Carbidschieten met oudjaar

Carbidschieten met oudjaar Normaal gesproken is carbidschieten verboden, maar met oudjaar zijn er verschillende gemeenten die uitzonderingen maken. Indien je carbid wilt schieten met oudjaar is het wel belangrijk om te weten hoe je dit op een veilige manier kan doen. Het voordeel van carbidschieten is dat het veel harder gaat dan normaal vuurwerk en je hierdoor dus geen illegaal vuurwerk aan hoeft te schaffen.

Gemeentelijke regels

Carbidschieten is steeds populairder aan het worden, vandaar ook dat er vele gemeenten zijn die er strenge regels voor gemaakt hebben. Als je met oudjaar carbid wilt schieten is het ten strengste aan te raden dat je daarvoor toestemming vraagt bij je gemeente. Zonder vergunning is het namelijk vrijwel in geen enkele gemeente toegestaan om carbid te schieten. Wanneer je met oudjaar dus carbid wilt gaan schieten doe dan eerst eens vooronderzoek bij je gemeente.

Benodigdheden voor carbidschieten

Een stevige stalen melkbus

Ten eerste is aan te raden om een stalen melkbus te gebruiken, deze zijn namelijk in vergelijking met bijvoorbeeld een aluminium melkbus vele malen sterker. Ook is het belangrijk om te kijken of de melkbus niet doorgeroest is, ook wanneer hij nog niet helemaal doorgeroest is maar er aan de binnenkant van de bus wel veel roest zichtbaar is wordt aangeraden om een andere melkbus te gebruiken. Check daarna of de melkbus geen gaten bevat, dit kan je doen door de melkbus even vol te laten lopen met water en te kijken of er ergens een lek zit. De melkbus mag nergens lek zijn als je succesvol carbid wilt schieten.

Carbid

Natuurlijk heb je ook carbid nodig. Het is belangrijk om in te schatten hoeveel carbid je nodig hebt, dit hangt af van de literinhoud van je melkbus. Ook is het handig om voor uzelf na te gaan hoeveel keer je wilt schieten en hoe lang. Wil je bijvoorbeeld de hele middag schieten of is een uurtje genoeg? Hieronder vind je een schema met de hoeveelheid carbid die je nodig hebt per schot.
Inhoud melkbusHoeveelheid carbid (Gram)
20 liter150 - 200
30 liter250 - 300
40 liter400 - 450
50 liter500 - 600
100 liter1000 - 1200
Dit is het aantal carbid dat je nodig hebt per schot, gemiddeld schiet je ongeveer per 20 minuten 1x. Zo kan je dus uitrekenen hoeveel carbid je nodig hebt.

Een bal, plastic of een deksel

Je kunt op drie manieren carbidschieten met een melkbus. De meest gebruikelijke is met een (voet)bal, het is aan te raden om enkele ballen aan te schaffen zodat je niet na elk schot op en neer hoeft om de bal te halen. TIP: Gebruik geen basketbal of volleybal, deze zullen kapot klappen. Ook kan je door middel van plastic de melkbus laten schieten, hiervoor moet je het plastic erg strak over de voorkant van de melkbus binden. Afgeraden wordt om met een deksel te schieten, je weet nooit precies waar de deksel terecht komt en dit kan dus erg gevaarlijk zijn.

Water

Behalve carbid moet je ook water toevoegen aan de melkbus, per schot (30 liter melkbus) heb je ongeveer 50ml water nodig, je kunt echter beter te weinig dan te veel water gebruiken.

De ontsteker

Ten slotte heb je een ontsteker nodig. Het beste kan je hiervoor een fakkel of een gasbrander gebruiken. TIP: Gebruik geen vuurwerk, dit kan ernstige ongelukken voorkomen.

De werkwijze van carbidschieten

Kies een locatie

Aan te raden is om een locatie te kiezen waar je erg veel ruimte hebt, een bal of deksel kan tot maximaal 150 meter wegschieten. Het is daarom aan te raden om op een weiland buiten de bebouwde kom carbid te schieten. Ook kunnen er door gemeenten plekken aangewezen worden waar je met oudjaar carbid mag schieten.

Richting melkbus

Logischerwijs is het aan te raden de melkbus te plaatsen in de richting van de open ruimte, houdt er rekening mee dat je minimaal 300 meter ruimte voor je hebt. Zorg er ook voor dat de melkbus erg stevig staat, plaats hem in een autoband of graaf hem in zodat deze niet een andere richting uit kan schieten.

