InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Islamitische Staat (IS, ISIS, Daesh) opmars zomer 2014
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS, ISIS, Daesh) opmars zomer 2014

Islamitische Staat (IS, ISIS, Daesh) opmars zomer 2014 IS, Islamitische Staat, begint in de zomer van 2014 aan een opmars in Syrië en Irak. IS is de afkorting voor Islamitsche Staat die ook wel ISIL of Daesh wordt genoemd, Islamitische Staat in Irak en de Levant of ISIS, Islamitische Staat in Irak en Syrië. We volgen de opmars in de zomer van 2014 en de bemoeienissen van Amerika. Eind 2017 valt het IS-kalifaat uiteen en begint het ruimen van het puin en het verzorgen van de wonden. In het voorjaar van 2019 wordt de laatste enclave ingenomen.

De Levant

De Levant is het Morgenland, de historisch-geografische naam voor een deel van Zuidwest-Azië. Het Morgenland is het deel van het Midden-Oosten dat direct ten oosten van de Middellandse Zee ligt, centraal tussen de drie continenten Afrika, Azië en Europa. Het is vanouds een doorgangsgebied voor rondtrekkende nomaden en reizende handelaars. De handelsroutes sloten naadloos aan op de oeroude zijderoutes

Opmars in de zomer van 2014

Juni 2014

De opmars van IS begint in 2013 en wordt heftiger in de zomer van 2014. Juni is de maand dat ISIS een offensief start tegen het Irakese regeringsleger. Er worden belangrijke steden ingenomen en de bewoners slaan op de vlucht. IS de beweging is zich in de zomer van 2014 IS gaan noemen, Islamitische Staat - neemt journalisten gevangen, die later werden ingezet als pressiemiddel onder het mom: doe wat wij zeggen of we vermoorden deze man. Het is een rechtstreekse waarschuwing aan Barack Obama, president van Amerika. Zowel het slachtoffer als de beul spreekt via de film tot Obama. De opmars in augustus 2014 gaat gepaard met de meest gruwelijke oorlogsmisdaden. In augustus herovert het Irakese leger enkele stellingen. IS volgt met de executie van een Amerikaanse journalist en een Koerd die op film worden gezet en gepubliceerd op Internet.

Augustus 2014

Er vinden etnische zuiveringen plaats en IS onthoofdt mensen als terreurdaad en afschrikwekkend voorbeeld.

1 september 2014

Op 1 september heroveren Irakese regeringstroepen samen met de peshmerga's, de autonome Koerdische strijders, de plaats Suleiman Bek. De plaats ligt ongeveer 160 kilometer ten noorden Bagdad. Suleiman Bel viel twee maanden eerder in handen van IS. De regeringstroepen en peshmerga's willen hun opmars voortzetten. Er doen ook vrijwilligers mee aan de strijd tegen IS.

Clusterbommen

IS blijkt over clusterbommen te beschikken en zet die ook in. Dat blijkt uit wat Koerdische strijders aantroffen in de Syrische grensplaats Ayn al-Arab, dat de Koerden heroverden op IS. De clusterbommen zouden op 12 juli en 14 augustus 2014 zijn afgevuurd. Clusterbommen zijn gericht op het maken van vele burgerslachtoffers.

Ontvoerd

Zeker tweeduizend vrouwen en kinderen zijn door IS ontvoerd. Ze worden op verschillende plaatsen gevangen gehouden. De kinderen worden ingezet als kindsoldaten en gebruikt als menselijk schild.

Misdaad

Irak vraagt steun in de strijd tegen IS, omdat de beweging niet Irakees is maar een grensoverschrijdende organisatie en een direct gevaar voor alle landen. De systematische vervolging van etnische en religieuze groepen door IS en het executeren van gevangen is een misdaad tegen de menselijkheid. Het Irakese leger executeert ook gevangen en beschiet net zo goed burgerdoelen. Ook dat zijn oorlogsmisdaden. De VN-Mensenrechtencommissie doet onderzoek.

Amerika

Obama wil in Irak niet in een grondoorlog betrokken worden. Er gaan geluiden op dat er op 1 september toch Amerikaanse troepen door de Iraakse stad Zumar reden. In onherkenbare kleding reden de westerse soldaten door de stad. Daar aanwezige journalisten meenden er desondanks Amerikaanse commando's in te zien. Amerika ontkent. Het Witte Huis erkent alleen dat het strijd voert tegen IS, maar dan alleen met luchtaanvallen. Het leger voerde ondermeer aanvallen uit op het noorden van Irak toen er een massamoord dreigde op de Jezidi. Obama hoopt dat de Koerdische strijders inmiddels zwaar genoeg bewapend zijn om de grondaanvallen te kunnen doen. Westerse landen bewapenen de Koerden.

