Nederlanders opgepakt voor drugssmokkel in 2012

In het nieuws kom je veel, zeer veel berichtgevingen tegen die melden dat er Nederlanders zijn gearresteerd vanwege de poging drugs te smokkelen. Er worden zowel Nederlanders aangehouden die drugs vanuit het buitenland naar Nederland willen brengen, als ook Nederlanders die juist drugs vanuit Nederland naar het buitenland willen smokkelen. In dit artikel wordt overzichtelijk weergegeven welke berichtgevingen in 2012 in de media hebben gestaan.

In de media: Nederlanders gearresteerd voor drugssmokkel in 2012

Ook in 2012 zet de stroom berichten over aanhoudingen van Nederlanders in binnen- en buitenland vanwege activiteiten in de drugswereld, zich voort. In dit artikel wordt overzichtelijk weergegeven welke berichtgevingen in 2012 in de media hebben gestaan.

In het nieuws kom je veel, zéér veel berichtgevingen tegen die melden dat er Nederlanders zijn gearresteerd vanwege de poging drugs te smokkelen of op een andere wijze, zoals de wietteelt geld te verdienen in de drugshandel. Er worden zowel Nederlanders aangehouden die drugs vanuit het buitenland naar Nederland willen brengen, als ook Nederlanders die juist drugs vanuit Nederland naar het buitenland willen smokkelen.

Het zijn uiteraard alleen de pogingen die mislukken die het nieuws halen. Want als het wel lukt, weet de politie daar niets van. Ondanks het grote aantal meldingen in de media, schrikt het smokkelaars en telers nog altijd niet af. De vraag rijst dan ook, of de kans om gepakt te worden zo klein is dat het niet opweegt tegen de grote som geld die te verdienen valt bij een geslaagde deal? Of is het wanhoop dat mensen drijft tot smokkel? Wie weet het?

Bron: Mdf, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Mdf, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Risicogebieden
In 2011 (klik hier voor betreffende artikel) zijn er ook al opvallend veel meldingen in de media van opgepakte Nederlanders in Zuid-Amerikaanse landen als Peru en Venezuela, de Antillen en de Dominicaanse Republiek. Opvallend zijn ook de arresties in landen als Spanje en Engeland. Spaanse vakantie- en badplaatsen vormen een belangrijke afzetmarkt voor partydrugs (met name XTC pillen). De vliegvelden van Spanje worden steeds vaker gebruikt als doorvoerroute, om de 100% controle op rechtstreekse vluchten uit zogeheten risicogebieden (bijvoorbeeld uit Peru, Venzuela, de Antillen en Dominicaanse Republiek te ontduiken.

December 2012: Nederlandse atleet gepakt met drugs in bagage

De Nederlandse atleet Brian Mariano, woonachtig te Rotterdam, is zaterdag op de luchthaven van Curaçao opgepakt met 720 gram cocaïne in zijn bagage. De 27-jarige sprinter Mariano, afkomstig uit Curaçao, is viervoudig Nederlands kampioen op de 60 meter indoor en deed voor Nederland in de zomer van 2012 mee aan de Olympische Spelen. Na verhoor werd Mariano vrijgelaten. De hoeveelheid aangetroffen drugs zou te klein zijn om hem langer vast te houden. De atleet zegt niets te weten van de drugs die vermoedelijk verstopt zaten in een dubbele bodem van zijn koffer. Volgens Mariano heeft een onbekende de cocaïne zonder zijn medeweten in zijn bagage gedaan.

November 2012: Nederlander met cocaïne gepakt in Venezuela

In het uiterste westen van Venezuela ten noordwesten van de stad San Cristobal, vlakbij de Colombiaanse grens, is een Nederlander van Surinaamse komaf aangehouden wegens drugssmokkel. De Venezolaanse autoriteiten meldden vrijdag dat hij 10 kilo cocaïne had verstopt in flesjes en levensmiddelen (chocoladepoeder en kruidenpasta).

November 2012: Douanemedewerker opgepakt om drugssmokkel

Rechercheurs van de zeehavenpolitie van de politie Rotterdam-Rijnmond hebben een 40-jarige medewerker van de douane aangehouden. De man wordt ervan verdacht informatie te hebben verschaft aan een groep die in verband wordt gebracht met drugssmokkel via de Rotterdamse haven. In juli werden negen mensen aangehouden op verdenking van drugssmokkel via de haven. De aanhoudingen vonden plaats nadat 188 kilo cocaïne was gevonden in sporttassen tussen een lading cacaobonen.

November 2012: Nederlandse dealer gepakt in Duitsland

Een 42-jarige man uit Groningen is opgepakt in de Duitse plaats Bornum, vlakbij Berlijn. Hij had twee sporttassen met daarin in totaal 13 kilo marihuana bij zich, die hij aan een Duitser wilde geven. De Duitser is ook opgepakt. De Duitse politie denkt dat de Nederlander deel uitmaakt van een internationaal netwerk van drugssmokkelaars.

