nieuws uitgelicht

Operation Protective Edge - juli 2014

Operation Protective Edge - juli 2014 Verslag van Operation Protective Edge - de Israël-Gaza oorlog 2014 die op 8 juli 2014 begon. Eind juli waren ongeveer 1400 Palestijnen en 58 Israëliërs gedood. De strijd van Israël richtte zich op de vernietiging van de tunnels en de rest van de terreur infrastructuur van de Hamas en Islamitische Jihad.

Donderdag 31 juli 2014 - IDF roept 16.000 extra reservisten op

Overzicht artikelen Israël en Gaza + link

update (20.44 uur):
Pentagon: Israel must do more to live up to its high standards of protecting civilians (Jerusalem Post (http://goo.gl/pGaHPV))
Het Pentagon vindt dat Israël veel meer moet doen om burgerslachtoffers onder de Palestijnen te voorkomen. "The civilian casualties in Gaza have been too high. And it's become clear that the Israelis need to do more to live up to their very high standards - their very high and very public standards - for protecting civilian life," zegt kolonel Steve Warren. Het Witte Huis zegt ondertussen dat de beschieting van de VN school waarbij gisteren zo'n 20 doden vielen “totaal onacceptabel en totaal onverdedigbaar was.” In Gaza zijn tot nu toe bijna 1400 doden gevallen.

update (20.25 uur):
Israel must be probed for war crimes by world powers, UN rights chief says (Jerusalem Post (http://goo.gl/v6UPUu))
De UN High Commissioner for Human Rights, Pillay, wil dat Israël vervolgd wordt voor oorlogsmisdaden voor aanvallen op huizen, scholen en ziekenhuizen. Maar ook Hamas overtreedt volgens Pillay de internationale humanitaire wet. Pillay zegt geschokt te zijn dat de VS steeds haar veto uitspreekt tegen resoluties bij de Mensenrechten Raad, de Algemene Vergadering van de VN en de Veiligheidsraad. Bovendien helpt de VS Israël met wapens en het raketschild terwijl het niets doet om de Palestijnen te beschermen.

update (20.11 uur):
Six Injured, Three Seriously, from Mortar Attack (Israel National News (http://goo.gl/XRE3WT))
Bij een mortieraanval vanuit Gaza op de Eshkol regio zijn 6 gewonden gevallen, waarvan 3 zwaargewond. De slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht. Bewoners van de Shaar Hanegev regio zijn gewaarschuwd voor een mogelijke infiltratiepoging.

update (17.46 uur):
Rocket Attacks Leave One Seriously Injured (Israel National News (http://goo.gl/lNXte8))
Palestijnse terroristen hebben om 18.00 uur Israëlische tijd verschillende raketten op metropool Tel Aviv afgevuurd. De sirenes gingen af in Tel Aviv, Bnei Brak, Givat Shmuel, Givatayim, Ramat Gan en Ramat Ef'al. De Iron Dome wist 2 raketten boven Tel Aviv te onderscheppen. Eerder op de middag sloeg een raket in in een huis in Kiriat Gat. Eén persoon heeft ernstige verwondingen opgelopen. Boven Ashkelon en de Joodse gemeenschappen bij Gaza werden ook raketten afgevuurd. Bij Ashkelon werd twee raketten onderschept.

update (13.36 uur):
Heavy barrage fired at Sderot during cabinet meeting: 7 rockets intercepted (Israel National News (http://goo.gl/Cw5jZI))
Tijdens de kabinetszitting rond het middaguur Israëlische tijd werd Sderot getroffen door een barrage van raketten. Er werden 10 raketten op het stadje afgevuurd. Hiervan werden er 7 onderschept. Er vielen 2 raketten bij een school en een openbaar park. Er raakten 2 mensen lichtgewond en enkelen moesten behandeld worden voor shock. Eerder op de ochtend waren Ashkelon en Eshkol het doelwit. De afgelopen nacht was rustig geweest met raketaanvallen.

update (11.57 uur):
Netanyahu: Israel won't agree to a truce that doesn't allow IDF to destroy all Gaza tunnels (Jerusalem Post (http://goo.gl/nkwIKS))
Premier Netanjahoe zegt dat de IDF doorgaat met de vernietiging van alle tunnels ongeacht of er wel of geen bestand komt. Hij zegt ook dat er al duizenden terreur plekken zijn vernietigd en honderden terroristen zijn gedood. Hamas heeft harde klappen ontvangen. Volgens de premier loopt de missie van de IDF volgens plan. Hij roept het volk Israël op saamhorig te zijn in deze moeilijke tijden. Minister van defensie Ya'alon zegt dat de schade die aan Hamas is toegebracht van ongekende omvang is. Israël zal bij een bestand niet toegeven op de veiligheid van haar burgers.

update (08.54 uur):
US resupplies Israel with munitions as Gaza op continues (Ynetnews (http://goo.gl/FeAvtn))
De VS heeft Israël toegestaan zichzelf te bevoorraden met extra munitie. De munitie ligt in Israël opgeslagen als onderdeel van een programma beheert door het Amerikaanse leger en wordt War Reserves Stock Allies-Israel (WRSA-I) genoemd. Israël heeft het verzoek al 10 dagen geleden gedaan maar het was geen noodoproep. Het gaat om 44 mm granaten en 120 mm mortieren. De US Senate Appropriations Committee heeft nog eens 225 miljoen dollars uitgetrokken voor de Iron Dome.

stand van zaken na afgelopen nacht
Eind van de avond schoten Palestijnse terroristen raketten op Israël af. Ook metropool Tel Aviv werd beschoten. Een aantal daarvan werd onderschept door de Iron Dome. Minister Ya'alon heeft met zijn Amerikaanse collega Hagel gepraat. Deze laatste vroeg om een permanent bestand. Vanochtend werd bekend dat de IDF nog eens 16.000 reservisten gaat mobiliseren. Ook schoten Palestijnen vanochtend vroeg weer raketten af op Ashdod en Ashkelon.

Overzicht artikelen Israël – Nederland + link

Holland: Two Arrested for Chanting 'Death to the Jews' (Israel National News (http://goo.gl/yUvH2y))
De Nederlandse politie heeft twee mannen van 32 jaar gearresteerd die tijdens een demonstratie in Den Haag “Dood aan de Joden” schreeuwden. Het Simon Wiesenthal Centrum heeft deze week een brief van burgemeester Jozias van Aartsen gestuurd waarin ze kritiek uitte tegen het toestaan van de demonstratie. Het centrum was geschokt over de beledigingen aan het adres van Joden en over de ISIS vlaggen tijdens de demonstratie. Het Parool meldde gisteren nog een ander incident van een brandbom die naar het huis van een Joodse vrouw werd gegooid die een Israël vlag toonde (http://goo.gl/bCF3EC).

Video's

IDF Forces Find & Destroy Terror Tunnel In Gaza Mosque (IDF (http://goo.gl/lSUolh))
IDF soldaten vinden een tunnel onder een moskee en vernietigen deze. Ga naar bovenstaande link.

Twelve Examples of Hamas Firing Rockets from Civilian Areas (Israel National News (http://goo.gl/e0I6GF))
Twaalf voorbeelden van raketaanvallen van Hamas uit dichtbevolkte gebieden. Ga naar bovenstaande link.

WATCH: IDF infantry forces come face to face with Hamas terrorist - and kill him (Jerusalem Post (http://goo.gl/5jNmmF))
Givati soldaten in gevecht met een Hamas terrorist die ze doden. Ga naar bovenstaande link.

IDF Soldiers Find Mosque with Weapons and Tunnel Openings (IDF (http://goo.gl/38Hbr0))
De IDF vindt in een moskee wapens en een tunnelbuis met verbindingen naar tunnels. Ga naar bovenstaande link.Woensdag 30 juli 2014 - 3 IDF soldaten gedood; Opnieuw zijn raketten gevonden in een school van UNRWA; 15 doden bij een school van UNRWA

Overzicht artikelen Israël en Gaza + link

update (20.53 uur):
3 IDF soldiers killed in booby-trapped tunnel shaft in Gaza (Jerusalem Post (http://goo.gl/98fgPT))
De dood van de 3 soldaten waar we u eerder over berichtten werd veroorzaakt door een boobytrap in een tunnelbuis in het zuiden van Gaza. Twee van de drie namen zijn bekend: St.-Sgt. Matan Gotlib, 21, uit Rishon Lezion, en St.-Sgt. Omer Hay, 21, uit Savyon. Ze dienden in de Maglan elite eenheid. De identiteit van de derde soldaat is nog niet bekend gemaakt.

update (20.41 uur):
Security cabinet directs IDF to continue operation, complete destruction of terror tunnels (Jerusalem Post (http://goo.gl/0zCsKv))
Het Israëlische veiligheidskabinet heeft besloten dat de IDF doorgaat met de operatie. De infrastructuur van Hamas. waar jaren in geïnvesteerd is, is al behoorlijk aangepakt. De IDF wil de tunnel dreiging compleet neutraliseren. Ook zal de IDF beperkte humanitaire bestanden houden net zoals vandaag is gebeurd. Volgens majoor-generaal Sami Turgeman van het Zuidelijke Commando zullen alle tunnels binnen enkele dagen vernietigd zijn.

update (19.10 uur):
Hamas terrorists trained for parachute attack in Malaysia, Shin Bet says (Jerusalem Post (http://goo.gl/pWlLzQ))
De Shin Beth heeft op 21 juli 2014 een Hamas cel in Khan Younis gearresteerd die van plan was met een paraglider een aanval in Israël uit te voeren. De cel was hiervoor in 2012 opgeleid in Maleisië. Ook werd de cel getraind in het ontvoeren van levende of gedode soldaten en in het opzetten van antitankraket hinderlagen en sluipschutteraanvallen. Het Red Crescenet gebouw in Khan Younis werd gebruikt voor sluipschutteraanvallen. De verdachte sloot zich in 2007 aan bij de militaire tak van Hamas. In 2013 werd hij lid van de elite eenheid van Hamas.

update (18.14 uur):
Three IDF Soldiers Killed in Gaza; 27 Wounded (Israel National News (http://goo.gl/8aA3cp))
Opnieuw zijn 3 IDF soldaten om het leven gekomen in Gaza. De namen van de gesneuvelden zijn nog niet bekend. Ook zijn er vandaag 27 soldaten gewond geraakt. Er zijn nog geen gegevens bekend van de omstandigheden waaronder de soldaten om het leven zijn gekomen. Ynetnews meldt dat ze in het zuiden van Gaza zijn gedood. Het totaal aantal verliezen onder de IDF militairen is hiermee gekomen op 56.

update (17.18 uur):
IDF: Deadly fire on UN school a response to mortar attack (Times of Israel (http://goo.gl/DKMO7L))
De IDF heeft gezegd dat de beschieting van de VN school vannacht een antwoord was op mortiervuur dat vanaf de school op Israëlische troepen werd afgevuurd. De tank granaten troffen een lokaal en een badkamer. Hierbij vielen 15 doden en 90 gewonden.

stand van zaken aan het einde van de middag - update (16.51 uur)
Ondanks het Israëlische bestand van 4 uur op verzoek van de VN blijven Palestijnse terroristen opnieuw doorgaan met het afschieten van raketten. Het is de zoveelste keer dat Hamas en de Islamitische Jihad een bestand niet naleven. Doelwitten van de raketten zijn o.a. Ashkelon, Ashdod, Sdot Negev, Eshkol, Shaar Hanegev, en de andere grensdorpen bij Gaza. De Iron Dome heeft 1 raket boven Ashkelon en 1 raket boven Ashdod neergehaald. Vandaag zijn 12 soldaten van de IDF gewond geraakt. Hiervan liggen 4 soldaten in kritieke toestand in het ziekenhuis.

update (13.57 uur):
Four-hour humanitarian ceasefire to start at 3pm (Ynetnews (http://goo.gl/Zuvg9z))
Israël is akkoord gegaan met een 4 uur durend bestand voor humanitaire redenen. De VN heeft hier om gevraagd. Het bestand gaat om 15.00 uur Israëlische tijd in en duurt tot 19.00 uur. Het geldt alleen voor delen van Gaza waar geen grondtroepen van de IDF actief zijn. Sinds middernacht zijn 64 Palestijnen gedood en 110 gewond geraakt. In Tuffah, een wijk in het noordoosten van Gaza-stad, zijn vanochtend 7 mensen gedood door tank vuur van de IDF. Onder de doden waren 4 kinderen. De IDF heeft 75 plekken beschoten waaronder moskeeën waar strijders van Hamas zich schuilhouden. Vanmiddag komt het kabinet bijeen om te beslissen of de operatie wordt uitgebreid of dat de IDF zich terugtrekt. In de laatste 24 uur zijn 3 tunnels vernietigd en 20 terroristen gedood.

update (11.59 uur):
Netanyahu 'Nixed' Idea of Assassinating Hamas Leaders (Israel National News (http://goo.gl/3jfM6P))
Premier Netanjahoe is tegen de liquidatie van Hamas leiders. Dit in tegenstelling tot de ministers Bennett, Lieberman en Lapid. De IDF heeft al wel de huizen van Hamas leiders gebombardeerd. Permier Netanjahoe is tegen omdat hij wil dat Israël in de internationale arena meer speelruimte heeft om te handelen. Overigens heeft Netanjahoe in het verleden als premier opdracht gegeven om Khaled Mashaal in Amman om zeep te helpen. Maar die aanslag van de Mossad mislukte. Overigens vermoedt Israël dat veel Hamas leiders zich schuil houden onder het Shifa ziekenhuis.

update (10.23 uur):
Hamas invites Hezbollah to join in fighting against Israel (Jerusalem Post (http://goo.gl/olJFkr))
Hamas heeft Hezbollah uitgenodigd om mee te vechten tegen Israël. Hezbollah zou dan in een noorden een nieuw front tegen Israël moeten openen. Eerder gaf Hezbollah leider Nasrallah aan dat hij de strijd van Hamas tegen Israël steunt.

update (10.16 uur):
Israel launches new media campaign: 'Hamas sacrifices Gaza for its extremism' (Jerusalem Post (http://goo.gl/ZpJOpA))
Israël is begonnen met een nieuwe social media campagne: 'Hamas sacrifices Gaza for its extremism'. Het doel van de campagne is om de context van het lijden te tonen en dat Hamas bereid is haar bevolking op te offeren voor haar radicale ideologie. Op de social media zijn veel foto's te zien van dood en vernietiging in Gaza. De foto's worden voorzien van uitspraken door Hamas leiders die zeggen dat ze bereid zijn bloed te offeren voor hun strijd. Hamas is verantwoordelijk voor het geweld omdat het raketten op Israël afschiet en commandocentra plaatst in dichtbevolkte gebieden. De sociale media websites zijn in het Engels en Arabisch.

update (08.35 uur):
IDF Launches New Offensive into North, Central Gaza (Israel National News (http://goo.gl/XhPsI2))
Israël gaat niet in op het verzoek van president Obama om militaire activiteiten onmiddellijk te stoppen. In plaats daarvan worden nieuwe doelen uitgekozen in het noordelijke en centrale deel van Gaza. Dat impliceert dat de grondtroepen zich in dichter bevolkt gebied gaan begeven. De grondtroepen zullen steun vanuit de lucht krijgen. Er zijn tot dusver 2 soldaten lichtgewond geraakt door een antitankraket. Ondertussen is een telefoongesprek tussen president Obama en premier Netanjahoe uitgelekt waarin duidelijk te horen is dat de twee het oneens zijn met elkaar. Het telefoongesprek is te lezen in bovenstaande link.

update (07.55 uur):
Iranian official: We’ll arm West Bank with missiles (Times of Israel (http://goo.gl/neeK28))
Een voormalig adviseur van de Iraanse minister van defensie, Amir Mousavi, zei op de Libanese televisie dat Iran de West Bank gaat bewapenen met raketten zodat Tel Aviv en Haifa beter bestookt kunnen worden. Er zijn dan geen langeafstandsraketten nodig om de doelen te bereiken. Amir Mousavi zei ook dat Gaza meer wapens moet krijgen. Gisteren zei de Iraanse leider Ayatollah Ali Khamenei ook al dat meer wapens naar Gaza moeten komen.

stand van zaken na afgelopen nacht
De IAF heeft aan het begin van de nacht tientallen doelen getroffen. Gisteren zijn 29 soldaten en 7 burgers gewond geraakt. Halverwege de nacht wordt bekend dat in een school van UNRWA opnieuw raketten zijn gevonden. Het is voor de derde keer dat dit is gebeurd. Vanochtend vroeg gingen de sirenes af in Sdot Hanegev en Sh'ar Hanegev regio's. Er kwam een raket neer in onbewoond gebied bij één van de Joodse gemeenschappen nabij Gaza. Gisteren hebben Palestijnse terroristen 80 raketten op Israël afgeschoten. Bij een vermoedelijke Israëlische aanval op een school van UNRWA zijn 15 doden gevallen. Er zijn ook 90 gewonden gevallen. De IDF zegt zich niet bewust te zijn van een dergelijke aanval op de school. Er zijn nu meer dan 1200 doden aan Palestijnse zijde.

Video's

Hamas toont infiltratie in Israël (NOS (http://goo.gl/k0nCGt))
Hamas heeft een video uitgebracht van de aanval op Israëlische militairen waarvan er 5 werden gedood een paar dagen geleden. Ga naar bovenstaande link.

Exclusive look inside Hamas tunnels (CNN (http://goo.gl/bHKqHn))
CNN heeft opnames gemaakt van een Hamas tunnel dat werd blootgelegd door de IDF. Ook sprak CNN met de IDF over de tunnels. Ga naar bovenstaande link.

Mosab Hassan Yousef (Son of Hamas Founder) tells the truth about Hamas (CNN (http://goo.gl/6Qqsbw))
Een voormalig Hamas lid vertelt over het kwaad van Hamas. Hij heeft ook een boek geschreven: Zoon van Hamas. Ga naar bovenstaande link.Dinsdag 29 juli 2014 - 5 IDF soldaten gedood bij Hamas infiltratie

Overzicht artikelen Israël en Gaza + link

stand van zaken halverwege de avond - update (21.45 uur)
Na de raketaanval op Beit Shemesh/Jeruzalem eerder op de avond zijn ook Beersheva en Tel Aviv onder vuur genomen. De Iron Dome heeft verschillende raketten onderschept. Leider van de militaire tak van Hamas, Mohammed Deif, heeft vanavond gezegd dat Hamas doorgaat met vechten totdat de overwinning is behaald.

update (21.38 uur):
Report: Hamas executes alleged spies, shoots protesters in Gaza (Jerusalem Post (http://goo.gl/CFTeZA))
Hamas heeft, volgens Channel 10, maandagavond 20 demonstranten die tegen Hamas demonstreerden neergeschoten. Ze demonstreerden tegen Hamas omdat deze volgens hen de massale vernietiging van hun wijk Sheijaja in Gaza-stad had uitgelokt. Ook zijn de laatste paar dagen in verschillende delen van Gaza zo'n 30 mensen geëxecuteerd op verdenking van collaboratie met Israël, dit meldt een anonieme Palestijnse bron aan het Palestijnse Pers Nieuws Agentschap. De collaborateurs zouden wapens en communicatieapparatuur hebben gehad.

update (20.19 uur):
Rocket intercepted over Beit Shemesh, sirens blare throughout Jerusalem hills (Jerusalem Post (http://goo.gl/pCEwLU))
Na relatief lange tijd zijn vanavond de sirenes in Jeruzalem weer afgegaan. De Iron Dome onderschepte een raket boven Beit Shemesh in de buurt van Jeruzalem. Afgelopen nacht kwam ook een raket neer in Rishon Lezion (metropool Tel Aviv). Ondertussen zegt minister van economische zaken Bennett dat Israël de oorlog tegen Gaza met een duidelijke overwinning moet afsluiten.

update (17.36 uur):
IDF forces kill five terrorists who emerged from Gaza tunnel entrance (Jerusalem Post (http://goo.gl/xJM0o2))
Een Givati Brigade heeft 5 terroristen gedood die uit een tunnel kwamen. Aan de zijde van de IDF vielen geen slachtoffers. Er werden veel wapens en explosieven in beslag genomen. Vanochtend vuurden terroristen een antitankraket op een Gemechaniseerde Korps af. Het vuur werd terug beantwoord. Ook bij deze aanval waren geen slachtoffers gevallen aan de kant van de IDF. Sinds middernacht heeft de IDF 110 aanvallen uitgevoerd. Dit brengt het totaal op meer dan 3100.

update (15.12 uur):
Hamas denies agreeing to 72-hour cease-fire (Jerusalem Post (http://goo.gl/O6lrFe))
PLO official Yasser Abd Rabbo zegt dat alle Palestijnse partijen, inclusief Hamas, bereid zouden zijn tot een bestand van 72 uur. Het Palestijnse initiatief is gebaseerd op een voorstel van VN afgezant Robert Serry. Israël heeft nog niet op het voorstel gereageerd. Edit: Hamas heeft alweer ontkend bereid te zijn tot een bestand van 72 uur. Hamas wil niet dat IDF troepen in Gaza blijven tijdens het bestand.

stand van zaken halverwege de middag - update (14.30 uur)
Eind van de ochtend vielen twee raketten neer in een Joodse gemeenschap in de Eshkol regio. De IDF heeft aan het begin van de middag inwoners van het oosten van Khan Younis opgeroepen om te vertrekken naar het centrum van de stad. In de middag vielen opnieuw twee raketten in een Joodse gemeenschap in de Eshkol regio. Verder gingen sirenes af in Ashkelon, Sderot en omgeving, en Shaar Hanegev.

update (11.50 uur):
Gaza's Only Power Plant Knocked Out (Israel National News (http://goo.gl/8VLnPH))
Gaza's enige elektriciteitscentrale is uitgeschakeld. Waarschijnlijk is het gebombardeerd door de IDF. Sinds de start van de operatie was de elektriciteit al met 90% verminderd. Bij het bombardement zou een stoom generator beschadigd zijn en een brandstoftank zijn geraakt. Er is een grote brand ontstaan en de brandweer van Gaza kan er moeilijk bijkomen. Met de uitschakeling van de elektriciteitscentrale is de civiele infrastructuur van Gaza nog verder aangetast. De Gazanen gebruiken ook elektriciteit uit Israël maar dat is nu lastig omdat veel elektriciteitsdraden zijn beschadigd door de gevechten, voornamelijk Hamas raketten. Israël weigert om deze nu te repareren. Overigens heeft Israël nog een bedrag van 525 miljoen dollar tegoed voor de levering van elektriciteit. Daarvan komt 62 miljoen dollar voor de rekening van Gaza. Er loopt een petitie bij het Hooggerechtshof om de PA van de elektriciteit af te sluiten vanwege de onbetaalde rekening. Tien dagen geleden hebben Arabieren de elektriciteitsdraden in het Dolev-Talmonim Blok doorgesneden zodat verschillende Joodse gemeenschappen tijdelijk geen elektriciteit hadden.

stand van zaken halverwege de ochtend - update (09.29 uur)
Ayatollah Ali Khamenei noemt Israël een “dolle hond” vanwege de aanvallen op Gaza. Hij roept moslims op om de Palestijnen nog meer te bewapenen om hen te beschermen tegen een genocide. Een delegatie van de PA, Hamas en Islamitische Jihad reist vandaag naar Egypte om te praten over een bestand. Vannacht heeft de IDF 70 doelen in Gaza aangevallen waaronder 4 moskeeën waar wapens lagen opgeslagen. Vanochtend werd nog meer informatie bekend over de dood van de 5 soldaten tijdens de infiltratiepoging van Hamas terroristen. De Hamas strijders schoten bij kibboets Nachal Oz een antitankraket af op de onderkant van een uitkijktoren van de IDF waarbij de 5 soldaten omkwamen. IDF soldaten die boven op de uitkijktoren stonden schoten terug en hebben minstens 1 terrorist gedood die trachtte een lichaam van een soldaat mee te nemen naar Gaza.

update (06.05 uur):
Five IDF soldiers killed during attempted terror tunnel infiltration from Gaza (Jerusalem Post (http://goo.gl/daRvE5))
Bij de infiltratie van Hamas terroristen, waar we u gisteren reeds over berichtten, zijn 5 IDF soldaten omgekomen en niet 5 terroristen zoals we u eerder berichten maar 1 terrorist. Hamas had gisteren al het succes geclaimd. De infiltratie vond bij kibboets Nachal Oz plaats. Het aantal gedode Israëlische soldaten staat nu op 53. Het bericht werd pas vanochtend door de IDF bekend gemaakt.

stand van zaken na afgelopen nacht
Gisteren zijn 51 raketten op Israël afgevuurd. Hiervan werden er 6 onderschept door de Iron Dome. Vannacht werd hoofdweg 232 bij Gaza afgesloten vanwege een veiligheidsincident. Niet duidelijk is waarom het ging. Palestijnen schoten vannacht raketten af op Tel Aviv, Eshkol, Ashkelon (werden onderschept), Shaar Hanegev en Sderot. De IAF heeft het huis beschoten van Hamas leider Ismail Haniyeh. Het is niet duidelijk of hier slachtoffers bij zijn gevallen. Ook zijn overheidsgebouwen van Hamas en een televisiestation getroffen. Toch zendt de tv nog uit. Alleen is er geen radio meer te horen in Gaza. Er zijn 11 Palestijnen gedood bij een aanval op een huis in vluchtelingenkamp Bureij in Gaza-stad. De IDF heeft honderden lichtkogels afgeschoten die de lucht boven Gaza oranje kleurden. In de ochtend hing een grote stofwolk van explosies boven Gaza-stad. Volgens Palestijnse bronnen is het aantal Palestijnse doden in totaal boven de 1100 gestegen. De IDF maakte vanochtend bekend dat 5 soldaten gisteren zijn gedood bij de infiltratiepoging.

Video's

Attacks on Hamas government terror sites, Gaza (Arutz Sheva (http://goo.gl/bEfTxU))
Luchtaanvallen van de IAF op overheidsgebouwen van Hamas. Ga naar bovenstaande link.

Attacks on Hamas weapons store, control centers (Arutz Sheva (http://goo.gl/5jTdqn))
Beelden van luchtaanvallen op wapenopslagplaatsen en controlecentra. Ga naar bovenstaande link.

Engineers attack tunnel shafts and boobytrapped homes (Arutz Sheva (http://goo.gl/Yix6af))
Opblazen van tunnels en boobytrap huizen. Ga naar bovenstaande link.

Attack on weapons facility in Khan Younis (Arutz Sheva (http://goo.gl/ZkCPj7))
Luchtaanval op wapen faciliteit in Khan Younis. Ga naar bovenstaande link.

