InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Internationaal > Laatste nieuws Israëlische verkiezingen 22 januari 2013
nieuws uitgelicht

Laatste nieuws Israëlische verkiezingen 22 januari 2013

Laatste nieuws Israëlische verkiezingen 22 januari 2013 Premier Netanjahoe heeft op 9 oktober 2012 aangekondigd dat in Israël vervroegde parlementsverkiezingen zullen plaatsvinden. Deze zullen op 22 januari 2013 gehouden worden. De premier wil zijn beleid graag voortzetten. Hij zegt dat deze regering de afgelopen jaren twee belangrijke zaken heeft bereikt: de veiligheid van Israël is verbeterd en de Israëlische economie heeft de financiële wereldcrisis redelijk goed doorstaan. Om de uitdagingen van de nabije toekomst goed aan te kunnen, zoals de Iraanse dreiging, is een verantwoorde begroting nodig. Het begrotingsvoorstel van de huidige regering is niet door de Knesset aangenomen. Vandaar dat de premier niets anders kon dan vervroegde verkiezingen uit te schrijven.

Israëlische verkiezingen 2013


Waarom vervroegde verkiezingen?

In een hoofdcommentaar van de Jerusalem Post (10 oktober 2012) wordt uitgelegd waarom volgens de krant het belangrijk was voor premier Benjamin Netanjahoe om vervroegde verkiezingen uit te schrijven en niet te wachten tot eind 2013 wanneer sowieso al verkiezingen zouden worden gehouden.

De begroting van 2013 moet zo snel mogelijk worden aangenomen door de Knesset omdat anders de lasten voor de gewone bevolking te zwaar zullen zijn. Een goede begroting is noodzakelijk vanwege de financiële wereldcrisis. Het is van groot belang dat Israël daar goed doorheen komt. Het is verstandig om een impopulaire begroting aan te nemen nadat de kiezer hiervoor het mandaat heeft gegeven. Ook is het verstandig rekening te houden met de Amerikaanse verkiezingen. Het is beter voor een nieuwe Amerikaanse president met Israël om te gaan wanneer duidelijk is welke Israëlische regering het mandaat krijgt van de Israëlische bevolking voor 4 jaar. Nog een jaar doormodderen met een slechte begroting en een regering van wie het mandaat afloopt en grote buitenlandse druk moet weerstaan is niet aantrekkelijk.

Maart 2013

18 maart 2013

Nieuwe ministers en staatssecretarissen bekend
ministers
 1. Benjamin Netanyahu (Likud) – premier
 2. Avigdor Lieberman (Yisrael Beiteinu) – nog aan te wijzen minister van BuZa (na rechtszaak)
 3. Moshe Ya'alon (Likud) – minister van defensie
 4. Yair Lapid (Yesh Atid) – minister van financiën
 5. Gideon Sa'ar (Likud) – minister van BZ
 6. Shay Piron (Yesh Atid) – minister van onderwijs
 7. Naftali Bennett (Habayit Hayehudi) – minister van economie en handel
 8. Tzipi Livni (Hatnua) – minister van justitie
 9. Yael German (Yesh Atid) – minister van gezondheid
 10. Yisrael Katz (Yisrael Beiteinu) – minister van transport
 11. Gilad Erdan (Likud) – minister van communicatie en thuisfront
 12. Silvan Shalom (Likud) – minister van regionale ontwikkeling, water en energie bronnen
 13. Uri Ariel (Habayit Hayehudi) – minister van volkshuisvesting
 14. Yuval Steinitz (Likud) – minister voor internationale, inlichtingen en strategische zaken
 15. Uri Orbach (Habayit Hayehudi) – minister voor de gepensioneerden
 16. Meir Cohen (Yesh Atid) - minister van welzijn
 17. Yaakov Peri (Yesh Atid) – minister van wetenschap
 18. Amir Peretz (Hatnua) – minister van milieubescherming
 19. Sofa Landver (Yisrael Beiteinu) – minister van immigranten absorptie
 20. Uzi Landau (Yisrael Beiteinu) – minister van toerisme
 21. Yair Shamir (Yisrael Beiteinu) – minister van landbouw
 22. Yitzhak Aharonovitch (Yisrael Beiteinu) – minister van binnenlandse veiligheid
 23. Limor Livnat (Likud) – minister van cultuur en sport

staatssecretarissen

 1. Eli Ben-Dahan (Habayit Hayehudi) – staatssecretaris voor religieuze zaken
 2. Mickey Levy (Yesh Atid) – staatssecretaris van welzijn
 3. Danny Danon (Likud) – staatssecretaris van defensie
 4. Zeev Elkin (Likud) – staatssecretaris van buitenlandse zaken

17 maart 2013

Moshe Ya'alon nieuwe minister van defensie
Moshe Ya'alon wordt de nieuwe minister van defensie. Hij volgt daarmee Ehud Barak op. Netanjahoe noemt hem een man met ervaring in deze onrustige tijd. Gilad Erdan wordt niet nieuwe minister van het Thuisfront. Gideon Sa'ar is de nieuwe minister van binnenlandse zaken. Nog niet alle ministerposten zijn verdeeld op dit moment. (bron: Ynetnews)

14 maart 2013

Coalitie rond
Na moeizame onderhandelingen is er dan toch een nieuwe regering. Deze zal uit 22 ministers bestaan. Het Joods Huis heeft de impasse tussen Likoed/Jisraeel Beitenoe en Yesh Atied gisteravond doorbroken. Yesh Atied krijgt toch het ministerie van onderwijs (Shai Piron), terwijl Gideon Sa'ar minister van binnenlandse zaken wordt. Het Joods Huis krijgt het Knesset Financiën Comité. Later berichten we u hoe de overige ministerposten zijn verdeeld. (bron: Jerusalem Post)

13 maart 2013

Onderhandelingen over de coalitie zitten muurvast
Er is nog steeds geen coalitie gevormd. De onderhandelingen er over zitten muurvast. Likoed/Jisraeel Beitenoe geeft Yesh Atied een laatste kans. De problematiek doet zich voor rondom de verdeling van de portefeuilles. Yesh Atied wil per se het ministerie van onderwijs. Mocht Yesh Atied dwars blijven liggen dan gaat Netanjahoe de ultra-orthodoxe partijen binnen de coalitie halen. Maar Shas heeft al aangegeven onder geen enkel beding in deze omstandigheden mee te willen doen. (bron: Israel National News)

