InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – september 2014
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – september 2014

Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – september 2014 IS, Islamitische Staat, begint in de zomer van 2014 aan een opmars in Syrië en Irak. IS is de afkorting voor Islamitsche Staat die ook wel ISIL wordt genoemd, Islamitische Staat in Irak en de Levant of ISIS, Islamitische Staat in Irak en Syrië. In september 2014 heeft IS een groot gebied in handen en zijn er honderdduizenden mensen op de vlucht voor hun wreedheden. We volgen de ontwikkelingen in de herfst van 2014.

Coalition of the Willing tegen Islamitische Staat

In september 2014 ontstaat er een coalitie van landen die de strijd tegen IS willen aanbinden. Het is een Coalition of the Willing, een multinationale troepenmacht. Op een NAVO-top in Wales, begin september 2014, wordt er een kerncoalitie gesmeed waarin de landen Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Denemarken, Turkije, Polen, Canda, Australië en de VS participeren. Nederland wil wel meedoen maar wordt gepasseerd omdat het geen zware wapens heeft. Arabische landen wordt gevraagd ook mee te doen. Verschillende landen geven militaire of financiële steun, zoals Saudi-Arabië, Jordanië, Egypte, Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Koeweit. Met de steun van de Arabische landen is de campagne tegen IS niet alleen een westerse aangelegenheid. Doel is om IS met wortel en tak uit te roeien.

September 2014

2 september 2014

IS geeft opnieuw een video vrij waarop een onthoofding is te zien van een Amerikaanse journalist. Steven Sotloff wordt gedood, wederom als waarschuwing aan Obama. Amerika had zich niet moeten bemoeien met de herovering van de Mosouldam op IS. Sotloff is de derde executie met een videoboodschap en de vierde is aangekondigd, een Britse hulpverlener.

14 september 2014

IS publiceert een video met de onthoofding van een 44-jarige Britse hulpverlener David Haines. Hij was in 2013 door een Syrische militante groep ontvoerd. IS liet hem al zien in de video van de onthoofding van de 31-jarige journalist Steven Sotloff die op 2 september was gepost. De Britse premier David Cameron noemt de terreurgroep IS 'geen moslims maar monsters.'

23 september 2014

Op 23 september worden er vanaf twee Amerikaanse schepen die in de Rode Zee en Perzische Golf liggen tomahawk raketten afgevuurd op Syrisch grondgebied. Zeker vijftig raketten worden afgevuurd. De aanval wordt uitgevoerd door Amerika samen met de Soennitische coalitiepartners uit de regio. Daar is bewust voor gekozen, om het niet een westerse actie te laten zijn. IS kan nu niet zeggen dat het een westerse kruistocht tegen de islam is. IS is zelf ook Soennitisch. In september besluiten de Arabische landen uit de regio, die niets op hebben met de IS, actief mee te doen met de coalitie. De aanval van 23 september is de eerste actie.
De VS voerden sinds augustus al luchtaanvallen uit op IS-doelen in Irak. Het aantal van 190 luchtaanvallen wordt genoemd.

Vliegtuigen

De aanvallen gaan vanaf schepen en vanuit gevechtsvliegtuigen die af en aan vliegen boven Syrië, boven steden en gebieden waarvan men denkt te weten dat zich daar IS-terroristen ophouden. In ieder geval Bahrein en Saudi-Arabië zouden betrokken zijn bij de aanvallen, en ook de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië. Qatar zou de luchtaanvallen ook steunen. Assad van Syrië is op de hoogte van de aanvallen en het Syrische leger vecht tegen IS.

Doelwit Raqqa

Doelwit van de aanvallen van 23 september is vooral de zelfbenoemde hoofdstad van IS, Raqqa, in het noorden van Syrië en Deir al-Zor. Behalve IS is een aan al-Qaeda gelieerde groepering al-Nusra doelwit.

Vluchtelingen

De aanval kon niet langer op zich laten wachten, nu er een enorme stroom Koerdische vluchtelingen naar de grens met Turkije trekt. Velen zijn de grens ook al over gestoken en Turkije binnengelaten. Het is slechts een rolletje prikkeldraad dat IS van Turkije scheidt. Ook grensplaats Aleppo en de grens met Irak zou zijn aangevallen. De Koerden noemen IS Daesh.

Video

Er zijn tussen de 20.000 en 31.500 militanten aangesloten bij de terreurorganisatie, meldt CIA. Op de dag van de luchtaanval circuleert er een video op Internet van een jihadist uit Nederland die anderen oproept “iets” te doen tegen de Nederlandse overheid, omdat Nederland Amerika steunt. Amerika valt niet zozeer IS aan, maar de islam, zegt hij. Hij toont de ravage na een luchtaanval. Daar zouden ook drie jihadisten uit Nederland bij zijn omgekomen. De jihadist roept op tot een terreurdaad. Een dergelijke oproep is strafbaar en het OM in Nederland stelt een onderzoek in.

