InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Islamitische Staat (IS, ISIS, Daesh) – november 2014
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS, ISIS, Daesh) – november 2014

Islamitische Staat (IS, ISIS, Daesh) – november 2014 Islamitische Staat belegert de Syrische stad Kobani al de hele maand oktober. Vanaf de Turkse grens is te zien hoe hevig de strijd is en de Koerden die in de stad zijn achtergebleven vechten tegen IS. Ze worden geholpen door luchtaanvallen die door de coalitie worden uitgevoerd. Koerden in Turkije staan te trappelen om deel te nemen aan die strijd. IS heeft in juni 2014 het kalifaat uitroepen en rukt op om dat over heel Syrië en Irak te verspreiden.

Syrië in november 2014

Het activistische Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) is een belangrijke bron van informatie uit Syrië. De SOHR heeft in het land contactpersonen die informatie naar het kantoor in Groot-Brittannië doorspelen. Begin november meldt de bron dat er meer dan honderd IS strijders zijn omgekomen bij de strijd om de Koerdische stad Kobani. Ook IS-aanhangers die zijn uitgeroepen als ‘zedenpolitie’ moeten meevechten en onder hen zouden ook doden zijn gevallen.

Turkije

Donderdag 30 oktober trekken peshmerga’s, Iraaks-Koerdische strijders, de Turkse grens over om de Koerden in Kobani bij te staan. Turkije had toegezegd dat de strijders door de grens mochten, maar ze moesten toch dagenlang wachten voor de grens werkelijk open ging en ze op konden rukken naar Kobani. Over die beslissing is veel wantrouwen jegens de Turkse regering. Syrische Koerden beweren dat Turkije met opzet de peshmerga heeft tegengehouden in de hoop dat IS Kobani volledig in handen zou krijgen. De tactiek is niet bevestigd en in ieder geval mislukt. Onder druk van de wereldopinie moest Turkije de grens wel opengooien voor de peshmerga.

Wantrouwen

Het was een medewerker van de Syrisch-Koerdische partij PYD, die het wantrouwen uitsprak. Turkije zit in een moeilijk parket: het verdenkt PYD ervan banden met de PKK te hebben, de groepering die door Turkije en de Europese Unie als terroristische organisatie wordt beschouwd. Koerden op hun beurt zeggen dat Turkije de Koerdische strijd tegen IS saboteert.
Turkije heeft ook een probleem met de Syrische regering, die het doorlaten van buitenlandse strijders naar Syrië een schending van de soevereiniteit van het land vindt.

Islamitische Staat in Irak

In Irak strijden de peshmerga’s om de Noord-Iraakse stad Sinjar te heroveren op de IS.
Het gebied rond Sinjar werd in augustus door IS ingenomen en tweehonderdduizend mensen waaronder vele Jezidi sloegen op de vlucht, werden vermoord, gevangengenomen of verkocht als seksslaven. De Jezidi zijn een religieuze minderheid in het gebied. Ze trokken zich in augustus terug in het Sinjar-gebergte en zaten daar zonder eten en drinken. Koerdische strijders schoten toen te hulp en Amerika dropte voedselpakketten.

Peshmerga's

De peshmerga trekken met voertuigen en wapens de Turkse grens over op weg naar Kobani. De stad wordt van drie kanten belegerd en het is niet bekend of alle strijders de stad hebben bereikt.
Ze rijden langs de Tel Shair-heuvel naar de stad, een heuvel waar zwaar om wordt gevochten. Het is niet duidelijk waarom de pershmerga niet de belangrijkste grensovergang nam om van Turkije naar Syrië te gaan. Ze rijden in colonne luid toeterend en schreeuwend de grens over en scanderen 'Kobani! Kobani!' Ze zwaaien met Koerdische vlaggen. Turkse oproerpolitie is aanwezig om pers op afstand te houden. Toch worden er beelden geschoten die via de media de wereld overgaan.
In de Turkse stad Suruc, waar veel Koerden wonen, wordt vuurwerk ontstoken nadat bekend wordt dat de pershmerga op weg zijn naar Kobani.
IS probeert de grensovergang tussen Syrië en Turkije in handen te krijgen maar dat lukt niet. Er wordt hevige strijd geleverd tussen IS en peshmerga.

