Zelfmoord (zelfdoding) bezien vanuit Joods perspectief

Zelfmoord (zelfdoding) bezien vanuit Joods perspectief Is het stoppen van zelfmoord (zelfdoding) louter een kwestie van publiek belang of is het ook een spirituele zaak waarbij G'd betrokken is? Beschouw een man met veel problemen: ongeneeslijk ziek, geen baan meer, diep in de schulden, zijn vrouw wil van hem scheiden en zijn kinderen zijn van hem vervreemd. Hij wil een eind aan zijn leven maken en staat op een brug. De politie ziet het. Moet de politie interveniëren? Van wie is het leven eigenlijk? Zelfmoord wordt gezien als criminele daad binnen het Jodendom. Maar bij mensen die mentaal ziek zijn wordt zelfmoord niet als criminele daad beschouwd.

De politie intervenieert

De politie schakelt een psycholoog in die probeert op de man in te praten. Is dit een goede zaak? Als een persoon geen keus heeft geboren te worden, moet hij/zij dan ook geen keus hebben het leven te beëindigen?

Het Joods perspectief op zelfmoord (zelfdoding)

Het Jodendom beschouwt zelfmoord (zelfdoding) in principe als een criminele daad. Iemand die zelfmoord pleegt wordt beschouwd als een moordenaar. Het maakt niet uit of hij iemand anders doodt of zichzelf. Zijn ziel is niet van hem om te doven.

Zelfmoord wordt in het Jodendom echter alleen als criminele daad beschouwd als iemand het bij zijn volle verstand doet en gezond is. Tegenwoordig plegen veel mensen zelfmoord terwijl ze mentaal ziek zijn (depressie, schizofrenie, etc.). Veel Joodse wijzen zeggen dat in dat geval zelfmoord geen criminele daad is. Joden die uit martelaarschap zelfmoord plegen omdat ze weigeren hun geloof af te zweren zijn ook niet strafbaar.

In de praktijk wordt zelfmoord daarom tegenwoordig als een normale dood beschouwd, omdat aangenomen wordt dat de persoon niet bij tegenwoordigheid van geest was.

De Joodse weerstand tegen zelfmoord wordt gevonden in het verhaal van Noachs Ark. Na de Zondvloed zegt God tegen Noach: "Ik zal uw eigen bloed eisen; van al het gedierte zal Ik het eisen en van de mensen onderling zal Ik het leven des mensen eisen." (Genesis 9:5)

De Talmoed (Baba Kama 90b) leert van het eerste gedeelte van het vers: "Ik zal uw eigen bloed eisen," dat men niet zijn eigen lichaam mag verwonden. Zo mag hij zich al helemaal niet van zijn eigen leven beroven.

Metafysische wetten

Er is een diep spiritueel gevolg als gevolg van zelfmoord. Wanneer een persoon zelfmoord pleegt kan een ziel nergens naar toe. Het kan niet terugkeren naar het lichaam, omdat het lichaam is vernietigd. En het krijgt geen toegang tot de werelden van de zielen, omdat zijn tijd nog niet is gekomen. Deze staat van voorgeborchte der hel is erg pijnlijk. Een persoon wil zelfmoord plegen omdat hij wil vluchten, maar in werkelijkheid is zijn situatie veel slechter. Na de dood zijn er geen oplossingen, slechts gevolgen.

Wanneer een Jood zelfmoord pleegt krijgt hij geen volwaardige begrafenis en er is zelfs anno 2020 een debat gaande of de shiva (de zevendaagse rouwperiode) moet worden aangehouden of het kaddiesj gebed moet worden gezegd.

De zelfmoord van koning Saul

In de bijbel zien we een incident waarin zelfmoord lijkt te worden toegestaan.