November 2012: Arrestaties bij ontdekking cocaïnewasserij

De politie heeft in Onna, Overijssel, drie Colombinanen van 33, 43 en 44 jaar en een 47-jarige man uit Lelystad opgepakt toen een cocaïnewasserij werd opgerold. De mannen waren drugs die vanuit het buitenland was ingevoerd aan het schoonmaken.

November 2012: Nederlander met 8 kilo coke gepakt

Een Nederlander met 8 kilo cocaïne in zijn bagage is aangehouden op het vliegveld van Frankfurt. De drugs hebben een straatwaarde van ruim anderhalf miljoen. Het gaat om een 50-jarige man, die werd betrapt toen een getrainde drugshond de drugs rook. De Nederlander vloog van Sao Paulo met enkele tussenstops naar de Duitse plaats. Hij had de cocaïne verstopt achter een dubbele bodem in zijn koffer, die bij een routinecontrole er uit werd gepikt. De man zit nog vast in de Duitse plaats Hessen.

November 2012: Nederlandse vrouw in rolstoel smokkelverdachte

De koninklijke marechaussee heeft een onderzoek ingesteld naar een 56-jarige vrouw in een rolstoel, die op Schiphol werd aangehouden vanwege het smokkelen van cocaïne. De Nederlandse vrouw kwam aan met een vliegtuig vanuit het Caribisch gebied. Tijdens een controle vermoedde de douane dat ze coke smokkelde. Enkele bolletjes met vermoedelijk cocaïne zijn veiliggesteld.

November 2012: Honderden kilo's xtc in bestelbus

De politie Twente heeft tijdens een controle op de A35 een bestelbus aangetroffen met enkele honderden kilo's xtc-pillen in de laadruimte. De pillen vertegenwoordigen een straatwaarde van tussen de 6 en 10 miljoen euro. De bus werd bestuurd door een 30-jarige Rotterdammer. Hij is samen met de bijrijder, een 31-jarige Duitser, aangehouden.

November 2012: Zwangere vrouw gepakt met coke in lichaam

Een 19-jarige Nederlandse vrouw die zwanger bleek te zijn, is op Schiphol aangehouden omdat ze cocaïne in haar lichaam had. Nadat de vrouw begon te klagen over pijn in haar buik, is ze naar het ziekenhuis gebracht. Haar toestand is stabiel en er zijn al enkele vloeibare bollen cocaïne uit haar lichaam aangetroffen.

Oktober 2012: Nederlandse vrouw met 4 kilo coke gepakt in Lima

Op het internationale vliegveld Jorge Chavez in Lima is een Nederlandse vrouw aangehouden met vier kilo cocaïne in haar bagage. Volgens de Peruaanse autoriteiten was ze van plan een vlucht te nemen naar de Spaanse hoofdstad Madrid. De Nederlandse probeerde de drugs in geïmpregneerde kleding langs de douane te krijgen.

Oktober 2012: Nederlander (20) overleden na smokkelen drugs

Een 20-jarige Nederlandse drugskoerier is overleden in de Dominicaanse Republiek. Hij moest cocaïne in zijn ingewanden naar Schiphol smokkelen, maar een van de bolletjes knapte. Hij werd met spoed naar een ziekenhuis gebracht. Daar stierf hij. De autoriteiten onderzoeken voor wie de jongeman de drugs smokkelde. Een mogelijke metgezel van de Nederlander is opgepakt

Oktober 2012: Wederom Nederlandse qat smokkelaar in Duitsland aangehouden

In Duitsland is een Nederlander van Somalische afkomst gearresteerd omdat hij 1000 kilo qat vervoerde. De drugs zaten in 111 jutezakken in het laadruim van een bestelbusje. De 28-jarige man werd aangehouden bij een controle op de snelweg A28 tussen Oldenburg en Bremen. Hij was van Hamburg op weg naar Nederland. Het is niet de eerste keer dat een Nederlander in Duitsland wordt aangehouden met een grote lading qat. Qat is een drug die in Nederland is toegestaan, al is een verbod in de maak. In de ons omringende landen is qat verboden. Qat bestaat uit blaadjes en takjes, die worden gegeten omdat ze vermoeidheid en honger zouden onderdrukken. Qat wordt vooral gekauwd door Somaliërs en Jemenieten.

