Jan Terlouw is een man met een boodschap en een eigen visie

Jan Terlouw is een man met een boodschap en een eigen visie Jan Terlouw heeft een boodschap voor het Nederlandse volk. Deze heeft hij naar voren gebracht in het televisieprogramma De Wereld Draait door op 30 november 2016. Jan Terlouw is een oud politicus van D66. In december 2017 verscheen Jan weer bij het programma de wereld draait door. Lange tijd was Jan Terlouw lid van de Tweede Kamer maar ook was hij minister van economische zaken. Het milieu gaat hem zeer ter harte. Tevens is Jan schrijver van vele kinderboeken die over de hele wereld verkocht worden. Hij is 87 jaar oud maar nog steeds actief in de samenleving.

Jan Terlouw

Jan Terlouw werd geboren op 15 november 1931 in Kamperveen. Hij kwam uit een gezin met vijf kinderen en woonde op de Veluwe. Zijn vader was een gereformeerde predikant. Jan Terlouw is getrouwd en heeft vier volwassen kinderen. Terlouw woont in Twello op een landgoed waar de 86 jarige oud-politicus nog dagelijks werkzaam is in het onderhoud en beheer. Mathijs van Nieuwkerk noemde Jan Terlouw een "grand old man".

Studie

Jan Terlouw begon zijn betoog met te vertellen dat hij gedurende de Tweede Wereldoorlog opgroeide als jong kind. Hij maakte de oorlog mee tussen zijn zevende en dertiende jaar. In 1948 ging Jan wis- en natuurkunde studeren in Utrecht. Hij haalde in 1956 zijn doctoraal en promoveerde in 1964 op een onderzoek naar kernfusie. Daarna werkte hij enige tijd in Engeland en in Zweden om vervolgens in de politiek te belanden.

D66

Sedert 1967 was Terlouw lid geworden van D66 en was werkzaam in de Utrechtse gemeentepolitiek. Hij wilde de burger sterk betrekken bij de politiek. Economie, energie en milieu waren de belangrijkste onderwerpen waarmeer Terlouw zich bezig heeft gehouden eerst in de stedelijke politiek en later als lid van de tweede kamer. In september 1973 werd hij fractievoorzitter van D66.

Politieke carrière

Terlouw was lid van de Tweede Kamer van 1971 tot 1981 voor D66. Daarna werd Terlouw minister van economische zaken en tevens vicepremier in 1981 en 1982. Na 1982 verliet Terlouw de politiek en ging hij in Parijs werken als Secretaris Generaal van de Conferentie van Transportministers. Oorspronkelijk alleen voor de West- maar later ook voor de Oost-Europese landen. In 1996 ging Jan Terlouw met pensioen maar hij stopte niet met lezingen geven en boeken schrijven.

Bekende boeken van Jan Terlouw

Enige boeken die grote bekendheid kregen zijn:
 • Bij ons in Caddum
 • De Kunstrijder
 • Briefgeheim verschenen in 1973
 • Oorlogswinter in 1972
 • Koning van Katoren
 • Zoektocht in Katoren
 • De avonturen van oom Willibrord

Pjotr

Het eerste boek dat Jan Terlouw schreef werd uitgegeven in 1970. Het is een boek voor kinderen en beschrijft de geschiedenis van een jongetje wat zijn vader achterna reist naar Siberië.

Sanne Terlouw

Daarnaast schreef Terlouw ook boeken samen met zijn dochter Sanne. Vanaf 2006 hebben zij samen zes boeken uitgegeven. Van diverse boeken van Jan Terlouw zijn ook films gemaakt. De meest bekende is Oorlogswinter.

Nieuwste boeken in 2016

Ter gelegenheid van de 85e verjaardag van de schrijver werden in november 2016 twee nieuwe boeken uitgegeven.
 • Het Hebzuchtgas. Dit boek is een sprookje voor volwassenen en vertelt een verhaal waarbij kinderen van directeuren van energiebedrijven een klimaatplan schrijven.
 • Kop uit het zand. Dit boek beschrijft de gevolgen van een nieuwe watersnoodramp.

Visie van Jan Terlouw

Jan Terlouw is van mening dat de belangrijkste zaken in de samenleving worden gevormd door het vertrouwen.
 • Vertrouwen in elkaar
 • Vertrouwen in de politiek

Vertrouwen in elkaar

Als voorbeeld vergeleek Jan Terlouw de huidige samenleving met de samenleving uit zijn jonge jaren.Toen hij met zijn gezin in Utrecht woonde hing het touwtje uit de brievenbus. Kinderen konden zo binnen stappen bij de buren om te spelen. Tegenwoordig loop je grote kans dat je fiets wordt gestolen als hij niet beveiligd is met meerdere sloten. In vroegere jaren was er onderling vertrouwen. Dit vertrouwen is verdwenen. Mensen wantrouwen elkaar in steeds grotere mate. Maar ook de politiek vertrouwt de mensen niet meer.