11 maart 2013

Toch problemen bij vorming nieuwe coalitie
Gisteren leek de coalitie rond te zijn maar in de avond ontstonden toch nog problemen over de gelijke verdeling van de lasten (dienstplicht orthodoxe Joden) en het aantal ministers in de coalitie. Bennett, Lapid en Netanjahoe spreken hier met elkaar over. Volgens Yesh Atied van Yair Lapid is een overeenkomst nog lang niet in zicht. Over 6 dagen eindigt de periode dat Netanjahoe de kans kreeg een coalitie te vormen. (bron: Ynetnews)

10 maart 2013

Coalitie is rond
Deze week zal de nieuwe Israëlische regering worden ingezworen. Na een nacht onderhandelen lijken alle obstakels uit de weggeruimd. Op vallend is dat de charedische partijen niet meedoen. Er zullen 23-24 ministerposten zijn. De verdeling ziet er zo uit:
 • 12 Likoed-Jisraeel Beitenoe
 • 5-6 Yesh Atied
 • 4 Joods Huis
 • 2 HaTnua
 • 1 Kadima
(bron: Jerusalem Post)

Januari 2013

23 januari 2013

Uitslag verkiezingen
Aantal zetels partijenAantal zetels partijen
 • Likoed + Jisrael Beeténoe - 31 zetels
 • Yesh Atied - 19 zetels
 • Arbeidspartij - 15 zetels
 • Het Joods Huis - 12 zetels
 • Shas - 11 zetels
 • Verenigd Tora Jodendom - 7 zetels
 • HaTnua - 6 zetels
 • Meretz - 6 zetels
 • Ra'am + Ta'al - 4 zetels
 • Chadash - 4 zetels
 • Balad - 3 zetels
 • Kadima - 2 zetels

17 januari 2013

Peiling - links wint zetels ten koste van rechts

Uit een peiling van Channel 10 blijkt dat links voor het eerst zetels wint in de peilingen ten koste van rechts. Likoed/Jisraeel Beitenoe verliest zetels tegen de achtergrond van het conflict met de VS (Obama – Netanjahoe). Het aantal zetels is gedaald van 35 naar 32, 10 zetels minder dan de partijen momenteel samen in de Knesset hebben. HaTnua van Tsipi Livni wint 2 zetels, van 7 naar 9. Verder ziet de zetelverdeling er als volgt uit: Arbeid 16, Joods Huis 14, Shas 11, Yesh Atied 11, Verenigd Tora Jodendom 6, Meretz 6, Hadash 4, Balad 4, Verenigde Arabische Lijst 3, Kadima 2 en Sterk Israël 2. Dit impliceert dat rechts 32+14+11+6+2=65 zetels heeft en links/midden 16+11+9+6+4+4+3+2=55 zetels heeft. Vorige week had rechts nog 68 zetels en links/midden 53 (bron: Jerusalem Post)

11 januari 2013

Peiling: Joods Huis verliest zetels ten koste van Likoed/Jisraeel Beitenoe – rechts verliest op links/midden
-Voor het eerst sinds een maand zit de lijstverbinding Likoed/Jisraeel Beitenoe weer in de lift. Volgens een peiling van Smith Research in opdracht van de Jerusalem Post en het financiële dagblad Globes en uitgevoerd op dinsdag en woensdag staat de Likoed/Jisraeel Beitenoe nu op 34 zetels (was 32). Joods Huis heeft nu 14 zetels (was 16). Volgens Likoed Knesset lid Elkin realiseren meer rechtse kiezers zich dat het belangrijk is om Likoed/Jisraeel Beitenoe te steunen om te voorkomen dat links aan de macht komt. De overige zetels: Arbeid (18), Yesh Atied (10), HaTnua (8), Shas (10), Verenigd Tora Jodendom (6), Meretz (4), Ta'al-Verenigde Arabische lijst (4), Chadash (4), Am Salem (3), Balaad (3), Kadima (2).
-Rechts heeft 67 zetels en links/midden 53 zetels. Bij de laatste peiling (3 januari 2012) was dit nog: rechts (73); links (47)
-Er zijn 870 personen ondervraagd en het foutmarge ligt op 3,3 procent.
(bron: Jeruzalem Post)

8 januari 2013

Israel Democracy Institute Peace Index heeft voor een aantal thema's gekeken wie de Israëlische kiezer als meest geschikte leider vindt. Ook heeft ze gepeild welke politieke voorkeur de Joodse Israëliërs hebben.
Defensie:
NetanjahoeLiebermanBennetMofaz
53%28%25%22%
Economie:
Yacimovich NetanjahoeLapidBennet
45%36%25%20%
Politieke voorkeur (Joodse Israëliërs):
rechtsmiddenlinks
55%21%17%

7 januari 2013

Naftali Bennet (Joods Huis) vreest dat Benjamin Netanjahoe een nationale regering met links wil
Naftali Bennet van het Joods Huis (derde in de peilingen) vreest dat Benjamin Netanjahoe een nationale regering met links gaat vormen vanwege diens recente contacten met linkse en midden partijen hoewel dat geen resultaat heeft opgeleverd. Bennett zegt dat een nationale regering zich zal bezig houden met zinloze diplomatiek en niet de echte problemen zal oplossen. Bennett geeft duidelijk aan dat vrede met de Palestijnen onmogelijk is en dat het weinig zin heeft daar constant over te praten. Tsipi Livni van HaTnua (een midden partij) zegt dat haar partij niet in een regering Netanjahoe zal gaan zitten als geen andere linkse en midden partijen meedoen. Ditzelfde standpunt geldt voor Yesh Atied van oud journalist Yair Lapid. De Arbeid wil sowieso niet meedoen met een regering o.l.v. Netanjahoe. (bron: Ynetnews)

3 januari 2013

Rechts-charediem blok nog steeds op voorsprong in de peilingen
Volgens een peiling van de Israëlische radio heeft het blok van rechts-charediem nog steeds een ruime voorsprong in de peiling met 73 zetels. Het links-midden-Arabisch blok moet het met 47 zetels doen. De lijstverbinding van Likoed-Jisraeel Beitenoe behaalt 35 zetels; Joods Huis 18 zetels; Arbeid 18 zetels; Shas 8 zetels; Verenigd Tora Jodendom 7 zetels; Sterk Israël 6 zetels; HaTnua 6 zetels; Yesh Atied 5 zetels; Arabische partijen (Balad, Chadash, Ta'al) 11 zetels. (bron: Jerusalem Post)