Gaza military installation attacked by artillery (Arutz Sheva (http://goo.gl/31Tqqf))
Artillerie aanval op een militaire installatie in Gaza. Ga naar bovenstaande link.Maandag 28 juli 2014 - VN veiligheidsraad roept op tot een onmiddellijk staak-het-vuren; 5 IDF soldaten gedood

Overzicht artikelen Israël en Gaza + link

stand van zaken halverwege de avond - update (20.59 uur)
De 4 Israëliërs die eerder vanmiddag waren omgekomen door een mortiergranaat in de Eshkol regio blijken soldaten te zijn, zo melden Ynetnews en de Jerusalem Post. Er zijn nog een aantal zwaar en zeer ernstig gewonden. Ook is nog een vijfde soldaat vandaag in Gaza omgekomen. In Boven Galilea is vanavond het alarm afgegaan, maar dit bleek loos te zijn.

update (20.07 uur):
Netanyahu: Prepare for Long Campaign (Israel National News (http://goo.gl/UK5SeU))
Premier Netanjahoe heeft vanavond voor de televisie gezegd dat Israël zich moet voorbereiden op een lange oorlogsvoering in Gaza. De vernietiging van de tunnels is de eerste stap die de IDF neemt om Gaza te demilitariseren. “De discussie over de demilitarisering van Gaza moet deel zijn van elke oplossing.” De internationale gemeenschap moet dit van Hamas eisen in plaats van dat het geld van de gemeenschap bij Hamas terechtkomt om tunnels te bouwen. Het is volgens Netanjahoe onacceptabel dat Israëlische burgers van boven en van onder met de dood bedreigd worden. Israël zal doorgaan met vechten tot haar doelen bereikt zijn.

update (19.58 uur):
IDF Begins Shelling All Along Northeastern Gaza (Israel National News (http://goo.gl/6pvIJF))
De IDF is vanavond na 20.00 uur Israëlische tijd begonnen met het bombarderen van het noordoosten van Gaza. Eerder werden Palestijnse bewoners van Shejaia, Zeitoun en westelijk Jabalia verzocht onmiddellijk het gebied te verlaten en te vertrekken naar centraal Gaza. Het noordoosten van Gaza is nog niet eerder aangevallen door de IDF. Eerder had Israël nog aangeven zich te beperken tot het vernietigen van tunnels. Maar twee incidenten, de dood van 4 Israëliërs door een mortier en de infiltratiepoging van 5 terroristen, heeft de IDF kennelijk van gedachte doen veranderen.

update (19.38 uur):
5 Hamas terrorists killed trying to infiltrate Kibbutz Nahal Oz (Jerusalem Post (http://goo.gl/Jzn7vs))
De IDF heeft een infiltratiepoging van Hamas terroristen bij kibboets Nachal Oz verijdeld. Er werden 5 terroristen gedood die de grens met Gaza waren overgestoken. Hamas meldt echter dat 10 Israëlische soldaten zijn gedood en dat hun strijders veilig in Gaza zijn teruggekeerd. De inwoners van de kibboets en omliggende Joodse gemeenschappen werden verzocht om binnen te blijven.

stand van zaken aan het begin van de avond - update (18.49 uur)
Aan het begin van de avond gingen sirenes af in Zichron Ya'akov, Caesarea en Or Akiva. Twee Palestijnse raketten zijn in onbewoond gebied in Hof HaCarmel regio neergekomen. Vanavond om 20.00 uur Israëlische tijd houden premier Netanjahoe, minister van defensie Ya'alon en opperbevelhebber Gantz een persconferentie op televisie. De IDF heeft Palestijnse bewoners van Shejaia, Zeitoun en westelijk Jabalia verzocht onmiddellijk het gebied te verlaten en te vertrekken naar centraal Gaza. De Israëlische politie heeft mensen die niet in de Joodse gemeenschappen bij Gaza wonen verzocht daar niet te komen. Dit in verband met de eerdere mortieraanval op de Eshkol regio waar mensen die daar niet woonden zijn omgekomen.

update (18.13 uur):
10 Palestinians killed in failed Gazan rocket attack, IDF says (Jerusalem Post (http://goo.gl/X0A06e))
Bij een mislukte Palestijnse raketaanval op Israël zijn 10 Palestijnen om het leven gekomen. De raket kwam in het Shifa ziekenhuis terecht. Onder de doden zijn kinderen. Hamas beweerde dat het een drone aanval was, maar de IDF zegt dat het om een Hamas raket ging. In het ziekenhuis houden duizenden Palestijnen zich schuil voor het oorlogsgeweld. Bij een ander incident zouden 5 Palestijnen zijn omgekomen bij een luchtaanval van de IAF in een park bij het Beach vluchtelingenkamp. De IDF heeft op dit laatste incident nog niet gereageerd.

update (17.56 uur):
Mortar shell attack kills at least four in Eshkol (Jerusalem Post (http://goo.gl/PvzPNn))
Bij een mortieraanval op het zuiden van Israël zijn minstens 4 doden gevallen. Er zijn in totaal 10 mensen getroffen. De mortiergranaat kwam in de Eshkol regio terecht. Gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Het projectiel kwam vanuit Gaza in een menigte mensen terecht. Geen van de doden of gewonden zijn inwoners van de Eshkol regio.

update (15.16 uur):
Hamas clip warns IAF pilots: Stay out of our skies (Ynetnews (http://goo.gl/zCCNII))
Op Ynetnews is een animatiefilm te zien waarin Hamas waarschuwt Israëlische gevechtsvliegtuigen die boven Gaza vliegen uit de lucht te schieten. Op het eind van het filmpje is een Israëlische piloot te zien die gevangen wordt genomen door de Hamas. Ga naar bovenstaande link.

stand van zaken aan het begin van de middag - update (13.20 uur)
Eind van de ochtend heeft de IDF 2 lanceerinstallaties en een wapenproductie faciliteit in Gaza gebombardeerd in antwoord op eerder raketaanval op Ashkelon. Een IDF soldaat raakte lichtgewond in het noorden van Gaza. Begin van de middag zijn raketten afgevuurd op de Ashkelon regio, Sdot Negev regio, en Shaar HaNegev regio. Palestijnse medici meldden de dood van 2 Palestijnen, waaronder een kind, bij een Israëlische aanval in het noorden van Gaza. De IDF heeft het bericht niet bevestigd.

update (12.56 uur):
Mashaal: Hamas is ready to coexist with Jews, but not the occupation (Jerusalem Post (http://goo.gl/yA7ti3))
Tijdens een interview met CBS zei Hamas leider Mashaal dat de Palestijnen bereid zijn om met de Joden samen te leven maar dat ze tegen de Israëlische bezetting zijn. "I'm ready to coexist with the Jews, with the Christians and with the Arabs and non-Arabs and with those who agree with my ideas and those who disagree with them. However, I do not coexist with the occupiers, with the settlers," zei Mashaal. Hij beschuldigde tevens Israël van het mislukken van de vredesbesprekingen in april. Volgens Mashaal heeft premier Netanjahoe het Amerikaanse initiatief de nek omgedraaid. Hij benadrukte dat de Palestijnen gewoon in een Palestijnse staat willen wonen. Hamas strijders zijn geen fanatici, ze vechten gewoon tegen de bezetting.

update (12.32 uur):
'At least 160 children died digging tunnels for Hamas' (Jerusalem Post (http://goo.gl/tJ1ru3))
Terwijl de wereld zich druk maakt om de Palestijnse kinderen die omkomen bij Israëlische aanvallen op Gaza is bekend geworden dat minstens 160 Palestijnse kinderen zijn omgekomen bij het meehelpen graven van tunnels in Gaza. Dit staat te lezen in Gaza's Tunnel Phenomenon: The Unintended Dynamics of Israel's Siege, een paper gepubliceerd in de Journal of Palestine Studies. De paper is geschreven door Nicolas Pelham. De politie in Gaza deed niets om te voorkomen dat de kinderen het werk moesten verrichten. De kinderen werden ingezet vanwege hun wendbare lichamen.

update (09.37 uur):
IDF limits itself to destroying tunnels in Gaza, responding to rocket fire (Jerusalem Post (http://goo.gl/yDHpnD))
Na een rustige nacht waarin geen raketten vanuit Gaza werden afgeschoten op Israël vergadert het Israëlische veiligheidskabinet over de volgende stap in de oorlog. Het lijkt erop dat de IDF alleen nog reageert op raketaanvallen -vanochtend werd 1 raket op Ashkelon afgevuurd en de IDF beantwoordde deze- en verder gaat met het ontmantelen van tunnels. Er moeten nog een aantal tunnels vernietigd worden.

stand van zaken na afgelopen nacht
Gisteravond werden raketten afgevuurd op Netivot en de Eshkol regio. President Obama heeft in een telefoongesprek met premier Netanjahoe opgeroepen voor een onmiddellijk staak-het-vuren. Hij zei ook dat Gaza gedemilitariseerd moet worden. Uit onderzoek van de IDF bleek dat bij de aanval op de VN school afgelopen donderdag Hamas raketten heeft afgevuurd. De IDF schoot slechts 1 mortier en die kwam op een lege plek neer waar geen kinderen waren. Gisteren kwamen in de Gazastrook 16 mensen om door IDF vuur. Er zijn nu 1035 doden onder de Palestijnen waarvan 236 kinderen. De Veiligheidsraad wil dat er een onmiddellijk bestand komt. De hele nacht zijn geen raketten afgevuurd, maar vanochtend zijn raketten op Ashkelon afgeschoten.Zondag 27 juli 2014 - Israël hervat aanvallen op Gaza - 1 soldaat gesneuveld

Overzicht artikelen Israël en Gaza + link

update (21.39 uur):
Islamic Jihad Said to Have Iranian 'Judgement Day' Missile (Israel National News (http://goo.gl/v4sDqy))
Volgens Abdullah Shalah van de Islamitische Jihad heeft de groep nog veel verrassingen voor Israël in petto indien de oorlog in Gaza doorgaat. Het gaat o.a. om de Iraanse “Zelzal” raket die een explosief van 600 kg met zich mee kan dragen en een bereik van 200 km heeft. Er is niet gezegd hoeveel van zulke raketten de Islamitische Jihad heeft. Israël kan de raket neutraliseren met de Patriot of Arrow raket. Volgens de Britse krant The Telegraph heeft Hamas voor honderdduizenden dollars raketten bij Noord-Korea besteld. Volgens Israëlische inlichtingen diensten speelt Noord-Korea ook een belangrijke rol bij de bouw van tunnels in Gaza. Noord-Korea heeft zelf een geavanceerd tunnel complex in de gedemilitariseerde zone bij Zuid-Korea.

stand van zaken halverwege de avond - update (20.02 uur)
Palestijnen blijven raketten afschieten. Doelwitten zijn o.a. Ashdod, Ashkelon, Kiriat Gat (raketten onderschept), Beersheva, en de Eshkol regio. In totaal zijn 56 raketten sinds middernacht afgeschoten. Er zijn 7 raketten onderschept. Sinds het begin van de oorlog zijn ruim 2500 raketten afgevuurd op Israël. De Iron Dome heeft 492 raketten onderschept. VN chef Ban Ki-moon dringt nogmaals aan op een bestand van 24 uur.

update (16.15 uur):
Israel Rejects Hamas Truce Offer (Israel National News (http://goo.gl/NUWpPy))
Premier Netanjahoe heeft het verzoek van Hamas om een humanitair bestand afgewezen. Hij zegt dat Hamas haar eigen bestanden schendt door gewoon raketten te blijven afschieten. Vandaag heeft Hamas al 38 raketten afgeschoten. In de Shaar Hanegev regio is een vrouw gewond geraakt door een raketaanval. Verder zegt de premier in interviews met CNN, Fox news, NBC, en CBS dat er een verband gelegd moet worden tussen de financiering van Palestijnse projecten in Gaza en de demilitarisering van het gebied. Geld dat de internationale gemeenschap aan de Palestijnen gaf voor kleuterscholen in Gaza is gebruikt om tunnels te graven om van daaruit raketaanvallen uit te voeren op kleuterscholen in Israël.

stand van zaken halverwege de middag - update (14.22 uur)
Ondanks het verzoek van Hamas om een humanitair bestand van 24 uur blijft de terreurbeweging raketten op Israël afschieten. Ministers van het Joods Huis, Naftali Bennett en Uri Ariel, hebben het verzoek van Hamas al afgewezen en gezegd dat er een definitief eind moet komen aan Hamas. De IAF heeft ondertussen een lanceerinstallatie, een tunnel en 3 terroristen gebombardeerd.

update (12.56 uur):
Hamas Asks for Another 'Humanitarian Ceasefire' (Israel National News (http://goo.gl/7W2RG8))
Nadat Israël weer begonnen was met aanvallen op Gaza omdat Hamas geen verlenging van het bestand wilde, heeft de terreurbeweging alsnog om een 24 uur durende humanitaire bestand aan de VN gevraagd. Israël heeft hier nog niet op gereageerd. Het bestand zou om 14.00 uur Israëlische tijd moeten ingaan.

update (12.51 uur):
Hamas's drone and rocket development chief killed in IAF strike (Jerusalem Post (http://goo.gl/ctIbRd))
Ismael Muhammad Sa'ad Akluk, 25, is door een gezamenlijke actie van de IAF en de Shin Beth gedood. Hij werd door een raket uitgeschakeld toen hij in een voertuig zat. Hij was de leidende figuur achter de ontwikkeling van raketten en drones. Dit is een zware klap voor het wapenprogramma van de militaire vleugel van Hamas, in het bijzonder geavanceerde wapens en drones.

update (09.41 uur):
Israel resumes Gaza offensive after Hamas rockets break cease-fire (Jerusalem Post (http://goo.gl/v5r8Jn))
De IDF is weer begonnen met aanvallen op Gaza omdat Hamas door blijft gaan met het afschieten van raketten. Doelwitten van de Palestijnse raketten zijn de Shfela en Sharon regio's. Er zijn 7 raketten vanochtend op Israël afgevuurd. Hiervan werden er 2 onderschept en 5 kwamen in onbewoond gebied terecht. Eerder schoten Palestijnse terroristen vannacht en vanochtend een barrage raketten af op de Sha'ar Hanegev regio.

update (08.10 uur):
Forty-Third IDF Soldier Killed in Gaza Overnight (Israel National News (http://goo.gl/F11sOf))
Opnieuw is een soldaat om het leven gekomen tijdens het conflict in Gaza. Het is het 43ste slachtoffer van de IDF. Het gaat om Master Sergeant (Res.) Barak Refael Degorker (27) uit Gan Yavne. Hij werd getroffen door een Kassam raket.

stand van zaken na afgelopen nacht
Het Israëlische veiligheidskabinet heeft gisteravond de gevechtspauze met 24 uur verlengd. Er zal tot zondagnacht 24.00 uur Israëlische tijd niet gevochten worden. Hamas is niet akkoord gegaan met het bestand. Gisteravond en vanochtend vroeg werden raketten afgeschoten op Israël. Aan Israëlische zijde is nog een militair gesneuveld. Hij kwam om door een Kassam raket.

Overzicht artikelen – Peilingen in en over Israël/Palestijnen + link

Poll: 86.5% of Israelis oppose cease-fire (Jerusalem Post (http://goo.gl/Cmsc9Z))
Uit een peiling blijkt dat 86,5% tegen een bestand is met Hamas. De 504 Joodse Israëliërs die werden ondervraagd konden kiezen uit twee opties: de eerste optie is een bestand omdat Israël genoeg bereikt heeft, er soldaten zijn gesneuveld en het tijd is om te stoppen; de tweede optie is doorgaan met vechten omdat Hamas doorgaat met het afschieten van raketten, nog niet alle tunnels gevonden zijn, Hamas zich niet heeft overgegeven. Slechts 9,7% koos voor de eerste optie, 86,5% voor de tweede optie en 3,7% wist het niet. Verder werd nog gevraagd wat men vindt van het resultaat als vandaag gestopt zou worden. Een groot succes zegt 2,2%, een goed resultaat vindt 22,6%, dat het gaat zegt 47,6%, het een goed resultaat voor Hamas vindt 14,9%, 8,7% vindt het een groot succes voor Hamas en 4% weet het niet.

Video's

IDF Aborts Airstrike When Civilians Appear Near Target (Arutz Sheva (http://goo.gl/p5j9fi))
Beelden vanuit een gevechtsvliegtuig van terroristen die zich tussen burgers voortbewegen. Het vliegtuig schiet een raket pas af wanneer duidelijk is dat geen onschuldige burgers in de buurt zijn. Ga naar bovenstaande link.

Hamas Terrorists Fire Rockets from a Gazan School (Arutz Sheva (http://goo.gl/00BkZs))
Beelden vanuit een vliegtuig van terroristen die raketten op Israël afschieten vanuit een school in Gaza. Ga naar bovenstaande link.

Hamas Terrorists Fire a Rocket from a Graveyard (Arutz Sheva (http://goo.gl/dyfZ91))
Beelden vanuit een vliegtuig waar te zien is dat terroristen raketten afschieten vanaf een begraafplaats. Ga naar bovenstaande link.Shabbat (zaterdag) 26 juli 2014 - 6 soldaten gesneuveld - veel doden aan Palestijnse zijde - bestand van 12 uur met 4 uur verlengd

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)

Een samenvatting van de gebeurtenissen tijdens Operation Protective Edge op Shabbat zal na de Shabbat (Israëlische tijd) beschikbaar zijn.

Overzicht artikelen Israël en Gaza + link

stand van zaken halverwege de avond - update (21.40 uur)
Palestijnse terroristen blijven raketten afschieten ondanks Israëls verlenging van het bestand met 4 uur. Boven Ashkelon werden 2 raketten neergehaald. De politie van Tel Aviv heeft de demonstranten uiteengejaagd in verband met de dreiging van Palestijnse raketaanvallen.

stand van zaken na afgelopen Sjabbat
Gisteravond heeft Israël het Amerikaanse voorstel voor een tijdelijk bestand van een week om humanitaire redenen afgewezen. Israël zou wijzigingen willen zien in het voorstel. Volgens Israël lijkt het voorstel van Kerry op die van Qatar die Hamas financieel en politiek steunt. Hamas had nog niet gereageerd op het voorstel aan het begin van de avond. Opnieuw is een Israëlische soldaat gedood. Hij kwam om een centraal Gaza. Palestijnse terroristen schoten 's avonds raketten af op de Shfela, Sharon, Gush Dan, Ashkelon, Samaria regio's. Boven Ashkelon heeft de Iron Dome 3 raketten onderschept. Eind van de avond en begin van de nacht hebben Israël en Hamas ingestemd met de tijdelijk humanitair bestand van 12 uur. Deze zou om 8.00 uur Israëlische tijd ingaan. Vannacht zijn op verschillende plekken in Israël raketten afgeschoten. Vanochtend vroeg werd bekend dat opnieuw 2 Israëlische soldaten zijn gesneuveld. Het aantal Israëlische militaire doden staat nu op 37. Er zijn gisteravond ook 35 soldaten gewond geraakt. Na 8.00 uur schoten Palestijnse terroristen toch een raket af ondanks het tijdelijk bestand van 12 uur. Givati troepen hebben een aantal 'boobytrap huizen' gevonden waarin wapens en communicatieapparatuur lagen. De IDF ging door met het zoeken naar terreurplekken ondanks het 12 uur durend bestand. De laatste 24 uur heeft de IDF 155 doelen in Gaza getroffen. Turkije heeft haar vliegverbod op vliegveld Ben Goerion opgeheven in verband met het tijdelijk bestand van 12 uur. Vannacht zijn bij Israëlische aanvallen meer dan 100 Palestijnen gedood. Onder hen zitten terroristen. Het totale dodental aan Palestijnse zijde is opgelopen tot boven de 1000. In Khan Younis zouden 20 leden van dezelfde familie zijn gedood. Veel slachtoffers lagen bedolven onder het puin. Minister van buitenlandse zaken van 7 landen probeerden het 12 uur durend bestand te verlengen. Hamas leider Marzouk zei in reactie hierop dat aan de eisen van Hamas voldaan moet worden. In het westen van Londen was vanmiddag een pro-Palestina demonstratie. Eind van de middag werd bekend dat vannacht 3 soldaten zijn omgekomen. Dit brengt het aantal gesneuvelde Israëlische militairen op 40. Ma'an meldde aan het begin van de avond dat het dodental onder de Palestijnen is opgelopen tot 151 bij een bombardement dat de IDF eerder had uitgevoerd voordat het bestand inging. In Parijs werd begin van de avond een demonstratie gehouden. Israël heeft ondertussen ingestemd met een verlenging van het bestand tot middernacht. Niet duidelijk is of Hamas hiermee akkoord ging. De IDF zei wel door te gaan met de vernietiging van de tunnels. En vanuit Gaza zijn 3 raketten op de Eshkol regio afgevuurd nadat om 20.00 uur Israëlische tijd het bestand, dat door Israël is verlengd tot 24.00 uur, afliep. In Tel Aviv kwamen aan het einde de Sjabbat honderden mensen bijeen om te protesteren tegen het Israëlische offensief in Gaza.Vrijdag 25 juli 2014 - IDF heeft aantal kopstukken van Hamas en Islamitische Jihad geliquideerd - 1 Israëlische soldaat gedood

Overzicht artikelen Israël en Gaza + link

update (18.17 uur):
Elite IDF forces clash with Hamas terrorists in Gaza (Ynetnews (http://goo.gl/QwyiIO))
Paratroepen hebben een Hamas cel uitgeschakeld. Hierbij vielen 6 doden. Hiermee komt het aantal gedode terroristen op 250 sinds het begin van het grondoffensief. Eerder op de dag heeft de IAF de huizen van 30 terroristen vernietigd. Hierbij is een leider van de Islamitische Jihad en zijn 2 zonen gedood. Gesteund door de luchtmacht hebben grondtroepen van de IDF zware gevechten uitgevoerd in het noorden en centrum van Gaza. Volgens Palestijnse bronnen zijn hierbij 27 doden gevallen. Elite troepen van Maglan hebben met behulp van de IAF een speciale operatie uitgevoerd waarbij ze de huizen aanvielen van commandanten van Hamas en de Islamitische Jihad. Er zijn 40 terroristen gedood (zie ook bij berichtgeving begin van de middag).

stand van zaken eind van de middag - update (17.27 uur)
Vanmiddag heeft de IDF in een huis in het zuiden van Gaza antitankraketten, granaten en communicatieapparatuur gevonden. De IDF maakte halverwege de middag bekend dat 240 terroristen zijn gedood sinds het begin van het grondoffensief. Vrijdag zijn 75 doelen in Gaza getroffen en 3590 in totaal sinds het begin van Operation Protective Edge. Halverwege de middag werden weer raketten afgeschoten. Doelwitten waren Miflasim, Ashdod, Kfar Aza, Sa'ad, Kfar Maimon, Shukeda, Kisufim, Zameret en Sha'ar Hanegev. Boven Ashdod werd een raket onderschept. De IDF heeft de vermiste soldaat Oron Shaul dood verklaard. Zijn lichaam is echter nog steeds niet gevonden. Hamas beweerde eerder Shaul in handen te hebben.

update (14.18 uur):
IDF reservist Yair Ashkenazi killed in Gaza (Ynetnews (http://goo.gl/9VyVM7))
Vanmiddag werd bekend dat vanochtend opnieuw een IDF soldaat is omgekomen in het noorden van Gaza. Het gaat om de 36 jarige reservist Yair Ashkenazi. Hij was werkzaam als advocaat en woonde in Rechovot. Vanmiddag om 16.00 uur Israëlische tijd wordt hij begraven. De dood van de reservist is het 33ste slachtoffer.

stand van zaken begin van de middag - update (12.09 uur)
Vanochtend hebben de IDF en Shin Beth Salah Abu Hasnin van de Islamitische Jihad gedood. Hij werd in zijn huis gebombardeerd. Sinds donderdagochtend heeft de IDF 40 terroristen gedood. Palestijnse terroristen schoten raketten af op Ashkelon, en de Sharon en Dan regio's (metropool Tel Aviv). De Iron Dome heeft een aantal raketten boven Ashkelon onderschept maar er is ook een huis geraakt. Later op de ochtend werden raketten afgevuurd op Tel Aviv, Ben-Gurion airport, Rishon Lezion, Ness Ziona, Rehovot en Yavne. Boven Rishon Lezion en Tel Aviv werden raketten onderschept.

update (09.29 uur):
Senior Hamas, Islamic Jihad Terrorists Eliminated (Israel National News (http://goo.gl/o60ItV))
De IDF heeft de afgelopen dagen 9 Hamas en Islamitische Jihad leiders geliquideerd. Volgens een anonieme IDF bron zijn de doelen in Gaza bijna bereikt. De IDF houdt zich nu nog bezig met het vernietigen van de resterende tunnels. De namen van de 9 leiders die zijn gedood:
  • Salah Abu Hassanein – top militair leider en minister van propaganda voor de Islamitische Jihad;
  • Hafez Mohammad Hamad - top terreur commandant voor de Islamitische Jihad in Beit Hanoun en verantwoordelijk voor de raketaanvallen op Sderot tijdens Operation Prootective Edge;
  • Hussein Abd al-Qader Muheisin - top terreur commandant voor Islamitische Jihad in Sheijaya;
  • Akram Sha'ar - top terreur commandant voor de Islamitische Jihad in Khan Younis, die direct verantwoordelijk was voor zowel raketaanvallen als terreuraanvallen in Israël;
  • Mahmoud Ziada - top terreur commandant voor de Islamitische Jihad in Jabaliya, verantwoordelijk voor de upgrade van het arsenaal van de Islamitische Jihad and het aansturen van gevechten tegen Israël gedurende Operation Protective Edge;
  • Osama al-Haya - terreur leider voor de Hamas in Sheijaya;
  • Muhammad Shaaban - een senior commandant van Hamas' marine;
  • Ahmad Sahmoud - Hamas commandant in Khan Younis;
  • Abdallah Alah'ras - commandant van de Al-Qassam Brigades van Hamas

stand van zaken na afgelopen nacht
Bij controlepost Kalandia tussen Jeruzalem en Ramallah brak geweld uit tijdens een demonstratie van zo'n 10.000 Palestijnen. Hierbij is 1 Palestijn gedood. In Californië is ook gedemonstreerd tegen de IDF nabij de Los Angeles Trade-Technical College waar president Obama een toespraak hield. Een commandant van Golani is gewond geraakt bij het vernietigen van een terreur tunnel muur in Gaza. De Shin Beth houdt rekening met de toenemende dreiging van een cyberoorlog tegen Israël. Het kabinet komt vandaag bijeen om te spreken over een voorstel voor een bestand van minister John Kerry. Vanochtend vroeg zijn raketten op Ashkelon en de Eshkol regio afgevuurd.Donderdag 24 juli 2014 - Vannacht heeft de IDF 35 doelen in Gaza gebombardeerd; VN school getroffen - veel doden

Overzicht artikelen Israël en Gaza + link

stand van zaken halverwege de avond - update (21.41 uur)
Bij Beersheva zijn twee raketten in onbewoond gebied terechtgekomen. De Turkse premier Erdogan wil dat Israël voor een internationaal gerecht wordt gesleept. Volgens de IDF schoot Hamas richting de VN school maar is het nog te vroeg om te zeggen wat de precieze oorzaak is van het incident waarbij 15 doden vielen. Boven Eilat is een raket onderschept.

stand van zaken begin van de avond - update (19.30 uur)
De VN en de VS hebben verontrust gereageerd op de beschieting van de VN school waarbij minstens 15 doden vielen. Het is nog steeds niet duidelijk wie dit heeft gedaan. De IDF onderzoekt de zaak. Palestijnen hebben de hele middag raketten op Israël afgevuurd. Doelwitten waren o.a. Ashkelon, Ashdod, Beersheva, centraal Israël. Een aantal raketten zijn onderschept door de Iron Dome.

update (18.37 uur):
At least 15 dead, dozens wounded in alleged IDF shelling of UN school in Gaza (Ynetnews (http://goo.gl/oxh2zR))
Bij een aanval op een VN school in Gaza zijn minstens 15 doden en tientallen gewonden gevallen. Palestijnen beschuldigen de IDF van dit drama. De IDF zou een tankgranaat hebben afgeschoten op de school. Maar de IDF zegt dat Hamas in de buurt van de school aan het schieten was en dat mogelijk raketten van de terroristen de school hebben geraakt. Het incident gebeurde in Beit Hanoun in het noorden van Gaza waar hard gevochten wordt tussen de IDF en Hamas terroristen. In de school zaten honderden Palestijnse vluchtelingen.

update (15.39 uur):
Netanyahu: Israel is continuing Gaza operation with full force (Jerusalem Post (http://goo.gl/B4QEVp))
Premier Netanjahoe zegt dat Israël met volle kracht doorgaat met de operatie tegen Hamas in Gaza. Daarmee geeft hij aan dat geen bestand in zicht is. De IDF heeft in 17 dagen tijd de terreur infrastructuur van Hamas een behoorlijk klap gegeven. Ook zegt Netanjahoe dat er diplomatiek succes is geboekt zoals het hervatten van de Amerikaanse vluchten op Tel Aviv. Verder betreurt de premier het verlies van de 32 soldaten tot nu toe.