Massagraf

In Irak is een massagraf gevonden waarin zeker honderdvijftig lijken liggen. Het zouden soennieten zijn die eind oktober door IS uit hun dorpen zouden zijn meegevoerd. Er wordt in de soennitische provincie Anbar een tweede massagraf gevonden met zeventig lichamen. Het blijken allemaal mannen te zijn in de leeftijd van 18 tot 55 jaar oud. Ze zijn geëxecuteerd, van dichtbij doodgeschoten. De mannen behoren tot dezelfde soennitische stam als die uit het grotere massagraf. De mannen zouden uit Ramadi zijn gehaald.

Grens

Eerst een groep van tien, daarna de grote groep van 150 peshmerga en aan de vooravond van de maand november steken nog eens vijftig Syrische rebellen van het Vrije Syrische Leger de grens naar Kobani over. Zij hebben zich aangesloten bij de Koerdische strijdmacht. Het Vrije Syrische Leger vecht al jaren tegen het Syrische leger. Nu strijden ze tegen IS, samen met de Koerden.

3 november 2014

In verschillende steden in de wereld betuigen Koerden hun solidariteit met de Koerden in Kobani.
Intussen snakt de coalitie naar succes. De luchtaanvallen lijken nog niet het gewenste effect te hebben. IS lijkt alleen maar terreinwinst te boeken. Gematigd Syrisch verzet is niet stevig genoeg en haalt te weinig uit tegen IS, die steun krijgt van andere extremisten. In de provincie Idlib verjaagt de extremistische beweging Jabhat al-Nusra het gematigde verzet uit Jabal al-Zawiya. Jabhat al-Nusra heeft banden met Al Quaeda.
IS zou 2 november opnieuw een massa-executie hebben gepleegd. Zeker vijftig mensen, onder wie vier kinderen, zouden zijn vermoord.
De peshmerga zou op 3 november rond Kobani terrein hebben gewonnen op IS. Toevoer van voorraden zou zijn afgesneden.
Elders boekt IS winst. Zo werd er in Syrië weer een gasveld veroverd. Olie en gas vormen de voornaamste inkomstenbronnen van de terreurorganisatie. Koerdische eenheden zouden in de buurt van Zumar en Sinjar op hun beurt tweehonderd Jezidi hebben bevrijd die door IS waren ontvoerd.

5 november 2014

De prijs van seksslaven is gekelderd. IS rekent nu vaste prijzen: een vrouw van 40 jaar kost 34 euro, een tiener kost 100 euro en een kind van 9 jaar oud gaat voor 138 van de hand. Mannen mogen niet meer dan drie slaven kopen tenzij ze uit Turkije of de Golfstaten komen. Wie andere prijzen hanteert riskeert de IS-kogel. De vrouwen en meisjes zijn in Irak en Syrië ontvoerd. De mannen zijn door IS gedood. De slavenhandel is levendig maar brengt minder op dan enkele maanden geleden, toen er nog 1000 euro werd gerekend.
Human Rights Watch (HMR) maakt bekend dat het kinderen heeft gesproken die door IS zijn gemarteld en mishandeld. Ruim honderdvijftig jongens werden eind mei in Kobani door IS gevangen genomen. Eenderde wist te ontsnappen en de anderen werden in groepjes vrijgelaten. De laatste 25 jongens van 14 tot 16 jaar oud werden op 29 oktober vrijgelaten. Ze melden aan HRW dat ze verplicht werden godsdienstlessen te volgen en als het IS op de een of andere manier niet aanstond werden ze met tuinslangen en elektriciteitsdraad geslagen. Ook moesten ze video's bekijken van onthoofdingen. De laatsten die werden vrijgelaten kregen een dvd met religieus materiaal en wat geld mee.
De coalitie wordt opgeroepen om naast Kobani ook Aleppo te steunen. Daar heeft de door het westen gesteunde oppositie te maken met IS en de troepen van president Assad.

