nieuws uitgelicht

Operation Pillar of Defense – Oorlog Israël-Gaza 2012

Operation Pillar of Defense – Oorlog Israël-Gaza 2012 Op 14 november 2012 is het Israëlische leger begonnen met Operation Pillar of Defense. Tot de militaire campagne is besloten na 4 dagen van Palestijnse raketaanvallen op Israël. Op 10 november 2012 schoten Palestijnse terroristen een antitankraket op een IDF jeep af die op patrouille was langs de grens met Gaza. Hierbij vielen 4 gewonden. De IDF reageerde hierop met een aantal luchtaanvallen op Gaza waarbij 6 Palestijnse doden vielen. Uit wraak schoten de Palestijnse terroristen 4 dagen lang zo'n 150 raketten en mortieren op Israël af. Al jarenlang wordt Israël geteisterd door Palestijnse raketaanvallen. Het gaat ondertussen om meer dan 12.000 raketten en mortieren. Eén miljoen mensen in het zuiden van Israël liggen bijna dagelijks onder vuur. In 2008-2009 voerde Israël Operation Cast Lead uit. Bijna 4 jaar later wordt dit gevolgd door Operation Pillar of Defense.

Waarom een nieuwsoverzicht over Operation Pillar of Defense 2012?

Doel van dit nieuwsoverzicht is om zo correct mogelijk verslag te doen van deze militaire campagne. Israël voert niet alleen oorlog op het slagveld, maar er is ook een uiterst gevaarlijk mediaoorlog tegen Israël aan de gang. Vanuit de hele wereld zijn mensen bezig om Israël aan de schandpaal te nagelen. Zij doen dit door opzettelijk foutieve informatie de wereld in te slingeren met de bedoeling zoveel mogelijk mensen tegen Israël op te hitsen. Ook in Nederland zijn anti-Israël activisten hier heel bedreven in. Oud premier Dries van Agt is bijvoorbeeld zo iemand. Zodra het Israëlische leger een grotere aanval uitvoert tegen terroristen zien we hem op de Nederlandse televisie verschijnen om met leugens Israël aan de schandpaal te nagelen.

Video: Hoe de IDF tracht zo min mogelijk burgerslachtoffers te maken in Gaza

Het Israëlische leger heeft een korte videoclip gemaakt waarin uitgelegd wordt op welke wijze de IDF tracht zo min mogelijk burgerslachtoffers te maken in Gaza. Ga naar: (http://goo.gl/BH2Ws). (bron: IDF)

Hoe reageert de Nederlandse regering op het geweld tussen Israël en de Palestijnen?

Sinds kort heeft Nederland een nieuwe regering (het kabinet Rutte II). Minister van Buitenlandse Zaken is Frans Timmermans van de PvdA. In het verleden heeft hij zich vaak kritisch uitgelaten over Israël.

Achtergrondartikelen over de strijd tussen Hamas (de Palestijnen) en Israël

In de loop der jaren hebben we een aantal achtergrondartikelen geschreven over de strijd tussen Israël en Hamas. De belangrijkste daarvan zijn:

Achtergrondinformatie over de IDF (Tsahal) - de Israëlische strijdkrachten

Wie meer wil weten over het Israëlische leger kan de specials lezen die we de afgelopen jaren hebben geschreven. Het betreft vooral algemene achtergrondinformatie over eenheden, organisatie, etc.: Startpagina: Israëlische leger/ Israëlische oorlogen

Wat kunnen Joden en niet-Joden doen voor Israël in tijd van oorlog? - Wat zegt de Tora (Bijbel) over het voeren van oorlog?

Voor een Joodse c.q. Tora visie op het voeren van oorlog, klik hier.

Wat kunnen Joden doen?
De ultra-orthodoxe Joodse website Chabad adviseert Joden het volgende te doen tijdens de oorlog:
 • dagelijkse Torastudie
 • gebed (Psalms 20, 22, 69 en 150 in het bijzonder)
 • In het Joodse gebeden boek Siach Jitschak staat een gebed voor het welzijn van soldaten. Voor de tekst, klik hier.
 • Tsedaka (liefdadigheid, het Bijbelse tiende)
 • elke dag tefillien aanleggen
 • Mezoezot aanbrengen indien nog niet is gebeurd

Wat kunnen niet-Joden doen?
Voor niet-Joodse mensen die Israël willen steunen zijn de naleving van de Noachidische geboden essentieel. Door Gods geboden na te leven steunt u automatisch Israël en het Joodse volk. Ook niet-Joden dienen de Tora te bestuderen. Op welke wijze u dit kunt doen leest u in het volgende artikel, klik hier.

Belangrijke links voor mensen die Israël willen steunen
 • http://www.israelactie.nl/ (Collectieve Actie Israël)
 • http://www.cidi.nl/ (Centrum Informatie en Documentatie Israël)
 • http://likud.nl/ (Likoed Nederland)
 • https://twitter.com/iksteunisrael (Ik steun Israël)
 • http://www.facebook.com/iksteun.israel (Ik steun Israël)
 • http://www.youtube.com/israelssecurity (Kanaal Israelssecurity)

Artikelindeling – interne links


28 december 2012: Inzet Iron Dome tijdens Operation Pillar of Defense kostte Israël 27 miljoen dollar

Minister Dichter zegt dat voorkomen moet worden dat Judea en Samaria 'vervuild' worden met de militaire capaciteiten van terroristen uit Gaza en Libanon
De inzet van het raketschild Iron Dome heeft de IDF 27 miljoen dollar gekost. Ondanks de hoge kosten is minister Dichter zeer tevreden over het succes van het raketschild. Het raketschild heeft 421 raketten weten te onderscheppen. Dit is 84% van alle raketten die een bedreiging vormden. In totaal vuurden Palestijnse terroristen 1506 raketten af. De nauwkeurigheid van de Palestijnse raketten die afgeschoten werden op Israëlische bevolkingscentra is 7%. Tijdens de Tweede Libanon Oorlog in 2006 werden ongeveer 4000 raketten afgeschoten op Israël. Hiervan kwamen 1000 raketten in bewoond gebied terecht. Zou de Iron Dome toen al actief geweest zijn dan zouden de kosten tussen de 50 en 100 miljoen dollar hebben gelegen. Minister Dichter zegt dat als hij had moeten kiezen tussen de zelfmoordaanslagen waarbij honderden Israëliërs zijn omgekomen of de raketaanvallen waarvan er velen zijn onderschept door het raketschild, dan zou hij voor het laatste hebben gekozen. Wel waarschuwt de minister dat de raketten van de Palestijnen steeds beter worden en dat er momenteel twee fronten zijn: Gaza in het zuiden en Libanon in het noorden. Daarom moet voorkomen worden dat in het oosten (Judea en Samaria) eveneens een front ontstaat. (bron: Ynetnews)

27 december 2012: Peiling - Gaza operatie niet gezien als Israëlische overwinning

Video – Peiling: Meerderheid Israëliërs ziet Operation Pillar of Defense niet als een Israëlische overwinning op Gaza
De meerderheid van de Israëliërs is niet tevreden over Operation Pillar of Defense. De oorlog tegen Gaza die op 14 november begon en geëindigd is met een bestand wordt niet gezien als een Israëlische overwinning. Daarentegen beschouwen de Palestijnen het juist wel als een overwinning. Kijk naar de volgende video: (http://goo.gl/j07SP) (bron: Jewish News One)

24 december 2012: Human Right Watch beschuldigt Palestijnse terroristen van oorlogsmisdaden

Human Rights Watch: Palestijnse terroristen begingen oorlogsmisdaden
Tijdens Operation Pillar Of Defense hebben Palestijnse terroristische organisaties oorlogsmisdaden begaan door opzettelijk op Israëlische bevolkingscentra raketten af te schieten. Dit meldt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. De afwezigheid van IDF soldaten in gebieden waar de raketten neerkwamen en ook de oproep van de terroristische leiders om opzettelijk burgerdoelen te treffen maken duidelijk dat er sprake is van oorlogsmisdaden. Volgens cijfers van de IDF zijn ongeveer 1500 raketten op Israël afgevuurd. Er vielen hierbij 3 doden en 38 gewonden. Ook werden eigendommen van burgers getroffen. Palestijnse terroristen schoten ook voor het eerst raketten af op Tel Aviv en Jeruzalem. Human Rights Watch heeft getuigen, slachtoffers en familieleden van slachtoffers geïnterviewd. (bron: Ynetnews)
Israëlische hulp aan Palestijnen tijdens Operation Pillar of Defense – de cijfers
Dag1e (13 nov.)2e3e4e5e6e7e8e9e10e (22 nov.)
Raketaanvallen17531622823715614322115612
Personen grens over3914717037Shabbat14611110571310
Vrachtwagens291305*VrijdagShabbat30*46**319
Water in M³13.70013.70013.70013.70013.70013.70013.70013.70013.70013.700
Elektriciteit (MV)125125125125112,5100112,5100112,5125
(bron: MInisterie BuZa Israël)

23 november 2012: Gespannen situatie aan de grens met Gaza

IDF doodt Palestijnse terrorist bij grens met Gaza na waarschuwingsschoten
Een Palestijnse terrorist die probeerde om de grens over te komen, is na 3 waarschuwingsschoten in de lucht en naar de benen, door de IDF gedood met in kogel in het hoofd. Hamas zegt dat Israël het bestand heeft verbroken en heeft een klacht ingediend bij Egypte. De IDF meldt dat een groep van ongeveer 300 Palestijnen gewelddadige problemen veroorzaakten bij het veiligheidshek in het zuiden van Gaza. Eén gewapende Palestijn was het hek overgegaan en door de IDF opgepakt en weer teruggestuurd naar Gaza. In totaal zijn 7 Palestijnen gewond geraakt sinds gisteren, zo melden Palestijnse bronnen.
(bron: Jerusalem Post)

22 november 2012: Veel kritiek in Israël op bestand

Hoelang zal bestand standhouden?
De oppositie in Israël, met uitzondering van de Arbeid en andere linkse partijen, is niet blij met het bestand. Yesh Atied, Kadima en de Nationale Unie vinden dat de regering Netanjahoe veel te vroeg heeft ingestemd met een bestand. In Sderot, Kiryat Malachi en Ashkelon waren gisteren mensen op de been om te demonstreren tegen het bestand. Ze willen dat het leger alsnog met een grondoorlog begint. In het zuiden blijven de scholen vandaag nog wel dicht. De IDF heeft gewaarschuwd dat het meteen weer in actie zal komen indien vanuit Gaza weer raketten worden afgeschoten. Gisteravond na het ingaan van het bestand werden nog 12 raketten op de Joodse staat afgevuurd, maar toen greep de IDF niet in. De IDF zal geleidelijk de opgeroepen reservisten weer naar huis terug laten keren.

Update:
 • 13.55 uur: Premier Netanjahoe heeft vandaag gezegd dat zodra Hamas weer raketten gaat afschieten het Israëlisch leger opnieuw in actie zal komen. Op dit moment wil Israël Hamas een kans geven. De IDF denkt dat Hamas en de Islamitische Jihad zich aan het bestand zullen houden. Hoewel in het openbaar feest wordt gevierd in Gaza, zullen Hamas en de andere terreurgroepen diep geschokt zijn door wat de IDF heeft aangericht in Gaza. Minister van defensie Ehud Barak zegt dat er geen akkoord is gesloten maar dat er een stel afspraken zijn gemaakt. Politiek leider van Hamas, Khaled Meshaal, zegt dat als Israël niet aan de eisen van Hamas voldoet er opnieuw gevochten zal gaan worden. Barak zegt daarop dat Israël zo troepen kan sturen naar Gaza. Probleem is echter hoe het gebied weer te verlaten. In Judea en Samaria zijn overigens afgelopen nacht 55 Palestijnen door de IDF gearresteerd i.v.m. gewelddadigheden.
(bron: Ynetnews/Jerusalem Post)
Cijfermateriaal over Operation Pillar of Defense
Het Israëlische ministerie van BuZa heeft over de Opertion Pillar of Defense volgende cijfers bekend gemaakt:
 • Operation Pillar of Defense duurde 8 dagen.
 • Er zijn vermoedelijk 140 Palestijnen omgekomen, veelal terroristen. Het precieze aantal is moeilijk na te gaan. Er zijn ook een aantal Palestijnen door Hamas terroristen buitenrechtelijk geëxecuteerd omdat ze verdacht werden van collaboratie met Israël. Om hoeveel mensen dit gaat is onduidelijk.
 • Er zijn 6 Israëliërs omgekomen: 4 burgers en 2 soldaten:
  • Boris Yarmulnik, 28 jaar (soldaat-reservist)
  • Yosef Fartuk, 18 jaar (soldaat)
  • Alayaan Salem al-Nabari, 33 jaar (Bedoeïen)
  • Mirah Scharf, 25 jaar
  • Aharon Smadja, 49 jaar
  • Itzik Amsalem, 24 jaar
 • Meer dan 1500 raketten zijn vanuit Gaza op Israël afgevuurd. Hiervan raakte ongeveer de helft (805 raketten) Israëlische bodem.
  • 14 november: 50 raketten
  • 15 november: 179 raketten
  • 16 november: 180 raketten
  • 17 november: 103 raketten
  • 18 november: 94 raketten
  • 19 november: 72 raketten
  • 20 november: 105 raketten
  • 21 november: 22 raketten (tot 11.30 uur)
 • Meer dan 400 Palestijnse raketten door de Iron Dome onderschept – een percentage van 84% (alleen raketten die een bedreiging vormden zijn onderschept).
 • De IDF heeft meer dan 1500 doelen in Gaza bestookt.
  • 19 commando en controle centra en Hamas hoofdkwartieren
  • 30 senior terroristen
  • het beschadigen van Hamas commando en controle
  • honderden ondergrondse raket lanceer systemen
  • 140 smokkeltunnels
  • 66 terreurtunnels
  • tientallen operatie ruimtes en bases van Hamas
  • 26 wapenfabriekjes en opslagplaatsen
  • tientallen lange afstand raket lanceerinstallaties en lanceer plekken
 • De IDF heeft de volgende belangrijke terroristen omgebracht:
  • Ahmed Jabari, hoofd van de militaire tak van Hamas
  • Hab's Hassan Us Msamch, lid van de Hamas politie
  • Ahmed Abu Jalal, lid van de militaire vleugel in Al-Muazi
  • Khaled Shaer, werkzaam bij de anti-tank operaties
  • Osama Kadi, werkzaam bij smokkel operaties in het zuiden van Gaza
  • Muhammad Kalb, werkzaam bij luchtverdediging operaties
  • Ramz Harb, lid van de Islamitische Jihad betrokken bij propaganda in Gaza-stad
(bron: Ministerie van BuZa Israël)
Schade economie van Israël door Palestijns terrorisme bedraagt waarschijnlijk zo'n 750 miljoen dollar
Operation Pillar of Defense gaat de Israëlische economie naar schatting 750 miljoen dollar kosten. Vaak gaat de aandacht alleen maar uit naar de schade die in Gaza is ontstaan. De komende dagen en weken zullen veel media vanuit Gaza verslag doen van de schade die Israël heeft aangericht. Dit is uitstekende propaganda voor Hamas en hierdoor zullen de Palestijnse terroristen veel sympathie krijgen. Veel mensen in het Westen realiseren zich echter niet dat de kosten van een dergelijke oorlog ook voor Israël enorm hoog zijn. De economie lijdt eronder: minder toerisme, tienduizenden reservisten die opgeroepen zijn, uiteraard de grote schade die veroorzaakt is door Palestijnse raketten, en de kosten die het leger heeft gemaakt voor het voeren van oorlog (afschieten van raketten, de kosten van die de gevechtsvliegtuigen hebben gemaakt, het vervoer van de vele militaire voertuigen en tanks die richting de grens van Gaza zijn gebracht, accommodatie en voedsel voor de soldaten, brandstof, etc.). De verwachting is dat de staatsschuld nog meer zal gaan toenemen en dat dit ten kosten zal gaan van geld voor onderwijs en welzijn. Het leger heeft de regering al om extra geld gevraagd. De eerste rekening is al ingediend: 190 miljoen dollar voor extra Iron Dome batterijen. Ondanks het succes van de Iron Dome moet wel gerealiseerd worden dat het afschieten van 1 raket al 250.000 shekel (ruim 60.000 dollar!) kost. De groei van de economie heeft er flink onder geleden (0,1% minder groei per week). De commerciële sector leed elke dag 25 miljoen dollar verlies: de schade aan de infrastructuur loopt op tot tientallen miljoenen dollars; er zijn hoge kosten voor schuilkelders, de medische sector, politie en andere publieke diensten. Ook konden veel mensen in het zuiden van Israël niet naar hun werk. Tot slot zal de regering ook nog de bewoners van het zuiden financieel moeten compenseren. Dit zal ook enkele miljoenen dollars gaan kosten. (bron: Ynetnews)
Steun economie van Israël
Zoals hierboven beschreven heeft de economie van Israël vanwege het Palestijns terrorisme en de bestrijding daarvan een behoorlijke knauw gekregen. U kunt Israël financieel helpen door geld te storten. In Nederland biedt o.a. Collectieve Israël Actie de mogelijkheid om geld te storten voor projecten. In dit geval richt de CIA zich vooral op het renoveren van schuilkelders. Maar u kunt ook andere projecten financieren. Ga voor meer informatie naar: http://www.israelactie.nl/Geven/doneren.php (bron: Collectieve Israël Actie)
Korte analyse: voor-en nadelen van het bestand
Ondanks het bestand is de kans zeer klein dat vroeg of laat niet opnieuw naar de wapens wordt gegrepen door Hamas. We zetten voor u een aantal voor- en nadelen van het bestand op een rijtje. Mogelijk zullen er een aantal ontbreken simpelweg omdat nu nog niet duidelijk is wat de gevolgen zijn van het bestand voor de nabije toekomst.

Nadelen
 • Bevolking (zuiden) van Israël en ook veel politici van de oppositie ontevreden.
 • Bestand is erg fragiel. Hamas gaat verlichting/opheffing van blokkade eisen waardoor ze zich opnieuw kan bewapenen.
 • Hamas lijkt de morele winnaar te zijn en heeft veel sympathie gewonnen in de (Arabische) wereld (meer dan tijdens Operation Cast Lead).
 • Onduidelijk is in hoeverre Egypte wapensmokkel naar Gaza tegen zal gaan. President Morsi heeft duidelijk partij gekozen voor Hamas tijdens het conflict en eigenlijk ook al daarvoor. Dat belooft niet veel goeds voor de nabije toekomst.
 • Op dit moment onduidelijk hoe leger en de inlichtingendiensten denken over het succes van de oorlog. Zijn Hamas en de Islamitische Jihad daadwerkelijk hard getroffen en verzwakt of bezitten ze nog veel wapens.
 • Zal Israël internationaal nog meer onder druk komen te staan om de blokkade van Gaza op te heffen?