Oktober 2012: 2 Nederlanders aangehouden vanwege drugssmokkel vanuit Dominicaanse Republiek

Twee Nederlanders zijn gesnapt toen ze cocaïne uit de Dominicaanse Republiek wilden smokkelen. Het gaat om een 26-jarige man en een 54-jarige vrouw. De man werd op het vliegveld van Madrid aangehouden, de vrouw werd gepakt toen ze van de Dominicaanse Republiek naar Brussel wilde vliegen. De man had een kilo cocaïne op zak en wilde daarmee naar Schiphol vliegen. De vrouw had bolletjes geslikt en werd aangehouden omdat ze een 'verdacht profiel' had. Ze is overgebracht naar een ziekenhuis, waar ze werd gecontroleerd. Ze zou zeker 79 bolletjes hebben geslikt, ze blijft in het ziekenhuis tot alle drugs uit haar lichaam is. De politie onderzoekt nog voor wie de Nederlanders de drugs hebben gesmokkeld.

Oktober 2012: Spaanse politie pakt bejaarde Nederlander met drugs op

Een 76-jarige Nederlander is opgepakt toen hij met de veerboot uit Marokko aankwam in Spanje. In zijn bestelbusje werd 209 kilo hasj gevonden. De man woont in Zeist en is geboren in het Marokkaanse Tanger. In die stad had hij zaterdag de veerboot naar het Spaanse Tarifa genomen. Bij de paspoortcontrole na aankomst kwam de man nerveus over. Agenten besloten daarom zijn auto te doorzoeken. In het laadruim van het busje vonden ze veel flessen vol hasj.

September 2012: Geluk gehad ...

De Duitse politie heeft een dag voorafgaand aan de Champions League voetbalwedstrijd: Dortmund - Ajax, een bus met 24 Ajax-fans tegengehouden die op weg waren naar Dortmund. De bus werd tot stoppen gedwongen op de A3 ter hoogte van de rustplaats Hünxe. De supporters wilden grenscontroles omzeilen en probeerden met lood verstevigde handschoenen en drugs te smokkelen richting Dortmund. Alle spullen werden in beslag genomen. Omdat agenten niet konden achterhalen van wie de verboden artikelen waren, mochten alle inzittenden daarop hun reis vervolgen.

September 2012: Vader stopt cocaïnebolletjes in luier zoontje

Een 31-jarige man uit Schiedam is aangehouden op Schiphol nadat de douane bij een controle meerdere bolletjes met vermoedelijk cocaïne vond in de luier van zijn 1-jarige zoontje. De verdachte was afkomstig van een vlucht uit het Caribisch gebied.

September 2012: Belgische politie houdt Nederlandse cannabis-kwekers aan

Twee Nederlandse mannen zijn opgepakt toen de politie in Sint-Jans-Molenbeek een cannabisplantage ontdekte. De mannen werden opgemerkt in de Samberstraat toen ze een woning met hangar verlieten. Een politiepatrouille vond dat ze zich verdacht gedroegen en besloot het duo te controleren. De agenten doorzochten hun wagen en troffen daarbij verschillende mobiele telefoons en een aanzienlijke som contant geld aan. Daarop werd besloten tot een huiszoeking en in de kelder van de woning trof de politie de cannabisplantage aan. De plantage bestond uit een 550-tal plantjes en had een professioneel opgebouwd ventilatie- en afwateringssysteem.

September 2012: 46-jarige Nederlander opgepakt op Brussels Airport

Op Brussels Airport heeft heeft de politie een 46-jarige Nederlander opgepakt die 1,645 kilogram cocaïne het land probeerde binnen te smokkelen. De man kwam met het vliegtuig vanuit de Dominicaanse Republiek en werd opgewacht door twee Dominicanen van 23 en 24 jaar oud. Ook zij zijn opgepakt. De Nederlander had de drugs in 12 pakketten verstopt in de voor- en achterwanden van zijn reiskoffer.

September 2012: Nederlandse vrachtwagenchauffeur opgepakt in Zweden

Een 51-jarige Nederlandse vrachtwagenchauffeur zit vast in de Zweedse havenstad Helsingborg. Hij is opgepakt, toen hij probeerde 400 kilo marihuana het Scandinavische land binnen te smokkelen.

September 2012: Nederlandse vrouw gearresteerd op luchthaven België

De federale politie heeft op de luchthaven van Zaventem in België een Nederlandse vrouw opgepakt die drugs vervoerde. De vrouw arriveerde met haar twee kinderen met een vlucht vanuit de Dominicaanse Republiek. De vrouw woonde al een paar jaar in de Dominicaanse Republiek. Toen ze haar koffer op de bagageband zette, merkten de autoriteiten op dat het uitschuifbare handvat het niet goed deed. Na onderzoek bleek er 3 kilo cocaïne in verstopt te zitten. Voor de kinderen is opvang geregeld.

