Winterweer: onaangename gevolgen voor mens en dier

Winterweer: onaangename gevolgen voor mens en dier Knap hé, al die sneeuw! Leuk voor de kinderen om sneeuwmannen te maken en sneeuwballengevechten te houden. Lekker opkikkerend, die koude en ijle lucht. Alle microben en bacteriën dood. Zalig om lange wandelingen te maken en te genieten van al die pracht en praal. Maar niet iedereen is even gelukkig met het winterweer. Want die koude en al die sneeuw heeft gevolgen voor de economie, voor allerlei dieren, voor fruit en groenten, onze wegen, de mensen en de planten. En daardoor is het verhaal soms heel wat minder rooskleurig.

Onaangename gevolgen van winterweer

Voor de ene is winterweer een zege, voor de andere een catastrofe. Mensen kunnen onder de koude lijden maar ook dieren, planten, groenten en fruit. De economie vaart er ook niet altijd wel bij. Om van onze wegen nog maar te zwijgen.

Fruit en groenten

Door de vrieskou en de sneeuw kunnen bepaalde fruit- en groentensoorten niet geoogst worden of is de oogst beschadigd.

Hoge prijzen

Bij ons heeft de koude een grote invloed op de prijszetting op de fruit- en groenteveilingen. Prijzen die door de koude soms verdubbelen of verdrievoudigen. Sommige groenten kunnen door de kou niet meer geoogst worden. Denken we hier bijvoorbeeld. aan prei. Parallel hiermee zijn het soms typische wintergroenten, waarnaar de vraag erg groot is wanneer het koud wordt. Ook buitenlanders komen de markt afschuimen wanneer zij door hun aangelegde voorraad heen zijn. Vaak gaat het hier om landen waar de koude al eerder of harder heeft toegeslagen, zoals bijvoorbeeld Noord- Duitsland, Noord - Nederland of nog Polen. Wanneer het om een korte koudegolf gaat zal de consument niet veel van de prijsschommelingen merken omdat deze vrij traag worden doorgerekend in het spel van vraag en aanbod.

Slechte oogsten

Ook koude verder weg zal op termijn hier gevolgen hebben. Zo kan vorst in Florida bijvoorbeeld de sinaasappelboomgaarden stevig in zijn greep hebben. Dit heeft gevolgen op de toekomstige oogst en dus ook op de prijzen. Niet alleen van de vrucht, maar ook van alle nevenproducten. Denken we bijvoorbeeld aan sinaasappelsap.

Marktkramers

Ook niet te vergeten, die arme marktkramers. Zij hebben een groot probleem wanneer het vriest. Niet alleen verkleint het aanbod, maar wat ze bij hebben, wordt ook kwetsbaarder. Vele soorten fruit en groenten kunnen helemaal niet tegen vriestemperaturen. En dan moeten marktkramers innovatief te werk gaan. Wat in hun vrachtwagen laten liggen of extra verpakken. Ze moeten ook zien dat alles verkocht raakt, want fruit en groenten dat te veel van warm naar koud gaat, is ook niet echt lekker meer. Dus buiten het feit dat zij zelf afzien van het vriesweer, moeten ze ook nog eens extra op hun waren letten, willen ze geen enorme verliezen lijden.

Economie

Lage temperaturen zijn slecht voor de portemonnee van wie zich blauw stookt. In de bouw kan men niet verder werken. Een beetje sneeuw en de mensen staan uren in de file. Allemaal nefast voor de economie!

Energieprijzen omhoog

De olieprijzen schieten omhoog. Her en der hebben firma's al aanspraak moeten maken op hun piekvoorraad gas om in de levering te kunnen voorzien. Dat is de kant van de producent, maar ook de kant van de consument zal er niet erg rooskleurig uitzien wanneer de slotfacturen zullen binnenvallen. Tijdens een strenge winter wordt er harder gestookt en dat zal de portemonnee geweten hebben!

Fabrieken en bouwsector

In de bouw ziet men al gauw de gevolgen van een winterprik. Metsel-en betonwerken kunnen niet meer doorgaan en ook plakken gaat niet meer, aangezien de lijm niet houdt in de vrieskou. In de eerste dagen worden er onderhoudswerken uitgevoerd, maar ook hier kan men niet oneindig mee doorgaan. Vaak worden arbeiders dan maar naar opleidingen gestuurd. Maar ook dat kost veel geld. Helemaal verloren is dat niet, omdat de opgedane (nieuwe) kennis goed van pas komt achteraf. Om dan nog maar niet te spreken over het aantal opgelopen dagen vertraging! Ook daar zijn de financiële gevolgen soms enorm.

Fileleed

Algemeen heeft de koude nog economische gevolgen. Urenlang in de file staan, kost handenvol geld. Tel daarbij nog de niet gepresteerde werkuren van mensen die te laat of niet komen opdagen op hun werk, en het winterweer is een regelrechte ramp voor de economie!

Verkeer

Het openbaar vervoer en het vliegverkeer raken ernstig verstoort door sneeuw en ijs. Ook met onze eigen auto hebben we grote problemen in de winter.

Treinverkeer

Treinen raken defect door de koude en bovenleidingen durven wel eens knappen. Met enorme vertragingen tot gevolg.

Vliegverkeer

Op de luchthavens is de chaos compleet. Vliegtuigen kunnen niet landen en niet opstijgen door sneeuw en ijs. Vluchten worden geannuleerd. Wanneer de vliegtuigen wel weg kunnen, moeten de vleugels eerst ijsvrij gemaakt worden met een soort hoge druk reiniger. Dit zorgt ook weer voor enorme vertragingen. Mensen zitten soms uren vast in een luchthaven en zien hun zuurverdiende vakantie (gedeeltelijk) in het water vallen. Zakenlui raken niet op tijd op belangrijke meetings en missen belangrijke besprekingen en contracten. Ook wanneer mensen niet op tijd op de luchthaven geraken door ellende op de weg of met het spoor is het een ramp. Het vliegtuigticket wordt dan immers niet terugbetaald omdat de fout niet bij de maatschappij ligt, maar wel bij de klant.

