InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) in 2014
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) in 2014

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) in 2014 Islamitische Staat, de terreurbeweging die wordt aangeduid met de letters IS, uit te spreken als 'Ie Es', heeft een grote stempel op het jaar 2014 gedrukt. De Soennitische beweging praktiseert etnische zuivering en gruwelijke moorddaden om tegenstanders uit de weg te ruimen. In juni van 2014 roept IS het kalifaat uit en begint aan een wrede opmars in Syrië en Irak. IS is een bedreiging voor de wereldvrede.

Het begin van de grote strijd tegen IS


Executies

Na jarenlange voorbereiding in betrekkelijke luwte laat IS in juni van 2014 zijn ware gezicht zien. Om angst te zaaien worden mensen onthoofd en worden de video’s van de onthoofding online gezet. Het treft doel: de wereld is geschokt en de mensen die met IS te maken krijgen zijn bang. In een half jaar tijd, sinds de oprichting van het kalifaat, heeft IS 1900 mensen geëxecuteerd, voor zover bekend is. De cijfers komen van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, dat bronnen in Syrië en Irak heeft.

Een groot deel van die geëxecuteerden betreft burgers. Een aantal van hen betreft vrouwen (8) en kinderen (4). Veel van de burgerslachtoffers waren lid van de Sheitaat-stam in Syrië, die zich hevig verzette tegen alles wat met het kalifaat te maken heeft.
IS doodde ook eigen leden, mensen die zich niet aan de regels hielden of die IS wilden verlaten. Het zou 120 mensen het leven hebben gekost. Meer dan 500 leden van het Syrische leger zouden zijn geëxecuteerd en 81 mannen van rivaliserende groepen zijn door IS vermoord.

Onthoofden en stenigen

De mensen werden onthoofd, doodgeschoten of gestenigd. Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten vermoedt dat het aantal hoger is dan de 1900 die bekend zijn. Veel mensen zijn ontvoerd en vermist en of ze nog in leven zijn is zeer de vraag.
In juni 2014 wordt het kalifaat uitgeroepen en begint de opmars van IS pas goed.

Staat

Eind 2014 wordt duidelijk dat het IS niet lukt een functionerende staat op te bouwen in de gebieden in Syrië en Irak die ze in handen hebben. Bij een staat horen goed functionerende overheidsdiensten, medische faciliteiten, onderwijs, infrastructuur en voldoende toegang tot eten en drinken. Er wordt geroofd en er blijkt geen stevig leiderschap te zijn. Scholen werken niet en er is te weinig medisch personeel in het gebied. Op sommige plaatsen, zoals in Mosul, is het water niet meer drinkbaar. Het ontbreekt aan chloor om het te reinigen. Het aantal ziektes neemt toe en in sommige steden is water en elektriciteit slechts beperkte tijd per dag beschikbaar. Duitse journalist Jürgen Todenhöfer (74) verbleef aan het eind van het jaar enige tijd in het IS-gebied en ontmoette juist een opvallend goed functionerende staat. In Mosul is het leven betrekkelijk normaal, constateerde de journalist, al leven de mensen wel in permanente angst. De straffen van IS vanwege het breken van een islamitische wet zijn zeer zwaar.

Bedreiging voor de wereldvrede

IS en het kalifaat wordt beschouwd als een bedreiging voor de wereldvrede. De beweging is machtiger dan veel westerse politici vermoeden, stelt Todenhöfer. IS is slim, gevaarlijk en wreed. Ze zijn van plan honderden miljoenen mensen uit te roeien. De Duitse journalist bezocht het gebied samen met zijn zoon die filmde en fotografeerde. Hij onderhandelde met IS voor hij vertrok.
IS is uit op religieuze zuivering, die erger is dan Stalin, Hitler, Pol Pot en Mao samen, aldus Todenhöfer.

Filmpjes en social media

In augustus 2014 wordt de wereld opgeschrikt door een onthoofding die op film wordt opgenomen. IS zet social media als een van de belangrijkste wapens in door het zaaien van angst en door het duidelijk maken van hun punt. De dreigementen zijn niet loos, dat is te zien en dat maakt veel indruk op de wereld.

Coalition of the Willing

In september 2014 wordt een Coalition of the Willing opgericht, landen die samenwerken in de strijd tegen IS. Er worden geen grondtroepen gestuurd, maar er is hulp voor de bewoners van Syrië en Irak en er worden bombardementen vanuit de lucht gedaan. Nederland doet er aan mee en stuurt F-16’s. Yezidi’s vluchten naar het Sinjargebergte en zitten daar als ratten in de val.

Kobani

In oktober 2014 wordt de grensstad Kobani, een Koerdische stad in Syrië, vlakbij de grens tussen Turkije en Syrië, belegerd. IS laat twee scholen ontploffen en de luchtaanvallen door de Coalition of the Willing treffen doelen. IS verdient geld om de strijd te financieren door illegale oliehandel.

Massagraven

In november 2014 gaat de strijd rond Kobani door en er volgt van beide zijden geen doorbraak. Peshmerga, Iraakse Koerden, helpen de Syrische Koerden bij Kobani. Ze mogen via de Turkse grens het gebied binnenrijden. Er worden diverse massagraven ontdekt.

Kinderen

In december 2014 wordt duidelijk dat IS zelfs kinderen onthoofdt, omdat ze zich niet tot de soennitische islam willen bekeren. De berg Sinjar wordt heroverd zodat de Yezidi’s van de berg af kunnen en hulp kunnen krijgen. De strijd om Kobani gaat voort. IS neemt een Jordaanse piloot gevangen die met de schietstoel zijn gevechtstoestel moest verlaten.

Syriλ en Irak

Legenda
A. Mosul
B. Raqqa
C. Kobani
D. Sinjar

Lees verder

© 2014 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – augustus 2014Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – augustus 2014Islamitische (IS, ISIS of Daesh) is en soennitische terreurbeweging die in Irak en Syrië een kalifaat uitroept en dat la…
Het verhaal achter ISISVandaag de dag horen wij op het nieuws, of lezen wij in de kranten steeds meer over het Midden-Oosten. De laatste tijd i…
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – november 2016nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – november 2016Voor het einde van het jaar 2016 is Mosul, de stad aan de Tigris, veroverd op Daesh. Dat belooft de Iraakse legerleiding…
Islamitische Staat (IS, ISIS, Daesh) – november 2014nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS, ISIS, Daesh) – november 2014Islamitische Staat belegert de Syrische stad Kobani al de hele maand oktober. Vanaf de Turkse grens is te zien hoe hevig…
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – juli 2016nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – juli 2016IS deinst er niet voor terug om in de vastenmaand ramadan aanslagen te plegen. Niets en niemand is heilig voor de terreu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nerika, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.volkskrant.nl/dossier-islamitische-staat/is-executeerde-in-half-jaar-1878-mensen~a3819056/ geraadpleegd op 29 december 2014
  • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3818183/2014/12/26/Het-lukt-IS-niet-een-staat-op-te-bouwen.dhtml geraadpleegd op 29 december 2014

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) in 2014"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 01-08-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Islamitische Staat
Bronnen en referenties: 3
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!