September 2012: Nederlanders opgepakt in Manilva (Spanje) voor drugssmokkel

In het Spaanse stadje Manilva zijn drie Nederlanders en een Brit opgepakt die verdacht worden van drugssmokkel. Het viertal werd gearresteerd voor het smokkelen van cocaïne in koelwagens. De politie heeft zestig kilo in beslag genomen. De Spaanse politie arresteerde het viertal in de loods in Manilva. Daar waren zij net bezig de drugs over te laden van de loods in een vrachtwagen. Op dat moment greep de politie in en sloeg de Nederlanders en de Brit in de boeien. Met deze actie werd voorkomen dat de drugs met de vrachtwagen naar andere plaatsen in Spanje werd gebracht. De bedoeling was de drugs vanuit de loods te vervoeren in de vrachtwagen met een Nederlands kenteken.

September 2012: Duitse politie vindt ton qat in Nederlandse auto

De Duitse politie heeft twee Nederlanders opgepakt, omdat ze ongeveer een ton qat vervoerden. In het laadruim van hun bestelbusje vonden de agenten 106 volle jutezakken. De twee 25-jarige Nederlanders liepen iets ten zuiden van Hamburg tegen de lamp. Ze verklaarden dat ze van een bedrijf de opdracht hadden gekregen om de qatblaadjes naar Denemarken te brengen. De lading heeft volgens de Duitse politie een waarde van ongeveer 150.000 euro. Qat en auto zijn in beslag genomen.

Augustus 2012: Recherche houdt 5 mannen aan vanwege cocaïnesmokkel

De Nationale Recherche heeft vijf mannen aangehouden voor de smokkel van 2.100 kilo cocaïne uit Ecuador. De drugs werden onderschept in de haven van Antwerpen en zat verstopt tussen een lading cacaobonen. De cocaïne was verdeeld over 2.000 pakketten en heeft een straatwaarde van meer dan 100 miljoen euro. De recherche liet in overleg met de Belgische douane de drugs door om zo de daders te kunnen pakken. De lading werd afgeleverd op een bedrijventerrein in Emmeloord, alwaar men 5 verdachten kon aanhouden. Vier van de mannen komen uit Amsterdam. De vijfde komt uit Luttelgeest.

Augustus 2012: Nederlander gearresteerd met 30 kilo heroïne

In Servië is vrijdagmorgen vroeg aan de grens met Bulgarije een Nederlander gearresteerd die in zijn auto 30 kilo heroïne had verborgen. Ook een Turkse inzittende van de auto is aangehouden. De drugs waren verpakt in zestig pakketten en zaten verstopt in de achterbank en achter het instrumentenpaneel van de auto, die een Nederlands kenteken had.

Augustus 2012: Nederlandse drugsbaas opgepakt op Ibiza

De Spaanse politie heeft in samenwerking met hun Duitse collega's een Nederlander opgepakt die aan het hoofd zou staan van een internationale drugsbende. Hij wordt ervan verdacht op Ibiza grote hoeveelheden mephedrone-tabletten te hebben geproduceerd. Dat is een drug die vergelijkbaar is met XTC. De 44-jarige hoteleigenaar werd al afgelopen mei gearresteerd en zit in een gevangenis in Duitsland.

Augustus 2012: Wederom Nederlander opgepakt in haven van Melilla

Een 47 jarige Nederlandse man stond met zijn auto in de rij voor de overtocht naar Zuid-Spaanse havenstand Almería. Tijdens de douanecontrole sloeg een drugshond alarm. Hij bleek 79,5 hasj in dubbele bodem van zijn bagage te hebben verstopt

Juli 2012: Nederlands koppel opgepakt in haven van Melilla

In de haven van het plaatsje Melilla, een Spaanse enclave in Marokko, heeft de poltie een Nederlands stel aangehouden. Het koppel, 58 en 20 jaar oud, had 67,9 kilo hasj verborgen in 178 pakketten die in dubbele bodems van hun auto waren verstopt. Ze wilden juist de veerboot naar het Zuid-Spaanse Almeria oprijden. De drugs werd ontdekt door een drugshond.

Juli 2012: Spaanse politie houdt Nederlandse aan grens met Portugal

Een 23 jarige Nederlandse vrouw is door de Spaanse politie aangehouden in de provincie Salamanca bij de grens met Portugal. Zij had xtc, speed, hasj en marihuana bij zich. Andere bronnen melden dat er LSD is aangetroffen.

Juli 2012: 5 personen aangehouden in loods Den Haag

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD en de Rotterdamse Zeehavenpolitie heeft vier mannen en een vrouw aangehouden in een loods in Den Haag naar aanleiding van een onderzoek naar de smokkel van ruim 65 kilo cocaïne met een waarde van bijna 2,1 miljoen euro. De coke werd op 8 juni bij een douanecontrole ontdekt in een container met blikken kokosmelk. De container kwam uit Brits-Guyana.
Een 47-jarige Nederlander uit Velzenbroek is in Portugal veroordeeld tot 7,5 jaar gevangenisstraf voor het smokkelen van drugs. De man werd in de zomer van 2011 gepakt toen op zijn boot 1.300 kilo hasj werd gevonden. Dat was in Peniche, ten noorden van Lissabon. De drugs zaten verstopt in een boot die op een trailer vanuit de Algarve werd vervoerd.

