InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Bootvluchtelingen aan de Spaanse kust

Bootvluchtelingen aan de Spaanse kust

Bootvluchtelingen aan de Spaanse kust Spanje heeft vanaf 2013 een probleem om de toenemende stroom bootvluchtelingen op te vangen. Zowel Italië, Griekenland en Spanje vragen al sedert 2014 bij de Europese gemeenschap aandacht voor dit steeds groter wordende probleem. In 2016 wisten 8000 vluchtelingen het vasteland van Spanje te bereiken en in het eerste deel van 2017 is het aantal al verdubbeld t.o.v. geheel 2016. In 2018 kan men stellen dat Spanje de rol van Italië heeft overgenomen. Er komen méér vluchtelingen aan land in Spanje dan in Italië.

Wat zijn bootvluchtelingen

Bootvluchtelingen zijn mensen die proberen om uit politieke of uit economische motieven hun eigen land te ontvluchten naar landen die men over zee gemakkelijk kan bereiken. Het woord bootvluchteling werd bekend nadat in de zeventiger jaren veel vluchtelingen uit Vietnam de omliggende landen probeerden te bereiken, meestal in kleine bootjes die niet zee-waardig waren. Vanaf 2012 zien we veel vluchtelingen die uit Afrika afkomstig zijn en die het vasteland van Spanje of Italië proberen te bereiken. Velen moeten dit met de dood bekopen als gevolg van verdrinking, maar ook honger, dorst en uitputting zijn doodsoorzaken. Vluchtelingen uit Syrië vormen de nieuwe groep mensen die niets meer te verliezen hebben en daarom de overtocht wagen. Zij proberen in Europa een nieuw bestaan op te bouwen.

Probleem van mensensmokkel

Als de bootvluchtelingen aan land komen en opgevangen worden door het Rode Kruis dan komen vaak de verhalen over de bedragen die men heeft moeten betalen voor de overtocht. Vaak heeft men betaald met geleend geld wat terugverdiend moet worden. Duizenden dollars hebben sommige vluchtelingen betaald. Veel vluchtelingen verblijven gedurende weken of soms maanden in Afrika in de omgeving van de zee en de enclave in afwachting van het moment van overtocht. Zij verbergen zich daar voor de autoriteiten.

Minder vluchtelingen in 2008 en 2009

Als gevolg van de economische crisis en de daarmee samenhangende werkloosheid sedert 2008 werd het minder aantrekkelijk voor bootvluchtelingen om de kust van Spanje te kiezen. Spanje was geen aantrekkelijk land meer om een bestaan op te bouwen. Tevens begon de kustwacht de kust steeds strenger te bewaken en indien mogelijk werden veel vluchtelingen teruggestuurd. Hierdoor daalde het aantal bootvluchtelingen in 2008 met 25% en in 2009 zelfs met 45%.

Toename vanaf 2013

Vanaf 2013 neemt het aantal vluchtelingen weer toe. De oorlog in Syrië zorgt voor een groter aantal bootvluchtelingen. De Spaanse overheid heeft met grote regelmaat binnen de EU gevraagd om hulp. Men acht zich niet alléén verantwoordelijk voor de grote toestroom en met een zo lange zeekust is het bewaken praktisch onmogelijk. In 2016 werd het aantal vluchtelingen dat Spanje wist te bereiken verdubbeld t.o.v. 2015. Ruim 8000 vluchtelingen kwamen in dat jaar in Spanje aan land. Zij kwamen in 152 boten. In de eerste helft van 2017 kwamen er 11.849 mensen in 300 boten aan land in Spanje. Het grootste deel komt niet via de enclaves maar via de zee naar het vasteland van Spanje. Opvangcentra, gevangenissen en opvangkampen zitten vol. De route via Marokko naar Spanje wordt door vluchtelingen gezien als veilig. Tussen januari en augustus 2018 kwamen er rond de 28000 vluchtelingen per boot naar Spanje.

Melilla

Voor de kust van Almeria ligt de enclave Melilla. Deze is al 516 jaar Spaans grondgebied. Deze enclave is gelegen op 175 km. van de kust van Almeria en wordt dag en nacht zwaar bewaakt. Hier probeerden in september 2013 maar liefst 650 migranten de afrasteringen rond de enclave te vernielen. Ongeveer 200 mannen lukte het om de enclave binnen te komen door afrasteringen te vernielen en over de 6 meter hoge hekken te klimmen. Een aantal agenten raakten hierbij gewond. Zo werden in 2011 in deze omgeving 30 mensen gered op volle zee en verdronken 25 vluchtelingen voor de kust van Almeria. In 2012 werd een boot met 91 vluchtelingen door de politie onderschept. Er waren 51 mannen, 16 vrouwen en 2 jonge kinderen. Een andere boot met 22 inzittenden werd onderschept in het gebied van Cabo de Gata.