De Filistijnen vechten tegen Israël en de mannen van Israël vluchten voor de Filistijnen en worden afgeslacht op de berg Gilboa. De Filistijnen pakten Saul en zijn zonen op en zij doodden de zonen van Saul. De strijd focuste zich tegen Saul. De boogschutters vonden hem en Saul was bang voor ze. Saul zei tegen zijn wapendrager: "Trek uw zwaard en doorsteek mij daarmee, opdat deze onbesnedenen niet komen en mij doorsteken en de spot met mij drijven." Maar zijn wapendrager wilde niet, omdat hij er voor terugschrok. Daarop nam Saul het zwaard en stortte zich er in. Toen zijn wapendrager zag, dat Saul dood was, stortte hij zich ook in zijn zwaard en stierf met hem. (I Samuël, 31:4-6)

De wijzen bieden een aantal redenen waarom Sauls zelfmoord uniek was:
  • Saul vreesde dat zijn vijanden hem zouden martelen en hem zouden dwingen afgoden te dien (Ritva, 14de eeuw).
  • Zelfmoord wordt toegestaan wanneer men gedwongen wordt te bekeren (Rabbeinoe Tam, 12de eeuw).
  • Zelfmoord wordt alleen toegestaan als de levens van anderen in gevaar zouden zijn als gevolg van marteling (Rabbi Shlomo Luria, 16de eeuw).
  • Saul handelde uit respect voor het Israëlietisch koningschap omdat hij bang was dat de Filistijnen met hem door hun steden zouden paraderen. Met andere woorden hij pleegde zelfmoord om Gods naam te heiligen (Y'dai Moshe, 20ste eeuw).

Conclusie: zelfmoord absoluut verboden tenzij er ongewone omstandigheden zijn

Zelfmoord is absoluut verboden tenzij er ongewone omstandigheden zijn, zoals gedwongen bekering, het in gevaar brengen van levens van anderen, of het heiligen van de Naam van G'd.

113 zelfmoordpreventie

Heb je gevoelens van zelfmoord bel dan snel met 0900-113. Je kan dan met iemand over je gevoelens praten. Ben je op dit moment in levensgevaar? Bel dan onmiddellijk 112. Vanaf 7 juli 2020 is het ook mogelijk om 113 te bellen of 0800-0113 (gratis). Chatten is ook mogelijk: https://www.113.nl/
© 2008 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfdoding onder jongeren: de cijfers en statistiekenZelfdoding onder jongeren: de cijfers en statistiekenZelfdoding is nog altijd een taboe. En met name zelfdoding onder jongeren wordt door velen nog altijd in de doofpot gest…
Joodse Bijbel: De dood van Koning SaulJoodse Bijbel: De dood van Koning SaulKoning Saul en zijn drie zonen, Jonathan, Abinadab en Malkishua vinden de dood tijdens hun strijd tegen de Filistijnen.…
Depressie: Zelfdoding - Stichting 113 ZelfmoordpreventieDepressie: Zelfdoding - Stichting 113 ZelfmoordpreventieVeel mensen die lijden aan een depressie denken aan zelfmoord. Met zelfdoding zijn ze immers van de depressie af. Maar e…
Website van NVVE, hulp bij zelfmoord voor een humane doodWebsite van NVVE, hulp bij zelfmoord voor een humane doodIeder jaar sterven mensen door zelfdoding of zelfmoord (suïcide). De meesten verkeerden in een zware depressie en zagen…

Een leven zonder alcoholmijn kijk opEen leven zonder alcoholIk ben geheelonthouder. Geen bier, geen wijn, geen shots, niets. Ik ben ervan overtuigd dat een leven zonder alcohol bet…
Enschede, Roombeek na de vuurwerkrampIn mei 2000 werd Nederland, maar vooral Enschede, opgeschrikt door de ontploffingen in de vuurwerkopslagplaats van S.E.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: HASTYWORDS, Pixabay
  • AISH
  • https://www.myjewishlearning.com/article/suicide-in-jewish-tradition-and-literature/
Jehoeda (1.595 artikelen)
Laatste update: 15-06-2021
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.