InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Diversen > 200 jaar Koninklijke Landmacht
nieuws uitgelicht

200 jaar Koninklijke Landmacht

200 jaar Koninklijke Landmacht Op 9 januari 2014 bestond de Nederlandse landmacht precies 200 jaar. Koning Willem I ondertekende precies 200 jaar geleden, op 9 januari 1814, het besluit tot de oprichting van de landmacht. Gedurende het jaar 2014 zullen er diverse jubileumactiviteiten worden georganiseerd, waarbij aandacht zal worden geschonken aan het verleden, het heden maar ook de toekomst.

Ontstaan van de Koninklijke Landmacht

Het idee van het oprichten van een nationale Landmacht ontstond toen, na de nederlaag van Napoleon in oktober 1813, de Engelsen, Duitsers en Russen er in geslaagd waren Nederland te bevrijden van de Franse onderdrukking. Erfprins Willem I werd op 1 december 1913 uitgeroepen tot Koning van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Bij Koninklijk Besluit van 20 december 1813 was het eindelijk zo ver dat er een officieel reglement werd vastgesteld, waarin besloten was tot de oprichting van de voorloper van de Koninklijke Landmacht: 'Reglement van Algemeene Volksbewapening'. Op 9 januari 1814, richtte de Nederlandse overheid de zogenoemde Staande Armee op. Dit was een leger dat bestond uit vrijwillige beroepsmilitairen. Toen zich echter te weinig vrijwilligers melden om in dienst te komen bij de Staande Armee, werd de dienstplicht ingevoerd. Vier jaar na de invoering van de dienstplicht door Koning Willem I werd het remplaçantenstelsel ingevoerd. Door middel van dit stelsel konden vermogende mannen iemand betalen die in plaats van hem de dienstplicht moest vervullen. Nadat Koning Willem I op 11 april 1814 het commando van het Nederlandse leger in handen kreeg, verhuisde hij zijn hoofdkwartier naar Roozendaal. Pas op 30 mei 1814 werd de oorlog tegen Napoleons keizerrijk officieel ten einde gebracht met de Vrede van Parijs. Het verdrag van Parijs, ook wel de Vrede van Parijs genoemd, was een eerste grote stap in de herverdeling van Europa na de bezetting van Napoleon. Nederland en België werden samengevoegd tot één staat, genaamd het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

De Staande Armee

In tegenstelling tot het leger van keizer Napoleon, dat bestond uit reservisten, leenmilitairen en huurlingen uit bevriende naties, bestond het nieuwe leger van Koning Willem I voornamelijk uit voltijds dienende beroepssoldaten en dienstplichtigen van Nederlandse afkomst. De Staande Armee was een permanent leger, dat behalve in oorlogstijd, ook in vredestijd zijn soldaten in dienst hield. Doordat de Staande Armee zich een permanent leger mocht noemen, waren de soldaten van dit leger in een betere lichamelijke conditie en bovendien beter getraind dan de militairen uit de tijdelijke legers die voorheen veel werden gebruikt. Het eerste staande leger was het leger van Sargon van Akkad en werd gebruikt in 2334-2279 v. Chr. Ook de Romeinen gebruikten al een staande leger tijdens de Tweede Punische Oorlog (218-201 v. Chr.) waarin burgers en boeren als voltijds soldaat moesten dienen.

Koninklijke Landmacht in 2014

Ook in de 21e eeuw is de Koninklijke Landmacht nog steeds een door de overheid in te zetten middel, dat uitvoer moet geven aan opdrachten van de democratisch gekozen regering. Het is niet toegestaan dat de Koninklijke Landmacht, zoals als andere organisaties, volgens zijn eigen inzichten handelt. Echter de wereld waarin zij deze opdrachten moeten uitvoeren is de laatste 100 jaar aanzienlijk veranderd. Vroeger was het strijdveld overzichtelijk en wist men wie de vijand was die moest worden aangevallen. Nu, in het jaar 2014, is dat niet meer zo. Cybercrime en terrorisme maken het strijdveld van de Koninklijke Landmacht onoverzichtelijk.

Samenvattend genomen heeft de Koninklijke Landmacht drie hoofdtaken:
  1. Op internationale wijze zorgen voor het behoud van vrede, stabiliteit en veiligheid.
  2. Het verdedigen van Nederland als grondgebied en bovendien ook het grondgebied van de NAVO-bondgenoten.
  3. In geval van internationale of nationale natuurrampen en gevaarlijke situaties moet de Koninklijke Landmacht de civiele autoriteiten ondersteunen bij hun taak van rechtshandhaving, humanitaire hulp en rampenbestrijding.

Goede doel: het jeugdsportfonds

Tijdens het jubileumjaar, 2014, wil de Koninklijke Landmacht zich gaan inzetten voor een goed doel: 'het jeugdsportfonds'. Dit fonds heeft zichzelf tot doel gesteld om kinderen uit minderbedeelde gezinnen in Nederland de kans te geven om zich aan te melden bij een sportclub. Het fonds neemt alle kosten van deze aanmelding voor zijn rekening, zoals de jaarcontributie en en uiteraard de sportattributen en kleding. De reden dat de Koninklijke Landmacht nu juist voor dit goede doel heeft gekozen, is te vinden in het feit dat de jeugd de toekomst is. Het is belangrijk dat de jeugd daarom een gezond lichaam en een gezonde geest heeft om zo in de toekomst iets aan Nederland als maatschappij te kunnen teruggeven.

Lees verder

© 2014 - 2018 Luuk1989, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vaandelgroet aan Koning: 9 januari 2014nieuws uitgelichtVaandelgroet aan Koning: 9 januari 2014Op 9 januari 2014 bracht de Koninklijke Landmacht ter gelegenheid van hun 200-jarige bestaan een vaandelgroet aan Koning…
Wat is defensie?De Nederlandse defensie zet zich in voor de vrede en veiligheid. Hiermee levert Nederland een bijdrage aan de stabilitei…
Werken bij Defensie: vacatures en opleidingen DefensieWanneer je op zoek bent naar een uitdagende baan is werken bij Defensie wellicht geschikt voor je. Er zijn constant vele…
Koninginnedag 30 april wordt Koningsdag op 27 aprilnieuws uitgelichtKoninginnedag 30 april wordt Koningsdag op 27 aprilDe laatste officiële Koninginnedag is gevierd in 2012 in Rhenen en Veenendaal. In 2013 is Koninginnedag nog wel gevierd…
Landmachtdagen 2017: educatie en publieksevenementLandmachtdagen 2017: educatie en publieksevenementHonderdduizenden mensen bezoeken iedere editie van de Landmachtdagen, de open dagen van de Koninklijke Landmacht. Dit gr…
Bronnen en referenties
  • www.defensie.nl

Reageer op het artikel "200 jaar Koninklijke Landmacht"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Luuk1989
Gepubliceerd: 10-01-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Special: 200 jaar Nederland
Bronnen en referenties: 1
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!