Ceuta

Een hele bekende enclave is die van Ceuta. De bijnaam van de enclave is Fort Europa Sedert 1668 is het Spaans grondgebied. Ceuta is gelegen op 30 km. voor de kust van Gibraltar. De enclave is slechts 18,5 vierkante kilometer groot. Een groot hek van zes meter hoogte moet hier de migranten tegen houden. Dagelijks varen hier meerdere ferryboten van Algeciras naar Ceuta. In september 2013 probeerden 350 mensen hier de bewakers te overmeesteren en ongeveer 50 migranten lukte dit. Beide enclaves zijn een stukje Europees grondgebied aan de Afrikaanse kust. In februari 2017 hebben honderden migranten de kust bestormd. Hierbij hebben ongeveer 500 vluchtelingen Spanje kunnen bereiken. Velen raakten gewond.

Algeciras

In augustus 2013 raakte de stad Algeciras totaal overbevolkt door het grote aantal vluchtelingen wat hier aan land kwam. Alleen al in de maand augustus kwamen hier méér dan 200 Afrikanen in kleine rubberen bootjes via de straat van Gibraltar aan wal. Ook in de regio Almeria komen vanaf 2014 regelmatig 's nachts bootjes met vluchtelingen aan wal. Het Rode Kruis heeft in beide plaatsen opvangmogelijkheden maar deze zijn absoluut onvoldoende voor het grote aantal vluchtelingen.

Tarifa

Een bijzonder ongeval vond plaats op 3 september 2013 toen de veerboot van Marokko (Tanger) naar Tarifa ongewild een boot met vluchtelingen meesleepte. In totaal zaten hier elf vluchtelingen op de boot die weigerden om op het schip te komen uit angst in handen te vallen van de Spaanse autoriteiten. Twee hiervan sprongen zelfs in het water om te proberen zwemmend de kust van Tarifa te bereiken. Al in 2001 waren er in Tarifa acht doden gevallen onder Afrikanen die probeerden vanuit Marokko over te steken.

Canarische eilanden

Ook de Canarische eilanden zijn een geliefd gebied waar veel Afrikanen via de Atlantische oceaan aan land komen. In 2008 kwamen op het eiland Tenerife plotseling 84 mensen in gammele bootjes aan land. Men probeert de kust te bewaken maar het aantal vluchtelingen dat probeert aan land te komen of gered wordt uit zee is ook in 2017 en 2018 sterk toegenomen.

Spaanse overheid

In 2012 slaagden in totaal ongeveer 3000 mensen erin om Spanje binnen te komen via de enclaves. Het gaat hierbij vooral om Afrikanen die afkomstig zijn uit landen beneden de Sahara en die zonder enige identiteitsbewijs naar Europa komen. De Spaanse overheid probeert eerst of het mogelijk is de identiteit van de mensen te achterhalen en kijkt vervolgens wat voor afspraken er gemaakt zijn met deze landen. Als er geen afspraken zijn dan worden veel illegalen, ook in 2017 toch tot Spanje toegelaten op humanitaire gronden. Veel emigranten proberen een bestaan op te bouwen in Spanje. Mensen zoeken werk in de landbouw vooral in Andalusië en wonen daar vaak in onmenselijke omstandigheden. Anderen proberen wat meer aan de kust met wat kleine handel hun brood te verdienen. En natuurlijk zijn er ook onder deze grote groep mensen die de criminaliteit in duiken. In 2017 is het aantal vluchtelingen wat via Spanje aan land komt al verdrievoudigd ten opzichte van het jaar 2016.