2 januari 2013

IDF bereidt zich voor op komende verkiezingen
De IDF gaat ongeveer 750 (mobiele) stembureaus in gereedheid brengen voor de soldaten om hen in de gelegenheid te stellen tijdens hun dienstplicht te stemmen. Ook soldaten die actief zijn in operaties krijgen de mogelijkheid te stemmen. Overigens krijgen soldaten ook de gelegenheid, indien ze dit willen, om hun stem uit te brengen bij civiele stembureaus. In tegenstelling tot de gewone burgers hebben de soldaten geen vrije dag tijdens de verkiezingen. Vandaar dat zij 72 uur de gelegenheid hebben om hun stem uit te brengen. Er wordt goed toezicht gehouden op het stemmen om te voorkomen dat soldaten meerdere keren hun stem ergens uitbrengen. Zo wordt de stemlijst in een envelop gedaan met de naam van de soldaat en andere informatie erop. Bij de vorige verkiezingen in 2009 heeft ongeveer 62% van alle soldaten een stem uitgebracht. (bron: IDF)

December 2012

27 december 2012

Bennett van Joods Huis wil 3 miljard shekel bezuinigen op algemene kosten van defensie, niet in gevechtseenheden
Naftali Bennet van het Joods Huis, dat het momenteel heel goed doet in de peilingen, schrijft op zijn Facebook pagina dat hij wil dat er op defensie 3 miljard shekel bezuinigd gaat worden. Hij benadrukt dat het niet om gevechtseenheden gaat maar om algemene kosten. Bezuinigen op defensie is een gevoelig onderwerp tijdens verkiezingstijd, dus zijn opmerking is een behoorlijke verrassing. Het is de vraag of het Joods Huis hiermee geen stemmen gaat verliezen in de volgende peilingen. Tevens bekritiseert Naftali Bennet het economische plan van de Arbeid. Het is een onrealistisch plan. Het begrotingstekort neemt erdoor toe en de belofte om 138 miljard shekel uit te geven is onmogelijk omdat het geld er niet is. Het Joods Huis wil 3 miljard shekel vrijmaken om mensen met een handicap te laten integreren op de arbeidsmarkt, de publieke sector optimaliseren, snijden in de overheidsbegroting, de bestrijding van het witwassen van geld, en ultra-orthodoxe Joden en Arabische vrouwen aanmoedigen om deel te nemen aan de arbeidsmarkt. Bennet geeft aan dat de belastingen mogelijk wel om hoog moeten. Minister Steinitz van de Likoed meldde gisteren nog dat hij verwacht dat dit niet nodig zal zijn. (bron: Ynetnews)

26 december 2012

Religieuze Shas partij richt zich op de armen in Israël
De religieuze Sefardisch Shas partij zegt, indien de partij deel gaat uitmaken van de nieuwe regering, zich te willen gaan inzetten voor de armen in Israël. Eén van de partijleiders van Shas, Aryeh Deri, zegt alleen premier Netanjahoe te willen steunen indien iets gedaan gaat worden aan de grote armoede in Israël. Shas wil de armen in de Israëlische samenleving beter beschermen. Het gerucht dat Shas een bepaald ministerie zou willen hebben in de nieuwe regering werd door Deri van de hand gewezen. Volgens hem gaat het alleen om de bestrijding van armoede. Naast Deri zijn ook Ariel Atias en Eli Yishai partijleiders. De partij van spiritueel leider Rabbijn Ovadia Jozef wordt dus geleid door een driemanschap. Shas zit momenteel in de huidige regering. In hoeverre de partij de afgelopen jaren zich binnen de regering sterk heeft gemaakt voor de zwakkeren is onduidelijk. Het heeft er alle schijn van dat haar invloed op het liberale kapitalistische beleid van de Likoed (lees: premier Netanjahoe en minister van financiën Steinitz) niet echt groot is geweest. De laatste jaren is er in Israël sprake van sociale onrust. Bij de demonstraties in het land deden ook veel religieus orthodoxe Joden mee. Aan de andere kant siert het de Likoed dat het Israël de laatste jaren goed geloodst heeft door de financiële wereldcrisis. Israël is één van de weinige landen in de wereld waar de economie nog steeds een groei laat zien. Zonder economische groei is het onmogelijk armoede goed te bestrijden. (bron: Jerusalem Post)
Likoed-Jisraeel Beitenoe daalt met 2 zetels in de laatste peiling
Uit een peiling van het onderzoekbureau TNS/Teleseeker blijkt dat Likoed-Jisraeel Beitenoe 2 zetels verliest. In de grafiek staan niet alle partijen vermeldt. Het bericht van de Jerusalem Post concentreert zich vooral op het rechtse en linkse blok. Rechts haalt 66 zetels terwijl links niet verder komt dan 54. Kadima haalt de kiesdrempel opnieuw niet. Onduidelijk is hoe de extreem linkse Merets partij scoort. We zijn in de grafiek uitgegaan van 5 zetels, maar het is zeer wel mogelijk dat Arabische partijen ook nog zetels hebben. Let op: in dit artikel staan ook andere peilingen. Ze zijn steeds weer door verschillende onderzoekbureaus uitgevoerd. Dus bij de één is sprake van een daling van het aantal zetels voor Likoed-Jisraeel Beitenoe terwijl bij de ander juist weer sprake is van geen verlies. Op zich geen grote ramp omdat peilingen vaak de plank misslaan. Bovendien kan er op politiek gebied nog veel gebeuren de komende maand, waardoor er grote verschuivingen kunnen plaatsvinden in de zetelverdeling. (bron: Jerusalem Post)

25 december 2012

Groep Likoedniks wil dat premier Netanjahoe stopt met bekritiseren van de politieke partij Joods Huis – vrees dat rechts uiteen valt en links daarvan profiteert
Naar aanleiding van van kritiek van premier Netanjahoe op de nationaal religieuze partij het Joods Huis die het heel goed doet in de peilingen, heeft een groep Likoedniks (Hamateh Haleumi Balikud – Nationalistische Likoed Fractie, geleid door Shevah Stern, Natan Englesman en David Tzviel) de premier per brief verzocht om op te houden kritiek te spuien tegen deze partij en in het bijzonder partij leider Naftali Bennett. De Likoedniks, die voornamelijk bestaan uit leden afkomstig uit Judea en Samaria, vrezen dat rechts zo uiteenvalt en dat links, die momenteel onderling verdeeld is, ervan kan profiteren. (bron: Israel National News)

