InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Islamitische Staat (IS, ISIS, Daesh) – oktober 2014
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS, ISIS, Daesh) – oktober 2014

Islamitische Staat (IS, ISIS, Daesh) – oktober 2014 Islamitische Staat (IS) staat begin oktober 2014 voor de grens van Turkije. Dit NAVO-land was tot oktober steeds terughoudend in zijn deelname aan de strijd tegen IS. Met de strijd in Kobani, een stad die bijna op de grens ligt, en de nadering van IS tot een Turkse enclave op Syrisch gebied, moet de Turkse president Erdogan wel besluiten tot actie. Het gevaar van de IS komt te dichtbij. De Koerdische strijders krijgen steun van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen.

Turkije

Turkije kan niet langer aan de zijlijn blijven staan. Er staan vluchtelingen voor de grens tussen Syrië en Turkije en de IS-strijders komen steeds dichterbij. Voor vele vluchtelingen werd de grens eind september al geopend. De mensen vertellen afschuwelijke verhalen over de wreedheden van IS. Er zitten op 2 oktober 2014 al anderhalf miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije. President Erdogan meldt aan het Turkse parlement dat hij zich in de strijd tegen IS en de terroristen zal gaan mengen. Het parlement in Ankara stemt op 2 oktober 2014 in met een mandaat voor een jaar.

Gijzelaars

Vanwege de naderende IS zet NAVO-land Turkije tanks aan de grens. Er loopt een 1200 kilometer lange grens tussen Turkije en Irak en Syrië. Begin oktober besluit de Turkse regering dat de militairen die grens over mogen steken om de terreurgroep IS te bestrijden. Turkije hield zich tot dan toe redelijk afzijdig voor zover dat kon, maar ontkomt niet aan actieve deelname. IS komt te dichtbij. Turkije was afhoudend omdat het buurland van Syrië en Irak bang is dat er uit de strijd tegen IS ‘lachende derden’ zullen opstaan. Een lachende derde zou Syrische president Assad kunnen zijn. Turkije wil dat Assad zijn macht opgeeft. IS heeft bovendien tientallen Turkse gijzelaars in handen, die met actieve deelname in een extra gevaarlijke situatie komen te verkeren.

Veilig gebied

Turkije creëert langs de grens, in Syrië, een veilig gebied waar vluchtelingen tijdelijk kunnen verblijven. De veilige zones worden gerund samen met Syriërs, met het Vrije Syrische Leger, het pro-westese FSA, en het Islamitisch Front. Turkse troepen beschermen de zones. Turkije heeft ook een enclave op Syrisch gebied dat beschermd moet worden. Dat stukje grondgebied in den vreemde wordt sinds 1921 Turks genoemd. Die enclave in een belangrijk gebiedje, want het mausoleum van Suleiman Shah, de grootvader van de stichter van het Ottomaanse Rijk, staat er. De afstand tussen graftombe en Turkse grens is slechts 20 kilometer. Het ligt op een schiereilandje in een stuwmeer in de Eufraat en wordt beschermd door Turkse militairen. Het nabijgelegen dorp Karakozak is al in handen van IS. De terroristen bedreigen ook de Koerdische stad Ayn al-Arab dat door de Koerden Kobani wordt genoemd en daarmee is de strijd weer een stapje dichterbij Turkije gekomen. Kobani ligt vrijwel op de grens.

Archeologie

De strijd levert ook slachtoffers in de archeologische hoek. Het wemelt van de antieke handelswaar, archeologische en antieke objecten die zijn geplunderd, gesmokkeld en die worden verkocht. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om Romeinse munten, kleitabletten met spijkerschrift, mozaïeken of bijvoorbeeld een eeuwenoude bijbel met een kaft van gazellenleer. In Istanbul is het in een café te koop. Syrië wordt archeologisch uitverkocht. Het land is een archeologische goudmijn en dan niet alleen voor wetenschappers. Strijders die hun strijd niet van de wind kunnen betalen verdienen met de handel in antiek een flinke duit. Het wordt van archeologische sites geroofd en uit depots gestolen. Archeologische vindplaatsen worden niet meer bewaakt, zodat de dieven vrij spel hebben. IS heeft er een inkomstenbron aan en ook de Koerdische strijders. Zelfs arme Syriërs zien hun kans schoon iets bij te verdienen met de handel in bodemvondsten en antiek. In oorlogssituaties heeft cultureel erfgoed het zwaar en dat is in Syrië, een archeologisch rijk land, niet anders.

