InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Diversen > Word van hooggevoelig iemand geen elektrogevoelig iemand
mijn kijk op

Word van hooggevoelig iemand geen elektrogevoelig iemand

Word van hooggevoelig iemand geen elektrogevoelig iemand Heb je snel last van drukte, geluid en fel licht? Maken geuren je snel misselijk? Een parfum, de uitlaatgassen of de wasverzachter in kleding. Voel je de sfeer wanneer deze verdrietig is of erg gespannen. Koop je nieuwe kleding en haal je dan altijd het labeltje in de nek eruit, omdat dit anders zo vreselijk irriteert. Verblinden de blauwkleurige ledlampen van een auto je? Dan ben je wellicht hooggevoelig.

Hooggevoeligheid of HSP

HSP staat voor High Sensitive Person. De term HSP is in 1996 geïntroduceerd door de Amerikaanse psychologe dr. Elaine N. Aron. Zij is universitair docent psychologie en psychotherapeute in Amerika. Gebaseerd op onderzoeken komt Dr. Elaine N. Aron tot de conclusie dat hoogsensitiviteit sterk aangeboren en genetisch bepaald is. Dat HSP 'ers een gevoeliger zenuwstelsel hebben en sterker worden geprikkeld dan de doorsnee mens. Dat ongeveer 20% van de wereldbevolking hoog gevoelig is.

Kenmerken voor de HSP’er

Niet bij elke HSP’er komen al de kenmerken voor maar toch wel meer dan helft herkenbaar? Een HSP’er:
 • neemt gedetailleerd waar, intens en subtiel;
 • voelt onder mensen al snel aan of er sympathieën of antipathieën leven;
 • voelt heel intens de eigen emoties, maar ook de emoties van anderen;
 • droomt, fantaseert, en overweegt veel;
 • knipt labeltjes bij nieuwe kleren weg;
 • is zorgzaam en bewust;
 • is verontwaardigd over onechtheid en onrecht;
 • kan zich goed in anderen inleven omdat ze een ander sneller begrijpen;
 • kan over veel onderwerpen mee praten, door een brede belangstelling voor alles;
 • wordt door schoonheid en kunst diep geroerd;
 • houdt van stilte en rust op tijd;
 • is erg gevoelig voor prikkels van buitenaf;
 • is plichtsgetrouw, tot het perfectionistische toe;
 • kan vaak verlegen overkomen, maar is niet verlegen ;
 • heeft vaak het gevoel dat hij/zij als het ware wordt leeggezogen door sommige mensen;
 • doet de dingen intuïtief;
 • ziet verbanden gauw (denken als een geheel);
 • heeft sneller dan anderen in de gaten hebben waar problemen liggen én ‘ziet’ de oplossing ;
 • ervaart de wereld als eenheid.

Van hooggevoelig naar elektrogevoelig (EHS)

Het overkomt mensen. Mensen die hooggevoelig zijn worden elektrogevoelig(EHS). Veel elektrogevoeligen zíjn ook hooggevoelig.
Wat is dan een elektrogevoelig iemand, een Elektro Hyper Sensitive Person (EHS'er)? Een EHS’er, een elektrogevoelige, reageert op elektro magnetische velden. Een elektrogevoelig persoon die fysiek reageert op de straling van de smartphone, tablet, Wifi en al de masten nodig voor deze draadloze communicatie. Fysieke klachten als spierpijn, hoofdpijn, verwardheid, duizeligheid, sterke oorsuizingen, misselijkheid, opwarming gezichtshuid, irritatie bij scherpe en harde geluiden, huidirritatie, griepgevoel en hartritmestoornissen. SOLK (somatisch onbegrepen lichamelijke klachten) waar artsen zich geen raad mee weten nadat een andere oorzaak (hartfalen bijvoorbeeld) is uitgesloten. In plaats van duidelijk te vertellen dat de straling van alle draadloze apparatuur deze klachten kunnen veroorzaken krijg je al snel het gevoel dat de medische kant je niet gelooft. Dat het tussen de oren zit. Het probleem van elektrogevoeligheid is betrekkelijk nieuw en duidelijk ook pas na de massale invoering van alle draadloze verbindingen, ontstaan. Deze apparaten stralen elektromagnetische velden uit die sommige mensen ziek maken. EHS komt vaak voor in combinatie met een overgevoeligheid voor andere (milieu) factoren zoals specifieke geuren (MCS), voedsel, licht (CLPD) en ultra laag geluid.