Autoverkeer

Op de weg is het verkeer ook één en al ellende wanneer het sneeuwt en vriest. Auto's rijden zich vast, er zijn slippartijen en er staan lange files. Om nog maar te zwijgen van serieuze ongevallen. Wanneer het echt te glad is, worden sommige delen van een weg soms afgesloten voor het verkeer. Ook voor de auto zelf is het winterweer een groot probleem. Heb je geen garage dan geraak je 's morgens vaak niet weg. Zelfs met een garage zal je je auto extra moeten verzorgen, want zout en sneeuw zijn niet echt de beste maatjes van je carrosserie.

Strooizout

En dan is er ook nog het strooizout dat ook al niet erg gezond is voor de carrosserie van de wagen. Strooizout op de wegen, en ook daar is het miserie troef. Barsten en scheuren. Waarin dan het strooizout kruipt. Hierdoor worden scheuren en barsten groter. Dan sijpelt het dooiwater er in. Wanneer het dan opnieuw vriest, bevriest ook dat water en wat nog erger is, het zet uit. De barsten en scheuren worden nog groter en nu komen er brokken los. Het drukke verkeer zorgt voor de rest. De ravage is enorm na een strenge winter.

Dieren in nood

Vogels

Voor de vogels betekenen koude en weinig voedsel vaak een dodelijke combinatie. Vogels die suf worden van de kou of omdat ze bijvoorbeeld te veel dingen met strooizout op hebben gegeten, vormen een makkelijke prooi voor roofdieren. Ook de broedperiode komt later op gang. Hierdoor missen de vogels het rupsenseizoen.

Padden en vlinders

Padden beginnen later aan hun oversteek en kunnen dan minder goed geholpen worden, wat een grotere sterfte tot gevolg heeft. Er zijn veel minder vlindersoorten waarneembaar.

Honden

Honden die te lang buiten blijven, kunnen last krijgen van kloven en in het slechtste geval van onderkoeling. Ook sneeuw kan voor een hoop narigheid zorgen, vooral als honden er teveel in happen. Maag-en darmklachten zijn dan mogelijke gevolgen.

Dierentuinen

Ook in dierentuinen moeten voorzorgsmaatregelen getroffen worden. Een aantal dieren moet binnen gehouden worden. Dat kan zijn voor de veiligheid van de dieren zelf, maar ook voor die van de bezoekers. Wanneer een wateromwalling bevroren is, zouden de dieren anders kunnen ontsnappen.

De mens

En ook de mens moet er aan geloven natuurlijk. De ene wordt ziek, sommigen worden depressief. Anderen vallen en breken iets. Oudere mensen raken geïsoleerd omdat ze niet naar buiten durven. Goede buren zijn in dit geval goud waard. Ook daklozen hebben het moeilijk in deze weersomstandigheden. Gelukkig wordt er wel eens iets door de vingers gezien en mogen ze iets langer in de stations rondhangen. Wanneer het erg koud is, is er meer smog. De lucht kan niet weg en bijgevolg ook de fijne stofdeeltjes niet. Niet erg gezond allemaal. Ook niet alle sportliefhebbers zullen altijd erg gelukkig zijn met dit winterweer. Zo kunnen overal in het land sportmanifestaties afgelast worden. Voetbaltrainingen en -matchen gaan dan bijvoorbeeld niet door. De spelers missen hun sport en hun oefeningen, de supporters missen hun weekenduitstapje en het genot van een goed pintje.

Planten

Door het vele strooizout op de autosnelwegen, krijg je op sommige plaatsen begroeiing die niet op die plaats en in die streek hoort. Zo zie je soms witte bloemetjes groeien, die eigenlijk alleen in de kuststreek voorkomen. Planten zijn helemaal van slag. De bloeiperiode komt later op gang. Vrieskoude op botten en knoppen is ook fataal. Vooral voor fruitbomen is dit een catastrofe. Met gevolgen voor de economie natuurlijk. En zo is de cirkel rond...

Laat de lente dus maar gauw komen!
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Als het strooizout opraakt in Nederland; wat dan?Als het strooizout opraakt in Nederland; wat dan?Strooizout, we zijn in Nederland gewend dat dit gebruikt wordt als het glad is op de wegen. In andere landen wordt geen…
Sneeuwvrij maken stoep, hoe doe je dat?Er zijn verschillende manieren om de stoep sneeuwvrij te maken. Het is in ieder geval handig om voordat de winter echt b…
Alles over zout strooien als gladheidbestrijdingAlles over zout strooien als gladheidbestrijdingOm gladheid te voorkomen wordt in Nederland, in tegenstelling tot veel andere landen, zout op de wegen gestrooid. Maar o…
Dooikorrels: een alternatief voor strooizoutZout als strooimiddel is slecht voor het milieu, omdat het planten en bomen doodt. Een groener alternatief zijn dooikorr…

Zwanenbroeders, genootschap van de Illustre Lieve VrouweDe Illustre Lieve Vrouwe Broederschap is een oecumenisch genootschap dat zich bezighoudt met de bevordering van de onder…
Extra beveiligde inrichting (EBI) in de gevangenis PI VughtExtra beveiligde inrichting (EBI) in de gevangenis PI VughtEind jaren '80, begin jaren ’90 had het gevangeniswezen te kampen met een reeks van gewelddadige ontvluchtingen, hetgeen…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 29-06-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.