1 oktober 2014
IS laat twee bommen bij twee scholen ontploffen. Ze gaan af bij scholen in de Syrische stad Homs. Zeker 22 mensen vinden de dood en tientallen raken gewond. De daders wilden zoveel mogelijk kinderen treffen, omdat de bommen tot ontploffing worden gebracht op het moment dat de scholen uitgaan. Bij de ene school wordt een autobom gebruikt en bij de tweede school blaast een man zichzelf op.

3 oktober 2014

Op 3 oktober komen er videobeelden naar buiten waarop de onthoofding van de Britse hulpverlener Alan Henning is te zien. Islamitische Staat heeft hem onthoofd. In Groot Brittannië is met afschuw gereageerd op de misdaad. IS dreigt tegelijk dat een Amerikaanse gegijzelde de volgende is die onthoofd wordt.

6 oktober 2014

De Duitse krant Bild komt met het verhaal dat IS groepjes terroristen naar Europa stuurt om zich als vluchteling te laten opnemen in de azielzoekersopvang. IS hoopt op die manier de steeds beter beveiligde vliegvelden te kunnen omzeilen. De terroristen kunnen dan de strijd in Europa voortzetten. Amerika voerde in het weekeinde van 4 en 5 oktober opnieuw luchtaanvallen op Syrië uit. IS rukt steeds verder op naar Kobani en heeft al een vlag op de berg Machta Nur en op een gebouw in de Koerdische stad geplant. Turkije zet steeds meer tanks op de grens voor de grensbewaking, maar mengt zich nog niet actief in de strijd. Ten zuiden van de stad Suruc heeft Turkije twee dorpen geëvacueerd na granaatinslagen. IS krijgt intussen steun van de Pakistaanse Therik-e-Taliban. Hun leider, Maulana Fazlullah, roept op dat de extremisten de eenheid moeten bewaren en rivaliteiten even moeten vergeten.
De Nederlandse F16's gooien dinsdag 6 oktober de eerste drie bommen op bewapende voertuigen van IS. De vernietiging van IS-wapentuig moet de Koerdische Peshmerga-strijders in Noord-Irak helpen.
In Den Haag bezetten Koerdische demonstranten de Tweede Kamer om aandacht voor de situatie in Kobani te vragen.

8 oktober 2014

IS heeft de stad Kobani aan drie kanten ingesloten. Er is een bloedige strijd aan de gang om de stad, tussen Koerdische strijders en IS. De coalitie heeft luchtaanvallen uitgevoerd en daarmee IS tot staan gebracht. De Amerikanen werpen bommen op IS-tanks, pantserwagens en stellingen. Turkije doet vooralsnog niets en staat met tanks aan de grens te kijken naar wat er anderhalve kilometer verder gebeurt. Erdogan van Turkije wil een no-flyzone en een bufferzone voor het opvangen van vluchtelingen en hij wil meer wapens voor de islamitische opstandelingen die tegen Assad van Syrië strijden. Ook wil de Turkse president dat de Koerden zich aansluiten bij de strijd tegen Assad. Erdogan houdt vooralsnog wapenleveranties aan de Koerden tegen, omdat hij niet wil dat de Koerden zich in een autonoom Koerdisch gebied in het noorden van Syriê nestelen. In veel Turkse steden zijn Koerdische demonstraties vanwege de afwachtende houding van Turkije. De bewoners van Kobani die hun stad nog niet zijn ontvlucht, vrezen executies door IS. Er dreigt een etnische zuivering.