Juli 2012: Nederlander aangehouden bij grensovergang Roermond

De Duitse politie heeft aan de grensovergang bij Roermond een 32-jarige Nederlander zonder vaste woon- of verblijfplaats opgepakt wegens smokkel van verdovende middelen. In zijn gehuurde auto vonden de agenten 20 kilo hasj waarmee hij Duitsland binnen wilde rijden. De man had bovendien een mes onder handbereik op zak. Gezien de niet geringe hoeveelheid hasj en het wapenbezit hangt de man een celstraf van minstens 5 jaar boven het hoofd, aldus de Duitse politie.

Juli 2012: 16 jarige Nederlander op Schiphol aangehouden

Op Schiphol is een 16-jarige Nederlander aangehouden op verdenking van drugssmokkel. De jongen reisde alleen op een vlucht vanuit Suriname. Omdat rechercheurs vermoedden dat hij drugs bij zich had, werd hij gecontroleerd. De verdachte bleek bolletjes bolletjes cocaïne in zijn lichaam te vervoeren.

Begin juli 2012 meldt de krant Telegraaf, dat er verklaring zijn afgegeven van vliegend personeel van Nederlandse vliegtuigmaatschappijen, dat zij door drugsbendes op Curaçao worden gedwongen cocaïne te smokkelen naar Nederland. Stewardessen van ArkeFly zijn doodsbang na ernstige bedreigingen in hun hotel op het vakantie-eiland. Ook lokale vliegmedewerkers op Curaçao worden onder zware druk gezet door criminelen, waarbij hun families met de dood worden bedreigd als ze het spul niet meenemen. ArkeFly-topman Steven van der Heijden bevestigd deze ontwikkeling.
Hij bevestigde ook dat onlangs één van zijn mensen is aangehouden. Het betreft de aanhouding van de steward in juni 2012. Hij vervoerde 8 kilo cocaïne.

Juni 2012: Britse douane pakt Nederlandse vrachtwagenchauffeur

De Britse douane heeft op 12 juni in een Nederlandse vrachtwagen negen kilo cocaïne gevonden. De drugs werden ontdekt vlak voor de Kanaaltunnel. De pakketten met drugs zaten in één van de accu's van de vrachtwagen. De 39-jarige vrachtwagenchauffeur uit Druten is in voorlopige hechtenis genomen.

Juni 2012: Steward opgepakt voor smokkel drugs

Op Schiphol is een steward van een vliegtuigmaatschappij opgepakt wegens drugssmokkel. Tijdens een 100% controle op vliegtuigpersoneel is de 27-jarige man aangehouden. Hij arriveerde met een vlucht uit Curaçao. In zijn handbagage zijn 16 pakjes met 8 kilo cocaïne aangetroffen.

Juni 2012: Nederlander in Argentinie opgepakt met XTC

Op de luchthaven van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires is een Nederlandse man aangehouden met 15.000 XTC-pillen verstopt in zijn bagage. Hij was vanuit Spanje vertrokken naar het Zuid-Amerikaanse land.

Juni 2012: Nederlandse familie aangehouden voor drugssmokkel op vliegveld Paramaribo

De familie, een vader, moeder, vier kinderen en een zwager droegen allen drugs bij zich en wilde naar Schiphol vliegen. In geïmpregneerde kleren en hangmatten zat circa 38 kilo cocaïne met een straatwaarde van ongeveer 1,8 miljoen euro. De 34-jarige vrouw had bijna 2 kilo cocaïne in een dubbele bodem van haar koffer zitten.

Juni 2012: Duitse politie pakt Nederlander met ton qat

De Duitse politie heeft begin juni een 41-jarige Nederlander opgepakt, die in een bestelbus 1.340 kilo qat vervoerde. Hij liep tegen de lamp tijdens een controle op een snelweg bij Bremen. De blaadjes in het voertuig hadden een waarde van meer dan 90.000 euro, aldus de politie. Het is niet eerste keer in 2012 dat een Nederlander met qat wordt aangehouden in Duitsland. Zie ook eerdere melding in januari 2012, onderaan dit artikel.

Mei 2012: Spaanse politie houdt Nederlanders aan

Op de snelweg in de provincie Alicante heeft de Spaanse politie een Nederlander aangehouden. In de auto trof men 111 kilo hasj en 35 kilo wiet aan. Eerder had de politie al twee medeverdachten, ook Nederlanders, gearresteerd. De Nederlanders bezitten een stukje land nabij Catral. Op het domein van de drie Nederlanders heeft de politie ondermeer ook wapens, contact geld, auto's en motoren in beslag genomen.