9 november 2014

De leider van IS, Abu Bakr al-Baghdadi, is zaterdag 8 november gewond is geraakt bij een luchtaanval van de coalitie. IS meldt dat het goed met de emir gaat en dat het kalifaat niet eindigt met de dood van de IS leider.
De peshmerga hebben in de week dat de Iraaks-Koerdische strijders meevechten om Kobani, nog niet zoveel succes geboekt. Ze winnen een straatje en verliezen een straatje, maar grote winst op IS blijft vooralsnog uit. De Koerden hebben zwaardere wapens nodig en betere communicatiemiddelen om verschil te kunnen maken.
IS heeft negen tanks buitgemaakt bij de verovering van een Syrisch gasveld en die worden naar Kobani gereden.
De peshmerga weten in het noorden van Irak vijftig Jezidi te bevrijden, kinderen en vrouwen.
Amerika stuurt nog een vijftienhonderd militairen, niet om te vechten maar om Iraakse soldaten te trainen en te adviseren. Er waren eerder al veertienhonderd Amerikanen met datzelfde doel afgereisd naar Irak.
Ondertussen heeft de terreurgroep Jabhat al-Nusra drie dorpen in noord Syrië veroverd: Safuhuan, Fatira en Hazari. De gematigde rebellen in Syrië, die in de strijd tegen Assad steun kregen van het Westen, raken steeds verder in het nauw.

10 november 2014

IS krijgt steun uit Egyptiche hoek; Ansar Beit al-Maqdis heeft trouw gezworen aan IS. Ansar Beit al-Maqdis is een extremistische jihadistische groepering. Deze extremisten opereren vanuit de Sinaï-woestijn in Egypte.

13 november 2014

IS voert een eigen munt in de gebieden van Syrië en Irak in waar ze op dit moment de overheersende partij zijn. De soennitische terreurgroep wil niet dat de moslims deelnemen aan het economische systeem dat 'gebaseerd is op satanische woeker.' De IS-munt is 'zuiver gewijd aan God'. Volgens de nieuwszender CNN komt IS met zeven muntstukken, waarvan er twee van goud zijn, drie van zilver en twee van koper. Wat de wisselkoers wordt maakt IS nog bekend. De invoering van een eigen munt wordt gezien als een serieuze poging om een legitieme en functionerende staat in te richten.
De bij een bombardement gewond geraakt leider van IS, Abu Bakr al-Baghdadi heeft weer gesproken. Hij roept op tot 'vulkanen van jihad overal.' Ook kondigt hij uitbreiding van het kalifaat in Egypte, Lybië en het Arabisch Schiereiland aan.

15 november 2014

Volgens nog niet bevestigde bronnen heeft het Iraakse leger de oliestad Baiji heroverd. IS kreeg de olieraffinaderijen in juni in handen. Met de olie finaciert IS de strijd.
In Syrië besluiten IS en het aan Al Quaeda verbonden Nusrafront samen te werken in plaats van elkaar te bestrijden.

16 november 2014

Volgens een nieuwe video is de Amerikaanse hulpverlener Peter Kassig (26) onthoofd. Het werd bij de vorige onthoofding, van de Britse hulpverlener Alan Henning in begin oktober, al aangekondigd. IS onthoofde ook een groep Syrische soldaten. Dat bracht IS in een kwartier durende video naar buiten. De beul, een man in het zwart gekleed en met een Brits accent, stelt dat de onthoofdingen een vergelding zijn voor de westerse strijd tegen IS.

19 november 2014

Westerse inlichtingendiensten openen de jacht op de beulen die op het filmpje staan van 16 november. Ze staan er op één na ongemaskerd op. Waarschijnlijk is de gemaskerde beul Jihadi John, een Brit die zich bij IS heeft aangesloten en die eerdere onthoofdingen op zijn naam heeft staan. Er worden gezichtsherkenningsprogramma's gebruikt om de ongemaskerde beulen te identificeren.

