InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Diversen > 2016 Jaar van het Boek - Belangrijkste Boek verkiezing

2016 Jaar van het Boek - Belangrijkste Boek verkiezing

2016 Jaar van het Boek - Belangrijkste Boek verkiezing Het jaar 2016 is uitgeroepen tot Jaar van het Boek. Dat jaar staat het boek nog meer centraal dan in andere jaren. Eigenlijk is elk jaar een jaar van het boek en natuurlijk is elke dag een dag van het boek, maar in dit speciale jaar wordt er op verschillende manieren nog eens extra aandacht gegeven aan het gedrukte woord. Gedurende het Jaar van het Boek passeren veel activiteiten en evenementen de revue, waarvan de verkiezing tot Belangrijkste Boek in het Nederlandse taalgebied een van de hoogtepunten is. Daarnaast is er aandacht voor boeken voor vluchtelingenkinderen, zijn er lezingen, workshops, demonstraties en tentoonstellingen. Er komt een onderzoek naar wat lezen met je doet en we krijgen een boekenpostzegel. In heel Nederland, landelijk en lokaal, in boekhandels, bibliotheken, musea, scholen en culturele instellingen wordt het Boekenjaar gevierd.

Lezen is belangrijk

Lezen is goed voor ons. Het werkt ontspannend om lekker rustig met een boek op schoot te zitten en je in een andere wereld te lezen. Je leert andere mensen en culturen kennen, in een boek kunnen we situaties lezen die we zelf niet mee hebben gemaakt en nooit mee zullen maken, we kunnen reizen maken en ons verplaatsen in levens van anderen. Via een boek kunnen we kennis nemen van oneindig veel. We lezen informatie in boeken en krijgen meer kennis: kortom: boeken verrijken ons leven. Waarom is lezen zo goed voor ons? Het wordt tot achter de punt en komma uitgezocht in een onderzoek dat in het Jaar van het Boek wordt uitgevoerd. We weten wel ongeveer waarom lezen goed voor ons is.

Begrip

Het lezen van verhalen en gedichten stimuleert onze sociaal-emotionele ontwikkeling. Mensen die veel lezen kunnen zich beter inleven, brengen meer begrip op en leggen gemakkelijker contact. Door te lezen vergroten lezers hun woordenschat en taalvaardigheid en dat heeft een positief effect op het functioneren. Mensen die goed uit hun woorden komen vinden bijvoorbeeld gemakkelijker een baan.

Verkiezing belangrijkste boek

Van 22 april 2016 tot 22 september wordt het Belangrijkste Boek gekozen, waarbij de beide woorden met een hoofdletter mogen worden geschreven om het belangrijkste boek extra gewicht te geven. De verkiezing werd geopend tijdens een uitzending van De Wereld Draait Door. Via de website belangrijksteboek.nl kan het lezende publiek zijn en haar favoriet kiezen. Welk boek dreunde bij jou het langste na, welk werk heeft het meeste invloed op je leven gehad of heeft dat nog, welke roman las je met het meeste plezier en aan welke uitgave koester je de beste herinneringen. Welk boek moet, volgens jou, iedereen lezen? Of gewoon, welk boek vind jij het mooist. Op dat boek kun je stemmen via de website. Wie stemt - je mag per boek één stem uitbrengen - maakt kans op een boekenbon ter waarde van 20 euro.

Bron: Cover boekBron: Cover boek
Bron: Cover boekBron: Cover boek
Bron: Cover boekBron: Cover boek

Mulisch of de Bijbel

Op de website is te kiezen uit een stapel al aangedragen titels, maar daar mag de lezer en kiezer best zijn eigen favoriet aan toevoegen. Zo ontstaat een boekenplank waar de Bijbel op staat, Nooit meer slapen, Kruistocht in spijkerbroek, Hersenschimmen, De ontdekking van de hemel, Harry Potter en Sil de Strandjutter. En nog honderden boeken meer. Gaat de Bijbel winnen? Of wordt het In de Ban van de Ring of Max Havelaar. Op 22 september 2016 wordt het Belangrijkste Boek bekend gemaakt.
 • Het Belangrijkste Boek is geworden: ....

