InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Islamitische Staat (IS, ISIS, Daesh) – december 2014
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS, ISIS, Daesh) – december 2014

Islamitische Staat (IS, ISIS, Daesh) – december 2014 Islamitische Staat belegert de Syrische stad Kobani sinds medio september. Koerden, gesteund door pershmerga, houden stand, maar er komt in de weken van het beleg maar geen doorbraak. Zowel IS als de Koerden slaan niet de beslissende slag. Kobani is een van de fronten in de strijd tegen IS. In Syrië en Irak wordt op verschillende plaatsen gestreden. IS heeft in juni 2014 het kalifaat uitroepen en rukt op om dat over heel Syrië en Irak en wat hun betreft nog veel verder te verspreiden. De openlijke strijd is vooralsnog in Syrië en Irak.

Kobani

De Syrische stad Kobani is van alle steden in Syrië en Irak het meest in het nieuws. De stad is symbool geworden van de strijd van de Koerden tegen IS en de vasthoudendheid van IS om het symbool in handen te krijgen. Vanaf de heuvels aan Turkse kant is een deel van die strijd met het blote oog te volgen. Het nieuws dat uit het strijdgebied komt wordt voor een groot deel aangeleverd door het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten (SOHR), een aan de Syrische oppositie gelieerde organisatie. Een van de laatste berichten van november 2014 die via SOHR naar buiten komt is dat IS aanvallen uitvoert op de grensovergang tussen Turkije en Syrië, ter hoogte van de stad Kobani. Als dit bericht op waarheid berust dan wordt de Turkse regering daarmee in ernstige verlegenheid gebracht. Het betekent ook dat de extremisten van IS meer speelruimte hebben gekregen. De grenspost zou zijn aangevallen met een autobom. De ontwikkelingen van de strijd in november laten steeds maar geen doorbraak zien.

Turkije

Turkije grenst aan zowel Syrië als Irak. De stad Kobani ligt vlak over de grens van Turkije met Syrië en er zijn honderdduizenden mensen uit Syrië de grens met Turkije over gevlucht. Dat liet mensonterende situaties zien van mensen die volledig in shock waren om wat ze allemaal hadden gezien, om de vrouwen en meisjes die werden meegenomen en verkracht of vermoord, om de mannen die waren weggevoerd en gedood. Turkije opende de grens en liet ook peshmerga door om de Koerden in Kobani te helpen in hun strijd tegen IS. De internationale gemeenschap meent dat Turkije veel meer kan doen om te helpen, maar de Turkse regering is terughoudend. Het land worstelt al lang met de positie van de Koerden en de Koerdische wens om een eigen staat te stichten. Turkije is bang dat bij een Koerdisch succes in Kobani de roep om een onafhankelijke staat voor de Koerden luider zal gaan klinken. Aanvankelijk heeft IS zo kunnen groeien vanwege de steun van Turkije.

Vijanden van Islamitische Staat

IS heeft afgelopen maanden haar kalifaat aardig uitgebreid maar tegelijkertijd vijanden gemaakt. Oude vijanden zoals Al Quaeda en de Sjiitische regering in Irak zijn nog steeds de grootste vijanden. IS keert zich tegen alle regimes en daar maakt het geen vrienden mee. IS wil bijvoorbeeld ook de Arabische regimes omver werpen. De Islamitische Staat is te radicaal om bondgenoten in de Arabische wereld en de islamitische landen te hebben. Ook de terroristische beweging Jabat al Nusra in Syrië keert zich tegen IS.
Het begint erop te lijken dat IS andere landen dichter bij elkaar brengt, zoals bijvoorbeeld Iran en Amerika. De bombardementen van de coalitie hebben de expansie van IS tot staan gebracht, maar van terugdringen is nog geen sprake. Sinds augustus zijn er 883 luchtaanvallen op konvooien, opslagplaatsen en commandocentra van IS gepleegd, volgens cijfers van het Pentagon. Die aanvallen hebben een negatief effect op de inkomsten van IS.

De gebeurtenissen in december 2014

1 december 2014

Eind november dreigt IS dat het Amerikaanse doelen aan gaat vallen. Er komen weer foto's van onthoofdingen naar buiten en onder de slachtoffers zijn ook Amerikanen. Als Amerika IS doelen bombardeert en slachtoffers maakt dan volgen er moordende represailles, belooft de terreurbeweging. Canadese media melden dat IS de Israëlisch-Canadese Gill Rosenberg heeft ontvoerd. Over haar lot is onduidelijkheid. Er zijn ook bronnen die beweren dat ze veilig is.

2 december 2014

In Libanon is een van de vrouwen en een zoon van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi gearresteerd. Ze werden aangehouden toen ze de Syrische grens met Libanon wilden oversteken.
Iran gooit net als de coalitie bommen op IS, meldt The Huffington Post. De luchtaanvallen zijn bedoeld om Iraakse troepen te ondersteunen.
Amerika houdt in de gaten wat Iran op eigen houtje doet. Iran is voornamelijk sjiietisch, terwijl IS een radicale soennitische groepering is. Iran wil geen verdere opmars van de soennieten en helpt daarom het leger van buurland Irak met wapenleveranties en bombardementen vanuit de lucht.

