Regels van het vlaggen op 4 en 5 mei

Regels van het vlaggen op 4 en 5 mei Wanneer mag ik de Nederlandse vlag uithangen, en wat is de vlaginstructie (het vlagprotocol) op Dodenherdenking 4 mei en Bevrijdingsdag 5 mei. Want vooral m.b.t. de Tweede Wereldoorlog willen we correct volgens de vlag-etiquette vlaggen. Op 4 mei herdenken we tijdens de Nationale Herdenking de Nederlandse slachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Zowel in oorlogssituaties als bij vredesoperaties. En 5 mei is het Bevrijdingsdag, en gaat de driekleur in top.

Herdenking Tweede Wereldoorlog

Het draagvlak voor de nationale dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei is groot in Nederland. Volgens het Nationaal Vrijheidsonderzoek, dat in 2019 is uitgevoerd in opdracht van het comité 4 en 5 mei, vindt 80% van de Nederlanders de herdenking op 4 mei belangrijk tot heel belangrijk. Het voelt goed dat nog zoveel Nederlanders de Tweede Wereldoorlog herdenken. Bijvoorbeeld d.m.v. het hijsen van de Nederlandse vlag op 4 en 5 mei.

Het hijsen en neerhalen van de driekleur

Uit respect mag een vlag nooit de grond raken. Let dus op dat dit niet per ongeluk gebeurt tijdens het hijsen of neerhalen. Het is volgens de vlaginstructie ook niet toegestaan om met het dundoek in de weer te gaan als de zon reeds onder is. Je hijst het dundoek na zonsopgang, dus als het licht is, en je haalt het vóór donker weer binnen. Laten hangen in het donker toont heel onverschillig, en kan als respectloos uitgelegd worden. Alleen indien de kleuren nadrukkelijk met kunstlicht worden verlicht mag de vlag tot 24.00 uur blijven hangen.

Vlag halfstok bij dodenherdenking

De Rijksoverheid adviseert de vlag pas om 18.00 halfstok te hangen.
Maar het Nationaal Comité 4en5mei vraagt burgers om de vlag op 4 mei de gehele dag (vanaf zonsopgang) halfstok te hangen. Sinds de corona-periode is deze tweespalt ontstaan. Het resultaat is dat op rijksgebouwen de vlag pas om 18.00 uur wordt gehesen, en u al burger mag doen waar u zich goed bij voelt. Dat kan bijvoorbeeld eind van de middag zijn, als aanloop naar de herdenking om 20.00 uur.

Zoals bekend hangen we de vlag ten teken van rouw altijd halfstok. Volgens de voorschriften dient de vlag langzaam en waardig eerst tot helemaal boven in de mast te worden gehesen, waarna hij rustig zakt tot halverwege. Maar dat is bij veel vlaggenmasten die aan de gevel zijn bevestigd natuurlijk niet mogelijk. Bij het neerhalen van de vlag vindt het ritueel in omgekeerde richting plaats. Dus eerst de vlag langzaam naar de top van de mast hijsen en daarna via rustig en statig dalen binnenhalen. Let ook hier op dat de vlag onder geen beding de grond raakt, en vóór zonsondergang binnen is.

Netjes

Het behoeft natuurlijk geen betoog dat we zorgen voor een nette schone vlag zonder kreukels. Het dundoek mag niet versleten zijn en de kleuren horen nog fris te zijn, en dus niet vaal. De driekleur dient ook netjes te worden gevouwen.

Wanneer mag ik de vlag gebruiken

Voor het uitsteken van de vlag vanaf rijksgebouwen geldt van overheidswege een vlaginstructie. Deze instructie geldt ook voor Gemeenten en Provincies. Voor particulieren, bedrijven, stichtingen e.d. bestaat een dergelijke instructie niet, maar wordt geadviseerd eveneens onderstaande instructie te volgen. In de praktijk zal door particulieren uitsluitend de zogenaamde "uitgebreide vlaginstructie" worden gevolgd, in onderstaande lijst voorzien van (UV). De aanduiding (BV) betekent beperkt vlaggen, namelijk alleen van enkele hoofdgebouwen van de rijksoverheid, zoals ministeries.

