nieuws uitgelicht

Te lage straffen voor misdrijven: burgers denken mee

Te lage straffen voor misdrijven: burgers denken mee Het Openbaar Ministerie wil anno 2010 dat burgers, brancheverenigingen en andere organisaties mee gaan bepalen wat voor straf iemand krijgt die zich schuldig heeft gemaakt aan een misdrijf. Al veel langer weerklinkt de roep van burgers om hogere straffen voor zaken die voor de wet niet mogen. Ook vinden veel mensen dat taakstraffen moeten verdwijnen. Mensen mogen in de proef meebepalen hoe hoog de straf moet zijn voor een bepaald delict.

Rollenspellen over de strafmaat bij misdrijven

Het Openbaar Ministerie heeft van 2008 tot 2010 een aantal nepzittingen georganiseerd waarbij de burgers moesten bepalen wat voor straf iemand zou moeten krijgen voor een vergrijp. Deze zittingen vonden of vinden plaats in Maastricht, Alkmaar, Almelo en Den Bosch. Dat mensen graag mee willen bepalen hoe de rechtspraak in Nederland er uitziet bleek uit het aantal aanmeldingen. Alleen al in Maastricht wilden 150 personen meedenken over een geschiktere straf.

Hogere straffen voor ruzies in het verkeer en mishandeling uit discriminatie

Het onderzoek heeft al iets opgeleverd. Zo werden de straffen langer en zwaarder als het gaat om:
 • Ruzies waarbij racistische uitlatingen waren gedaan (Er worden nu zwaardere straffen geëist tegen verdachten van mishandeling en bedreiging als blijkt dat er ook nog eens racistische of discriminerende uitlatingen zijn gedaan)
 • Verkeersruzies met geweld (omdat burgers vonden dat dit te licht bestraft werd, vraagt het Openbaar Ministerie sinds 2009 bij verkeersruzies waarbij geweld is gebruikt, maar ook bij bedreiging of vernieling een kwart meer straf dan eerst het geval was)
 • Wapenbezit (verdachten van wapenbezit die hun wapen op straat of elders op een openbare plaats bij zich hadden krijgen een hogere straf)

Bij het eisen van een straf gelden ook de omstandigheden

Tijdens de netzittingen werden heel veel factoren ingebracht. Iemand die een vrouw mishandeld had, bleek tevens gedronken te hebben. Maar het slachtoffer bleek achteraf ook veel meer gevolgen te ondervinden van de mishandeling dan zich aanvankelijk liet aanzien. Bovendien bleek de man vaker mensen mishandeld te hebben. De burgers die de strafmaat moesten bepalen, moesten al die factoren mee nemen in de eis. En dat bleek toch wel heel moeilijk. Daar komt nog bij dat in de werkelijkheid het Openbaar Ministerie wel straffen eist, maar de rechter ze oplegt. Diezelfde rechter is bovendien in dienst van het Ministerie van Justitie.

Meedenken over gevangenisstraffen en andere straffen

Vanaf de zomer van 2010 gaat het openbaar ministerie via het internet kijken hoe maatschappelijke organisaties denken over de strafmaat voor andere misdrijven. Centraal staan dan:
 1. mensen die steeds weer de fout ingaan (recidivisten)
 2. misdrijven als openlijke geweldpleging
 3. misdrijven als zware mishandeling of poging tot zware mishandeling

Polaris-richtlijnen: Hoe straffen (strafeis) worden bepaald

Voor veel voorkomende misdrijven heeft het Openbaar Ministerie regels opgesteld. Dit zijn de zogeheten ípolaris-richtlijnení. De Officier van Justitie houdt zich daar meestal aan vast als hij een straf eist. Dit systeem werkt met punten. Voor elk misdrijf staat een aantal punten en daarbij komen dan nog meer punten als iemand nog ergere dingen heeft gedaan of er gaan punten af als er verzachtende omstandigheden zijn. Dit puntensysteem ziet er als volgt uit:
 • Bedreiging: 8
 • Fietsendiefstal: 10
 • Bedreiging met slag of stootwapen: 8 (van de bedreiging) en 7 voor het wapen = 15
 • Autokraak: 20
 • Bedreiging met steekwapen: (8 voor de bedreiging) en 17 voor steekwapen = 25
 • Bedreiging met nep(vuurwapen): (8 voor de bedreiging) en 52 voor het vuurwapen = 60
 • Woninginbraak: 60