4 december 2014

Turkije laat een tweede groep van 150 peshmerga-strijders door om te helpen in de strijd om Kobani. De Koerden lossen de eerste groep af die een maand geleden de grens overstak.
IS is nog steeds in Kobani aanwezig, de stad die inmiddels aardig in puin ligt. De Koerden en IS-strijders zitten hier en daar op een afstand van slechts 50 meter van elkaar. De peshmerga hebben ook vrouwen onder hun strijders. IS-strijders vrezen de vrouwelijke strijders, want zij geloven dat wie gedood wordt door een vrouw niet in het hiernamaals komt.
Om de strijd te bekostigen verkoopt IS kunstschatten uit Syrië. Unesco, de VN-organisatie voor kunst en cultuur, roept op tot een wereldwijd verbod op handel in de cultuurhistorisch waardevolle objecten door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Er gaan miljoenen om in de handel in kunstschatten uit Syrië. In zowel Syrië als Irak duiken handelaren op archeologische opgravingen die ze massaal leeg roven.

8 december 2014

De Britse krant The Mirror brengt naar buiten dat IS-militanten in Irak vier christelijke kinderen hebben onthoofd omdat zij zich niet tot de islam wilden bekeren. De onthoofdingen zouden in de buurt van Bagdad hebben plaatsgevonden. IS zou daar een enclave met christenen zijn binnengevallen, er veel mensen hebben vermoord, kinderen doormidden gekliefd en hoofden afgehakt. Ouders moesten zich tot de Islam bekeren of hun kinderen werden vermoord. Daarna moesten de kinderen zeggen dat ze zich wilden bekeren. Wie dat niet deed, werd onthoofd. Dat gebeurde met vier kinderen.

14 december 2014

Op 12 december heeft IS een Iraakse legerhelikopter uit de lucht geschoten met een raketwerper, meldt Persbureau AP. De twee inzittenden zijn omgekomen. De aanslag vond plaats bij Samarra, ten noorden van Bagdad. Dit is waarschijnlijk de derde helikopter die IS neerhaalt. Gevreesd wordt dat de soennitische extremistische beweging de raketten op vliegtuigen gaat richten. De luchtdoelraketten zijn buitgemaakt op Iraakse en Syrische legerbases.
IS-strijders onthoofden negentien Iraakse politieagenten, volgens het Spaanse persbureau EFE. De moorden vonden plaats in de westelijke provincie al-Anbar, ten zuidwesten van de hoofdstad Ramadi. IS heeft daar volgens diezelfde bon terrein veroverd na dagen van zware gevechten. Het Iraakse leger moest terrein toegeven. IS is nu dicht bij Ramadi.

15 december 2014

IS breidt haar acties uit naar andere landen, ondermeer Libië. Ver van het oog van autoriteiten zouden zich trainingskampen bevinden en IS is gezien in de buurt van Tripoli. De Libische stad Derna blijkt voor een groot deel in handen van de IS te zijn: op alle overheidsgebouwen wappert de zwarte vlag. Er zouden al executies hebben plaatsgevonden in een stadion. De terreur in Libië, grenzend aan de Middellandse Zee, wordt gezien als een tikkende tijdbom die de veiligheid van Europa bedreigt.

17 december 2014

Er is een massagraf gevonden in het oosten van Syrië, in Deir al-Zor, met 230 slachtoffers van IS-terreur. Het zijn de lichamen van Sheitaat-stam die zich verzet had tegen IS-overheersing. IS heeft waarschijnlijk al negenhonderd mensen van die stam vermoord, volgens Syrische Observatorium voor Mensenrechten.
Het Iraakse ministerie maakte 17 december bekend dat één IS-strijder afgelopen weken 150 vrouwen heeft geëxecuteerd. Ze weigerden om met een jihadist te trouwen. Sommige vrouwen waren zwanger. De moordpartijen zouden hebben plaatsgevonden bij Fallujah. De lichamen zijn in massagraven gedumpt.

19 december 2014

Amerika en de coalitie voeren bombardementen uit op IS-stellingen bij Kobani. Er zouden zeven IS-posities zijn geraakt.
Bij bombardementen van de coalitie in Irak, waar ook Nederland aan meedoet, zouden drie hoge IS-leiders en enkele lager geplaatste functionarissen zijn gedood.
De Koerden, met luchtsteun van de coalitie, hebben vandaag de berg Sinjar heroverd op IS. Het wordt beschouwd als een belangrijke stap in de strijd tegen de terreurorganisatie. De Jezidi's die vastzaten op de berg kunnen nu worden geëvacueerd. Het gebied van Sinjar wordt ook gezien als een belangrijke doorvoerroute naar Syrië.