De vlag hangt uit op rijksgebouwen op onderstaande dagen. Maar in de jaren dat bepaalde dagen op een zondag of christelijke feestdag vallen, geldt de datum tussen de haakjes. Wat echter niet het geval is bij 4 en 5 mei, want dan wordt wel op zondag of een christelijke feestdag gevlagd.
  • 31 januari (1 februari): verjaardag prinses Beatrix (BV)
  • 27 april (26 april): Koningsdag, verjaardag koning Willem-Alexander (UV)
  • 4 mei: Dodenherdenking, vlag halfstok, van 18.00 uur tot zonsondergang (UV)
  • 5 mei: Bevrijdingsdag (UV)
  • 17 mei (18 mei): verjaardag koningin Máxima (BV)
  • laatste zaterdag in juni: Veteranen dag (UV)
  • 15 augustus (16 augustus): formeel einde Tweede Wereldoorlog (UV)
  • derde dinsdag van september: Prinsjesdag (alleen in Den Haag) (UV)
  • 7 december (8 december): verjaardag prinses Catharina-Amalia (BV)
  • 15 december (16 december): Koninkrijksdag (BV)

Op Koningsdag en op bovengenoemde verjaardagen van de leden van het Koninklijk Huis mag de vlag worden uitgestoken met een oranje wimpel. Bij bijzondere gebeurtenissen in de Koninklijke familie (zoals geboorte, huwelijk en overlijden) kan er een speciale regeling afgekondigd worden.
© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlag van HongarijeVlag van HongarijeRood. Wit. Groen? Ja, ook deze vlag bestaat en behoort tot een Europees land. Dit land is Hongarije. De Hongaarse vlag l…
Vlag van DuitslandVlag van DuitslandSchwarz-rot-gold. Dit zijn de kleuren van de Duitse landsvlag. Deze alom bekende horizontale driekleur werd in deze vorm…
Vlag van FrankrijkVlag van FrankrijkDe Franse vlag is bij de meeste mensen bekend. Het is een verticale driekleur met de kleuren blauw, wit, rood die ook we…
De DodenherdenkingElk jaar, op 4 mei, worden in het hele land om 20.00 uur de Nederlandse slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken va…

Geld besparen bij de kapper en toch een mooi trendy kapselGeld besparen bij de kapper en toch een mooi trendy kapselAls je krap bij kas bent, en zuinig met geld moet omspringen, komen kapperskosten altijd ongelegen. Want goedkoop is het…
Gucci – Yves Saint LaurentGucci is een van oorsprong Italiaans modeconcern, onder meer gevestigd in Nederland. De volledige naam van Gucci is de G…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hanspetersmits, Pixabay
  • Rijksvoorlichtingsdienst
  • Nationaal Comité 4 en 5 mei (geraadpleegd april 2023)
Reacties

Gé Veen, 04-05-2020
Waarom wordt er op 4 mei ( buiten de corona pandemie ) pas om 18.00 uur de Nederlandse Driekleur halfstok gehangen en niet de hele dag? Reactie infoteur, 04-05-2020
Omdat het voorafgaat aan de herdenking om 20.00 uur. Daar maakt het vlaggen onderdeel van uit.

Marleen, 03-05-2020
Hoe hang je de vlag op 4 mei op als je alleen een gevelstok/vlag hebt? Moet die dan ook halfstok? Reactie infoteur, 04-05-2020
Ja, en desnoods vlak bij de gevel.