Zaken die de straf kunnen verhogen of verlagen in een strafzaak
Naast het aantal basispunten dat staat voor een misdaad, worden ook nog de omstandigheden meegenomen in de eis voor een bepaalde straf. Hieronder een klein overzicht:
 • Het slachtoffer heeft de bedreiging uitgelokt: min25% van de strafeis
 • De verdachte heeft voor of tijdens de bedreiging ook nog eens racistische of discriminerende uitspraken gedaan: was plus 25%, maar wordt een verdubbeling van de strafeis
 • Het slachtoffer van de bedreiging was een ambtenaar in functie zoals een politieagent, brandweerman of ambulancemedewerker: plus 150% van de strafeis
 • Het slachtoffer was afhankelijk van de dader: plus 33% van de strafeis
 • Het slachtoffer van de bedreiging probeerde te voorkomen dat het geweld gepleegd werd: plus 150% van de strafeis
 • Er werd een willekeurig slachtoffer gekozen: plus 25% van de strafeis
 • Tweede keer dat iemand een misdrijf begaat: plus 10% van de strafeis
 • De derde keer dat iemand een misdrijf begaat: plus 20 procent van de strafeis

Soorten straffen voor een misdrijf in relatie tot het aantal punten:

De punten zeggen iets over wat voor soort straf er kan worden geëist:
 1. tot 20 punten: geldboete
 2. 20-30 punten: geldboete of taakstraf (zonder dat er een rechtszaak komt)
 3. 30-60 punten: taakstraf (zonder dat er een rechtszaak wordt gevoerd)
 4. 60-120: rechtszaak en taakstraf
 5. meer dan 120 punten: rechtszaak en gevangenisstraf

Straf voor fietsendiefstal

De punten geven ook nog iets aan over hoeveel geld er moet worden betaald of hoe lang de gevangenisstraf kan worden. Eén punt staat gelijk aan 25 euro boete, twee uur taakstraf, of een dag gevangenisstraf.
Een simpele fietsendiefstal die voor 10 punten te boek staat, kan dus worden afgedaan met 250 euro boete. Heeft iemand meerdere zaken op zijn kerfstof en komt hij boven de 180 punten, dan worden de berekeningen veel ingewikkelder.

Lees verder

© 2010 - 2020 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het doel van straffen in het Nederlandse strafrechtHet doel van straffen in het Nederlandse strafrechtIn deze handleiding wil ik je inzicht geven op het doel van het opleggen van straffen binnen het rechtssysteem van Neder…
Levenslang; een levend- doodverklaringNederland heeft aan het eind van de 19e eeuw de doodstraf afgeschaft. Hiervoor in de plaats is de levenslange gevangenis…
Bijstandsfraude: straf & gevolgenU ziet het regelmatig in de krant: bijstandsfraude, en gemeente die duizenden euro's terugvordert. Misschien maakt u uze…
Wat zijn de straffen voor zinloos geweld?Op 4 januari dit jaar werd er op de Vestdijk in Eindhoven een man uit Oirschot zwaar mishandeld. De man werd zonder een…

Stemmen met verlopen paspoort mag dat?nieuws uitgelichtStemmen met verlopen paspoort mag dat?Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2009 konden heel veel oudere mensen niet stemmen, omdat zij zich niet konden le…
Woning veilig en comfortabel maken voor seniorenWoning veilig en comfortabel maken voor seniorenSenioren blijven steeds langer zelfstandig wonen. Maar de mobiliteit neemt wel vaak af, en de kans op een lichamelijke o…
Bronnen en referenties
 • Leeuwarder Courant
 • Trouw

Reageer op het artikel "Te lage straffen voor misdrijven: burgers denken mee"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Singalees
Laatste update: 30-07-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Special: Terroristen en moordenaars
Bronnen en referenties: 2
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!