Amerika zou wel drones in kunnen zetten die verkenningsvluchten kunnen uitvoeren. Een andere optie is dat er wordt samengewerkt met Assad van Syrië. Daar wil de westerse wereld nog niet aan, omdat Assad al twee jaar lang tegenstanders in eigen land gruwelijk onderdrukt en massamoorden heeft laten uitvoeren.

Syrische luchtaanvallen

Bij Syrische luchtaanvallen zouden op 4 september achttien IS- strijders zijn gedood, waaronder enkele belangrijke leiders.
De aanval vond plaats in een stadje vlakbij Raqqa, de stad die IS heeft uitgeroepen tot hoofdstad van het kalifaat. Ook is het voormalig hoofdkwartier van IS in Abu Kamal, vlakbij de Iraakse grens, aangevallen door Syrische troepen. Daar zouden ook IS strijders bij zijn omgekomen. Dertien gevangen van IS ontsnapten tijdens de luchtaanvallen. Of de feiten kloppen is moeilijk te controleren, want er zijn geen journalisten in het gebied. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bracht het nieuws naar buiten.

8 september 2014

Obama kondigt op 8 september een driestappenplan aan. Amerika is niet van plan grondtroepen te sturen. Op woensdag 10 september gaat de president van Amerika zijn plannen nader toelichten.
 1. steun vanuit de lucht, bombardementen;
 2. trainingen van Syrische militairen;
 3. financiële- en wapenhulp.

Strijders van Islamitische Staat

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA schat dat er tussen de 20.000 en 31.000 strijders actief zijn voor IS in Syrië en Irak. Eerder gaf de CIA een schatting van 10.000 door. Het grote aantal is het resultaat van de werving die uitgaat van de opmars in juni, het uitroepen van het kalifaat en de videofilmpjes op Internet.

15 september 2014

Op 15 september vindt er in Frankrijk een conferentie plaats over het bestrijden van IS. De coalitie tegen IS krijgt vorm. Landen bieden zelfs grondtroepen aan, maar dat wordt vooralsnog door de minister van Buitenlandse Zaken John Kerry van Amerika afgehouden. De grondtroepen moeten door de Syrische opstandelingen worden gevormd. De onthoofdingen laten zien dat internationale acties nodig zijn. IS wil met de wreedheden angst zaaien, zodat hun tegenstanders al op de vlucht slaan als de komst van IS wordt aangekondigd. De wreedheden ondergraven het moreel. De dood van één persoon heeft een geweldige impact, zeker als de executie wordt aangekondigd en via videobeelden wordt verspreid.

19 september 2014

Franse gevechtsvliegtuigen bombarderen stellingen van IS in Irak, op een logistiek depot. De Fransen vliegen vanuit de luchtmachtbasis al-Dhafra in de Verenigde Arabische Emiraten.

IS strijders veroveren in Syrië drie dorpen ten westen van de stad Ain al-Arab. Daar wonen vooral Koerden. Op 18 september waren al 21 dorpen in de omgeving veroverd. Veel mensen slaan op de vlucht. Turkije opent de grens voor duizenden Koerdische vluchtelingen. Turkije vangt al 1,3 miljoen Syrische vluchtelingen op. De vluchtelingen komen vooral uit Kobani. Op 21 september gooit Turkije de grenzen weer dicht.

De Levant

Legenda
A. De Levant
B. Suleiman Bek
C. Mosoul dam
D. Ayn al-Arab
E. Raqqa
F. Kobani

Lees verder

© 2014 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Coalition of the Willing tegen jihadisten in Syrië en IrakCoalition of the Willing tegen jihadisten in Syrië en IrakDe VN-veiligheidsraad strijdt eensgezind tegen Islamitische Staat en jihadisten. Barack Obama sprak op 24 september 2014…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nerika, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Levant geraadpleegd op 2 september 2014
 • Leeuwarder Courant 2 september 2014/ 15 september 2014
 • http://www.nu.nl/buitenland/3866175/irak-herovert-noordelijke-stad-suleiman-bek.html geraadpleegd op 2 september 2014
 • http://nos.nl/artikel/693974-is-onthoofdt-weer-journalist-vs.html geraadpleegd op 2 september 2014
 • http://nos.nl/artikel/694839-syrie-doodt-isleiders.html geraadpleegd op 5 september 2014
 • http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3751042/2014/09/19/Turkije-opent-grens-voor-vluchtelingen-Syrie.dhtml geraadpleegd op 19 september 2014
 • http://www.telegraaf.nl/buitenland/23102359/__Turkse_grens_open_voor_Syriers__.html geraadpleegd op 19 september 2014

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS, ISIS, Daesh) opmars zomer 2014"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 18-04-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Terrorisme
Bronnen en referenties: 8
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!