21 december 2012

Wordt het Joods Huis de derde partij van Israël? – Waar staat deze partij voor inzake het Israëlisch-Palestijns conflict
Uit recente peilingen die zijn gehouden blijkt keer op keer dat als er nu verkiezingen zouden worden gehouden het Joods Huis de derde partij van Israël wordt. Bij de peiling van afgelopen dinsdag door Channel 2 blijkt dat het Joods Huis 11 zetels zal gaan behalen. Vorige week betrof dit overigens 15 zetels bij een peiling uitgevoerd door de Jerusalem Post. Het Joods Huis krijgt stemmen van mensen die oorspronkelijk op de Likoed of Shas stemden. Wat het Israëlisch-Palestijns conflict betreft wil het Joods Huis alle gebieden annexeren die nu onder Israëlische controle staan. Het gaat om gebied C, zo'n 60% van Judea en Samaria met 4% van de bevolking die Palestijns is. (bron: Times of Israel)

20 december 2012

Netanjahoe wil Likoed minister voor volkshuisvesting in volgend kabinet
Premier Netanjahoe zegt dat als hij herkozen wordt als premier hij een Likoed minister zal aanstellen voor volkshuisvesting. Hiermee wil hij voorkomen dat een minister van de religieuze Shas partij deze post gaat bezetten. (bron: Ynetnews)

14 december 2012

Peiling 14 december 2012
Uit een peiling gehouden door de Jerusalem Post blijkt dat Likoed-Jisraeel Beitenoe met 3 zetels gezakt is naar 35 zetels. De lijstverbinding Nationale Unie-Joods Huis doet het heel goed met 16 zetels. Ze staat net onder de Arbeid die 17 zetels in de peiling heeft. Yesh Atied is gestegen van 5 naar 12 zetels. Een andere opvallende constatering is dat Meretz weer de kiesdrempel heeft gehaald met 6 zetels. Kadima heeft opnieuw de kiesdrempel niet gehaald. Datzelfde geld voor Sterk Israël en Groen Blad Liberale Partij. Voor de goede orde melden we dat de peiling van 7 december (zie hieronder) door Maariv is gehouden en niet door de Jerusalem Post. De ondervraagden werd ook gevraagd of ze premier Netanjahoe een goede premier vinden. Van de ondervraagden bevestigt 40,3% dat positief. Moshe Ya’alon wordt door 32,2% gezien als de beste minister van defensie voor de komende regering. Overigens vinden meer mensen dat de veiligheidssituatie in Israël is verslechterd (28,6%) dan verbeterd (26,2%). De meesten (28,7%) zegt dat de situatie dezelfde is. Yuval Steinitz wordt opnieuw gezien als geschikte kandidaat voor minister van financiën. De meerderheid van de Israëliërs vindt dat hun financiële situatie de laatste 4 jaar is verbeterd. (bron: Jerusalem Post)

13 december 2012

Likoed-Jisraeel Beitenoe wil mogelijk coalitie met centrum linkse partijen; niet met de charediem
Steeds meer kopstukken van de lijstverbinding Likoed-Jisraeel Beitenoe uiten zich tegen een coalitie met charediem (ultra orthodoxe Joden) in een volgende regering. Zij opteren liever voor een coalitie met centrum links om zo een grote verandering in Israël te brengen. Faina Kirschenbaum (secretaris generaal van Jisraeel Beitenoe), Ze’ev Elkin (Likoed, en voorzitter van de lijstverbinding) en Tzipi Hotovely (Likoed) zijn hier grote voorstanders van. Er wordt namelijk gevreesd dat de ultra orthodoxe Joden alleen die partijen aan de macht willen helpen die er voor zullen zorgen dat de charediem geen dienstplicht hoeven te vervullen. Het is overigens maar de vraag of centrum-links wel een coalitie wil aangaan met Likoed-Jisraeel Beitenoe omdat ze deze lijstverbinding als uiterst rechts beschouwt. (bron: Jerusalem Post)

12 december 2012

Video: MK Eldad Says Send Infiltrators Back where They Came From
De Otzma Partij (Sterk Israël) van Aryeh Eldad wil dat alle illegalen het land uitgezet worden. Sinds de bouw van het veiligheidshek langs de grens met Egypte is de aandacht voor illegalen afgenomen in Israël. Maar in de zuidelijke wijken van Tel Aviv verblijven nog vele illegale immigranten die de laatste 5 jaar Israël zijn binnengeglipt en een groot probleem vormen. Het gaat om 100.000 illegalen die voor veel problemen zorgen in Tel Aviv. Aryeh Eldad en Baruch Marzel lichten het probleem nader toe in de volgende video: (http://goo.gl/Jf2MX). (bron: Israel National News)

8 december 2012

Peiling 7 december 2012
Uit een peiling die gisteren bekend werd gemaakt blijkt dat Likoed-Jisraeel Beitenoe nog steeds ver voor ligt op de overige partijen. De linkse en midden partijen komen niet verder dan 34 zetels. Opvallend is dat Kadima en de linkse Merets partij de kiesdrempel niet halen uit de peiling uitgevoerd door Mishal Ham in opdracht van Maariv. (bron: Maariv)

7 december 2012

Links en midden Israël verenigen zich niet
Het lukt de linkse en midden partijen niet om een lijstverbinding aan te gaan om zo de strijd aan te binden tegen Likoed-Jisraeel Beitenoe. Uit peilingen blijkt dat de linkse en midden partijen (Arbeid, Yesh Atied, Kadima en Hatnua) minder zetels zullen halen dan de partij van Netanjahoe. Tsipi Livni van Hatnua zegt dat ze contact heeft gezocht met de Arbeid maar dat die geen interesse heeft om samen te werken. (bron: Jerusalem Post)

6 december 2012

Nieuws van de afgelopen dagen – de belangrijkste punten
 • Ehud Olmert doet niet mee met de komende parlementsverkiezingen.
 • Peiling door Midgam op 6 december 2012: nationaal religieuze partijen 14 zetels.
 • Michael Ben-Ari van de partij Sterk Israël pleit voor Palestijnse staat in Frankrijk.
 • Baruch Marzel staat 3de op de lijst van Sterk Israël. Marzel is een rechts extremist en woont in Hebron.
 • Amir Peretz verlaat de Arbeid en doet mee met de nieuwe partij Tnua van Tsipi Livni. Yes Atied denkt dat de partij van Livni na de verkiezingen niet meer zal bestaan. Livni voert volgens Lapid 'oude politiek'.
(bron: Israel National News/Jeruzalem Post)