Maatregelen Europese Gemeenschap

Naar aanleiding van de grote ramp in Lampedusa in 2013, waarbij 274 bootvluchtelingen zijn omgekomen, is de Europese Gemeenschap van mening dat er meer controle op zee moet komen zodat mensen eerder opgevangen kunnen worden. Het Europese parlement werd bijeen geroepen maar er werd toch weer besloten dat er geen aanvullende maatregelen genomen worden. Slechts méér controle op zee zal enig effect hebben, zo was de mening in 2013. Vóór de besprekingen in het Europees parlement werd aan de toenmalige minister Timmermans van buitenlandse zaken gevraagd of Nederland bereid is tot extra inzet. Timmermans gaf als antwoord dat het inzetten van middelen en mankracht alleen mogelijk worden als ook de andere EU lidstaten bereid zijn mee te werken. Inmiddels is bekend geworden dat in de afgelopen 20 jaar in totaal méér als 20.000 mensen verdronken zijn bij pogingen om het vasteland van Europa te bereiken.

Frontex

In 2018 kan men stellen dat de nieuwe vluchtroute loopt via Spanje zo stelt de directeur van Frontex in juli 2018. Alleen al in de maand juni 2018 kwamen er 6000 vluchtelingen aan land.

Ring van landen rondom Libië

Aangezien Libië geen vaste regering heeft moest de EU creatief te werk gaan om een ring van landen bereid te vinden de grenzen te versterken en te voorkomen dat steeds méér mensen uit Afrika naar Europa vertrekken. Zo heeft de EU in 2017 afspraken gemaakt met de regering van Niger. Hierbij probeert men om de doorgang naar Libië te bemoeilijken en mensen op te vangen in de regio. Dit kost de EU veel geld omdat men wil proberen deals te sluiten overeenkomstig de deal met Turkije.

Vluchtelingen uit Libië

Vanaf 2016 heeft de vluchtelingenstroom naar Europa dusdanige vormen aangenomen dat het bijna onbeheersbaar is geworden. Vanuit Afrika en Libië komen mensen naar Spanje en Italië en de Syrische vluchtelingen komen vanuit Turkije naar Griekenland. Gelukkig zijn er binnen de Europese Gemeenschap wel afspraken gemaakt inzake de verdeling van vluchtelingen maar deze worden niet door alle landen binnen Europa nageleefd. Diverse Oost-Europese landen weigeren ook in 2019 nog steeds om vluchtelingen op te nemen.In juli 2017 besloot Oostenrijk eenzijdig om de grens te gaan versterken. Veel vluchtelingen trachten ook om Groot-Brittannië te bereiken en gebruiken Spanje slechts als land om door te reizen.
© 2013 - 2019 Celientje1, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ceuta in Noord-Afrika: Spaanse enclave in MarokkoWist u dat Ceuta een Spaanse enclave is? Het is dus officieel van Spanje. Het ligt vlak bij de Straat van Gibraltar, maa…
Melilla  Spaanse exclave in Marokko en vrijhavenMelilla Spaanse exclave in Marokko en vrijhavenMelilla is een stukje Spanje in Marokko. Het is een Spaanse exclave aan de kust van de Middellandse Zee en officieel hee…
Vluchtelingen: Canarische EilandenVluchtelingen: Canarische EilandenIn 2015 komen niet alleen vluchtelingen naar Nederland, ook de Canarische Eilanden hebben vluchtelingen die ze moeten op…
Whale Watchen in de Straat van Gibraltar (Tarifa, Spanje)Whale Watchen in de Straat van Gibraltar (Tarifa, Spanje)Tarifa is een Spaans stadje gelegen in het uiterste zuiden van het land, aan de Straat van Gibraltar. Dit stadje is niet…
Winterzon: temperaturen bij (zon)vakanties in de winterWinterzon: temperaturen bij (zon)vakanties in de winterVeel Nederlanders gaan op zonvakantie in de zomer, dit terwijl het dan juist warmer weer is in Nederland! Daarom wordt e…
Bronnen en referenties
  • Artikel Volkskrant 17 september 2013
  • www.spanjevandaag.com
  • https://inspanje.nl/algemeen/9434/verdubbeling-aantal-vluchtelingen-die-spanje-bereiken-per-zee/
  • TV Programma Tegenlicht 2 juli 2017.
  • http://www.spanjevandaag.com/14/07/2017/aantal-afrikaanse-illegalen-dit-jaar-verdubbelt-ten-opzichte-van-vorig-jaar-in-spanje/
  • https://www.volkskrant.nl/buitenland/aantal-bootmigranten-dat-aankomt-in-spanje-verdrievoudigd~a4510769/
  • S://www.rtlnieuws.nl/buitenland/spanje-wordt-nieuwe-hoofdroute-vluchtelingen

Reageer op het artikel "Bootvluchtelingen aan de Spaanse kust"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Celientje1
Laatste update: 09-09-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!