Prikkels van buitenaf

Prikkels waaronder:
 • geluid;
 • licht;
 • geur;
 • eten;
 • drinken;
 • temperatuur.

De trilling van de elektromagnetische velden

De hooggevoelige mens is gewoon gevoeliger. Gevoelig voor prikkels van buitenaf. De elektromagnetische velden zijn niet te zien, te ruiken of te horen maar ze zijn er wel. Het zijn de onzichtbare golven (trilling) van alle elektromagnetische velden van de draadloze technieken. Er zijn officieel al 5% van de Nederlandse mensen elektrogevoelig en elke jaar komen er nieuwe bij. Dat HSP 'ers een gevoeliger zenuwstelsel hebben en sterker worden geprikkeld dan de doorsnee mens, hebben we net kunnen lezen. Hun zintuigen en hersenen werken gemiddeld uitgebreider en dieper dan bij de gemiddelde mens. De HSP ’er heeft hiermee de potentie om óók te reageren op de elektromagnetische velden. Wees als hooggevoelig persoon gewoon voorzichtig met alle draadloze. De échte
HSP ’er wéét dit ook. Die weet gewoon dat de enorme toename van de elektromagnetische velden nooit goed is voor welk organisme dan ook.

Een gevoelig mens is een gewoon én bijzonder mens. Gewoon een bijzonder mens! Elk mens is bijzonder.

Lees verder

© 2013 - 2020 Rieja, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hooggevoeligheid (HSP): Wat is het?Hooggevoeligheid (HSP): Wat is het?Meer dan gevoelig voor zintuiglijke informatie; veel waarnemen en intens reageren. Aanvoelen van stemmingen en emoties,…
Is mijn kind hooggevoelig of heeft het ADHD of ADD?Is mijn kind hooggevoelig of heeft het ADHD of ADD?Soms is het overduidelijk dat het kind hooggevoelig is. Soms is het voor de ouders en begeleiders een groot raadsel wat…
Sterke zintuiglijke waarneming bij een hooggevoelig kindSterke zintuiglijke waarneming bij een hooggevoelig kindDe zintuiglijke waarneming van een hooggevoelig kind is veel gevoeliger dan bij normale kinderen. Een hooggevoelig kind…
Draadloos gebruik is schadelijk zegt professor PallDraadloos gebruik is schadelijk zegt professor PallBij veel mensen is nog steeds onduidelijk wat draadloos gebruik met een lichaam doet. Geeft het beschadigingen? Niet nu…
De beelddenker,de hooggevoelige en alle draadloze techniekenDe beelddenker,de hooggevoelige en alle draadloze techniekenHooggevoelige mensen zijn zich extreem bewust van hun omgeving. Ze zijn alert op de kleine dingen en zien deze ook. De k…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoogsensitief_persoon
 • https://sites.google.com/site/stralingsresultaat/solk-of-lok/wordt-van-hsp-er-geen-ehs-er

Reageer op het artikel "Word van hooggevoelig iemand geen elektrogevoelig iemand"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Rieja (infoteur), 28-06-2014 13:26 #2
Dag Kim,
Zolang de wetenschap blijft zoals het nu is, zal dit nooit wetenschappelijk worden. Wel in het buitenland wordt gewaarschuwd, maar dat komt in Nederland maar mondjesmaat in de media. De Nederlandse wetenschap onderzoekt namelijk alleen het waarneembare. Houdt een wetenschapper zich daar niet aan, is hij/zij de baan kwijt! Ook HSP is niet waarneembaar, wel duidelijk is dat een HSP 'er de prikkels anders binnen krijgt. Net als een ADHD 'er. Ook EHS zal wetenschappelijk gezien nooit 'aantoonbaar' zijn. En de meest betrouwbare bron is nog altijd je eigen ervaring! En hopen dat je mensen kunt besparen om door dezelfde ellende te moeten. Een mens is natuurlijk vrij om keuzes te maken. Had ik die keus maar gehad!

Kim, 27-06-2014 16:14 #1
Wat een enorme onzin, waar zijn je wetenschappelijke bronnen? Ik zie je niks onderbouwen met een fatsoenlijke bron (Wikipedia is dat natuurlijk niet, zo maken kinderen werkstukken op de basisschool).

Infoteur: Rieja
Laatste update: 22-10-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Special: Draadloos
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 2
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.
Schrijf mee!