Voordelen
 • Relatief weinig burgerslachtoffers door het niet inzetten van grondtroepen. Er zal hoogstwaarschijnlijk geen VN-onderzoek komen naar Operation Pillar of Defense.
 • Voorlopig geen/weinig slachtoffers meer aan Palestijnse en Israëlische zijde.
 • Economie van Israël kan weer wat op adem komen; Gaza kan weer opgebouwd worden tenzij Hamas de voorkeur geeft aan het smokkelen van wapens wat zeer waarschijnlijk geacht moet worden.
 • Regering Netanjahoe kan aandacht weer (volledig) richten op Iran die gezien heeft waartoe de IDF in staat is: bombardement op wapenfabriek in Soedan en harde pak slaag voor Hamas en Islamitische Jihad die bij een eventuele Israëlische aanval op korte termijn op Iran waarschijnlijk niet veel kunnen uitrichten tegen Israël.
 • Operation Pillar of Defense kan als diplomatiek instrument worden gebruikt om te wijzen op de noodzaak om Judea en Samaria, en Oost-Jeruzalem onder Israël bestuur te houden om te voorkomen dat ook vanuit die gebieden in de toekomst raketten worden afgeschoten. De wereld heeft nu gezien hoeveel ellende dit voor Israël (en de Palestijnen zelf) oplevert.
Berichtgeving Nederlandse media over Operation Pillar of Defense
Een laatste overzicht van berichten uit de Nederlandse media over Operation Pilar of Defense:
 • Volkskrant – 'Exclusieve steun aan Israël of de Palestijnen, daar help je niemand mee' (http://goo.gl/sf4iV)
 • Elsevier – Vredesbestand Hamas en Israël houdt voorlopig stand (http://goo.gl/G8Svp)
 • Haarlems Dagblad – Reizen naar Israël geannuleerd (http://goo.gl/pBdv8)
 • De Stentor – Arrestaties Israël op Jordaanoever (http://goo.gl/EKMRu)
 • Telegraaf – 'Ondanks bestand raketten richting Israël' (http://goo.gl/cFVTW)
 • NOS – Joden tonen solidariteit met Israël in Amsterdam (audio) (http://goo.gl/nMoN0)
 • NOS – Joodse gemeenschap Nederland solidair (video) (http://goo.gl/q7gxn)
 • Volkskrant – Grotere rol Egypte kan hard terugslaan op Caïro (http://goo.gl/4XpKk)
 • FC Cupdate – KNVB-delegatie 'gewoon' naar Israël voor loting (http://goo.gl/GiP96)
 • Volkskrant – 'Hamas gokte verkeerd, Israël sloeg hard terug' (http://goo.gl/1x6ZG)
 • NOS – Clinton: inwoners van Gaza moeten een kans krijgen (video) (http://goo.gl/pXCT7)
 • Telegraaf – Timmermans noemt bestand goed nieuws (http://goo.gl/xnSko)

21 november 2012: Bestand laat nog op zich wachten - Update: vanaf 20.00 uur een bestand!

IAF en marine hebben afgelopen nacht meer dan 100 doelen in Gaza bestookt
overzicht van 00.00 uur – 08.00 uur
Op de 8ste dag van Operation Pillar of Defense heeft de IDF vannacht meer dan 100 doelen in Gaza gebombardeerd. Vooral de terreur infrastructuur van Hamas werd flink onder handen genomen door de IAF, zo meldt de website van de IDF. Eén van de doelwitten was het ministerie van interne veiligheid van Hamas. Ook een politie gebouw en een militaire schuilplaats werden onder vuur genomen. De Israëlische marine heeft eveneens verschillende terreurdoelen bestookt. De IDF heeft in samenwerking met de Shin Beth een inlichtingencentrum van Hamas in een mediacentrum aangevallen. Ook de luchtverdediging van Hamas is uitgeschakeld en zijn verschillende terroristen gedood. Verder stonden op het programma van de IDF 50 tunnels, raketinstallaties en wapenopslagplaatsen. Een aantal tunnels werd gebruikt om brandstof te leveren aan Hamas voor terreurdoeleinden. Van Palestijnse zijde bleef het opnieuw vannacht rustig. Wel werden in het begin van de nacht 2 raketten op Ashdod afgevuurd. Ze werden allebei onderschept door de Iron Dome. Vanochtend werden 10 raketten op Ashkelon, Hof Ashkelon en Sha'ar Hanegev afgevuurd. Op diplomatiek vlak is nog niets bereikt. De Amerikaanse minister Clinton heeft gisteravond al wel gesproken met premier Netanjahoe. Volgens haar zal de komende dagen een bestand bereikt zijn. Hamas zegt op een antwoord van Israël te wachten en ondertussen door te zullen gaan de “misdaden” van Israël te beantwoorden met raketaanvallen.

Update:
 • 22.02 uur: Politiek leider van Hamas Khaled Meshaal zegt dat Israël gefaald heeft. Bovendien eist hij dat alle grensovergangen van Gaza worden geopend, niet alleen de grensovergang bij Rafah. Premier Netanjahoe verdedigt zijn beslissing om akkoord te gaan met een bestand. Hij zegt dat de Israëliërs weer terug zullen kunnen keren naar hun normale leven. Israël zal de blokkade van Gaza niet opheffen.
 • 21.26 uur: Sinds het begin van het bestand hebben terroristen 12 raketten op Israël afgevuurd. De Iron Dome heeft een raket boven Ashdod onderschept. Yair Lapid van de partij Yesh Atied zegt dat de regering Netanjahoe verzuimd heeft Hamas te verslaan.
 • 20.53 uur: Minister van defensie Ehud Barak zegt dat Israël haar doel heeft bereikt. Volgens hem hebben Hamas en de Islamitische Jihad een enorm pak slaag gehad. Ook minister van BuZa Lieberman zegt dat de IDF een uitstekend karwei heeft afgeleverd. Oppositieleider van Kadima Mofaz vindt juist dat de operatie nog door had moeten gaan. Hij vreest dat de volgende gevechtsronde niet lang op zich zal laten wachten. Volgens hem heeft het bestand Hamas versterkt. Ondertussen vieren de Palestijnen in Gaza de “overwinning op Israël”. Hamas zegt dat het al haar strijders opgeroepen heeft de gevechten te beëindigen.
 • 20.41 uur: Vóór het ingaan van het bestand zijn nog 3 raketten in de Negev beland. Ook na het bestand schijnt een raket in de Negev te zijn neergekomen maar het projectiel is nog niet gevonden. Om kwart voor 10 Israëlische tijd zijn 3 explosies gehoord in Sha'ar Hanegev. Vlak daarvoor ging de sirene af. De IDF heeft vlak voor 9 uur Israëlische tijd nog een terroristen cel beschoten die raketten op Israël afvuurde.
 • 19.21 uur: Palestijnse raketaanvallen gaan nog steeds door. Er zijn 2 raketten afgevuurd richting Bnei Shimon. In Beer Sheva kwam een raket op een huis neer. Ook is een raket neergekomen in een open gebied in Hof Ashkelon. Hamas had gisteren al aangekondigd tot de laatste minuut te zullen doorvechten. De Iron Dome heeft een aantal raketten onderschept.
 • 18.56 uur: Egypte meldt dat vanaf 20.00 uur Nederlandse tijd een officieel bestand zal zijn tussen hamas en Israël. In tegenstelling tot wat Ynetnews eerder berichtte zal Israël de zee blokkade niet opheffen c.q. verlichten, zo bericht de Jerusalem Post. Premier Netanjahoe zegt dat hij Egypte's voorstel voor een bestand een kans wil geven, zo meldt Ynetnews. Even over half 8 Israëlische tijd is nog een Palestijnse raket in een open gebied in Sdot Hanegev neergekomen.
 • 18.18 uur: Israël kondigt waarschijnlijk een eenzijdig bestand aan. Dit meldt Ynetnews. Er zullen avond geen aanvallen meer door de IDF uitgevoerd gaan worden. Israël verwacht dat Hamas niet veel later ook zal stoppen omdat het een grondoffensief van Israël vreest. Israël is akkoord gegaan met een akkoord van de VS. Minister Clinton is nu in Caïro om daar Hamas te verzoeken ook te stoppen met het geweld. Ynetnews meldt verder dat Israël, Egypte en de VS op papier zullen vastleggen dat geen wapens Gaza meer binnenkomen via de Sinaï. Israël zal op haar beurt de zee blokkade van Gaza verlichten. Aan het begin van de avond zijn nog wel een aantal raketten vanuit Gaza op Israël afgevuurd. Aan het eind van de middag vielen nog 7 gewonden in de Eshkol regio waaronder een soldaat.
 • 15.53 uur: De IDF website meldt dat door het leger verschillende aanvallen zijn uitgevoerd in de loop van de dag op Gaza. Vooral tunnels zijn gebombardeerd. Ook zijn een aantal terroristen uitgeschakeld die bezig waren met het afschieten van raketten op Israël. Ynetnews meldt dat volgens Al Jazeera in de loop van de dag 6 Palestijnen zijn gedood door de IDF. Volgens het leger zijn de aanvallen geen reactie op de terroristische aanslag vandaag in Tel Aviv. Halverwege de middag staat de teller van het totaal aantal Israëlische aanvallen op Gaza op ruim 1700. Ook het Artillerie Korps heeft doelen in Gaza bestookt. Van Palestijnse zijde zijn ook weer raketten afgeschoten, o.a. op Beer Sheva waar 3 raketten in open gebied terechtkwamen en 1 onderschept werd door de Iron Dome. Verder was de Eshkol regio het doelwit met 6 raketten. Het lijkt erop dat het verder vanmiddag tot nu toe relatief rustig is met Palestijnse raketaanvallen. Ynetnews meldt ondertussen dat in Jeruzalem 9 top ministers vergaderen over een mogelijk bestand.
 • 14.40 uur: Aanvullende informatie over aanslag in Tel Aviv: Volgens de politie zijn 23 mensen gewond geraakt bij de aanslag eind van deze ochtend, zo meldt de Jerusalem Post (Ynetnews spreekt over 21 gewonden). Eén persoon is zwaargewond geraakt. Twee slachtoffers zijn geopereerd. De aanslag vond plaats op bus 142 van busmaatschappij Dan. Deze maatschappij rijdt alleen in Goesh Dan (metropool Tel Aviv). Voor de politie is nog steeds onduidelijk hoe de aanslag precies heeft plaatsgevonden. Duidelijk is wel dat het niet om een zelfmoordactie gaat. Een eerder verdachte die was opgepakt is weer vrijgelaten. De politie zoekt nog steeds naar de dader(s). Wie achter de aanslag zit is onduidelijk. Wel heeft Hamas de aanslag gezegend en is in Gaza met vreugde (waarbij in de lucht werd geschoten) gereageerd op de aanslag. In april 2006 vond voor het laatst een zelfmoordaanslag plaats in Israël. Deze vond ook plaats in Tel Aviv en er vielen toen 11 doden en vele gewonden.
 • 12.02 uur: Deze ochtend zijn 25 raketten op Israël afgevuurd. Hiervan zijn er 12 onderschept. In de afgelopen 24 uur hebben terroristen minstens 184 raketten op de Joodse staat afgeschoten. In Kiryat Malachi is zojuist een raket in een tuin van een huis neergekomen. Er zijn geen gewonden gevallen. Op diplomatiek vlak voert minister Clinton gesprekken met Netanjahoe, Barak en Lieberman. Eerder heeft Clinton een gesprek gehad met president Mahmoed Abbas van de Palestijnse Autoriteit.
 • 11.52 uur: AANSLAG IN TEL AVIV. Explosie in bus. De politie meldt dat het om aanslag gaat. Het gaat vermoedelijk om een explosief in de bus. De politie zoekt nog mogelijk andere explosieven. Veel slachtoffers meldt YNetnews (13 in totaal). Jerusalem Post meldt 10 gewonden waarvan 3 matig tot zwaargewond. Er zou ook iemand gearresteerd zijn. Verder zoekt de politie naar nog een mogelijke andere terrorist in de buurt.
 • 09.40 uur: De woordvoerder van de IDF meldt dat de IDF met veel machtsvertoon tegen Gaza optreedt, zowel qua gevechten als qua inlichtingen. De aanvallen zullen tegelijk met politiek overleg doorgaan. Palestijnse terroristen hebben in totaal al meer dan 1400 raketten op de Joodse staat afgevuurd. De Iron Dome heeft tot op heden meer dan 400 raketten onderschept. Zoals al eerder gemeld onderschept het raketschild alleen de raketten die een gevaar vormen voor de bevolking. De IDF gaf een paar dagen geleden aan dat het raketschild voor 90% succesvol werkt. Vanochtend regent het weer Palestijnse raketten op Israël. Doelwit zijn o.a. Beer Sheva, Ashkelon, Hof Ashkelon, Sderot, Beer Tuvia. Eshkol en Gan Yavne. In Beer Tuvia is zojuist een huis getroffen. Er zijn een aantal personen die in shocktoestand zijn geraakt door de aanval. Verder zijn er sinds afgelopen nacht geen gewonden gevallen aan Israëlische zijde voor zover bekend. Ynetnews meldt ook dat uit onderzoek van de IDF blijkt dat de raketaanval gisteren op Rishon LeZion waarschijnlijk geen Fajr-5raket is, maar een door Hamas gemaakte raket.
(bron: IDF/Jerusalem Post/Ynetnews)
Korte analyse: IDF moet elk half jaar onaangekondigd een 'kleine' militaire operatie van 1 tot 3 dagen tegen Gaza uitvoeren – zo kan Hamas geen wapenarsenaal opbouwen en vallen er minder burgerslachtoffers
De afgelopen dagen verschenen in talloze media berichten van vermeende experts die met allerlei onzinnige theorieën aankwamen als verklaring waarom juist nu de escalatie plaatsvindt. Deze 'experts' wijzen in de meeste gevallen naar Israël als de veroorzaker van de escalatie. Als redenen worden o.a. genoemd de liquidatie van top terrorist Ahmed Jabari (leider van de militaire vleugel van Hamas), het neerschieten van een geestelijk gehandicapte Palestijn die te dichtbij de grens kwam, de komende verkiezingen, en om president Abbas dwars te zitten omdat deze bij de VN eind van deze maand een verhoogde status wil aanvragen om zo Israël voor het Internationaal Strafhof te kunnen dagen. Het feit dat veel wapens Gaza binnen worden gesmokkeld en Hamas en andere terreurorganisaties een heel terreurnetwerk hebben opgebouwd met hulp van Iran wordt nauwelijks genoemd als de echte oorzaak. Sinds Operation Cast Lead (2008-2009) bombardeert Israël met enige regelmaat doelen in Gaza om wapensmokkel tegen te gaan en terreuraanvallen te voorkomen of te vergelden. Dit heeft echter niet kunnen voorkomen dat de militaire opbouw in Gaza enorm is uitgebreid. Een nieuwe grote operatie van Israël om het tij te keren was slechts een kwestie van tijd. Onzes inziens heeft Israël zelfs te laat ingegrepen. De vele raketaanvallen die Palestijnse terroristen momenteel uitvoeren bewijzen dat ze enorm veel wapens tot hun beschikking hebben. Het Israëlische leger is nu genoodzaakt om met veel machtsvertoon hard in te grijpen. Dit had niet gehoeven wanneer al eerder was ingegrepen. Volgens ons moet Israël haar strijd tegen het terrorisme in de toekomst anders gaan aanpakken door onaangekondigd elk half jaar een 'kleine' militaire operatie van 1 tot 3 dagen tegen Gaza uit te voeren. Zo krijgt Hamas niet de gelegenheid om een (groot) wapenarsenaal aan te leggen en hoeft Israël minder hard op te treden waardoor minder burgerslachtoffers vallen en de internationale gemeenschap niet de gelegenheid krijgt om Israël diplomatiek enorm onder druk te zetten.
Gebeden voor welzijn soldaten
In het Joodse gebeden boek Siach Jitschak staat een gebed voor het welzijn van soldaten. Voor de tekst, klik hier.
Verklaringen van minister Clinton en premier Netanjahoe
Gisteren hebben premier Netanjahoe en minister Clinton uit de VS met elkaar gesproken. Na afloop spraken zij de pers toe en legden de volgende verklaringen af: (http://goo.gl/VtDu1) (bron: Ministerie van BuZa Israël)
Recente video's van de IDF
Ga voor dagelijkse nieuwe video's van het Israëlische leger naar: (http://goo.gl/DAemR)
Recente video's Israel Under Fire
Ga voor dagelijkse nieuwe video's van het Israëlische ministerie van BuZa naar: (http://goo.gl/hLVUr)
Berichtgeving Nederlandse media over Operation Pillar of Defense
Een overzicht van berichten in de Nederlandse media over Operation Pillar of Defense vanaf gisteravond:
 • NOS – Kabinet Israël ruziet over bestand (http://goo.gl/GRCpD)
 • RTL – Israël slaat terug na bomaanslag in bus Tel Aviv (http://goo.gl/1osmf)
 • Volkskrant – Turkse premier Erdogan: 'Etnische zuiveringen gaande in Gaza' (http://goo.gl/4Qyq6)
 • NOS – Beschietingen Israël en Hamas gaan door (http://goo.gl/Ns4XA)
 • NOS – Clinton in Israël, nog geen bestand (http://goo.gl/MlFdk)
 • RTL – Geen bestand Israël; beschietingen gaan door (http://goo.gl/sKsFQ)
 • NOS – Israël en Hamas blijven raketten schieten (http://goo.gl/Luj1H)
 • Elsevier – Hamas: nog geen bestand door 'tegenwerken' Israël (http://goo.gl/k8qD0)
 • Eindhovens Dagblad – Israël waarschuwt inwoners Gaza met pamflet (http://goo.gl/nBe3E)
 • Welingelichte Kringen – Cyberaanvallen op Israël nemen toe (http://goo.gl/YsX4v)
 • Telegraaf – Girorekening voor hulp Gaza en Israël (http://goo.gl/kqdai)
 • Reformatorisch Dagblad – Uur van beslissing nadert voor Israël (http://goo.gl/XroVd)

20 november 2012: Afgelopen nacht heeft IDF zo'n 100 doelen gebombardeerd

Salvo van 16 raketten op Beer Sheva – 13 ervan onderschept door Iron Dome
overzicht van 00.00 uur-07.45 uur
Ondanks dat het kernkabinet gisteravond vergaderd heeft over een mogelijk bestand, is het geweld door gegaan de afgelopen nacht. Het kernkabinet heeft wel besloten om nog geen grondoffensief te beginnen. Het Israëlische leger heeft zo'n 100 terreurdoelen in Gaza gebombardeerd en Palestijnse terroristen hebben raketten afgeschoten. Ofakim, Ashkelon, Sderot, Be'er Tuvia Regio, Kiryat Gat en Sha'ar Hanegev Regio waren het doelwit. Vanochtend vroeg schoten de terroristen een salvo van 16 raketten op Beer Sheva af. Hiervan werden er 13 onderschept door de Iron Dome terwijl 3 raketten buiten de stad belandden. Er raakte 1 man lichtgewond bij de raketaanval.

