nieuws uitgelicht

Slecht nieuws over Nederland vanuit Israël

Slecht nieuws over Nederland vanuit Israël Slecht nieuws over Nederland. Niet leuk om te lezen of te horen voor Nederlanders. Maar ja, meent dr. Manfred Gerstenfeld, wij in Israël horen ook dagelijks slechte dingen over ons land vanuit het buitenland. Tijd dus om Nederland (en andere landen) eens aan de schandpaal te nagelen met dagelijks slechts nieuws op een blog.

Beeld van Nederland

Wanneer je aan Holland denkt, denk je aan kanalen, bloemen, klompen, lang blonde gelukkige mensen die genieten van een rustige sfeer. Maar niet Dr. Manfred Gerstenfeld.

Hij ziet de Nederlander in een erg donker licht, donkerder dan Rembrandts schilderijen en minder mooi. Holland is voor hem een hel vol met vreselijke gebeurtenissen. En dit komt niet omdat hij paddestoelen heeft gegeten of teleurgesteld is na een bezoekje aan de rosse buurt.

Wat heeft Gerstenfeld dan tegen Nederlanders? In feite niets. Hij probeert alleen te bewijzen dat de media een verkeerd beeld geeft van Israël. Gerstenfeld is Voorzitter van het Bestuur van het Jeruzalem Centrum voor Publieke Zaken. Nu is hij bezig met het verzamelen van slecht nieuws over Nederland (en andere landen).

Blog

Het doel van de Bad News project is om slechts negatief, maar wel juist, nieuws over een specifiek land te plaatsen zonder de berichten in de context te plaatsen. De blog Bad news from the Netherlands begon half oktober 2007. Sindsdien zijn er vier andere landen bij gekomen: Finland, Noorwegen, Mexico en de Verenigde Staten.

De motivatie kwam omdat Gerstenfeld veel buitenlandse journalisten zag die het nieuws vanuit Israël verdraaide. Ze halen zaken uit de context, laten veel informatie weg en maken Israël zwart. Het Nederlandse voorbeeld viel hem het meeste op. Hij geeft als voorbeeld Conny Mus. Deze was de eerste westerse tv-journalist die Ismael Haniyah van de Hamas interviewde, toen hij nog premier was van de Palestijnse regering. Mus zei dat hij alles mocht vragen wat hij wilde. Maar hij vroeg niet de meest relevante vraag: namelijk het doden van Joden zoals in het Hamas-handvest staat. Een ander voorbeeld is minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders. Hij beschuldigde Israël van de slechte economische situatie in de Gaza-strook vanwege het dichthouden van de grenzen. Koenders maakte echter geen melding van de raketten die dagelijks op Israël worden afgevuurd.

Positieve reacties

Gerstenfeld krijgt voornamelijk erg positieve reacties. Het begon met een artikel in de Jerusalem Post daarin stonden 10 nieuws items over Nederland van één week midden mei. Waaronder, misdragingen van Nederlandse soldaten in Irak en Nederland, een Amerikaans regeringsrapport over Nederland als grootste leverancier van ecstasy, de haatmail die Geert Wilders ontvangt, negatieve opinie van de VN over het Nederlands asielbeleid, etc.

Na dit artikel schreven verschillende Nederlanders dat ze Gerstenfeld wilden helpen om een Bad News blog te starten. Zij zouden dan aankomen met slechte berichten over Nederland. Verschillende kranten en tv-stations haakten hierop in. Zo kwamen er nieuwe blogs, bijvoorbeeld over Noorwegen dat momenteel erg anti-Israël is.

Hoe kan de blog gebruikt worden om Israëls positie uit te leggen?

Mensen moeten leren om in de spiegel te kijken. Veel westerse landen zouden geen democratie meer zijn als ze in de positie van Israël stonden. Er moet meer begrip komen voor Israël. Misschien kunnen Israëlische diplomaten er ook gebruik van maken, net zoals universiteiten.

