InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Diversen > Rechtszaak tegen Geert Wilders
nieuws uitgelicht

Rechtszaak tegen Geert Wilders

De rechtzaak tegen PVV-leider Geert Wilders is van start gegaan. Wilders moet tegenover de rechter de harde uitspraken met betrekking tot de islam verantwoorden.

Aanklacht Geert Wilders

Er zijn verschillende aanklachten tegen Geert Wilders. Zo wordt hij beschuldigd van:
  • Groepsbelediging (artikel 137c wetboek Strafrecht)
  • Het opzettelijk beledigen van moslims wegens hun godsdienst
  • Haat zaaien (artikel 137d)
  • Aanzetten tot discriminatie (artikel 90)

Standpunten PVV

De PVV staat bekend als een politieke partij die tegen de islam is. In het regeerakkoord zijn dan ook maatregelen opgenomen om de immigratie en gezinshereniging te beperken. Wilders spreekt ook wel van de "tsunami van de islam" in Nederland. Hij ziet de islam als een gevaarlijke godsdienst.

Zaak tegen Wilders

De zaak tegen Geert Wilders loopt al vanaf 2007. In 2006-2007 deden tientallen burgers (moslims) aangifte tegen Wilders, omdat ze zich beledigd voelen. Het Openbaar Ministerie heeft in 2008 besloten dat Wilders niet hoeft te worden vervolgd. Zijn uitspraken zouden binnen de wet vallen.

21 januari 2009 bepaalde het Hof in Amsterdam dat Wilders wel moest worden vervolgd. Dit was naar aanleiding van een bezwaarprocedure. 20 januari 2010 is de vervolging gestart. Het OM vervolgt hem nu dus wel.

Uitspraken van Wilders

Een greep uit Wilders’ uitspraken:

“De islam wil overheersen onderwerpen en is uit op de vernietiging van onze beschaving. In 1945 werd het nazisme overwonnen, in 1989 het communisme, nu moet de islamitische ideologie overwonnen worden.”
Bron: Fitna, 27 maart 2008.


“De kern van het probleem is de fascistische islam, de zieke ideologie van Allah en Mohammed zoals neergelegd in de islamitische Mein Kampf; de Koran. De teksten uit de Koran laten weinig aan verbeelding over.”
Bron: Volkskrant, 8 augustus 2007


“We willen genoeg. De grenzen dicht, geen islamieten meer Nederland in, veel moslims Nederland uit, denaturalisatie van Islamitische criminelen. De islam is een gewelddadige religie. Als Mohammed hier vandaag leefde, zou de Kamer er onmiddellijk mee instemmen hem met pek en veren het land uit te jagen.”
Bron: De Pers, 13 februari 2007


De film Fitna

Wilders wordt onder andere vervolgd vanwege de film Fitna. Dit is een zestien minuten durende film van Geert Wilders. “FItna” betekent “beproeving”. In het algemeen staat “fitna” voor het kwaad. In de Koran wordt het woord gebruikt om het gevaar aan te geven dat moslims terugkeren naar het heidendom.

In de film zijn onder andere videobeelden te zien van de aanslagen van 11 september op de Twin Towers, de terroristische aanslagen in Londen en Madrid en de moord op Theo van Gogh. Aan de hand van filmfragmenten en krantenartikelen wordt een beeld geschetst van de invloed van de islam op Nederland.

Aanvaring met de rechter

Tijdens het proces zijn er verschillende aanvaringen geweest met de rechter. De rechter zou partijdig zijn, hij maakte een “ongelukkige” uitspraak. Wilders heeft echter geen andere rechter toegewezen gekregen.

Op woensdag 4 oktober kwam er een nieuwe aanvaring, toen een van de aanwezigen de zaal verliet, omdat zij vanwege emotieve gronden de film Fitna niet wilde zien. De rechter zei: “Dat kan ik me voorstellen” en dat schoot Wilders en zijn advocaat in het verkeerde keelgat.

Uitspraak strafzaak Geert Wilders

De drie deskundigen die op verzoek van de verdediging zijn gehoord in het proces tegen Wilders, geven hem in grote lijnen gelijk met zijn kritiek op de islam. Volgens hen bestaat er inderdaad geen gematigde islam en is de islam een gewelddadige religie.

De definitieve uitspraak zal mogelijk nog lang op zich laten wachten.
© 2010 - 2019 Rebeccahoogers, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Als het O.M. vrijspraak vraagtNormaal gesproken klaagt het Openbaar Ministerie of O.M. een verdachte aan en vraagt dan om een straf in haar requisitoi…
nieuws uitgelichtGeert Wilders en FitnaIedereen heeft het wel gehoord of gezien: Geert Wilders is bezig aan zijn Anti-Koran film Fitna. Fitna betekent beproevi…
Berichtgeving media over FitnaBerichtgeving media over FitnaToen Wilders naar buiten kwam met het idee voor zijn anti-koran film is er veel aandacht geweest vanuit de media hiervoo…
PVV: Partij voor de VrijheidDe PVV is misschien wel de meest bekende politieke partij binnen Nederland. En ook buiten Nederland heeft deze partij al…
Cruijff en Wilders en het populisme rond verkiezingenCruijff en Wilders en het populisme rond verkiezingenVolgens het meest gebruikte woordenboek Van Dale is populisme: “de neiging zich te richten naar de massa van de bevolkin…

Reageer op het artikel "Rechtszaak tegen Geert Wilders"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Erudio (infoteur), 22-10-2010 15:15 #1
Hij ziet de Islam als een gevaarlijke ''Totalitaire Ideologie'' en ziet de Islam niet als een godsdienst alleen.

Infoteur: Rebeccahoogers
Gepubliceerd: 06-10-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Reacties: 1
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!