update (14.27 uur):
Report: Egyptian troops shoot, kill terrorist heading to Kerem Shalom (Ynetnews (http://goo.gl/Yv95lg))
Het Palestijnse persagentschap Ma'an berichtte vandaag dat het Egyptische leger een Palestijnse terrorist uit Gaza heeft gedood die op weg was naar de grensovergang Kerem Shalom om daar een grote zelfmoordaanslag te plegen. De terrorist droeg een explosief vest en had andere explosieven bij zich. Het Egyptische leger doodde de terrorist nog voordat hij de grens naar Israël kon oversteken. Gisteren heeft het Egyptische leger een voertuig met Grad raketten en lanceerinstallaties tegengehouden in de Sinaï. Deze wapens waren bedoeld om Israël en Egyptische militaire bases te bestoken. De 2 terroristen die in het voertuig zaten werden gedood. Al eerder heeft het Egyptische leger voorkomen dat Jihadisten vanuit de Sinaï Israël konden bestoken. Vorige week werd Eilat nog vanuit de Sinaï bestookt met raketten.

stand van begin van de middag - update (13.40 uur)
Vanochtend heeft Brazilië haar ambassadeur uit Israël teruggeroepen vanwege het harde Israëlische optreden in Gaza. Premier Netanjahoe heeft vanochtend met de Britse minister van buitenlandse zaken Hammond gesproken over de situatie in Gaza. Opnieuw zijn aan het eind van de ochtend en begin van de middag raketten op Israël afgeschoten. Doelwitten waren o.a. Ashkelon, Netivot, Sderot, Ashdod, Hof Ashkelon, Kiryat Gat en Kiryat Malachi. De VS, Turkije, Qatar en Egypte werken aan een bestand. Egypte heeft voorkomen dat een zelfmoordterrorist een aanslag in Israël ging plegen.

update (10.35 uur):
Palestinian rockets launched at greater Tel Aviv; Iron Dome interceptions heard overheard (Jerusalem Post (http://goo.gl/smIr6B))
Palestijnse terroristen hebben vanochtend een barrage raketten afgevuurd op metropool Tel Aviv. Sirenes en explosies waren te horen in Tel Aviv, Ramat Gan, Givatayim, Bnei Brak, Givat Shmuel, Herzliya, Petah Tikva, Kfar Sava, en Yehud. Minstens 5 raketten zijn boven Rishon LeZion neergehaald. Er zijn geen berichten van gewonden en schade.

update (09.19 uur):
FAA Lifts Ban on Flights to Israel (Israel National News (http://goo.gl/iquV0D))
Amerikaanse vliegtuigen mogen weer op Tel Aviv vliegen maar de FAA waarschuwt nog wel voor de onstabiele situatie. Minister John Kerry kwam zelf ook met het vliegtuig op vliegveld Ben Goerion aan en hij voelde er zich erg comfortabel onder. De woordvoerder van het State Department zei dat de Palestijnen raketten hebben om Ben Goerion te bereiken maar dat deze niet accuraat zijn. Israël heeft gewaarschuwd dat een ban op het vliegen de economie van Israël zwaar zal aantasten en dat dit een overwinning is voor Hamas die dat zelf ook zo ziet.

stand van zaken na afgelopen nacht
Het veiligheidskabinet heeft gisteravond vergaderd over de situatie in Gaza en hoe het nu verder moet met de oorlog. Ook zijn de diplomatieke pogingen om de strijd te staken besproken. Ban Ki-moon heeft zijn woede geuit over de opslag van raketten in scholen van de VN door Hamas. Uit een peiling blijkt dat meer dan de helft van de Palestijnen een bestand wil. De meerderheid (93%) is niet te spreken over de rol van de VS in het conflict. Halverwege de nacht maakten Palestijnen bekend dat 23 mensen zijn omgekomen de afgelopen uren door acties van de IDF. Hiervan zijn 15 terroristen. Het totale aantal Palestijnse doden is hiermee gekomen op 718. De IDF heeft de afgelopen nacht 35 doelen in Gaza gebombardeerd. In Rafah werden 150 verdachten gearresteerd door een Givati eenheid. De IDF zette haar strijd voort in Sheijaja en ook in Beit Hanoun. Er zijn inmiddels 31 tunnels blootgelegd waarvan er 9 zijn vernietigd. In Bethlehem kwam het tot een confrontatie tussen Palestijnen en het Israëlische leger. Vanochtend hebben Palestijnse terroristen raketten afgevuurd op de grensdorpen in Israël.

Video's

Nahal soldiers in action, Gaza (Arutz Sheva (http://goo.gl/J4naOi))
Soldaten van de Nachal Brigade die gisteren in Gaza in actie kwamen. Ga naar bovenstaande link.

Terror tunnel blown up by Givati, Engineering forces (Arutz Sheva (http://goo.gl/F3NSX1))
Beelden van het opblazen van tunnels door de Givati en de genie. Ga naar bovenstaande link.

Terror infrastructure bombed by IAF (Arutz Sheva (http://goo.gl/ASfOAC))
Bombardementen op de terreur infrastructuur van Hamas door de IAF. Ga naar bovenstaande link.

Naval missile assistance to ground troops (Arutz Sheva (http://goo.gl/QMj4Ce))
Beelden van de Israëlische marine in actie waarbij steun wordt gegeven aan de grondtroepen. Ga naar bovenstaande link.Woensdag 23 juli 2014 - Opnieuw 5 soldaten gedood in Gaza - 1 Thaise burger gedood; vliegveld Ovda open voor internationaal vliegverkeer

Overzicht artikelen Israël en Gaza + link

update (21.34 uur):
Mashaal: Israel must end 'siege' for humanitarian cease-fire in Gaza (Jerusalem Post (http://goo.gl/U7svDs))
Hamas leider Khaled Mashaal zei vandaag dat zijn beweging bereid is tot een “humanitair” bestand met Israël. Maar er komt geen bestand dat voorbijgaat aan de eisen van Hamas en andere “verzetsgroepen”. Op een persconferentie in Doha (Qatar) zei hij ook dat Hamas niet ontwapend zal worden. Voordat dit gebeurt moet Israël eerst de “bezetting” beëindigen en zichzelf ontwapenen. Hij riep verder op tot opheffing van de blokkade en het openen van de grensovergangen. Wat betreft de annuleringen van internationale vluchten naar Israël, zei Mashaal dat Hamas het luchtruim van Israël blokkeert net zoals Israël dat bij Gaza doet. Het verzet komt nu uit Gaza en morgen uit de West Bank. Mashaal riep de PA op de veiligheidssamenwerking met Israël te beëindigen. Tot slot zei hij dat de Hamas leiders bereid zijn te sterven omwille van de opheffing van de blokkade.

update (19.50 uur):
UN launches inquiry into possible Israeli human rights violations in Gaza (Jerusalem Post (http://goo.gl/otA8Sk))
De United Nations Human Rights Council gaat een onderzoek doen naar mogelijke schendingen van de mensenrechten door Israël in Gaza begaan. De resolutie die door de Palestijnen was ingediend werd door de 47 lidstaten aangenomen met 29 stemmen voor, 1 stem (de VS) tegen, en 17 onthoudingen. Minister van justitie Livni veroordeelde de UNHRC beslissing en zei dat Israël door blijft gaan om burgerslachtoffers te voorkomen. Het Kantoor van de premier reageerde met de mededeling dat onderzoek gedaan moet worden naar de dubbele oorlogsmisdaden van Hamas. De UN High Commissioner for Human Rights Navi Pillay heeft overigens ook de raketaanvallen van Hamas veroordeeld.

update (19.38 uur):
IDF destroys empty Gaza hospital, being used as Hamas command center (Jerusalem Post (http://goo.gl/fcEHH8))
We berichtten u al eerder over het al-Wafa ziekenhuis dat door de IDF onder schot werd genomen nadat vanuit het gebouw op Israëlische troepen werd geschoten. De IDF heeft het ziekenhuis helemaal gebombardeerd nadat het zeker wist dat er geen mensen meer in het gebouw waren. In bovenstaande link is een video te zien van het bombardement en ook van de telefoongesprekken die zijn gevoerd. Het ziekenhuis werd door Hamas en de Islamitische Jihad gebruikt als commandocentrum.

update (19.27 uur):
IDF announces three more Israeli soldiers killed in Gaza (Jerusalem Post (http://goo.gl/vMk0J2))
Opnieuw zijn 3 soldaten gedood in de strijd tegen Hamas. Het gaat om de Paratroepen soldaten Paz Eliyahu, 22; Li Mat, 19; en Shahar Duaber, 20. In totaal zijn nu 32 militairen omgekomen in de gevechten sinds het begin van de grondoperatie. Deze 3 soldaten kwamen in het zuiden van Gaza om het leven. Ze werden gedood door een explosief. In de afgelopen 24 uur zijn nog eens 2 soldaten zwaargewond geraakt, 10 gewond en 20 lichtgewond.

stand van zaken halverwege de middag - update (16.08 uur)
Verschillende Palestijnse raketten zijn op Israël afgeschoten. Doelwitten waren o.a. Ashdod, Ashkelon, de Shfela Regio: Ramle, Rehovot, Lod, Gedera, Ness Ziona, Rishon Lezion. Boven Yavne werd een onbekend aantal raketten neergehaald. Lufthansa heeft besloten haar vliegtuigen voor 36 uur niet op Tel Aviv te laten vliegen. Eerder gold nog een termijn van 24 uur. Ook de Poolse luchtvaartmaatschappij LOT heeft de termijn verlengd.

update (15.54 uur):
Maps, IDF Uniforms Found in Gaza Terror Tunnels (Israel National News (http://goo.gl/ZJoNrR))
In een tunnel van Hamas heeft de IDF kaarten, IDF uniformen en wapens gevonden. Niet veel later leverde de IDF strijd met een terreurcel in een andere tunnel. Hierbij raakte één terrorist gewond. In een ander incident heeft het Gemechaniseerde Korps geschoten op 2 terrurcellen die bezig waren met de voorbereidingen voor het afschieten van antitankraketten naar IDF troepen. Volgens de woordvoerder van de IDF zijn de meeste terreur tunnels in Gaza blootgelegd of vernietigd.

update (14.03 uur):
IDF Returns Fire After Terrorists Attack From Gaza Hospital (Israel National News (http://goo.gl/s52870))
Nadat de IDF al dagenlang vanuit het Al Wafa ziekenhuis werd beschoten met automatische wapens en antitankraketten, is vandaag besloten om terug te schieten. Volgens de woordvoerder van de IDF werd het ziekenhuis ook gebruikt als commandocentrum. De IDF heeft internationale organisaties en het Palestijnse hoofd van het ziekenhuis verschillende malen van tevoren gewaarschuwd dat vanuit het ziekenhuis werd geschoten. Maar er werd niet op gereageerd. Er werd alleen maar heviger geschoten vanuit het ziekenhuis. Dit vormde een grote bedreiging voor de soldaten waardoor besloten werd terug te schieten. Overigens is de laatste dagen het aantal raketaanvallen op Israël verminderd. Toch waarschuwt de IDF de Israëlische bevolking om voorzichtig te zijn. Vandaag viel nog een dode in Ashkelon door een raketaanval (zie berichtgeving hieronder).

stand van zaken aan het begin van de middag - update (12.34 uur)
Vanochtend vielen raketten in de Sdot Negev en Eshkol regio's. Boven Ashkelon onderschepte de Iron Dome 5 raketten. Boven Sderot werd ook een raket onderschept. Begin van de middag werd in Ashkelon een broeikas getroffen. Hierbij raakte een arbeider uit Thailand zwaargewond (edit: de man blijkt te zijn overleden). Er werden 5 andere raketten boven het gebied onderschept. Even later zijn 3 raketten boven Beersheva onderschept. Hamas heeft vanuit het Al-Wafa ziekenhuizen met automatische wapens en antitankraketten op de IDF geschoten. De IDF heeft het vuur beantwoord.

update (10.02 uur):
Israel set to open second int'l airport near Eilat in response to flight cancellations (Jerusalem Post (http://goo.gl/NEACyW))
Israël gaat het vliegveld Ovda ten noorden van Eilat openen voor internationaal vliegverkeer. De stap komt naar aanleiding van een aantal Amerikaanse en Europese vliegtuigmaatschappijen om tijdelijk niet meer op vliegveld Ben Goerion nabij Tel Aviv te vliegen nadat daar gisteren in de buurt een raket was neergekomen. Vliegtuigen kunnen er vanaf vanmiddag 12 uur lokale tijd landen en opstijgen. Overigens is bekend geworden dat de VS haar vluchten op vliegveld Ben Goerion morgen weer hervat.

update (09.29 uur):
Foreign Ministry welcomes conclusions of the EU foreign ministers (Ministerie BuZa Israël (http://goo.gl/L0D6sv))
Israël is blij met de conclusies die de EU ministers van buitenlandse zaken gisteren hebben getrokken. Ze hebben nogmaals gezegd dat Hamas een terroristische organisatie is en dat het moet ophouden met het willekeurig afschieten van raketten en het gebruiken van onschuldige burgers als menselijk schild. Ook wil de EU dat Gaza gedemilitariseerd wordt. De verklaring van de EU komt geheel overeen met de doelen die Israël in Gaza wil bereiken.

update (07.41 uur):
Twenty-Eight Attack Tunnels Exposed So Far (Israel National News (http://goo.gl/PmD3fj))
De IDF heeft 28 tunnels blootgelegd en daarvan 6 vernietigd. Er zijn ook 57 tunnelbuizen vernietigd. De laatste 24 uur zijn 200 doelen getroffen en 30 terroristen gedood. Sinds het begin van de operatie zijn 210 terroristen gedood. Overigens doen de Hamas terroristen er alles aan om de tunnels te verdedigen. Vooral in het noorden van Gaza wordt fel gevochten. In Gaza-stad, de Shejiaia buurt, zijn de terroristen hard getroffen.

update (07.14 uur):
Two IDF Officers Killed in Gaza (Israel National News (http://goo.gl/e4GStm))
Gisteravond zijn 2 soldaten van de IDF gedood tijdens gevechten met Hamas. Het gaat om Luitenant Natan Cohen, 23, uit Modiin, en Majoor Dmitri Levitas, 26, uit Jeruzalem. Dit brengt het aantal gedode officieren en soldaten op 29. De 2 soldaten werden vermoedelijk gedood door sluipschutters. Ook raakten gisteren 20 soldaten gewond waarvan 3 ernstig.

stand van zaken na afgelopen nacht
Eind van de avond kwamen 4 raketten neer in onbewoond gebied bij Beersheva. Ook in de Bedoeïen stad Rahat kwam een raket neer. Daar moesten 3 mensen behandeld worden voor shock. In een aantal Arabische plaatsen in Israël kwam het tot een confrontatie tussen Arabische jongeren en de politie. Volgens artsen zouden soldaten 1 Palestijn hebben gedood. Premier Netanjahoe sprak met minister John Kerry en vroeg deze of de Amerikaanse vluchten op Tel Aviv weer hervat zouden worden. In Khan Younis bombardeerde de IAF het huis van Mohammed Deif, de leider van de militaire tak van Hamas. Halverwege de nacht en begin van de ochtend gingen de sirenes af in het Ashkelon Kust gebied. Vroeg in de ochtend werd bekend dat dinsdagavond 2 militaire zijn gedood door Hamas terroristen. Onder de doden was een majoor. Aan Palestijnse zijde werden gisteren 50 mensen gedood volgens Palestijnse bronnen. Hiermee komt het aantal boven de 620 doden. Hiervan zijn ongeveer 100 kinderen. Er zijn inmiddels 102.000 Palestijnen op de vlucht. Zij worden opgevangen in 69 scholen van de VN. In een lege school van de VN werden gisteren raketten gevonden. De wapens lagen bij twee gebouwen waar zich vluchtelingen bevinden.

Video's

Free Speech in Gaza? (Honest Reporting (http://goo.gl/E0w6jz))
Zijn de bewoners in Gaza vrij om te zeggen wat ze willen? Honest Reporting heeft zo haar twijfels. Ga naar bovenstaande link.Dinsdag 22 juli 2014 - Opnieuw 2 soldaten gedood; mogelijk toch (lichaam van) soldaat in handen van Hamas

Overzicht artikelen Israël en Gaza + link

stand van zaken halverwege de avond - update (20. 44 uur)
Vanmiddag is VN chef Ban Ki-moon in Israël geweest. Hij riep zowel Hamas als Israël op om met de gevechten te stoppen. Netanjahoe zei dat Israël het recht heeft haar burgers te verdedigen. Ook zei hij dat Israël al een aantal keren bereid was tot een bestand maar dat Hamas dit heeft afgeslagen. Hamas wil dat er zoveel mogelijk slachtoffers vallen, zei de premier. Eind van de middag gingen de sirenes weer af in het zuiden van Israël bij de grens met Gaza. Ook Beersheva hoorde het luchtalarm afgaan. Boven de Shfela regio zijn vanavond 4 raketten onderschept.

update (20.22 uur):
European airlines follow FAA ban on flights to Israel (Jerusalem Post (http://goo.gl/S3NfFb))
De US Federal Aviation Authority heeft alle Amerikaanse vluchten op luchthaven Ben Goerion voor 24 uur geannuleerd. Ook veel Europese vliegtuigmaatschappijen (Air France, KLM, Lufthansa, Swiss Air) stoppen tijdelijk hun vluchten op Tel Aviv. Israël benadrukt dat het veilig is om op Israël te vliegen. Israël wil niet dat het toerisme nog verder afneemt vanwege de oorlog in Gaza. Toerisme bijdraagt 5% van Israëls export.

update (18.13 uur):
Delta Airlines cancels all flights to Israel after rocket lands near airport (Jerusalem Post (http://goo.gl/U5Xsa7))
Delta Airlines, de Amerikaanse vliegtuigmaatschappij, heeft al haar vluchten naar Israël geannuleerd. De vliegtuigmaatschappij doet dit naar aanleiding van een raket die vanochtend in Jehoed terecht kwam op zo'n 5 kilometer afstand van vlieghaven Ben Goerion. De beslissing is genomen in overleg met de US Federal Aviation Authority. Israël praat met Amerikaanse functionarissen over de veiligheid. Het zegt dat de Iron Dome in staat is om ook raketten richting vliegveld Ben Goerion te onderscheppen.

stand van zaken halverwege de middag - update (15.33 uur)
De linkse minister Tsipi Livni zegt dat een grondoffensief onvermijdelijk was en dat een staak-het-vuren momenteel niet gewenst is. De familie van de vermiste soldaat Oron Shaul gaat er nog steeds vanuit dat hij leeft. De afgelopen 24 uur heeft de IDF 190 aanvallen uitgevoerd waarvan 100 in de Sheijaja buurt in Gaza-stad waar zondag 60 mensen omkwamen. Sinds middernacht zijn ruim 25 raketten op Israël afgevuurd. Minister John Kerry zegt dat een Egyptisch initiatief het raamwerk vormt voor een bestand. Premier Netanjahoe heeft gewonden soldaten in het Barzilai Medisch Centrum in Ashkelon bezocht en hen bemoedigt.

update (13.53 uur):
Rocket damages Tel Aviv region house in first direct hit in area since start of Gaza op (Jerusalem Post (http://goo.gl/pkpZeh))
Voor het eerst sinds het begin van de operatie is een raket neergekomen in de tuin van een huis in metropool Tel Aviv. Het huis staat in de plaats Jehoed. Bij de aanval is een vrouw lichtgewond geraakt. Een andere persoon raakte in shocktoestand. Er is een grote ravage aangericht. Het incident vond vanochtend plaats. In bovenstaande link is een filmpje te zien van de verwoesting.

update (12.10 uur):
More than 700 killed in Syria as ISIS tightens grip on east (Asharq Al-Awsat (http://goo.gl/LCKLmY))
Terwijl de hele wereld zich focust op het conflict tussen Israël en Gaza werden vorige week donderdag en vrijdag in Syrië 700 mensen gedood in de strijd tussen het Syrische leger en ISIS. Het was het grootste aantal doden tot nu toe sinds het begin van de burgeroorlog. Op de Nederlandse journaals (NOS en RTL) waren hier geen berichten over. In Nederland berichtten wel het CIDI en Ratna Pelle (Israel & Palestijnen Nieuwsblog) hierover. Ga naar bovenstaande link.

stand van zaken aan het einde van de ochtend - update (11.49 uur)
Om 9 uur vanochtend werd bekend dat Palestijnse terroristen 2040 raketten en mortieren op Israël hebben afgevuurd sinds het begin van Operation Protective Edge. Daarvan kwamen 1570 op Israëlisch grondgebied terecht en 396 projectielen werden onderschept door de Iron Dome. De IDF heeft 2924 terreur doelen in Gaza bestookt. Het dodental bij de Palestijnen is opgelopen tot 539. Israël telt in totaal 27 doden tot op heden. De hele ochtend hebben terroristen op Israël raketten afgevuurd. Doelen waren o.a. metropool Tel Aviv, Ashdod, Ashkelon, de Eshkol regio en Ramat Negev. Verschillende raketten werden onderschept door de Iron Dome. Vanmiddag om 16.00 uur Israëlische tijd zal premier Netanjahoe een ontmoeting hebben met VN baas Ban Ki-moon.

update (10.33 uur):
IDF Says Fate of 'Abducted' Soldier's Body is Unclear (Israel National News (http://goo.gl/CQAmf3))
Slechts 6 van de 7 lichamen die zondag omkwamen bij een explosie op een APC (Armoured personnel carrier) zijn geïdentificeerd. Er wordt nog informatie gezocht over de zevende soldaat. Misschien is (het lichaam van) de zevende soldaat toch in handen van Hamas. Hamas had eerder gemeld een soldaat gevangen te hebben genomen. De IDF ontkende eerder dat (het lichaam van) de soldaat in handen van Hamas was. Het zou gaan om Oron Shaul, een Golani soldaat. Het is onduidelijk of hij levend of dood is. De identiteiten van de zes andere dodelijke slachtoffers zijn: Sergeant Max Steinberg, 24, uit Be'er Sheva; Sergeant Eerste Klasse Shachar Tase, 21, uit Pardesiah; Sergeant Eerste Klasse Daniel Pomeranz, 20, uit Kfar Azar; Sergeant Shon Mondshine, 19, uit Tel Aviv; Sergeant Ben Itzhak Oanounou, 19, uit Ashdod; Sergeant Eerste Klasse Oren Simcha Noach, 22, uit Hoshaya.

update (08.49):
Report: Hamas's High Demands Preventing Cease-Fire (Israel National News (http://goo.gl/jKFD5F))
Hamas en Egypte kunnen het niet eens worden over een bestand met Israël. Hamas heeft al drie pogingen tot een bestand verworpen. Hamas stelt hoge eisen aan een bestand en vergezelt deze met dreigementen aan het adres van de Israëliërs. De eisen van Hamas zijn o.a. grotere toegang tot internationale wateren, heropening van de grensovergangen, verlichten van de handelsbeperkingen, vrijlating van terroristen die eerder zijn opgepakt tijdens Operation Brother's Keeper, en de mogelijke bouw van een internationaal vliegveld. Israël verwerpt deze eisen omdat Hamas zich zo kan herbewapenen. Er zijn ondertussen geruchten dat er vandaag een tijdelijk bestand komt tussen 10.00 uur en 15.00 uur. Maar Israël ontkent dit. Egypte is ondertussen Hamas zat en verwijt de terreurgroep de vele burgerlijke slachtoffers. Ondertussen proberen de VS en andere internationale organisaties alsnog een bestand te bereiken hoewel beide partijen, Hamas en Israël, daar niet in geïnteresseerd zijn.

stand van zaken na afgelopen nacht
Eind van de avond werd Beersheva bestookt met raketten. Er was ook een incident bij Nachal Oz waar veel soldaten naar toegingen. Wat dat precies was is niet duidelijk geworden. Halverwege de nacht werd Beersheva opnieuw beschoten. Er werden 3 raketten onderschept. Vanochtend werd bekend dat gisteren nog 2 soldaten zijn omgekomen. Vanmorgen vroeg raakten 3 soldaten zwaargewond. De IDF heeft vannacht meer dan 100 aanvallen uitgevoerd. Hierbij werden 20 terroristen gedood.

Video's

Evidence of Hamas Shooting from Within Homes (IDF (http://goo.gl/XXJL0a))
Beelden gemaakt door de IDF waaruit blijkt dat Hamas terroristen vanuit woonhuizen strijd voeren tegen de IDF. Ga naar bovenstaande link.

Missile Attack Damage, Yahud (Arutz Sheva (http://goo.gl/kGW6Px))
Beelden van een raketaanval vlakbij een woning in Jahoed (5 kilometer vanaf het vliegveld Ben Goerion). Let op de enorme ravage. Ga naar bovenstaande link.

RAW FOOTAGE FROM GAZA - Hamas hides in UN ambulance filled with children (YouTube (http://goo.gl/TxuOxy))
Beelden van Hamas strijders die zich verstoppen in een VN ambulance waarin kinderen zitten. Ga naar bovenstaande link.

Gaza terrorists in ambulance getaway (Arutz Sheva (http://goo.gl/LepCLF))
Andere beelden (vanuit de lucht) waarin te zien is dat Hamas terroristen een ambulance gebruiken om zichzelf te laten vervoeren. Ga naar bovenstaande link.