Lees verder

© 2007 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het brengen van slecht nieuwsHet brengen van slecht nieuwsHet brengen van slecht nieuws is zowel voor de boodschapper als voor de ontvanger nooit prettig. Wellicht wordt u beide…
Slecht nieuws vertellenSlecht nieuws vertellenHet slechtnieuwsgesprek is een gesprek waarbij iets onprettig moet meegedeeld worden aan de ander. Dit nieuws zal er voo…
Politiek op internet: de leukste sitesIn 2014 staan twee verkiezingen gepland: in maart de gemeenteraadsverkiezingen en in mei de verkiezingen voor het Europe…
Nieuws: wat haalt wel of niet de krant?Nieuws: wat haalt wel of niet de krant?Wat is nieuws en wat niet? Wie beslist wat belangrijk genoeg is? In de journalistiek is niet één iemand die het bepaalt,…

Spelen met mensenrechten: Olympische Zomerspelen Chinamijn kijk opSpelen met mensenrechten: Olympische Zomerspelen ChinaDe Olympische Zomerspelen om de vier jaar georganiseerd. Het IOC, het Internationaal Olympisch Comité, heeft in 2001 bes…
Regering en Bestuur - Internationaal - VN EG EEG EURegering en Bestuur - Internationaal - VN EG EEG EUWat zijn de Verenigde Naties (VN) en de lidstaten? Wat is het verschil tussen de Europese Unie (EU), de Europese Gemeens…
Bronnen en referenties
  • Israelinsider

Reageer op het artikel "Slecht nieuws over Nederland vanuit Israël"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Eennederlander, 08-10-2015 20:28 #2
Ik wilde hier iets negatiefs schrijven over dit stukje, was het er niet mee eens, maar na wat meer verdiepen en de badnieuwsfromthenetherlands blog te bekijken. Punt is gemaakt, ja, de media zorgt voor de manier waarop gekeken wordt naar situaties. Dit neemt niet weg dat er draagvlak is binnen een bevolking, om deze berichtgeving te volgen. Dit kan je ze niet kwalijk nemen, want, geen enkel normaal functionerend mens kan positief naar moord kijken, dusja, negatieve berichtgeving over Israel, sorry maar er wordt een bevolking onderdrukt, er vallen onschuldige slachtoffers. Kan je dit mensen kwalijk nemen? Dan daarbij, geen normaal functionerend mens zal een Jood de schuld geven van misdaden van de Israelische regering jegens Palestijnen, hetzelfde als dat een Palestijn niet de schuld kan krijgen van misdaden jegens Israel door hamas, hetzelfde als dat ik niet de schuld kan krijgen van een soldaat in Irak die zichzelf misdraagt. En zo gek is het niet dat deze dingen gebeuren. Normale mensen willen niet met een geweer door het leven, normale mensen willen niet hun land uit om ergens anders op deze planeet een vage politieke positie te verdedigen door middel van geweld. Jammer dat het zo moet, zoveel gekken, iedereen terug naar huis niks aan de hand. Reactie infoteur, 09-10-2015
Het probleem is dat altijd al negatief over Joden wordt geschreven. Ook toen het moderne Israël nog niet bestond werd verkeerde informatie over Joden verspreid. Het bekendste voorbeeld is de Nazi periode. Het heeft dus verder niets te maken met de zelfverdediging van Israël waarbij aan Palestijnse zijde helaas doden vallen. Er is veel draagvlak voor negatieve berichtgeving over Israël omdat men Joden haat.

Gijs, 22-06-2009 08:40 #1
Kijk… dit vindt ik nu eens een positief iets, gewoon eerlijke info over alle landen zonder uitzonderingen. Ik hou van Israel en vindt dat de info die wij krijgen via de media over Israel corrupt en vaak maar half. Goed plan dit… ga zo door.

Shalom. :-) Reactie infoteur, 22-06-2009
Ja, Manfred Gerstenfeld heeft er een mooie blog van gemaakt. Laat elk land maar eens een spiegel voor zichzelf houden.

Groet, Etsel

Infoteur: Etsel
Laatste update: Juli 2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Midden-Oosten
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 2
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!