Hoe voorkom je dat kinderen gaan roddelen?

Hoe voorkom je dat kinderen gaan roddelen? Spraak is een unieke menselijke eigenschap. Het kan een enorme zegen zijn, maar het kan ook misbruikt worden. De woorden die onze kinderen kiezen om zichzelf uit te drukken helpen hun persoonlijke kijk op de wereld te vormen. Positieve uitdrukkingen kunnen onze kinderen helpen op te groeien in positieve, optimistische mensen. Negatieve uitdrukkingen, zoals roddelen, zullen de kinderen een negatieve, cynische kijk op de wereld geven.

Kwaadsprekerij/roddelen

Schelden doet geen pijn, gaat niet op. Kwaadsprekerij is slecht voor de persoon die roddelt, de persoon waarover wordt geroddeld, en de persoon waartegen wordt gesproken. Waarom?

de persoon die roddelt: Wanneer je roddelt zullen mensen je op de lange duur niet meer vertrouwen. Mensen houden niet van roddels en zullen je gaan vermijden om vertrouwen in je te stellen. Je vernielt er je eigen reputatie mee.

de persoon waarover wordt geroddeld: de reputatie van een persoon wordt voor eeuwig geschaad door roddelen.

de persoon waartegen je spreekt: Vreemd genoeg is dit de meest schuldige persoon, hoewel hij de meest onschuldige lijkt. De Talmoed zegt dat de persoon de mogelijk had om het roddelen te stoppen, maar deed het niet.

Uitzonderingen wanneer roddelen geoorloofd is of zelfs verplicht

Er zijn situaties waarbij roddelen geoorloofd is of zelfs verplicht. Bijvoorbeeld: wanneer een vriend betrokken financieel raakt bij een persoon die moreel gezien onjuist handelt.

Algemeen bedrog

Pas op voor excuses die kinderen en volwassenen gebruiken om te roddelen:
  • "Maar het is waar!"
  • "Als zij hier staat zou ik het haar recht in haar gezicht zeggen."
  • "Iedereen weet het."

Aanwijzingen voor ouders om roddelen te voorkomen

  • Geef het goede voorbeeld aan de kinderen. Roddel zelf ook niet over andere mensen, zelfs als ze het niet horen.
  • Geef aan waarom het belangrijk is om niet te roddelen. Leer je kinderen wat wel en niet roddelen is. Vertel ze hoe het anderen kan kwetsen.
  • Ontmoedig kletsen. Vertel je kind dat je niet geïnteresseerd bent in verhalen over iemands slecht gedrag.
  • Leer de gewoonte aan geen namen te gebruiken.
  • Trap niet in de val van algemeen roddelen. Vertel je kinderen dat er meer interessante dingen zijn om over te praten dan het slechte gedrag van anderen.
  • Geef positieve aanmoediging.
  • Hang overal briefjes op in huis waarop staat om niet te roddelen.
© 2008 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Roddelen: soms is het goedRoddelen: soms is het goedRoddelen, wie doet het niet? Mensen hebben altijd de neiging om het over anderen te hebben, zonder hen daarbij zelf aan…
Torastudie: Kwaadsprekerij – Leviticus 19:4-16Torastudie: Kwaadsprekerij – Leviticus 19:4-16In Leviticus 19:4 komt het gebod aan de orde niet te buigen voor afgodsbeelden. In Leviticus 19:16 aandacht voor kwaadsp…
Roddelen op het werk: kan het positief zijn?Roddelen op het werk: kan het positief zijn?Mensen zijn allemaal verschillend in omgang. Zo ook je collega's. Sommige collega's zijn aardig en daarmee kun je het go…
Roddelen: waarom doen we het?Roddelen, we doen het allemaal. We zijn niet altijd even trots op het feit dat we roddelen, maar we doen het niet voor n…

Hoe relatief is tijd?Hoe relatief is tijd?“Tijd is geld”, “alle tijd van de wereld hebben” of juist “ opschieten, ik heb niet alle tijd”. Tijd is ingebed in ons g…
Natuurreligie: WiccaWicca is een religie, een religie dat vooral gericht is op de natuur. In deze religie wordt niet alleen de God erkend ma…
Bronnen en referenties
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 01-06-2021
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.