Probleemwijken of aandachtswijken

Probleemwijken of aandachtswijken De voormalige minister Vogelaar heeft wijken gekwalificeerd als probleemwijken. Een subtielere naam voor hetzelfde probleem is aandachtswijken. Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu is verantwoordelijk voor het opstellen van de zogenaamde probleemwijken. Veel mensen denken dat deze wijken gekwalificeerd zijn als probleemwijk door de hoogte van de criminaliteit, maar er zijn meerdere factoren waar het ministerie op gelet heeft. De komende jaren zal er fors in deze wijken geïnvesteerd worden.

Indicatoren

Via bepaalde indicatoren heeft het ministerie inzichtelijk gemaakt welke wijken extra aandacht nodig hebben. Deze indicatoren zijn erg divers te noemen. Ze hebben bijvoorbeeld gelet op de uitkomsten van de Cito-toetsen van de basisschoolkinderen. Een lage score zegt iets over de ontwikkeling en de mogelijkheden van deze kinderen in de toekomst. Een andere indicator is de hoogte van de werkloosheid. Ook de criminaliteit en geluidsoverlast wegen als indicatoren mee.

Top vijf van aandachtswijken

De volgorde van de probleemwijken is lange tijd onduidelijk gebleven. RTL Nieuws is er achter gekomen door een beroep te doen op de Wet Openbaar Bestuur. De Top vijf ziet er als volgt uit:

1) Wijk: Kolenkit, Plaats: Amsterdam

Op nummer één in de lijst van voormalige minister Vogelaar staat de wijk Kolenkit in Amsterdam. Amsterdam staat met één wijk in de top tien. De buurt is rond de kerk “Kolenkit” gebouwd, hetgeen de naam verklaart. De buurt telt ongeveer 7.000 inwoners, waarvan 90% allochtoon is. De werkloosheid bedraagt iets minder dan 20%.

2) Wijk: Pendrecht, Plaats: Rotterdam

Pendrecht is één wijk die samen met drie andere wijken de Zuidelijke Tuinsteden vormen van Rotterdam. Het grootste deel van de huizen zijn zogenaamde portiek- en galerijflats.
Pendrecht is één van de vijf Rotterdamse wijken in de top tien van probleem- of aandachtswijken.

3) Wijk: Oude Noorden, Plaats: Rotterdam

Oude Noorden is een wijk met ongeveer 18.000 bewoners in het noorden van de stad. Het maakt deel uit van de deelgemeente Noord.

4) Wijk: Bloemhof, Plaats: Rotterdam

Deze wijk heeft ongeveer 15.000 inwoners. De afgelopen jaren is er al fors geïnvesteerd om de situatie in de wijk te verbeteren. Rotterdam heeft onder andere nieuwbouw met veel groen en ruimte gerealiseerd.

5) Wijk: Ondiep, Plaats Utrecht

De wijk Ondiep is één van de twee Utrechtse wijken in de top twintig. Ondiep is een typische volkswijk en ligt ten noorden van het stadscentrum. Ondiep telt meer dan 4.000 woningen. De eerste woningen zijn gebouwd in de jaren twintig.
© 2009 - 2020 Juul, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Probleemwijken in NederlandProbleemwijken in NederlandDe naam probleemwijk of achterstandwijk wordt voornamelijk gebruikt voor woonwijken met diverse maatschappelijke en infr…
Wat zijn aandachtswijken?In Nederland zijn veertig wijken aangewezen die extra aandacht krijgen wat betreft problemen rondom veiligheid, integrer…
Afgetreden bewindslieden kabinetten Balkenende (2002-2010)Afgetreden bewindslieden kabinetten Balkenende (2002-2010)Jan Peter Balkenende is van juli 2002 tot oktober 2010 minister-president van Nederland. In zijn vier kabinetten hebben…
Krachtwijken of achterstandswijken in Nederland: informatieKrachtwijken of achterstandswijken in Nederland: informatieKrachtwijken of achterstandswijken bestaan al sinds mensenheugenis. Overal in grotere en kleinere steden kent men sommig…

Jodenhaat - antisemitisme: waarom worden Joden gehaat?mijn kijk opJodenhaat - antisemitisme: waarom worden Joden gehaat?Jodenhaat bestaat al duizenden jaren. Hoe komt het dat bijna iedereen de Joden haat? Wat ligt eraan ten grondslag dat du…
Amerikaanse eerste vrouwelijke seriemoordenaarAileen Carol Wuornos is de boeken ingegaan als de 1e vrouwelijke seriemoordenaar van Amerika. Ze is geboren op 29 februa…
Bronnen en referenties
  • Rtlnieuws.nl

Reageer op het artikel "Probleemwijken of aandachtswijken"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Juul
Gepubliceerd: 11-02-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!