InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > De Krim en de strijd tussen Oekraïne en Rusland
nieuws uitgelicht

De Krim en de strijd tussen Oekraïne en Rusland

De Krim en de strijd tussen Oekraïne en Rusland De Krim is een schiereiland wat gelegen is in de Oekraïne. Het heeft een autonome status. De Krim is een heel belangrijk gebied voor Rusland. Dit land heeft zijn zeevloot liggen aan de Zwarte Zee. Ook wonen er in de Krim veel mensen die graag aangesloten willen zijn bij Rusland. 60% van de bevolking bestaat uit etnische Russen. Vóór en tegenstanders hebben hun eigen belangen.. De grote en vooral belangrijke haven is Sebastopol. Na een referendum wat gehouden werd op 6 maart 2014 heeft de bevolking gekozen voor aansluiting bij Rusland.

Oekraïne en de Krim

De Krim is een schiereiland wat gelegen is in de Oekraïne aan de Zwarte Zee. Er wonen ongeveer twee en een half miljoen mensen en de oppervlakte is 26000 vierkante kilometer groot. De hoofdstad is Simferopol. Het grootste gedeelte van de Krim bestaat uit steppe maar in het zuiden heerst een mediterraan klimaat. Hier vinden we ook de badplaats Jalta die al eeuwenlang bekend staat als een badplaats waar veel Russen van oudsher hun vakantie doorbrengen.

Geschiedenis van de Krim

De oorzaak van de Krimoorlog van 1853 lag in een geschil wat er was ontstaan omtrent een aantal heilige plaatsen in Palestina. Rusland viel het Turks grondgebied binnen. Ook toen al ging het om het belang van de haven aan de Zwarte Zee, Sebastopol.
In 1856 kwam er een einde aan de Krim oorlog met de vrede van Parijs. Deze oorlog die duurde vanaf 1853 tot 1856 werd uitgevochten tussen het keizerrijk Rusland en het Ottomaanse Rijk. Turkije werd gesteund door de Britse en de Franse troepen. Gedurende de jaren 1917 en 1918 heeft er korte tijd een onafhankelijke republiek bestaan van Krim Tataren. Maar de Krim werd al snel ingenomen door de Bolsjewieken. De laatste Krim Tataren werden in 1944 onder Stalin gedeporteerd naar Centraal Azië. Zij keerden terug in 1989. Tijdens de tweede wereldoorlog werd er in dit gebied hevig gevochten tussen de Duitsers, Roemenen en het Rode leger. In 1944 volgde het Krim offensief en de Krim werd weer ingelijfd bij Rusland. In 1954 werd onder leiding van Chroesjtsjov het land overgedragen aan de Socialistische Oekraïense Sovjetrepubliek. Nadat in 1991 de Sovjet Unie uiteen was gevallen bleef de Krim behoren tot de Oekraïne maar werd wel omgevormd tot een autonome Krim Republiek. Rusland heeft wel tot 2042 de belangen van de doorgang van de Zwarte Zee veilig gesteld.

Belang Zwarte Zee voor Rusland

Voor Rusland is de haven van Sebastopol van groot belang. Immers het is de enige directe verbinding met het westen naar de Middellandse Zee. Indien deze toegang zou worden afgesloten dan dienen de Russische schepen via het noorden van Rusland te varen om het westen te bereiken. Dit zou een onmogelijke situatie betekenen.

Grote veranderingen in de wereldpolitiek

De Europese Unie mogen we zien als de opvolger van de Europese Gemeenschap de EEG Ook kenden we in Rusland de Sovjet Unie. Maar dat is veranderd. De EEG werd Europese Unie en wil naast economische waarden ook verantwoordelijk zijn voor de rechten van de mens. Het gaat niet alleen om economische belangen maar men wil ook verantwoording dragen voor de rechten van de mens. Het Internationaal recht dient gerespecteerd te worden. De Europese Unie wil de taak om dit te waarborgen goed vervullen in samenwerking met de V.S.