November 2012

29 november 2012

Arbeid houdt primaries
Na de Likoed houdt de linkse Arbeid Partij vandaag primaries. Er zijn 60.424 leden binnen de Arbeid die hun stem kunnen uitbrengen. Voor de Arbeid staan vrede en een 2-staten-oplossing centraal bij de komende verkiezingen. Morgen vroeg wordt de uitslagen van de primaries verwacht. (bron: Jerusalem Post)

27 november 2012

Likoed opgeschoven naar rechts
Uit uitkomsten van de de primaries binnen de Likoed blijkt dat veel rechtse Likoed politici zijn gekozen door de leden. De top 20 ziet er als volgt uit: Gideon Sa'ar, Gilad Erdan, Silvan Shalom. Yisrael Katz, Danny Danon, Reuven Rivlin, Moshe Ya'alon, Zeev Elkin, Tzipi Hotovely, Yariv Levin, Yuli Edelstein, Haim Katz, Miri Regev, Moshe Feiglin, Yuval Steinitz, Tzachi Hanegbi, Limor Livnat, Ofir Akunis en Gila Gamliel. Opvallende verliezers zijn Benny Begin en Dan Meridor. Premier Netanjahoe reageerde hierop dat hij deze twee wil behouden voor de partij. Zij delen dezelfde visie als Netanjahoe. Shelly Yachimovich van de Arbeid zegt dat de Likoed een rechts radicale partij is geworden. Ook de extreem linkse partij Merets reageerde negatief. Yesh Atied zegt dat de Likoed bij de oude politieke en extreme ideologie blijft. Dit is volgens Yair Lapid niet meer de Likoed van Menachem Begin maar meer van de ideologie van de Nationale Unie. (bron: Ynetnews)
Tsipi Livni komt met nieuwe partij: Hatnua (De Beweging)
Voormalig leider van Kadima, Tsipi Livni, komt met een eigen onafhankelijk partij. De partij heet “Hatnua” (De Beweging). Op dit moment is onduidelijk welke andere namen op de lijst zullen komen te staan. Livni heeft een week de tijd om alle namen bekend te maken. Tijdens een persconferentie maakte ze bekend te streven naar veiligheid, een Joods democratische staat en gelijkheid voor iedereen. Ze wil een alternatief vormen voor Netanjahoe en Lieberman. De andere partijen in het midden en aan de linkerkant van het politieke spectrum bekritiseren Livni. Ze zeggen dat ze met haar nieuwe partij verdeeldheid zaait binnen links en het midden. Livni heeft het aanbod van Yair Lapid om op de 2de plek van de lijst van Yesh Atied te staan afgewezen. (bron: Ynetnews)

25 november 2012

Likoed houdt primaries
Vandaag kunnen 125.351 Likoed leden 97 kandidaten kiezen voor 25 plekken. Premier Netanjahoe heeft iedereen opgeroepen te gaan stemmen omdat de kandidaten volgens hem de komende jaren de toekomst van Israël gaan bepalen. Likoed leden in het zuiden (bij Gaza) hebben een aantal voorkeur leden: Minister van Strategische Zaken Moshe Ya’alon, Minister van Thuisfront Verdediging Avi Dichter, Vice Premier Silvan Shalom, Plaatsvervangend Minister Gila Gamliel, de Knessetleden Ofir Akunis, Danny Danon, Carmel Shama-Hacohen en Aleli Admasu, en een aantal nieuwkomers: Gabi Avital, Tzipi Gordin en Shimon Sarel. Ook rechtse leden van de Likoed hebben een aantal voorkeuren, zoals: Edelstein, Elkin, Hotovely, Levin, en Moshe Feiglin. Veel Likoed leden hopen dat Moshe Ya'alon, een voormalig opperbevelhebber van de IDF, de nieuwe minister van defensie zal worden.

Update:
In verband met computerproblemen tijdens het stemmen duren de primaries tot morgenavond.
(bron: Jerusalem Post)

13 november 2012

Michael Ben-Ari en Aryeh Eldad richten nieuwe partij op: Kracht voor Israël
Michael Ben-Ari en Aryeh Eldad van de Nationale Unie verlaten deze partij en richten een nieuwe partij op: Kracht voor Israël. De reden voor de nieuwe partij is om het vacuüm op rechts op te vullen nu Jisraeel Beitenoe een lijstverbinding is aangegaan met de Likoed. De nieuwe partij wil een krachtig beleid tegen raketaanvallen vanuit Gaza, een krachtig beleid tegen illegale immigranten en meer plichten voor Arabieren die in Israël wonen. De Nationale Unie dreigt helemaal uit elkaar te vallen omdat Ketzaleh en Uri Ariel naar de Mafdal (Nationaal Religieuze Partij) zijn vertrokken. (bron: Israel National News)

7 november 2012

Video: Bennett Welcomes All Zionists to Join United Party
Naftali Bennett is de nieuwe fractieleider van het Joods Huis. Kijk naar de volgende video wat hij te zeggen heeft: (http://goo.gl/TIGfU). (Israel National News)

1 november 2012

Ketzaleh gelooft dat Nationale Unie en Joods Huis 15-20 zetels kunnen halen bij de verkiezingen op 22 januari 2013
Knesset lid Jaakov “Ketzaleh” Katz (National Unie) schrijft op zijn Facebook pagina dat het zijn taak was om de nationale religieuze gemeenschap bij elkaar te brengen. Na bijna vier jaar is dit gelukt. Ketzaleh denkt dat nationaal religieuze kiezers van Likoed en Shas zullen terugkeren naar de nieuwe lijstverbinding van de Nationale Unie en het Joods Huis. Hij verwacht tussen de 15-20 zetels te gaan halen. Op de kieslijst van de partij staan zowel Sefardische als Ashkenazische Joden. Dus alle religieuze Joden zullen zich er thuis voelen volgens Katz. (bron: Israel National News)

Oktober 2012

31 oktober 2012

Minister Moshe Kahlon overweegt eigen partij
Minister van Communicatie Moshe Kahlon overweegt uit de Likoed te stappen en een eigen partij te gaan beginnen. Uit een peiling die heeft heeft laten uitvoeren blijkt dat hij 20 zetels zou kunnen halen met een nieuwe partij. Zou hij gaan samenwerken met Tsipi Livni dan zou de partij 27 zetels kunnen halen. Likoed-Jisraeel Beitenoe zou dan 30 zetels behalen. Shas en Yesh Atied zouden dan onder de 10 zetels komen. Met het vertrek van Kahlon zou Likoed veel Sefardische stemmers gaan verliezen. Maar premier Netanjahoe zegt dat Kahlon hem verzekerd heeft dat hij in de Likoed blijft. (bron: Jerusalem Post)