Rare footage of shootout with terrorists (Arutz Sheva (http://goo.gl/ahCwCt))
Beelden van gevechten tussen soldaten van de IDF en Hamas terroristen van afgelopen zondag bij de infiltratiepoging in Israël. Ga naar bovenstaande link.Maandag 21 juli 2014 - Israël ontkent dat een soldaat door Hamas is ontvoerd; 7 soldaten en officieren gedood

Overzicht artikelen Israël en Gaza + link

stand van zaken einde van de avond - update (21.53 uur)
In de Negev is een raket neergekomen op een gebouw dat voor onderwijsdoeleinden wordt gebruikt. Er is lichte schade. Boven Bnei Brak en Askelon zijn raketten uit de lucht gehaald door de Iron Dome. John Kerry is in Cairo aangekomen om over de gevechten in Gaza te praten.

update (20.56 uur):
Liberman reportedly calls for Israel to assassinate Hamas leader Mashaal (Jerusalem Post (http://goo.gl/AzQPbC))
Minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman wil dat Israël Hamas leider Mashaal liquideert. Volgens hem is dit de enige verzekering dat er in de toekomst geen tunnels meer gebouwd worden in Gaza. Khaled Mashaal woont in Qatar en is verantwoordelijk voor de aanvallen op honderden Israëliërs. Israël heeft in 1997 al eens eerder gepoogd Mashaal te doden. Hij werd toen door agenten van de Mossad in Amman met gif ingespoten. De Mossad agenten werden opgepakt en Israël kon die alleen vrij krijgen door een tegengif te sturen naar Jordanië om zo het leven van Mashaal te redden. Ook moest Israël onder druk van Jordanië Sheik Jassin vrijlaten uit de Israëlische gevangenis. De opdracht om Mashaal te doden kwam van de toenmalige premier Benjamin Netanjahoe.

update (19.12 uur):
Seven more IDF soldiers and officers killed in Gaza (Jerusalem Post (http://goo.gl/tj6EFE))
Er zijn vandaag bij gevechten opnieuw 7 Israëlische soldaten en officieren omgekomen. Dat brengt het totaal aantal doden aan Israëlische zijde op 25. Er zijn 30 soldaten gewond geraakt waarvan 3 ernstig. De doden en gewonden vielen langs de grens met Gaza. De precieze toedracht is nog niet duidelijk.

stand van zaken begin van de avond - update (18.27 uur)
Majoor Tzafrir Bar-Or is eind van de middag begraven. Hij was één van de 13 soldaten die gisteren zijn gedood. In Nazareth is een demonstratie aan de gang van 3000 Arabieren tegen de operatie van de IDF. Zo'n 200 demonstranten gooien met stenen naar de politie. In Ashkelon is een raket neergekomen bij een woning. Vier mensen zijn behandeld voor shock. Sirenes werden gehoord in Ashdod, Rehovot, Nes Ziona, Ramle, Lod, Rishon Lezion, Holon en Bat Yam. Boven metropool Tel Aviv werden minstens 2 raketten onderschept door de Iron Dome.

update (17.17 uur):
Revealed: Hamas Wore IDF Uniforms in Latest Infiltration Attempt (Israel National News (http://goo.gl/YFVPED))
Uit een eerste onderzoek van de IDF over de infiltratiepoging van vanochtend blijkt dat Hamas terroristen hun eigen kleren verwisselden voor IDF uniformen toen ze aan de Israëlische kant van de grens kwamen. Ook droegen ze IDF helmen en andere dingen die lijken op de outfit van een Israëlische soldaat. Om die reden herkenden de IDF troepen voor een aantal minuten eerst niet dat het om een terreurcel ging. Pas toen ze Kalashnikovs zagen werd het duidelijk dat het om Palestijnse terroristen ging. De terroristen vuurden op de IDF soldaten die 9 terroristen doodden. De overgebleven terrorist vluchtte waarschijnlijk terug naar Gaza. Leider van het Zuidelijk Commando van de IDF, Sammy Tourjeman, zegt dat de operatie tegen de tunnels nog enige tijd in beslag zal nemen.

stand van zaken aan het eind van de middag - update (16.36 uur)
De hele middag zijn raketten op Israël afgeschoten. Doelwit waren o.a. Be'er Tuvia, Ashdod, Ashkelon, Sdot Negev, Sha'ar Hanegev, Eshkol regio, Gan Yavne, Gedera, Yavne en Kiryat Malachi. Op verschillende plekken werden raketten door de Iron Dome onderschept. In Gaza heeft een Israëlische granaat de derde verdieping van het Al-Aqsa ziekenhuis getroffen. Er zijn hierbij 4 doden en 16 gewonden gevallen. Op de derde verdieping zit de intensive care. Het ziekenhuis heeft het Rode Kruis gevraagd om patiënten te evacueren.

update (16.04 uur):
Report: IAF struck Sudan weapons stockpile headed for Hamas (Ynetnews (http://goo.gl/UtN8Dw))
Volgens een Arabische krant uit Londen (Al-Arab) heeft Israël vorige week vrijdag in Soedan een wapenopslagplaats in Soedan gebombardeerd. Daar lagen wapens die bestemd zouden zijn voor Hamas. Het bombardement vond een paar uur plaats nadat Israël Soedan beschuldigde van het leveren van langeafstandsraketten aan Hamas. Soedan ontkent overigens het bombardement en zegt dat het om een brand ging. Ook bericht de krant dat Hamas leider Khaled Mashal 2 weken geleden een ontmoeting had met de Soedanese president Omar al-Bashir. Soedan zou niets over het bombardement van Israël melden om de relatie tussen Soedan en Hamas verborgen te houden.

update (15.04 uur):
Hamas fires rockets from Wafa Hospital in the Gaza neighborhood of Shuja'iya (IDF spokesperson (http://goo.gl/X4BCY1))
Op de plek (Sheijaia buurt in Gaza-stad) waar gisteren ongeveer 60 Palestijnse doden vielen bij gevechten tussen de IDF en Hamas terroristen blijkt dat Hamas raketten afschoot vanuit een moskee, een ziekenhuis, een kinderspeelplaats en een begraafplaats. Het zijn allemaal dichtbevolkte gebieden. Ga naar bovenstaande link voor een luchtopname.

update (13.18 uur):
Cabinet ministers: IDF may have to reconquer all or part of Gaza to ensure security (Jerusalem Post (http://goo.gl/fUf3Fn))
Leden van het Israëlische veiligheidskabinet zeggen dat Israël misschien wel delen of geheel Gaza moet heroveren om veiligheid voor Israël te garanderen. Minister Gilad Erdan van communicatie zegt dat de operatie niet gestopt kan worden als niet duidelijk is of Gaza gedemilitariseerd zal worden. Hij wil niet eerder een bestand totdat alle terreur tunnels zijn vernietigd. Minister Steinitz van strategische zaken zegt dat het misschien noodzakelijk is heel Gaza over te nemen. Minister van defensie Ya'alon zegt dat er nog meer reservisten opgeroepen zullen worden om de rust te herstellen.

update (11.07 uur):
Iron Dome intercepts rockets over Tel Aviv region; sirens sound in Jerusalem area (Jerusalem Post (http://goo.gl/ZRJ4nJ))
Eind van de ochtend Israëlische tijd werd centraal Israël getroffen door een barrage raketaanvallen vanuit Gaza. Het gaat om de regio's Tel Aviv en Jeruzalem. Tel Aviv was de laatste dagen niet het doelwit van Palestijnse raketaanvallen. Dat is verminderd sinds het begin van het grondoffensief. De Iron Dome wist 5 raketten te onderscheppen.

update (10.07 uur):
South bombarded by rockets from Gaza (Ynetnews (http://goo.gl/5RW7Ff))
Het zuiden van Israël werd vanochtend bestookt met raketten vanuit Gaza. Het hardst getroffen werd Sderot dat om de paar minuten bestookt werd met raketten. Een tuin van een huis werd getroffen door een raket waardoor een brand uitbrak. Er zijn geen gewonden gevallen. Sha'ar HaNegev regio werd ook zwaar getroffen. Daar werd een huis geraakt. Er zijn ook daar geen gewonden gevallen. De aanvallen kwamen kort nadat Israël een infiltratiepoging had verijdeld.

update (08.38 uur):
Report: Another Terrorist Infiltration Foiled (Israel National News (http://goo.gl/lhTnfh))
Opnieuw heeft de IDF een infiltratiepoging voorkomen. Hierbij werden 10 terroristen gedood. De terroristen waren in 2 groepen opgesplitst. Er gingen 5 terroristen naar Erez en 5 terroristen naar Nir Am. Een drone schakelde de terroristen uit die op weg waren naar Erez. De andere terroristen die op weg waren naar Nir Am werden door grondtroepen onder vuur genomen. De inwoners van de Shaar Hanegev, Sdot Negev en Eshkol regio's moeten nog steeds binnen blijven. Verschillende wegen in de Ashkelon regio zijn afgesloten. Afgelopen zaterdag en donderdag waren ook al infiltratiepogingen.

stand van zaken na afgelopen nacht
Israël maakte gisteravond de namen bekend van 5 van de 13 soldaten die zijn omgekomen in de strijd. Majoor Tzafrir Bar Or, 32, uit Holon; Kapitein Tzvika Kaplan, 28, uit Kdomim; Sgt. Gilad Ya'akovi, 21, uit Kiryat Ono; Sgt. Oz Mandelovich, uit Avtalion; en Sgt. Sean Carmeli, 21, uit Ra'anana. VN-baas Ki-moon heeft opgeroepen tot een direct bestand n.a.v. het bloedbad gisteren in Gaza. Palestijnen hebben verschillende raketten op Israël afgeschoten afgelopen nacht. Hiervan werden een aantal onderschept door de Iron Dome. In Londen was een grote pro-Israël demonstratie. Israël ontkende dat Hamas een soldaat heeft ontvoerd. De IDF heeft in zware gevechten 10 terroristen gedood en 20 terroristen gevangen genomen vannacht. Aan Israëlische zijde vielen 3 gewonden. Ook werden tunnels opgeblazen. De IAF heeft over heel Gaza aanvallen uitgevoerd.

Video's

Israel Denies Abduction Claims but Arabs Celebrate (YouTube (http://goo.gl/C9mlMt))
Arabieren in Jeruzalem vieren feest met vuurwerk nadat Hamas berichtte een Israëlische soldaat te hebben ontvoerd. Israël ontkend het bericht. Ga naar bovenstaande link.

Home Video Captures Rocket Terror in Ashdod (Israel National News (http://goo.gl/DOzfHq))
De impact van een Palestijnse raketaanval. Ga naar bovenstaande link.

Dramatic Footage Shows Gunfight with Infiltrators (Arutz Sheva (http://goo.gl/ynKIVj))
Beelden van de Palestijnse infiltratie in Israël van vanochtend. Ga naar bovenstaande link.Zondag 20 juli 2014 - Al 18 Israëlische doden; veel doden in Sheijaia bij Israëlische aanvallen

Overzicht artikelen Israël en Gaza + link

update (22.45 uur):
Timeline and Video: Four Deadly Incidents in Gaza (Israel National News (http://goo.gl/WZQIZj))
De 13 soldaten die vandaag om het leven kwamen, kwamen bij verschillende incidenten in Shejaiya (Gaza-stad) om. Om 1 uur vannacht kwamen 7 soldaten om toen een explosief explodeerde onder hun armored personnel carrier (APC). Om half 2 vannacht kwam een soldaat om toen hij samen met een andere soldaat in een vuurgevecht verwikkeld was geraakt. Om kwart voor 6 vanochtend werden 2 soldaten gedood in een schotenwisseling met terroristen. Om 10 voor 9 vanochtend werden 3 soldaten gedood die in een brandend gebouw zaten.

update (20.45):
Netanyahu: We're 'Turning Back' the Disengagement (Israel National News (http://goo.gl/G1nCpL))
Premier Netanjahoe heeft vanavond de natie toegesproken en vragen van journalisten beantwoord. Hij zegt dat Israël nu bezig is in een proces om de schade die is toegebracht door de eenzijdige terugtrekking uit Gaza teniet te doen. Netanjahoe had destijds al gewaarschuwd voor het vacuüm dat Israël achterliet en dat dit opgevuld zou worden door Hamas. De huidige campagne is erop gericht voor een lange periode rust en veiligheid te krijgen voor de bewoners van Israël. Netanjahoe heeft geen melding gemaakt van het vernietigen van Hamas. Eerder op de dag zei hij tijdens een interview met CNN dat de operatie snel voorbij kon zijn. Volgens minister van defensie Ya'alon zijn over 2 of 3 dagen de meeste tunnels van Hamas vernietigd. Hij zegt dat Hamas de zaak escaleert omdat haar positie niet rooskleurig is en ze veel steun verloren heeft van de Arabische wereld.

update (17.52 uur):
13 IDF soldiers killed in Gaza as Operation Protective Edge death toll climbs to 18 (Jerusalem Post (http://goo.gl/upg9dI))
In gevechten met Hamas terroristen zijn 13 soldaten van de Golani Brigade gedood. Dit brengt het aantal Israëlische slachtoffers op 18. Er zijn 53 gewonden gevallen. Deze zijn naar verschillende ziekenhuizen in Israël gebracht. De IDF is nog steeds bezig met de identificatie van de slachtoffers. Israel National News (http://goo.gl/mp00rM) meldt dat de dood van de 13 soldaten leidde tot een krachtig antwoord van de IDF waarbij zo'n 60 doden vielen (zie eerdere berichtgeving). Waarschijnlijk konden Hamas terroristen zich goed voorbereiden op de Israëlische aanval omdat de IDF de bewoners van tevoren gewaarschuwd had om te vertrekken. Hamas strijders hadden in het gebied veel boobytraps neergelegd. Dit verklaart het grote aantal slachtoffers onder de Israëlische soldaten. De 60 Palestijnse doden vielen dus pas nadat de 13 soldaten waren gedood. Ynetnews (http://goo.gl/uoxorN) meldt overigens dat de dood van de 13 soldaten bij verschillende incidenten plaatsvond vandaag. Opperbevelhebber Gantz zegt de doden te betreuren maar zegt dat het hoort bij het beroep als soldaat en dat Israël doorgaat met het bereiken van haar doel.

stand van zaken eind van de middag – update (16.52 uur)
Ondanks dat Israël het tijdelijk bestand verlengd heeft tot 17.30 uur Israëlische tijd blijven Palestijnse terroristen raketten op Israël afschieten op onder andere Ashkelon, Beersheva en Netivot. Boven deze laatste plaats wist de Iron Dome 4 raketten te onderscheppen. Ondertussen heeft minister van buitenlandse zaken van de VS John Kerry Hamas opgeroepen om tot een bestand te komen om zo mensenlevens te sparen. Op de militaire begraafplaats in Herzliya is de begrafenis aan de gang van soldaat Eitan Barak, 20. Er zijn honderden rouwenden aanwezig.

update (16.45 uur):
PM to Gaza Arabs: Hamas Will Get You Killed (Israel National News (http://goo.gl/gFCy6c))
Tijdens een interview met de BBC had premier Netanjahoe een speciale boodschap voor de bewoners van Gaza: Ontdoe je van Hamas voordat ze je doden. Israël schiet alleen op plekken waar vandaan terroristen op Israël schieten. De IDF waarschuwt de burgerbevolking weg te gaan, maar Hamas dwingt hen te blijven om als menselijk schild te dienen. Verder zei de premier in het interview dat Operation Protective Edge doorgaat zolang het noodzakelijk is. Wanneer een lange termijn bestand wordt geregeld zal Israël met de internationale gemeenschap samenwerken om de toekomst van Gaza veilig te stellen.

update (15.53 uur):
IDF to hold fire in Gaza's Shejaia despite Hamas breaking humanitarian truce (Jerusalem Post (http://goo.gl/46lhvG))
Het tijdelijk bestand is tot 17.30 uur Israëlische tijd verlengd. Israël houdt zich toch aan het bestand ondanks dat Hamas eerder het tijdelijk bestand heeft gebroken.

update (15.29 uur):
IDF Creates Field Hospital for Injured Palestinians (Israel National News (http://goo.gl/U2b1hz))
De IDF komt met een veldhospitaal bij de Erez grensovergang in het noorden van Gaza. Dit veldhospitaal is speciaal bestemd voor gewonde Palestijnen om behandeld te worden. Opperbevelhebber Gantz heeft er zijn goedkeuring aan verleend. Vanavond om 8 uur Israëlische tijd zal het veldhospitaal beginnen met de behandeling van Palestijnse gewonden. Naast gewonde personen kunnen ook zieke Palestijnen zich laten behandelen. Vanochtend hebben een soldaat en de medische staf van de IDF nog een Gaza terrorist behandeld en diens leven gered. Naast het veldhospitaal neemt Israël ook andere maatregelen om zoveel mogelijk onschuldige slachtoffers te voorkomen. Zo worden burgers tijdig gewaarschuwd om te vertrekken.

update (14.44 uur):
IDF resumes strikes in Gaza's Shejaia area after Hamas breaks humanitarian cease-fire (Jerusalem Post (http://goo.gl/FlESr6))
Het tijdelijk bestand van 2 uur heeft maar 40 minuten geduurd. Hamas begon met een antitankraket en automatisch vuur te schieten op IDF troepen. Daarop kwam de luchtmacht in actie en bestookte de plek in Sheijaia waar het vuur vandaan kwam. Inmiddels meldden Palestijnse medische bronnen dat er minstens 50 Palestijnen om het leven zijn gekomen en honderden gewonden zijn bij eerder Israëlische aanvallen op de Sheijaia buurt in Gaza-stad (zie berichtgeving hieronder). Het is het grootste aantal slachtoffers sinds het begin van het conflict.

update (12.44 uur):
IDF agrees to two-hour humanitarian cease-fire in Gaza's embattled Shejaia area (Jerusalem Post (http://goo.gl/yXDaxR))
De IDF is akkoord gegaan met een tijdelijk bestand van 2 uur die om 13.30 uur Israëlische tijd is ingegaan. Voorafgaande aan het staakt-het-vuren is de Sheijaia buurt in Gaza-stad nog zwaar beschoten met artillerievuur en met luchtaanvallen. Er zijn minstens 40 doden gevallen aan Palestijnse zijde.

update (12.04 uur):
Report: Israel Rejects Hamas 'Humanitarian Ceasefire' Request (Israel National News (http://goo.gl/l9qfa3))
Meer dan 30 Israëlische soldaten zijn gewond geraakt in Sheijaia, een buurt in Gaza-stad, nadat de IDF de buurt zwaar gebombardeerd heeft. Er zouden aan Palestijnse kant tientallen doden zijn gevallen in Sheijaia waaronder familieleden van Hamas leider Khalil al-Haya. Israël heeft een verzoek van Hamas aan het Rode Kruis om een tijdelijk bestand van 3 uur afgewezen, maar dat is nog niet zeker volgens andere bronnen. Er zijn sinds het begin van de grondoorlog 130 terroristen gedood en 800 gewond geraakt.

stand van zaken eind van de ochtend - update (11.19 uur)
Begin van de ochtend werd bekend dat vannacht 9 raketten zijn neergekomen bij een kibboets in de Shaar Hanegev regio. Ook werd bekend dat vannacht minstens 16 Israëlische soldaten gewond zijn geraakt. In de loop van de ochtend zijn raketten afgeschoten op Beersheva, Herzliya, Ramat Hasharon, Ra'anana, Ashkelon, en Ashdod. In Ashdod werd een huis geraakt. In een buurt in Gaza (Sheijaia) zijn minstens 40 Palestijnen gedood door Israëlische aanvallen. Honderden Palestijnen zijn gewond geraakt door de Israëlische aanvallen. Duizenden Palestijnen zijn op de vlucht geslagen. De IDF reageerde met de mededeling dat de bewoners al 2 dagen geleden was gemeld te vertrekken. Maar Hamas hield dit tegen. Hamas lijkt akkoord te zijn gegaan met een tijdelijk staakt-het-vuren van een paar uur om het Rode Kruis de gelegenheid te geven de slachtoffers te helpen. De Iron Dome heeft halverwege de ochtend verschillende raketten onderschept boven Netivot, Sdot Negev en Ashkelon. Sirenes gingen af in Beersheva, Eshkol en Sha'ar Hanegev.

update (09.47 uur):
Day 13: Infantry forces enter Gaza as IDF expands ground operation (Ynetnews (http://goo.gl/1wW5yM))
Grote infanterie troepen zijn vannacht Gaza binnengetrokken. De troepen helpen mee met de reeds gaande operatie om de infrastructuur van Hamas te vernietigen. Gisteren was een moeilijke dag waarbij 4 soldaten werden gedood. Bij Israëlische aanvallen vannacht zijn Palestijnen gedood. Bij een aanval op het huis van Hamas functionaris Khalil al-Khayya werden zijn vrouw en 3 kinderen gedood. Volgens de inwoners van Gaza waren de bombardementen van vannacht de hevigste tot nu toe. In totaal heeft de IDF 2600 doelen in Gaza getroffen waarvan 470 sinds het begin van de operatie. De komende uren zal de IDF vooral aanvallen uitvoeren op het noorden van Gaza. Er zijn 36 tunnelbuizen en 14 tunnels blootgelegd. Er zijn vannacht ook tientallen terroristen gedood. Er werden 15 Palestijnse terroristen gearresteerd.

update (09.01 uur):
UNRWA Gives Rockets to Hamas (Israel National News (http://goo.gl/RjOHus))
De raketten die in een school van de UNRWA opgeslagen lagen zijn door deze organisatie aan Hamas gegeven. De UNRWA heeft de raketten niet vernietigd. Het is duidelijk dat Hamas deze raketten zal gebruiken om op Israëlische bevolkingscentra af te schieten. De UNRWA weigerde ook om foto's van de raketten aan Israël te geven. Foto's zouden Israël kunnen helpen met het bewijs dat Hamas wapens opslaat en raketten afschiet vanuit civiele instituten. Hamas gebruikt menselijke schilden in het conflict met Israël. Ook roept Hamas burgers op om niet uit hun huizen te vertrekken ondanks de Israëlische waarschuwingen om zo burgerslachtoffers te voorkomen.

update (07.52 uur):
Two more soldiers killed in Gaza, IDF expands ground operation (Jerusalem Post (http://goo.gl/hI76c4))
De IDF heeft vannacht haar operaties in Gaza uitgebreid. Er zijn meer soldaten Gaza binnengetrokken. Doel hiervan is de infrastructuur van Hamas te vernietigen. Eerder op zaterdagavond werden twee Israëlische soldaten gedood. Het gaat om Sergeant Bania Roval (20) van de Paratroepen. Hij werd gedood door een terrorist die uit een tunnel tevoorschijn kwam en op soldaten schoot. De terrorist werd gedood. Ook 2de-Lt. Bar Rahav (21) van de Genie troepen kwam om het leven. Hij werd gedood bij het activeren van een Trophy raket op een tank die een antitankraket tegen wist te houden. De IDF onderzoekt de zaak. Hamas verhoogt de aanvallen op soldaten die op zoek zijn naar de tunnels. Tegelijkertijd probeert Hamas de resterende tunnels te gebruiken om aanvallen op Israël uit te voeren. Hamas probeert ook soldaten te ontvoeren en zelfmoordaanslagen te plegen.

stand van zaken na afgelopen nacht
Op verschillende plekken in Israël (Haifa en Tel Aviv) waren gisteravond demonstranten op de been die tegen of voor de grondoorlog demonstreerden. Palestijnse terroristen zijn de hele nacht raketten blijven afschieten. Bij Israëlische acties vannacht raakten 5 soldaten gewond waarvan 1 ernstig. In de tunnels die de soldaten blootlegden werd veel wapentuig gevonden waaronder bomen, boobytraps, communicatie apparatuur, etc.

Video's

Watch: IDF Blows Up Terror Tunnel (Arutz Sheva (http://goo.gl/pDnKVk))
Video van het opblazen van een terreur tunnel in Gaza. Ga naar bovenstaande link.

Israel and Hamas at ceasefire crossroad (CNN (http://goo.gl/PTP56d))
Interview met de woordvoerder van de IDF en een woordvoerder van Hamas. Ga naar bovenstaande link.Shabbat (zaterdag) 19 juli 2014 - Drie doden aan Israëlische kant: 2 soldaten en 1 burger

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)

Een samenvatting van de gebeurtenissen tijdens Operation Protective Edge op Shabbat zal na de Shabbat (Israëlische tijd) beschikbaar zijn.

Overzicht artikelen Israël en Gaza + link

update (21.45 uur):
IDF Works to Destroy 34 Terror Tunnels (Israel National News (http://goo.gl/J6tWEP))
De IDF heeft vandaag 34 tunnels vernietigd. Een aantal tunnels kwam ver in Israëlisch gebied uit. Vandaag werden 20 terroristen gedood. Dat brengt het aantal op 70 sinds het begin van het grondoffensief. Er zijn in totaal 13 Hamas terroristen gearresteerd. Sinds het begin van de grondoorlog zijn 450 doelen bestookt. Er doen verschillende elite eenheden mee van de Paratroepen, Givati, Tanks, Nachal en speciale eenheden.

stand van zaken na afgelopen Shabbat
Eind van vrijdagavond heeft de IDF 40 terroristen gedood en 22 gearresteerd. Terroristen schoten met mortieren op IDF troepen. De terroristen werden door de luchtmacht uitgeschakeld. IDF tanks schoten op terroristen die bewapend waren met een antitankraket. De IDF beschuldigde de terroristen mee te rijden met ambulances waarin kinderen lagen om zo de IDF af te schrikken. Er zijn inmiddels 22 tunnels blootgelegd. Ook zijn 65.000 Palestijnen op de vlucht. Halverwege de avond werden 5 raketten boven Tel Aviv onderschept. De VN Veiligheidsraad veroordeelde de willekeurige raketbeschietingen van de Palestijnen en zijn ook bezorgd over het zware Israëlische antwoord daarop. Eind van de avond gingen sirenes in Ashkelon af. In Oost-Jeruzalem raakten Arabische jongeren slaags met de Israëlische politie. Na middernacht raakten 3 Israëlische soldaten gewond in het noorden van Gaza. Halverwege de nacht werden 7 Palestijnen gedood door de IAF. Het totale aantal doden aan Palestijnse zijde is hiermee boven de 300 gekomen. De Islamitische Jihad zou een Israëlische tank gebombardeerd hebben. Boven Ashdod werden 3 raketten onderschept. Vanochtend vroeg gingen de sirenes af in het Ashkelon Kust gebied. Er vonden in de loop van de ochtend gevechten plaats tussen terroristen en IDF soldaten bij de grens van Gaza. Hamas beweerde dat de gevechten binnen Israël plaatsvonden en dat er gewonden zijn gevallen aan de kant van de IDF. De IDF bevestigde later dat een soldaat gewond was geraakt. Het zuiden werd begin van de middag hevig bestookt met raketten. In Dimona is daarbij een Bedoeïen omgekomen. Andere plekken die bestookt werden waren Ashdod. Ashkelon, de Eshkol regio. Vanuit centraal Gaza lukte het Hamas terroristen om via een tunnel Israël binnen te komen. Ze schoten op Israëlische soldaten waarvan er 2 gewond raakten (en ook 2 doden vielen aan Israëlische zijde, zie verderop in deze samenvatting). De luchtmacht heeft leden van de terreurcel gebombardeerd toen ze terugkeerden naar Gaza. Tot halverwege de middag heeft de IDF 3 tunnels vandaag blootgelegd. De rest van de middag bleven Palestijnse terroristen raketten op Israël afvuren. In het zuiden van Gaza werden twee Hamas terroristen gedood die IDF troepen hadden aangevallen. Aan het eind van de middag werd bekend dat de IDF sinds de grondoorlog begon 350 terreurdoelen had vernietigd en 34 tunnels had blootgelegd. In verschillende Franse steden hebben duizenden pro-Palestina aanhangers tegen Israël gedemonstreerd. De IDF meldde aan het eind van de middag dat Palestijnse terroristen 57 raketten vandaag hebben afgevuurd op Israël tot nu toe. Daarvan werden er 9 onderschept door de Iron Dome. Twee soldaten zijn omgekomen bij gevechten met Hamas in een tunnel eerder op de dag (zo werd aan het eind van de middag bekend). Het gaat om Sgt. Adar Barsano, 20, uit Nahariya en Maj. Amotz Greenberg, 45, uit Hod HaSharon. Twee andere soldaten raakten hierbij gewond. Het incident gebeurde in de Eshkol regio waar terroristen geslaagd waren hier te komen via een tunnel. Ze wilden een grote aanslag plegen op burgers in Israël. Deze werd verijdeld. Begin van de avond gingen sirenes af in Rehovot, Yavne, Lod, Ramle, Ness Ziona, Rishon Lezion en omgeving. De Shfela regio werd getroffen door een barrage van raketten. Er vielen geen gewonden. Volgens de IDF heeft Hamas nu ongeveer de helft van al haar raketten afschoten of zijn kwijtgeraakt vanwege bombardementen door de IAF. Vooraf is geschat dat Hamas ongeveer 10.000 raketten had. Daarvan zijn er ruim 1700 op Israël afgeschoten. Israël schat dat 30 tot 40% van de raketten door de IAF zijn vernietigd. Hamas zegt zelf dat het arsenaal al weer is aangevuld. Halverwege de avond werd een raket boven Beersheva onderschept door de Iron Dome.Vrijdag 18 juli 2014 - Eén Israëlische soldaat gedood

Overzicht artikelen Israël en Gaza + link

stand van zaken begin van de avond - update (19.12 uur)
Boven Tel Aviv zijn 4 Palestijnse raketten neergehaald. Inmiddels heeft de IDF 30 tunnels blootgelegd die Hamas gebruikte voor transport van raketten en wapens. De VN Veiligheidsraad komt vanavond bijeen om over de situatie in Gaza te praten. Dit gebeurt op verzoek van Turkije en de Arabische landen.

update (18.20 uur):
Netanyahu to speak with world leaders to shore up international support for Gaza incursion (Jerusalem Post (http://goo.gl/5JpsA0))
Premier Netanjahoe gaat met verschillende wereldleiders telefoneren om steun te vragen voor de grondoorlog en om zo meer ruimte te creëren om te manoeuvreren. Israël gaat de VN vragen foto's te publiceren van raketten in een school van de UNRWA in Gaza. Deze raketten worden gebruikt om Israël mee te bestoken. Ook gaat de premier de oppositie informeren over de oorlog in Gaza. Er ligt momenteel geen concreet voorstel voor een bestand op tafel.

