InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Diversen > Misdaad loont – grootschalige autodiefstal

Misdaad loont – grootschalige autodiefstal

Misdaad loont – grootschalige autodiefstal Al zolang als de auto’s bestaan, worden ze gestolen. Toch heeft zich vooral de afgelopen jaren een flinke verandering laten zien. Misdaadbendes lijken zich namelijk op grote schaal bezig te houden met professionele autodiefstal.

Uitgedacht

Voor de diefstal van auto’s is een hele procedure uitgedacht. Zo bestaat de hele operatie uit een aantal processen. Tijdens het wervingsproces wordt een geschikte auto uitgekozen, die vervolgens gestolen wordt. In het verwerkingsproces worden de auto’s van hun oorspronkelijke identiteit ontdaan. Hierna vindt bemiddeling plaats. De auto’s worden via de zwarte markt gepresenteerd aan eventuele kopers. In het afnameproces wordt de auto verkocht.

Onderzoek en analyses

Op basis van analyses en onderzoek heeft de recherche meer inzage gekregen in het ontstaan van de georganiseerde autodiefstal en de rol van criminele organisaties. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen criminele groepen, criminele samenwerkingsverbanden en netwerken. De basis daarvan kan zowel landelijk als wereldwijd zijn.

Groepen

Er is sprake van een criminele groep als twee of meer personen zich bezighouden met georganiseerde autodiefstal. Maar wanneer een iemand de auto steelt en die aan een ander verkoopt, vindt de diefstal plaats op kleine schaal. Dan valt niet te spreken van georganiseerde autodiefstal.

Samenwerkingsverbanden

Als twee criminele groepen gaan samenwerken, ontstaat een samenwerkingsverband. Hierbij zijn meestal – als in een bedrijf – een aantal functies te bekleden, om de diefstal te verwezenlijken en om de auto’s die gestolen zijn te verkopen. Rollen die ingevuld moeten worden zijn die van heler, transporteur en natuurlijk autodief.

Netwerk

Het wordt nog groter wanneer twee of meerdere samenwerkingsverbanden gecontroleerd worden door een mantelorganisatie. Dan is namelijk sprake van een crimineel netwerk. Hierbij zullen de groepen voortdurend bezig zijn met hun eigen rol, zoals stelen, overspuiten, promoten en verkopen.

Politie

De organisatie van georganiseerde autodiefstal is goed doordacht en neigt naar een professionele criminele organisatie, die weet waar ze mee bezig is. Juist om die reden is het moeilijk om inzicht te krijgen in deze organisatie. De politie kan weinig doen.
© 2009 - 2018 Paulsmiezen, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Autodiefstal: kun je autodiefstal voorkomen?Autodiefstal: kun je autodiefstal voorkomen?Autodiefstal, je hoort het steeds vaker. Maar kun je dan niets doen tegen autodiefstal? Het antwoord daarop is JA, allee…
Autodiefstal voorkomen met simpele maatregelenAutodiefstal voorkomen met simpele maatregelenVooral relatief nieuwe auto’s zijn in trek bij autodiefstal. Autodieven hebben het met name gemunt op auto’s van het mer…
Diefstal: mijn auto is gestolenDiefstal: mijn auto is gestolenUw auto is gestolen, wat kunt na deze diefstal het beste doen? U kunt in 2018 aangifte doen bij de politie van uw gestol…
Top 10 meest gestolen auto's in NederlandTop 10 meest gestolen auto's in NederlandIn 2012 werden er 11.733 auto's gestolen. De Volkswagen Golf had de twijfelachtige eer om deze lijst als koploper aan te…
Kooptips voor een tweedehands autoKooptips voor een tweedehands autoWanneer u een auto gaat kopen heeft u de keuze om dit particulier tedoen of bij een bedrijf. Heeft u geen verstand van a…

Reageer op het artikel "Misdaad loont – grootschalige autodiefstal"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Paulsmiezen
Gepubliceerd: 11-04-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Schrijf mee!