Jos Verheijen, 29-04-2020
Mag op 4 mei met gebruik van een zwarte rouwwimpel het vlaggendoek gewoon in de top blijven, dus niet halfstok? Reactie infoteur, 30-04-2020
M'n gevoel zegt dat het halfstok moet, zoals ook op deze foto

https://twitter.com/lambertustoren/status/491832829853302784/photo/1

B. W. Jonkers, 28-04-2020
Hoe zijn de vlaginstructies voor 4 mei`als een appartementencomplex 1 vlaggenmast heeft Reactie infoteur, 29-04-2020
Dit jaar de gehele dag, tot zonsondergang halfstok lijkt mij.

Robbert, 27-04-2020
Zijn er regels voor een losse Nederlandse wimpel op 4 mei? Deze hangt het hele jaar in de top moet deze bijvoorbeeld ook halfstok? Reactie infoteur, 27-04-2020
Lastige vraag. Mijn eerste spontane reactie is halfstok.

Christa, 22-04-2020
Mag de vlag uit met koningsdag? Dit ivm corona? Reactie infoteur, 23-04-2020
Zeker mag dat. Kijk o.a. hier
https://indebuurt.nl/bergenopzoom/koningsdag/burgemeester-vraagt-bergenaren-om-vlag-uit-te-hangen-tijdens-koningsdag~104083/

J. K. Verheij, 02-06-2019
Is er een reden bekend waarom op 4 mei pas vanaf 18.00 uur halfstok gevlagd mag worden? Reactie infoteur, 03-06-2019
Omdat pas in de avond om 20.00 uur de herdenking is.

Anna Verweij, 08-04-2018
Iemand heeft voor ons een vlaggenstok en vlag gekocht, echter zonder oranje wimpel.
Mag er op verjaardagen van het Koninklijk Huis ook gevlagd worden zónder de oranje wimpel? Reactie infoteur, 09-04-2018
Beste Anna,
Of het echt mag weet ik niet, maar het gebeurt in de praktijk meer zonder dan met wimpel, en zelf heb ik ook geen wimpel.

Charlotte, 04-05-2017
Mijn vraag is: ik woon in Rotterdam en fietste vandaag langs de boeg bij de boompjes en daar hingen een hele hoop vlaggen om een uur of twaalf al half stok en ook bij een monument bij de Veerhaven hing de vlag al om dezelfde tijd halfstok, terwijl er geadviseerd wordt om het om 18.00 uur te doen. Reactie infoteur, 05-05-2017
Officieel mag het toch pas om 18.00 uur

Bakkers, 04-05-2017
Prima, dat mensen vlaggen op 4 en 5 mei. Ik weet nu dat je op 4 mei pas om 18.00 de vlag buiten mag hangen, maar zou het niet wat meer bekend gemaakt moeten worden, hoe laat b.v via de media of t.v., omdat ik nu al verschillende vlaggen buiten zie hangen.
Misschien dat dan wat meer mensen vlaggen volgens de regels. Met vriendelijke groeten, A.bakkers Reactie infoteur, 05-05-2017
U heeft gelijk, het is voor menigeen nog niet duidelijk.

Janita, 04-05-2017
Mijn vraag is of de vlag na stilte en 'het reveil' naar top of dat hij halfstok blijft? In Amsterdam op de Dam gaat, naar ik meen, de vlag naar de top om 20:02u.
Vast dank voor uw reactie. Vr. groet, Janita Reactie infoteur, 04-05-2017
De Rijksoverheid.nl zegt: tot zonsondergang halfstok houden.
Maar wat u zegt kan ook kloppen bij overheidsgebeurtenissen.

Henk En Jan Uit de Stadsgaarden, 03-05-2017
Is het erg als je de hele dag vlagt op 4 mei halfstok Reactie infoteur, 04-05-2017
Als het niet anders kan, moet het maar.
Maar liever niet.

