Duurzaam Ameland - energieneutraal Waddeneiland

Duurzaam Ameland - energieneutraal Waddeneiland Ameland steekt in op duurzaamheid; het eiland wil zoveel mogelijk gebruik maken van duurzame energie. Met een aantal bedrijven sloot het Waddeneiland een convenant om de duurzame ambitie handen en voeten te geven en tussen alle vijf de Waddeneilanden staat de afspraak om in 2020 energieneutraal te zijn. De afspraken passen binnen de duurzame ambitie van Nederland. De eilanders wordt gevraagd zoveel mogelijk gebruik te maken van energiebesparende en duurzame voorzieningen en kunnen gebruik maken van stimulerende subsidies. De duurzame projecten brengen duurzaam toerisme op gang. Minister en Koning bezoeken het zonnepark en schoolklassen gaan er naar op excursie.

Waddeneilanden werken aan transitie


Convenant Duurzaam Ameland

Ameland wil zoveel mogelijk duurzame energie binnen haar gemeentegrenzen. De gemeente grijpt verschillende mogelijkheden aan om duurzame energie in te zetten en te propageren. Een van die projecten is de bundeling van enkele bedrijven die met energie van doen hebben en gemeente Ameland. Samen zetten ze Duurzaam Ameland op en tekenden ze in 2007 een convenant om elkaar aan de afspraken te binden. In april 2013 haakt Philips aan en wordt convenant Duurzaam Ameland 2.0 ondertekend. De Waddeneilanden laten zich ook informeren en inspireren op het Deense eiland Samsø, het meest duurzame eiland van de wereld. wat de Waddeneilanden willen heeft Samsø al voor elkaar.

Op het eiland vinden enkele proefprojecten plaats die een voorbeeld voor overheden en bedrijven zijn, die duurzame energie willen inzetten of opwekken. Deelnemers aan Duurzaam Ameland zijn:
 • Gemeente Ameland
 • Eneco
 • GasTerra
 • Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM)
 • Philips (2013)

Gemeente Ameland

Ameland wil proeftuin zijn voor innovatieve ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en het eiland is proeftuin voor Duurzaam Ameland projecten. De gemeente streeft er naar een zelfvoorzienende gemeente te zijn.

Eneco

Eneco is leverancier van gas en Elektra.

GasTerra

Gasterra is een handelsonderneming in aardgas. Gasterra haakt aan bij duurzame projecten omdat het vindt dat de winstfactor in balans moet zijn met maatschappelijk en ecologische belangen.

NAM

De NAM wil gas- en olievoorkomens binnen Nederland en het Nederlandse deel van het Continentaal Plat op duurzame wijze opsporen en exploiteren. De NAM boort in de omgeving van Ameland en heeft een winningsstation op oost-Ameland.

Philips

Philips haakt in april 2013 aan Duurzaam Ameland 2.0 aan. De partijen inclusief Philips spreken daarmee de intentie uit om samen verder te werken aan duurzaam Ameland en te experimenteren met energie-innovaties op het eiland.

Energiezuinig en energieneutraal

De projecten die op Ameland worden uitgevoerd grijpt de gemeente aan om zoveel mogelijk duurzaam opgewekte energie te gebruiken. Energiezuinige toestellen en systemen maken deel uit van de projecten. Doel is om niet meer energie te gebruiken dan er wordt opgewekt. Ameland wil energieneutraal worden. Duurzaam Ameland heeft zes groepen projecten:
 1. Duurzame mobiliteit
 2. Groene grondstoffen
 3. Keten efficiency
 4. Gebouwde omgeving
 5. Duurzame elektriciteitsvoorziening
 6. Nieuw gas

Projecten

Duurzaam Ameland is met een aantal projecten aan de slag gegaan:
 • Groen licht
 • Waterstof
 • Kennis- en Innovatiecentrum
 • HRe ketels
 • Aardgastankstation

Groen licht

De armaturen van de straatlampen op de pier bij Nes hebben in 2010 groene verlichting gekregen. Dit groene licht verstoort de vogels minder en is minder lichtvervuilend. Het experiment is in 2016 uitgebreid naar de lampen in het buitengebied, die voorzien zijn van energiezuinige groene lampen.