10 oktober 2014

IS heeft volgens de berichten een derde van de stad Kobani in handen, ondanks de bombardementen van de Amerikanen.
Nederlandse F16's hebben voor de derde keer bombardementen uitgevoerd op stellingen van IS. Er werden drie aanvallen uitgevoerd, samen met de Amerikaanse luchtmacht. Tal Afar en Hit, in het noorden van Irak, werden aangevallen. De bommen raakten een kleine strijdgroep, een gewapend voertuig en twee eenheden van IS geraakt.

12 oktober 2014

De luchtaanvallen op de strijders van IS hebben nut; het lijkt erop dat de opmars in Kobani tot staan is gekomen. De gevechten spelen zich nu vooral af in de stad, tussen de huizen. Dat is gunstig voor de Koerdische strijders, maar een probleem is dat IS tanks en artillerie laat aanvoeren. Koerden, die juist gebrek aan munitie en wapens, willen een veilige zone naar Kobani om hulp en wapens naar de stad te kunnen vervoeren. Turkije ziet zo'n corridor nog niet zitten. Ondertussen worden Koerden die in Irak tegen IS vechten getraind door Britse militairen in het gebruik van zware machinegeweren. In het noorden en westen van Irak heeft IS aanslagen uitgevoerd. Strijders uit Duitsland, Saudi-Arabië en Turkije zouden de zelfmoordaanslagen hebben uitgevoerd, volgens een verklaring van IS. De terreurbeweging houdt honderden Jezidi vast in Syrië en Irak. Jonge vrouwen en meisjes zouden worden gedwongen met IS-strijders te trouwen, meldt Human Rights Watch.

14 oktober 2014

Syrische Koerden zouden IS-stellingen in Kobani hebben heroverd. Daarbij zouden de Koerden zware wapens hebben buitgemaakt. De VS steunt met luchtaanvallen en bestookt IS-posities rond Kobani.
IS roept jihadisten overal in de wereld op aanslagen te plegen tegen de landen die zich bij de coalitie hebben aangesloten.

16 oktober 2014

De New York Times meldt dat IS nu het gebied beheerst waar chemische wapens van Irak - dat stond destijds nog onder president Saddam Hussein - zijn gevonden en deels vernietigd. Het ging om mosterd- en zenuwgas dat Hussein in de jaren 80 had gebruikt. Het is onduidelijk of IS door de bezetting van delen van Irak ook in het bezit is gekomen van chemische wapens.
De bombardementen van de Amerika op IS-doelen rond Kobani hebben waarschijnlijk aan honderden IS-strijders het leven gekost. Er zijn meer aanvallen omdat er meer militaire activiteit van IS wordt waargenomen. In de stad zitten er Koerdische sluipschutters op de daken om IS-strijders tegen te houden. Kobani houdt nog steeds stand. Naar schatting zijn er nog tweeduizend burgers in de stad, de andere bewoners zijn naar Turkije gevlucht.
Volgens de berichten verliest IS terrein in en om de stad. De strijd om Kobani wordt Ayn al-Arab genoemd. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldt dat er in de strijd sinds half september zeker 662 mensen zijn omgekomen. IS zou 17 burgers hebben geëxecuteerd, er zouden aan de Koerdische kant zeker 268 mensen zijn omgekomen en minstens 374 IS-strijders. Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal hoger.

Guerrillagroepen

In oktober wordt bekend dat er steeds meer kleine guerrillagroepen in Syrië jacht maken op jihadisten. Ze sporen in kleine groepen jihadisten op, ontvoeren ze en maken ze vervolgens meedogeloos af. Ze dragen namen als Witte Lijkwade, Brigade van de Engel des Doods en Spookbrigade. Het is een nieuw element in de strijd tegen IS. De beweging is samengesteld uit cellen die uit vier personen bestaat. De cellen werken onafhankelijk van elkaar. Ze zijn vooral actief in de provincie Deir ez-Zor. De meeste deelnemers aan deze groepen willen zich wreken op de wrede praktijkenvan de IS. Ze zaaien angst onder de jihadisten en daarin lijken ze succes te hebben. De meeste slachtoffers vallen door de Amerikaanse luchtaanvallen.

