InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Diversen > De PVV en het onderzoek naar de Euro
nieuws uitgelicht

De PVV en het onderzoek naar de Euro

In november 2011 kondigde Geert Wilders van de PVV aan, dat hij zou laten onderzoeken of het goedkoper voor de Nederlanders zou zijn om 'terug te gaan' naar de gulden, in plaats van de euro. In dit artikel zijn de argumenten van Wilders beschreven 'voor' de gulden. De argumenten komen hoofdzakelijk uit Wilder's nieuwsbrief van de PVV van maart 2012.

De PVV

De PVV (De Partij voor de Vrijheid) is een Nederlandse politieke partij, in 2005 opgericht door Geert Wilders. Sinds de Tweede Kamerverkiezingen 2010 heeft de partij 24 Kamerzetels. De partij is sinds oktober 2010 een gedoogpartij van het kabinet Rutte. Dwz. dat de PVV het minderheidskabinet sinds 2010, bestaande uit VVD en CDA ondersteunt. (Gedoogt.)

Geert Wilders

Geert Wilders (Venlo, 6 september 1963 )is partijleider van de Partij voor de Vrijheid en namens deze partij fractieleider in de Tweede Kamer.

Wilders politieke carriere 1989- 2012:
 • Lidmaatschap VVD v.a. 1989
 • 1997: Utrechts gemeenteraadslid.
 • 1998: Tweede Kamerlid namens de VVD.
 • Op 3 september 2004: verliet hij de VVD fractie en richtte zijn eenmansfractie Groep Wilders op, later de Partij van de Vrijheid (PVV)
 • 2006: Na de Tweede Kamerverkiezingen van november 2006 werd hij fractievoorzitter van de PVV.
 • 2010: zijn partij PVV behaalde na de Tweede Kamerverkiezingen verrassend 24 zetels.

Wilders heeft veelal buitengewoon rechtse ideeën en staat vooral bekend als criticus van de islam.

Hij heeft uitgesproken kritische standpunten over:
 • immigratie, (van asielzoekers en economische vluchtelingen)
 • de vrijheid van meningsuiting, (met betrekking tot de religieuze beperkingen van vooral de Islam)
 • de uitgangspunten van de islam
 • de islamisering
 • Nationalisme (Trots op Nederland).

Wilder's visie ten aanzien van Euro en gulden

In zijn Nieuwsbrief van de PVV beschrijft Wilders hoe trots de Nederlanders vroeger waren op de gulden. Hij zegt: "De gulden was de mooiste munt van Europa. De gulden was een sterke munt. Eeuwenlang heeft de gulden Nederland voortreffelijk gediend."

Inleidend over de Euro zegt Wilders: "De euro is geen geld; de euro kost geld."

Hij gaat onmiddellijk in de aanval tegen de euro door te claimen dat:
 • Er worden miljarden tegenaangegooid. En niemand kan garanderen dat het helpt.
 • Eruit stappen, kost nog meer, zo beweren de bangmaakrapporten die de laatste maanden werden gepubliceerd. Ze komen van groepen die belang hebben bij de euro, en ze komen van angsthazen die dreigen met oorlog als de euro zou verdwijnen.

De PVV vroeg het Britse Lombard Street Research, om voor de PVV te berekenen:

 • Wat leverde de euro Nederland werkelijk op?
 • Wat kost het huidige doormodderen met de euro aan Nederland?
 • Wat zijn de kosten als Nederland uit de euro stapt?

Via dit onderzoek van Lombard Street concludeerde Wilders:
"De (Nederlandse) burger betaalde het gelag."

De euro zette de binnenlandse bestedingen onder druk

In de eurojaren bleef de groei van de consumptie achter bij de groei van het BBP. Dat was niet het geval toen we de gulden nog hadden. Dat was niet het geval in met ons vergelijkbare landen die niet in de euro stapten, zoals Zweden en Zwitserland. Het heeft de gemiddelde Nederlander vorig jaar 1800 euro aan consumptievermogen gekost.

De euro heeft eveneens onze buitenlandse beleggingen aangetast

Een derde van die beleggingen is door de eurocrisis verloren gegaan.
Een prijskaartje van 7000 euro per Nederlander. (Daar gaat ons appeltje voor de dorst.)

Het redden van de euro

Kan Nederland tussen 2012 en 2015 nog meer dan 125 miljard euro kosten. We moeten Griekenland en Portugal overeind houden. We moeten Italië en Spanje helpen om hun begrotingstekort te dekken. En dat is het optimistische scenario. Als we Italië en Spanje ook moeten helpen met het doorrollen van hun schulden, kost het bijna dubbel zoveel.

