InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Diversen > Dexia, de Eurozone en de Belgische overheid
nieuws uitgelicht

Dexia, de Eurozone en de Belgische overheid

Op 10 oktober bereikt de Dexiabank een accoord met de Belgische staat: de bank wordt in haar geheel genationaliseerd. Wat betekent dit voor Dexia, de Belgische staat en belastingbetaler en de rest van de Eurozone?

Het besluit tot nationalisatie van de Dexiabank op 10 oktober 2011

Vanaf 10 oktober 2011 is de Dexiabank volledig in handen gekomen van de Belgische staat.
De voorwaarden zijn:
 • Dexia komt voor 100 procent in handen van de Belgische staat.
 • De Belgische staat betaalt hiervoor 4 miljard Euro.
 • De Belgische Staat, Frankrijk en Luxemburg zullen 90 miljard voor Dexia garanderen.
 • Het aandeel van de Belgische staat in de garantie van 90 miljard zal 54 miljard zijn.
 • De Staat zal proberen om Dexia binnen 1,5 jaar te verkopen.

De nationalisatie van Dexia

Definitie van nationalisatie : overneming van particuliere bedrijven of materiele produktiemiddelen door de staat of een ander overheidsorgaan.

In het geval van Dexia betekent de 100 procent nationalisatie dat alle onderdelen van de Dexia-bank worden overgenomen door de Belgische Staat.
Dexia, een Belgisch-Franse financiële instelling, ontstond in 1996 door de fusie van het Gemeentekrediet van België en Crédit Local de France. Dexia gaat vooral over overheidskredieten en functioneert als herverzekeraar voor verzekeringsinstellingen.

De meeste financiële deskundigen zien de nationalisatie als een goede stap: de toekomstige winsten van Dexia zullen dan naar de Belgische staat vloeien en derhalve daardoor naar de belastingbetalers en niet meer naar de aandeelhouders die door hun 'gretigheid' Dexia in zo'n slechte situatie hebben gebracht.
Als er alleen sprake zou zijn van ondersteuning en niet van nationalisatie dan zou dat betekenen dat de aandeelhouders alleen maar rijker worden aan hun gok.

De situatie van de Belgische staat binnen de Eurozone na nationalisatie van Dexia

 • België heeft een staatsschuld die voor 100 procent gelijk is aan het BNP (Bruto nationaal Produkt).
 • Het probleem is dat er mogelijk een afwaardering dreigt van de rating agencies zoals Moody's en S&P.
 • Het 'geldleenpercentage op de wereldmarkt' voor België zou bij afwaardering van België een hoger leen percentage impliceren van de staatsschuld. Verg. evt 4 procent voor België t.o. 2,6 procent voor Nederland, dan zou dat België 4 miljard extra per jaar kosten.
 • Volgens analisten is het niet de vraag of België wordt afgewaardeerd van haar AA1 status, maar wanneer.
 • Als België de AA2-status krijgt zal zij dezelfde kredietstatus hebben als Spanje. De vraag is of dat gerechtvaardigd is.

De zorgen van de Eurozone

De hoge garantie die België moet stellen tot zekerheidsstelling voor Dexia ad 54 miljard komt neer op 5400 Euro per Belgisch inwoner.
Analisten betwijfelen of de garantie straks niet omgezet zal worden in een reële schuld. Dat zal een zware last leggen op het Europese garantie fonds. De grootste zorg van Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Finland is dat zij als weinige 'gezondere' landen straks moeten opkomen voor de schuldenlast van de andere landen binnen de Eurozone. Daardoor zullen de gezonde landen straks ook nog afgewaardeerd worden.

Lees verder

© 2011 - 2018 Hermesse, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Fortis: aankoop ABN Amro tot nationalisatie door overheidnieuws uitgelichtFortis: aankoop ABN Amro tot nationalisatie door overheidFortis ontstond in 1990 na het samengaan van de Nederlandse verzekeringsmaatschappij AMEV, de Nederlandse bank VSB en de…
Van Dexia bank tot bad-bankVan Dexia bank tot bad-bankDe Frans-Belgische bank Dexia raakte in oktober 2011 (opnieuw) in problemen. Het ratingbureau Moody's dreigde met een af…
Sparen: is je spaargeld wel veilig bij je spaarbank?Sparen: is je spaargeld wel veilig bij je spaarbank?Banken die failliet dreigen te gaan en door de overheid gered moeten worden: in de nasleep van de economische crisis van…
Dexia zit met de aandelenlease flink in de problemenDexia zit met de aandelenlease flink in de problemenDe afwikkeling van de aandelenlease is een slangenkuil gebleken. Befius bank, voorheen Dexia, zit met de overname van de…
Euro minder waard: voordelen koersdaling euroEuro minder waard: voordelen koersdaling euroDe euro werd sinds haar oprichting al vrij snel beschouwd als een van 's werelds reservemunten, naast de dollar, de Zwit…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Dexia
 • http://www.geld.nl/economisch_nieuws/9600172_belgie_nationaliseert_belgisch_deel_dexia
 • http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/41/aandeel-dexia-daalt-36-procent-na-hervatting-handel.xml
 • http://www.rtl.nl/xl/#/a/210334
 • http://www.woorden-boek.nl/woord/nationalisatie
 • http://mens-en-samenleving.infonu.nl/internationaal/74283-standard-poors-moodys-en-fitch-een-afgewaardeerd-imago.html

Reageer op het artikel "Dexia, de Eurozone en de Belgische overheid"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Hermesse
Gepubliceerd: 10-10-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Special: Geld Internationaal
Bronnen en referenties: 6
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!