29 oktober 2012

Likoed Centraal Comité keurt samenwerking met Jisraeel Beitenoe goed
Het Likoed Centraal Comité is akkoord gegaan met de lijstverbinding met Jisraeel Beitenoe. Vóór de stemming zei de premier dat de samenwerking de Likoed en Israël zullen veranderen. De nadruk blijft net als de afgelopen jaren liggen op het verbeteren van de veiligheid en het versterken van de economie. De Likoed zal een onafhankelijke partij blijven. Lieberman zei na de stemming van het Likoed Centraal Comité dat Israël door de lijstverbinding tussen beide partijen sterker zal worden. Netanjahoe merkte tot slot nog op dat hij het land nog vele jaren zal gaan leiden. Hiermee snoerde hij critici de mond die Lieberman ervan verdenken om premier te worden en daarom een lijstverbinding met de Likoed is aangegaan. (bron: Jerusalem Post)

28 oktober 2012

Steeds meer Likoed leden tegen besluit van premier Netanjahoe om met Jisraeel Beitenoe een lijstverbinding aan te gaan
Steeds meer Likoed leden vrezen dat premier Netanjahoe de primaries, die op 25 november 2012 gehouden zullen worden, gaat gebruiken om een lijst van kandidaten samen te stellen die hem steunen bij de lijstverbinding met Jisraeel Beitenoe. Ze verwijten Netanjahoe te handelen wat het beste voor hemzelf is en niet voor de Likoed. Ook wordt gevreesd dat de rechtse lijstverbinding het blok van midden en linkse partijen in de kaart zal spelen. Er is een discussie gaande binnen de Likoed of er openlijk gestemd moet worden over de lijstverbinding of anoniem. Netanjahoe wil een open stemming, maar minister Michael Eitan wil dat er anoniem gestemd wordt. Dan Meridor heeft zich al duidelijk tegen de lijstverbinding uitgesproken. Er gaan geruchten dat hij uit de Likoed zal stappen mocht de samenwerking met Jisraeel Beitenoe officieel doorgaan. Ondertussen wordt gezegd dat Netanjahoe wil dat zijn aanhangers een 'phone blitz' gaan houden onder Likoed leden om meer steun te krijgen. Overigens is bekend geworden dat Arthur Finkelstein, die zowel Lieberman als Netanjahoe in het verleden adviseerde, de drijvende kracht is achter de lijstverbinding. (bron: Ynetnews)

Yesh Atied zet Rabbijn Shai Piron (een nationaal-religieuze zionist) op de tweede plek van de plaatsingslijst van de partij voor de komende verkiezingen. (bron: Jerusalem Post)

26 oktober 2012

Peiling - Likoed-Jisraeel Beitenoe slechts 33 zetels
Uit een eerste snelle peiling blijkt dat de nieuwe lijstverbinding van de Likoed en Jisraeel Beitenoe slechts op 33 zetels kan rekenen. In de huidige Knesset hebben beide partijen samen 42 zetels. (bron: Jerusalem Post)

korte berichten:
 • Avigdor Lieberman wil dat er in Israël minder politieke partijen komen. Vier of vijf partijen zijn volgens hem voldoende. Tevens wil Lieberman politiek en religie scheiden. Hij wil minder invloed van religie op de politiek.
 • Shas leider Deri reageerde op de uitspraak van Lieberman en zegt dat het Shas belangrijk is voor het behoud van de Joodse identiteit.
 • Zehava Gal, fractieleider van de linkse Meretzpartij, wil dat de midden en linkse partijen samen een lijst gaan vormen om zich te keren tegen Lieberman en Netanjahoe.
(bron: Jerusalem Post)

25 oktober 2012

Likoed en Jisraeel Beitenoe gaan lijstverbinding aan
Vanavond om 20.00 uur (90 dagen vóór de verkiezingen) zullen premier Netanjahoe en minister Lieberman een persconferentie gegeven waarin zij aangeven voor de komende verkiezingen een lijstverbinding aan te gaan. Izaak Herzog van de Arbeid heeft al laten weten dat de lijstverbinding ertoe zal leiden dat de nieuwe partij een extremistische partij zal worden. Hij is er niet zeker van dat het de grootste partij zal worden bij de verkiezingsuitslag. Volgens hem zullen veel gematigde Likoed kiezers en Likoed kiezers die zich druk maken om sociale kwesties zich niet meer thuis voelen bij de Likoed. Herzog pleit voor een een lijstverbinding tussen linkse en centrum partijen om Netanjahoe tegenwicht te bieden. Later meer. (bron: Ynetnews/Jerusalem Post)

Yulia Shamalov Berkovitch en Arye Bibi ruilen de Kadima partij in voor de Likoed. Nino Abesadze verlaat ook Kadima maar gaat naar de Arbeid. (bron: Jerusalem Post)

Shelly Yacimovich, fractieleider van de Arbeid, steunt het beleid van Netanjahoe en Barak om de raketaanvallen uit Gaza te stoppen. Dit doet ook Shas. Ofir Akunis van de Likoed zegt dat 'Cast Lead 2' onvermijdelijk is wanneer de raketaanvallen doorgaan. Zehava Gal, fractie leider van de linkse Meretz partij zegt dat Netanjahoe en Barak oorlog voeren om zo stemmen te winnen. (bron: Jerusalem Post)

Op de lijst van de Arbeid komen een paar nieuwe namen te staan: Rabbi Gilad Kariv (van de Reform beweging in Israël), Chili Tropper (onderwijzer), Omer Bar-Lev (voormalig commando bij de Sayeret Matkal - de meest geheime Israëlische commando-eenheid die in vijandelijke landen opereert). Bar Lev (59) is de zoon van Haim Bar- Lev die opperbevelhebber van het leger was. (bron: Jerusalem Post)

22 oktober 2012

Daniel Herschkowitz doet niet mee met primaries van het Joods Huis
Daniel Herschkowitz trekt zich terug als kandidaat voor de primaries van het Joods Huis. Hij zal Zevulun Orlev steunen als nieuwe leider van de partij. Dit is een klap voor Naftali Bennett de andere kandidaat. Op 6 november zal de nieuwe partijleider gekozen worden. (bron: Jerusalem Post)

