De vier zwaarste aardbevingen in Groningen tot 2015

De provincie Groningen wordt al jaren geteisterd door aardbevingen ten gevolge van de gaswinning. In eerste instantie werd het nog weggelachen door de politiek en door de NAM, maar langzaam worden de gevolgen van de aardbevingen in Groningen voor iedereen duidelijk. Het blijft nog beperkt tot financiële schade, tot de eerste slachtoffers vallen. In tegenstelling tot tientallen jaren geleden wordt nu wel erkend dat de aardbevingen het gevolg zijn van de gaswinningen. Hier wordt veel hinder door ondervonden in de provincies Drenthe en Groningen. Gerekend over de periode maart 2014 tot maart 2015 heeft het KNMI honderd aardbevingen gerapporteerd. Deze variëren van 0,5 tot 3,1 op de schaal van Richter. In 2012 waren het er nog ruim 90. De zorgen groeien niet over de intensiteit van de bevingen, maar meer over de frequentie. Op 1 maart 2015 zijn er zelfs drie bevingen geregistreerd op één dag. Er is nog nooit letsel ontstaan, maar het financiële leed is groot.

Wanneer waren de zwaarste bevingen?

De laatste jaren wordt er steeds meer gesproken over de aardbevingen, maar op de zwaarste aardbeving in Groningen na, zijn de overige drie aardbevingen lang geleden geregistreerd. Doordat er steeds vaker aardbevingen gevoeld worden is het natuurlijk wel terecht dat inwoners van Groningen en Drenthe zich er steeds meer zorgen over gaan maken. Ze moeten ook wel want duizenden huizen staan op instorten. Hieronder een overzicht van de vier heftigste aardbevingen in Groningen en Drenthe. Aardbevingen tot 1 maart 2015 zijn hierin opgenomen.

Nummer 4 Aardbeving Roswinkel 1998 Kracht 3,3 op de schaal van Richter

In 1998 zijn er 23 aardbevingen geregistreerd in de beide provincies. Maar liefst 3 bij Roswinkel. Op 14 juli 1998 is er een aardbeving gemeten van 3,3 op de schaal van Richter. In 1997 was overigens al bekend dat de aardbevingen het gevolg waren van de gaswinning.

Nummer 3 - Aardbeving Roswinkel 1997 Kracht 3,4 op de schaal van Richter

Dit is de zwaarste beving waarvan het epicentrum in Drenthe lag. Op 19 februari 1997 vindt deze heftige beving plaats. De zwaarte van de beving leek een incident, maar één jaar later was het weer raak. In de periode 1986 tot 1998 zijn er in totaal 184 aardbevingen in het gaswinningsgebied gemeten door de KNMI. Het epicentrum in 1998 lag tussen Emmen en de grens met de provincie Groningen. De NAM heeft toen meer dan 200 schadeclaims ontvangen.

Nummer 2 Aardbeving Westeremden 2006 - Kracht 3,5 op de schaal van Richter

Vroeg in de ochtend op 8 augustus 2006 vond deze beving plaats. Het epicentrum lag in de buurt van het dorp Westeremden. Na deze gasbeving heeft de NAM 400 schademeldingen gehad. De schade bleef toen nog beperkt tot het repareren van de scheuren. Er werd toen nog niet gedacht aan blijvende schade aan de regionale huizenmarkt. Westeremden ligt een paar kilometer bij Huizinge vandaan, waar 6 jaar later de heftigste gasbeving zou plaatsvinden.

Nummer 1 Aardbeving Huizinge 2012- Kracht 3,6 op de schaal van Richter

Op 16 augustus 2012 vond de heftigste gasbeving plaats met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter. Huizinge ligt in de gemeente Loppersum. Deze beving werd zelfs gevoeld in stad Groningen. De gevolgen waren groot. De NAM heeft in totaal 800 schademeldingen ontvangen. Ook aan de Martinitoren in de stad werd lichte schade veroorzaakt.

Toch zijn dit niet de heftigste aardbevingen in Nederland geweest. Er zijn twee bevingen geregistreerd van 5,0 of zwaarder. In 1992 is er in Roermond een aardbeving gemeten van 5,8 op de schaal van Richter, en in Uden één van 5,0 in 1932.
© 2015 - 2020 Juul, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De aardbeving in Zeerijp, Groningen op 8 januari 2018nieuws uitgelichtDe aardbeving in Zeerijp, Groningen op 8 januari 2018Op 8 januari 2018 was er in een groot deel van de provincie Groningen een aanzienlijke trilling te voelen. Om 2 uur in d…
Is schade door een aardbeving te claimen op de verzekering?Tot jaren geleden werd gedacht dat de kans op een aardbeving in Nederland klein is. Door de aardbevingen ten gevolge van…
Informatie over aardbevingen voor kinderenIn bepaalde gebieden op de wereld, zoals in Japan of Amerika, komen aardbevingen regelmatig voor. Grote aardbevingen kun…
Wat is een aardbeving?Wat is een aardbeving nou eigenlijk en hoe word het veroorzaakt? Veel mensen zitten met deze vragen juist nu het zoveel…

Het begrip KamikazepilootHet begrip KamikazepilootBij terroristische aanslagen, zelfmoordaanslagen of gevaarlijk gedrag van mensen wordt vaak de term kamikaze gebruikt. D…
Meer doen in minder tijdMeer doen in minder tijdMeer doen in minder tijd, dat willen veel mensen wel. We willen immers zoveel, maar we hebben er de tijd niet voor of…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_zwaarste_aardbevingen_in_Nederland
  • http://www.telegraaf.nl/binnenland/22212327/__De_zwaarste_aardbevingen__.html

Reageer op het artikel "De vier zwaarste aardbevingen in Groningen tot 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Juul
Gepubliceerd: 11-03-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!