Bron: Cover boekBron: Cover boek
Bron: Cover boekBron: Cover boek
Bron: Cover boekBron: Cover boek

Curatoren en de boekenstapel

Een aantal curatoren koos uit een onmetelijke stapel hun tien favoriete boeken, zodat er een startverzameling van 100 titels ontstond waar het publiek op kan stemmen en die het publiek aan kan vullen. De curatoren zijn allemaal op enige wijze verbonden aan het boek. Ze werden bijgestaan door experts van de Koninklijke Bibliotheek, Bijzondere Collecties van de UvA, de CPNB en het Letterkundig Museum.

Van Dis en Lanoye

De curatoren die een selectie hebben gemaakt zijn: Adriaan van Dis (auteur), Tom Lanoye (schrijver), Ellen Deckwitz (schrijfster en dichteres), Frank Evenblij (‘Jakhals’ en programmamaker), Martine Gosselink (hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum), Jan Paul Schutten (kinderboekenschrijver), Annemiek Schrijver (tv-presentrice), Floortje Dessing (reizigster en programmamaakster), Stijn Huijts (directeur Bonnefantenmuseum) en José van Dijck (presidente van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen). Ze kozen boeken in de categorieën literatuur, wetenschap, geschiedenis, kinderboek, kunst en cultuur, reisboek, poëzie, oude boeken, literatuur van na de Tweede Wereldoorlog, boeken uit het dagelijks leven en boeken over geloof, filosofie en levensbeschouwing.

Benefiet in Stadsschouwburg

Aan het 2016 Jaar van het boek is ook een benefiet gekoppeld, waarbij de opbrengst bestemd is voor vluchtelingenkinderen in Nederland. Er worden boeken aan geschaft die voor deze kinderen het meest geschikt zijn. Daarnaast worden voor alle kinderen die in Nederland onderwijs genieten nieuwe educatieve projecten ontwikkeld.

Initiatiefnemers 2016 Jaar van het Boek

De initiatiefnemers van 2016 Jaar van het Boek zijn Bijzondere Collecties van de UvA, de Koninklijke Bibliotheek, de Leescoalitie, het Letterkundig Museum, Stichting CPNB, Stichting Lezen en Stichting Lezen & Schrijven.

Lees verder

© 2016 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De bijbel: Psalmen, Spreuken, Prediker, Hooglied en JonaDe bijbel: Psalmen, Spreuken, Prediker, Hooglied en JonaDe bijbel is geen makkelijk boek om zo maar te lezen. Interessant en de moeite waard is het zeker wel. Hieronder tref je…
recensieHarry Mulisch, De AanslagDe Aanslag is geschreven door Harry Mulisch, zijn 7e roman. Het boek bevat 254 bladzijdes en de eerste druk was in septe…
Het ontstaan van de Statenbijbel in de NederlandenHet ontstaan van de Statenbijbel in de NederlandenIn 1637 kwam de eerste Statenbijbel uit. Het eerste exemplaar was in prachtig paars fluweel gebonden en werd aan de Stat…
Boekrecensie: De Golem - Elie WieselrecensieBoekrecensie: De Golem - Elie WieselDe Golem is een wezen van leem die werd opgewekt door de geheimzinnige toverformule van de mysterieuze Maharal, Rabbi Je…
Guinness Book Of RecordsHet Guinness Book of Records is een boek dat elk jaar wordt uitgegeven. Het bevat allerlei officieel erkende records.
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jaar van het boek logo
 • http://www.2016jaarvanhetboek.nl geraadpleegd op 23 april 2016
 • https://www.belangrijksteboek.nl geraadpleegd op 23 april 2016
 • http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/gasten geraadpleegd op 24 april 2016
 • https://twitter.com/stijnhuijts geraadpleegd op 24 april 2016
 • http://www.annemiekschrijver.nl geraadpleegd op 24 april 2016
 • http://www.janpaulschutten.nl/Over_mij.html geraadpleegd op 24 april 2016
 • http://www.uva.nl/over-de-uva/organisatie/medewerkers/content/d/i/j.f.t.m.vandijck/j.f.t.m.vandijck.html geraadpleegd op 24 april 2016
 • http://www.lezen.nl/waarom-doet-lezen-er-toe geraadpleegd op 24 april 2016
 • Afbeelding bron 1: Cover boek
 • Afbeelding bron 2: Cover boek
 • Afbeelding bron 3: Cover boek
 • Afbeelding bron 4: Cover boek
 • Afbeelding bron 5: Cover boek
 • Afbeelding bron 6: Cover boek

Reageer op het artikel "2016 Jaar van het Boek - Belangrijkste Boek verkiezing"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 03-12-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Special: Het Jaar van ...
Bronnen en referenties: 15
Schrijf mee!