De voorgestelde uitweg: Nederland kan uit de euro stappen

 • Als we dit jaar (2012) uit de euro stappen, lijden we in het slechtste geval, met name bij een waardestijging van de gulden met 10%, wat lang niet zeker is, een verlies van 51 miljard euro op onze netto buitenlandse tegoeden. Dat bedrag van 51 miljard wordt bovendien al vanaf het tweede jaar goedgemaakt, want het is kleiner dan de 37 en de 38 miljard euro die we in 2013 en 2014 uitsparen aan de kosten die Nederland moet bijdragen om de euro overeind te houden. Anderzijds geeft zon waardestijging meer bestedingskracht voor de burger. Nederland is vooral een doorvoerland. Tweederde van onze export bestaat uit doorvoer. Dit wordt netto niet beïnvloed door een eventuele waardeverandering van een nieuwe munt. De gevolgen van een sterkere munt voor het deel van de export dat wel in Nederland zelf wordt geproduceerd zijn beheersbaar. ("Vroeger kon onze exportsector een sterke munt aan. We kunnen dat nog altijd. Wij zijn nog altijd hetzelfde vindingrijke, vlijtige volk.")

Argument van de vrijheid van monetaire instrumenten

 • Een eigen munt geeft ons de vrijheid om de monetaire instrumenten in een voor Nederland voordelige richting te gebruiken.
 • We kunnen de waardestijging van een nieuwe munt beperkt houden en daardoor de effecten voor export, werkgelegenheid en financiële instellingen temperen en uitsmeren over een langere periode.
 • Met de gulden zitten wij terug aan de knoppen; niet de eurocraten in Brussel en Frankfurt. Met de gulden worden we weer meesters over ons eigen geld.

Argument tegen het spookbeeld van de te hoge rentes

De waarheid is dat binnen de euro de rente centraal bepaald wordt waardoor onze rente te hoog en de rente voor de knoflooklanden te laag was. De huidige crisis is hier gevolg van. De knoflooklanden hebben zich veel te diep in schulden gestoken die ze nooit kunnen terugbetalen als ze in de euro blijven tenzij de muntunie een permanente transferunie wordt waarin wij de schulden van anderen mogen betalen.

Na dit pleidooi, gebaseerd op het Lombard Street rapport, verwijst Wilders voor alle genoteerde berekeningen en feiten naar het vertaalde Lombard Street rapport.

Conclusie mbt tot PVV's Euro-gulden rapport

Men kan zich afvragen of Wilders' argumentatie juist is naar aanleiding van het Lombard Street Research rapport. Tegenstanders zullen suggereren dat elk rapport in iemands voordeel kan uitpakken als de vragen maar goed zijn gesteld, in de richting van het beoogde doel. Voorstanders zullen zeggen dat het rapport een positief middel is naar de discussie over de terugkeer van de gulden.
Helaas kan men waarschijnlijk stellen dat de conclusies uit het rapport de indruk geven redelijk "kort door de bocht te zijn." Dat kan uiteraard niet anders, het betreft hier in feite een politiek document en niet een specifiek internationaal economisch rapport. Men kan alleen maar afwachten hoe economen en financiële experts op dit rapport gaan reageren.

Lees verder

© 2012 - 2019 Hermesse, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het nut van de euro als munteenheidHet nut van de euro als munteenheidSinds 2002 kan iedereen met de euro betalen. inmiddels zijn de meeste oudere mensen er wel gewend aan geraakt, en de jon…
Langzaam wennen aan de euroLangzaam wennen aan de euroWij blijken erg veel moeite gehad te hebben om afscheid te nemen van de gulden. Per 1 januari 2002 hebben wij de gulden…
Omrekenen van euro naar guldensmijn kijk opOmrekenen van euro naar guldensPer 1 januari 2002 hebben wij de euro gekregen in plaats van de gulden. De eerste jaren daarna gingen wij Nederlanders a…
De voor- en nadelen van de guldenDe economische crisis is niemand voorbijgegaan. Er is veel discussie geweest over de herinvoering van de gulden. Wat zij…
De dure euro, hadden we liever de gulden gehouden?mijn kijk opDe dure euro, hadden we liever de gulden gehouden?In 2002 is de Euro ingevoerd. Eigenlijk is direct daarna bij veel mensen de vraag gerezen: 'Hoe komt het nu dat we veel…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Partij_voor_de_Vrijheid
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Geert_Wilders
 • Nieuwsbrief - Partij voor de Vrijheid <noreply@pvv.nl>
 • http://pvv.nl/images/stories/Lombard_Vertaling.pdf
 • Disclaimer: de schrijfster van dit artikel wil slechts informeren. Deze informatie houdt niet in dat de schrijfster achter de uitingen en rapportage van de PVV staat.

Reageer op het artikel "De PVV en het onderzoek naar de Euro"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Hermesse
Gepubliceerd: 08-03-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Special: Geld Internationaal
Bronnen en referenties: 5
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!