Update:
 • 21.41 uur: Volgens CNN heeft Egypte nog geen plannen om bekend te maken dat er een staakt-het-vuren is. Izzat al-Rishq van Hamas twittert dat er vannacht nog geen bestand zal zijn vannacht. De IAF heeft bij een aanval een motorfiets beschoten en 2 Palestijnen gedood en 1 verwond. Palestijnen zeggen dat de IDF meedogenloos aanvallen uitvoert op Gaza. De IDF heeft zo'n 1500 aanvallen in totaal uitgevoerd. De Iron Dome wist 389 raketten te onderscheppen tot op heden. Vandaag zijn alleen al 51 raketten onderschept.
 • 20.47 uur: IDF heeft afgelopen ander half uur 33 doelen in Gaza bestookt. Een terrorist (Yunas Shluf) is hierbij omgekomen. Shluf was betrokken bij een raket aanval op Eilat een aantal maanden geleden. Er zijn ook 3 Palestijnse journalisten in hun auto gedood. Dit heeft tot grote woede van Hamas en de Palestijnen geleid.
 • 19.55 uur: Op Al Jazeera meldt een Hamas lid dat de terreurorganisatie door gaat met het afschieten van raketten tot de laatste minuut. Hij voegt eraan toe dat Egyptische onderhandelaars nog steeds wachten op een antwoord van Jeruzalem op de voorwaarden voor een staakt-het-vuren.
 • 19.30 uur: Bedoeïen gedood door Palestijnse raket.
 • 18.57 uur: Soldaat, Yosef Partuk (18), gedood door raketaanval op Eshkol. Verder 10 raketten op Beer Sheva afgevuurd. Hiervan werden er 4 onderschept.
 • 18.14 uur: Het blijft onduidelijk of er een grondoorlog komt of alsnog een bestand. Hamas beweert dat een bestand snel zal komen, maar terroristen blijven raketten afvuren. Premier Netanjahoe zei eerder tijdens een persconferentie met Ban Ki-moon dat Israël nog steeds bereid is een lange termijn oplossing te aanvaarden. In ieder geval verhoogt de IDF steeds meer de druk op Hamas. Mogelijk dat de terroristen bende alsnog zwicht. Zo niet dan zal de IDF Gaza binnentrekken.
 • 17.51 uur: Rond 6 uur vanavond Israëlische tijd ging de sirene af in Rishon LeZion, een voorstad van Tel Aviv. Een raket kwam even later neer op een appartement van 6 verdiepingen. Er zijn bij de aanval 4 gewonden gevallen. In Ashkelon is 1 persoon zwaargewond geraakt door een raketaanval waarbij een huis werd getroffen. In Ashdod zijn 7 gewonden gevallen. Er werd een winkel en een auto getroffen. Terwijl Palestijnse terroristen Israël zwaar bestoken, lijkt de IDF zich nu toch echt op te gaan maken voor een grondoorlog. In het noorden van Gaza zijn reeds pamfletten vanuit een vliegtuig gedropt om bewoners te waarschuwen het gebied zo snel mogelijk te verlaten. De IAF heeft een Hamas terrorist op het vliegveld van Gaza uitgeschakeld die bezig was met het afschieten van een antitankraket op Israël. Volgens de IDF was dit de derde poging van terroristen binnen 2 uur tijd om een antitankraket af te schieten. Een terrorist werd gedood toen hij een raket probeerde af te vuren.
 • 15.24 uur: Palestijnse terroristen hebben één raket afgevuurd richting Jeruzalem. Het projectiel kwam in Goesh Etzion in Judea terecht bij een Palestijns dorp. Het is nog niet duidelijk of er gewonden zijn gevallen. Palestijnse paramedici zijn wel naar de plek des onheils gesneld. De IDF heeft 11 terroristen gedood en 30 raket lanceer plekken gebombardeerd. Halverwege de middag hebben terroristen vandaag meer dan 100 raketten afgevuurd op de Joodse staat. De Iron Dome heeft er 35 onderschept. Vanmiddag raakte een man in de Eshkol regio gewond. De Knesset heeft de oproep van 70.000 reservisten goedgekeurd. Ban Ki-moon is ondertussen in Israël gearriveerd nadat hij vanochtend in Caïro gesprekken heeft gevoerd.
 • 12.58 uur: Vanwege het aanhoudende Palestijnse geweld blijft de Kerem Shalom grensovergang de rest van de dag gesloten, zo meldt de website van de IDF. Er staan 24 vrachtwagens met humanitaire hulpgoederen te wachten. Eind van de ochtend is een Israëlische reserve officier van het Gepantserde Korps gewond geraakt door een Palestijnse raket in de Eshkol regio. Palestijnse terroristen hebben de hele ochtend raketten afgevuurd onder andere richting Eshkol, Sderot, Hof Asskelon, Kiryat Malachi, Ashdod, Be'er Tuvia en Netivot. De Iron Dome heeft een aantal raketten onderschept bij Beer Sheva, Ashod en Be'er Tuvia. In zowel Beer Sheva als Sderot is een huis getroffen waarbij niemand gewond is geraakt. Bij een Israëlische aanval op Gaza zou volgens Palestijnse bronnen een man zijn gedood. Verder heeft de IAF twee raket lanceer plekken vernietigd. In Tel Aviv is een bewaker van de VS ambassade aangevallen met een mes en een bijl. Hij raakte lichtgewond. Een 41-jarige man uit centraal Israël is door de politie opgepakt. Het is onduidelijk of de aanslag te maken heeft met het conflict dat nu aan de gang is. Op diplomatiek vlak valt te melden dat VN-baas Ban Ki-Moon in Egypte gesprekken heeft gevoerd. Hij dringt aan op een bestand en waarschuwt dat een grondoffensief zal leiden tot een escalatie. Premier Netanjahoe zegt dat als diplomatie faalt hij niet zal aarzelen de operatie verder uit te breiden. Niet duidelijk is of dat een grondoffensief betekent. Ondertussen zijn ministers uit Arabische landen (Egypte, Marokko, Soedan, Irak, Qatar, Libanon en Jordanië) en Turkije onderweg naar Gaza om hun steun te betuigen aan het terroristische bewind in Gaza.
 • 09.51 uur: De IDF website maakt melding van een tijdelijke sluiting van de grensovergang Kerem Shalom vanwege raketbeschietingen. Voor de grensovergang staan 120 vrachtwagens met hulpgoederen die vandaag aan Gaza zouden worden afgeleverd. Zij worden gedwongen nu te wachten tot het wat rustiger wordt met aanvallen vanuit Gaza. Inmiddels hebben Palestijnse terroristen deze ochtend al meer dan 40 raketten op Israël afgevuurd. Hiervan wist de IDF er 18 te onderscheppen. Overigens zegt de IDF dat de terroristen nu steeds meer vanuit dichtbevolkt gebied raketten afvuren waaronder vluchtelingenkampen. De IDF meldt verder dat de zware aanvallen van de Palestijnen twee dingen kunnen betekenen: 1) een reactie op de zware aanvallen van de IDF afgelopen nacht; 2) om kracht te tonen voor onderhandelingen over een staakt-het-vuren. Ook meldt de IDF dat vannacht o.a. een financiële instelling (bank) van Hamas is gebombardeerd. Daarnaast zijn huizen van Hamas terroristen bestookt met raketten. De Duitse minister van BuZa Guido Westerwelle die op bezoek is in Israël heeft tegen president Peres gezegd dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen. Hij zegt dat Hamas de verantwoordelijkheid heeft om de raketaanvallen vanuit Gaza te stoppen. Vandaag komen ook de Amerikaanse minister van BuZa Hillary Clinton en VN-baas Ban Ki-Moon in Israël aan. Zij zullen trachten om een staakt-het-vuren te bereiken. Clinton zal pas morgen een gesprek hebben met premier Netanjahoe omdat ze vanavond in Israël zal arriveren. Uit een eerder bericht blijkt dat Hamas gisteravond laat nog meldde dat de Israëlische luchtmacht een huis in Gaza heeft gebombardeerd waarbij 4 gezinsleden zijn gekomen. Het is nog onduidelijk of dit bericht klopt. Zondag had de IAF een fout gemaakt waarbij een familie van 9 leden om het leven kwam. Deze zijn maandag begraven.
(bron: Jerusalem Post/IDF/Ynetnews)
Pamfletten van de IDF voor bewoners in het noorden van Gaza
Met het uitstrooien van pamfletten boven het noorden van Gaza lijkt een grondoorlog aanstaande. De IDF website heeft een Engelse vertaling gegeven van de pamfletten. Hamas heeft via de radio de burgers opgeroepen de inhoud van de pamfletten te negeren en brengt zo haar eigen burgers in gevaar.
 1. Op het eerste pamflet staat: To the residents of Sheikh Ajlin, Tel Al-Hwa, Rimal South, Zeitoun, Sjaiya, Turkeman and Sajiya Jadida: For your safety, you are required to evacuate your residences immediately and move towards the central Gaza city, via Al-Khara, Jma'at Al Dul Al Arabia, Al Aqsa Al Qudsiya, Um Alaimoun, Salah A-din, Al-Maqsurra, Hal's Mjdad. In the central Gaza city, you are required to stay between the areas of Salah A-din from the west, Amar Al-Muchtar from the north, Al-Nasser from the east and Al-Quds St. from the south.
 2. Op het tweede pamflet staat: To the residents of of the outskirts of Shati, Al-Atatra, Beit Lahiya and Beit Hanoun: for your safety, you are required to evacuate your residences immediately and move towards central Gaza city via Al-Falujah, Al-Udda and Salah A-din. In the central Gaza city, you are required to stay between the roads of Salah A-din from the west, Amar Al-Muchtar from the north, Al-Nasser from the east and Al-Quds St. from the south.
Opinie Etsel: Grondoffensief niet laten afhangen van burgerslachtoffers
Ondanks dat de internationale druk op Israël enorm groot is om geen grondoffensief te beginnen omdat dit zou kunnen leiden tot mogelijk veel burgerslachtoffers, moet de Israëlische regering niet op grond van dit argument beslissen wel of geen grondoffensief te starten. Mocht er geen bestand bereikt worden en/of mocht de IDF en de inlichtingendiensten van mening zijn dat een grond operatie noodzakelijk is om de raketaanvallen volledig tot stilstand te brengen dan moet de regering gewoon besluiten Gaza binnen te trekken. Er zullen hierbij ongetwijfeld burgerslachtoffers gaan vallen, maar dat weegt niet op tegen de noodzaak om Israëlische burgers veilig en zonder angst in hun eigen land te laten wonen. De internationale gemeenschap probeert wel de indruk te wekken dat het veel om burgers geeft, maar bij veel andere conflicten in de wereld grijpt zij niet in en zijn zo medeverantwoordelijk voor de vele onschuldige burgers die daar vallen. De wereld weigert tot op heden bijvoorbeeld om militair op te treden tegen het Syrische leger en zo komen in Syrië veel onschuldige burgers om. Overigens heeft het Westerse optreden in Irak en Afghanistan ook tot veel burgerslachtoffers geleid. De VS heeft in haar strijd tegen Al Qaida al heel wat fouten begaan waarbij veel burgers zijn gedood. Toch is de westerse media daar relatief mild over in vergelijking tot het Israëlisch optreden tegen Gaza. Het argument dat een grondoffensief kan leiden tot een internationaal isolement van Israël snijdt geen hout. Israël wordt sowieso al steeds meer geïsoleerd alleen al vanwege het feit dat het huizen bouwt voor Joden in Judea en Samaria en Oost-Jeruzalem. De niet-Joodse wereld wil het Joodse volk de wet voorschrijven waar ze wel of niet mag wonen en ook nog kunnen bepalen op welke manier Israël zich wel of niet mag verdedigen. Als Israël steeds haar oren zou laten hangen naar de internationale gemeenschap dan zou de Joodse staat allang niet meer hebben bestaan.
Korte analyse: Palestijnse raket- en mortieraanvallen sinds 2006
In 2005 trok Israël zich terug uit Gaza zodat Palestijnen zichzelf konden besturen. Helaas is van bestuur nooit sprake geweest en heerst er totale chaos in het gebied omdat de Palestijnse leiders het belangrijker vinden om raketten af te schieten op Israël dan er voor te zorgen dat de Palestijnse inwoners een normaal leven kunnen leiden. Hoeveel raketten en mortieren hebben Palestijnse terroristen sinds 2006 op Israël afgevuurd? De cijfers zijn afkomstig van het Israëlische ministerie van BuZa.
 • 2006: 974
 • 2007: 783
 • 2008: 1159
 • 2008-2009 tijdens Operation Cast Lead: 925
 • 2009: 158
 • 2010: 103
 • 2011: 375
 • 2012: 1597 (tot 18 november 12.00 uur Israëlische tijd)

Toelichting van Etsel op deze cijfers:
Er kunnen een aantal conclusie getrokken worden uit bovenstaande cijfers.
 1. Tot halverwege 2007 bestuurde de Palestijnse Autoriteit Gaza. In deze periode zijn behoorlijk veel raketten en mortieren op Israël afgevuurd. Er is dus geen enkele garantie -mocht Israël zich ook terugtrekken uit Oost-Jeruzalem, en Judea en Samaria in verband met een twee-staten-oplossing- dat onder het bestuur van de Palestijnse Autoriteit geen raketten vanuit deze gebieden op Israël zullen worden afgevuurd. Nog los van de vraag of Hamas daar ook niet de macht gaat grijpen en het vredesakkoord die de PA en Israël dan hebben gesloten niets meer waard blijkt te zijn.
 2. Na Operation Cast Lead is het aantal raket- en mortieraanvallen drastisch verminderd.
 3. Tijdens Operation Cast Lead zijn minder raketten door Palestijnse terroristen afgeschoten dan tot op heden tijdens Operation Pillar of Defense. Dit geeft aan dat Palestijnen zich meer zijn gaan bewapenen. Ook geeft dit aan dat een grondoffensief noodzakelijk is om de raketaanvallen sneller een halt toe te roepen.
(bron: Ministerie van BuZa Israël (cijfers)/Etsel (toelichting))
Pauw en Witteman over Operation Pillar of Defense
De afgelopen dagen zijn bij het VARA programma Pauw en Witteman een aantal gasten geweest die hun visie gaven op Operation Pillar of Defense. Leon de Winter heeft zijn verhaal goed weergegeven en duidelijk uitgelegd waar het conflict om draait. Anja Meulenbelt gebruikte alleen maar anti-Israëlische retoriek en had niets zinnigs te vertellen. De discussie tussen Radi Suudi en Gidi Markuszower was vooral een herhaling van zetten over het Israëlisch-Palestijns conflict in het algemeen en bood weinig duidelijkheid. Markuszower kwam helaas niet zo sterk naar voren tijdens deze discussie.
 • 19 november 2012: Leon de Winter (schrijver en pro-Israël) te gast bij Pauw en Witteman. Kijk hier (http://goo.gl/TZV7x).
 • 16 november 2012: Anja Meulenbelt (schrijfster en anti-Israël) te gast bij Pauw en Witteman. Kijk hier (http://goo.gl/MdMtm).
 • 15 november 2012: Radi Suudi (Palestijn en anti-Israël) en Gidi Markuszower (Likoed Nederland en pro-Israël) (http://goo.gl/iniUI)
(bron: Pauw en Witteman)
Recente video's van de IDF
Ga voor dagelijkse nieuwe video's van het Israëlische leger naar: (http://goo.gl/DAemR)
Recente video's Israel Under Fire
Ga voor dagelijkse nieuwe video's van het Israëlische ministerie van BuZa naar: (http://goo.gl/hLVUr)
Berichtgeving Nederlandse media over Operation Pillar of Defense
Een overzicht van berichten in de Nederlandse media over Operation Pillar of Defense vanaf gisteravond:
 • RTL – Live: correspondent bij raketinslagen in Israël (http://goo.gl/Ly0WM)
 • NU.nl – Bewaker ambassade VS in Israël neergestoken (http://goo.gl/YOjDO)
 • NOS – Clinton naar Israël en Palestijnen (http://goo.gl/xkd1u)
 • BNR Nieuwsradio – Kabinet Israël bijeen over wapenstilstand (http://goo.gl/2XP9V)
 • Telegraaf – Israël bespreekt voorstel wapenstilstand (http://goo.gl/o1Dwp)
 • BNR – Nederlandse miljoenenhulp voor Gaza (http://goo.gl/v6Lf8)
 • NRC – Israël bestookt nationale bank Gaza, Clinton naar Netanyahu (http://goo.gl/gK8qc)
 • RTL – Israël bestookt opnieuw mediagebouw Gaza (http://goo.gl/fq578)
 • Trouw – Hamas komt met eisen voor bestand met Israël (http://goo.gl/tG52S)
 • NOS – 'Wapenstilstand alleen mogelijk als zij tegemoet komen aan onze eisen' (http://goo.gl/lVnLo)
 • Algemeen Dagblad – 'Israël klaar voor grondoffensief' (http://goo.gl/PmyJb)
 • Trouw – Israël bespreekt voorstel wapenstilstand (http://goo.gl/x5z5g)
 • NOS – Hague: Hamas en Israël dragen elk hun verantwoordelijkheden (http://goo.gl/mf2Xj)
 • NOS – VN-chef naar Israël en Westoever (http://goo.gl/jPKm4)
 • NOS – Spanning en solidariteit in Israël (http://goo.gl/oGGVZ)
 • NU.nl – EU roept op tot staakt-het-vuren (http://goo.gl/hCuK2)
 • NOS – 'Bombardement Israël raakte verkeerde doel' (http://goo.gl/AaPpb)
 • NRC – Erdogan: Israël voert terroristische acties uit in Gaza (http://goo.gl/NffH0)

19 november 2012: IDF heeft vannacht doelen gebombardeerd in Gaza waaronder een politiebureau

De IDF heeft 80 doelen bestookt afgelopen nacht – 9 Palestijnen gedood
overzicht van 00.00 uur-07.30 uur
Het Israëlische leger heeft vannacht 80 doelen in Gaza gebombardeerd. Het ging om tunnels, wapenopslagplaatsen, trainingsfaciliteiten, en terreurcellen die de afgelopen dagen veel raketten op Israël afschoten. Bij de Israëlische aanvallen zouden 9 Palestijnen zijn omgekomen. Volgens Palestijnse bronnen zouden gisteravond huizen van Palestijnse leiders zijn beschoten door de IDF, waaronder het huis van Marwan Issa, die Ahmed Jabari is opgevolgd als de leider van de militaire tak van Hamas. In totaal zijn nu 1350 doelen bestookt door het Israëlische leger. Vanochtend zijn Palestijnse terroristen opnieuw Israël gaan bestoken.