Het carbid plaatsen / water toevoegen

Plaats de juiste hoeveelheid carbid in de melkbus, en voeg de juiste hoeveelheid water toe. De eerste paar schoten is vaak een soort testfase, hierin ga je uittesten welke hoeveelheid water het beste resultaat geeft. Het carbid dat na het schot overblijft in de melkbus is te hergebruiken.

De melkbus afsluiten

Sluit de melkbus af met een bal of plastic. Gebruik nogmaals geen deksel. Een bal geeft hetzelfde effect als een deksel en is dus vele malen veiliger.

Afwachten en ontsteken

Wanneer de bus is afgesloten gaat de ontwikkeling van het acetyleengas van start, dit is het explosieve gas dat de knal uiteindelijk veroorzaakt. Wacht ongeveer 30 tot 60 seconden (ook dit moet je zelf uittesten) voordat je de explosie in gang zet. Gebruik een fakkel of gasbrander en houdt deze dicht bij de opening van de onderkant van de melkbus om de explosie te veroorzaken.

Veiligheidsmaatregelen carbidschieten

Gehoorbescherming

Het is sterk aan te raden om gehoorbescherming te gebruiken tijdens het carbidschieten, zeker voor degene die de uiteindelijke ontsteking plaats laat vinden. Ook voor omstanders die dicht bij staan is het aan te raden om gehoorbescherming te gebruiken.

Gebruik goede melkbussen

Zorg ervoor dat je geen te oude of verroestte melkbussen gebruikt, deze kunnen uiteen klappen. Gebruik het liefst een nieuwe of relatief nieuwe melkbus, hierdoor is de kans op een ongeluk vele malen kleiner.

Voorkom vroegtijdige ontploffing

Zorg er ten alle tijden voor dat er geen vuur of vonkje vroegtijdig bij het acetyleengas kan komen. Wanneer je een deksel gebruikt (niet aan te raden), zorg er dan voor dat je een rubberen hamer gebruikt en geen metalen, aangezien met een metalen hamer een vonkje kan ontstaan.

Voorkom schade

Zeker wanneer je een deksel gebruikt is het erg belangrijk om zeker te weten dat de deksel de goede richting in schiet. Een deksel kan erg veel materiële en/of lichamelijke schade veroorzaken. Ook een voetbal kan door de snelheid schade aanrichten aan bijvoorbeeld ramen, let dus ook bij het plaatsen van een voetbal op de richting van de melkbus.

Plaats de melkbus op een juiste manier

Zorg er ten alle tijden voor dat de melkbus op een juiste manier gepositioneerd staat. Graaf de melkbus eventueel in of plaats hem in een autoband zodat de melkbus niet van richting kan veranderen tijdens de explosie.

Voorkom overlast

Doe altijd aanvraag bij de gemeente over de regels van het carbidschieten, heb respect voor omwonenden. Zeker wanneer er klachten komen over overlast is het aan te raden om een andere locatie te zoeken, of samen te zoeken naar een oplossing.
© 2014 - 2024 Writerkas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Carbidschieten op Ameland op OudejaarsdagCarbidschieten op Ameland op OudejaarsdagIn het staartje van elk jaar wordt er op Ameland, zoals op meer plekken in Nederland, fanatiek geschoten met carbid. Het…
Carbidlampen, verlichting met acetyleengasCarbidlampen, verlichting met acetyleengasTussen ongeveer 1895 en 1945 hebben mensen gebruik gemaakt van carbidlampen die werkten op acetyleengas. Dat gas komt vr…

Schrijf uw eigen levensverhaalSchrijf uw eigen levensverhaalEr is de laatste tijd veel belangstelling voor het (laten) schrijven van een levensverhaal. Een levensverhaal kan van gr…
Zelf een alternatieve kerstboom maken van hout en boomtakkenZelf een alternatieve kerstboom maken van hout en boomtakkenEen jaarlijks terugkerende activiteit en traditie met kerst is het versieren van een boom. Van oudsher is een kerstboom…
Bronnen en referenties
  • http://www.carbidsite.nl/veiligheidsmaatregelen-carbid-schieten
  • http://www.oudjaarswinkel.nl/c-1760144/carbid-vragen/
  • http://www.carbidteammeedhuizen.nl/carbidschieten
Writerkas (43 artikelen)
Laatste update: 18-10-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.