Waterstof in aardgas

In Nes kregen bewoners van appartementencomplex ´Noorderlicht´ waterstof in hun aardgas gemengd. De bewoners kookten en stookten ermee. Het mengsel van waterstof en aardgas bespaart aardgas.

Kennis- en Innovatiecentrum

Duurzaam Ameland plaatste een innovatieve warmtepomp in het Natuurcentrum in Nes, dat ook wel Kennis- en Innovatiecentrum wordt genoemd. De warmtepomp zorgt voor verwarming en koeling van het gebouw. In het Natuurcentrum is volop informatie over de projecten van Duurzaam Ameland te vinden.

HRe-ketels

Duurzaam Ameland plaatste tientallen HRe ketels op Ameland, ketels die warmte en elektriciteit leveren. Het project met deze thuiscentrales is niet succesvol afgerond. Volgens plan zouden er honderd HRe-ketels worden geplaatst, maar in de praktijk werden er enkele tientallen geplaatst die ook weer vroegtijdig zijn afgekoppeld en vervangen door ‘gewone’ hoog rendementsketels.

Aardgastankstation

In april 2010 opende Ameland een aardgastankstation aan de Achterdijken bij Nes, dat mede mogelijk gemaakt is door Duurzaam Ameland. Op het eiland rijden vier aardgasbussen die daar tanken en het pompstation stimuleert eilander bedrijven en particulieren om op aardgas te gaan rijden.

Gemeente Ameland

Gemeente Ameland investeert ook zelfstandig en in samenwerking met anderen in duurzaamheid.
 • Subsidie
 • Duurzame Waddeneilanden
 • Workshops
 • Verlichting
 • Zonnepark
 • Isoleren

Subsidie

Gemeente Ameland geeft subsidie aan haar ingezetenen voor energiebesparende maatregelen.

Duurzame Waddeneilanden

De gemeente maakte samen met de andere Waddeneilanden een afspraak om in 2020 zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie en water.

Workshops

De gemeente participeert in workshops en bijeenkomsten waarin duurzaamheid centraal staat. De workshops zijn voor geïnteresseerden en ondernemers.

Verlichting

De gemeente investeert in led-verlichting in het eigen gemeentehuis en werkt nieuwe projecten zoveel mogelijk met energiezuinige led-verlichting uit. Een voorbeeld is de strandovergang bij Buren. Philips Lighting maakte voor de gemeente een verlichtingsplan voor energiezuinige buitenverlichting in de dorpen en in het buitengebied. Dit project is inmiddels uitgevoerd met subsidie uit het Waddenfonds.

Zonnepark Ameland

In 2013 lanceert Gemeente Ameland een nieuw groot plan. De gemeente wil het ‘grootste zonnepark van Nederland’ laten verrijzen op het vliegveld bij Ballum en dat is gelukt. Het park kan in 20 procent van de elektriciteitsbehoefte voorzien. Het tien hectare (ongeveer 15 voetbalvelden) grote park staat op een gedeelte van het vliegveld en kan ongeveer 6 Mwh aan elektriciteit opwekken. De totale investering is 6,9 miljoen euro. De gemeente begon in het najaar van 2015 met de aanleg. In het voorjaar van 2016 is het park - het grootste van Nederland - geopend. Niet lang na de openingen werden elders in den lande grotere zonneparken geopend. In januari 2017 opende bijvoorbeeld een park bij Delfzijl dat 30 Mwh kan produceren. Delfzijl loste Ameland af als grootste, maar ook de Groningse stad zal weer worden ingehaald door een nog groter zonnepark.

Isoleren

Gemeente besluit in 2017 de woningen van het gemeentelijk woningbedrijf verder te isoleren en nieuw te bouwen gemeentewoningen duurzaam te laten bouwen.

Slimme Stroom

In april 2014 introduceert Ameland innovatieve methaan brandstofcellen, die energie bij de mensen thuis kunnen opwekken. Er worden in het voorjaar van 2014 45 van die brandstofcellen bij bewoners en ondernemers op Ameland geplaatst.
De apparaten werken op gas en leveren elektriciteit en warm water. De brandstofcellen produceren meer elektriciteit dan traditionele elektrische generatoren met dezelfde hoeveelheid brandstof. Er zit een geïntegreerde warmtewisselaar in om de warmte die bij de productie vrij komt op te vangen. Met het warmwater buffervat ligt het totale rendement van het systeem rond de 85%.
Amelanders kunnen inschrijven op het project en een apparaat met het formaat van een koelkast laten plaatsen. Het is een aanvulling op de bestaande voorziening in het huis. Eilanders die meedoen tekenen dan voor vijf jaar. Daarna kan het apparaat voor de symbolische ene euro overgenomen worden.
De brandstofcel scheelt ruim € 100,- per maand op de energierekening en de technologie is beter voor het milieu door minimaal 50% CO2 besparing. Het is een stap in het energieneutraal maken van Ameland.

