen van de sharia, de streng-islamitische wetgeving. De sharia wordt overtreden door bijvoorbeeld godslastering, homoseksualiteit en overspel.

13 januari 2015

Er is een video opgedoken waar een jongen van een jaar of 12 twee Russische spionnen door het hoofd schiet. Naast hem staat een volwassen IS-strijder. De twee Russen zouden als opracht hebben gehad IS-leiders op te sporen. Of de video echt is of in scene gezet is niet duidelijk.
Na de aanslag op het satirische cartoonblad Charlie Hebdo in Parijs roept zowel IS al Al Quaeda op om aanslagen te plegen in grote steden in de wereld. Ondermeer Amsterdam wordt daarbij genoemd. De oproep van de terroristische organisaties is gericht aan individueel opererende jihadi's, de zogenaamde lone wolves. In de oproep staat "Je zult het zien als je wordt besmet met Cesium-131 in de straten en de treinstations in Rusland, Boston, Dallas, Virginia en Amsterdam." Cesium-131 is radioactief materiaal. Bij die oproep worden ook Londen, Madrid, Sydney, San Francisco, Montreal en Lissabon genoemd en de landen België, Noorwegen, Finland en Luxemburg.

18 januari 2015

Op 17 januari laat IS honderden jezidi's vrij die vijf maanden gevangen zijn gehouden in noord-Irak. Ze zaten vast in Tal Afar. De meeste vrijgelaten jezidi's zijn gebracht naar Kirkuk en Erbil en worden daar opgevangen. Het zou om enkele honderden mensen gaan die zwaar getraumatiseerd zijn door wat ze hebben meegemaakt en door wat ze hebben gezien dat anderen is overkomen. Het zouden voornamelijk zieke en oudere jezidi's en kinderen zijn.

In Israël zou de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet een terreurcel van IS hebben opgerold. Er zijn zeven Arabische Israëliërs gearresteerd. Ze zouden banden hebben met extremisten in Syrië en hebben geoefend in het maken van molotivcocktails. Om te leren 'ongelovigen' te doden in Syrië oefenden ze op vee. Twee weken eerder werd ook een terroristische cel in Israël onschadelijk gemaakt met de arrestatie van drie terroristen.

20 januari 2015

Detachementscommandant van de Leeuwarder basis, die is uitgezonden naar Irak, meldt dat IS door de luchtaanvallen is teruggedrongen. IS is nog niet verslagen maar de bombardementen van de Coalitie heeft effect.
IS laat weer een video zien van twee mannen op hun knieën met een oranje overall aan. De dreiging van onthoofding staat achter hen in de vorm van een zwart geklede terrorist. De geknielde mannen zijn twee Japanners, een journalist (Kenji Goto) en een burger die zich wilde aansluiten bij het Vrije Syrische Leger (Haruna Yukawa), en IS eist 200 miljoen dollar losgeld. IS beweert dat Japan eenzelfde bedrag heeft bijgedragen aan de strijd tegen IS. De premier van Japan, Shinzo Abe, meldt dat Japan alleen humanitaire hulp biedt.

25 januari 2015

Een paar dagen later circuleert er een foto op internet waar de ene Japanner, Goto, de foto van een onthoofde man, Yukawa, vasthoudt. Dat zou de tweede gevangen Japanner zijn. Of de beelden van de Japanners echt zijn is nog niet duidelijk. Japan denkt dat ze authentiek zijn. IS wil de gevangene ruilen voor een vrouwelijke terrorist die in Jordanië gevangen zit. Zij had daar een aanslag willen plegen namens Al Quaeda.
De bombardementen door de coalitie gaan onverminderd voort. In Syrië werd vooral rondom Kobani gebombardeerd, in Irak bij Mosul en Tal Afar.

27 januari 2015

De stad Kobani is heroverd op IS. Koerdische strijders vochten zij aan zij met het Syrische leger en kregen hulp van Amerikaanse bombardementen vanuit de lucht. Vluchtelingen die uit Kobani waren gevlucht willen nu zo snel mogelijk naar hun stad. Dat gaat niet zomaar, want Kobani igt in puin en er liggen nog explosieven. Bovendien zijn de ommelanden voor een groot deel nog in handen van IS. De overwinning op IS is vooral van symbolische waarde: IS is verslaanbaar, dát is de boodschap. De zwarte IS-vlag op de heuvel bij de stad is vervangen voor de kleurige vlag van de Koerdische militie YPG. Er is vier maanden om de stad gevochten.