stand van zaken einde van de middag - update (16.58 uur)
Het lijkt erop dat minder Palestijnse raketten op Israël worden afgevuurd. Halverwege de middag gingen sirenes af in de grensdorpen bij Gaza. Boven Netivot werd nog een raket onderschept door de Iron Dome. Infanterie soldaten van de IDF hebben inmiddels 8 tunnels blootgelegd op de eerste dag van de grondoorlog. De tunnels werden ontdekt door de Paratroepen Brigade. In één geval vond een schotenwisseling plaats met een Palestijnse terrorist die hierbij gewond raakte. Deze is naar een Israëlische ziekenhuis gebracht. In totaal heeft de IDF 2150 doelen in Gaza getroffen. Het gaat o.a. om 1160 ondergrondse lanceerinstallaties, 200 commando en controlecentra, 9 trainingskampen, en 43 overheidsgebouwen van Hamas.

stand van zaken begin van de middag - update (13.54 uur)
Palestijnse raketten op Beersheva, Ashkelon en Ofakim afgevuurd. Boven Beersheva zijn 2 raketten onderschept. De IDF meldt dat sinds het begin van de grondoorlog 17 terroristen zijn gedood en 13 zijn gearresteerd. Er zijn 21 lanceerinstallaties en 4 tunnels verwoest. Volgens Palestijnse medici zijn sinds het grondoffensief begon 27 doden gevallen waaronder een baby, 2 kinderen en een vrouw van 70 jaar. Bondskanselier Merkel zegt dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen. Ook zegt ze dat beide partijen pijnlijke concessies moeten doen.

update (11.41 uur):
Netanyahu: Israel would pay a greater price without a ground operation (Jerusalem Post (http://goo.gl/jaCWGn))
Premier Netanjahoe zegt vandaag dat er geen andere manier is dan grondtroepen naar Gaza te sturen om de tunnels in Gaza te vernietigen. Dit kan niet alleen vanuit de lucht. De premier heeft de opdracht gegeven aan het leger zich voor te bereiden op een mogelijk uitbreiding van de operatie. De beslissing voor een grondoorlog was genomen omdat Hamas niet wilde ingaan op het Egyptische voorstel voor een bestand. Zonder deze operatie zal Israël nog een veel grotere prijs moeten betalen in de toekomst. Netanjahoe houdt er rekening mee dat een verkeerd beeld van de operatie in de media naar buiten komt. Maar de wereld beseft nu wel dat Hamas degene is die verantwoordelijk is voor de burgerslachtoffers.

stand van zaken halverwege de ochtend - update (10.36 uur)
Palestijnen hebben raketten op Beersheva, Ashdod en Ashkelon afgeschoten. Boven Ashkelon zijn twee raketten neergehaald. Ook boven Ashdod werden verschillende raketten neergeschoten. Het Thuisfront Commando wil dat activiteiten voor kinderen in schuilkelders plaatsvinden. In Tel Aviv mogen niet meer dan 1000 mensen bij elkaar komen in verband met de raketaanvallen. Ondertussen is de naam bekend geworden van de soldaat die om het leven is gekomen. Het gaat om de 20 jarige sergeant Eitan Barak uit Herzliya. De linkse Merets partij heeft kritiek op het grondoffensief van de IDF. Volgens de partij zal dit levens van soldaten en onschuldige burgers kosten. Merets vindt dat het beleid niet bepaald moet worden door Hamas.

update (08.05 uur):
One IDF Soldier Killed, 15 Terrorists Eliminated in Gaza (Israel National News (http://goo.gl/jGT8Lo))
De IDF heeft vannacht 15 terroristen uitgeschakeld; 103 doelen aangevallen, inclusief 20 ondergrondse lanceerinstallaties. Bij Beit Hanoun is een Israëlische soldaat gedood. Er zijn 4 soldaten gewond geraakt bij de nachtelijke operatie. Volgens de Al Aksa Brigades hebben terroristen een hinderlaag opgezet voor de speciale eenheden van de IDF langs de noordelijke en zuidelijke grens van Gaza. Ook zou een zelfmoordaanslag zijn gepleegd tegen IDF voertuigen ten noorden van Beit Lahiya. Er zouden 5 bommen zijn afgegaan en een vuurgevecht hebben plaatsgevonden tussen Hamas terroristen en IDF soldaten. Volgens Hamas zouden IDF troepen zich hebben teruggetrokken bij een gevecht nabij een landbouwschool in Beit Hanoun en Al Hasinat, ten oosten van Rafah. Volgens de IDF is Operation Protective Edge de meest uitgebreide operatie tegen Gaza ooit en heeft als doel Hamas zeer te verzwakken. De echte strijd moet volgens de IDF nog gaan plaatsvinden. De operatie kent drie stadia: aanvallen vanuit de lucht en vanaf zee, een grondoorlog en eventuele uitbreiding waarbij meer reservisten worden opgeroepen.

stand van zaken na afgelopen nacht
Na de inval van Israël komt Hamas met een verklaring dat het offensief “dwaas” is. De IDF roept nog eens 18.000 reservisten op. Palestijnse terroristen schieten raketten af op Beersheba, Ashkelon, en Ofakim. Boven Ofakim worden 5 raketten onderschept. Ook Ashdod, Gan Yavne worden beschoten. Er worden 3 raketten boven Ashdod uit de lucht gehaald. In Gaza worden 11 doelen door de IDF beschoten. Halverwege de nacht heeft 80% van Gaza geen elektriciteit meer. Aan Palestijnse zijde vallen 3 doden. Later komt een melding van 5 doden. Aan de kant van Israël blijft het een paar uur rustig. De VS zegt achter Israël te staan maar hoopt dat de grondoorlog beperkt blijft. Vanochtend vroeg wordt een Israëlische soldaat gedood en raken er 2 gewond. Ook zijn de Palestijnse raketaanvallen hervat. Sinds middernacht hebben ze er 50 afgeschoten.

Video's

Pro and Anti Military Protests in TA (Israel National News (http://goo.gl/pXVckU))
In Tel Aviv zijn gisteravond demonstraties gehouden voor en tegen de militaire operatie in Gaza. Ga voor een verslag naar bovenstaande link.

IDF Forces Enter Gaza Strip Last Night (IDF (http://goo.gl/fGBxBA))
Beelden van IDF troepen en tanks die gisteravond Gaza zijn binnengetrokken. Ga naar bovenstaande link.

Gaza ground incursion (Arutz Sheva (http://goo.gl/bPgVPU))
Beelden van IDF soldaten in actie in Gaza. Ga naar bovenstaande link.

Ground Operation in Gaza to Stop Hamas (IDF (http://goo.gl/GpwUjM))
Een korte uitleg in het Engels waarom de IDF begonnen is met een grondoffensief. Ga naar bovenstaande link.Donderdag 17 juli 2014 - Hamas en Israël akkoord met tijdelijk bestand van 5 uur - IDF begint beperkt grondoffensief

Overzicht artikelen Israël en Gaza + link

update (21.56 uur):
IDF Launches Ground Operation against Gaza (Israel National News (http://goo.gl/3TXSQv))
Premier Netanjahoe heeft aangegeven dat de IDF begonnen is met het grondoffensief. Doel is om de tunnels van Hamas uit te schakelen. Het leger zal niet verder dan 2 tot 3 kilometer Gaza binnentrekken. Dat is diep genoeg om de openingen van de tunnels te vinden. Egypte heeft ondertussen gezegd dat Hamas zelf verantwoordelijk is voor de mogelijk honderden burgerslachtoffers die tijdens de operatie van de IDF kunnen vallen. In Ashkelon is een man zwaargewond geraakt toen hij zijn auto uit rende om dekking te zoeken. Een andere auto reed hem aan.

update (21.18 uur):
IDF intensifies Gaza attacks with artillery fire, air strikes (Jerusalem Post (http://goo.gl/J2U0Z4))
Gaza wordt halverwege de avond massaal bestookt door Israël vanuit land, zee en lucht. Er zijn in korte tijd al 30 doelen bestookt. De IDF gebruikt zware artillerie en er worden over heel Gaza luchtaanvallen uitgevoerd. Het is de reactie op de 100 raketten die Hamas afschoot sinds het einde van het bestand. Hiervan werden er 20 onderschept door de Iron Dome. Twee huizen werden beschadigd door inkomende raketten. De zware artillerie is meestal het sein van het begin van een grondoffensief. Volgens Palestijnse bronnen is dat offensief ook begonnen. De IDF heeft dit nog niet bevestigd.

update (20.39 uur):
IDF warns citizens of Gaza to evacuate to populated city centers (Jerusalem Post (http://goo.gl/9VNOua))
De IDF heeft bewoners van Gaza met pamfletten en telefoontjes gewaarschuwd om naar de grote steden te gaan en de dunbevolkte gebieden te verlaten. De IDF heeft al verschillende malen bewoners opdracht gegeven bepaalde gebieden te verlaten maar vanavond ging het om de grootste oproep tot nu toe. Morgen om 11.00 uur Israëlische tijd komt het veiligheidskabinet bijeen om de situatie te bespreken. Het is nog steeds niet duidelijk of er een grondoffensief komt.

update (20.32 uur):
Confirmed: Another Hamas Drone Shot Down (Israel National News (http://goo.gl/RwIWMy))
Opnieuw heeft de IAF een drone van Hamas uit de lucht gehaald met Patriot raketten. Het onbemande toestel werd boven de Middellandse Zee neergeschoten. De marine zoekt naar de brokstukken in zee. Afgelopen maandag werd voor het eerst een drone van Hamas neergeschoten bij Ashdod.

update (19.19 uur):
Four children killed in IAF strikes in Gaza Strip (Yenetnews (http://goo.gl/FZeWkc))
Opnieuw zijn kinderen omgekomen bij een Israëlische aanval. Sinds de hervatting van de gevechten van vanmiddag zijn 6 Palestijnen gedood. Dit brengt het totale aantal Palestijnse doden op 236 (80% burgers). Er kwamen 3 kinderen om van dezelfde familie in de Sabra buurt in Gaza-stad. Van dezelfde familie raakten 3 mensen gewond. In Khan Younis kwam een meisje van 4 jaar om het leven.

stand van zaken aan het eind van de middag - update (17.16 uur)
Na het tijdelijk bestand hebben de Palestijnen al weer 40 raketten op Israël afgevuurd. Sirenes gingen af in o.a. Beersheva, Sderot, Ashkelon, Sha'ar Hanegev, de Eshkol regio en centraal Israël. Israël heeft luchtaanvallen in Gaza, in Khan Younis, Jabaliya en Beit Lahiya uitgevoerd.

update (14.44 uur):
Rocket fire resumes as temporary cease-fire expires (Jerusalem Post (http://goo.gl/8fDi28))
Om even na 3 uur Israëlische tijd, toen het tijdelijk bestand afliep, zijn Palestijnse terroristen weer begonnen met aanvallen op Israël. Er werden raketten op Ashkelon en de Eshkol regio afgevuurd. Eerder hadden terroristen al tijdens het bestand 3 raketten op de Eshkol regio afgevuurd.

update (14.38 uur):
Israel, Hamas Deny BBC Reports on Cease-Fire (Israel National News (http://goo.gl/d9R70b))
Israël ontkent dat er een akkoord is gesloten met Hamas over een wapenstilstand. De BBC meldde dit eerder. Volgens de BBC zou Israël akkoord zijn gegaan met 2 van de 3 eisen van Hamas: opening van de grensovergang bij Rafah en opening van de grensovergangen met Israël om vrij te kunnen te kunnen reizen naar gebieden in Judea en Samaria die door de Palestijnen gecontroleerd worden. Israël zou niet akkoord zijn gegaan met de vrijlating van Hamas terroristen die zijn opgepakt in het kader van de ontvoering van de drie Joodse jongens nadat ze eerder vrij waren gekomen tijdens de Shalit deal. Israël noemt de eisen van Hamas buitenproportioneel. Hamas ontkent het BBC rapport ook.

stand van zaken gedurende het tijdelijk bestand - update (13.22 uur)
Vanuit Gaza zijn nog 3 raketten op de Eshkol regio afgevuurd tijdens het tijdelijk bestand. Verder bericht de BBC dat vanaf vrijdag 6 uur in de ochtend er een definitief bestand zou zijn tussen Israël en Hamas. Maar beide partijen hebben dat nog niet bevestigd.

stand van zaken vóór het ingaan van het tijdelijk bestand - update (10.31 uur)
Nog voor het ingaan van het tijdelijk bestand hebben Hamas terroristen nog flink wat raketten op Israël afgevuurd. Centraal Israël werd bestookt en boven Petach Tikwa moest de Iron Dome een raket onderscheppen.

update (08.50):
Israel, Hamas Teams in Cairo for Cease-Fire 'Shuttle Diplomacy' (Israel National News (http://goo.gl/ewL2KG))
Onderhandelingsteams van Israël en Hamas zijn in Egypte gearriveerd om te praten over een staakt-het-vuren dat eerder door Egypte is voorgesteld. Israël had dat voorstel geaccepteerd maar Hamas niet. Egyptische functionarissen zullen tussen de kamers van beide teams heen en weer lopen om voorstellen en tegenvoorstellen te doen.

update (08.32 uur):
IDF thwarts Gaza terrorists from attempted tunnel infiltration into Israel (Jerusalem Post (http://goo.gl/S6S2Po))
IDF soldaten hebben een tunnel infiltratie van13 Hamas terroristen weten te voorkomen. De terroristen wisten via de tunnel Israël te bereiken nabij kibboets Sufa. Aan de kant van de terroristen zijn doden gevallen maar onduidelijk is hoeveel. Aan Israëlische zijde waren geen slachtoffers. Het incident gebeurde om 4 uur vannacht en werd ontdekt door inlichtingen eenheden van de IDF. Het is de tweede keer tijdens deze operatie dat de IDF een infiltratie wist te voorkomen.

stand van zaken na afgelopen nacht
Begin van de nacht heeft ook Hamas ingestemd met een tijdelijk bestand van 5 uur dat vandaag ingaat om 9 uur Nederlandse tijd. President Obama heeft voor het eerst op het conflict gereageerd en zegt dat er een staakt-het-vuren moet komen. Palestijnse terroristen zijn de hele nacht door blijven gaan met het afschieten van raketten. Zo waren o.a. de Eshkol regio, Ashkelon, Kiryat Malachi, Kiryat Gat, Beth Shemesh en Beersheva het doelwit. Boven Kiriat Malachi en Kiryat Gat werden 2 raketten uit de lucht geschoten door de Iron Dome. Palestijnen hebben Ashdod en Ashkelon bestookt met 7 raketten waarvan er 4 werden onderschept. In Ashkelon werd een school geraakt. Begin van de ochtend maakte de IDF bekend het huis van Hamas lid Khalil al-Hayya te hebben gebombardeerd.

Video's

Mega Terror Attack Thwarted in Southern Israel (Israel National News (http://goo.gl/RlS4qE))
Opnames van de 13 terroristen die Israël vanochtend vroeg via een tunnel probeerden te infiltreren. De IDF heeft de terroristen gebombardeerd. Ga naar bovenstaande link.

Inside Look: How the IDF Fights Terror in Gaza (IDF (http://goo.gl/fm7cGp))
Een interessante video over de wijze waarop de IDF terreur in Gaza bestrijdt. Ga naar bovenstaande link.Woensdag 16 juli 2014 - Geweld gaat door

Overzicht artikelen Israël en Gaza + link

update (21.53 uur):
Israel Accepts UN Request for Six-Hour 'Humanitarian Ceasefire' (Israel National News (http://goo.gl/YyWxCh))
Israël is akkoord gegaan met een VN verzoek voor een staakt-het-vuren van 5 uur op humanitaire gronden. Het bestand gaat morgen in. Hamas moet nog akkoord gaan met het verzoek.

update (20.46 uur):
Source: IDF units operating in Gaza since op began (Ynetnews (http://goo.gl/btlfZ7))
Sinds het begin van Operation Protective Edge voeren commando's van de marine al acties uit op het grondgebied van Gaza. Een deel van die activiteit werd vorige week bekend toen een aantal mariniers van Shayetet 13 gewond raakten bij de operatie tegen lanceerinstallaties van langeafstandsraketten. Maar de meeste operaties zijn in nevelen gehuld. De marine heeft meer dan 20 acties uitgevoerd op huizen van terroristen, commando en controle centra, militaire bases en tegen de Palestijnse kustwacht. Er liggen tientallen schepen van de marine voor de kust van Gaza, inclusief raketboten en patrouille boten. De marine is voorbereid op raketaanvallen op de boten. De marine was ook actief bij het doden van Hamas terroristen die probeerden bij kibboets Zikim een aanval uit te voeren.

stand van zaken aan het begin van de avond - update (18.38 uur)
Halverwege de middag werden 5 raketten boven Ashkelon onderschept. Verder werden er raketten op de Eshkol regio en de Negev rondom Beersheva afgeschoten. Eind van de middag Israëlische tijd bericht de IAF 60 doelen te hebben gebombardeerd sinds vanochtend. Ook komt het bericht van Palestijnse bronnen dat de Israëlische marine 4 kinderen zou hebben gedood op het strand van Gaza. Begin van de avond schiet de IAF op 10 terroristen die raketten afschieten. Ook heeft de Iron Dome weer een raket onderschept.

update (18.14 uur):
Israel calls up additional 8,000 reservists for Gaza operation (Jerusalem Post (http://goo.gl/XkGJHL))
Het kabinet heeft nog eens toestemming gegeven aan de IDF om 8000 extra reservisten op te roepen. Er zijn al 48.000 reservisten opgeroepen en met deze 8000 erbij komt het aantal op 56.000 reservisten. Zij moeten de dienstplichtigen in Judea en Samaria vervangen zodat deze naar het front bij Gaza kunnen. De premier heeft nog steeds niet aangegeven of er een grondaanval komt. Wel herhaalt hij voortdurend dat de rust in het zuiden van Israël hersteld moet worden.

update (17.07 uur):
Brief van oud-premier Dries van Agt aan premier Mark Rutte (The Rights Forum (http://goo.gl/2dnL46))
Oud-premier Van Agt heeft een open brief aan premier Mark Rutte geschreven over het huidige conflict in Gaza. Hij klaagt erover dat Rutte Hamas beschuldigt menselijke schilden te gebruiken. Van Agt vraagt zich af of Rutte daar bewijs van heeft. Verder noemt Van Agt Gaza de grootste openlucht gevangenis ter wereld. Hij verwijt Israël buitenproportioneel geweld te gebruiken. Volgens Van Agt mag Israël zichzelf alleen verdedigen binnen de kaders van het internationaal recht en dat doet Israël niet. Verder verwijt Van Agt dat premier Rutte weinig empathie toont met het immense leed van de Palestijnen. Nederland faalt in het beschermen van Palestijnse rechten. Tot slot vindt Van Agt dat Rutte zijn verontwaardiging moet tonen over het schenden van het internationaal recht door Israël.
Etsel: The Rights Forum van Van Agt zegt zich in te zetten voor een rechtvaardig Midden-Oosten beleid. Maar nergens op de website staat iets te lezen over de andere landen in het Midden-Oosten. Geen enkel artikel is gewijd aan het geweld in Syrië waar al ruim 150.000 doden zijn gevallen. Wel staan legio artikelen over het vermeende geweld van Israël te lezen. Wie schudt Van Agt nu eindelijk eens wakker?

stand van zaken halverwege de middag - update (14.29 uur)
Tot 10 uur vanochtend heeft Hamas 1248 raketten op Israël afgevuurd sinds het begin van de vijandelijkheden. Vanochtend werden na de aanval op Tel Aviv raketten afgevuurd op de Eshkol regio en Sha'ar Hanegev. In de Eshkol regio werden 12 voertuigen vernield. Tussen de middag werden 8 raketten op Ofekim afgevuurd waarvan er 1 werd onderschept door de Iron Dome en de 7 anderen in open gebied terecht kwamen. In een kibboets in Sdot HaNegev werd een cafetaria getroffen door een raket. In Ashkelon was minister Lieberman op bezoek en hij herhaalde zijn standpunt dat er een grondoffensief moet komen. Verder werden raketten afgevuurd op Dimona, Arad, Yeruham en Kiriyat Gat. Ook Ashkelon en Beersheva werden bestookt. Tegen 3 uur vanmiddag Israëlische tijd hebben de Palestijnen al weer 61 raketten vandaag afgevuurd. Hiervan werden er 23 onderschept.

update (13.50 uur):
Report: Terrorists Offer 10-Year Truce (Israel National News (http://goo.gl/CZejMP))
Volgens Palestijns Arabische bronnen zijn de terroristen in Gaza bereid tot een 10-jarig bestand met Israël. In ruil hiervoor moeten alle grensovergangen worden geopend en moet er een internationaal vliegveld in Gaza komen. Ook moeten alle IDF tanks weg, de blokkade worden opgeheven, een internationale haven komen, Israël mag niet meer over Palestijns gebied vliegen, en de vis zone moet tot 10 km worden uitgebreid. Verder moeten alle Hamas gevangenen worden vrijgelaten. Het bericht is niet officieel bevestigd en met scepticisme ontvangen.

update (12.14 uur):
Poll: Most Israelis Object to Ceasefire with Hamas (Israel National News (http://goo.gl/Vi5Lqf))
Uit een peiling van Channel 2 News blijkt dat de meerderheid van de Israëliërs tegen een staakt-het-vuren met Hamas is: 53% is tegen, 35% steunt het, 12% weet het niet of weigerde antwoord te geven. Tegelijkertijd denkt een meerderheid van 92% dat Operation Protective Edge geen einde zal brengen aan de raketbeschietingen vanuit Gaza. Slechts 6% denkt van wel. Over het optreden van premier Netanjahoe is 53% tevreden en 35% vindt dat hij te weinig doet.

update (10.09 uur):
IDF Hits 100 Targets in 24 Hours, Including 47 Buried Launchers (Israel National News (http://goo.gl/4jIYZI))
In de laatste 24 uur heeft de IDF meer dan 100 doelen in Gaza bestookt. Er werden 4 prominente terroristen leiders beschoten. Ook werden aanvallen uitgevoerd op operationele infrastructuren. De marine heeft een terrorist in Khan Younis gedood. Verder werden 47 ondergrondse lanceerinstallaties gebombardeerd alsook terreurtunnels, productie en opslagplaatsen van wapens en militaire verbindingen. De operationele infrastructuren van Mahmoud Al-Zahar, Ismail al-Ashkar en Nasser Abu Nasser werden verwoest. Ook een gebouw van het ministerie van binnenlandse zaken van Hamas werd aangevallen. Dit ministerie stuurt veiligheidsmechanismen aan met uitzondering van de militaire tak van Hamas. Het gaat o.a. om opslag van wapens, de lancering van raketten, het coördineren van gevechten, etc.

update (08.59 uur):
Large Rocket Salvo at Tel Aviv, 4 Rockets Intercepted (Israel National News (http://goo.gl/Hswt2s))
Vanochtend tegen half 10 Israëlische tijd is Tel Aviv bestookt met een grote salvo aan raketten. Sirenes en ontploffingen werden gehoord in Tel Aviv, Bat Yam, Petah Tikva, Herzliya, Raanana en Kfar Shemaryahu. De Iron Dome wist 4 raketten te onderscheppen. Er zijn geen meldingen binnengekomen van gewonden.

update (07.48):
Six rockets intercepted over Ashkelon in unusually heavy barrage (Ynetnews (http://goo.gl/oWXXen))
Na een relatief rustige nacht is vanochtend een grote salvo van raketten op het zuiden van Israël afgeschoten. De Iron Dome wist 6 raketten boven Ashkelon en 2 raketten boven Kiriat Malachi te onderscheppen. In de Eshkol regio explodeerden 4 raketten.

stand van zaken na afgelopen nacht
Eind van de avond heeft de IDF opnieuw bewoners van het noorden van Gaza opgeroepen te vertrekken. Hamas heeft de bevolking opgeroepen daar geen gehoor aan te geven. De IAF heeft de afgelopen nacht 39 doelen in Gaza gebombardeerd. Hierbij zouden minstens 3 doden zijn gevallen. Ook het huis van politiek leider van Hamas Mahmoud Zahar werd platgegooid. Aangenomen wordt dat hij zich ergens anders bevindt. Palestijnse raketten werden voornamelijk afgevuurd op de Eshkol regio en Ashkelon. De Iron Dome heeft een aantal raketten onderschept.Dinsdag 15 juli 2014 - Hamas verwerpt Egyptisch voorstel voor een bestand; Eilat met raketten bestookt

Overzicht artikelen Israël en Gaza + link

update (20.40 uur):
Netanyahu: Hamas will pay for decision to continue escalation (Ynetnews (http://goo.gl/Pjv7tx))
Premier Netanjahoe zei vanavond op een persconferentie dat Israël nog harder gaat optreden tegen Hamas in verband met de escalatie van geweld. Israël gaat door met de strijd totdat Hamas geen raketten meer op Israël afschiet. Minister Ya'alon van defensie zei tijdens dezelfde persconferentie dat Israël geen compromissen sluit op het gebied van veiligheid. Opperbevelhebber Gantz zei dat er al veel bereikt is met de luchtaanvallen op Gaza. President Peres zei dat het doden van onschuldige burgers door de IAF een moreel probleem is maar dat er geen moreel antwoord op is. Wat kan Israël anders doen dan haar bevolking te beschermen? De president zei dat hij gelooft dat Hamas uiteindelijk ook bereid zal zijn tot een bestand.

update (19.22 uur):
First Israeli death of Gaza operation as mortar shell kills man at Erez Crossing (Jerusalem Post (http://goo.gl/cnDiKQ))
Aan Israëlische zijde is een eerste dode gevallen. Het gaat om een Chabad rabbijn die voedsel bracht aan soldaten. Hij werd gedood door scherven van een mortier bij de grensovergang Erez. Tegelijkertijd is metropool Tel Aviv weer met raketten beschoten. De Iron Dome wist minstens 2 raketten uit de lucht te halen.

stand van zaken eind van de middag - update (17.38 uur):
De hele middag hebben Palestijnse terroristen raketten afgeschoten. Om 5 uur Israëlische tijd waren het 76 raketten sinds het bestand om 9 uur was ingegaan. Doelwitten waren o.a Ashkelon, de Eshkol regio, Beersheva en andere plaatsen. De Iron Dome kwam verschillende malen in actie. Ook de IAF heeft weer veel doelen gebombardeerd. Eind van de middag stond de teller al weer op 30 nadat Israël weer was begonnen met vechten halverwege de middag. Het ging om lanceerinstallaties, tunnels, wapenopslagplaatsen, en operatie centra.

update (17.12 uur):
Netanyahu: Israel Expects 'Full Support' From World Leaders (Israel National News (http://goo.gl/Dli1DR))
Premier Netanjahoe zei vanmiddag tijdens een persconferentie dat hij nu 'volledige steun' van wereldleiders verwacht voor Israëls strijd tegen Hamas nu de terreurbeweging niet bereid is tot een staak-het-vuren. Hamas stelde voorwaarden voor het staakt-het-vuren zoals de vrijlating van Hamas terroristen en opheffing van de Israëlische en Egyptische blokkade van Gaza. Netanjahoe zei dat Israël het recht heeft Israël zichzelf te verdedigen volgens het internationale recht.

update (14.24 uur):
IDF Renews Strikes in Gaza After Hamas Ceasefire Violations (Israel National News (http://goo.gl/h2t2TR))
Na uren geen aanvallen te hebben uitgevoerd op Gaza i.v.m. een bestand heeft de IDF besloten om toch weer aanvallen uit te voeren omdat Hamas door blijft gaan met het afschieten van raketten. Sinds vanochtend 9.00 uur Israëlische tijd zijn minstens 35 raketten op Israël afgeschoten. In Ashdod werd een huis getroffen. Daarbij zijn geen gewonden gevallen. Er werden 2 raketten onderschept boven de Shefela regio.