18 oktober 2014

IS zou aan het oefenen zijn met straaljagers die zijn buitgemaakt op de Syrische luchtmacht bij Aleppo en Raqqa. De terroristen zouden drie toestellen hebben. Er duikt opnieuw een video op waarin de Britse gijzelaar John Cantlie waarschuwt voor een nieuwe Golfoorlog. Cantlie zit al sinds 2012 gevangen. IS wint terrein in de Iraakse provincie Anbar. In de stad Ramadi is een avondklok ingesteld.

PKK

Turkije pakt Koerdische strijders op die de Turkse grens oversteken. Het zouden strijders zij die weliswaar tegen IS vechten maar zelf behoren tot de Koerdische PKK. Turkije vindt de PKK net als IS een terreurbeweging. Turkije is bang dat de strijd wordt aangegrepen om alsnog een onafhankelijk of semi-onafhankelijk Koerdisch gebied uit te roepen. De PKK zou dan een nieuwe basis heben om aanvallen op Ankara uit te kunnen voeren. De leider van de PKK, Abdullah Öcalan, zit al sinds 1999 vast in een Turkse gevangenis. De meeste PKK-strijders zitten in Noord-Irak. Begin van de eenentwintigste eeuw liet de PKK de eis op een onafhankelijk Koerdistan in het zuidoosten van Turkije en delen van Syrië en Irak varen. Wel eisen ze meer politieke en culturele rechten voor de Koerden.

20 tot 23 oktober 2014

De VS heeft wapens gedropt die in handen zijn gevallen van IS. Een van de 27 pakketten is niet goed terechtgekomen, erkent een woordvoerder van het Pentagon.
Turkije opent op 21 oktober de grens voor Iraaks-Koerdische peshmerga-strijders. Ze mogen voor het eerst via Turkije naar Syrië reizen. VS en Turkije hebben een afspraak gemaakt dat er duizend pershmerga-strijders de grens over mogen om bewapend mee te aan doen met de strijd om Kobani. Syrië meldt dat er twee vliegtuigen zijn vernietigd die in handen waren gevallen van IS.
Op 23 oktober bombardeert de coalitie de berg Tel Shair. Het symbool van IS, de vlag die op de berg was geplant, is weggebombardeerd.

28 oktober 2014

In het Internettijdschrift Dabiq staat een artikel over de verkoop van gevangenen. IS verdient grof geld met oliehandel op de zwarte markt, maar ook met de verkoop van vrouwen en kinderen. Ze worden als seksslavinnen verkocht. IS zegt dat het volgens de sharia gebeurt, volgens de regels van de islamitische wetgeving. Jezidi vrouwen en kinderen die in het Sinjar-gebergte zijn buitgemaakt zijn verdeeld over de strijders en een vijfde van de slaven is vergedragen aan de centrale IS-leiding als een soort belasting. In het artikel wordt uit de mond van een IS-woordvoerder het volgende opgetekend: "Wij zullen jullie Rome veroveren, jullie kruisen breken en jullie vrouwen tot slaaf maken." De vrouwen en meisjes krijgen een prijskaaartje en zijn onderwerp van onderhandeling. De Jezidi-vrouwen worden aan jongeren gegeven om ze over te halen deel te nemen aan de strijd. Voor duizend dollar is een vrouw te koop.