Yesh Atied van Yair Lapid komt vanavond met twee nieuwe kandidaten voor de lijst Yael German (65) en Meir Cohen (57). De eerste is burgemeester van Herzliya en de tweede burgemeester van Dimona. (bron: Ynetnews)

Shas maakte gisteren bekend dat Deri, Eli Yishai en Ariel Atias samen de lijst zullen aanvoeren. Spiritueel leider Ovadia Yosef is hiermee content. (bron: Ynetnews)

Benny Begin doet mee met de primaries van de Likoed. (bron: Jerusalem Post)

21 oktober 2012

Likoed begint vandaag met primaries - kandidaten kunnen zich aanmelden
Ofir Akunis is het eerste Likoed lid dat zich heeft aangemeld voor de Likoed primaries die op 25 november 2012 zullen gaan plaatsvinden. Volgende week zondag is de laatste dag voor kandidaten om zich aan te melden. (bron: Ynetnews)

18 oktober 2012

Nationale Unie en Joods Huis (Nieuw Nationaal Religieuze Partij) gaan lijstverbinding aan
Twee religieuze nationalistische partijen, Nationale Unie en Joods Tehuis (Nieuw Nationaal Religieuze Partij), gaan een lijstverbinding aan voor de komende verkiezingen. Op 6 november worden primaries gehouden en dan zal bekend worden wie aan het hoofd staat van het samenwerkingsverband. De partijen hopen 15 zetels te halen in de 19de Knesset. (bron: Ynetnews)

16 oktober 2012

Aryeh Deri keert terug naar Shas
Aryeh Deri, die in de gevangenis heeft gezeten voor omkoperij, keert na 13 jaar terug terug naar de religieuze Shas partij. Hij wil een hoge post hebben binnen de partij. Eli Yishai, de huidige partijleider, en Deri strijden al een paar weken om de macht. Spiritueel leider Rabbi Ovadia Yosef zei destijds dat Yishai tijdelijk de macht zou hebben totdat Deri weer zou terugkeren in de politiek. Yishai heeft echter de partij de afgelopen 10 jaar goed geleid en heeft een nauwe band met Rabbi Ovadia Yosef. (bron: Ynetnews)

Yaakov Perry, voormalig hoofd van de Shin Beth doet mee met Yair Lapids Yesh Atied. Perry is momenteel voorzitter van de Mizrahi Tefahot Bank. Hij wil samen met Yesjh Atied de Israëlische samenleving veranderen, niet alleen het systeem van de overheid. (bron: Jerusalem Post)

15 oktober 2012

Haim Amsalem (voormalig Shas lid) komt met eigen partij
Haim Amsalem, voormalig lid van de religieuze Shas partij die hij twee jaar geleden verliet, komt met een eigen onafhankelijke partij Am Salem waarmee hij wil meedoen aan de verkiezingen op 22 januari 2013. Hij wil alle Joden verenigen en het gematigde Jodendom herstellen. Morgen zal hij een persconferentie geven. (bron: Jerusalem Post)

14 oktober 2012

Kabinet keurt unaniem 22 januari 2013 als verkiezingsdatum goed
Vandaag heeft het Israëlische kabinet unaniem 22 januari 2013 goedgekeurd als verkiezingsdatum. Kijk naar een korte video waarin premier Netanjahoe aangeeft wat de Israëlische regering de afgelopen jaren heeft bereikt: (http://goo.gl/YXYeZ). (bron: Jerusalem Post)

De verkiezingscampagne in Israël zal tussen de 450-500 miljoen shekels gaan kosten. Dat is 115-130 miljoen dollar. Vier jaar geleden kostte het nog slechts 54 miljoen dollar. (bron: Ynetnews)

11 oktober 2012

Israël gaat op 22 januari 2013 naar de stembus
Premier Netanjahoe heeft 22 januari 2013 gekozen als verkiezingsdatum. Dan zal de 19de Knesset gekozen worden. Uit een peiling van het dagblad Maariv blijkt dat de Likoed uitkomt om 29 zetels. Dat is 2 zetels meer dan het nu heeft. Volgens HaAretz kan een coalitie geleid door de Likoed rekenen op 68 zetels (dat is nu 66). (bron: Jerusalem Post)

9 oktober 2012

Premier Netanjahoe kondigt vervroegde verkiezingen aan
Vanavond heeft premier Netanjahoe in de Knesset vervroegde verkiezingen aangekondigd vanwege economische en veiligheidsoverwegingen. De begroting van de regering werd niet door de Knesset geaccepteerd. Netanjahoe zegt dat een korte verkiezingscampagne verkiesbaar is om de economie en veiligheid van Israël geen schade toe te brengen. (bron: Ynetnews)Welke partijen doen mee met de verkiezingen?