Update:
 • 22.35 uur: Het kernkabinet is vanavond bijeengekomen om een staakt-het-vuren te bespreken. Israël staat onder grote internationale druk om geen grondoffensief uit te voeren. Israël heeft aangegeven dat Hamas behoorlijk hard is aangepakt de afgelopen dagen. Hamas claimt nog steeds sterk te zijn. Mocht er een bestand komen dan zullen beide partijen wel gaan zeggen dat ze succesvol zijn geweest. Aan het eind van de avond hebben Palestijnen nog ongeveer 10 raketten op Israël afgevuurd. De IDF website maakt om half 11 Israëlische tijd bekend dat 67 raketten vandaag zijn afgevuurd door Palestijnse terroristen. Daarmee komt het totaal op meer dan 650 raketten.
 • 20.20 uur: Aan het einde van de middag en het begin van de avond blijven Palestijnse terroristen raketten afvuren. Op Ashkelon werd een salvo van 5 raketten afgevuurd. Hiervan werden 4 onderschept door de Iron Dome. De 5de raket trof het dak van een school. Ook Beer Sheva kreeg een salvo van 5 raketten te verduren waarvan de Iron Dome er 4 onderschepte. De 5de raket kwam in open gebied terecht. Ook andere plaatsen zijn beschoten. Magen David Adom meldt vanavond dat ze tot nu toe vandaag 16 gewonden (waarvan 9 in shocktoestand) behandeld hebben. Ynetnews meldt vanavond dat Muhammad Shmalach, een commandant van Hamas, die in een auto reed met een TV sticker erop door de IAF is beschoten. Vroeg in de avond kwamen 2 Palestijnen om bij een Israëlische aanval. Halverwege de avond zijn nog eens 8 gewonden gevallen aan Palestijnse zijde bij een Israëlische aanval.
 • 15.59 uur: Israël zegt de voorkeur te hebben voor een diplomatieke oplossing maar staat gereed om Gaza binnen te vallen. Dit meldde een functionaris van de Israëlische regering aan Reuters vanmiddag. De IDF zal in dat geval Hamas hard aanpakken. Minister Shalom zei vanochtend dat Israël over 1 of 2 dagen definitief zal beslissen of er een grondoffensief komt. Egypte zegt op haar beurt hard bezig te zijn om tot een staakt-het-vuren te komen. Morgen gaat de Egyptische minister van buitenlandse zaken naar Gaza. Maar te verwachten valt dat dit meer een propaganda bezoek zal zijn om het terroristisch bewind in Gaza te steunen dan om echt een doorbraak te bereiken, gelet op het eerdere bezoek van de Egyptische premier Kandil aan Gaza. VN-baas Ban Ki-moon wordt spoedig in Caïro verwacht voor overleg. Ook Tony Blair van het Midden-Oosten Kwartet is druk bezig te zoeken naar een diplomatieke oplossing. Ondertussen gaat het geweld ook vanmiddag verder. Palestijnse terroristen bestoken continue burgerdoelen in Israël. Om half 5 vanmiddag Israëlische tijd hebben de terroristen de hele dag 96 raketten afgevuurd. Vanmiddag waren o.a. het het doelwit Beer Sheva, Ashkelon, Ashdod, en de Eshkol regio. Verschillende raketten werden door de Iron Dome onderschept (o.a. 3 bij Ashdod en 6 bij Ashkelon). Toch meldt de IDF website dat sinds gisteren het aantal raketaanvallen vanuit Gaza met 40% is afgenomen. Dit bewijst dat de aanvallen van de luchtmacht en de marine zeer succesvol zijn. Bij Israëlische luchtaanvallen vanmiddag zijn een aantal terroristen gedood. In een communicatie gebouw in Gaza-stad werden 4 terroristen van de Islamitische Jihad gedood door een Israëlisch bombardement. Bij een eerdere aanval vanmiddag werd 1 Palestijn gedood en raakten 4 mensen gewond.
 • 12.23 uur: De hele ochtend hebben Palestijnse terroristen raketten afgeschoten op Israël, zo meldt Ynetnews. In Ashkelon werd bijna een school getroffen. Andere plaatsen die getroffen werden zijn de Eshkol regio, nabij Beer Sheva, nabij en in Sderot, en in Ashdod. De Israëlische luchtmacht heeft op haar beurt verschillende terreur doelen in Gaza aangevallen. In Khan Younis is een motorfiets getroffen waarbij 2 terroristen werden gedood. De EU heeft ondertussen vanochtend vergaderd over de situatie in Israël en Gaza. Catherine Ashton van de EU zegt dat de raketaanvallen vanuit Gaza moeten stoppen. De EU wil een langdurige oplossing vinden voor het conflict tussen Gaza en Israël. Khaled Mashaal van Hamas heeft vanochtend in Caïro gesproken met het hoofd van de inlichtingendienst van Egypte. Niet duidelijk is wat besproken is. De Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu wil morgen een bezoek brengen aan Gaza evenals leden van de Arabische Liga. Ze willen hiermee hun steun betuigen aan het terroristische bewind in Gaza. Volgens een bericht op de IDF website halverwege de ochtend hebben Palestijnse terroristen 546 raketten op Israël afgevuurd. De Iron Dome is zeer succesvol en heeft 90% van alle raketten die gevaar opleverden onderschept. Het gaat om 302 stuks. De Jerusalem Post meldt dat vandaag 8 raketten zijn onderschept tot nu toe (Beer Sheva, Ashdod en Sderot).
 • 9.33 uur: Palestijnse terroristen hebben verschillende plaatsen in Israël beschoten waaronder Hof Ashkelon, Sha'ar Hanegev en Eshkol. Ondertussen heeft de IAF een auto in centraal Gaza bestookt waarbij volgens Palestijnse bronnen 3 doden zijn gevallen. Daarna zou een aanval in Khan Younis in het zuiden van Gaza zijn uitgevoerd. Hierbij zijn volgens Palestijnse berichten 2 doden gevallen en 1 meisje gewond geraakt. In Eilat is opnieuw, net als gisteren, een explosie gehoord door arbeiders die werken aan het veiligheidshek langs de grens met Egypte maar de IDF kon niets ontdekken. De IDF meldt dat 848 raketten vanuit Gaza op Israël zijn afgevuurd, hiervan heeft de Iron Dome er 302 onderschept (het raketschild wordt niet gebruikt als raketten geen bedreiging vormen en in open gebied terechtkomen). Volgens de Arabische krant al-Hayat die in Londen gevestigd is zou de Islamitische Jihad bereidt zijn tot een gevechtspauze indien Israël ophoudt met aanvallen. De Jerusalem Post meldde afgelopen nacht dat Nabil Shaath van de PLO gezegd heeft dat de komende dagen er nog geen bestand zal zijn maar dat al wel vooruitgang is geboekt tijdens besprekingen. Hamas zei eerder dat onderhandelingen mislukt waren, maar later werd gezegd dat binnen een paar uur of paar dagen een bestand zal zijn bereikt. Hamas ontkende overigens dat een Israëlische functionaris in Caïro aanwezig was gisteren zoals de Israëlische media berichtten. Overigens zou ook direct contact zijn geweest tussen president Abbas van de PA en Mashaal van Hamas die beiden met elkaar in onmin leven. Minister Lieberman zegt dat Israël openstaat voor gesprekken maar niet terwijl de Palestijnen raketten afschieten. Terwijl de internationale gemeenschap druk uitoefent op Israël om geen grondoorlog te gaan voeren zegt Israël toch bezig te zijn met voorbereidingen daarvan.
(bron: Jerusalem Post/Ynetnews/IDF)
WIJ STAAN ACHTER ISRAËL
Israël heeft onze steun in deze moeilijke tijd hard nodig want nog steeds zijn er raketaanvallen door Hamas op Israël en leven vele duizenden inwoners op dit moment in angst. Kom allemaal woensdagavond 21 november om 18.00 uur naar de solidariteitsbijeenkomst “Wij staan achter Israël!” in het Joods Cultureel Centrum (Van der Boechorststraat 26, Amsterdam). (bron: Collectieve Actie Israël)
Video: Humanitaire hulp aan Gaza
Ondanks het geweld vanuit Gaza zorgt Israël ervoor dat Gaza voldoende humanitaire goederen ontvangt. Gisteren liet Israël 80 vrachtwagens met hulpgoederen (medicijnen (16 vrachtwagens) en voedsel (64 vrachtwagens) toe. Kijk naar de volgende video: (http://goo.gl/uGZdz). (bron: Ministerie van BuZa Israël)
Video: Noodsituatie Zuid Israel
Elisheva Ronen, een Nederlandse kinderarts in Ashkelon, vertelt in welke angst de burgers, in het bijzonder de kinderen, in het zuiden van Israël leven. Ze steunt zowel Israëlische als Palestijnse kinderen. Kijk naar de volgende video: (http://goo.gl/epidS). (bron: Christenen voor Israël)
Peiling: grote meerderheid Israëlische bevolking (85%) voor uitbreiding operatie
Uit een peiling in opdracht van de Israeli Center for Political Training (ICPT) blijkt dat 85% van de Israëliërs een uitbreiding van de operatie tegen Hamas steunt en verwacht dat dit ook succesvol zal zijn. Bijna de helft van de bevolking denkt dat de operatie moet voortduren zelfs als dit een grondoffensief betekent. 26% heeft een voorkeur voor een diplomatieke oplossing. Ook denkt 26% dat de Israëlische regering de aanval op Gaza uitvoert vanwege de komende verkiezingen op 22 januari 2013; 68% vindt dat onzin en zegt dat het gaat om de continue raketaanvallen vanuit Gaza te stoppen. De meerderheid vindt dat premier Netanjahoe en minister van defensie Barak goed handelen tot op heden. Ongeveer de helft van de bevolking zou het niet erg vinden als de verkiezingen uitgesteld worden.
Ook is gekeken hoe de politieke partijen het momenteel in de peilingen doen:
 • Likoed-Jisraeel Beitenoe 38 zetels
 • Arbeid 22 zetels
 • Yesh Atied (nieuwe partij) 13 zetels
 • Joods Huis-Nationale Unie 11 zetels
 • Shas 9 zetels
 • Verenigd Tora Jodendom 5 zetels
 • Meretz 5 zetels
 • Am Shalem (nieuwe partij) 4 zetels
 • Kadima (onbekend hoeveel zetels – INN meldt dit niet)
(bron: Israel National News)
Antisemitische uitlatingen tijdens anti-Israël demonstratie in Antwerpen (België)
Bij een anti-Israël demonstratie van extreem rechtse en linkse activisten gisteren in het Belgisch Antwerpen schreeuwden betogers: “Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas”. Dit meldde de Jerusalem Post vanmiddag op haar website die het bericht had overgenomen van de website van Joods Actueel in België (http://goo.gl/dpcNI). (bron: Jerusalem Post/Joods Actueel)
Anonymous hackers terroriseren Israël
Niet alleen op het slagveld en in de media ligt Israël zwaar onder vuur. Ook Anonymous hackers terroriseren de Joodse staat. Volgens de Daily Telegraph zijn het afgelopen weekend alleen al 44 miljoen cyberaanvallen op Israël uitgevoerd. Voor meer info: (http://goo.gl/57sRd). (bron: Daily Telegraph)

Hoe reageren de politieke partijen in de Tweede Kamer op de Israëlische Operation Pillar of Defense?
Wat zijn de reacties tot op heden van de politieke partijen in de TK over de oorlog Israël-Gaza 2012?
 • VVD (pro-Israël) – Han ten Broeke, woordvoerder BZ, heeft nog niets officieels gezegd, blijkens zijn website. Premier Rutte heeft wel opgeroepen tot de-escalatie van het geweld. Hij heeft contact gehad met premier Netanjahoe.
 • Pvda (meestal anti-Israël) – Minister Frans Timmermans legt de schuld van het huidige conflict bij Hamas en roept zowel Israël als Hamas op de gewelddadigheden te staken. Timmermans heeft zowel met Israël als de PA contact gehad.
 • PVV (pro-Israël) – Geert Wilders heeft nog niets gezegd over het conflict.
 • SP (extreem anti-Israël) – Op de website is nog niets terug te vinden over het conflict. Maar Harry van Bommel heeft al wel aangegeven dat het doden van de militaire leider van Hamas, Ahmed Jabari, gezien moet worden als een buitenrechtelijke executie.
 • CDA (meestal pro-Israël) – Pieter Omtzigt heeft zijn bezorgdheid geuit. Het CDA erkent Israëls recht zich te verdedigen maar hoopt op een snel einde van het geweld.
 • D'66 (tamelijk anti-Israël) – Op de website is nog geen officiële reactie terug te vinden.
 • Christen Unie (pro-Israël) – Gert-Jan Segers zegt dat de CU zich zorgen maakt. De CU vindt de raketaanvallen op Israël afschuwelijk (het gaat tegen de Geneefse Conventies in omdat de raketten gericht zijn op burgerdoelen) en zegt dat de Joodse staat het recht heeft zich te verdedigen ondanks dat hierbij ook burgerslachtoffers vallen.
 • GroenLinks (extreem anti-Israël) – Heeft nog geen officiële reactie gegeven op de website en ook niet via Twitter.
 • SGP (pro-Israël) – SGP meldt op haar website 'voluit achter Israël' te staan. Israël heeft het volste recht zich te verdedigen tegen de Palestijnse raketaanvallen. De partij stelt vraagtekens bij 'Land voor vrede'.
 • Partij voor de Dieren (anti-Israël) – Nog geen reactie kunnen terugvinden op de website over het huidige conflict tussen Israël en Gaza.
 • 50Plus (neutraal) – Nog geen reactie terug te vinden op de website en weblog.
Recente video's van de IDF
Ga voor dagelijkse nieuwe video's van het Israëlische leger naar: (http://goo.gl/DAemR)
Korte analyse: Israël moet internationale gemeenschap flink onder druk zetten
Momenteel voert de internationale gemeenschap (waaronder Nederland) grote druk uit op Israël om geen grondoffensief te beginnen. Israël zou hierdoor internationaal geïsoleerd kunnen raken, zo beweert zij. Toch zal Israël zelf moeten bepalen of een grondoorlog wel of niet zinvol is. Alleen de IDF en Israëls inlichtingendiensten zijn in staat in te schatten hoe sterk Hamas en de andere terreurgroepen nu nog zijn na de zware aanvallen van de Israëlische luchtmacht en marine. Het zou dom zijn om geen offensief op de grond uit te voeren indien mocht blijken dat Gaza nog veel wapens tot haar beschikking heeft. Dat is het recept voor een nieuw conflict binnen niet al te lange tijd. Hoewel van buitenaf niet goed ingeschat kan worden wat Israël allemaal op diplomatiek vlak uitvoert, hopen we dat de regering Netanjahoe de internationale gemeenschap flink onder druk zet om maatregelen te nemen tegen het geweld vanuit Gaza. Wanneer de niet-Joodse wereld de mening is toegedaan dat het geweld onmiddellijk moet stoppen dan zal ze er ook voor moeten zorgen dat Gaza geen wapens meer gebruikt en deze ook niet meer bezit. De VN en de VS zal Egypte keihard onder druk moeten zetten om de wapensmokkel via Egypte naar Gaza definitief stop te zetten. Ook zal de VS en de VN Egypte moeten helpen het terrorisme in de Sinaï uit te roeien. Daarnaast moet de internationale gemeenschap Iran en Soedan, die Gaza van wapens voorzien, totaal isoleren en desnoods militair aanvallen. Niet alleen het kernwapenprogramma van Iran vormt een gevaar voor de wereldvrede, ook haar steun aan het terrorisme. Tot slot zal de internationale gemeenschap Hezbollah moeten aanpakken door Libanon stevig onder druk te zetten. Sinds de Tweede Libanonoorlog in 2006 heeft Hezbollah haar rakettenarsenaal flink uitgebreid tot ongeveer 70.000 raketten. De wereld ziet momenteel hoe enorm kwetsbaar Israël is voor raketaanvallen. Hezbollah hoeft maar een klein conflict met Israël uit te lokken en de poppen zijn aan het dansen. De VN reageert vaak enorm traag en komt pas in actie wanneer het eigenlijk al te laat is. Laat Operation Pillar of Defense een goede les zijn voor de niet-Joodse wereld door de strijd tegen het terrorisme veel grondiger aan te pakken.
Opinie Etsel: Het kwade met het goede overspoelen – Israëls weg naar vrede
Het langdurige conflict tussen Joden en Arabieren heeft veel mensen in het Westen doen afstompen. Ze zijn onverschillig geworden en zien daardoor niet meer goed het verschil tussen goed en kwaad. Elie Wiesel heeft onverschilligheid ooit eens als het grootste gevaar omschreven. Dit vond ook plaats tijdens de Holocaust: velen keken de andere kant op toen Joden vernietigd werden in de gaskamers. Dat Hamas en andere Palestijnse terreurbewegingen uit zijn op vernietiging van de Joodse staat en dat deze Palestijnen een extreme afkeer hebben van alle Joden op aarde laat helaas veel mensen in de wereld koud. Hamas en Israël worden steeds meer als gelijken gezien. Zo publiceerde afgelopen weekend de website van het links christelijke dagblad Trouw het artikel 'Geweld van Israël én Hamas is disproportioneel (http://goo.gl/EzAKo)' waarin Israël (een democratische rechtsstaat) gelijk gesteld wordt met Hamas (een terreurbeweging). Steeds meer mensen zijn zelfs de rollen al aan het omdraaien: Hamas is de 'good guy' en Israël de 'bad guy'. Terwijl Israël tracht zoveel mogelijk burgerslachtoffers te voorkomen schiet Hamas lukraak op burgerdoelen. Ook brengt Hamas de levens van Palestijnse burgers in gevaar door raketten en mortieren vanuit woonwijken af te schieten. Daarnaast worden woningen gebruikt als wapenopslagplaatsen met het risico dat deze kunnen ontploffen waardoor vele onschuldige burgers om kunnen komen. Anti-Israël activisten en Jodenhaters schreeuwen luidkeels dat Israël kwaad met kwaad vergeldt en dat dit niet de boodschap van de Bijbel is. Maar dat is onjuist. Het uitschakelen van het kwaad (Palestijnse terroristen die Joden vermoorden) kan natuurlijk niet beschouwd worden als een kwaadaardige actie van Israël. In dat geval zouden massamoordenaars als Adolf Hitler vrij spel hebben in deze wereld. Wanneer het kwaad niet aangepakt wordt dan wordt het alleen maar erger. Daarnaast moet echter ook getracht worden om het goede te promoten. Dat doet Israël ook. Overal ter wereld zijn Israëliërs behulpzaam bij het helpen van andere mensen in nood (natuurrampen, honger, etc.). Ook helpt Israël andere landen met Israëlische techniek zoals bijvoorbeeld in de landbouw. En daar blijft het niet bij. Ondanks dat vanuit Gaza Israël dagelijks wordt bestookt met raketten zorgt de Joodse staat ervoor dat de bewoners hulpgoederen krijgen (dit overigens tot ergernis van anti-Israël activisten die bij hoog en laag beweren dat er in Gaza van alles ontbreekt en dat dit Israëls schuld is). Zieke Palestijnen kunnen Gaza verlaten om in Israël medische hulp te krijgen. Palestijnen uit de Palestijnse gebieden in Judea en Samaria kunnen bij Israëlische bedrijven werken om hun brood te verdienen. Ook tracht Israël zo goed en kwaad als het gaat samen te werken met de Palestijnse Autoriteit. Door het goede te doen zal Israël uiteindelijk het kwade weten te overwinnen en in vrede kunnen leven.
Berichtgeving Nederlandse media over Operation Pillar of Defense
Een overzicht van berichten in de Nederlandse media over Operation Pillar of Defense vanaf gisteravond:
 • Volkskrant – 'Israël heeft met liquidatie Jaabari een grote fout gemaakt' (http://goo.gl/Q4y0c)
 • NU.nl – 'Israël stelt Hamas ultimatum' (http://goo.gl/ysG23)
 • NOS – 'Israël moet nu ingrijpen' (http://goo.gl/pwSpJ)
 • NOS – Zware delegatie naar Gazastrook (http://goo.gl/e9n4W)
 • RTL – Israël geeft fout bombardement toe (http://goo.gl/vUgW9)
 • NRC – Waarom laait het geweld tussen Israël en Gaza juist nu op? (http://goo.gl/R3Pg8)