Mei 2012: Nederlandse bolletjesslikker gepakt in Indonesië

Een Nederlandse drugssmokkelaar is opgepakt op het vliegveld van de Indonesische hoofdstad Jakarta. In zijn buik had hij bolletjes cocaïne met een waarde van 1 miljard rupee (bijna € 84.000). Hij kan de doodstraf krijgen voor een vergrijp als dit in Indonesië.

April 2012: Argentijnse politie pakt Nederlander met 18.000 XTC-pillen

Een 22-jarige Nederlander is zaterdag op de luchthaven Retiro in Buenos Aires opgepakt met achttienduizend XTC-pillen. De man verklaarde dat hij in de Argentijnse hoofdstad van twee onbekenden honderdduizend dollar zou krijgen voor de drugs. De man viel bij een controle bij de aankomsthal door de mand. Toen de Nederlander werd gevraagd zijn koffer open te maken vonden agenten plastic verpakkingen met de duizenden pillen, die waren gemarkeerd met het nummer 8. De Nederlander was vanuit Duitsland via Spanje en Uruguay naar Argentinië gereisd.

Volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zitten er medio begin 2012 in totaal 29 Nederlanders in Argentinië vast voor een drugsdelict.

April 2012: Nederlanders gepakt in Zweden met 10 kilo hasj

Op een parkeerplaats van een hotel in Karlstad heeft de narcoticabrigade van de Zweedse politie enkele Nederlanders gearresteerd. Zijn waren in bezit van 10 kilo hasj.

April 2012: Nederlander opgepakt in Equador

Een 39-jarige Nederlander is opgepakt op het vliegveld van de Ecuadoraanse stad Guayaquil. In zijn koffer vonden agenten 7,6 kilo cocaïne. De drugs zaten verpakt in 14 pakketjes. De Nederlander wilde met de cocaïne op een vliegtuig naar Europa stappen. Via Madrid zou hij naar Brussel vliegen.

April 2012: Nederlanders opgepakt voor online drugshandel

In ieder geval drie Nederlanders zijn opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij een omvangrijke drugshandel via het internet. De hoofdverdachte (42 jaar) is opgepakt in zijn huis in Lelystad. Ook in de landen Colombia, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zijn verdachten aangehouden. De drugs werd aan circa 3.000 klanten in 34 landen verkocht via een website.

Maart 2012: Nederlander aangehouden op vliegveld Madrid

De Spaanse politie heeft op het vliegveld Barajas van Madrid een 65-jarige Nederlander opgepakt met 15,7 kilo cocaïne. De man zat op een vlucht uit Peru. De Nederlander had de drugs in pakketjes in zijn handbagage verstopt. De cocaïne vertegenwoordigt volgens de politie een straatwaarde van zo’n anderhalf miljoen euro. Het was de grootste drugsvangst die de politie de afgelopen dagen deed op het vliegveld Barajas. Of Nederland daar trots op moet zijn, is de vraag.

Maart 2012: Nederlander opgepakt voor handel in nepmedicijnen

In de Spaanse stad Murcia is een Nederlander gearresteerd op verdenking van grootschalige handel in valse medicijnen. De man maakte deel uit van een bende van zes. Er werden bij de actie van de Guardia Civil 300.000 valse pillen in beslag genomen, die verkocht werden via het internet. De pillen waren voorzien van bekende merknamen. De arrestaties waren het gevolg van een samenwerking tussen justitie in Spanje, Groot-Brittannië en Cyprus.

Maart 2012: Nederlander opgepakt voor hennepteelt in België

In een grootscheeps onderzoek naar hennepplantages in Lanaken en Maasmechelen zijn in de eerste weken van maart 2012 in totaal drie plantages ontdekt met ruim 4000 planten. Er werden zeven mensen opgepakt, onder wie een Nederlander.

Maart 2012: Wiet voor export naar Nederland

De Nationale Politie in Spanje heeft in de buurt van Altea, aan de Costa Blanca, twee wietplantages ontmanteld met samen 6400 planten. De planten stonden in kelders in woningen in de gemeente Marina Baixa. Vier mensen zijn aangehouden in verband met de plantage: twee Nederlanders, een Spanjaard en een Kroaat. Volgens de politie exporteerde de groep wiet in vrachtwagens naar Nederland.

Volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken zitten er ruim 200 Nederlanders vast in Spaanse gevangenissen vanwege een drugsdelict

Maart 2012: Drugslijn tussen Peru en Nederland opgerold

De Koninklijke Marechaussee heeft een drugslijn tussen Peru en Nederland opgerold. Daarbij zijn tot nu toe 11 mensen aangehouden, waaronder 8 Nederlanders. De zaak kwam in juni 2011 aan het rollen toen een drugskoerier, die naar Amsterdam onderweg was, werd opgepakt in de Peruaanse hoofdstad Lima. Hij had 12 kilo cocaïne bij zich. Een onderzoek werd gestart nadat bleek dat er medewerkers van een luchtvaartmaatschappij bij de smokkel betrokken waren.