update (12.15 uur):
Over 20 Rockets Rain on Israel After Egyptian 'Truce' (Israel National News (http://goo.gl/RJmXCf))
Na 9.00 uur Israëlische tijd heeft Hamas meer dan 20 raketten op Israël afgevuurd. Tussen 10.00 uur en 11.00uur werden 4 raketten afgevuurd op de Eshkol regio. Tussen 11.00 uur en 12.00 uur werden minstens 2 raketten boven Ashdod door de Iron Dome uit de lucht geschoten. Sirenes gingen af in Sderot, Sha'ar HaNegev, Ashkelon, Ashdod, Hof Ashkelon, Beit Raban, Gan Yavne, Kannot, Kiryat Malachi, Be'er Tuvia, en de Eshkol regio. Vanaf 12.00 uur Israëlische tijd waren sirenes te horen in Sderot, de Eshkol regio, Shefelah, Ashkelon, Ashdod en S'dot HaNegev; raketten werden ook noordelijker afgevuurd, met sirenes in Rehovot, Yavne, Zihron Ya'akov, Carmel, Haifa, en Menashe. Op een persconferentie zei premier Netanjahoe dat Israël de operatie zal uitbreiden indien Hamas blijft doorgaan met het afschieten van raketten.

update (10.36 uur):
Third new Iron Dome battery deployed (Jerusalem Post (http://goo.gl/607WBF))
Het leger heeft een derde nieuwe batterij Iron Dome in gebruik genomen. Vorige week kwamen er al twee nieuwe bij. In totaal staan 10 batterijen Iron Dome opgesteld die grote delen van het land beschermen tegen inkomende Palestijnse raketten.

update (09.12 uur):
Breaking: Hamas Fires Rockets on Israel After Egyptian 'Truce' (Israel National News (http://goo.gl/CYWCPa))
Israël is akkoord gegaan met een bestand. Hamas niet en gaat gewoon door met het afschieten van raketten. Sirenes gingen af in Ashkelon en de Eshkol regio. Er zijn nog geen berichten van inslagen en gewonden. Hamas wil eerst dat Israël aan alle eisen van Hamas voldoet.

update (8.25 uur):
Despite ongoing rocket fire and Hamas rejection, security cabinet debating ceasefire (Jerusalem Post (http://goo.gl/QQLQFw))
Hoewel Hamas doorgaat met het afschieten van raketten omdat het een bestand ziet als “overgave en capitulatie” vergadert het Israëlische veiligheidskabinet erover. Volgens diplomatieke functionarissen probeert premier Netanjahoe de 7 andere leden van het veiligheidskabinet te overtuigen het Egyptische voorstel te accepteren. Minister Lieberman en minister Bennett zijn tegen een bestand maar die hebben waarschijnlijk geen meerderheid. Mocht er een bestand komen dan is Hamas een stuk zwakker dan het voorheen was. Israël heeft veel gebombardeerd en Hamas is gefrustreerd over het succes van de Iron Dome. Bovendien is het Hamas niet gelukt om via land en zee aanvallen uit te voeren. Ook staat Hamas slecht in de publieke opinie in Judea en Samaria, in de internationale gemeenschap en in de Arabische wereld. Israël zal er bij de internationale gemeenschap op aandringen de raketten in Gaza te ontmantelen en de tunnels te sluiten.

stand van zaken na afgelopen nacht
Vannacht werd voor het eerst Eilat bestookt met raketten vanuit de Sinaï woestijn. Hierbij raakten 3 mensen gewond en 17 mensen raakten in shocktoestand. Vanochtend gingen sirenes af in Hof Ashkelon en de Eshkol regio. Hamas heeft het Egyptische voorstel voor een wapenstilstand verworpen. Israël heeft nog niet gereageerd. Het veiligheidskabinet vergadert er over. De Israëlische luchtmacht heeft vannacht 25 doelen bestookt waaronder het huis van de leider van de militaire tak van Hamas, Marwan Issa. Ook werden wapen productie plaatsen, lanceerinstallaties en trainingskampen gebombardeerd.Maandag 14 juli 2014 - Israël schiet Palestijnse drone boven Ashdod neer met een Patriot raket

update (22.29 uur):
Rocket from Lebanon lands near border in norther Israel (Jerusalem Post (http://goo.gl/cX5Q0h))
Vanuit Libanon is een 4de raket op Israël afgevuurd. De raket kwam in onbewoond gebied bij Rosh Hanikra neer. Er zijn geen gewonden gevallen.

update (22.06 uur):
Egypt Proposes Ceasefire for 9:00 AM (Israel National News (http://goo.gl/QGa9BY))
Egypte heeft een bestand voorgesteld dat morgen om 9.00 uur in moet gaan. Daarna zouden indirecte besprekingen moeten gaan plaatsvinden tussen Israël en Hamas. Hamas heeft al gezegd dat er geen officieel bestand is. Israël heeft vorige week een bestand van 40 uur voorgesteld maar dat werd door Hamas verworpen. Hamas heeft al eerder aangekondigd alleen iets in een bestand te zien als Israël aan een paar harde voorwaarden voldoet.

update (21.09 uur):
US Warns Israel Against Ground Offensive in Gaza (Israel National News (http://goo.gl/WklvSK))
De VS wil niet dat Israël overgaat tot een grondoffensief. De Amerikanen vrezen dat dit tot veel burgerslachtoffers zal leiden. De VS heeft echter geen kritiek op de strijd die Israël momenteel voert en de slachtoffers die hierbij vallen. De verklaring van de VS komt enkele uren nadat John Kerry een bezoek aan Egypte aankondigde om een mogelijk bestand te bereiken hoewel zowel Hamas als Israël daar geen trek in hebben.

update (21.00 uur):
Hamas searching for a way out of conflict, Israeli security sources believe (Jerusalem Post (http://goo.gl/pwNvNF))
Israëlische veiligheidsbronnen geloven dat Hamas probeert om een uitweg te vinden voor het conflict. Israël heeft Hamas een harde klap toegebracht en Hamas is in nood. De drie leiders van Hamas (Muhammad Deif van de Kassam Brigades, premier Ismael Haniyah en Khaled Mashal van het politbureau) zoeken naar een uitweg. Israël heeft naar eigen zeggen een derde van het wapenarsenaal van Hamas vernietigd, de helft van de raket productie faciliteiten, alsook grote delen van de commando en controle centra in huizen. Ook zijn honderden ondergrondse opslagplaatsen verwoest door de luchtmacht. Dankzij de Iron Dome zijn de raketaanvallen van Hamas niet succesvol. Toch heeft Israël honderden aanvallen moeten cancelen vanwege het gevaar dat burgers worden getroffen. Hierdoor zijn een groot aantal vitale operationele doelen van Hamas in tact gebleven.
Er zijn twee stadia die Israël uitvoert. Ten eerste afschrikking, in dit stadium zit Israël momenteel. Ten tweede het wegnemen van de offensieve mogelijkheden van Hamas. Het eerste stadium gaat via de lucht (gevechtsvliegtuigen) en het tweede stadium via de grond (grondtroepen). Dit laatste stadium is weer uit verschillende stadia opgebouwd. In het laatste stadium neemt Israël geheel controle over de Gazastrook en vernietigt het gehele wapenarsenaal van Hamas en de Islamitische Jihad. Op het eerste stadium (afschrikking) kan Hamas nog aangeven dat het een bestand wil. In het tweede stadium ligt de controle geheel bij Israël en bepaalt deze wanneer het conflict tot een einde komt. Israël verwacht dat Hamas tot het besef komt dat het een bestand wil en niet wil afwachten tot het tweede stadium waarbij Israël dus de touwtjes geheel in handen heeft.

update (19.37 uur):
Two Teenage Girls Injured From Rocket Fire in Be'er Sheva (Israel National News (http://goo.gl/WVwx3M))
Bij een raketaanval op een Joods dorp nabij Beer Sheva zijn twee zussen van 11 en 12 jaar matig tot zwaargewond geraakt. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht. Ook een 81 jarige gehandicapte man raakte bij de aanval zwaargewond en is naar het ziekenhuis gebracht. Een andere raket werd boven Beersheva onderschept en 2 raketten kwamen in open gebied bij Beersheva terecht. Bij Yeruham explodeerden nog 2 raketten. Daarbij zijn geen gewonden gevallen en was geen schade.

update (17.16 uur):
IDF: 1,535 Terror Targets Eliminated Since Operation Began (Israel National News (http://goo.gl/mm2mcq))
Vandaag alleen al heeft de IAF meer dan 100 aanvallen op Gaza uitgevoerd tot eind van de middag. In totaal zijn nu 1535 doelen getroffen. Vandaag werden 33 lanceerinstallaties, 8 raket productie plaatsen, 4 huizen die gebruikt werden als commando posten, en 7 terreur tunnels gebombardeerd. De Israëlische marine heeft verschillende lanceerinstallaties voor middellangeafstandsraketten vernietigd. Hamas heeft tot op heden meer dan 1000 raketten afgevuurd. Hiervan zijn 201 door de Iron Dome onderschept.

update (16.27 uur):
Iron Dome intercepts several rockets over greater Tel Aviv (Jerusalem Post (http://goo.gl/5uPVGL))
Vanmiddag heeft de Iron Dome boven metropool Tel Aviv enkele raketten uit de lucht geschoten. Sirenes waren te horen in Tel Aviv, Ramat Gan, Givatayim, Bnei Brak, Givat Shmuel, en omliggende gebieden. Rond het middaguur werden nog 6 raketten op Ashdod afgevuurd. Bij één van de aanval raakte een 8 jarige jongen lichtgewond aan zijn hand. De Iron Dome wist er 4 te onderscheppen en 1 raket kwam in open gebied terecht. Ondanks de raketten die de Palestijnen blijven afvuren heeft volgens minister van defensie Ya'alon Hamas grote verliezen geleden sinds het begin van de operatie.

update (15.39 uur):
Lieberman: Ending Gaza operation now will only mean more fighting in future (Ynetnews (http://goo.gl/wY6dkG))
In een exclusief interview met Ynetnews zegt minister van buitenlandse zaken Lieberman dat het beëindigen van de operatie zal betekenen dat er een vierde oorlog komt in de toekomst. Een bestand zou betekenen dat Hamas zichzelf opnieuw gaat bewapenen met nog betere raketten met een nog groter bereik. Het demilitariseren van Gaza zoals Knessetlid Mofaz wil lijkt volgens Lieberman niet haalbaar. Wel vindt hij dat de Hamas uit Gaza moet vertrekken. Dat zal moeilijk zijn maar is volgens de minister wel haalbaar.

update (15.14 uur):
Hamas Boasts over Failed Drone Attack, Says it Has UAV 'Arsenal' (Israel National News (http://goo.gl/Hl392I))
Hamas heeft aangegeven achter de drone aanval te zitten die vanochtend plaatsvond. Op de website van Hamas staat dat de drone door Hamas terroristen zelf is gemaakt. De drone was één van de vele verrassingen die Israël nog staat te wachten, zo staat op de website te lezen. Hamas is in staat om drie soorten drones te maken. De drone die vandaag werd neergeschoten had zondagavond al twee vluchten over Israël gemaakt. Hamas heeft nog een tweede drone gestuurd maar daarmee blijkt het contact te zijn verloren.

stand van zaken eind van de ochtend - update (11.49 uur):
De hele ochtend zijn vanuit Gaza raketten op Israël afgevuurd. Na de drone aanval boven Ashdod (de verantwoordelijkheid is later opgeëist door Hamas) en de raketaanval op Ashkelon waarbij geen slachtoffers vielen zijn raketten op verschillende gebieden afgevuurd: Hof Ashkelon Regionale Raad, Ashkelon, Be'er Tuvia, Ashdod, Yavne, Lachish regio en Mitspe Ramon.

update (10.35 uur):
Still no green light for ground operation in Gaza (Ynetnews (http://goo.gl/mLDrKB))
Hoewel de IDF verschillende plannen heeft gepresenteerd voor een grondoperatie heeft het veiligheidskabinet nog geen groen licht gegeven voor zo'n offensief. Het kabinet heeft besloten door te gaan met de mobilisatie van troepen (er zijn nu 40.000 van de 48.000 reservisten opgeroepen) en het uitvoeren van luchtaanvallen. Volgens een bron binnen de IDF is het doel van de operatie niet om Hamas weg te vagen maar om rust te creëren in huizen van Israël. Uiteindelijk wil Israël dat Hamas geen offensieve capaciteiten meer heeft.

update (08.21 uur):
Hamas Sends Drone at Ashdod, IDF Intercepts It (Israel National News (http://goo.gl/MJEhcC))
Een vijandelijk onbemand toestel, vermoedelijk geladen met explosieven, is door de IDF boven Ashdod uit de lucht gehaald met een Patriot raket. De onderschepping vond om half 7 Israëlische tijd plaats en ging gepaard met een erg harde knal. De marine zoekt naar de brokstukken langs het strand van Ashdod.

stand van zaken na afgelopen nacht
Eind van de avond schoot de Iron Dome 7 raketten boven Ashkelon uit de lucht. Begin van de nacht kwamen 2 Katoesja raketten in onbewoond gebied bij Nahariya neer. Israëlische artillerie beantwoordden het vuur. Vanochtend werd een Palestijnse drone boven Ashdod neergeschoten met een Patriot raket. De Israëlische marine zoekt langs de kust naar de brokstukken van het onbemand toestel. In Ashkelon kwam een raket neer bij een huis. Er zijn geen gewonden gevallen. Vandaag zal Israël gewoon humanitaire hulp aan Gaza toestaan. Honderden vrachtwagens zullen goederen afleveren.

Video's

IAF Cancels Attacks After Uninvolved Persons Are Identified (Israel National News (http://goo.gl/ta0GDa))
Beelden vanuit Israëlische gevechtstoestellen waaruit blijkt dat aanvallen worden afgelast omdat er burgers bij de doelwitten lopen. Zo probeert Israël dus burgerslachtoffers te voorkomen. Ga naar bovenstaande link.

Palestinian Envoy to UNHRC: Israelis Warn Civilians Before Attacks, We Don't (MEMRI TV (http://goo.gl/7gMuyl))
De Palestijnse afgezant bij UNHRC zegt dat Israël niet zal worden aangeklaagd voor oorlogsmisdaden omdat Israël burgers van tevoren waarschuwt alvorens een aanval uit te voeren terwijl Hamas willekeurig schiet op bevolkingscentra wat wel een oorlogsmisdaad is. Ga naar bovenstaande link.

Soon in Gaza? IDF Paratroopers Train Urban Warfare (Israel National News (http://goo.gl/HVol5C))
Beelden van paratroepen die zich voorbereiden op een mogelijk grondoffensief in Gaza. Ga naar bovenstaande link.Zondag 13 juli 2014 - Commando actie van Israëlische marine in Gaza; bombardementen op noorden van Gaza

Overzicht artikelen Israël en Gaza + link

update (22.13 uur):
Hamas Rocket Strikes Gaza Electric Supply, Israel not Fixing It (Israel National News (http://goo.gl/RnBU3m))
Een Hamas raket heeft een elektriciteitskabel in Gaza getroffen. Hierdoor is er geen elektriciteit in Khan Younis en Deir el-Balah. Premier Netanjahoe zegt dat Israëlische elektriciens de schade niet zullen repareren. Hij wil niet dat ze hun levens riskeren.

update (20.26 uur):
Southern Israel hit by rocket barrage, Iron Dome intercepts 3 over Ashdod (Israel National News (http://goo.gl/7nSZFX))
Rond tien over acht vanavond Israëlische tijd werd het zuiden van Israël opgeschrikt door een barrage raketten vanuit Gaza. De Iron Dome wist 3 raketten boven Ashdod te onderscheppen. De overige raketten landden in onbewoond gebied. Sirenes gingen af in Jeruzalem, Yavne, Gan Yavne, Modi'in, Ariel, Kiryat Malahi, de Ashkelon Coast Regionale Raad, Ashdod, en de Eshkol Regionale Raad. Een uur na de aanval werd vanuit Syrië een raket op de Golan afgevuurd. Vanmiddag werden nog raketten boven metropool Tel Aviv onderschept. In Nahariya was loos alarm. Ook gingen vanmiddag de sirenes af in Hadera, Zichron Yaakov en Binyamina, ten zuiden van Haifa.

update (18.25 uur):
'Growing Stream' of Gazans Flee Homes as IDF Prepares to Strike (Israel National News (http://goo.gl/RM4QcB))
Ongeveer 4000 Palestijnen zijn hun huizen in het noorden van Gaza ontvlucht. Daarnaast hebben 850 Palestijnen met een buitenlandse nationaliteit Gaza verlaten. De IDF heeft de mensen aangeraden de streek te ontvluchten omdat ze anders hun leven riskeren door de bombardementen van de IAF. UNRWA heeft acht scholen geopend voor de Palestijnen. Er zijn al 4000 Palestijnen door de scholen opgevangen en er komen er nog meer. De UNRWA kan niet meer dan 35.000 Palestijnen in scholen onderdak bieden. Tijdens Operation Cast Lead in 2008-2009 ontvluchtten 50.000 Palestijnen het noorden van Gaza. Hamas doet er ondertussen alles aan om de mensen te overtuigen niet weg te gaan.

update (15.52 uur):
Govt. Approves NIS 417 Million Compensation for South (Israel National News (http://goo.gl/F8w5P7))
De Israëlische overheid geeft 417 miljoen shekel aan Joodse gemeenschappen rondom Gaza die gebukt gaan onder de raketaanvallen. De helft van het geld gaat naar de plaats Sderot. Het geld maakt onderdeel van een overheidsplan om de veiligheid van de nederzettingen de komende 2 jaar te waarborgen. Het geld wordt gebruikt voor onmiddellijke veiligheidsmaatregelen en voor investering in uitgebreide veiligheidssystemen voor de langere termijn.

update (13.35 uur):
IAF hits rocket-launching infrastructure in northern Gaza (Ynetnews (http://goo.gl/onQOwC))
De Israëlische luchtmacht is bezig in het noorden van Gaza de raketinstallatie infrastructuur plat te bombarderen. De doelen liggen in het Jabalia vluchtelingenkamp en in de Beit Lahia buurt. Zo'n 36% van alle luchtaanvallen op Israël komen vanuit het noorden van Gaza. Hier komen ook 30% van alle langeafstandsraketten die op Israël worden afgeschoten. Vanuit Beit Lahia zijn 10% van alle Palestijnse raketten gedurende de operatie afgeschoten. De Israëlische commandanten worden bijgestaan door juridische adviseurs om zo problemen te voorkomen met het internationaal oorlogsrecht.

update (12.36 uur):
Netanyahu in cabinet: Operation Protective Edge 'could take time' (Jerusalem Post (http://goo.gl/WEXZCH))
Operation Protective Edge zal nog wel enig tijd in beslag nemen, zo meldde de premier tijdens de zondagse kabinetszitting. Hamas wordt continu en met steeds meer kracht bestookt door de IAF. Het verschil tussen Hamas en Israël is dat Hamas mensen gebruikt om raketten te beschermen, terwijl Israël raketten gebruikt om mensen te beschermen.

update (12.30 uur):
Rocket fire continues as IDF's noon deadline passes for northern Gazans to evacuate (Jerusalem Post (http://goo.gl/IeH1XZ))
De hele ochtend zijn raketaanvallen vanuit Gaza op Israël doorgegaan. In Ashkelon kwam een raket neer die een jongen van 16 verwondde. Ondertussen is de deadline van 12 uur gepasseerd voor inwoners van Noord Gaza om de plek te verlaten. Vanmiddag zal de IAF in dit gebied zware aanvallen uitvoeren omdat vanuit deze streek de meeste raketten op Israël worden afgevuurd. Tot dusverre heeft de IAF zo'n 1320 doelen in Gaza bestookt sinds het begin van de operatie. Het ging om 735 ondergrondse raketinstallaties, 130 commando en controle centra, 163 tunnels, 64 trainingskampen en 58 centra voor wapenopslag en -productie.

update (10.07 uur):
Neil Young concert canceled due to rocket fire on Tel Aviv (Jerusalem Post (http://goo.gl/RG2jMY))
Rocklegende Neil Young moet zijn concert van donderdag a.s. in Tel Aviv afzeggen vanwege de raketaanvallen op de stad. De organisatoren vinden het niet verantwoord om in deze situatie een concert te houden. De concertgangers krijgen deze week bericht over teruggave geld.

update (08.59 uur):
IDF Warns Gazans of Upcoming IAF Strikes (Israel National News (http://goo.gl/eheBC4))
Ondanks dat de internationale gemeenschap Israël beschuldigt van oorlogsmisdaden doet Israël er alles aan om burgerslachtoffers te voorkomen. Vanochtend vroeg zijn flyers over het noorden van Gaza uitgestrooid waarbij bewoners wordt gewaarschuwd om te vertrekken omdat er een massale luchtaanval komt om raketinstallaties te vernietigen. De bewoners kregen ook telefoontjes en sms-berichten. Hamas doet overigens veel moeite om de bewoners niet te laten vertrekken om er zo voor te zorgen dat de IAF veel onschuldige slachtoffers maakt.

stand van zaken na afgelopen nacht
Eind van de avond meldden Palestijnse bronnen dat bij een Israëlische aanval 15 doden zijn gevallen. Israël heeft het bericht niet bevestigd. Begin van de nacht werden diverse raketten afgeschoten op Sdot Negev. Halverwege de nacht hebben Israëlische commando's van de marine een aanval uitgevoerd op een faciliteit in Gaza vanwaaruit langeafstandsraketten werden afgeschoten. Er zijn bij de aanval Hamas terroristen gedood. Bij de commando's vielen 4 lichtgewonden. Vanochtend vroeg gingen in centraal Israël -Ben Gurion Airport, Rishon Lezion, Ramla, Lod, Rehovot en Nes Ziona- de sirenes af. Daarvoor gingen in Ashkelon en Asdod de sirenes af. Er werden 3 raketten boven de Shfela regio en 1 raket boven Ashdod onderschept. Opnieuw heeft de IDF vanochtend vroeg flyers boven noordelijk Gaza uitgestrooid met het bericht aan de bewoners om te vertrekken.

Video's

Israeli Airstrike Footage from Gaza: Warning Rocket Followed by an F-16 Airstrike (YouTube (http://goo.gl/puLMEG))
Dramatische video van een Israëlisch bombardement van een appartementencomplex. Eerst krijgen de bewoners een telefoontje. Vervolgens stuurt Israël een “waarschuwingsraket” en een minuut later volgen 2 raketten van een F16 die het appartementencomplex in puin legt. Het huis behoort tot de Nofal familie waarvan de man een leider is van Hamas. De video is gemaakt door de buren die op de hoogte waren van de komst van de aanval.Shabbat (zaterdag) 12 juli 2014 - Palestijnen uit Gaza beschieten de Palestijnse steden Hebron en Bethlehem

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)

Een samenvatting van de gebeurtenissen tijdens Operation Protective Edge op Shabbat zal na de Shabbat (Israëlische tijd) beschikbaar zijn.

Overzicht artikelen Israël en Gaza + link

update (22.46 uur):
Two rockets fired from Lebanon towards northern Israel (Jerusalem Post (http://goo.gl/CFf2gS))
Vanuit Libanon zijn twee raketten op Israël afgevuurd. De raketten waren gericht op Nahariya en Shlomi (westelijk Galilea). De IDF heeft met artillerie teruggeschoten naar de plek waar vandaan werd geschoten.

update (21.56 uur):
Gazans Celebrates Victory that Never Happened (Israel National News (http://goo.gl/TH2hUl))
Mensen in Gaza hebben de aanval op Tel Aviv, die van tevoren door Hamas groots was aangekondigd maar is mislukt, toch gevierd. Palestijnen gingen dansend de straat op terwijl de raketten van Hamas hun doel misten of werden onderschept. Hamas staat bekend om haar misleidende informatie.

update (21.38 uur):
IDF Begins Dropping Leaflets Telling Gazans to Leave Their Homes (Israel National News (http://goo.gl/CPjDsE))
De IDF heeft flyers boven Gaza uitgestrooid met de aankondiging de huizen zo snel mogelijk te verlaten. Dit kan een teken zijn dat een grondoffensief aanstaande is. Een grondoffensief is noodzakelijk om terreurtunnels en verborgen raketten aan te pakken. Ondertussen meldt de Israëlische televisie dat Gaza momenteel flink wordt gebombardeerd door gevechtsvliegtuigen, helikopters en artillerie. Artillerie schiet op open plekken vanwaaruit Hamas terroristen raketten afvuren. Afgezien van het geweld zijn er ook berichten vandaag dat vooral Qatar achter de schermen bezig is om een bestand te bereiken. Qatar onderhoudt zowel contacten met Hamas als Israël.

update (21.26 uur):
After Hamas advance notice, rockets intercepted over Tel Aviv area (Jerusalem Post (http://goo.gl/iPC2Eq))
De vooraankondiging van Hamas om om 9.00 uur vanavond metropool Tel Aviv aan te vallen met nieuwe raketten (J-80) is ook uitgevoerd. De Iron Dome wist echter alle raketten tegen te houden. In Rechovot raakte 1 man lichtgewond door brokstukken van een raket die uit de lucht was gehaald.

stand van zaken na afgelopen Shabbat
Aan het begin van de Shabbat meldde premier Netanjahoe dat de operatie doorgaat totdat het rustig is in het zuiden en er geen raketten meer worden afgeschoten. Hij zei dat alle opties op tafel liggen, inclusief een grondoorlog. Aan het begin van de Shabbat gingen sirenes af in centraal Israël, Tel Aviv, Beersheva, westelijke Negev en Ashkelon. Bij de grens met het noorden van Gaza werd een antitankraket afgeschoten op soldaten. Hierbij raakten 2 soldaten lichtgewond en deze werden naar het ziekenhuis gebracht. In een interview met minister Lieberman op de Israëlische tv zei deze dat de IDF Hamas uit Gaza moet verjagen. Later op de avond werden twee raketten boven Tel Aviv onderschept door de Iron Dome. Ook raketten die richting Herzliya werden afgeschoten zijn onderschept. In Beersheva trof een raket een huis. Hierbij zijn twee Israëliërs (één van hen was een 80-jarige vrouw) gewond geraakt. Ze werden naar het ziekenhuis gebracht. De Iron Dome wist wel 2 andere raketten boven Beersheva te onderscheppen. Aan het einde van de vierde dag zijn 104 raketten vanuit Gaza op Israël afgeschoten. Hiervan werden er 27 onderschept door de Iron Dome. Israël heeft op haar beurt 235 aanvallen op Gaza uitgevoerd. De Palestijnen maken melding van 106 doden. Halverwege de nacht werden 3 raketten op Beersheva afgevuurd. Daarvan kwamen 2 in open gebied terecht en 1 werd door de Iron Dome onderschept. Palestijnen meldden zaterdagochtend dat de afgelopen nacht 16 Palestijnen door Israël zijn gedood. Hiervan zijn 10 terroristen. Afgelopen nacht heeft de IAF 60 doelen in Gaza aangevallen. Dit brengt het totaal op 1160 aangevallen doelen. Ook de Israëlische marine heeft aanvallen uitgevoerd. Zaterdagochtend vroeg heeft de luchtmacht de Al-Faruk moskee aangevallen. Hier lagen wapens opgeslagen. Israëlische gemeenschappen in het zuiden lagen ook zaterdagochtend weer onder vuur. Hamas uitte beschuldigingen naar president Abbas vanwege diens kritiek op de Palestijnse raketaanvallen. De IDF meldde aan het eind van de ochtend dat de IAF in ieder geval nog 24 uur doorgaat met luchtaanvallen op Gaza. Ook aan het eind van de ochtend vuurden Palestijnen een salvo van raketten af op westelijk Negev, Ashdod, Ashkelon, de Shfela regio, en de noordelijke suburbane gebieden van Tel Aviv, inclusief Herzliya en Kfar Shmaryahu. Aan het begin van middag werden sirenes gehoord in Beersheva, Dimona, Yeruham, Kerem Shalomj, Ashkelon, Sdot Negev en Sha'ar Hanegev. In Netivot raakten twee Israëliërs gewond. In de Gazastrook werden 5 Palestijnen gedood door de IAF. Halverwege de middag zijn weer raketten afgeschoten op de westelijke Negev en de Eshkol regio. De IAF heeft twee neven van premier Ismael Haniyeh in een luchtaanval op het huis van zijn zuster. Eind van de middag heeft de Iron Dome 1 raket boven Ashkelon en 1 raket boven Rishon LeZion uit de lucht gehaald. Begin van de avond hebben Palestijnse raketten de Palestijnse steden Hebron en Bethlehem getroffen. Ook kwam een raket neer in Goesh Etzion. De VN heeft Israël en de Palestijnen vanavond opgeroepen tot een staakt-het-vuren. Vanavond heeft Hamas gedreigd om 9 uur Israëlische tijd Tel Aviv met J-80 raketten te beschieten. Boven Ashdod is een raket neergehaald door de Iron Dome.Vrijdag 11 juli 2014 - Een raket vanuit Libanon op Israël afgeschoten - geweld tussen Israël en Gaza gaat door