Vertrouwen in de politiek

De mensen hebben het vertrouwen in de politiek verloren. Als voorbeeld noemt Terlouw het uit de fractie stappen en dan een nieuwe partij beginnen. Er zijn eind 2016 maar liefst zes fracties van mensen die uit hun partij zijn gestapt en een nieuwe partij zijn begonnen. Dat is niet geloofwaardig. Als gevolg van groot gebrek aan vertrouwen in de politiek werd op Donald Trump gestemd. De reden is voornamelijk omdat men van mening is dat de andere partij ook niet te vertrouwen is. Men kiest dan voor de minst slechte partij. Ook de Brexit is veroorzaakt door een gebrek aan vertrouwen in de politieke leiders.

Klimaatverandering

Het tegen gaan van klimaatverandering is in 2016 en de komende jaren een van de belangrijkste opdrachten voor de huidige samenleving. We kunnen niet meer zo lang wachten. De plastic soep die in de oceanen drijft is een voorbeeld van hoe slecht we omgaan met het milieu. We kappen de oerwouden en vele diersoorten worden met uitsterving bedreigd of zijn zelfs al uitgestorven. De maatregelen die genomen moeten worden mag men niet langer uitstellen. Het is daarom triest dat de nieuwe president van de Verenigde Staten, Donald Trump, die in januari 2017 werd geïnstalleerd, het klimaatverdrag van Parijs niet onderschrijft. Het is geen technisch probleem want de kennis is aanwezig. Het is ook geen economisch probleem want het werken aan een beter klimaat via zonnen-energie zal banen scheppen.

Goed leven

Terlouw geeft aan een goed leven gehad te hebben en hij wil dat de jongeren dit ook krijgen. Terlouw geeft daarom aan de politici de boodschap dat ze integer en onkreukbaar moeten zijn en het vertrouwen moeten herstellen. Zij dienen belang te hechten aan een toekomst voor een leefbare wereld voor de jeugd.

Reacties

Na zijn boodschap die door veel mensen werd gezien en beluisterd kreeg Terlouw veel reacties. Premier Rutte noemt Jan Terlouw een inspirator. In diverse kranten werd de boodschap weergegeven en vanuit verschillende hoeken werd hier positief op gereageerd. Het verbaast Jan Terlouw dat hij zoveel positieve reacties heeft gekregen van jonge mensen. Dit heeft Jan Terlouw doen besluiten zijn boodschap verder uit te dragen en hij gaat lezingen organiseren.

Stichting Deventer Jan Terlouw

De rol van maatschappij en politiek in een noodzakelijk duurzame wereld is voor Jan Terlouw van het grootste belang. Hiervoor werd de Stichting Deventer Jan Terlouw opgericht met een project voor tien jaar. Het doel is om vorm te geven aan het gedachtegoed van Jan Terlouw.
© 2016 - 2020 Celientje1, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
CommunicatievaardighedenCommunicatievaardighedenTegenwoordig is de manier van communiceren erg belangrijk. Onze netwerken worden namelijk steeds groter, waardoor je met…
Non-verbale communicatie: functies, visies en soortenNon-verbale communicatie: functies, visies en soortenNon-verbale communicatie zijn uitingen als handbewegingen, oogbewegingen, hoofdbewegingen. Het gaat er om je lichaamshou…
Straatcultuur: een oorzaak van overlast en criminaliteit?Straatcultuur: een oorzaak van overlast en criminaliteit?De straatcultuur: een cultuur waar veel mensen zich aan ergeren. De straatcultuur wordt gezien als een cultuur die veel…
Visies binnen de zorgBinnen de zorg zijn vele visies die een eigen kijk hebben op het verplegen van zorgvragers. Er zijn drie visies die op h…

Vlechtwerk: materialen en gereedschappen voor mandenmakersVlechtwerk: materialen en gereedschappen voor mandenmakersMandenmaker is een beroep waar geen bestaan meer in is op te bouwen. Dat was eeuwen geleden wel anders. Heel veel produc…
Task Force Toekomst Kerkgebouwen wil kerken slopen voorkomenTask Force Toekomst Kerkgebouwen wil kerken slopen voorkomenDe tijd dat een zogenaamde bouwpastoor overal om geld bedelde om een nieuwe kerk te kunnen bouwen is reeds lang voorbij.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: waternatuurlijk.nl, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Terlouw
 • http://www.destentor.nl/regio/voorst/twello/brief-de-stentor-verslaggeefster-raakt-echtgenote-jan-terlouw-1.6700972
 • DWDD 30 november televisieprogramma

Reageer op het artikel "Jan Terlouw is een man met een boodschap en een eigen visie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Celientje1
Laatste update: Juni 2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!