nieuws uitgelicht

Leeuwarden wordt Culturele Hoofdstad van Europa 2018

Leeuwarden wordt Culturele Hoofdstad van Europa 2018 Na een zinderende finale waarin de drie finalisten het beste van hun kunnen hadden laten zien, werd op 6 september 2013 bekendgemaakt dat Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 wordt. De eer wordt gedeeld met de Maltese hoofdstad Valetta. Leeuwarden won met het thema 'Mienskip' (samen, gemeenschap) van Eindhoven en Maastricht. De uitslag werd bekendgemaakt op het Gouverneursplein in de Friese hoofdstad, waar het meteen een groot feest werd.
Het logo en de regenlucht, na de uitslag / Bron: Persbureau AmelandHet logo en de regenlucht, na de uitslag / Bron: Persbureau Ameland

Wie wordt Culturele Hoofdstad van Europa 2018

Amsterdam in Leeuwarden

Het Gouverneursplein in Leeuwarden stond vol op die zonnige middag van de zesde september. Bestuurders, kunstenaars, cultuurliefhebbers, vrijwilligers, pers en sympathisanten waren met enkele duizenden op het plein samengekomen om de uitslag live mee te maken. Via een groot scherm was te zien wat er in Amsterdam in Felix Merites werd gezegd.

Drie steden

Drie steden deden mee in de finale ronde: Maastricht, Eindhoven en Leeuwarden. Maastricht had daarbij de troef van meest Europese stad van de drie te zijn. Eindhoven is de slimste en meest innovatieve stad van de wereld en Leeuwarden gooide het op mienskip, Fries voor gemeenschap. Waar de twee eerste steden via een top-down organisatie een programma in elkaar zetten, werkte Leeuwarden juist bottom-up.

Friese vlag in Amsterdam

Vol Gouverneursplein / Bron: Persbureau AmelandVol Gouverneursplein / Bron: Persbureau Ameland
De gemeenschap zette de schouders onder de nominatie en zette in op Wij willen winnen. Dat is gelukt. Tijdens de dag van de bekendmaking van de uitslag wapperde de Friese vlag op de Westertoren van Amsterdam. Het is het symbool van een succesvolle race om de titel gebleken. Leeuwarden heeft zich onderscheiden van de andere twee steden. In de succesvolle campagne hoorde ook een sterke presentatie van het bidbook, het boek met de plannen. De presentatie van het bidbook in Amsterdam liet Leeuwarden bijvoorbeeld gepaard gaan met een Fries feest in Amsterdam. Er werd met bewondering naar gekeken hoe de Friese hoofdstad het flikte.

LWD2018

Alle drie de steden hebben hun sterke punten, maar de indruk is dat Eindhoven en Maastricht ten onder zijn gegaan aan de chaotische bestuurscultuur en dat Leeuwarden kwam bovendrijven door zijn elan. (Leeuwarden 2018 presenteert zich als LWD2018, later wordt dat Leeuwarden-Fryslân 2018, kortweg LF2018).

Licht op de Achmeatoren / Bron: Persbureau AmelandLicht op de Achmeatoren / Bron: Persbureau Ameland

Leeuwarden, Eindhoven en Maastricht

Eindhoven maakte een plan waarin het vier andere Brabantse steden betrok en Maastricht sloot zelfs een convenant met 26 andere steden en gemeenten in Nederland, België en Duitsland. Leeuwarden stelde daar prachtige projecten tegenover maar ook eenvoudige zaken zoals aandacht voor licht, lucht, ruimte, de wadden, de Friese eigenzinnigheid.

De hele provincie

Leeuwarden zet in op de gemeenschap en betrekt niet alleen de stad, maar de hele provincie, de Waddeneilanden en zelfs het Friese gebied van Duitsland en Denemarken erbij. Het verbinden van mensen van verschillende pluimage heeft de jury aangesproken.
De ambities zijn hoog. Het project Culturele Hoofdstad moet leiden tot een beweging die mensen door heel Europa verbindt. Leeuwarden wordt daarbij het stralend middelpunt als Europees kenniscentrum over minderheden.

Jannewietske de Vries / Bron: Persbreau AmelandJannewietske de Vries / Bron: Persbreau Ameland

Gouverneursplein

Op het Gouverneursplein in Leeuwarden staan commissaris van de koning John Jorritsma, Leeuwarder wethouder Isabella Diks, commmunicatieman van Lwd2018 Klaas Dijkstra en gedeputeerde Jannetwietske de Vries gespannen te wachten op de uitslag van juryvoorzitter Manfred Gaulhofer. Hij zit in Felix Merites in Amsterdam, samen met minister Jet Bussemaker, vertegenwoordigers van Maastricht en Eindhoven en de Leeuwarders. Oeds Westerhof is daar. Hij is de directeur van Lwd2018. Burgemeester Fred Crone van Leeuwarden zit naast hem, net als zangeres Nynke Laverman en muzikant Sytze Pruiksma.

Rondedans John Jorritsma en Jannewietske de Vries

Als de Oostenrijkse juryvoorzitter eindelijk de naam van de stad noemt, springen Crone, Westerhof, Laverman en Pruiksma op met de handen in de lucht en vallen elkaar in de armen. Op het Gouverneursplein barst een geweldig gejuich los en gaan ook de handen in de lucht. Jorritsma omhelst Jannewietske de Vries, de aanstichter van alles, en maakt een innige rondedans met haar. De vele fotografen en cameramensen schieten vele en prachtige beelden van de ontlading.

Lees verder

© 2013 - 2020 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
LWD2018 - Geheimen uit bidbook Leeuwarden 2018nieuws uitgelichtLWD2018 - Geheimen uit bidbook Leeuwarden 2018Leeuwarden heeft de plannen die het heeft voorbereid voor Lwd2018, het jaar waarin de Friese hoofdstad een jaar lang Cul…
LOOP Leeuwarden - hardlopen in de Friese hoofdstadLOOP Leeuwarden - hardlopen in de Friese hoofdstadLoop Leeuwarden is een jaarlijks georganiseerd loopevenement dat wandelend en hardlopend te volbrengen is. Het is het gr…
Culturele Hoofdstad van Europa 2018 – De thema’s van LWD2018Culturele Hoofdstad van Europa 2018 – De thema’s van LWD2018Leeuwarden en Friesland zijn in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Niet alleen de stad maar de hele provincie doet mee…

mijn kijk opDe andere kant van Peter R. de VriesPeter R. de Vries was een succesvol misdaadverslaggever die vooral bekend werd met zijn televisieprogramma Peter R. de V…
Vriendschap een leven lang of passanten?Vriendschap een leven lang of passanten?Je hoort het nogal eens ‘een goede vriend(in) is er een voor het leven’ en dan past een ‘tijdelijke vriend(in)’ niet in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LWD2018
  • Lwd2018
  • Leeuwarder Courant
  • Persbureau Ameland
  • Friesch Dagblad
  • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 4: Persbreau Ameland

Reageer op het artikel "Leeuwarden wordt Culturele Hoofdstad van Europa 2018"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 30-03-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Special: Leeuwarden
Bronnen en referenties: 9
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!