InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Islamitische Staat (IS of ISIS) – hoe de opmars te stoppen
nieuws uitgelicht

Islamitische Staat (IS of ISIS) – hoe de opmars te stoppen

Islamitische Staat (IS of ISIS) – hoe de opmars te stoppen IS is een tot de tanden toe bewapende extremistische groep die in Syrië en Irak strijdt voor een Islamitische Staat, een kalifaat. De terreurgroep richt zich op het stichten van een zuivere Islamitische staat, waarbij het doel de middelen heiligt. De beweging staat bekend om zijn gruweldaden. Via scholing en intimidatie worden kinderen en volwassenen klaargestoomd voor het grote heilige doel. IS werd voorheen als ISIS aangeduid. IS maakt zich schuldig aan systematische en grootschalige mensenrechtenschendingen.

Stoppen

IS heeft een aantal vijanden en de vraag is of zij de beweging kunnen stoppen. In een razend tempo breidt het kalifaat zich uit over Syrië en Irak en van stoppen lijkt op 16 augustus 2014 nog geen sprake. IS blinkt uit in strategische keuzes, maar met het op de hals halen van de woede en daarna de bommen van Amerika komt een einde van de IS-strijd iets dichterbij. De strijders van IS zeggen zelf niet bang te zijn voor de Amerikanen. Ze zijn voor niemand bang, alleen voor God.
IS heeft de volgende vijanden:
  • De regeringstroepen van Damascus, Syrië
  • Rebellengroepen in Syrië
  • De regering van Irak in Bagdad
  • Koerden
  • Amerika

Amerika

Amerika is als laatste aangeschoven bij de vijanden van IS door bombardementen te plegen op IS-stellingen rond de stad Erbil of Arbil. Het is de hoofdstad van de federale staat Iraaks-Koerdistan. De bombardementen waren een antwoord op de belegering van Erbil. In het weekend van 9 en 10 augustus 2014 startte Amerika met de aanvallen. De bommen werden gericht op Noord-Irak en het doel was de IS strijders te verdrijven. De eerste beschietingen vonden bij Mosoel plaats. Het lijkt erop dat daarna de rust in Erbil is teruggekeerd.

De bombardementen van Amerika werden ingezet om Amerikanen in Irak te beschermen en om humanitaire hulp te bieden aan de duizenden vluchtelingen die zonder eten en water het Sinjar-gebergte in waren gevlucht.

Niet iedereen gelooft in een positief effect van de bombardementen. Het zou ook IS in de kaart kunnen spelen, omdat de beweging zich dan nog meer op kan werpen als verdediger van de islam.

Militair inzicht

Het militaire inzicht van IS is terug te voeren naar de oorsprong van de terreurbeweging. In 2003 pakte Amerika Saddam Hoessein, dictator van Irak, en maakte daar trots melding van op de televisie. Het leger van Hoessein was verslagen en in het noorden van Irak verloor Al-Quaeda zijn machtspositie. In 2011 brak ook de oorlog in verschillende delen in Syrië uit. De opstand in Syrië radicaliseerde en overal vormden zich milities, gewapende groepen. ISIS zag toen zijn kans schoon Syrië binnen te vallen en de beweging is sindsdien gaan groeien.

Strategen

De grote man van de terreurgroep, Abu Bakr al-Baghdadi, verzamelde strategen om zich heen. Een aantal daarvan komt uit het voormalige leger van Saddam Hussein. Dat zijn strijders die militair geschoold zijn en militaire ervaring hebben. Deskundigen menen dat dit de mannen zijn die de strategie van IS uitdenken en die verantwoordelijk zijn voor de successen op het slagveld. Zij denken niet alleen maar aan vechten en tegenstanders onthoofden. Ze leggen ook infrastructuur aan op essentiële punten en veroveren belangrijke gebieden van strategische waarde, zoals dammen in Syrië en Irak. Daarmee hebben ze in feite de watertoevoer naar Irak in handen. In Syrië veroverden ze olievelden, zodat ze inkomsten hebben uit olie. Het geeft de terreurbeweging een economische basis.

Opmars

De opmars vanuit Syrië naar Irak vond in een razend tempo plaats.
IS maakt handig gebruik van de onvrede die in Irak is achtergebleven na het vertrek van Hoessein. De Soennieten werden daarmee ontvankelijk voor de leer van IS. De Soennieten waren onder Saddam Hoessein gewend aan de macht. Die moslims kiezen nu in groten getale de kant van IS. De verwachting is dat de Soennieten van Irak niet lang achter IS zullen blijven staan, er zullen weer afsplitsingen ontstaan: Jihadistische groepen krijgen altijd ruzie, is de ervaring. IS is af te breken door de beweging van binnenuit instabiel te maken.