Maart 2012: Man uit Suriname op Schiphol aangehouden

Een 32-jarige man uit Suriname is op Schiphol door de mand gevallen omdat hij vermoedelijk cocaïne probeerde te smokkelen in kleding. Volgens een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee had hij een koffer vol kleren bij zich waarin de harddrugs mogelijk zaten geïmpregneerd. Vermoedelijk gaat het om cocaine, De broeken vertoonden blauwe vlekken, wat kan duiden op geïmpregneerde drugs.

Februari 2012: Nederlander met cocaïne gearresteerd in Lima

Een 54-jarige Nederlander is op de internationale luchthaven van de Peruaanse hoofdstad Lima aangehouden met 2,8 kilo cocaïne in zijn koffer. Hij wordt ervan beschuldigd de cocaïne naar Spanje te hebben willen smokkelen.

Februari 2012: Cel voor Nederlandse drugskoerier

Een Nederlandse man is in Australië tot 18 jaar cel veroordeeld voor het vervoeren van drugs. In het artikel over opgepakte Nederlanders in 2011, is al melding gemaakt van zijn arrestatie. De politie vond 14 kilo methamfetamine in de gehuurde camper van de Nederlander. De drugs zaten in twee sporttassen die waren verstopt in een tussenruimte. Tijdens het proces zei de 42-jarige man dat hij niet wist dat er drugs in de sporttassen zaten. De tassen waren volgens hem door iemand anders in de camper verstopt. We weten nu wat hem allemaal heeft opgeleverd.

Februari 2012: Arrestaties in grote drugszaak

De Nationale Recherche heeft zes verdachten, afkomstig uit Rotterdam, Barendrecht, Curaçao en Venezuela aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een internationaal drugstransport. De Belgische politie hield in deze zaak eerder al twee mannen uit Breda en Bergen op Zoom aan. De douane onderschepte in de haven van Antwerpen ruim 1.200 kilo cocaïne, met een waarde van 43,5 miljoen euro, en verving de partij drugs door een andere lading. De cocaïne zat verborgen in 26 zakken tussen een lading wasmiddelen uit de Dominicaanse Republiek. De container had als bestemming Spijkenisse.

Als u in het buitenland met drugs wordt gepakt, kan de Nederlandse regering niets voor u doen. U valt onder de rechtspraak van het land waar u bent gepakt. In het buitenland wordt drugsbezit veel harder gestraft dan in Nederland. De omstandigheden in veel buitenlandse gevangenissen zijn slecht. Het is niet altijd mogelijk om uw straf uit te zitten in Nederland.

bron: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/noodgevallen-in-het-buitenland/drugssmokkel

Februari 2012: Nederlander aan hoofd drugshandel Italië

Een 48-jarige Helmonder is in zijn woning aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij drugssmokkel tussen Nederland en Italië. De arrestatie vond plaats op verzoek van de Italiaanse autoriteiten. Er zijn intotaal bij deze operatie onder de naam Naxos 26 man aangehouden. De politie heeft ruim 280 kilo drugs (hasj, marihuana en cocaïne), contact geld, meerdere auto's en een pistool in beslag genomen.Drie mannen uit Turijn en de Nederlanders stonden aan de leiding van de handel, aldus justitie.

Januari 2012: Nederlander en Belg op boot gearresteerd

Een Nederlander is op een tien meter lange boot voor de kust van Almeria in Zuid-Spanje aangehouden. De douane en de politie vonden op de boot bijna tweeduizend kilo hasj verpakt in 66 pakketten. De drugs waren bestemd voor Ibiza. Op de boot was ook een Belg aanwezig. De veroordeling (in maart 2012) luidt: 3,5 jaar cel en 4 miljoen euro boete. Zowel de Nederlander als de Belg hebben dzelfde straf gekregen.

Januari 2012: Samenwerking Duitse en Nederlandse politie leidt tot aanhoudingen

De politie in Mönchengladbach en Venlo hebben 12 personen aangehouden in een drugszaak. Een van de 12 personen komt uit Venlo en betreft een 22-jarige man. De andere 11 personen komen uit Duitsland. Aanleiding voor het ingestelde onderzoek was een inbeslagname van 10 kg amfetamine op 23 september 2011. De drugs werden aangetroffen in een camper op het Lambertusplein in Blerick. Door goede samenwerking tussen de Duitse en Nederlandse politie konden uiteindelijk 12 mensen worden aangehouden.

Januari 2012: Spaanse politie arresteert 2 Nederlanders

De speciale drugsunit van de Nationale Politie heeft op het Madrileense vliegveld Barajas twee Nederlanders opgepakt met cocaïne. De twee zaten op een vlucht uit Punta Cana, een toeristenvliegveld in de Dominicaanse Republiek. De man vervoerde bolletjes in zijn lichaam. Zijn 28-jarige vriendin had in haar lichaam verschillende voorwerpen met coke verstopt.