Zonnepanelen op dak gemeentewerf

Op 28 november 2014 neemt gemeente Ameland zonnepanelen in gebruik die op het dak van de gemeentewerf zijn geplaatst.
Verdeeld over drie dakvlakken liggen er verdiept in het dakvlak 105 zonnepanelen. De verwachting is dat de installatie 25.372 kWh per jaar opbrengt. De gemeentewerf verbruikt 28.000 kWh. De besparing is daarmee bijna 90%.

Doeke Visser, Anton Broenink (Gasterra), Tineke Schokker en Albert de Hoop / Bron: Persbureau AmelandDoeke Visser, Anton Broenink (Gasterra), Tineke Schokker en Albert de Hoop / Bron: Persbureau Ameland

Brandstofcellen

Op 19 december 2014 wordt het project Slimme Stroom Ameland in gang gezet.
Doeke Visser (gebruiker van een brandstofcel), Tineke Schokker (gedeputeerde van de provincie Fryslân) en Albert de Hoop (burgemeester van Ameland) drukken op drie knoppen - een voor water, een voor gas en een voor internet - om in het Natuurcentrum in Nes een virtuele elektriciteitscentrale in werking te zetten. Het is het startsein voor het project dat ‘Slimme Stroom Ameland’ heet. Op het eiland zijn 45 brandstofcellen, die op afstand kunnen worden aangestuurd, aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Die koppeling vormt een virtuele elektriciteitscentrale. De intelligente aansturing (slimme stroom) van dit grote aantal brandstofcellen maakt het project uniek in Europa.

Lees verder

© 2012 - 2020 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ballum – Dorp op Waddeneiland AmelandBallum – Dorp op Waddeneiland AmelandWaddeneiland Ameland heeft vier dorpen en een buurtschap. De dorpen zijn Hollum, Ballum, Nes en Buren en het buurtschap…
Hoe energieneutraal bouwen?Hoe energieneutraal bouwen?Wetenschappelijk onderzoek wees uit dat de meerderheid van alle Europese gebouwen veertig procent van de verbruikte ener…
Gasprijs: de prijs van gasGasprijs: de prijs van gasDe gasprijs is gekoppeld aan de prijs van olie. Daardoor is de prijs van gas de afgelopen jaren behoorlijk gestegen. Oli…
Waddeneiland Ameland is de maatWaddeneiland Ameland is de maatAmeland is de maat der dingen, althans, zo lijkt het soms. Het eiland wordt regelmatig aangehaald als referentie voor ie…

Kerncentrales en radioactieve straling in NederlandKerncentrales en radioactieve straling in NederlandKerncentrales en radioactiviteit. Recentelijk zijn ze beiden weer volop in het nieuws gekomen. Maar hoe zit dit in Neder…
Tsunami: hoe ontstaat deze gevaarlijke grote golf?Tsunami: hoe ontstaat deze gevaarlijke grote golf?We kennen de verschrikkelijke beelden nog wel nadat nabij Indonesië een zeer zware aardbeving onder Sumatra plaats heeft…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Duurzaam Ameland logo
 • Persbureau Ameland
 • Duurzaam Ameland
 • NAM
 • GasTerra
 • Gemeente Ameland
 • https://www.nu.nl/duurzaam/4401081/grootste-zonnepark-van-nederland-geopend.html geraadpleegd op 10 oktober 2017
 • https://nos.nl/artikel/2153827-delfzijl-heeft-grootste-zonnepark-van-nederland.html geraadpleegd op 10 oktober 2017
 • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland

Reageer op het artikel "Duurzaam Ameland - energieneutraal Waddeneiland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 12-06-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Special: Duurzaam
Bronnen en referenties: 9
Schrijf mee!