InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Diversen > Sacharovprijs Europarlement naar activisten Arabische Lente
nieuws uitgelicht

Sacharovprijs Europarlement naar activisten Arabische Lente

Het Europees Parlement kende op 27 oktober 2011 haar jaarlijkse mensenrechtenprijs toe aan vijf activisten die een belangrijke rol spelen of speelden in de Arabische Lente. De onderscheiding staat bekend onder de naam Sacharovprijs en is bestemd voor personen of organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van democratie en mensenrechten. De prijs is vernoemd naar de Russische fysicus en mensenrechtenactivist Andrej Sacharov (1921-1989). Volgens de voorzitter van het Europees Parlement, Jerzy Buzek, hadden de vijf onderscheiden activisten ‘bijgedragen aan historische veranderingen in de Arabische wereld en deze prijs bevestigt hoezeer het Parlement solidair is en hen steunt in hun strijd voor vrijheid, democratie en het einde van autoritaire regimes’. Hij noemde de prijs ‘een symbool voor alle mensen die werken voor waardigheid, democratie en grondrechten in de Arabische wereld en daarbuiten’.

Van de vijf onderscheidingen werd er één postuum toegekend, namelijk aan Mohamed Bouazizi, de Tunesische fruitverkoper wiens zelfverbranding het begin vormde van de opstand in zijn land. De prijs ging tevens naar Asmaa Mahfouz uit Egypte, dat ná Tunesië een omwenteling doormaakte. Ook werd deze toegekend aan Ahmed al-Zubair Ahmed al-Sanusi uit Libië, waar het regime van Muammar Gaddafi eveneens verdreven werd. De twee anderen waren Razan Zaitouneh en Ali Farzat, beiden uit Syrië waar de opstand tegen het bewind nog altijd met harde hand werd onderdrukt.

† Mohamed Bouazizi (26)

De Tunesische marktkoopman die bekend werd van zijn zelfverbranding en op 4 januari 2011 aan zijn opgelopen verwondingen overleed. Zijn daad bracht een keten van protestreacties op gang, ook buiten Tunesië.

Asmaa Mahfouz (26)

Zij sloot zich in 2008 aan bij de Egyptische jeugdbeweging '6 april', hielp bij het organiseren van stakingen en organiseerde haar eigen protesten. Ze werd door het leger opgepakt, maar op borgtocht vrijgelaten na druk van prominente activisten.

Asmaa Mahfouz uit Egypte / Bron: I3atef, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Asmaa Mahfouz uit Egypte / Bron: I3atef, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Ahmed al-Zubair Ahmed al-Sanusi (geb. 1933)

Hij bracht 31 jaar in Libische gevangenissen door in verband met een poging tot staatsgreep tegen kolonel Gaddafi. Na de omverwerping van diens regime maakt hij deel uit van de Nationale Overgangsraad, de voorlopige regering.

Razan Zaitouneh (34)

Syrische mensenrechtenadvocate die via haar blog wreedheden van het regime aan de kaak stelt. Ze heeft moeten onderduiken omdat ze door de autoriteiten wordt beschouwd als een buitenlandse agent.

Ali Farzat (60)

Deze Syrische politieke cartoontekenaar bespot het regime in Syrië. In augustus 2011 sloegen de Syrische veiligheidstroepen hem in elkaar, waarbij zijn handen werden gebroken als ‘waarschuwing’. Zijn tekeningen werden in beslag genomen.

Lees verder

© 2011 - 2018 Vitas, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Europees Parlement, verkiezingen en functieEuropees Parlement, verkiezingen en functieVerkiezingen voor leden van het Europees Parlement worden eens in de vijf jaar gehouden. Hoewel het Europees Parlement r…
nieuws uitgelichtWat is de Arabische Revolutie? Opstand Tunesië, Libië, ...Wie dacht dat de burgers van vele Arabische landen tot het eind der tijden had het goed mis. Het volk van Tunesië nam he…
Instellingen van de Europese UnieDe Europese Unie heeft zeven instellingen, waarvan vier politieke instellingen en drie niet-politieke instellingen. In d…
De verkiezingenDe verkiezingenAlle Nederlanders van 18 jaar en ouder mogen stemmen en kunnen zich verkiesbaar stellen. Ze hebben hier het recht op. In…
De Europese UnieDagelijks hoor je in het nieuws wel wat over de Europese Unie, maar wat is het nou precies? En welke landen behoren erto…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Sacharovprijs Europarlement naar activisten Arabische Lente"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Vitas
Gepubliceerd: 12-11-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Special: Arabische Lente
Bronnen en referenties: 1
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!