Januari 2012: Nederlander in Venezuela opgepakt om drugs

De Venezolaanse justitie heeft een 61-jarige Nederlander, een Canadees en een Colombiaanse vrouw opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij criminele netwerken. De Nederlander wordt verdacht van banden met diverse drugsbendes in Colombia. Tevens wordt hij verdacht van betrokkenheid bij de zending van cocaïne en heroïne naar Europa vanuit Venezuela, waaronder een zending van 2.000 kilo cocaïne naar België in een privévliegtuig.

Januari 2012: Politie vindt drugs in bagage van Nederlandse vrouw

De douane op Bonaire heeft een 19-jarige vrouw uit Boxtel aangehouden op verdenking van drugssmokkel. De vrouw wilde naar Nederland reizen en bij controle trof men in haar bagage 700 gram cocaïne aan.

Januari 2012: Nederlandse vrachtwagenchauffeur aangehouden in Italië

De Italiaanse politie heeft nabij Turijn een Nederlandse vrachtwagenchauffeur aangehouden. De man uit het Oost-Groningse Musselkanaal probeerde 55 kilo marihuana Italië binnen te brengen. De wiet lag verstopt tussen tweehonderd varkens die in de vrachtwagen werden vervoerd. De waarde van de vangst bedraagt € 330.000,-

Januari 2012: Nederlander opgepakt met qat

In Duitsland, net over de grens met Nederland heeft de politie een Nederlandse man opgepakt met in zijn bestelbusje 1.700 kilo qat. Het ogenschijnlijk veel te zwaar beladen busje viel op in het verkeer. In Nederland is qat overigens legaal, maar in Duitsland - net als in veel andere landen - niet. Het kauwen op de qat-bladeren geeft een licht stimulerende en verdovende werking. De geschatte waarde van de partij is circa € 100.000,-.

Januari 2012: Nederlander opgepakt op Bonaire

Op het vliegveld van Bonaire zijn vijf Nederlanders aangehouden op verdenking van drugssmokkel. Alle betrokkenen waren voornemens een vlucht naar Nederland te nemen. Bij twee vrouwen en een man, allen uit de plaats Helmond, werd 335 milliliter vloeibare cocaïne aangetroffen.

In Nederland zijn ongeveer 40.000 wiettelers actief. Nederland staat hiermee stipt op de eerste plaats in Europa. De jaarlijkse winst die behaald wordt met wietteelt bedraagt circa twee miljard euro (bron: cijfers van de politie en de Taskforce aanpak georganiseerde hennepteelt gepubliceerd door Telegraaf). Het telen van wiet is niet geheel zonder risico. Het 'wereldje' staat bekend als gewelddadig en geweld, corruptie en zelfs liquidaties worden niet geschuwd. De politie rolt jaarlijks circa 5.000 kwekerijen op. Hierbij is de belangrijkste tipgever nog altijd de burger. Het zijn in de meeste gevallen omwonenden die bij de politie melding maken van verdachte praktijken. In Rotterdam heeft de politie zelfs geurkaarten uitgedeeld waarop mensen de geur van wiet kunnen leren herkennen.

Lees verder

© 2012 - 2020 Solnah, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
nieuws uitgelichtDe Mexicaanse drugsoorlogMexico is de laatste jaren in de ban van de drugsoorlog. Vrijwel wekelijks zien of lezen wij hier de gruwelijkste verhal…
Terrorisme: hoe financieren terroristen hun acties?Terrorisme: hoe financieren terroristen hun acties?Terroristische groepen maken gebruik van verschillende werkwijzen om hun acties te financieren. Het geld voor hun wapens…
Drugsgebruik onder jongerenDrugsgebruik onder jongeren is een groeiend probleem. Er zijn meerdere oorzaken aan te duiden voor het gebruik van drugs…
Gedoogbeleid: coffeeshops in NederlandIn Nederland zijn er minder drugsproblemen dan in de V.S., Frankrijk, Engeland of Duitsland. Dat komt door het Nederland…

Wat zijn softdrugs?Wat zijn softdrugs?In Nederland wordt er wettelijk een onderscheid gemaakt tussen softdrugs en harddrugs. Zo heerst er in ons land een gedo…
Alkaloïdplanten en entheogenen: ratio en emotioAlkaloïden en drugs. Wat hebben ze met mekaar te maken? Alcaloïden zijn stoffen in de plant, die net zoals hallucinogene…
Bronnen en referenties
  • www.telegraaf.nl
  • www.nu.nl
  • www.ad.nl
  • www.crimesite.nl
  • www.bndestem.nl
  • www.spanjevandaag.com
  • Afbeelding bron 1: Mdf, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Nederlanders opgepakt voor drugssmokkel in 2012"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Solnah
Laatste update: Januari 2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Drugs
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!