18 november 2012: Mogelijk geen grondoorlog tenzij Hamas doorgaat met raketaanvallen

Druk overleg om bestand te bereiken – voorlopig blijft de IDF terreurdoelen in Gaza bombarderen en bereidt het leger zich voor op een grondoffensief
overzicht gevechten afgelopen nacht tot ongeveer 7 uur in de ochtend Nederlandse tijd
-Zowel de IAF als de Israëlische marine hebben vannacht verschillende doelen in Gaza gebombardeerd. Hierbij zijn volgens de Jerusalem Post 2 doden en 15 gewonden gevallen aan Palestijnse zijde (stand van zaken ongeveer 7 uur in de ochtend Nederlandse tijd). In totaal gaat het volgens de Palestijnen om 48 doden. De IDF website meldt dat o.a. raket lanceer plekken en Saraya, een Hamas trainingsbasis en commando centrum zijn gebombardeerd. Ook een communicatie antenne die Hamas gebruikte om terreur acties tegen Israël te ondernemen tegen Israël werd getroffen. Daarnaast werden andere trainingsbases vernietigd. De Israëlische marine bestookte doelen aan de kust van Noord Gaza. De Palestijnen hebben op hun beurt nauwelijks raketten afgeschoten en het zuiden van Israël heeft hierdoor een rustige nacht gehad. Om 6 uur vanochtend Israëlische tijd had de IDF in totaal meer dan 1000 doelen in Gaza onder vuur genomen. De Iron Dome wist 267 Palestijnse raketten te onderscheppen.
-Ondanks dat er berichten zijn dat er aan een bestand wordt gewerkt door de Egyptische president Morsi bereidt de IDF een grondoffensief voor. Toch zou volgens de Amerikaanse krant The Daily Beast premier Netanjahoe telefonisch aan president Obama hebben aangegeven dat er geen grondoorlog komt tenzij Hamas de zaak verder escaleert. Volgens een Amerikaanse inlichtingen functionaris zou Israël meer openheid van zaken geven over de strijd tegen Gaza dan in de kwestie Iran waarbij Israël niet wil aangeven of het wel of niet gaat aanvallen.

Update:
 • 22.38 uur: Een lid van Hamas politiek bureau, Izat a-Rishak, zegt dat er pas een bestand komt wanneer Israël de blokkade van Gaza opheft. In Beer Tuvia is een raket ontploft. Verder zijn er een aantal raket in open gebieden van de Eshkol regio neergekomen. De raket die een half uur geleden in Kiryat Mlachi neerkwam heeft een huis beschadigd.
 • 22.07 uur: Palestijnse terreuraanvallen gaan door. Er zijn 4 raketten op Ashdod en Kiryat Malachi afgeschoten. De Iron Dome wist er 2 te onderscheppen.
 • 21.29 uur: Ynetnews meldt dat er twee explosies bij Eilat gehoord zijn. De IDF onderzoekt of het om raketaanvallen gaat. Verder meldt de site nog aanvallen van de IAF op Gaza waarbij volgens Palestijnen 2 doden zouden zijn gevallen. Ynetnews meldt tevens dat, op grond van berichten van Al Jazeera, Hamas zegt dat er voor 90% een akkoord is bereikt tussen Hamas en Israël.
 • 21.11 uur: Vanaf 20.00 uur Israëlische tijd zijn vanuit Gaza geen raketten meer op Israël afgeschoten. Mogelijk dat er een bestand is bereikt tussen Israël en Hamas in Caïro, zo meldt de Israëlische leger radio.
 • 19.13 uur: Opnieuw is Tel Aviv onder vuur genomen vanuit Gaza. Gelukkig wist de Iron Dome, die toch uitstekend functioneert tot op heden, de 2 Iraanse Fajr raketten te onderscheppen. Hamas zegt dat de aanval op Tel Aviv een vergelding was voor het doden van kinderen door de IDF vandaag. Aan het eind van de middag stond de teller op meer dan 100 Palestijnse raketten die op Israël zijn afgeschoten sinds middernacht. Vooral de Eshkol regio kreeg het zwaar te verduren met 41 raketten. De IDF zou opnieuw een belangrijke Hamas terrorist getroffen hebben, zo meldt Ynetnews. Het gaat om Ihya Rabia. Op dit moment is nog niet duidelijk of hij ook daadwerkelijk gedood is. Inmiddels melden de Palestijnen 72 doden te betreuren.
 • 17.20 uur: De IDF website meldt dat de Israëlische luchtmacht in de loop van de dag 50 aanvallen op Gaza heeft uitgevoerd. Volgens het leger is een grote slag toegebracht aan de militaire infrastructuur van Hamas. Ook de communicatie infrastructuur van Hamas is onder vuur genomen. Hamas gebruikte deze voor propaganda en om instructies te geven aan terroristen in het veld. De Jerusalem Post meldt dat president Obama liever niet ziet dat Israël een grondoorlog gaat voeren. Maar minister Ya'alon meldt dat deze er toch aan lijkt te komen. Hij ziet geen partner in Hamas om tot een politiek akkoord te komen. Hij zegt echter dat Israël er niet op uit is op de top van de Hamas te verjagen. Ook minister Barak meldt dat er een uitbreiding komt van Operation Pillar of Defense. Hij zegt dat onduidelijk is wanneer de militaire campagne voorbij zal zijn. Mogelijk zal Israël nog veel harder en agressiever gaan optreden tegen Hamas. Verder is de IDF erin geslaagd om het hoofd van Hamas raketten programma te doden. Het gaat om Yahyia Byya. De luchtmacht doodde hem nadat vanmiddag op Ashdod een salvo raketten werd afgeschoten (een flat van 8 verdiepingen werd getroffen en er vielen 2 lichtgewonden hierbij). Opperbevelhebber Gantz heeft persoonlijk toestemming gegeven voor het uitschakelen van deze grote terrorist die verantwoordelijk is voor de meeste raketaanvallen op Israël. Het dodenaantal bij de Palestijnen staat volgens hun eigen bronnen inmiddels op 58. Daarvan werden er 10 vanochtend gedood. Er zijn ruim 500 Palestijnen gewond geraakt. De extreem linkse Meretz partij heeft een bijeenkomst in Ashdod georganiseerd waarbij ze met bewoners discussieert over het tegengaan van een grondoorlog en voor onderhandelingen o.l.v. Egypte.
 • 14.46 uur: Steeds meer ministers uit Arabische landen en hoge figuren van de Arabische Liga zijn van plan Gaza te bezoeken om hun solidariteit te tonen met het terroristisch bewind in Gaza. Dinsdag zullen ze in het streng islamitisch ministaatje arriveren. Ondertussen gaat het geweld ook aan het begin van de middag door. Palestijnse terroristen blijven lukraak raketten afschieten op Israëlische bevolkingscentra zoals Beer Sheva, Ofakim en Ashdod. Verschillende gebouwen en huizen zijn getroffen. Magen David Adom heeft vanochtend 4 gewonden en 12 mensen in shocktoestand behandeld. Vanochtend heeft de IAF nog de lanceerplaats gebombardeerd waar luttele minuten eerder raketten op Tel Aviv zijn afgeschoten. Opperbevelhebber Gantz heeft vanmiddag het leger opdracht gegeven om het aantal aanvallen op Gaza te verhogen. Bij één van de aanvallen is vanmiddag een huis gebombardeerd waarbij 3 doden vielen. Het is nog niet duidelijk waarom de luchtmacht dit huis bombardeerde. Overigens heeft de IDF de grensovergang bij Kerem Shalom opengesteld zodat hulpgoederen Gaza binnen kunnen komen. President Obama heeft nogmaals aangegeven dat hij Israël volledig steunt in haar beleid zichzelf te verdedigen.
 • 11.23 uur: De afgelopen 3 uur hebben Palestijnse terroristen Israël weer flink bestookt. Opnieuw is Tel Aviv het doelwit van raketaanvallen. Het ging om 2 Fajr-raketten die beide door de Iron Dome werden onderschept. De Iron Dome wist ook 5 raketten te onderscheppen die richting Ashdod, Gan Yavne en Ashkelon werden afgeschoten. Andere plaatsen die de afgelopen 3 uur werden bestookt zijn Sha'ar HaNegev, Be'er Tuvia, en Eshkol. In Sha'ar HaNegev raakte een brandweerman gewond door een mortier. Het Thuisfront Commando heeft aangegeven dat de scholen in Tel Aviv vandaag gewoon open blijven. Dit in tegenstelling tot het zuiden van Israël waar de scholen nog steeds gesloten zijn i.v.m. de raketaanvallen. Vanaf een uur of 9 Israëlische tijd bezoekt opperbevelhebber Gantz verschillende IDF bases. Hij voert er overleg met lokale commandanten en spreekt met soldaten in het veld. Premier Netanjahoe heeft halverwege de ochtend aangegeven dat Israëls offensief gewoon doorgaat en dat de operatie zal worden uitgebreid. Niet duidelijk is of dat een grondoorlog betekent. Verder meldt hij dat hij gisteren met veel wereldleiders gesproken heeft en hen heeft bedankt voor de steun die ze Israël geven. In Egypte is de Moslim Broederschap ondertussen verdeeld over de vraag of ze wel of niet wapensmokkel naar Gaza moeten toestaan.
 • 08.15 uur: Na een betrekkelijk rustige nacht wat betreft Palestijnse raketaanvallen is het schieten weer begonnen. De Negev, de Eshkol regio en Ashkelon zijn beschoten. In Ashkelon is het dak van een gebouw en een voertuig geraakt. Er zijn 2 lichtgewonden gevallen. Ynetnews meldde afgelopen nacht dat Hamas met foutieve informatie kwam door te beweren dat het een Israëlische drone en een gevechtstoestel zou hebben neergeschoten.
(bron: IDF/Jerusalem Post/Ynetnews)

Israël heeft 6de batterij Iron Dome gereed
Volgens commandant Shahar Shohat van de luchtverdediging is de IAF gereed om de 6de batterij Iron Dome in te zetten in de strijd tegen Palestijnse raketten vanuit Gaza. Volgens hem zijn IDF soldaten in staat om de Iron Dome continue te gebruiken zolang als noodzakelijk is. Ook garandeert hij passagiersvliegtuigen die het Israëlische luchtruim binnenkomen veiligheid door op veilige afstand van de vliegtuigen de raketten te onderscheppen
Iron Dome raket bijna op huizen in Ashdod terechtgekomen
Ynetnews meldt dat gisteren een Iron Dome raket, die werd afgeschoten om een Palestijnse raket te onderscheppen, vanwege een technisch mankement bijna op huizen in Ashdod was terechtgekomen. IDF soldaten waren snel ter plekke en wisten de raket te neutraliseren. (bron: Ynetnews)
Pallywood: mediaoorlog van Hamas tegen Israël in volle gang
Een update van een eerder bericht van Honest Reporting over een Palestijnse gewonde man die een paar minuten later in blakende gezondheid rondliep (zie berichtgeving 15 november 2012). Zowel BBC als CNN zonden deze video uit. Ze hebben beiden gereageerd op een klacht van Honest Reporting. Lees verder: (http://goo.gl/gyjqY). (bron: Honest Reporting)
Mogelijk uitstel van de verkiezingen in Israël i.v.m. de oorlog
Afhankelijk van de situatie in Zuid-Israël zal de Knesset mogelijk een vergadering houden om te debatteren over uitstel van de verkiezingen in Israël die voor 22 januari 2013 staan gepland. (bron: Israel National News)
Recente video's van de IDF
Ga voor dagelijkse nieuwe video's van het Israëlische leger naar: (http://goo.gl/DAemR)
Hoe kijkt de Tora (Bijbel) tegen oorlog aan? – een Joodse visie
Wat is de Joodse visie op oorlogsvoering? In de Tora staat duidelijk vermeld dat oorlog nooit verheerlijkt mag worden. Het Joodse volk kent geen heilige oorlogen. Maar het is wel een plicht om oorlog te voeren indien noodzakelijk. Het Bijbelboek Jozua gaat voornamelijk over oorlogsvoering. Voor een bespreking van dit Bijbelboek vanuit Joodse perspectief, klik hier.
Korte analyse: burgerslachtoffers en Israëls militair strategisch belang
De propaganda oorlog tegen Israël is in volle gang. Deze is altijd al aanwezig maar tijdens grotere militaire operaties van de IDF des te meer. Eén van de propaganda technieken die anti-Israël activisten c.q. Jodenhaters gebruiken is door constant de leugen te herhalen dat het Israëlische leger opzettelijk onschuldige burgers doodt. Veel volgers van het conflict trappen met open ogen in deze propaganda leugen. Wie evenwel logisch blijft nadenken en zich niet door anti-Israëlische sentimenten laat meeslepen, zal al snel realiseren dat de IDF geen enkel militair strategisch belang heeft bij het doden van onschuldige burgers. De dure geleide raketten die de IDF afschiet zijn alleen functioneel om terroristen, wapenopslagplaatsen, raketten, e.d. mee uit te schakelen. Een ongewapende burger vormt natuurlijk geen enkele bedreiging voor Israël. Maar een terrorist die zich bezighoudt met het afschieten van raketten wel. Zou Israël een dictatuur zijn geweest dan zou het beschieten van burgers 'zinvol' zijn geweest om angst aan te jagen en om zo de macht in eigen handen te houden. Dat zie je momenteel in Syrië waarbij het Syrische leger enorm veel bloed vergiet onder burgers (waaronder Palestijnen). Ook de Palestijnse terroristen schieten opzettelijk op burgerdoelen in Israël om zo angst in te boezemen onder de Israëlische bevolking. Het afschieten van raketten door Hamas en andere terroristische organisaties dient verder geen enkel militair strategisch belang. Ze kunnen er Israël niet mee van de kaart vegen.
CIDI informatieavond 20 november 20.00 uur-21.30 uur
In verband met Operation Pillar of Defense houdt het Centrum Informatie en Documentatie Israël a.s. dinsdag een informatieavond. Dr. Amichai Magen, senior researcher aan het Internationaal instituut voor Terrotismebestrijding aan het Interdisciplinair Centrum (IDC) te Herzliya zal deze avond een toelichting geven op de huidige situatie in Israël. Reserveren en aanmelden - verplicht - via 070-3646862 of e-mail cidi@cidi.nl
Collectieve Israël Actie (CIA) – Noodcampagne
Op 15 november is de CIA gestart met de noodcampagne ‘’Israël onder vuur. Wat kunt u doen?’’ om Israël te steunen in deze moeilijke tijd. Met de start van deze campagne is € 12.000,- ingezameld voor de renovatie van 1 van de 12 schuilkelders. Uw hulp bij deze renovaties is hard nodig. Maakt u het verschil tussen leven en dood? Ga naar: (http://www.israelactie.nl/Geven/doneren.php). (bron: CIA)
Berichtgeving Nederlandse media over Operation Pillar of Defense
Een overzicht van berichten in de Nederlandse media over Operation Pillar of Defense vanaf gisteravond:
 • NOS - Reizen naar Israël gaan door (http://goo.gl/7zeyN)
 • NRC - Nederland: deëscalatie conflict Israël – Gaza van allergrootste belang (http://goo.gl/xDqJ2)
 • Telegraaf - Hackers beginnen oorlog tegen Israël (http://goo.gl/ErMB3)
 • NRC - Geweld Israël en Gaza houdt aan – Israëlische functionaris in Kaïro (http://goo.gl/f8E1w)
 • Nederlands Dagblad - Israël in Egypte voor overleg Gaza (http://goo.gl/FMYdq)
 • NOS - 'Media Gaza verlengstuk terreur' (http://goo.gl/cJUVO)
 • Elsevier - Obama: Israël heeft het recht zichzelf te verdedigen (http://goo.gl/xhTMy)
 • BN De Stem - Groot-Brittannië waarschuwt Israël (http://goo.gl/9LCrz)
 • Trouw - Geweld van Israël én Hamas is disproportioneel (http://goo.gl/EzAKo)
 • NRC - Rakettenregen in Israël en Gaza gaat onverminderd door (http://goo.gl/uhtV5)
 • NOS - 'Grondoorlog kost Israël steun' (http://goo.gl/VJ27O)
 • TOTAAL TV - BBC biedt excuses aan voor uitspraak over Gaza (http://goo.gl/tFrXG)
 • NOS – Israël beschiet Gaza vanaf zee (http://goo.gl/UvB2m)
 • RTL – Israël bereid tot bestand, maar raketten blijven gaan (http://goo.gl/lGGsx)
 • NRC – Topoverleg in Kairo – ‘Indicaties voor een bestand’ (http://goo.gl/SOXGZ)
 • NOS – Israël bereid tot staakt-het-vuren (http://goo.gl/hjA8d)
 • Volkskrant – Israël rekent op de Iron Dome: hoe werkt het? (http://goo.gl/zvmDV)
 • NOS - Al jarenlang spanningen tussen Israël en Gaza (video) (http://goo.gl/yIQF6)
 • NOS - Geweld Gaza trekt ook toeristen met verrekijkers (video) (http://goo.gl/f6oYm)
 • Algemeen Dagblad - 'Bijna 500 raketten in Israël terechtgekomen' (http://goo.gl/M2Qof)

Shabbat (zaterdag) 17 november 2012: IAF bombardeert overheidsgebouwen van Hamas

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)

Berichtgeving vindt na het einde van de Shabbat plaats vanaf ongeveer 18.30 uur.