Overzicht artikelen Israël en Gaza + link

update (17.49 uur):
Two Palestinians killed in IAF strike, bringing death toll to 100 (Ynetnews (http://goo.gl/QueZpZ))
Vanmiddag zijn twee Palestijnse terroristen door de IAF om het leven gebracht. Hiermee komt het aantal doden aan Palestijnse zijde op 100 (waarvan minstens 60 burgers), zo meldden Palestijnse bronnen. Ongeveer 670 Palestijnen zijn gewond geraakt. Volgens Palestijnen hebben tanks vandaag granaten op Rafah afgevuurd.

update (16.28 uur):
IDF kills Gaza terrorist said to be responsible for Palestinian rocket fire (Jerusalem Post (http://goo.gl/1zHXP9))
Sinds vanochtend heeft de IAF 7 Hamas terroristen en anderen gedood die betrokken zijn bij raketaanvallen op Israël. Hierbij zitten 2 terroristen die betrokken zijn bij het afschieten van langeafstandsraketten. De laatste 24 uur heeft de IAF 30 luchtaanvallen uitgevoerd. Hierbij werden meer dan 40 ondergrondse raketinstallaties en 10 raketten fabriekjes gebombardeerd. In totaal heeft de IAF 120 tunnels verwoest.

update (15.56 uur):
More Iron Dome batteries to be rolled out in coming days as rocket attacks persist (Jerusalem Post (http://goo.gl/NmW9dl))
De komende dagen zullen meer Iron Dome batterijen uit de fabrieken van Rafael en Israel Aircraft industries komen en door het hele land opgesteld worden om Palestijnse raketten te onderscheppen. Minister Ya'alon heeft de directies van beide fabrieken bedankt voor de Iron Dome die van onschatbare waarde is voor Israël. Sinds maandagavond zijn meer dan 130 raketten onderschept. Er zijn zo'n 600 raketten afgeschoten waarvan de meeste in onbewoond gebied terecht kwamen.

update (13.56 uur):
IDF Chief of Staff Says Hamas 'Made a Big Mistake' (Israel National News (http://goo.gl/WT5OgB))
Opperbevelhebber Gantz heeft vandaag een paratroepen basis in het zuiden bezocht en aan journalisten verteld wat de volgende stappen van de IDF zullen zijn. De operatie zal uitgebreid worden en in intensiteit toenemen. Hamas weet volgens Gantz dat ze een grote fout heeft gemaakt en dat de IDF al haar aanvallende middelen in zal zetten. De IDF houdt er wel rekening mee dat Hamas de burgerbevolking in Gaza gegijzeld houdt. Omdat Hamas menselijke schilden gebruikt heeft dit de luchtaanvallen bemoeilijkt en is een grondoffensief onvermijdelijk geworden. Maar de situatie wordt per uur en per dag bekeken.

update (13.11 uur):
Report: Lebanon arrests man in connection to rocket fired at Israel (Jerusalem Post (http://goo.gl/EsRrFJ))
Libanese autoriteiten hebben een man gearresteerd die betrokken zou zijn geweest bij de raketaanval vanochtend op Israël vanuit Libanon. De man is bij het afschieten van de raket gewond geraakt. Er wordt naar nog meer verdachten gezocht. Ook hebben de autoriteiten nog meer raketten ontdekt.

update (10.32 uur):
Hamas Fires Rockets at Ben Gurion Airport (Israel National News (http://goo.gl/RYL1gZ))
De raketten die eerder vanochtend boven metropool Tel Aviv werden neergehaald door de Iron Dome waren volgens Hamas bedoeld voor vliegveld Ben Goerion. Hamas zegt dat het 4 raketten richting het vliegveld heeft afgeschoten. Het ging om M-75 raketten. Het vliegveld heeft voor een periode van 10 minuten de vluchten gestopt. Er zijn geen plannen om het vliegverkeer helemaal stop te zetten. Het is voor de eerste keer dat Hamas gericht op Ben Goerion vliegveld heeft geschoten.

update (10.02 uur):
Iron Dome intercepts Gaza rockets over greater Tel Aviv (Jerusalem Post (http://goo.gl/1zP00Y))
Vanuit Gaza zijn weer raketten op metropool Tel Aviv afgevuurd. De Iron Dome heeft een aantal projectielen weten te onderscheppen. Volgend op de raketaanval op een benzinestation eerder vanochtend, waarbij 1 zwaargewond vielen en 7 lichtgewonden, heeft de IAF de raketinstallatie weten te vernietigen. Ook heeft de IDF met artillerie gereageerd op de plek vanwaar een raket uit Libanon op Israël werd afgevuurd. De afgelopen 24 uur heeft de IAF 81 raketinstallaties, 21 commando en controle centra, 15 tunnels en 10 trainingscentra gebombardeerd.

update (09.08 uur):
Hamas 'Hopes' For an IDF Ground Assault (Israel National News (http://goo.gl/UqQD9G))
Hamas zegt in een videoboodschap in het Arabisch dat ze hoopt op een Israëlische grondoffensief. Hamas zegt verder dat ze nog slechts een klein gedeelte van haar wapenarsenaal heeft gebruikt. De terreurbeweging zegt gereed te zijn voor een lange strijd. In feite lijkt een grondoffensief al onvermijdelijk omdat Hamas burgers gebruikt als menselijk schild.

update (07.54 uur):
Rocket Hits Ashdod Gas Station, One Serious Injury (Israel National News (http://goo.gl/IoEi2I))
In Asdod heeft een Palestijnse raket een benzinestation geraakt. Er is één zwaargewonde gevallen. Een gas truck werd getroffen en zette het benzinestation in vuur en vlam. De raketaanval maakte onderdeel uit van een salvo van 20 raketten.

stand van zaken na afgelopen nacht
Obama speaks with Netanyahu, offering to broker ceasefire with Hamas (Jerusalem Post (http://goo.gl/CYTgsN))
President Obama heeft telefonisch contact gehad met premier Netanjahoe en gezegd dat de VS wil bemiddelen voor een bestand. Obama zegt dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen en veroordeelt de aanvallen van Hamas. Maar premier Netanjahoe zegt dat Israël geen bestand wil. Het staat zelfs niet op de agenda, zei de premier enkele uren voordat hij met Obama sprak. Over een grondoffensief zegt de VS dat dit “niemands voorkeur heeft.”

Katyusha Rocket Fired on Northern Israel from Lebanon (Israel National News (http://goo.gl/8aP7FC))
Vanuit Libanon is vanochtend een Katoesja raket op Israël afgevuurd. De raket kwam in onbewoond gebied in Boven Galilea terecht. Vermoedelijk is de raket door Hezbollah afgevuurd. De IDF heeft de UNIFIL ingelicht over het incident. Vanuit Gaza komen de raketten Israël nog steeds binnenvliegen. Vooral het zuiden is vannacht getroffen. Ook in Haifa ging de sirene af maar er is geen raket waargenomen. Ondertussen heeft de IDF vannacht zo'n 100 doelen in Gaza bestookt. Elke 4,5 minuut voert de IAF een aanval uit. Er zijn inmiddels meer dan 1100 doelen in Gaza bestookt. Israël zal de aanvallen nog verder intensiveren.

Video's

WATCH: Security camera captures rocket strike at Ashdod gas station (Jerusalem Post (http://goo.gl/Lbhjki))
Een beveiligingscamera bij het benzinestation in Ashdod dat vanochtend werd getroffen door een Palestijnse raket heeft hier beelden van gemaakt. Ga naar bovenstaande link.Donderdag 10 juli 2014 - Gaza opnieuw flink onder vuur - Israël voert druk steeds verder op - mogelijk grondoorlog aanstaande

Overzicht artikelen Israël en Gaza + link

update (21.47 uur):
Netanyahu says more 'stages' to come in Gaza operation (Jerusalem Post (http://goo.gl/qcnHIb))
Premier Netanjahoe heeft, na overleg te hebben gevoerd met het veiligheidskabinet, aan het eind van de derde dag van de operatie gezegd dat de campagne doorgaat en zal worden uitgebreid. Hamas en de andere terroristische organisaties zijn al hard getroffen maar zullen nog veel harder worden geraakt. Hij gaf niet aan wat er gaat gebeuren en of er een grondoffensief komt. Israël gaat niet meer in op het motto 'rust voor rust'. Dit zou betekenen dat Hamas zich opnieuw zou kunnen bewapenen voor een volgende ronde. Premier Netanjahoe heeft de afgelopen dagen met verschillende wereldleiders gesproken over de situatie en Israël positie uitgelegd.

update (20.53 uur):
Man critically injured in Ashdod during rocket barrage (Ynetnews (http://goo.gl/w1vQxV))
In Ashdod is een Israëliër zwaargewond geraakt door een raketaanval. Ook een huis in de stad werd volgeraakt. Verschillende voertuigen en gasflessen zijn eveneens getroffen. De gasflessen vlogen in brand en veroorzaakten een vuurgloed.

update (20.27 uur):
Abbas: Israel to launch a ground operation in Gaza in the coming hours (Jerusalem Post (http://goo.gl/efCbZU))
Volgens president Abbas gaat de IDF de komende uren met een grondoorlog beginnen. Hij roept op tot een onvoorwaardelijke staakt-het-vuren. Hij zegt ook dat al zijn pogingen het geweld te stoppen zijn mislukt. Ook is het Egypte niet gelukt om Hamas en Israël tot een bestand te bewegen.

update (20.20 uur):
One Person Seriously Wounded from Terror Fire in Negev (Israel National News (http://goo.gl/EUTrST))
In de Eshkol regio is een Israëliër vanavond zwaargewond geraakt door mortiervuur vanuit Gaza. Een andere persoon raakte lichtgewond. Het gaat om twee personen die niet in de regio wonen. Eerder trof een raket bijna een sporthal in Beersheva waarbij lichtgewonden vielen. Er werd een salvo van 7 of 8 raketten op Beersheva afgevuurd. Ynetnews maakt zelfs melding van 20 raketten op Beer Sheva. Boven metropool Tel Aviv werden vanavond ook weer raketten onderschept door de Iron Dome. Volgens analisten probeert Hamas met zoveel mogelijk raketten zwakke plekken te vinden in het Israëlische verdedigingssysteem.

update (18.34 uur):
MKs meeting with Netanyahu punctuated with air raid siren (Jerusalem Post (http://goo.gl/3iG55a))
Volgens premier Netanjahoe zal Operation Protective Edge een beperkte operatie zijn. Er wordt momenteel nog niet onderhandeld over een staakt-het-vuren. Er moet nog veel gedaan worden om de raketten van Hamas te stoppen. Een grondoorlog is nog steeds een optie. Voorstellen van sommige Knessetleden om de elektriciteit en watertoevoer van Gaza af te sluiten zal de premier niet opvolgen. Overigens moesten de premier en Knessetleden die elkaar ontmoetten om over de situatie te praten snel naar een schuilkelder gaan toen de sirenes afgingen.

update (18.25 uur):
Four Rockets on Jerusalem Area, Two Intercepted (Israel National News (http://goo.gl/UajoQc))
Er zijn 4 raketten op de regio Jeruzalem afgevuurd. De Iron Dome wist er 2 te onderscheppen en 2 kwamen in onbewoond gebied terecht. Sirenes gingen af in Jeruzalem, Beit Shemesh, Maaleh Adoemiem, Binjamin en de Samaria regio's. Volgens ooggetuigen en Palestijnse veiligheidsbronnen kwam een raket neer bij Ma'aleh Adoemiem en een tweede bij een Israëlische militaire gevangenis nabij Ramallah. In de Shaar Hanegev regio kwam ook een raket neer. Er zijn daar geen gewonden gevallen.

update (15.57 uur):
Israel allows fuel, aid into Gaza despite fighting (Ynetnews (http://goo.gl/UWc7oO))
Ondanks de gevechten tussen Israël en Gaza laat de IDF hulp aan Gaza toe. Zo'n 200 vrachtwagens met hulpgoederen werden vandaag bij de grensovergang Kerem Shalom afgezet. Er wordt o.a. 200.000 liter brandstof afgeleverd om een humanitaire crisis te voorkomen. Ook worden 20 Palestijnen, waaronder 8 kinderen, in het Rambam ziekenhuis in Haifa behandeld.

update (15.42 uur):
IDF Warns Gazans Near Border to Evacuate Immediately (Israel National News (http://goo.gl/gVtgN2))
De IDF heeft donderdagmiddag telefonisch contact gehad met Arabische inwoners in Gaza die bij het veiligheidshek wonen en hen verzocht hun huizen onmiddellijk te verlaten. Het gaat om zo'n 100.000 telefoontjes. Dit kan er op duiden dat een grondoffensief aanstaande is. Een paar dagen geleden waren al 40.000 reservisten opgeroepen en minister Ya'alon zei gisteren dat de operatie de komende dagen wordt uitgebreid. Gisteren keurde de opperbevelhebber alle plannen goed voor een grondoorlog.

update (15.18 uur):
Kerry: Crisis in Israel, Gaza, needs de-escalation (Ynetnews (http://goo.gl/16I2QZ))
Minister van buitenlandse zaken van de VS John Kerry zegt dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen maar dat gestreefd moet worden naar de-escalatie. Kerry, die momenteel in China is, heeft telefonische gesproken met premier Netanjahoe en president Abbas. Volgens hem is het doel op de één of andere manier de rust te herstellen. President Peres zegt ondertussen dat Israël gereed is voor elk scenario om haar burgers te beschermen. Hij geeft Hamas de schuld van de dood van burgers in Gaza. Minister van financiën Lapid zegt dat Israël niet langer geïnteresseerd is in een akkoord met Hamas en hij waarschuwt voor een grondoffensief. De financiële balans zal pas na de oorlog worden opgemaakt. Operation Pillar of Defense in 2012 heeft 1 miljard dollar gekost.

update (14.21 uur):
Hamas denies Israeli TV report that IDF killed head of Gaza rocket arsenal (Jerusalem Post (http://goo.gl/kcLHYB))
Volgens Channel 10 van de Israëlische tv heeft de IDF in samenwerking met de Shin Beth het hoofd van het rakettenarsenaal in Gaza gedood. Het gaat om Ayman Siam die in zijn auto in zuidelijk Gaza werd aangevallen door de IAF. Hamas ontkent echter het bericht en zegt dat Ayman Siam gewoon actief is. De IDF heeft nog geen commentaar gegeven. Volgens het Palestijnse ministerie van gezondheid zijn bij de Israëlische aanval twee huizen in Khan Younis verwoest. Bij een andere Israëlische aanval zouden 4 terroristen van het veiligheidsapparaat van Hamas zijn gedood. In het noorden van Gaza werd een terrorist gedood die bezig was met het afschieten van raketten. In totaal zijn momenteel 75 Palestijnen gedood, zo melden medische bronnen in Gaza.

update (13.14 uur):
Barrage of Hamas rockets intercepted over central Israel; Explosions heard in Tel Aviv (Jerusalem Post (http://goo.gl/YDPyrA))
Begin van de middag is weer een raket salvo op Centraal Israël afgevuurd. Steden rondom Tel Aviv, zoals Lod, Ramle, en de Shfela regio kregen de volle laag. Boven de Shfela regio wist de Iron Dome 8 raketten te onderscheppen. Resten van raketten kwamen op de grond neer in Rechovot. Minuten later werden sirenes gehoord in het Bilu District, Beit Hanan, Yavne, en Nes Ziona. Ook in Ashkelon, Ashdod en de kleinere gemeenschappen rondom Gaza waren sirenes te horen. Sinds vanochtend zijn op het zuiden en midden van Israël zo'n 50 raketten afgevuurd. Eerder vanochtend waren ook al raketten afgeschoten op Mitzpe Rimon en Yeruham en op onbewoond gebied bij Sde Boker.

update (11.26 uur):
El Al Tells Passengers It's OK to Cancel Flights (Israel National News (http://goo.gl/zAFwzu))
Vanwege de veiligheidssituatie in Israël mogen reizigers die met EL AL reizen tot vrijdag 18 juli 2014 hun vlucht cancelen of tot zes maanden uitstellen zonder hiervoor extra kosten te hoeven betalen. Het Sde Dov vliegveld bij Tel Aviv was dinsdag tijdelijk dicht vanwege raketaanvallen op de stad. Vliegveld Ben Goerion functioneert nog steeds normaal. Er kunnen echter wel vertragingen optreden bij het stijgen en landen van vliegtuigen in verband met de aanwezigheid van Israëlische gevechtstoestellen in het luchtruim. Het vliegveld van Eilat is wel gesloten uit vrees voor raketaanvallen van jihadisten vanuit de Sinaï woestijn.

update (11.14 uur):
Missiles Fired at Tel Aviv for the Second Time Thursday (Israel National News (http://goo.gl/M15uXC))
Voor de tweede keer vanochtend zijn raketten op metropool Tel Aviv afgeschoten. Vanmorgen om 8 uur ging het om 4 raketten en nu om 2 raketten. Alle 6 raketten zijn door de Iron Dome uit de lucht gehaald. In beide gevallen gingen de sirenes af in Tel Aviv, Ramat Gan, Bnei Brak, Holon, en Bat Yam.

update (10.41 uur):
Egypt Opens Gaza Border Crossing as IAF Offensive Continues (Israel National News (http://goo.gl/XdKDXV))
Egypte heeft de grensovergang bij Rafah opengesteld voor Palestijnse gewonden. Ze zullen worden opgevangen in ziekenhuizen in de noordelijke Sinaï. Normaal gesproken houdt Egypte de grens dicht om Hamas te isoleren van Islamitische strijders in de Sinaï. De relatie tussen Hamas en Caïro is slecht vanwege de steun die Hamas geeft aan de Moslimbroeders in Egypte.

update (09.31 uur):
UN Security Council to meet on Israel, Palestinian hostilities (Ynetnews (http://goo.gl/MTmRp4))
De VN Veiligheidsraad komt vandaag bijeen om te overleggen over de vijandelijkheden tussen Israël en de Palestijnen. VN baas Ban Ki-moon zal de veiligheidsraad bijpraten over de situatie. Ban Ki-moon veroordeelt de Palestijnse raketaanvallen, maar roept Israël ook op om zich in te houden en geen burgerslachtoffers te maken. Ban heeft gisteren met regionale en wereldleiders gesproken over de situatie. Voor Egypte is het nu moeilijk om een bestand te bereiken zoals twee jaar geleden vanwege de slechte verhouding met Hamas.

update (07.49 uur):
Iron Dome Halts Four Tel Aviv-Bound Missiles (Israel National News (http://goo.gl/a3GJB2))
Vanochtend hebben terroristen uit Gaza minstens 4 raketten op metropool Tel Aviv afgevuurd. Ze werden neergehaald door de Iron Dome. Sirenes gingen af in Tel Aviv, Ramat Gan, Bnei Brak, Holon, en Bat Yam. Veel bewoners moesten dekking zoeken. Er zijn geen gewonden gevallen en er was geen schade. Wel botsten een autobus en een auto op elkaar toen de sirene afging. Daarbij raakte niemand gewond.

Stand van zaken na afgelopen nacht
IDF strikes 320 Gaza targets over past 24 hours (Jerusalem Post (http://goo.gl/bfhuvX))
De afgelopen nacht heeft de IAF 58 Hamas tunnels, 220 ondergrondse raketinstallaties en 46 commando en controle faciliteiten. In 56 uur heeft de IAF 750 doelen bestookt. Israël voert de druk op Hamas steeds verder op.

IDF: Hamas Commanders Now Homeless (Israel National News (http://goo.gl/y6MiDt))
Vannacht heeft de IDF de terreur infrastructuur in Gaza een enorme dreun bezorgd. De huizen van bijna alle Hamas commandanten zijn vernietigd. Zij en hun gezinnen hebben nu geen huis meer. Veel huizen van commandanten werden gebruikt als commando en controle ruimte. In totaal hebben de Palestijnen tot aan donderdagochtend 257 raketten op Israël afgevuurd. Vannacht werden drie top terroristen van de Islamitische Jihad gedood. Volgens Hamas zijn nu 70 Palestijnen gedood. Er zouden veel burgerslachtoffers zijn. Maar Israël zegt alleen terroristen te hebben aangevallen en van tevoren telefoontjes te hebben gepleegd om burgers te waarschuwen. Als er burgers zijn omgekomen komt dit omdat Hamas ze als menselijk schild gebruikt.

Video's

Amb. Dore Gold on France 24 - July 9, 2014 (TheJerusalemCenter (http://goo.gl/N7xvwd)
Een interview met Midden-Oosten deskundige Dore Gold over de situatie in Gaza. Ga naar bovenstaande link.

Hamas song: "Fire your rockets... blow up Tel Aviv" (Palwatch (http://goo.gl/FQu9IZ))
Hamas bezingt de aanvallen op Tel Aviv. Ga naar bovenstaande link.Woensdag 9 juli 2014 - Flinke bombardementen op Gaza - Israël bestookt met langeafstandsraketten

Overzicht artikelen Israël en Gaza + link

update (22.55 uur):
Terrorists Fire 40 Rockets Towards Southern Israel (Israel National News (http://goo.gl/jbBiWN))
Vanavond om 11 uur Israëlische tijd werd het zuiden van Israël getroffen door een salvo van 40 raketten binnen 20 minuten. Er werden 6 raketten onderschept door de Iron Dome: 4 boven Kiryat Malachi, 1 boven Netivot en 1 boven Ashdod. De overige raketten kwamen in onbewoond gebied terecht.

update (21.40 uur):
IDF strikes 80 Gaza targets in under thirty minutes (Jerusalem Post (http://goo.gl/wf7nMp))
Vanavond heeft de IAF binnen een half uur 80 doelen getroffen in Gaza. Het ging vooral om de terreur infrastructuur in het noorden van Gaza gebruikt door Ahmed Andur, die verantwoordelijk is voor raketaanvallen van de laatste maanden en de aanval van 5 terroristen gisteren bij kibboets Zikim. Andur heeft 6 jaar in een Israëlische gevangenis gezeten en 5 jaar in een Palestijnse gevangenis. Hij was ook actief tijdens de Tweede Intifada en heeft veel aanvallen op het Israëlische leger uitgevoerd waarbij ook doden vielen.

update (20.25 uur):
IDF Chief of Staff Approves Ground Offensive Plans (Israel National News (http://goo.gl/HZ6RVM))
Opperbevelhebber Gantz heeft alle plannen voor een grondoffensief goedgekeurd. De druk op Gaza zal de komende uren gaan toenemen met meer luchtaanvallen van de IAF. Ehud Yaari, een expert op het gebied van Arabische zaken, zegt dat Hamas “enorm gefrustreerd” is door het succes van de Iron Dome die de meeste raketten weet te onderscheppen. In totaal heeft de IDF op dit moment 580 doelen in Gaza bestookt. Vandaag waren dat o.a. terreur tunnels, ondergrondse raketinstallaties en wapenopslagplaatsen.

update (20.16 uur):
Hamas: We attempted to hit the nuclear reactor in Dimona (Jerusalem Post (http://goo.gl/zrtBKZ))
Vanmiddag zijn 3 raketten op Dimona afgevuurd. Hiervan kwamen 2 in onbewoond gebied terecht en 1 werd onderschept door de Iron Dome. In Dimona staat Israëls nucleaire reactor. Hamas heeft de verantwoordelijkheid opgeëist en zegt dat het geprobeerd heeft om de nucleaire reactor te treffen. Hamas heeft voor de aanvallen M-75 raketten gebruikt. Ook boven Ness Tziona , Yavne en Rechovot in centraal Israël zijn raketten door de Iron Dome onderschept. Eerder op de dag zijn raketten richting Tel Aviv geschoten. De Islamitische Jihad heeft daarvoor de verantwoordelijkheid genomen. Er zijn vandaag tot nu toe zo'n 80 raketten vanuit Gaza op Israël afgevuurd.

update (17.37 uur):
Water Supply to Hamas Head's Neighborhood Cut Off (Israel National News (http://goo.gl/3qMcDX))
De IDF heeft opzettelijk de huizen gebombardeerd van top Hamas functionarissen, zo zeggen experts. Ook de watervoorraad van de wijk Shati in Gaza is afgesneden door Israëlische aanvallen. Dit wordt gezien als een persoonlijke aanval op Hamas premier Haniya die in Shati woont. Een soortgelijke strategie voerde de IDF uit in 2006 tijdens de Tweede Libanonoorlog. Toch heeft Israël de civiele infrastructuur nog niet zo aangepakt dat er grootschalige druk komt op de Hamas leiding. Er zijn mensen in Israël die vinden dat Gaza van elektriciteit en water afgesneden moet worden om zo de raketaanvallen tot stilstand te brengen. Overigens werd eerder vandaag bekend dat het dodental bij de Palestijnen inmiddels op 38 staat. Het aantal gewonden mensen is meer dan 300.

update (16.53 uur):
Two rockets intercepted by Iron Dome over Greater Tel Aviv (Jerusalem Post (http://goo.gl/v8ORKr))
Boven metropool Tel Aviv zijn weer twee raketten door de Iron Dome onderschept. In Holon en Bat Yam gingen de sirenes af. Er zijn geen gewonden gevallen en er is geen schade.

update (16.18 uur):
Netanyahu: Israel to expand Operation Protective Edge (Jerusalem Post (http://goo.gl/bsylXz))
Net zoals eerder minister van defensie Ya'alon al meldde zei premier Netanjahoe later op de dag dat de IDF haar operaties uitbreidt totdat Hamas stopt met raketaanvallen. Netanjahoe zei dit na veiligheidsoverleg in Beersheva. Het doel van de operatie is om de rust te herstellen en niet om de Hamas top uit te schakelen of de terroristische infrastructuur helemaal te vernietigen. De IDF is gereed om een grondoffensief te beginnen maar de premier heeft daartoe nog niet de opdracht gegeven.

update (15.25 uur):
Gazan children receive life-saving treatment in Tel Aviv (Israel21c (http://goo.gl/1xait2))
Terwijl Hamas Israël met raketten bestookt behandelen Israëlische doktoren Palestijnse kinderen uit Gaza wier levens worden bedreigd. Vier Palestijnse kinderen zijn naar Holon gegaan om geholpen te worden aan hun hart. Het wordt mogelijk gemaakt door de organisatie Save a Child’s Heart (SACH). Ook tijdens de vorige oorlog in 2012 behandelden Israëlische artsen Palestijnse kinderen.

update (14.27 uur):
Two Rockets Fall Just South of Haifa (Israel National News (http://goo.gl/AwWg7j))
Twee raketten van het R-106 type zijn ten zuiden van Haifa in de zee terecht gekomen (Jerusalem Post meldt dat de 2 raketten in onbewoond gebied in de Hof Hacarmel Regionale Raad zijn terechtgekomen). Het is de grootste afstand van raketten die tot nu toe vanuit Gaza zijn afgeschoten. In Haifa, Hadera, Zichron Ja'akov, Caesarea en Hof HaBonim gingen de sirenes af. De raketten hebben een afstand van bijna 165 km afgelegd. Dat is de afstand tussen Gaza en Haifa. In Zichron Ja'akov is één man lichtgewond geraakt door raketscherven. Ondertussen worden dichter bij Gaza Joodse gemeenschappen voortdurend bestookt met raketten. Iran heeft Israël van agressief optreden beschuldigd. Iran is de belangrijkste leverancier van raketten aan Gaza.

update (12.30 uur):
Ya'alon says IDF campaign against Hamas to expand, vows 'will exact huge price' (Jerusalem Post (http://goo.gl/dbjvPT))
Minister van defensie Ya'alon zegt dat de IDF haar campagne tegen Hamas de komende dagen gaat uitbreiden. Bij de aanvallen vernietigt de IDF wapens, terroristische infrastructuur, commando en controle systemen, instituties, overheidsgebouwen, huizen van terroristen, en terroristen met een hoge post. Volgens Palestijnse media heeft de IDF vandaag 4 Palestijnse terroristen gedood. Dat brengt het aantal doden op 27 aan Palestijnse zijde sinds het begin van de operatie. In totaal heeft de IDF 440 doelen in Gaza bestookt tot nu toe.

update (11.39 uur):
IAF Strike Eliminates Terrorist Riding on Motorcycle (Israel National News (http://goo.gl/tfDuQj))
De Israëlische luchtmacht (een drone) heeft vanochtend een terrorist van de Islamitische Jihad, die op een motor reed, doodgeschoten vanuit de lucht. Het gaat om Abdullah Difalla, een terrorist die verantwoordelijk was voor vele raketaanvallen op Israël. Difalla reed op een motor in Beit Lahiya in het noorden van Gaza. Twee anderen raakten zwaargewond bij de Israëlische aanval. Overigens berichtte het Kamal Odwan ziekenhuis in Gaza dat de dode terrorist Rafiq al-Kafarneh (30) betreft en dat een ander zwaargewond raakte. Hier moet dus nog duidelijkheid overkomen.

update (10.44 uur):
Rockets cause NIS 10 million in damage, businesses across South close (Jerusalem Post (http://goo.gl/RxAPxp))
De schade voor het zuiden van Israël bedraagt nu al 10 miljoen shekels. Het gaat om schade van eigendom (35 voertuigen, 59 gebouwen en 12 zaken die gerelateerd zijn aan de landbouw tot nu toe) en om schade voor bedrijven die gedwongen dicht moeten blijven of die gedeeltelijk open zijn. Het ministerie van economische zaken heeft aan het ministerie van financiën gevraagd om de belastingen voor bedrijven uit te stellen. Banken zullen flexibeler omgaan in hun relaties met bedrijven. Ondernemingen waarvan de werknemers niet kunnen komen opdraven zullen een vergoeding van de overheid krijgen. The Manufacturers Association of Israel heeft een speciale “war room” opgezet om fabrieken 24 uur per dag te helpen. De beurzen zullen tijdens het conflict een duikvlucht naar beneden nemen maar ze zullen zich meestal snel herstellen.

update (8.39 uur):
Five Rockets Shot Down by Iron Dome over Tel Aviv (Israel National News (http://goo.gl/Z3dt0o))
Vanochtend vroeg moesten bewoners van metropool Tel Aviv weer naar de schuilkelders. Minstens 5 raketten werden door de Iron Dome boven Tel Aviv uit de lucht geschoten. Gisteren werden 2 raketten boven Tel Aviv uit de lucht gehaald. Bij de 160 doelen die de IAF vannacht heeft gebombardeerd zijn tunnels, zes gebouwen van de Hamas overheid (van de interne veiligheid, nationale veiligheid en politie), en 118 raketinstallaties voor middel- en langeafstandsraketten. Er zijn ook aanvallen uitgevoerd door de Israëlische marine. De langeafstandsraketten die worden afgeschoten op Tel Aviv, Jeruzalem en Hadera lijken op die van de raketten die de IDF in maart wist te onderscheppen door boot Klos C uit Iran te enteren. Er zijn nog verschillende tientallen van dit soort raketten in Gaza. Ondertussen heeft de IAF volgens Palestijnse bronnen nog huizen gebombardeerd van twee van de vijf terroristen die gisteren trachten een aanval uit te voeren op kibboets Zikim. Overigens zegt de IDF dat het om 4 terroristen ging en niet om 5 zoals de Palestijnen beweren.