Desiree, 02-05-2017
Even reactie op een aantal vragen.
Amerikaanse of Friese of andere vlag mag niet, wel ernaast getuige als respect. De vlag stil laten hangen om te voorkomen dat het wappert dat was vroeger zo. Vlag tot 18u in top daarna halfstok. En na de 2 minuut stilte moet de vlag weer in top.
Op zondag gebruik je een zondagse vlag en de vlag mag mits volledig verlicht is dag en nacht buiten hangen.
Je mag als Nederlander in het buitenland vlaggen.
Mijn man is militair en is nogal strikt met vlaggenprotocol 😆 Reactie infoteur, 03-05-2017
Bedank uw man voor z'n reactie, want ik heb er nu bij vermeld dat de vlag in het donker mag blijven hangen, mits verlicht.
Dat de vlag na 20.00 uur weer in top gaat, is misschien op de kazerne het geval, maar op de site van de rijksoverheid staat: De Nederlandse vlag (zonder wimpel) hangt halfstok van 18:00 uur tot zonsondergang.
Hij mag me niet tegenspreken, want ik was sergeant bij de landmacht in 1967 (dienstplichtig).
: -)

Hil Vos, 02-05-2017
Iemand vertelde me dat na de twee minuten stilte de vlag van half stok naar de top mocht worden gehesen. Is dat waar? Reactie infoteur, 02-05-2017
De vlag hangt halfstok van 18.00 uur tot zonsondergang. Dus blijft halfstok hangen na de twee minuten stilte en wordt niet in top gehesen.

Arno Timmers, 12-04-2017
Ik wil graag een vlag op een korte stok aan de gevel hangen op 4 mei. Moet ik deze dan ook half stok hangen? Reactie infoteur, 13-04-2017
Zorg in ieder geval dat de vlag niet in top is.

Frits Govaert, 29-03-2017
Wordt er op 4 mei vóór ~18.00 uur gevlagd en moet dat dan in top tot 18.00 u? Of moet de vlag vanaf 16.00 meteen halfstok? (via top natuurlijk)
Dank, overlevende Japans concentratiekamp.
Frits Govaert Reactie infoteur, 30-03-2017
Geachte heer Govaert,

Dat is een vraag waar ik geen exact antwoord op kan vinden. Maar m'n gevoel en ook ervaring zegt, dat u gelijk halfstok moet vlaggen.
Temeer daar het in de praktijk ook zo in 99,9% van alle gevallen gebeurt.

Ik wens u een goede herdenking!

A., 27-11-2016
Mag ik voor de Nederlandse vlag ook de stars and stripes (Amerikaanse vlag) ophangen? Die is namelijk veel mooier dan de Nederlandse. Zoals bijvoorbeeld de dodenherdenking is voor alle overledenen, niet alleen voor de Nederlandse. Wat betreft de andere dagen zoals Koningsdag snap ik dat die vlieger niet op gaat. Reactie infoteur, 29-11-2016
Volgens deze site mag het niet:
http://www.4en5mei.nl/service/herdenken-en-vieren/herdenking-organiseren/vlagprotocol.

Maar als uw omgeving (buren) zich er in niet aan storen, lijkt het mij geen bezwaar.

Wellicht interessant om uw opinie tegen die tijd in de regionale media te opperen.

Hanneke, 11-12-2015
Maakt het volgend jaar (2016) nog uit dat het op 5 mei ook Hemelvaartsdag is? Reactie infoteur, 12-12-2015
Goeie vraag!

Bevrijdingsdag altijd 5 mei

Bevrijdingsdag valt altijd op 5 mei, ook als 5 mei een zondag of religieuze dag is.

Frank, 05-05-2015
Graag zou ik nader geïnformeerd willen worden over het vlaggenprotocol op 5 mei. Deze is nergens duidelijk beschreven. Kunt u misschien aangeven vanaf welk tijdstip de vlag mag worden gehesen (en naar ik verneem voor zonsondergang weer neerhalen)?
Bedankt. Reactie infoteur, 05-05-2015
Beste Frank, inderdaad van zonsopgang tot zonsondergang.