Overzicht gebeurtenissen tijdens Operation Pillar of Defense
overzicht van vandaag 00.00 uur – 18.00 uur:
-Zoals de IDF gisteravond al aankondigde zou het vannacht in Gaza heel onrustig zijn. Dat is ook gebeurd. Verder zijn in de loop van de dag de vele beschietingen over en weer doorgegaan. Op de website van de IDF staat dat om ongeveer 6 uur in de morgen Israëlische tijd de IDF 85 doelen in Gaza heeft bestookt vanaf middernacht. Het ging vooral om raket lanceer plekken. Om 9 uur Israëlische tijd meldde het Israëlische leger dat een aantal overheidsgebouwen van Hamas zijn gebombardeerd. Het betrof de hoofdkwartieren van premier Haniya, het gebouw van het ministerie van binnenlandse zaken van Hamas, en het gebouw van de Hamas politie. In het noorden van Gaza is een trainingsfaciliteit voor terroristen geraakt. Ook zijn tunnels, wapenopslagplaatsen en nog meer raket lanceer plaatsen gebombardeerd. De IDF meldt op haar site dat Gaza een vooruitgeschoven basis is van Iran. De woordvoerder van de IDF bericht verder dat inmiddels 200 doelen zijn getroffen sinds afgelopen nacht. De Palestijnse raketaanvallen zijn drastisch verminderd en het leger bereidt zich voor op een mogelijke grondoorlog. Om half 11 Israëlische tijd kwam het bericht dat 3 IDF soldaten lichtgewond zijn geraakt bij een raketaanval op Israël. Verder heeft de IDF opnieuw pamfletten boven Gaza uitgestrooid met de mededeling dat burgers uit de buurt van terroristen moeten blijven. Op die manier tracht de IDF te voorkomen dat er veel burgerslachtoffers gaan vallen. Daarnaast voert de IDF precisie bombardementen uit. Dit in tegenstelling tot de terroristen in Gaza die opzettelijk hun raketten richten op burgerdoelen in Israël.
-Volgens Ynetnews zijn Palestijnse terroristen wel door blijven gaan met het afschieten van raketten maar zijn er tot vanochtend geen gewonden gevallen aan Israëlische zijde en was er ook nauwelijks schade. Verder meldt deze Israëlische website ook nog dat het huis van Ibrahim Salah van Hamas door een voltreffer is geraakt. De IAF heeft honderden tunnels in het zuiden vernietigd. Ook meldt Ynetnews dat de Israëlische luchtmacht 5 transformatorhuisjes heeft kapot geschoten zodat 400.000 Palestijnen voorlopig zonder stroom zitten. Om 9 uur vanochtend Israëlische tijd zijn in totaal 30 Palestijnen en 3 Israëlische burgers omgekomen sinds het begin van de operatie. De raketten die Hamas/Islamitische Jihad gisteren op Israël en Tel Aviv afschoten komen uit Iran en Libië. Volgens de IDF bezitten de terroristen ook nog een klein aantal geleide raketten die nog niet zijn gebruikt. Minister Lieberman suggereerde gisteren om een aantal Hamas leiders om te brengen. Dat meldt althans Ynetnews. In de Jerusalem Post wordt dit tegengesproken. Ook heeft de regering gisteren 75.000 reservisten opgeroepen.
-De Jerusalem Post meldt aan het begin van de middag dat de IAF 11 Hamas terroristen heeft gedood de afgelopen nacht. Beer Sheva is vanochtend nog getroffen door een Grad raket. Hierbij zijn geen gewonden gevallen. Die waren er in het begin van de middag wel in Ashdod toen de stad getroffen werd door 3 Palestijnse raketten. Ondertussen maken Israëlische politieke partijen duidelijk wat ze van een eventuele grond operatie vinden. De extreem linkse partij Meretz beweert dat een grondoorlog de zaak alleen maar verder zal doen escaleren. Yair Lapid van de nieuwe Yesh Atied partij prijst de regering voor haar beheerste optreden. Er zal wel een strategie gevonden moeten worden om Gaza niet opnieuw te 'bezetten'. Shelly Yacimovich van de linkse Arbeid steunt ook de Gaza operatie en zegt dat het door moet gaan totdat de raketaanvallen vanuit Gaza stoppen. Ze vindt dat er een balans gevonden moet worden tussen het bereiken van doeleinden van de operatie en het behouden van internationale steun. Ynetnews meldt aan het begin van de middag dat Israël diplomaten over de hele wereld bericht heeft dat een uitbreiding van de operatie aanstaande is.
-De hele middag zijn vanuit Gaza raketten op Israël afgevuurd. Beer Sheva en Ashkelon werden regelmatig beschoten. De Iron Dome wist tamelijk veel raketten te onderscheppen. Ook Tel Aviv is opnieuw beschoten. Zoals we al eerder meldden (zie bericht hieronder) heeft de IDF daar sinds vanochtend de Iron Dome geplaatst en wist deze de raket te onderscheppen. Halverwege de middag, zo meldt de IDF website, hebben Palestijnen in totaal 410 raketten op Israël afgevuurd. De opperbevelhebber van de IDF, Benny Gantz, heeft aan het begin van de middag het leger opdracht gegeven om meer aanvallen op Gaza uit te voeren. De kans wordt steeds groter dat een grondoorlog aanstaande is. Bij de grondtroepen zal de Israëlische genie een belangrijke rol gaan spelen in het onschadelijk maken van ondergrondse explosieven die door Hamas zijn aangelegd in Gaza. Ook wapenopslagplaatsen zal de genie onschadelijk moeten gaan maken. De IDF zal in volle kracht Gaza binnenstormen. Het heeft zich voorbereidt op onverwachte zaken zoals ondergrondse tunnels van waaruit terroristen zullen opereren. Ondertussen is de Israëlische luchtmacht volop actief en heeft eerder vanochtend Mohammed Kaleb, een belangrijke Hamas terrorist, uitgeschakeld. En op het eind van de middag werd nog een belangrijke Hamas leider, die betrokken was bij de organisatie van de smokkel tunnels, getroffen. Verder bericht de IDF een grote Hamas basis in het zuiden van Gaza te hebben getroffen. Verder werden vele tunnels, raket lanceer plekken en terreurcellen gebombardeerd. In totaal zijn vandaag (tot einde van de middag) aan Israëlische zijde 5 burgers en 4 soldaten gewond geraakt.

Update:
 • 23. 01 uur: Hamas komt met een video in het Hebreeuws waarin ze zelfmoordaanslagen in Israël aankondigt (http://goo.gl/7RwRi). De World Health Organization (WHO) zegt dat Gaza een tekort heeft aan medicijnen en andere spullen om de gewonden te behandelen. Ze vraagt donors om 10 miljoen dollar. Volgens Palestijnse bronnen zouden tot op heden 43 Palestijnen zijn gedood (waarvan de helft burgers en 8 kinderen). In Tel Aviv hebben zo'n 100 mensen gedemonstreerd tegen de IDF operatie in Gaza. Opnieuw hebben Palestijnen vanavond raketten afgeschoten, o.a. op Ofakim en Sha'ar Hanegev. De Iron Dome heeft een aantal van deze raketten onderschept (in totaal nu 267). Maj. Gen. Tal Russo, hoofd van het Zuidelijke Commando heeft de media vanavond te woord gestaan en gezegd dat de IDF reeds veel wapenopslagplaatsen vernietigd heeft maar dat de operatie nog niet voorbij is. Veel wapens liggen in woonhuizen opgeslagen. President Morsi van Egypte beweert dat er signalen zijn die wijzen op een staakt-het-vuren. Israël ontkent dit. Hamas zegt dat Israël niet serieus is om een bestand te bereiken.
 • 19.57 uur: De Jerusalem Post meldt dat Israëlische aandelen op de beurs in New York zijn gekelderd na de Palestijnse raketaanvallen op Tel Aviv en Jerusalem afgelopen vrijdag en vanwege de ophanden zijnde grondoorlog in Gaza. De IDF meldt dat Palestijnse terroristen sinds het begin van de operatie 737 raketten hebben afgevuurd op Israël. Hiervan heeft de Iron Dome er 245 weten te onderscheppen terwijl 492 wel op de grond neerkwamen in Israël. De meest recente Palestijnse aanvallen zijn uitgevoerd op Ashdod (onderschept door de Iron Dome) en Ashkelon. De IDF heeft zelf 931 aanvallen uitgevoerd tot aan het begin van de avond. De IDF zal morgenochtend de grensovergang Kerem Shalom openen om hulpgoederen Gaza binnen te laten ondanks de terreuraanvallen van de Hamas en de andere Palestijnse terreurgroepen op Israël. Hamas heeft overigens Egypte verzocht om te blokkade van Gaza in het zuiden op te heffen en Egypte ook verzocht om aan Israël te vragen de liquidaties van haar leiders te stoppen. In ruil daarvoor zou Hamas een bestand aanbieden. De Joodse rabbijn Ovadiah Yosef en opperrabbijn Shlomo Amar hebben Joden opgeroepen om morgenmiddag naar de Westelijke Muur te komen voor een massa gebed. Op diplomatiek vlak heeft premier Netanjahoe gesprekken gevoerd met wereldleiders zoals Angela Merkel uit Duitsland en de Italiaanse, Griekse en Tsjechische premier. De Arabische Liga heeft aangegeven dat de Israëlische agressie niet onbeantwoord zal blijven.
(bron: IDF/Jerusalem Post/Ynetnews)
Vijfde batterij Iron Dome opgesteld bij Tel Aviv
Vanwege de serieuze dreiging van Palestijnse raketaanvallen op Tel Aviv (de stad is al een aantal keer beschoten) heeft de IDF vanochtend besloten om de vijfde batterij Iron Dome bij Tel Aviv op te stellen. Dit is de meest geavanceerde batterij van de IDF. Het leger is overigens tevreden met de Iron Dome die sinds het begin van de oorlog ongeveer 200 raketten wist te onderscheppen. Eind van de middag kon de nieuwe batterij al haar werk doen door twee Iraanse Fajr raketten vanuit Gaza richting Tel Aviv te onderscheppen. (bron: Ynetnews)
Opinie Etsel: het internationaal 'recht' en de terreur tegen Gods volk
Net zoals premier Jitschak Rabin de fout beging door op advies/verzoek van de 'vredelievende' internationale gemeenschap vredesonderhandelingen met de Palestijnen te beginnen en die als blijk van 'dank' daarvoor honderden Israëliërs op gruwelijke wijze ombrachten met zelfmoordaanslagen, zo heeft premier Ariel Sharon (die overigens nog steeds in coma ligt) de fout gemaakt Israël uit Gaza terug te trekken. Palestijnen hebben dankbaar gebruikt gemaakt van die fout van de regering Sharon door de Joodse staat de afgelopen 7 jaar op meer dan 12.000 raketten en mortieren te 'trakteren'. Ongetwijfeld zullen Rabin en Sharon oprecht gemeend hebben dat er vrede voor Israël moet komen, maar zij kozen hierbij de verkeerde richting. In plaats van de weg van de Tora te bewandelen (waarin Gods richtlijnen staan staan hoe echte vrede te bereiken) gingen ze dansen naar de pijpen van de internationale gemeenschap die precies denkt te weten op welke wijze het internationaal 'recht' het best toegepast kan worden op het Joodse volk. De niet-Joodse wereld, die eeuwenlang het Joodse volk vervolgd heeft en geprobeerd heeft alle Joden uit te roeien op basis van hun zelfverzonnen rechtsregels, probeert zich opnieuw te ontpoppen als rechtvaardige 'vredestichter' met een enorme kennis van internationale 'recht'. Met dit internationaal 'recht' -dat de internationale gemeenschap overigens zelf al sinds mensenheugenis aan haar laars lapt door bloedige veroveringen, kolonisaties, vervolgingen, onderdrukkingen, moordpartijen, grote (wereld)oorlogen, etc.- wordt het Joodse volk vrede aangeboden mits ze verdwijnt uit Gaza (wat al gebeurd is), Oost-Jeruzalem, Judea en Samaria. Hier moet namelijk ruimte komen voor een Palestijnse terreurstaat. De internationale gemeenschap geniet ondertussen al 7 jaar lang van het Palestijnse terreurstaatje Gaza van waaruit dagelijks raketten worden afgeschoten op Joden en dringt er daarom continue bij Israël op aan om ook zeer snel Judea en Samaria en Oost-Jeruzalem af te staan zodat er een nieuwe terreurstaat gevestigd kan worden en ook van daaruit raketten afgeschoten kunnen worden op de Joodse staat. Tevens stelt de internationale gemeenschap dat miljoenen Palestijnse vluchtelingen -op grond van datzelfde internationaal recht- moeten terugkeren naar hun oude woonplaatsen in Israël zodat zelfs van binnenuit de Joodse staat geterroriseerd kan worden. En zodra de Joodse staat eenmaal ontmanteld is kan de internationale gemeenschap zichzelf weer eens flink op de borst slaan en genieten van haar 'rechtvaardige strijd' tegen het Joodse volk zoals ze dat al eeuwen doet. Met dank aan mr. Dries van Agt, mr. Hans van den Broek, professor mr. Paul de Waart en al die andere 'topjuristen' die zoveel verstand denken te hebben van internationaal 'recht'. Wat zullen ze weer juichen en trots zijn als ze Gods volk opnieuw een loer hebben gedraaid met hun juridisch steekspel. Gelukkig weet het Joodse volk dat alleen God bepaalt wat echt recht is en zullen de vijanden van Israël straks met grote schaamte hun fouten erkennen en inzien dat zij totaal geen kennis hebben van recht en vrede zoals God dit wil.
Recente video's van de IDF
Ga voor dagelijkse nieuwe video's van het Israëlische leger naar: (http://goo.gl/DAemR)
Berichtgeving Nederlandse media over Operation Pillar of Defense
Een overzicht van berichten in de Nederlandse media over Operation Pillar of Defense vanaf gisteravond:
 • Volkskrant - KNVB houdt situatie Israël scherp in de gaten (http://goo.gl/jDBsA)
 • De Stentor - Kim Kardashian heeft spijt van Israël-tweets (http://goo.gl/oe55S)
 • NRC - ‘Israel under attack’. De krachtige propaganda van het Israëlische leger (http://goo.gl/r1aHj)
 • NOS - Bombardementen Gazastrook houden aan (video) (http://goo.gl/5iSzK)
 • Twittermania - Twitteroorlog Israël en Hamas: vrijheid van meningsuiting of geweld? (http://goo.gl/u1tcs)
 • NOS - Israëlisch raketafweersysteem onderschept raket uit Gaza (video) (http://goo.gl/cGvwG)
 • Elsevier - Leger Israël neemt hoofdkwartier Hamas onder vuur (http://goo.gl/yxFGt)
 • Volkskrant - Israël zal moeten wennen aan nieuwe rol van Egypte (http://goo.gl/XJOvp)
 • Trouw - Israël-protest op de Dam verloopt rustig (http://goo.gl/vThw8)
 • Algemeen Dagblad - Arabische Liga: steun Egyptische inspanningen staakt-het-vuren (http://goo.gl/JgqPt)
 • Volkskrant – Israël voert luchtaanvallen op Gaza op (http://goo.gl/WAH3y)
 • NOS – Israël verhevigt aanvallen op Gaza (http://goo.gl/qObfM)
 • RTL – Israël valt hoofdkwartier Hamas in Gaza aan (http://goo.gl/UQs9i)
 • NOS – Defensieminister Barak belt Panetta (http://goo.gl/BM4vN)
 • RTL – Leger Israël: niet twitteren over raketten (http://goo.gl/lsbX0)
 • Elsevier – Israël roept 75.000 reservisten op vanwege Gaza (http://goo.gl/kjvHR)
 • Parool – Hoofdkwartier Hamas gebombardeerd, drie Israëliërs gewond door raket (http://goo.gl/edSPk)
 • Parool – Waarom bouwen we geen Palmeiland voor de Palestijnen? (http://goo.gl/4XCYe)
 • NRC – Israël voert aantal aanvallen op doelen in Gaza op (http://goo.gl/A3z51)
 • De Stentor – Een cynische en zieke oorlog (http://goo.gl/599oG)
 • Trouw – Kabinet Israël stemt in met oproepen 75.000 reservisten (http://goo.gl/HSBIj)
 • NRC – Israël wil 75.000 reservisten mobiliseren – sluit wegen Gaza (http://goo.gl/3PnPL)
 • NOS – 'VS moet het voortouw nemen in conflict Israël' (http://goo.gl/BGWoX)
 • NOS – De raketten van Hamas (http://goo.gl/hn76n)
 • Telegraaf – Massale mobilisatie Israël (http://goo.gl/f0Byx)
 • NRC – Hamas schiet raket richting Jeruzalem – ‘grondinvasie komt dichterbij’ (http://goo.gl/smBKW)
 • NU.nl – 'Grondoorlog van Israël in Gaza niet waarschijnlijk' (http://goo.gl/aLCF0)
 • NOS – Timmermans: situatie in Israël is zorgelijk (http://goo.gl/LQmY3)

16 november 2012: Israël heeft veel aanvallen uitgevoerd vannacht - Tel Aviv en Jeruzalem beschoten

Overzicht gebeurtenissen tijdens Operation Pillar of Defense
Hoewel nog een slag om de arm moet worden gehouden lijkt het erop dat Palestijnse terroristen steeds minder goed in staat zijn om raketten op Israël af te vuren. Afgelopen nacht werden veel minder raketten op Israël afgevuurd. Mogelijk had dit te maken met de vele aanvallen die de Israëlische luchtmacht uitvoerde. De IAF heeft zo'n 150 raket lanceer plekken gebombardeerd. Ook werd het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Hamas en het huis van Muhammad Sinwar, die betrokken was bij de gijzeling van de Israëlische soldaat Gilad Shalit, gebombardeerd. Er zijn 3 doden gevallen aan Palestijnse zijde. Maar vanochtend kwamen de Palestijnse terroristen opnieuw in actie en schoten verschillende raket salvo's af. Zo werden o.a. woongebieden in Ashkelon en de Sha'ar Hanegev regio getroffen. De IDF heeft aangegeven dat tot het begin van deze ochtend in totaal zo'n 500 aanvallen op Gaza zijn uitgevoerd. De Iron Dome heeft in totaal 130 raketten onderschept. Gisteravond zij infanterie brigades en tanks richting Gaza gestuurd. Ook zijn al eerder 30.000 reservisten opgeroepen. Vandaag komt een hoge delegatie uit Egypte in Gaza aan om met Hamas te praten over beëindiging van het geweld. In deze delegatie zit de Egyptische premier Hesham Kandil. Israël heeft aangegeven Gaza niet te zullen bombarderen tijdens het bezoek, tenzij Palestijnen doorgaan met het afschieten van raketten.