21 november 2014

De coalitie heeft 30 luchtaanvallen op IS uitgevoerd. Het grootste deel daarvan (23) vond in Irak plaats en de rest in Syrië.
Ondermeer de Noord-Iraakse oliestad Baiji zou zijn bestookt door coalitie-bommen. Voertuigen van IS zouden zijn geraakt.
In Syrië vonden bombardementen in Raqqa plaats, waar een kazerne zou zijn getroffen. Raqqa is het bolwerk van IS in Syrië. Bij Kobani vielen ook weer bommen. Koerdische strijders verdedigen de stad nog steeds.

27 november 2014

IS vreest een aanval op Mosul in Irak en verhuist daarom de gevangenen naar Raqqa in Syrië. In juni nam IS vooraanstaande figuren gevangen en die zaten sindsdien in Mosul in de gevangenis. Raqqa is 25 november opnieuw bestookt vanuit de lucht. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldt 95 doden en 100 gewonden.

29 november 2014

IS zou vanaf Turks grondgebied aanvallen hebben uitgevoerd op de grensovergang tussen Turkije en de stad Kobani. Koerdische en Syrische activisten brengen dit naar buiten, maar het is niet zeker of het klopt. De Turkse regering zou een ernstig probleem hebben als blijkt dat dit waar is. Turkije doet veel te weinig om de Koerden in Kobani te helpen, meent de internationale gemeenschap al lange tijd.
IS brengt met zelfmoordenaars vier autobommen en iemand met een bomgordel tot ontploffing.
De internationale coalitie voert bombardementen uit in het noordoosten van Syrië. Stellingen rondom Raqqa en een luchtmachtmachtbasis, die IS eerder op Syrië had weten te veroveren, worden bestookt. Het Syrische leger voerde het laatste weekend van november ook aanvallen uit bij Jassim, met vatbommen, oliedrums gevuld met explosieven.

1 december 2014

Op 1 december komt in het nieuws dat IS mogelijk de Israëlisch-Candadese Gill Rosenberg heeft ontvoerd. Bronnen melden dat ze veilig is maar Canadese media zijn daar nog niet zeker van.

Syrië en Irak

Legenda
A. Kobani
B. Sinjar
C. Ramadi
D. Idlib
E. Zumar
F. Safuhan
G. Fatira
H. Hazari
I. Baiji
J. Mosul
K. Jassim

Lees verder

© 2014 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nerika, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.nu.nl/buitenland/3917933/afgelopen-dagen-zeker-honderd-strijders-gedood-in-kobani.html geraadpleegd op 1 november 2014
 • http://www.volkskrant.nl/dossier-islamitische-staat/peshmergas-trekken-belegerd-kobani-binnen~a3780369/ geraadpleegd op 1 november 2014
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2014/10/30/massagraf-met-slachtoffers-van-islamitische-staat-ontdekt/ geraadpleegd op 1 november 2014
 • Leeuwarder Courant 3 november 2014/ 4 november 2014/ 14 november 2014/ 15 november 2014/ 19 november 2014
 • Friesch Dagblad 5 novemver 2014/ 8 november 2014
 • http://www.nu.nl/buitenland/3924537/bevestigt-verwondingen-leider-baghdadi.html geradpleegd op 9 november 2014
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2014/11/10/egyptische-militanten-zweren-trouw-aan-is/ geraadpleegd op 10 november 2014
 • http://www.nu.nl/buitenland/3928378/islamitische-staat-voert-eigen-munt-in.html geraadpleegd op 14 november 2014
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2014/11/14/islamitische-staat-gaat-eigen-munteenheid-uitgeven/?show_feedback_form=1 gerasdpleegd op 14 november 2014
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/is-claimt-onthoofding-kassig-in-nieuwe-video~a3791535/ geraadpleegd op 16 november 2014
 • http://www.telegraaf.nl/buitenland/23360345/__Zeker_30_luchtaanvallen_op_IS__.html geraadpleegd op 24 november 2014
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2014/11/29/is-valt-kobani-voor-het-eerst-vanuit-turkije-aan/ geraadpleegd op 29 november 2014
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/lot-van-mogelijk-ontvoerde-canadese-is-onduidelijk~a3801581/ geraadpleegd op 1 december 2014

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS, ISIS, Daesh) – november 2014"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 18-04-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Islamitische Staat
Bronnen en referenties: 14
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!