Turkije

Turkije speelt een rol in de groei van IS. De Islamitische Staat kon dankzij Turkije zo sterk worden. De rebellengroepen die actief waren in Syrië gingen naar Turkije om voorraden in te slaan. De gewonden van de ISIS-groep werden in Turkse ziekenhuizen verpleegd. Turkije hielp iedereen die tegen Assad was. De moordenaars en verkrachters die nu in Syrië en Irak actief zijn, kwamen via de Turkse grens die landen binnen. Inmiddels controleert Turkije de grenzen beter en is het moeilijker om via de Turkse grens naar Syrië of Irak te gaan, al hecht niet iedereen geloof aan dat strengere Turkse beleid.

Erdogan van Turkije wordt door sommigen een moslimextremist genoemd. Hij helpt Jihadisten door ze hun gang te laten gaan en steunt islamitische organisaties die massaslachtingen aanrichten in Irak en Syrië en die christenen, Jezidi, Koerden en Alawieten vervolgen en vermoorden. IS-manschappen worden volgens getuigen in Turkije getraind, Turkije stuurt ambulances, ontvangt rekruten zoals jihadisten die uit Nederland komen om mee te strijden, Turkije steunt IS met geld, wapens en de aanvallen die door IS op Christenen en Jezidi worden uitgevoerd, worden vanuit Turkije beraamd. De terreurorganisatie IS helpt op zijn beurt om van Turkije een land met conservatieve Islamitische regels te maken.

Online

IS zet gruwelijke films zelf online. Het intimideert en roept angst op voor een groep die tot de tanden bewapend is en die geen gruweldaad mijdt. Door de massa-executies te laten zien zaaien ze angst.

IS zorgt in het algemeen voor angst voor de Islam en de moslims. Op internet is het volgende citaat van De Vrije Chroniqueurs te vinden: 'De islam is een antidemocratisch en antiwesters denksysteem dat langs democratische weg onze samenleving tracht binnen te sluipen, om het van binnen uit te hollen en te vernietigen, om uiteindelijk de boel over te nemen. Dit is echt een duivelse actie van de moslims.'

De invloed van IS gaat veel verder dan het Midden-Oosten en de gruweldaden en wijze van beïnvloeding doet bij menigeen de angst om het hart slaan.

Boko Haram

In Nigeria is de terreurbeweging Boko Haram actief, die een Islamitische kalifaat in Nigeria wil stichten. Ze roven in 2014 vrouwen om ze te gebruiken als seksslaven en jongens en mannen om ze in te zetten als soldaten. Oude mannen worden doodgeschoten en huizen platgebrand, dat alles voor de zogenaamde 'goede zaak'.

Irak en Syriλ

Legenda
A. Irak
B. Syriλ
C. Turkije
D. Bagdad
E. Damascus
F. Arbil

Lees verder

© 2014 - 2020 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop vliegen naar Koerdistan met ZagrosjetGoedkoop vliegen naar Koerdistan met ZagrosjetVanaf Amsterdam vliegen naar Koerdistan was vroeger erg duur omdat altijd gekozen moest worden voor een vlucht met overs…
Boko Haram: wat wil Boko Haram?Boko Haram is een radicale moslimgroepering in Nigeria. De organisatie heeft meerdere aanslagen gepleegd op kerken in he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nerika, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.powned.tv/nieuws/buitenland/2014/08/is_we_zijn_sterk_dankzij_turki.html geraadpleegd op 16 augustus 2014
  • http://www.vrijechroniqueurs.nl/turkije-en-isis-is/ geraadpleegd op 16 augustus 2014
  • http://www.eenvandaag.nl/buitenland/53100/wat_is_de_strategie_achter_opmars_isis_ geraadpleegd op 16 augustus 2014
  • http://www.ft.com/cms/s/0/4a6e5b90-2460-11e4-be8e-00144feabdc0.html#axzz3AZ0XGcA5 geraadpleegd op 16 augustus 2014 http://nl.wikipedia.org/wiki/Arbil_(stad) geraadpleegd op 16 augustus 2014

Reageer op het artikel "Islamitische Staat (IS of ISIS) – hoe de opmars te stoppen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 17-03-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Islamitische Staat
Bronnen en referenties: 5
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!