29 januari 2015

Er wordt onderhandeld tussen IS en Jordanië over de Jordanese piloot die IS gevangen heeft genomen en een terroriste die in Jordanië gevangen zit. De vrouw zit sinds 2005 vast omdat ze in Jordanië een zelfmoordaanslag wilde plegen. Haar bomgordel weigerde waarna ze werd gearresteerd. Ze is ter dood veroordeeld en zit in een dodencel. Als de terroriste niet wordt vrijgeaten dan dreigt IS de piloot en de Japanse journalist te onthoofden. Japan wil niets van onderhandelingen weten.

31 januari 2015

De Koerdische Peshmarga heroverden een olieveld in Noord-Irak. Er werden zeker veertig IS-strijders bij de actie gedood.
Het oliveld ligt ten westen van Kirkuk.

1 februari 2015

Op 1 februari wordt via een vodeoboodschap van IS duidelijk dat de Japanse journalist Kenji Goto is onthoofd.

Syriλ en Irak onder IS

Legenda
A. Erbil
B. Grensstreek Libaon
C. Kobani
D. Raqqa
E. Baiji
F. Kirkuk
G. Tal Afar

Lees verder

© 2015 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nerika, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3819041/2014/12/28/IS-executeerde-in-half-jaar-1900-mensen.dhtml geraadpleegd op 2 januari 2015
 • http://www.sgpj.nl/statements/1511/Kerstfeest+in+de+Islamitische+Staat geraadpleegd op 2 januari 2015
 • http://dorcas.nl/dorcas-start-noodhulp-noord-irak/?gclid=CKap-8Wi9cICFefnwgodmB4A3A geraadpleegd op 2 januari 2015
 • https://decorrespondent.nl/2179/Een-vijfde-van-Libanon-bestaat-nu-uit-Syrische-vluchtelingen/94941209-d7dcf887 geraadpleegd op 2 januari 215
 • http://www.eo.nl/geloven/nieuws/item/libanese-christenen-wapenen-zich-tegen-is/ geraadpleegd op 2 januari 2015
 • Friesch Dagblad 3 januari 2015/ 24 januari 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/is-laat-ontvoerde-mannen-irak-vrij~a3822652/ geraadpleegd op 5 januari 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/islamitische-staat-prijst-schutters-parijs-klopjacht-levert-nog-niets-op~a3826122/ geraadpleegd op 9 januari 2015
 • http://www.volkskrant.nl/dossier-islamitische-staat/is-heeft-dit-jaar-17-miljard-euro-te-besteden~a3823990/ geraadpleegd op 9 januari 2015
 • http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2015/1/Politieman-van-Islamitische-Staat-onthoofd-aangetroffen-in-Syrie-1676529W/ geraadpleegd op 9 januari 2015
 • Het Rode Kruis biedt hulp in de regio aan de gevluchte mensen. Ongeveer 2000 mensen hebben Baga kunnen ontvluchten. geraadpleegd op 15 januari 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1041/Amsterdam/article/detail/3828811/2015/01/13/Terroristen-roepen-op-tot-aanslagen-op-metropolen.dhtml geraadpleegd op 15 januari 2015
 • http://nos.nl/artikel/2013946-islamitische-staat-laat-honderden-jezidi-s-vrij.html geraadpleegd op 18 januari 2015
 • http://www.powned.tv/nieuws/buitenland/2015/01/islamitische_staat_nu_ook_isra.html geraadpleegd op 18 januari 2015
 • Leeuwarder Courant 20 januari 2015/ 21 januari 2015/ 29 januari 2015
 • http://nos.nl/artikel/2015138-twijfel-over-echtheid-onthoofdingsbericht-is.html geraadpleegd op 25 januari 2015

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – januari 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 17-01-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Islamitische Staat
Bronnen en referenties: 17
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!