Baffo, 04-05-2015
Ik mis eigenlijk nog een regel die mij in militaire dienst is bijgebracht: Wanneer de vlag halfstok is gehesen, moet worden voorkomen dat hij in geval van wind, gaat wapperen. Dit omdat een wapperende vlag een feestelijk effect geeft. De beide punten van de vlag moet daarom samengeknoopt worden en met een touw(tje) vastgebonden aan de mast. De vlag blijft op die manier stil hangen. Een halfstok vlag dient namelijk NIET te wapperen. Reactie infoteur, 05-05-2015
Ik snap uw opmerking want ik heb het vroeger ook zo vernomen, maar het comité 4+5 mei schrijft nu het volgende:

"In principe mag de onderste punt niet aan de mast worden bevestigd; de vlag dient te wapperen."

Ach, wat maakt het ook uit…

Jannie Jonkers, 04-05-2015
Mag je een Friese vlag ook half stok hangen? Reactie infoteur, 05-05-2015
Niet ter vervanging van de Nationale driekleur op dodenherdenking, maar gebroederlijk ernaast lijkt me akkoord. Maar dat is mijn persoonlijk gevoel. Wellicht weet men het op het provinciehuis.

Christina Everts, 04-05-2015
Gebruik vlag op 4 mei: Ik heb ooit van een commandant van de marrechausee geleerd dat je de vlag op 4 mei van 18.00 tot 20.00 uur half stok hangt en na de 2 min. stilte de vlag in top heist. Wanneer dat nog zo is, zouden jullie dit dan bij het gebruik van de vlag op 4 mei willen vermelden? Reactie infoteur, 05-05-2015
Volgens het nat. comité 4+5 mei blijft de vlag halfstok en gaat niet in top.

Maar ik ben ooit ook in militaire dienst geweest, en het staat me inderdaad bij dat het anders was. Kan ook zijn dat in het leger andere regels gelden (golden).

Emiel, 28-04-2015
Hallo, gelden de regels voor de Nederlandse vlag ook voor bedrijfsvlaggen met merknaam en logo die voor een winkel staan of hangen? Reactie infoteur, 29-04-2015
U bedoelt reclamevlaggen, en die hebben niets van doen met de Nederlandse vlag. Net zo als TV-reclamespots niets te maken hebben met de inhoud van het journaal.

Cees, 05-05-2014
Mag de vlag tot zonsondergang hangen of een half uur voor zonsondergang. Reactie infoteur, 05-05-2014
Half uur voor zonsondergang, zeg maar net voordat de straatverlichting aan gaat

Doortje, 30-04-2014
Ik ben dankzij mijn ouders zeer op de hoogte van het gebruik van de Nederlandse vlag (alleen bij koninklijke aangelegenheden met wimpel)
Bij mijn weten wordt er nooit op zondag gevlagd, mijn vraag is dus of op 4 mei a.s. de vlag half stok mag hangen.
met vriendelijke groet.
Doortje Reactie infoteur, 02-05-2014
Ja 4 mei wordt altijd op 4 mei herdacht, en dus gevlagd.

Gerry, 28-04-2014
Onze koningin is in 2014 op zaterdag jarig, waarom dan vlaggen op zondag. Foutje?

Prinses Beatrix was op een vrijdag jarig, dus niet vlaggen op de zaterdag. Reactie infoteur, 29-04-2014
Inderdaad is ze zaterdag 17-5 jarig. de datum (tussen haakjes) staat er bij voor als 17-5 in de toekomst op een zondag valt, omdat dit artikel niet alleen voor 2014 geldt. Maar ik heb de tekst in dit opzicht verduidelijkt, dus dank voor uw reactie.