Stand van zaken na afgelopen nacht
IAF targets 160 Gazan terror sites overnight (Jerusalem Post (http://goo.gl/QtnRRl))
Sinds middernacht heeft de IAF 160 doelen bestookt in Gaza. Het is een reactie op de 160 raketten die Palestijnse terroristen dinsdag op Israël hebben afgeschoten. Er zijn bij de Israëlische aanvallen nog geen berichten bekend van schade of gewonden.

Syrian-made M302 rocket fired by Hamas at Hadera (Jerusalem Post (http://goo.gl/cIkngD))
Palestijnse terroristen hebben een Syrische M302 raket gebruikt bij een aanval op Hadera. Het is de verste aanval tot nu toe. Ook Tel Aviv en Jeruzalem werden bestookt. In Jeruzalem kwam 1 raket neer op de grond maar veroorzaakte geen gewonden. Gisteravond hebben de Palestijnen 120 raketten op Israël afgevuurd waarvan 23 werden onderschept door de Iron Dome.

IAF destroys homes of all Hamas commanders, kills senior members (Jerusalem Post (http://goo.gl/53XyjH))
De IAF heeft inmiddels alle huizen vernietigd van Hamas commandanten. Hierbij zijn doden gevallen. De huizen werden veelal gebruikt als commando en controle centra voor het afschieten van raketten. Sinds middernacht hebben Palestijnse terroristen 30 raketten op Israël afgevuurd. Hiervan werden er 11 onderschept door de Iron Dome.

Palestinian report: Islamic Jihad commander, 5 others killed in IAF attack in Beit Hanoun (Ynetnews (http://goo.gl/LBTE71))
Inmiddels zijn 23 Palestijnen gedood en raakten meer dan 100 van hen gewond. Hafez Hamed, een commandant van de Islamitische Jihad, werd gedood in Beit Hanoun. Vijf van zijn familieleden werden ook gedood bij de Israëlische aanval.

Video's

Watch: Arabs Gather on Temple Mount to Celebrate Rocket Strikes (Israel National News (http://goo.gl/g3pc0B))
Arabieren vieren op de Tempelberg Palestijnse raketaanvallen op Jeruzalem. Ga naar bovenstaande link.

Watch: Gaza Rockets Interrupt Wedding in Ashdod (Israel National News (http://goo.gl/qMTHRa))
Een bruiloft in Ashdod wordt verstoord door Palestijnse raketaanvallen. Ga naar bovenstaande link.Dinsdag 8 juli 2014 - Operation Protective Edge begonnen

Overzicht artikelen Israël en Gaza + link

update (21.40 uur):
Direct Hit on House Near Jerusalem, No One Hurt (Israel National News (http://goo.gl/OGD3JI))
Bij Jeruzalem is vanavond een huis getroffen door een raket. Er zijn geen gewonden gevallen. In de hoofdstad van Israël werden drie explosies gehoord. De openbare schuilkelders in Jeruzalem zijn open voor de bewoners. In Haifa was een loos alarm te horen.

update (21.31 uur):
Iron Dome intercepts second rocket over greater Tel Aviv (Jerusalem Post (http://goo.gl/1mqBUi))
Een tweede raket vanuit Gaza is door de Iron Dome boven metropool Tel Aviv onderschept. Sirenes werden gehoord in plaatsen zoals Rishon Lezion, Bat Yam, Holon en Bnei Barak. In Tel Aviv werden geen sirenes gehoord maar wel ontploffingen. Eerder op de avond was ook al een raket onderschept boven Rishon LeZion (ten zuiden van Tel Aviv). Tegen de avond zijn vandaag zo'n 80 raketten op Israël afgeschoten. De Iron Dome heeft hiervan 23 onderschept. De IDF heeft 150 doelen in Gaza bestookt. Het ging o. a. om 100 ondergrondse raketinstallaties en 10 tunnels.

update (20.31 uur):
Netanyahu: IDF operation against Hamas in Gaza 'may take time' (Jerusalem Post (http://goo.gl/YHPA20))
Volgens de premier kan de operatie lang gaan duren. Hij vindt dat het Israëlische volk één moet zijn omdat de terroristische organisaties heel Israël als één front beschouwen. Hij heeft het leger de opdracht gegeven de operatie uit te breiden. Ook opperbevelhebber Gantz zegt dat de operatie tijd in beslag gaat nemen. Israël moet volgens hem op verrassingen voorbereid zijn.

update (19.20 uur):
IDF Eliminates Three Hamas Terrorists Who Breached Border (Israel National News (http://goo.gl/FStT66))
Drie (edit: vijf) terroristen van Hamas hebben geprobeerd om via zee naar Israël (kibboets Zikim) te komen. De kibboets ligt anderhalve kilometer ten noorden van Gaza langs de kust. De terroristen stuitten daar op soldaten van de Givati Brigade. In een vuurgevecht werden de drie terroristen gedood. Eén IDF soldaat raakte lichtgewond. Op de lichamen van de terroristen werden veel wapens en munitie gevonden, inclusief RPGs, explosieven en handgranaten. De IDF troepen onderzoeken of er nog meer terroristen in het gebied zijn. De bewoners van kibboets Zikim hebben opdracht gekregen voorlopig binnen te blijven.

update (18.34 uur):
Iron Dome intercepts rocket over Tel Aviv (Jerusalem Post (http://goo.gl/v18Yws))
De Iron Dome heeft een raket boven Tel Aviv onderschept. Er zijn geen gewonden gevallen en er is geen schade. In heel Goesh Dan (metropool Tel Aviv) gingen de sirenes af. Het is voor het eerst sinds Operation Pillar of Defense in 2012 dat een raket op Tel Aviv is afgeschoten.

update (17.53 uur):
Tel Aviv Municipality prepares to open public bomb shelters (Jerusalem Post (http://goo.gl/x0EXzI))
In Tel Aviv worden de openbare schuilkelders in gereedheid gebracht mocht Hamas van plan zijn om ook Centraal Israël met raketten te bestoken. Het Thuisfront Commando instrueert de bewoners van Tel Aviv hun beschermde kamers en kelders in gereedheid te brengen. Ook in scholen worden schuilkelders klaar gemaakt voor gebruik.

update (17.24 uur):
Hamas Vows Revenge After Use of Human Shields Goes Awry (Israel National News (http://goo.gl/mMrYXc))
Hamas zweert wraak nadat een poging om Palestijnse burgers als menselijk schild te gebruiken resulteerde in verschillende slachtoffers toen de IAF het huis van een Hamas commandant in Khan Younis bombardeerde. Hierbij vielen 7 doden en 25 gewonden. Onder de gewonden zijn ook kinderen. Volgens ooggetuigen heeft een drone vóór de aanval een waarschuwing afgegeven in een poging de mensen uit het huis te laten evacueren. Maar in plaats daarvan verzamelden kennissen en buren zich bij het huis om te functioneren als menselijk schild. Kort daarna beschoot een Israëlische F16 het huis. Er zouden nu aan Palestijnse zijde in totaal 12 doden en 80 gewonden zijn gevallen. Sinds middernacht hebben terroristen 130 raketten op Israël afgevuurd. De Israëlische luchtmacht heeft 150 doelen in Gaza bestookt. Hamas wil alleen stoppen als Israël aan de volgende voorwaarden voldoet: ophouden met bombarderen, het beëindigen van de blokkade van Gaza, het vrijlaten van Hamas terroristen die opnieuw door Israël zijn opgepakt nadat ze eerder vrij waren gekomen tijdens de Shalit deal. Voldoet Israël niet aan die voorwaarden dan is Hamas bereid om maanden of zelfs jaren door te vechten.

update (15.29 uur):
Israel cabinet votes to call up 40,000 reservists (Ynetnews (http://goo.gl/lKF7GR))
Het Israëlische veiligheidskabinet heeft besloten om 40.000 reservisten op te roepen als voorbereiding voor een mogelijk grondoffensief. Het veiligheidskabinet doet dit op verzoek van opperbevelhebber Gantz van de IDF. De reservisten zullen de taken overnemen van de dienstplichtigen die zich dan volledig kunnen concentreren op de operatie zelf. Een grondoffensief is nog niet zeker maar het oproepen van zoveel reservisten zal Hamas zeker afschrikken. Volgens Arabische berichten zou Egypte proberen een bestand te bereiken tussen Hamas en Israël.

update (13.47 uur):
Gaza: 5 Reported Killed by IDF Fire; Navy Strikes Targets (Israel National News (http://goo.gl/zRJ4Ic))
Volgens Palestijnse bronnen zijn bij Israëlische luchtaanvallen 5 terroristen gedood. Ashraf Yassin werd gedood ten westen van het vluchtelingenkamp Nusseirat in centraal Gaza. Yassin behoorde tot de militaire tak van Hamas. Daarnaast werden 4 terroristen in een auto gedood in de Daraj buurt van Gaza-stad. Gisteren doodde de IAF 3 terroristen. Bij een 'werkincident' in een tunnel werden gisteren nog eens 6 of 7 terroristen gedood. Verder voerde de Israëlische marine vanochtend nog verschillende aanvallen uit. Zie video: (goo.gl/SQINea).

update (12.14 uur):
Netanyahu decides to expand Gaza operation, orders preparations for ground offensive (Jerusalem Post (http://goo.gl/xSM1O6))
Na overleg op het hoogste niveau heeft premier Netanjahoe besloten tot uitbreiding van de operatie inclusief de inzet van grondtroepen. Er is geen tijdslimiet gesteld en mogelijk gaat het offensief lang duren. Er zijn nog meer reservisten opgeroepen (gisteren werden al 1500 reservisten opgeroepen). Ook zal het Thuisfront Commando de bevolking rondom Gaza nadere instructies geven. In de loop van de dag zal premier Netanjahoe nog met wereldleiders bellen en de positie van Israël uitleggen. Eerder gaf de premier aan dat Hamas hard zal worden aangepakt.

update (11.27 uur):
Hamas fire anti-aircraft missile at IAF jets; miss target (Ynetnews (http://goo.gl/Y1xNXS))
Izz ad-Din al-Qassam Brigades, de militaire tak van Hamas, heeft een anti-luchtdoelraket op Israëlische gevechtstoestellen afgeschoten. Maar de raket miste haar doel. Het bericht komt binnen terwijl Hamas een regen aan raketten op Israël afschiet waarvan sommige gericht op Centraal Israël. De Iron Dome wist een aantal raketten te onderscheppen. Ondertussen heeft Egypte Hamas en de Islamitische Jihad gewaarschuwd dat Israël harder zal gaan optreden indien de raketbeschietingen doorgaan. De islamitische Jihad zegt haar acties te zullen uitbreiden mocht Israël dit ook doen.

update (10.43 uur):
Hamas Vows to Continue Rocket Fire, Bloodshed (Israel National News (http://goo.gl/4P2tET))
Hamas zweert door te gaan met raketaanvallen op Israël. Volgens de terreurbeweging zal Israël voor elk huis een Iron Dome moeten gaan plaatsen. Tot 10.00 uur vanochtend Israëlische tijd heeft Hamas in een periode van 24 uur ongeveer 170 raketten op Israël afgevuurd.

update (10.20 uur):
Ya'alon Declares State of Emergency After Rocket Fire (Israel National News (http://goo.gl/JXyalg))
Minister van defensie Ya'alon heeft voor een straal van 40 kilometer vanaf de grens met Gaza de noodtoestand uitgeroepen. De campagne tegen Hamas zal langer dan een paar dagen gaan duren. Er wordt alles aan gedaan om de bewoners in Israël goed te beschermen. In de eerste uren van de strijd heeft Israël volgens Ya'alon al hard toegeslagen en tientallen doelen van Hamas bestookt.

update (9.43 uur):
IDF Operation Likely to Include Entry to Gaza (Israel National News (http://goo.gl/Hw1oIi))
Minister van toerisme Uzi Landau zegt dat Israël Gaza niet wil binnenvallen maar dat dit wel zal gebeuren als de situatie zo blijft als die nu is. Het gaat dan niet om enkele dagen maar met het doel om de hele terreur infrastructuur te vernietigen. Volgens de woordvoerder van de IDF, Brig. Gen Moti Almoz, bestaat er een goed plan om doelen in Gaza aan te vallen. Het Thuisfront Commando heeft een video uitgebracht met instructies voor de bewoners van Israël in de omgeving van Gaza (http://goo.gl/vIJ5gH).

update (7.42 uur):
IDF strikes 50 targets across Gaza as operation gets underway (Jerusalem Post (http://goo.gl/NI3WgR))
De Israëlische luchtmacht heeft vannacht 50 doelen in Gaza gebombardeerd. Hiermee is Operation Protective Edge begonnen. De luchtmacht bombardeerde 47 doelen en de Israëlische marine 3 doelen. Volgens de IDF zal het een lange operatie worden en zal deze geleidelijk worden opgebouwd. Doel is om de raketaanvallen vanuit Gaza te stoppen. Vannacht werden o.a. 18 ondergrondse raket lanceerinstallaties getroffen. Verder werden tientallen huizen van Hamas leden gebombardeerd en ook controle faciliteiten. Het gaat er vooral om de terreur infrastructuur van Hamas aan te pakken. De meeste doelwitten zijn van Hamas maar ook andere terreurgroepen worden aangepakt. Momenteel wordt een balans opgemaakt en maakt de IDF zich op voor een volgende ronde aanvallen. Hamas vuurde ondertussen raketten af op Kiriat Malachi en kibboets Ein Hashlosha in de Eshkol regio. De IDF heeft alle Iron Dome raketschilden opgesteld.

Het begin van Operation Protective Edge
IDF launches Gaza operation 'against Hamas' following massive rocket barrage on south (Ynetnews (http://goo.gl/J0F324))
Israël is begonnen met Operation Protective Edge nadat Hamas Israël gisteren met 70 raketten bestookte. Doel van de actie is om de Israëlische burgers te beschermen tegen de terreur van Hamas. Hamas vuurde gisteren een barrage van 30 raketten af op het moment dat de begrafenis werd gehouden van 7 Hamas terroristen. Later volgden nog zo'n 40 raketten. Hamas had gisteren al eerder op de dag wraak gezworen voor de dood van haar strijders. Maar Israël zegt dat de 7 terroristen zijn omgekomen door een 'werkincident' in een tunnel waarbij explosieven afgingen. Israël zal Operation Protective Edge geleidelijk aan opvoeren om zo een grote escalatie te voorkomen. Overal in Israël staan Iron Dome batterijen op strategische plekken opgesteld.

As Israel prepares wider campaign on Gaza, US signals limited support (Jerusalem Post (http://goo.gl/wGuFyC))
De VS steunt de Israëlische aanval op Gaza in beperkte mate. Het veroordeelt Hamas die opzettelijk burgerdoelen beschiet. Israël heeft volgens de VS het recht zichzelf te verdedigen. Maar de VS wil niet dat de zaak gaat escaleren. De VS vreest dat een grote militaire campagne de positie van de Palestijnse Autoriteit in Judea en Samaria zal destabiliseren en mogelijk zal leiden tot een nieuwe Intifada.

Video's

3.5 Million Lives in Danger: the Growing Range of Hamas Rockets (IDF (http://goo.gl/Kf1Hhz))
Een korte video van de IDF over de reikwijdte van verschillende raketten van Hamas. Ga naar bovenstaande link.

IDF Targets Two Terror Sites in Op. Protective Edge (IDF (http://goo.gl/9o6fwc))
Een korte video van de IDF met beelden van twee doelwitten in Gaza die de IAF vandaag heeft aangevallen. Ga naar bovenstaande link.

IAF targets Hamas naval commander (YouTube (http://goo.gl/PZ8LvG))
Beelden van de Israëlische aanval op Muhammad Sa'aban (24), van de Hamas marine commando eenheid. In de auto zouden nog 3 andere Hamas leden hebben gezeten. Het betreft een gezamenlijke aanval van de IDF en de Shin Beth. Ga naar bovenstaande link.

Israel on the Verge of Major Conflict (Honest Reporting (http://goo.gl/cqtQoG))
Honest Reporting legt uit hoe het huidige conflict tussen Israël en Gaza is ontstaan met het begin de ontvoering van de drie Joodse jongens. Ga naar bovenstaande link.Maandag 7 juli 2014 - Israël gaat de druk op Gaza opvoeren - Hamas voert grote aanval uit met meer dan 60 raketten in een uur tijd

Overzicht artikelen Israël en Gaza + link

update (21.40 uur):
Hamas claims responsibility for rocket fire on Israel (Jerusalem Post (http://goo.gl/Sbw8M6))
Izz al-Din al-Qassam, de militaire tak van de Hamas, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de vele raketaanvallen die vanavond op Israël zijn uitgevoerd. De terreurbeweging beweert in enkele minuten 100 raketten te hebben afgeschoten. In werkelijkheid zijn er zo'n 60 raketten afgevuurd in ruim een uur tijd. De sirenes die eerder in Tel Aviv en ook Jeruzalem afgingen waren vals alarm.

update (20.58 uur):
Over 60 rockets hammer southern Israel Monday evening (Times of Israel (http://goo.gl/hsZtK6))
Tussen 20.00 uur en 21.00 uur Israëlische tijd heeft Hamas meer dan 60 raketten op Israël afgevuurd. Bij Netivot en Ashdod wist de Iron Dome 12 raketten te onderscheppen. Veel raketten kwamen neer in onbewoond gebied bij Beersheva. Het Thuisfront heeft de steden Ashkelon, Ashdod en Beersheva alsook de regionale raden bij Gaza opgeroepen de schuilkelders in gereedheid te brengen. Ministers waarschuwen dat Hamas de Goesh Dan regio kan treffen met raketten. Dit is de metropool Tel Aviv.

update (20.05 uur):
Thirty Rockets Fired into Israel in Ten Minutes (Israel National News (http://goo.gl/vRbkmC))
Vanavond tussen 20.00 uur en 20.10 uur Israëlische tijd heeft Hamas 30 raketten op Israël afgevuurd. Er kwamen berichten binnen van inslagen in Sha'ar HaNegev, de Eshkol regio, Netivot, Sderot en Beersheva. Er werden geen gebouwen geraakt. In Ashkelon is iemand gewond geraakt door granaatsplinters. Sirenes gingen ook af in Tel Aviv (vals alarm) en Goesh Etzion. In Beth Shemesh konden raketten worden gezien. De grote aanval van Hamas komt nadat Israël bekend maakte de druk op Gaza te gaan opvoeren.

update (18.26 uur):
IDF preparing for escalation against Hamas, senior IDF source says (Jerusalem Post (http://goo.gl/ELE4eZ))
Het ziet er naar uit dat de IDF een grote operatie tegen Hamas gaat beginnen. Er worden 1500 reservisten opgeroepen en de artillerie gaat zich klaarmaken voor een grote aanval. Hamas is continu bezig met het afschieten van voornamelijk mortieren. Raketten worden minder afgeschoten maar Israël vindt dat ook het mortiervuur gestopt moet worden. De IDF zal de aanvallen op Gaza geleidelijk gaan opvoeren en steeds meer kracht ten toon gaan spreiden. Israël wil dat Hamas ophoudt met geweld zonder voorwaarden vooraf.

update (16.01 uur):
Breaking: IAF Strikes Three Terror Targets in Gaza (Israel National News (http://goo.gl/vZwuM7))
Vanmiddag heeft de IAF drie doelen in Gaza aangevallen. Volgens een verklaring van de IDF zal Israël door blijven gaan haar burgers te verdedigen. Hamas wordt verantwoordelijk gehouden voor het geweld. Eerder vandaag vertelde een bron van Hamas aan Walla! Nieuws dat Hamas een nieuwe stel voorwaarden heeft uitgevaardigd voor een staakt-het-vuren. Daaronder zou de voorwaarde zijn de 56 terroristen, die Israël opnieuw heeft opgepakt na de Shalit deal tijdens Operation Brother's Keeper, vrij te laten. Om 3 uur vanmiddag Israëlische tijd is het veiligheidskabinet opnieuw bijeengekomen om over de situatie in Gaza en het Arabisch geweld in Israël te praten.

update (12:38 uur):
Grad rocket explodes in Beersheba after IAF air strikes destroy targets in Gaza (Jerusalem Post (http://goo.gl/iobkHK))
Na de Israëlische aanvallen heeft Hamas een Grad raket op Beersheva afgevuurd. Het projectiel kwam buiten de stad in een open gebied terecht. Er zijn geen gewonden gevallen en er was ook geen schade. In totaal zijn vanochtend 14 raketten vanuit Gaza op Israël afgeschoten. Overigens blijkt de IAF niet 9 maar 14 aanvallen op Gaza te hebben uitgevoerd vannacht. Het gebeurde in twee aanvalsgolven. Het is nog onduidelijk hoe de 7 Hamas terroristen zijn omgekomen. Het kan zijn door een aanval op een tunnel, maar het kan ook een 'werkincident' zijn geweest waarbij explosieven afgingen (edit: volgens Israël ging het zeker om een explosie in de tunnel en niet om een Israëlische aanval).

ouder nieuws:
Hamas says IAF airstrike kills 7 militants in Gaza (Jerusalem Post (http://goo.gl/gjpx6p))
De Israëlische luchtmacht heeft vannacht 9 doelen in Gaza aangevallen. Hierbij zijn volgens Hamas 7 terroristen omgekomen (edit: Hamas leden omgekomen door explosie in tunnel). De Israëlische aanvallen waren een antwoord op de 25 raketaanvallen die Hamas gisteren op Israël uitvoerde. De 7 doden zijn de grootste slag voor Hamas sinds einde van Operation Pillar of Defense in 2012. Hamas heeft al gedreigd met wraak. Op de Golan werd Israël gisteren getroffen door een mortieraanval.

Gaza Rockets Continue, Soldier Wounded by Shrapnel (Israel National News (http://goo.gl/fJN1on))
Na de Israëlische luchtaanvallen van vannacht (zie hierboven) hebben Palestijnse terroristen vanochtend weer 2 raketten op Israël afgevuurd. Eén van de raketten kwam in een lokale gemeenschap terecht en beschadigde een auto. Verder raakte een soldaat gewond. Afgezien van de 7 Hamas terroristen die vannacht werden gedood door de IAF (edit: 7 Hamas leden gedood door explosie in een tunnel) werden zondagavond ook al 2 terroristen van de Islamitische Jihad door de IAF gedood. Premier Netanjahoe ziet momenteel nog steeds af van een grotere operatie tegen Gaza.

Lees verder

© 2014 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Iron Dome: Israëls raketschild tegen Palestijnse rakettenIn antwoord op de voortdurende raketaanvallen (Kassam, Katoesja) vanuit Gaza op Israël door de terroristische organisati…
De Gazastrook, altijd in de schijnwerpersAl vele jaren vormt de Gazastrook of kortweg Gaza, een bron van nieuws. Dit gebied zeer dicht bevolkt door Palestijnen,…
Oorlogen en operaties tussen Israël en de ArabierenOorlogen en operaties tussen Israël en de ArabierenIsraël heeft in haar korte bestaan al vele oorlogen moeten voeren om als staat te blijven voortbestaan. Israël heeft tot…
Leven in de conflictstad GazaLeven in de conflictstad GazaEr waren ruim 40.000 vluchtelingen, toen de Verenigde Naties de Gazastrook in december 2013 uitriepen tot rampgebied van…

Vrouwelijke internetactivisten in de Arabische wereldDe Arabische Lente zorgde voor veranderingen in deze regio. Opvallend is de rol van internetactivisten in deze protesten…
Sancties tegen Rusland. En dan?Sancties tegen Rusland. En dan?De landen van de Europese Unie kwamen in juli 2014 een beleid van belangrijke economische sancties met betrekking tot Ru…
Bronnen en referenties
  • Zie vermelding in de tekst

Reageer op het artikel "Operation Protective Edge - juli 2014"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 09-07-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Israëlische leger en oorlogen
Bronnen en referenties: 1
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!