Partijen die kans maken om in de Knesset te komen

PartijKandidaten
1. Lijstverbinding Likoed (Benjamin Netanjahoe) - Jisraeel Beitenoe (Avigdor Lieberman)1 Benjamin Netanyahu/ 2 Avigdor Lieberman/ 3 Gideon Sa'ar/ 4 Yair Shamir/ 5 Gilad Erdan/ 6 Silvan Shalom/ 7 Uzi Landau/ 8 Yisrael Katz/ 9 Danny Danon/ 10 Sofa Landver/11 Reuven Rivlin/ 12 Moshe Ya'alon/ 13 Yitzhak Aharonovich/ 14 Ze'ev Elkin/15 Tzipi Hotovely/ 16 Orly Levy/ 17 Yariv Levin/ 18 Yuli-Yoel Edelstein/ 19 Faina Kirschenbaum/ 20 Haim Katz/21 Miri Regev/ 22 David Rotem/ 23 Moshe Feiglin/ 24 Yuval Steinitz/ 25 Robert Ilatov/ 26 Tzachi Hanegbi/ 27 Limor Livnat/ 28 Hamad Amar/ 29 Ofir Akunis/ 30 Gila Gamliel/ 31 Shimon Ohayon/ 32 Karmel Shama/ 33 Alex Miller/ 34 Leon Litinetski/ 35 David Bitan/ 36 Uri Faraj/ 37 Yulia Malinovsky/ 38 Katy Shitrit/ 39 Ayoob Kara/ 40 Smadar Bat Adam Levitan/ 41 Shuki Ohana/ 42 David Amsalem/ 43 Oded Forer/ 44 Victor Ifraimov/ 45 Yitzhak Danino/46 Moshe Matalon/ 47 Keren Barak/ 48 Avraham Negusa/ 49 Lia Shemtov/ 50 David Even Tzur
2. Kadima (Shaul Mofaz)1 Shaul Mofaz/ 2 Yisrael Hasson/ 3 Yohanan Plesner/ 4 Ronit Tirosh/ 5 Shai Hermesh/ 6 Yuval Tzelner/ 7 Doron Avital/ 8 Akram Hasson/ 9 Ahmad Dabbah/ 10 Eti Livni
3. De Arbeid (Shelly Yachimovich)1 Shelly Yachimovich/ 2 Isaac Herzog/ 3 Eitan Cabel/ 4 Merav Michaeli/ 5 Benjamin Ben-Eliezer/ 6 Yehiel Bar/ 7 Omer Bar-Lev/ 8 Stav Shaffir/ 9 Avishai Braverman/ 10 Erel Margalit/ 11 Itzik Shmuli/ 12 Mickey Rosenthal/ 13 Michal Biran/ 14 Nachman Shai/ 15 Moshe Mizrahi/ 16 Danny Atar/ 17 Ghaleb Majadele/ 18 Nadia Hilou/ 19 Nino Abesadze/ 20 Yossi Yona/ 21 Daniel Ben-Simon/ 22 Ofer Kornfeld/ 23 Hili Tropper/ 24 Yona Prital/ 25 Saleh Saad/ 26 Yariv Oppenheimer/ 27 Gilad Kariv/ 28 Estee Kirmair/ 29 Baruch Zelts/ 30 Eran Charamuni
4. Shas (ARyeh Deri, Eli Yishai en Ariel Atias)1 Eli Yishai/ 2 Aryeh Deri/3 Ariel Atias/ 4 Yitzhak Cohen/ 5 Meshulam Nahari/ 6 Amnon Cohen/ 7 Ya'akov Margi/ 8 David Azulai/ 9 Yitzhak Vaknin/ 10 Nissim Ze'ev/ 11 Avraham Michaeli/ 12 Yoav Ben Tzur/ 13 Lior Adari/ 14 Ami Iluz/ 15 Eli Dadoun/ 16 Gershon Levi
5. Hatnua (Tsipi Livni)1 Tzipi Livni/ 2 Amram Mitzna/ 3 Amir Peretz/4 Elazar Stern/ 5 Meir Sheetrit/ 6 David Tzur/ 7 Yoel Hasson/ 8 Shlomo Molla/ 9 Meirav Cohen/ 10 Orit Zuaretz/11 Aharon Valensi/ 12 Majalli Wahabi/ 13 Alon Tal/ 14 Robert Tiviaev
6. Lijstverbinding Nationale Unie - Het Joods Huis (Naftali Bennett)1 Naftali Bennett/ 2 Uri Ariel/ 3 Nissan Slomiansky/ 4 Eli Ben-Dahan/ 5 Ayelet Shaked/ 6 Uri Orbach/ 7 Zevulun Kalpa/ 8 Avi Vartzman/ 9 Moti Yogev/ 10 Orit Strook/ 11 Yoni Shetbun/ 12 Shuli Muaalam/ 13 Hillel Horovitz/ 14 Jeremy Gimpel/ 15 Nachi Eyal
7. Verenigd Tora Jodendom (Yaakov Litzman, Moshe Gafni)1 Yaakov Litzman/ 2 Moshe Gafni/ 3 Meir Porush/ 4 Uri Maklev/ 5 Eliezer Moses/ 6 Yisrael Eichler/ 7 Ya'akov Asher/ 8 Ya'akov Asher Guterman
8. Verenigde Arabische Lijst/Arabische beweging voor Verandering Ta'al (Ahmad Tibi) (Ibrahim Sarsur)?
9. Hadash1 Mohammad Barakeh/ 2 Hana Sweid/3 Dov Khenin/ 4 Afu Agbaria/ 5 Nabila Espanioly/ 6 Ayman Odeh
10. Meretz (Zahava Gal-On)1 Zahava Gal-On/ 2 Ilan Gilon/ 3 Nitzan Horowitz/ 4 Michal Rozin/ 5 Issawi Frej/ 6 Tamar Zandberg/ 7 Avshalom Vilan/ 8 Mossi Raz/ 9 Yifat Solel/ 10 Uri Zaki
11. Balad - Nationale Democratische Partij (Jamal Zahalka)?
12. Sterk Israël - Otzma LeJisraeel (Arieh Eldad en Michael Ben-Ari)1 Aryeh Eldad/ 2 Michael Ben-Ari/ 3 Baruch Marzel/ 4 Aryeh King
13. Am Salem (Haim Amsalem)1 Haim Amsalem/ 2 Moshe Tsarfati/ 3 Reuven Agasi/ 4 Daniela Yekira
14. Yesh Atied (Yair Lapid)1 Yair Lapid/ 2 Shai Piron/ 3 Yael German/ 4 Meir Cohen/ 5 Yaakov Peri/ 6 Ofer Shelah/ 7 Aliza Lavi/ 8 Yoel Razvozov/ 9 Adi Kol/ 10 Karin Elharar

Partijen die min of meer kansloos zijn

PartijPartijPartijPartijPartij
Piraten Partij (Ohad Shemtov)Daam - Joods-Arabisch socialistische partijKulanu Chaveirim (Na Nach - Breslov Chassidiem)Groen Blad Liberale Partij - cannabis partijDor (nieuw pensioen partij)
Economie PartijEretz HadashaNetzahVolkspartijAhim Anahnu
Brit Olam LeGe'ulat YisraelHaim BeKavodHaTikva LeShinuiHaYisraelimKoah Lehashpi'a
Progressieve Liberale Democratische PartijMoreshet AvotEén ToekomstTzedek HevratiDe Groene
Jong voor een Groene Toekomst voor Israël
© 2012 - 2018 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Verkiezingen 2012Op 12 september 2012 zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Inmiddels hebben de deelnemende partijen hun kandidatenl…
Speelschema Eredivisie 2012-2013, programma en uitslagenHet seizoen 2011-2012 zit er weer bijna op, de kampioen is bekend, de play-offs zullen moeten beslissen welke teams prom…
Politiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 SPPolitiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 SPDe SP heeft het verkiezingsprogramma gepresenteerd. Wat zijn de hoofdpunten uit dit programma? Wat kunnen we verwachten…
Bronnen en referenties
 • Zie berichtgeving in artikel
 • Jewishvirtuallibrary
 • Wikipedia

Reageer op het artikel "Laatste nieuws Israëlische verkiezingen 22 januari 2013"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 03-12-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 3
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!