Referendum

De Krim heeft zich per decreet op 6 maart 2014 aangesloten bij Rusland zo luidde de boodschap aan het westen. Op zondag 16 maart 2014 zal de bevolking van de Krim zelf een stem kunnen uitbrengen waarbij zij gaan kiezen vóór Rusland of voor de Oekraïne. De justitie van de Oekraïne heeft een arrestatiebevel laten uitgaan voor Sergej Aksjonov die met ingang van maart 2014 de nieuwe premier werd van de Krim. Vladimir Konstantinov wordt eveneens beschuldigd. Zij hebben stappen gezet die de afscheiding van de Oekraïne mogelijk maken. In het Russische parlement is een wetsontwerp ingediend die het mogelijk moet maken dat de Krim kan toetreden tot de Russische federatie. Inmiddels heeft men de televisiezender van de Oekraïne verwijderd en de Russische zender in de plaats gezet. Ook heeft men op de openbare gebouwen de Russische vlag geplaatst.

De bevolking van de Krim

De bevolking van de Krim is samengesteld uit vele verschillende groepen. Er zijn:

Russen 58%
Oekraïners 24%
Krim Tataren 12%
Wit- Russen 1%
Joden 0,22%
Tataren 0,54%
Armeniërs 0,43%

Daarnaast wonen er nog Polen, Roma zigeuners en diverse kleine minderheden.

Reactie regeringsleiders in de wereld

De regeringsleiders van de Europese landen en de president van de V.S.Obama hebben scherpe kritiek geuit op het decreet. Het uitschrijven van een referendum is tegen het Internationaal recht. De Oekraïne is in een lastig parket terecht gekomen. De soldaten die de kazernes en de bases verdedigen moeten op 16 maart een keuze maken of ze ofwel vóór Rusland of vóór de Oekraïne zijn terwijl zij op dit moment vertegenwoordigers zijn van de Oekraïne. Op 9 maart 2014 werd bekend dat er bij de grens tussen Oekraïne en de Krim veertig waarnemers van de OVSE zijn tegengehouden door gewapende militairen. De OVSE is de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa waar vijftien landen in deelnemen.

Sancties en de gevolgen

Er zijn inmiddels zowel door de Europese Unie als door President Obama sancties aangekondigd. Zo zijn de tegoeden bevroren van de verdreven president van de Oekraïne Viktor Janoekovitsj en zijn zoon die veel geld hebben ondergebracht in Europa. Tevens werden de tegoeden bevroren van 17 andere belangrijke personen in de Oekraïne. Men spreekt hierbij van honderden miljoenen die door corruptie verkregen werden.

Gas van Gazprom

De situatie in de Oekraïne kan lastig worden. De Oekraïne heeft een grote schuld aan Rusland. Zij hebben de rekening voor de levering van het gas niet betaald, want het land is op de rand van bankroet. Het IMF heeft beloofd het land financieel te zullen steunen met voorlopig 11 miljard euro. Rusland heeft gedreigd de levering van gas stop te zetten. We moeten eveneens bedenken dat een groot deel van Europa ook gas ontvangt vanuit Rusland. Zo krijgt Duitsland voor 30% van het totaal gas uit dit gebied. Ook de zuidelijke landen zijn voor een deel afhankelijk van het gas uit Rusland.

Lees verder

© 2014 - 2017 Celientje1, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
nieuws uitgelichtDe Oekraïne-crisis: een beknopt overzichtDe Oekraïne-crisis; het begon met de afscheiding van de Krim en escaleerde door het neerstorten van vlucht MH17. Daarnaa…
Annexatie Krim, OekraïneOp 1 maart 2014 is Rusland de Krim binnengevallen en het lijkt een moeilijke tijd voor Oekraïne te worden. De russen heb…
Oorlog Oost-Oekraïne, DonetskOorlog Oost-Oekraïne, DonetskEerst waren er in november 2013 de Euromaidan protesten in Kiev, dit waren protesten tegen de regering van Viktor Janoek…
Geschiedenis van de Russische roebelGeschiedenis van de Russische roebelDe Russische roebel is de munteenheid van Rusland. Zij geldt als betaalmiddel in Rusland en twee buurstaatjes Abchezië e…
Virus door teek: Krim-Congo-hemorragische koortsVirus door teek: Krim-Congo-hemorragische koortsHet Krim-Congovirus of Krim-Congo-hemorragische koorts is een virusziekte welke wordt verspreid door teken uit het genus…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
  • Wikipedia de Krim
  • Wikipedia de Krimoorlog
  • NRC. 9 maart
  • De volkskrant 6 maart 2014.

Reageer op het artikel "De Krim en de strijd tussen Oekraïne en Rusland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Celientje1
Laatste update: 16-04-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 5
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!