29 oktober 2014

De Britse gijzelaar John Cantlie, die al sinds november 2012 in Syrië vastzit, wordt door IS gebruikt voor vide-boodschappen. Hij duikt regelmatig op om te melden dat de VS en Groot-Brittanië niet genoeg doen om hem vrij te kopen. Ook meldt hij dat de luchtaanvallen op IS niet zoveel effect hebben en dat Kobani snel zal vallen.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken roept de media op een coalitie aan te gaan om gezamenlijk een tegenwicht te bieden aan de IS-propaganda en haatzaaiende mededelingen.
Ongeveer vijftig strijders van het Vrije Syrische leger zijn via Turkije Kobani binnengetrokken. Ze gaan de Koerdische strijders helpen in hun strijd tegen IS. Ook zo'n 150 Iraaks-Koerdische strijders sluiten zich aan bij de verdedigers van Kobani. IS heeft tanks en pantserwagens ingezet en belegert de stad al weken. In Homs heeft IS een gasveld aangevallen en dat volgens berichten van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten bijna in handen. In Irak heeft IS een bloedbad aangericht door bij Hit dertig Soennitische medewerkers van veiligheidstroepen te executeren. De mannen werden door de straten gevoerd, waarbij IS met een megafoon schalde dat het afvalligen waren en dat ze daarom dood moesten.
Al-Qaeda verafschuwt de luchtaanvallen door de coalitie en trekt daarom de banden met IS aan. IS splitste zich eerder af van Al-Qaeda. Als de twee de strijdbijl begraven kunnen ze geruikmaken van elkaars sterke punten. Al-Qaeda heeft een internationaal netwerk en IS de populariteit na het uitroepen van het kalifaat.

November 2014

Kobani blijft belegerd en verdedigd door Syrische en Iraakse Koerden. Er worden verschilende massagraven ontdekt.

Turkije tegen IS

Legenda
A. Ayn al-Arab/ Kobani
B. Mausoleum van Suleyman Shah
C. Homs
D. Eufraat
E. Suruc
F. Tal Afar
G. Hit
H. Aleppo
I. Raqqa
J. Ramadi
K. Sinjar gebergte

Lees verder

© 2014 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
nieuws uitgelichtKobani: een Syrische stadKobani is een Syrische stad nabij de Turkse grens. De Arabische naam van de stad is 'Ayn al-'Arab. In de media wordt ech…
Islamitische Staat (IS, ISIS, Daesh) – december 2014nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS, ISIS, Daesh) – december 2014Islamitische Staat belegert de Syrische stad Kobani sinds medio september. Koerden, gesteund door pershmerga, houden sta…
Islamitische Staat (IS, ISIS, Daesh) – november 2014nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS, ISIS, Daesh) – november 2014Islamitische Staat belegert de Syrische stad Kobani al de hele maand oktober. Vanaf de Turkse grens is te zien hoe hevig…
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – augustus 2014Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – augustus 2014Islamitische (IS, ISIS of Daesh) is en soennitische terreurbeweging die in Irak en Syrië een kalifaat uitroept en dat la…
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) in 2014nieuws uitgelichtIslamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) in 2014Islamitische Staat, de terreurbeweging die wordt aangeduid met de letters IS, uit te spreken als 'Ie Es', heeft een grot…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nerika, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Leeuwarder Courant 1 oktober 2014/ 2 oktober 2014/ 6 oktober 2014/ 9 oktober 2014/ 14 oktober 2014/ 16 oktober 2014/ 17 oktober 2014/ 18 oktober 2014/ 28 oktober 2014/ 29 oktober 2014/ 30 oktober 2014
  • Friesch Dagblad 2 oktober 2014/ 16 oktober 2014/ 17 oktober 2014/ 18 oktober 2014
  • http://www.nu.nl/buitenland/3894742/britse-gijzelaar-alan-henning-onthoofd.html geraadpleegd op 4 oktober 2014
  • http://nos.nl/artikel/707255-f16s-nl-bombarderen-doelen-is.html geraadpleegd op 7 oktober 2014
  • http://www.hartvannederland.nl/algemeen/2014/binnenhof-extra-beveiligd-na-protest-koerden/ geraadpleegd op 9 oktober 2014
  • http://www.nieuws.nl/algemeen/20141011/Nederlandse-F-16s-weer-actief-boven-Irak geraadpleegd op 10 oktober 2014
  • http://www.nrc.nl/nieuws/2014/10/22/erdogan-noemt-droppen-wapens-door-vs-in-kobani-verkeerd/ geraadpleegd op 22 oktober 2014

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS, ISIS, Daesh) – oktober 2014"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 13-04-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Islamitische Staat
Bronnen en referenties: 8
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!