Update:
 • 16.02 uur: Palestijnse raket (M-75 - een verbeterde Kassam raket) op Jeruzalem afgeschoten. De raket is in het noorden van Jeruzalem terechtgekomen. Er zijn geen gewonden gevallen en er is geen schade voor zover bekend. Verder zijn vanmiddag raketten afgeschoten op Beersheba, Kiyat Gat, Kiryat Malachi, Ofakim, Eshkol en Bnei Shimon De Islamitische Jihad heeft gedreigd om raketten richting het noorden van Tel Aviv af te schieten indien de IDF een grond operatie begint. Ondertussen houden de belangrijkste ministers en de legertop van Israël overleg welke stappen nu verder te gaan ondernemen. Halverwege de middag berichtte de IDF dat Palestijnse terroristen 510 raketten tot op heden hebben afgevuurd. Hiervan kwamen 26 in bewoond gebied terecht.
 • 13.57 uur: Opnieuw zijn twee raketten op de metropool Tel Aviv afgeschoten. Bewoners zeggen explosies gehoord te hebben. Maar de IDF bericht dat er geen inslagen zijn geweest. Na de aanval op Tel Aviv heeft de IAF 12 aanvallen op Gaza uitgevoerd binnen 10 minuten tijd. Sinds vanochtend hebben Palestijnse terroristen ongeveer 70 raketten op Israël afgevuurd. Dit brengt het totaal aantal Palestijnse raketaanvallen op 350. De IDF heeft ruim 500 aanvallen uitgevoerd. Dat is iets meer dan begin van de ochtend. Dat komt omdat Israël een gevechtspauze had ingelast vanwege het bezoek van de Egyptische premier aan Gaza. Dat bezoek heeft overigens niet tot een bestand geleid. Dat had Egypte ook al van tevoren aangekondigd. Het ging vooral om een steunbetuiging aan de Palestijnen in Gaza die dat zo hebben opgevat door Israël blijvend te beschieten tijdens de eenzijdige gevechtspauze van Israël. Het lijkt er alleen maar op dat Egypte de rol van bemiddelaar uit het verleden opzij heeft gezet en steeds meer anti-Israël wordt. Dat belooft niet veel goed voor de toekomst van het vredesverdrag tussen Israël en Egypte.Toch meldt een Palestijnse functionaris dat Egypte wel aan het onderzoeken is hoe een bestand te kunnen bewerkstelligen.
 • 11.28 uur: Palestijnse terroristen blijven raketten afvuren ondanks dat Israël had aangegeven om een gevechtspauze in te lassen tijdens het bezoek van de Egyptische president Kandil. De IDF website meldt om 10.55 uur Israëlische tijd dat Palestijnen de afgelopen twee uur tijdens het bezoek van Kandil aan Gaza meer dan 50 raketten hebben afgeschoten. Er worden geen aanvallen van de IDF gemeld. Het Iron Dome raketschild heeft 2 raketten richting Sderot onderschept en al eerder 4 raketten richting Ashdod. Zondag komt overigens een 5de batterij Iron Dome beschikbaar. In Eshkol zijn twee raketten neergekomen. Ondertussen heeft de militaire vleugel van Hamas de verantwoordelijkheid opgeëist voor een antitankraket aanval op een Israëlische jeep. De jeep is geheel vernietigd, maar de burgers die erin zaten slaagden erin te ontsnappen. De IDF ontkent een bericht van Palestijnen dat de IAF een luchtaanval heeft uitgevoerd op het noorden van Gaza waarbij 2 doden en 7 gewonden zouden zijn gevallen. In Teheran zijn duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen "Zionistische misdaden in Gaza." Ze roepen "Dood aan Israël" en "Dood aan Amerika".
 • 09.32 uur: Inmiddels is de Egyptische premier in Gaza gearriveerd en heeft hij een ontmoeting met premier Haniyeh van Hamas gehad. Hij zal ook naar een ziekenhuis gaan om de gewonden Palestijnen te bezoeken. Volgens Palestijnse bronnen heeftt de IAF het huis van Mahmad Abu Shamala, de commandant van de Izzadin al-Qassam Brigades (de militaire vleugel van Hamas) gebombardeerd. Verder hebben Palestijnse terroristen 15 raketten op de Eshkol regio afgevuurd en 2 raketten zijn geëxplodeerd in Kiriat Gat. De Iron Dome heeft vanochtend 5 raketten richting Ahskelon onderschept. Later werd een raket onderschept richting Hof Ashkelon.
(bron: Jerusalem Post/Ynetnews/IDF)
Egyptische premier Hesham Kandil voor 3 uur in Gaza
Premier Netanjahoe heeft beloofd een gevechtspauze in te lassen tijdens het 3 uur durende bezoek van de Egyptische premier Hesham Kandil aan Gaza. De gevechtspauze geldt alleen indien Palestijnse terroristen geen raketten op Israël afvuurt. Volgens een Egyptische functionaris is het bezoek bedoeld om Hamas te steunen. Er zijn geen berichten bekend dat Egypte wil bemiddelen om een bestand te bewerkstelligen. De Egyptische president Morsi heeft al eerder de Israëlische operatie “onacceptabel” genoemd. Zie verder bij update (hier boven). (bron: Ynetnews)
High Commissioner for Human Rights zwijgt over Palestijns geweld
De High Commissioner for Human Rights, die altijd zo snel Israël veroordeelt over het schenden van mensenrechten, blijft opvallend stil. Palestijnse terroristen hebben al ruim 200 raketten op Israël afgeschoten inclusief een aantal op grote steden zoals Tel Aviv, Rishon LeZion, Beer Sheva, Ashkelon en Ashdod waar veel mensen wonen. Maar de UNHCR, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, heeft tot op heden nog niets van zich laten horen. (bron: Ministerie van BuZa Israël)
Oud premier Dries van Agt zwijgt tot op heden over Palestijnse raketaanvallen
Terwijl Israël overspoeld wordt door Palestijnse raketaanvallen op o.a. grote steden met veel inwoners, heeft oud premier Dries van Agt -op zijn website althans- nog niet gereageerd op dit grote onrecht (misschien al wel ergens in de media wat ons nog niet bekend is). Zijn laatste column op zijn website dateert van 9 november 2012 waarin hij tracht om zijn speech die hij op 8 november 2012 in Groesbeek hield goed te praten (http://goo.gl/hQfxQ), wat hem niet lukt omdat hij nog steeds van mening is dat er -volgens het internationaal recht- geen Joden mogen wonen in Judea en Samaria, en Oost-Jeruzalem (net zoals vroeger in Europa bepaald werd waar Joden (tijdelijk) wel of niet mochten wonen. Ook toen werd gesproken over 'recht'). Dries van Agt blijft dus even antisemitisch als hij al jaren is. Mogelijk dat Van Agt de komende dagen alsnog met een column komt maar de kans zal groot zijn dat hij dan Israël in woord en geschrift gaat aanvallen. Waarschijnlijk wacht hij de Israëlische grond operatie af in de hoop dat Israël een aantal fouten maakt waardoor meer burgerslachtoffers zullen gaan vallen. In dat geval lijkt voor Van Agt de tijd rijp te zijn om opnieuw flink naar Israël te gaan uithalen. (bron: website Dries van Agt)
Berichtgeving Nederlandse media over Operation Pillar of Defense
Een overzicht van berichten in de Nederlandse media over Operation Pillar of Defense vanaf gisteravond laat:
 • NOS - Raket komt neer bij Jeruzalem (http://goo.gl/vBiyS)
 • NOS - Premier Egypte valt uit tegen Israël (http://goo.gl/L9774)
 • Algemeen Dagblad - Premier Egypte verlaat Gazastrook na geschonden wapenstilstand (http://goo.gl/g6xcK)
 • NRC - Israël bombardeerde ook vannacht de Gazastrook (http://goo.gl/1FdzO)
 • NOS - Israël roept 16.000 reservisten op (http://goo.gl/DHgVC)
 • Metronieuws - Israël schort offensief paar uur op (http://goo.gl/Pg59c)
 • NOS - Raketten uit Gaza ondanks pauze (http://goo.gl/QF3ma)
 • Parool - Premier Egypte verlaat Gazastrook na geschonden wapenstilstand (http://goo.gl/f4ool)
 • Volkskrant - Na vier jaar 'rust' hangt er een nieuwe Gaza-oorlog in de lucht (http://goo.gl/ZqYcB)
 • Trouw - Escalatie biedt geen oplossing (http://goo.gl/NoKbS)
 • Volkskrant – Israël zet aanval op doelen in Gaza voort (http://goo.gl/rRx6q)
 • Algemeen Dagblad – 'Vijandigheden gaan door' tijdens bezoek premier Egypte (http://goo.gl/RkBaQ)
 • NOS – Bombardementen Gaza houden aan (http://goo.gl/khlH1)
 • RTL – Heel onrustige nacht in Gaza; grondoorlog dreigt (http://goo.gl/dLptl)
 • Trouw – Anonymous begint online kruistocht tegen Israël (http://goo.gl/R1Qbp)
Help Israël beschermen
Zaka is in 1995 opgericht. Het is een organisatie die zich bezighoudt met het redden van levens in Israël. Ook tijdens de oorlog in het zuiden van Israël is Zaka actief. U kunt een financiële bijdrage leveren zodat Zaka beter haar werk kan doen. Ga naar: (http://goo.gl/QVCzO). (bron: Zaka)

15 november 2012: De Veiligheidsraad neemt geen actie om geweld te stoppen - wel oproep tot beëindiging geweld - Tel Aviv beschoten

Veiligheidsraad in spoedzitting bijeen
Zo traag als de Veiligheidsraad bijeenkwam om de burgeroorlog in Syrië te bespreken (op 21 april 2012 werd resolutie 2043 aangenomen terwijl de burgeroorlog al in 2011 begonnen was), zo snel komt de Veiligheidsraad bijeen om een Israëlische militaire campagne te bespreken. Weliswaar leidde dit niet tot een veroordeling tegen Israël maar het zegt toch veel over de VN. De Indiase Ambassadeur Hardeep Singh Puri, die deze maand voorzitter is van de 15 naties tellende Veiligheidsraad, zei dat alleen een spoedzitting is gehouden en andere procedurele details. Verder riep hij op het geweld te beëindigen. Eerder had VN-baas Ban Ki-moon dit ook al gezegd. (bron: Jerusalem Post)
Overzicht gebeurtenissen tijdens Operation Pillar of Defense
Sinds gisteravond laat is de strijd tussen de IDF en Palestijnse terroristen volop doorgegaan. Hier volgt een overzicht vanaf ongeveer elf uur gisteravond. De VS heeft de raketaanvallen van Palestijnse terroristen sterk veroordeeld. Premier Netanjahoe bedankt president Obama voor zijn steun. Gisteren werden in totaal 10 Palestijnen gedood door de Israëlische acties, inclusief een baby van 11 maanden en een zwangere vrouw (tweeling), zo melden Palestijnse paramedici. Vannacht is er nog een dode bijgekomen. Ongeveer 100 Palestijnen zijn gewond geraakt bij de Israëlische luchtaanvallen. Aan Israëlische zijde zijn tot nu toe 13 gewonden gevallen. Het gaat om licht verwondingen (4 mensen) en shocktoestand (9 mensen). In totaal zijn woensdag meer dan 83 raketten op Israël afgevuurd. Vanochtend vroeg staat de teller op 95. Vannacht is vooral Beer Sheva het doelwit van Palestijnse raketaanvallen. De Iron Dome heeft in totaal tot nu toe 30 raketten weten te onderscheppen. De IDF meldde halverwege de nacht zo'n 100 doelen in Gaza te hebben getroffen. De scholen in het zuiden van Israël zijn vandaag gesloten. Minister van defensie Barak zegt dat de operatie voorlopig nog niet ten einde is. De IDF heeft Palestijnse terroristen geadviseerd om vooral ondergronds te blijven willen ze niet gedood worden. Niet alleen de luchtmacht heeft aanvallen uitgevoerd, ook de Israëlische marine is voor de kust van Gaza actief met beschietingen. Vanochtend vroeg heeft de IAF boven Gaza folders uitgestrooid en de burgers opgeroepen om uit de buurt van de terroristen te blijven. De Arabische landen hebben de militaire operatie van Israël ondertussen al veroordeeld, terwijl de VS Hamas oproept de raketaanvallen op Israël te staken.

Update:
 • 22.23 uur: IAF heeft nu in totaal 310 doelen beschoten. Er zijn 120 raketten door de Iron Dome onderschept. Minister van het Thuisfront Avi Dichter zegt dat de komende nacht een gewelddadige nacht zal worden en hij adviseert de burgers alert te zijn en de instructies van de IDF op te volgen. Israël bereidt een grond operatie voor. Het Witte Huis dringt erbij Turkije en Egypte op aan om Hamas onder druk te zetten om het geweld stop te zetten.
 • 20.55 uur: Volgens de woordvoerder van de IDF heeft de Israëlische luchtmacht in een uur tijd zo'n 70 doelen in Gaza bestookt. Het ging om ondergrondse plekken waar middellangeafstandsraketten lagen opgeslagen. In Beer Sheva is een Palestijnse raket in de tuin van een huis terechtgekomen. Eén slachtoffer raakte in shocktoestand.
 • 19.29 uur: De Jerusalem Post meldt dat de IAF bijna 250 doelen in Gaza gebombardeerd heeft. Palestijnse terroristen hebben 274 raketten afgevuurd tot op heden. De IDF heeft 30.000 reservisten opgeroepen. Er zijn 14 Palestijnen vanuit Gaza Israël binnengelaten om medische verzorging te krijgen.
 • 18.54 uur: Voor het eerst zijn twee Palestijnse raketten in een open gebied van Metropool Tel Aviv terechtgekomen. De raketten kwam om ongeveer 17.45 uur Israëlische tijd neer in de metropool. Er zijn geen gewonden gevallen en er is geen schade. De woordvoerder van de IDF meldt dat er geen explosies zijn geweest (de Jerusalem Post meldt wel knallen). De Islamitische Jihad heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval. Het gaat om Fajr raketten. Het is voor het eerste sinds 21 jaar dat in Tel Aviv het luchtalarm afging. Dat gebeurde toen tijdens de Eerste Golfoorlog in 1991. Ook Beer Sheva wordt geteisterd door raketaanvallen. Eerder vanmiddag zijn drie soldaten gewond geraakt toen een mortier in de Eshkol regio neerkwam.
 • 16.48 uur: Eerste Palestijnse raket neergekomen ten zuiden van Tel Aviv net buiten Rishon Lezion (een grote stad met meer dan 200.000 inwoners - in 2009: 228.000 inwoners). Sinds het begin van de operatie heeft de Iron Dome meer dan 80 raketten weten te onderscheppen. Volgens de woordvoerder van de IDF doen alle Palestijnse terroristische organisaties mee in de strijd tegen Israël. Hamas probeert hierbij leiding te geven. Inmiddels melden Palestijnen dat er 15 doden zijn gevallen in Gaza.
 • 14.51 uur: De Palestijnse terroristen en de IDF hebben ongeveer hetzelfde aantal aanvallen uitgevoerd tot nu toe. De Jerusalem Post meldt om 15.20 uur Israëlische tijd dat het in beide gevallen gaat om zo'n 200 aanvallen.
 • 13.55 uur: Van Palestijnse zijde wordt bericht dat er in totaal 13 doden en 120 gewonden zijn gevallen (tot aan begin van de middag). De IDF heeft inmiddels meer dan 200 doelen in Gaza aangevallen (tot aan begin van de middag). Palestijnse raketbeschietingen gaan onverminderd door. Doelwitten zijn o.a Kiriat Gat, Eshkol, Negev, Ashkelon, De Iron Dome heeft meer dan 50 raketten onderschept (tot aan het begin van de middag). In Egypte wordt gedemonstreerd door honderden aanhangers van de Moslim Broederschap. Ze roepen Egypte op om Tel Aviv te bombarderen.
 • 11.26 uur: Volgens de Jerusalem Post zijn in de laatste 24 uur aan Israëlische zijde 70 gewonden gevallen (naast de 3 eerder gemelde doden).
 • 10.55 uur: In Gaza zijn tienduizenden Palestijnen aanwezig bij de begrafenis van top terrorist van de Hamas, Ahmed Jabari, die gisteren door Israël werd gedood bij een luchtaanval. Verder blijven Palestijnse terroristen raketten op Israël afvuren. Kiryat Malachi, Ashdod, Ashkelon en de Eshkol regio worden vooral beschoten. De Israëlische luchtmacht voert op haar beurt constant aanvallen uit op Gaza. Om 11.10 uur Israëlische tijd berichtte de IDF sinds het begin van de operatie 156 doelen te hebben aangevallen. Doel van de aanvallen zijn om raketaanvallen te voorkomen.
 • 09.16 uur: Palestijnse terroristen schieten raketten af met een bereik van 75 kilometer. Explosies zijn gehoord in de buurt van Dimona waar ook Israëls kernreactor staat.
 • 09.06 uur: 3 doden en 2 gewonden in Kiryat Malachi door een Palestijnse raket die in flat van vier verdiepingen trof. Ook zijn een huis in Ashdod en een school in Ofakim getroffen.
(bron: Jerusalem Post/Ynetnews/IDF)
Minister Timmermans wijst Hamas als hoofdverantwoordelijke aan voor geweld
NRC meldt, op grond van berichten van het persbureau Novum, dat Hamas de hoofdverantwoordelijke is voor het geweld. Hij wilde niet aangeven of de liquidatie van Jabari door Israël een buitenrechtelijke executie is of een vorm van zelfverdediging. Hij zegt dat voor beide standpunten argumenten zijn aan te voeren. (bron: NRC)
Video: Fatal Attack in Kiryat Malachi
Een korte video verslag van de raketaanval in Kiryat Malachi waarbij drie doden vielen vandaag. Ga naar: (http://goo.gl/V39vu). (bron: Israel National News)
Video: IAF Targets Fajr Infrastructure in Gaza
De IDF heeft beelden vrijgegeven van doelen die gisteren in Gaza zijn bestookt. Het gaat om ondergrondse lanceer plekken waar Fajr raketten lagen opgeslagen. Er zijn ongeveer 100 raketten onschadelijk zijn gemaakt. Kijk naar de volgende video: (http://goo.gl/EqEop).
Update: nieuwe video's
 • IDF Aircraft Target Rockets Warehouse in Gaza (http://goo.gl/ewlO7)
 • Hamas Hides Fajr-5 Rocket in Underground Launch Site in Gaza (http://goo.gl/G7J1g)
(bron: IDF)
Pallywood: mediaoorlog van Hamas tegen Israël in volle gang
Honest Reporting heeft een BBC News opname geanalyseerd en ontdekt dat een Palestijn (met een beige jas aan) die ogenschijnlijk gewond was door een Israëlische aanval even later vrolijk weer rondloopt. U kunt het hele interview hier zien (http://goo.gl/FAl15) en de Honest Reporting reportage hier (http://goo.gl/fpjOs). (bron: Honest Reporting/BBC News)
Sky News meldde bij bijschrift foto dat Iron Dome raketten op Gaza afschiet
Sky News meldde bij bijschrift van een foto dat het raketschild Iron Dome, die raketten vanuit Gaza onderschept, juist raketten op Gaza zou afschieten. Zie de volgende afbeelding van de foto van Sky News op de website van Honest Reporting: (http://goo.gl/T8odg). Overigens blijkt op de website van Sky News (bij gallery – eerste foto) dat de tekst inmiddels is aangepast: (http://goo.gl/16Qnb). (bron: Honest Reporting/Sky News)
Officiële persberichten van de Israëlische regering i.v.m. Operation Pillar of Defense
Tot op heden heeft de Israëlische regering de volgende persberichten doen uit gaan:
 • PM Netanyahu's statement to the foreign press-15-November-2012 (http://goo.gl/IXpFr)
 • Israel strikes terror targets in Gaza 14-Nov-2012 (http://goo.gl/Wgf9B)
 • Operation Pillar of Defense Nov 2012 - IDF updates (http://goo.gl/Kb4Dp)
 • Israel under fire - November 2012 (http://goo.gl/RrvJO)
 • Behind the Headlines: Operation Pillar of Defense 14-Nov-2012 (http://goo.gl/ocHtb)
 • Operation Pillar of Defense - Statement by PM Netanyahu (http://goo.gl/RfBa9)
 • Security Cabinet Communique 14-Nov-2012 (http://goo.gl/TJTTC)
 • Pillar of Defense - Statement by DM Ehud Barak (http://goo.gl/7QYcd)
(bron: ministerie BuZa Israël)
Berichtgeving Nederlandse media over Operation Pillar of Defense
Een overzicht van berichten in de Nederlandse media over Operation Pillar of Defense vanaf gisteren:
 • RTL - 'Palestijnen schoten per ongeluk raak' (http://goo.gl/Ob5ua)
 • NOS - Ko Colijn: Israël neemt nooit halve maatregelen (http://goo.gl/kkXQO)
 • Algemeen Dagblad - Egypte woedend over Israëlische aanval op Gaza (http://goo.gl/3u9Fu)
 • NOS - 'Komt zowel voor Hamas als Israël op dit moment gelegen om geweld te gebruiken' (http://goo.gl/h1lS0)
 • RTL - Videoblog: Roel Geeraedts in conflictgebied Israël-Gaza (http://goo.gl/ehhsf)
 • NOS - Meer raketten van Gaza in Israël (http://goo.gl/iLWpw)
 • RTL - In beeld: Geweld op Gazastrook escaleert (http://goo.gl/64g6M)
 • De Gelderlander - 'Aanvallen Israël gericht tegen VN-stemming' (http://goo.gl/NMS9v)
 • Volkskrant - Egypte woedend over Israëlische aanval op Gaza (http://goo.gl/Xv7sg)
 • NRC – Israël: dit is nog maar het begin – Hamas: stop de barbarij van Israël (http://goo.gl/VFCx4)
 • Elsevier – Israël doodt militaire leider Hamas in Gazastrook (http://goo.gl/WLj5w)
 • NOS – Aanval Israël op Hamas-leider (video) (http://goo.gl/IpFvx)
 • NOS - 'Aanval leidt tot paniek in Gaza' (video) (http://goo.gl/BFKTB)
 • NRC – Geweld rond Gaza escaleert 12 foto's (http://goo.gl/mkRPN)
 • Telegraaf – Rusland, Frankrijk bezorgd over geweld Gaza (http://goo.gl/ZzLXJ)
 • Metronieuws – VS veroordelen Hamas en steunen Israël (http://goo.gl/5OXlZ)
 • Metronieuws – Egypte roept ambassadeur terug uit Israël (http://goo.gl/vU7Gd)
 • Volkskrant – Rusland en Frankrijk bezorgd over geweld Gaza (http://goo.gl/aQdpC)
 • Trouw – Arabische Liga komt bijeen om situatie Gaza (http://goo.gl/cqzlY)
 • Powned – Rutte zwijgt over Midden Oosten (http://goo.gl/oMvjd)
 • NOS – Witte Huis steunt acties Israël (http://goo.gl/E38O0)
 • Volkskrant – Arabische Liga komt bijeen om situatie Gaza (http://goo.gl/XFFgR)
 • NOS – Offensief Israël tegen top Hamas (http://goo.gl/xH4ad)
 • NU.nl – Israël doodt militaire leider Hamas (http://goo.gl/8Bvgl)
 • NOS – Israël bombardeert Gazastrook (video) (http://goo.gl/zoezK)
 • RTL – Israël doodt Hamasleider Al-Jaabari in Gaza (http://goo.gl/EP3N4)
 • NRC – Hoge militaire chef Hamas gedood – hervatting liquidatiepolitiek Israël (http://goo.gl/I4zCF)
 • NRC – VN roepen op tot kalmte rond Gaza – aanval Israël veroordeeld (http://goo.gl/nw6D2)
 • RTL – Situatie Gaza escaleert na dood Hamas-leider (http://goo.gl/BNYAC)
 • NOS – 'Op de beste momenten is het een wapenstilstand' (http://goo.gl/9uBMz)
 • NOS – Monique van Hoogstraten: dit was een doelbewuste liquidatie (http://goo.gl/g3ceZ)
 • Telegraaf – Timmermans bezorgd over geweld Gaza (http://goo.gl/Wac61)
 • Algemeen Dagblad – Arabische Liga komt bijeen om situatie Gaza (http://goo.gl/UTAqH)