J. van de Straat, 15-04-2014
Ik heb gelezen dat men de vlag mag laten hangen als er goede verlichting op staat. Dat is bij ons op de zaak het geval. Moet ik de vlag dan op vrijdag binnenhalen of mag hij ook in het weekend blijven hangen als de verlichting erop staat? Reactie infoteur, 16-04-2014
Als het voor jezelf respectvol voelt kun je de vlag wellicht laten hangen. Maar als het om dodenherdenking gaat, of een andere plechtige herdenking zou ik de vlag altijd binnen halen voor zonsondergang.

Gerard, 05-05-2013
Waarom staat koning Willem-Alexander er niet bij vermeld bij de lijst van verjaardagen.
Er staat alleen koningsdag bij vermeld op 27 april. Reactie infoteur, 06-05-2013
Dank U, verwerkt

G. van Baasbank, 05-05-2013
Beatrix is GEEN koningin meer. Dus prinses Beatrix op 31 januari. Reactie infoteur, 06-05-2013
Dank u, verwerkt.

G. Fopma, 04-05-2013
Heb geleerd dat de vlag bij halfstok niet mag wapperen. een puntje (blauw) vastbinden. Geldt dat niet meer? Reactie infoteur, 05-05-2013
Heb het ook wel eens gezien in het verleden, misschien een regionaal gebruik, maar geen verplichting.
Wordt ook wel eens gedaan om geen hinder te veroorzaken met zo'n laag hangend wapperend doek, bijvoorbeeld het verkeer.

Joke Robijn, 04-05-2013
Dit jaar valt Bevrijdingsdag op een zondag, maar er staat geen andere datum tussen haakjes. Betekent dit dat de vlag dan wel op zondag mag wapperen? Reactie infoteur, 04-05-2013
Klopt herdenking en bevrijding worden altijd op 4 en 5 mei herdacht, dus morgen de vlag in top

Thees, 27-04-2013
In de kop staat vlaggel in 2013. het overzicht er onder is uit 2011. liever niet zo blind knippen en plakken want 5 mei is zondag en moet er volgens mij 6 mei gevlagd worden. ook de site van de rijksoverheid heeft het mis.
groetjes,
Thees. Reactie infoteur, 28-04-2013
Beste Thees,
Dank voor het meedenken, maar anders dan met bijv de verjaardag van de Koningin, zal 4 en 5 mei nooit verschoven worden van zondag naar maandag.
groet.
Rob

G. de Bruin, 25-04-2013
Mag op zondag 5 mei gevlagd worden? Reactie infoteur, 25-04-2013
Ja graag zelfs

H. P. Jager, 15-10-2012
U maakt geen onderscheid tussen beperkt en uitgebreid vlaggen. Voor particulieren lijkt het mij voldoende om slechts met de beperkt vlaggen lijst van de RVD mee te gaan. Immers, alleen op koninkrijksgebouwen wordt gevlagd op bijvoorbeeld de verjaardag van prinses Maxima. Lokale overheden doen dit officieel niet eens. Verder ontbreekt in uw lijst nog de veteranendag, laatste zaterdag in juni. Reactie infoteur, 16-10-2012
Reuze bedankt voor uw aanvulling, ik heb het verwerkt.

R. Kars, 04-05-2011
Wanneer mag de vlag weer in top? Na 20.00 uur of pas op 5 mei? Reactie infoteur, 04-05-2011
Vanavond niet in top, maar om ca 21.15 vanuit halfstok positie netjes naar binnen en 5 mei zodra het licht wordt in top.

Patricia, 02-05-2011
Een vraagje betreft het vlaggen in het buitenland. Zijn er speciale regels als je als nederlander in het buitenland de vlag zou willen hangen op 4 en 5 mei. Is het gebruikelijk, mag het volgens de regels of is het volledig uitgesloten en mag het alleen als je in NL woont. Reactie infoteur, 02-05-2011
Moeilijke vraag Patricia,
Ik heb uiteindelijk deze site gevonden. Kijk zelf even als je wilt
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/wanneer-kan-ik-de-vlag-uithangen-en-wat-is-de-vlaginstructie.html

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 05-05-2023
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.