22 december 2014

De nederlaag bij het Sinjargebergte is tientallen IS-strijders duur komen te staan. Uit woede voor de nederlaag zijn bij Mosoel 45 jihadisten omgebracht door eigen mensen. Ook werd bekend dat IS honderd buitenlandse strijders heeft gedood omdat ze wilden deserteren. Honderd andere spijtoptanten zijn door IS gevangen genomen.

24 december 2014

IS-strijders claimen nabij Raqqa een gevechtstoestel van de internationale coalitie te hebben neergehaald. Dat zou de eerste keer zijn dat hun dit gelukt is. De Jordaanse piloot zou de crash hebben overleefd en gevangen zijn genomen door IS.

27 december 2014

Het toestel zou een mankement hebben gehad, volgens bronnen van de SOHR. Het vloog laag, volgens ooggetuigen en kon geen hoogte meer halen. De Jordaanse piloot heeft daarop zijn schietstoel gebruikt. IS heeft hem dus niet neergehaald.
In een interview in een online magazine dat IS maandelijks uitgeeft staat een foto van de piloot in oranje overal. Hij zegt in het artikel dat IS hem zal gaan vermoorden.

30 december 2014

In de laatste dagen van het jaar ontdekken Koerdische strijders in het noorden van Irak massagraven. Ze ontdekken er zeker negen waarin vermoorde Jezidi's liggen. De graven worden ontdekt in het gebied dat de peshmerga in december op IS veroverde, het gebied van het Sinjargebergte waar vele duizenden Jezidi's naartoe waren gevlucht. Vele Jezidi's werden gevangengenomen. De meisjes en vrouwen worden ondermeer verhandeld als seksslaven.

Januari 2015

Ook in het nieuwe jaar gaat de strijd door. Libanese grensbewoners zijn bang dat IS-terroristen de grens oversteken. Ze bewapenen zich en houden de wacht bij de bergen.

Syriλ en Irak onder IS

Legenda
A. Raqqa
B. Kobani
C. Ramadi
D. Samarra
E. Tripoli
F. Derna
G. Deir al-Zor
H. Fallujah
I. Sinjar
J. Sinjargebergte
K. Mosul

Lees verder

© 2014 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nerika, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2014/11/29/is-valt-kobani-voor-het-eerst-vanuit-turkije-aan/ geraadpleegd op 29 november 2014
 • http://www.nu.nl/weekend/3853343/islamitische-staat-is-zonder-bondgenoten.html geraadpleegd op 30 november 2014
 • http://www.nu.nl/weekend/3846773/vier-dingen-u-moet-weten-islamitische-staat-is.html geraadpleegd op 30 november 2014
 • http://www.nu.nl/buitenland/3855411/islamitische-staat-dreigt-amerikaanse-doelen-vallen.html geraadpleegd op 30 november 2014
 • http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2014/12/Vrouw-en-zoon-IS-leider-Baghdadi-in-handen-van-Libanon-1656831W/?masterpageid=158493 geraadpeegd op 2 december 2014
 • http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2014/12/IS-opmars-gestuit-maar-einde-kalifaat-is-nog-niet-in-zicht-1656731W/?masterpageid=158493 geraadpleegd op 2 december 2014
 • http://www.parool.nl/parool/nl/225/BUITENLAND/article/detail/3802184/2014/12/02/Iran-gooit-ook-bommen-op-IS.dhtml geraadpleegd op 2 december 2014
 • http://www.nu.nl/isis/3944888/nieuwe-groep-iraakse-peshmergas-arriveert-in-kobani.html geradpleegd op 5 december 2014
 • http://www.volkskrant.nl/dossier-islamitische-staat/is-verdient-miljoenen-aan-verkoop-kunstschatten~a3804040/ geraadpleegd op 11 december 2014
 • http://www.powned.tv/nieuws/buitenland/2014/12/isis_onthoofdt_kinderen_want_k.html geraadpleegd op 11 december 2014
 • http://nos.nl/artikel/2008786-is-haalt-iraakse-legerhelikopter-neer.html geraadpleegd op 14 december 2014
 • Friesch Dagblad 15 december 2014
 • http://www.parool.nl/parool/nl/225/BUITENLAND/article/detail/3813416/2014/12/17/IS-strijder-executeerde-150-vrouwen.dhtml geraadpleegd op 19 december 2014
 • http://www.volkskrant.nl/dossier-islamitische-staat/drie-leiders-van-is-in-irak-gedood~a3814241/ geraadpleegd op 19 december 2014
 • http://www.standaard.be/cnt/dmf20141224_01445639 geraadpleegd op 24 december 2014
 • http://www.volkskrant.nl/dossier-islamitische-staat/jordaans-gevechtsvliegtuig-had-technisch-defect~a3818443/ geraadpleegd op 29 december 2014
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3820198/2014/12/30/IS-massagraven-in-Irak-ontdekt.dhtml geraadpleegd op 2 januari 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3819950/2014/12/30/IS-publiceert-interview-met-gevangen-Jordaanse-piloot.dhtml geraadpleegd op 2 januari 2015

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS, ISIS, Daesh) – december 2014"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 18-04-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Islamitische Staat
Bronnen en referenties: 19
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!