24 september 2014

NAVO-lidstaat Turkije geeft ook militaire en logistieke steun aan de luchtaanvallen op IS. President Tayyip Erdogan maakt zich grote zorgen over het oprukken van IS in Syrië en Irak en de komst van honderdduizend Koerdische vluchtelingen uit Syrië. Eerder weigerde Turkije militaire steun aan de acties van de coalitie. Amerika kondigt meer acties aan die de IS moeten verzwakken en uiteindelijk vernietigen. De luchtaanvallen van 23 september zijn uitgevoerd omdat een tak van Al-Quaeda op het punt stond terroristische aanvallen uit te voeren op doelen in Europa en de VS.

Terreurbioscoop

Intussen heeft IS een nieuw middel in de strijd gegooid. De terreurgroep opende in de Noord Iraakse stad Mosul een 'Terreurbioscoop' waar de misdaden van de IS-strijders zijn te zien. Op beeldschermen aan de oever van de Tigris worden geen gewone speelfilms vertoond, maar gruweldaden en oorlogsmisdaden. Het doel is om angst te zaaien bij de bevolking.

Nederland

Op 24 september sluit Nederland zich aan bij de Coalition of the Willing en levert zes tot acht F-16's voor de strijd in Irak. Daarbij gaan er 130 militairen naar Irak die het Iraakse leger gaan trainer. In totaal gaan bijna 400 Nederlanders naar Irak, ondermeer ondersteunend personeel en beveiliging. In Syrië geeft Nederland humanitaire en diplomatieke hulp.
Persident Obama van Amerika noemt IS "Network of Death": de coalitie gaat het netwerk van de dood ontmantelen.

28 september 2014

Eind september begint IS een offensief tegen de Syrische stad Kobani. In de stad wonen Syrische Koerden die met vele duizenden op de vlucht gaan en de grens naar Turkije oversteken. De angst bestaat dat de strijd overslaat naar Turkije. Het land zet gepantserde voertuigen op de heuvels bij de grens. Amerika en de bondgenoten voeren op 28 september bombardementen uit op vier Syrische provincies: Aleppo, Raqqa, Hassakeh en Deir el-Zour. IS stellingen worden bestookt. De toegang tot de grootste aardgascentrale van het land werd bestookt. De centrale staat in Deir Ezzor en werd zelf niet door bommen geraakt. Een graansilo (Manbij), verlaten luchtmachtbasis (Tel Abyad), een lege school, elektriciteitsstations (Kuniko-centrale) en olie-installaties werden onder vuur genomen. De bedoeling is om de inkomstenbronnen van IS af te snijden.

1 oktober

Op 1 oktober laat IS twee scholen ontploffen.

Syrë

Legenda
A. Raqqa
B. Aleppo
C. Rode Zee
D. Persische Golf
E. Deir Ezzor
F. Mosul
G. Kobani
H. Manbij
I. Tel Abyad

Lees verder

© 2014 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Coalition of the Willing tegen jihadisten in Syrië en IrakCoalition of the Willing tegen jihadisten in Syrië en IrakDe VN-veiligheidsraad strijdt eensgezind tegen Islamitische Staat en jihadisten. Barack Obama sprak op 24 september 2014…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nerika, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Leeuwarder Courant 10 september 2014/ 30 september 2014/ 25 april 2015
  • http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2014/9/Aanval-op-IS-begonnen-Amerikanen-bombarderen-Raqqa-1605015W/?masterpageid=158493 geraadpleegd op 23 september 2014
  • http://m.nos.nl/artikel/701652-amerika-moest-in-syri-iets-doen.html geraadpleegd op 23 september 2014
  • http://www.telegraaf.nl/buitenland/23113434/__VS_voeren_luchtaanvallen_uit_op_IS_in_Syrie__.html geraadpleegd op 23 september 2014
  • http://www.bnr.nl/nieuws/syrie/230759-1409/vs-voeren-luchtaanvallen-uit-op-is-in-syri Geraadpleegd op 23 september 2014
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Coalition_of_the_willing geraadpleegd op 23 september 2014
  • Friesch Dagblad 24 september 2014
  • http://nos.nl/artikel/702293-nederlandse-f16s-naar-irak.html geraadpleegd op 24 september 2014
  • http://www.nu.nl/buitenland/3886427/obama-amerika-niet-in-oorlog-met-islam.html geraadpleegd op 24 september 2014

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) – september 2014"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 17-01-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Islamitische Staat
Bronnen en referenties: 10
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!