14 november 2012: Begin Operation Pillar of Defense 2012

Doel van Operation Pillar of Defense
Met de liquidatie van Ahmed Jabari, hoofd van de militaire tak van de Hamas, is Operation Pillar of Defense begonnen. Doel van de operatie is tweeledig:
 1. Rust creëren in het zuiden van Israël.
 2. De top van Hamas en de Islamitische Jihad uit te schakelen en de terroristische infrastructuur van Gaza te vernietigen.
(bron: IDF)
Overzicht gebeurtenissen tijdens Operation Pillar of Defense
Vanmiddag is Operation Pillar of Defense begonnen. Hier vindt u een overzicht van de gebeurtenissen tot 22.00 uur 's avonds Nederlandse tijd.
Update:
 • 22.01 uur: Vanavond zijn tot half elf Israëlische tijd zeker 55 raketten op Israël afgeschoten. Daarvan kwamen 47 in de Negev terecht en 8 in de Lachish regio. Volgens Palestijnse bronnen zijn sinds het begin van Operation Pillar of Defense 8 doden in Gaza gevallen. De Iron Dome heeft opnieuw 2 raketten onderschept. Hiermee komt het totaal aantal op 17 (volgens Ynetnews; de Jerusalem Post houdt het op 13). De Iron Dome onderschept alleen raketten die een echte bedreiging vormen voor de bevolking. Het lijkt erop dat het goed functioneert omdat er nog geen berichten zijn van gewonden tot nu toe aan Israëlische zijde. Wel is een huis in Ashdod getroffen door een raket. Egypte is in de hoogste staat van paraatheid gebracht bij de grens met Gaza. Tunnels naar Egypte zijn gesloten en er wordt gepatrouilleerd aan de grens. Overigens heeft de Egyptische president Morsi wel de Israëlische ambassade in Egypte op het matje geroepen en heeft Egypte haar ambassadeur uit Israël teruggeroepen. De Palestijnen hebben de VN Veiligheidsraad opgeroepen actie te ondernemen tegen de Israëlische aanvallen. Voor het huis van minister Ehud Barak protesteren 100 activisten tegen de oorlog met Gaza. Ze roepen: "Barak, Barak hoeveel kinderen heb je vandaag gedood?" "Geld voor welzijn, niet voor oorlog."
 • 20.43 uur: Ehud Barak zegt dat de meeste Fajr raketten van Hamas vernietigd zijn door de Israëlische luchtmacht. Tijdens een speciale zitting van het kabinet zei Barak dat de IDF tracht zoveel mogelijk raketten van Hamas te vernietigen en een pijnlijke slag toe te brengen aan Hamas en andere terroristische organisaties. Premier Netanjahoe zegt dat Israël zich voorbereidt op een grotere operatie indien nodig. De woordvoerder van de IDF zegt dat de komende dagen nog veel aanvallen door Israël zullen worden uitgevoerd. Het zullen nog erg moeilijke dagen worden voor Israël omdat Hamas nog veel raketten zal gaan afschieten. Bewoners in het zuiden van Israël wordt geadviseerd dicht bij de schuilkelders te blijven.
 • 19.55 uur: Volgens ooggetuigen in Gaza voert Israël vanuit zee en vanuit de lucht aanvallen op Gaza uit.
 • 19.41 uur: Iron Dome onderschept 15 raketten vanuit Gaza; 6 raketten op Beer Sheva afgevuurd; winkelcentrum in Beer Sheva getroffen door raket (geen gewonden); een voertuig in Beer Sheva getroffen door raket (geen gewonden); minister van defensie Ehud Barak heeft toestemming gegeven voor de oproep van reservisten.
 • 19.02 uur: De VN heeft opgeroepen het geweld onmiddellijk te beëindigen.
 • 17.11 uur: IDF heeft besloten om grondtroepen richting Gaza te verplaatsen voor een mogelijke grond operatie.
 • 17.09 uur: Hamas schiet twee raketten af richting Ashkelon - ze belandden in open gebied. Er zijn geen gewonden gevallen en er was geen schade.
 • 16.33 uur: IAF heeft 20 ondergrondse lanceer plekken gebombardeerd in Gaza. Hierin lagen langeafstandsraketten die Hamas en de Islamitische Jihad Gaza hadden binnengesmokkeld. Het gaat om raketten zoals de Fajr-5 en andere raketten waarmee Tel Aviv bestookt kan worden vanuit Gaza. Volgens de woordvoerder van de IDF is Gaza een vooruitgeschoven basis van Iran. Hij meldde tevens dat grote rookwolken boven Gaza te zien zijn als gevolg van de Israëlische aanvallen.
 • 16.11 uur: IAF doodt Hamas leider Jabari. De terrorist Jabari heeft volgens Israël enorm veel bloed aan zijn handen. De IDF website meldt dat de Israëlische luchtmacht Ahmed Jabari heeft kunnen doden dankzij de Shin Beth (de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst) op basis van concrete inlichtingen en geavanceerde capaciteiten.
(bron: Jerusalem Post/IDF/Ynetnews)
Video: IDF Pinpoint Strike on Ahmed Jabari, Head of Hamas Military Wing
De Israëlische luchtmacht schakelt de militaire leider van Hamas, Ahmed Jabari, uit. Kijk naar de volgende video: (http://goo.gl/L7MWv) (bron: IDF)
IAF bombardeert 20 ondergrondse lanceer plekken met langeafstandsraketten
De Israëlische luchtmacht heeft 20 ondergrondse lanceer plekken met langeafstandsraketten gebombardeerd. Het gaat o.a. om Fajr-5 raketten en andere langeafstandsraketten die vanuit Gaza Tel Aviv kunnen bereiken. Deze actie was noodzakelijk om te voorkomen dat Hamas deze raketten in gaat zetten om een groot bloedbad in Tel Aviv te veroorzaken. (bron: Jerusalem Post)
Hamas raketdreiging
De Jerusalem Post heeft een aardig kaartje gemaakt waarin staat aangegeven hoewel Israëliërs in het zuiden van Israël onder het bereik vallen van raketten van Hamas. Ga naar: (http://goo.gl/mrDyZ). (bron: Jerusalem Post)
Hamas 'zet de poorten van de hel open'
Hamas heeft in reactie op de dood van Ahmed Jabari gezegd dat 'de poorten van de hel zijn geopend'. Hamas zegt met kwalitatief 'goede' aanvallen te zullen komen waaronder zelfmoordacties in Israëlische steden. (bron: Ynetnews)

Meer informatie: Startpagina - Israëlische leger (IDF) / Israëlische oorlogen .

Lees verder

© 2012 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Gazastrook, altijd in de schijnwerpersAl vele jaren vormt de Gazastrook of kortweg Gaza, een bron van nieuws. Dit gebied zeer dicht bevolkt door Palestijnen,…
Leven in de conflictstad GazaLeven in de conflictstad GazaEr waren ruim 40.000 vluchtelingen, toen de Verenigde Naties de Gazastrook in december 2013 uitriepen tot rampgebied van…
Oorlogen en operaties tussen Israël en de ArabierenOorlogen en operaties tussen Israël en de ArabierenIsraël heeft in haar korte bestaan al vele oorlogen moeten voeren om als staat te blijven voortbestaan. Israël heeft tot…
Iron Dome: Israëls raketschild tegen Palestijnse rakettenIn antwoord op de voortdurende raketaanvallen (Kassam, Katoesja) vanuit Gaza op Israël door de terroristische organisati…

Dictator Francisco FrancoFrancisco Franco kwam als overwinnaar uit de Spaanse Burgeroorlog en herstelde de monarchie in zijn land. Tientallen jar…
Genocide: CongoCongo is een land dat wat natuurlijke hulpbronnen betreft tot de rijkste ter wereld behoort. Maar in realiteit is het la…
Bronnen en referenties
 • Zie bronvermelding in artikel

Reageer op het artikel "Operation Pillar of Defense – Oorlog Israël-Gaza 2012"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Majim, 19-11-2012 13:22 #4
Wat goed dat je dit bijhoudt!

Ik ben zelf ook christen. Ik geloof dat als ieder zijn eigen schuld belijdt, ook al zijn de zonden van de ander torenhoog, en het aan God kan overlaten om de ander te oordelen, aan God toorn dwz aanhoudende boosheid kan overlaten, dat er dan vrede kan zijn. Ik geloof dat we daarin Gods offer Jezus nodig hebben om echt tot diep in het hart gereinigd te worden van liefdeloosheid, zodat we de ander volledig liefde kunnen geven en in vrede met de ander kunnen leven. Ieder zal de ander moeten loslaten in Gods hand en aan Hem het oordeel moeten overlaten.

Veel christenen zijn in het verleden en nog, niet liefdevol jegens joden geweest. Zo zag ik ooit een getuigenis van een joodse man die in de oorlog uit een massagraf klom. Een man met een groot kruis om zijn nek die het zag, riep iets als: 'ga terug in je graf, jood.'
Jezus is daar duidelijk over als wij niet liefdevol zijn, geen liefde geven, zal God ons ook niet kennen.
Jezus vervult de wetten van de Torah met deze twee geboden: Heb God lief met heel je ziel, heel je hart, al je kracht en al je verstand en heb je naaste lief als jezelf. Beide geboden zijn gelijk aan elkaar. Indien wij zo doen, vervullen wij elke wet gegeven door God.

Ik schaam mij diep voor wat christenen naar het joodse volk hebben gedaan, incl. de beschuldiging dat de joden Jezus, die zelf een jood was, hebben vermoord als excuus om de joden veel leed aan te doen.
Niemand gaat vrijuit, wanneer hij of zij geen liefde geeft.

Etsel, ik bid dat de haat die er is jegens Israel je niet zal raken. Dat je ondanks alles wat Israel wordt aangedaan, je de vijanden van Israel lief kunt hebben. Reactie infoteur, 19-11-2012
Shalom,

Bedankt voor je steun aan Israël. De beste manier voor niet-Joden om Israël te steunen is naleving van de Noachidische geboden. Voor meer informatie zie links in dit artikel bovenaan onder het kopje 'Wat kunnen niet Joden doen?'

Groet,

Etsel

Josephina, 18-11-2012 20:06 #3
Mijn hart huilt als ik denk aan de kinderslachtoffers. Hoewel het IDF tracht de burgers zo veel mogelijk te ontzien is het onvermijdelijk dat er toch burgers omkomen. Het is verschrikkelijk dat er een oorlog nodig is, maar terroristische organisaties dwingen hiertoe. Mijn sympathie gaat uit naar de Israeliers die sinds het ontstaan van de staat Israël geconfronteerd worden met agressie van buurlanden. Ik hoop dat hier binnenkort een einde aan mag komen en dat Gods wetten wereldwijd nageleefd zullen worden. שלום Reactie infoteur, 19-11-2012
Shalom,

Dank voor uw steun aan Israël. Israël doet er inderdaad alles aan om burgerslachtoffers te voorkomen. Maar terwijl in Syrië momenteel burgers onschuldig sterven door grof oorlogsgeweld richt de wereld (media) haar aandacht weer volledig op Israël en probeert de Joodse staat in het nauw te drijven door de nadruk te leggen op de burgerslachtoffers die Israël opzettelijk zou veroorzaken. We leven helaas in een cynische wereld wat dat betreft.

Groet,

Etsel

N. L. Pontier, 17-11-2012 23:44 #2
Geachte Etsel,

Al sinds twee jaar volg ik uw berichtgeving en was daardoor niet verrast dat er weer een oorlog is uitgebroken. Zolang ik de rubriek dagelijks lees worden er al raketten afgevuurd op Israël. Ik ben een christen die weet dat ongeveer 75% van de bijbel over Israël gaat. Juist ook over de hoopvolle toekomst die Israël heeft. Dat is mijn troost, want overal wordt Israël veracht, ook in veel kerken.
Nu wil ik eindigen met de woorden die in de bijbel staan die ik van jullie schrijvers gekregen heb en waarvoor ik jullie dankbaar ben dat jullie dit voor mij opgeschreven hebben. Zacharia 1 vers 14: "Vervolgens zeide mij de engel die met mij sprak: Predik: Zo zegt de HERE der heerscharen: Ik ben voor Jeruzalem en voor Sion in grote ijver ontbrand, maar Ik ben toornig op de overmoedige volken, die, terwijl Ik maar een weinig vertoornd was, meehielpen ten kwade.Daarom, zo zegt de HERE: Ik keer in erbarming tot Jeruzalem weder; mijn huis zal daarin gebouwd worden, luidt het woord van de HERE der heerscharen, en het meetsnoer zal over Jeruzalem gespannen worden. Predik verder: Zo zegt de HERE der heerscharen: Wederom zullen mijn steden overvloeien van het goede; nog zal de HERE SIon troosten, Jeruzalem nog verkiezen." Kijk daar kijk ik naar uit en ik bid voor de vrede van Jeruzalem, want als het in daar vrede is, wordt het in de hele wereld vrede.

Veel succes met jullie rubriek, bedankt voor jullie inspanningen om goed objectief nieuws te brengen.

Nicolet Pontier Reactie infoteur, 18-11-2012
Shalom,

Dank voor uw steun aan Israël c.q. het Joodse volk.

God heeft in de Tora aangeven dat alles goed zal komen. Door het goede te doen krijgt het kwaad geen kans Door licht te scheppen verdwijnt het kwaad. Door naleving van Gods wetten (voor de Joden de Tora en voor niet-Joden de Noachidische geboden) zal het kwaad als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Groet,

Etsel

Franet (infoteur), 15-11-2012 15:34 #1
Israël moet nu korte metten maken met Hamas, Hezbollah, Fatah en alle Arabische en niet-Arabische terroristische organisaties. Ik heb zowat een jaar geleden reeds geschreven dat de tijd van diplomatie allang voorbij is. Israël heeft het sterkste leger in het gehele midden-oosten en ver daarbuiten. De terreur en al het onrecht moeten uitgeroeid worden. Hopelijk gaat dit nu eindelijk gebeuren! Dit moest ik even kwijt. Reactie infoteur, 18-11-2012
Shalom,

Dank voor steun aan Israël.

Groet,

Etsel

Infoteur: Etsel
Laatste update: 09-07-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Special: Israëlische leger en oorlogen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 4
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!